Kvalserien omgång 7 och 8

Tid: 23:53:11
Datum: 2009-04-02
Kategori: Leksand

Så var det bara 2 omgångar av årets kvalserie kvar.

Den 7:e omgången spelades i måndags och det var Växjö som tog emot Leksand, Västerås som tog emot SSK och Rögle som gästade Hovet.

Leksand chocköppnade och gjorde 0-1 redan efter dryga minuten. Därefter öste man bara på och spelade totalt ut Växjö som inte hade en chans! Vilken förändring mot matchen i Leksand! Leksand ledde med 0-4 efter 1:a perioden och matchen var mer eller mindre avgjord redan då. Växjö fick dock in ett par reduceringar fram till 2-4, som blev matchens slutresultat.

Västerås stod upp bra mot Södertälje och hade 1-2 med bara lite tid kvar. Som leksing höll man så klart stenhårt på Västerås och hoppades att de skulle få in kviteringen så att SSK tappade poäng. Man hade en hel drös powerplay under matchen, men man lyckades inte utnytja dem. Istället kommer Södertälje i en kontring mot slutet av matchen. Talberg i Västeråskassen ramlar och Södertäljespelaren sätter 1-3 och sedan blir det 1-4 i öppen kasse.

Tyvärr tog Södertälje alltså full pott, men Rögle hade det tyngre i Stockholm. AIK spelade riktigt bra och ledde med 3-0 innan Rögle kunde reducera till 3-1 som också blev slutresultatet.
Som jag skrev i förra inlägget kunde alltså AIK skrälla på Hovet om de fick till det och det fick dem.

Tabellen var alltså den att Rögle fortfarande ledde med 16 poäng. Södertälje hade 15, AIK 10, Leksand 9, Växjö 7 och Västerås 6. AIK och Leksand hade alltså fortfarande chansen, om resultaten gick vägen i de 3 sista matcherna.

Förutsättningarna för kvällens matcher var alltså de att det vinnande laget av Leksand och AIK fortfarande hade chansen att sno en Elitserieplats. Det optimala vore om Leksand vann samtidigt som både Växjö skrällde i Södertälje och Västerås skrällde i Ängelholm. I så fall hade Rögle haft 16 poäng, Södertälje 15, Leksand 12, AIK och Växjö 10 och Västerås 9. Leksand hade alltså bara varit 3 poäng bakom SSK.
Hade då AIK hjälpt till och slagit just SSK i nästa omgång samtidigt som Leksand slog Rögle hemma skulle Rögle haft 16, Leksand och Södertälje 15, AIK 13 och låt säga Västerås 12 och Växjö 10.
Då hade Leksand haft det i egna händer igen. Hade de då tagit mer poäng än SSK, som de möter i sista matchen, hade de tagit Elitserieplatsen.

Ser man åt andra hållet på det värsta som kunde hända så vore det ju om AIK vann samtidigt som både Rögle och Södertälje vann, vilket var mest troligt i deras fall. Då hade Rögle haft 19 och Södertälje 18 och Elitseriedrömmarna hade varit krossade än en gång för oss blåvita...

Nog med spekuleringar. Hur gick det då?

Västerås chocköppnade och gjorde 0-1 redan efter 25 sekunder. Rögle replikerade dock och gjorde 1-1 som man sedan utökade till 2-1 varefter Västerås kvitterade till 2-2 med en sekund kvar av 2:a perioden!
I sista perioden satte dock Rögle spiken i kistan och gick ifrån till 4-2. Västerås hann dock med en reducering innan matchen var slut och ytterligare 3 poäng var bärgade till Ängelholm. Därmed var också ett nytt Elitseriekontrakt till nästa säsong bärgat. Man gick upp på ointagliga 19 poäng, så man får väl säga grattis då...

Södertälje gjorde 1-0 efter bara några sekunder i 2:a perioden och ökade sedan till 2-0. Därefter  reducerade Växjö, men sedan drog Södertälje ifrån och vann till slut med 5-1.

AIK öppnade bäst i Leksand, men efter ett kanonbyte av krigarkedjan, som sånär resulterade i mål, tog Leksand över och ägde större delen av 1:a perioden. Man ledde också med 1-0 efter densamma, men ledningen borde ha varit mycket större. Enekvist hade ett jätteläge, Green hade också ett läge och det var flera jättechanser som inte gick in...

AIK kvitterade istället dryga minuten in i 2:a perioden. Läck gjorde egentligen självmål, för han skulle ta pucken, men råkade stöta till den så att den gled i mål. Inget han kunde göra något åt tydligen, bara otur.
AIK tog sedan ledningen i powerplay och än en gång förlorade Leksand en 2:a period. Jag läste på hemsidan igår att Leksand har plusstatistik i 1:a perioden, men i 2:a är det inget vidare och i 3:e är det hyfsat.
Nu försökte man i alla fall i 3:e perioden, men det ville sig inte riktigt. Som alltid när de har pressen på sig. Då studsar aldrig puckarna vår väg och det vill sig inte riktigt. De senaste matcherna har pressen försvunnit en aning i och med den dåliga inledningen av serien. DÅ kunde man spela mer utan press och då gjorde man det bra. Nu har viss press kommit tillbaka igen i och med att hoppet lever och då knyter det sig.

Det gjorde det nu med. Man tog ut Läck med ca 4 minuter kvar och spelade 6 mot 4, men icke. Inget mål, men AIK fick inte heller in något mål.
Inget mer mål föll, utan 1-2 blev slutresultatet och AIK, som inte hade vunnit någon bortamatch i kvalserien, vann nu mot Leksand, inför storpublik, 7300 någonting.

Där sprack alltså Elitseriedrömmarna, i år igen...

Det är otroligt. Inget lag har så mycket otur som Leksand. Jag ska inte säga att det bara har varit otur i år, men förra året var det otur som avgjorde. Då skulle man ha tagit minst 2 eller 3 poäng av brynäs och matchen mot Rögle skulle man bara ha vunnit, men förlorade med 4-8. Där sprack det. Hade man vunnit den matchen hade man gått upp istället för Rögle om man såg till sluttabellen. Så jämnt var det då.
Nu är det inte lika jämnt. Rögle är klara med 2 omgångar kvar på 19 poäng. Södertälje har 18 och AIK 13. Det är de ända lag som har chansen. Förra året var det 5 lag som hade chansen med 2 omgångar kvar och 4 med en omgång kvar. Mycket talar nog för att det är avgjort efter den 9:e omgången som spelas på måndag i år. Jag är ganska säker på att Södertälje fixar det där.

Jag vet inte vad man ska säga. Just nu känns det bara tomt. Ni som inte håller såhär stenhårt på ett lag och som brinner för det av hela ert hjärta, ni förstår nog inte riktigt hur det här känns. Jag vet inte vad man ska jämföra med, men det känns som sagt bara tomt. En stor besvikelse finns det självklart också. Den här säsongen som kändes så bra, liksom den förra. Man vinner serien temligen enkelt, men i kvalserien låser det sig totalt. Varför? Till viss del måste det bero på pressen. Pressen från supportrar och fans, pressen från media och pressen från allt annat. Inget lag har nog så hög press på sig som Leksand, men då måste man ju klara av att spela med den pressen och leva upp till alla förväntningar vilket inte alltid är lätt. 

Leksand är hela Sveriges lag, det finns tusentals med leksingar där ute i Sverige som känner precis som jag. Ett stöd som varken Djurgården, Frölunda eller LHC har. Jag vågar nog påstå att Leksand är ett av de allra folkkäraste lagen i hela vårt land. Det visar inte minst publiken. Trogna fans som match efter match, år efter år kommer och stöttar sitt lag. Det är riktigt bra! Man har t.ex. mycket bättre publiksnitt än vissa Elitserielag och många, väldigt många, vill se Leksand i Elitserien just för att de är ett så folkkärt lag och ett lag som alltid, oavsett om det är hemma i Leksand, i Karlstad eller varsomhelst annars drar mycket folk.
Dessutom har man en av Sveriges absolut bästa och lojalaste klackar! De är med laget oavsett medgång eller motgång.

Jag tycker att man bör få någonting för att vinna Allsvenskan. Som det är idag spelar det ingen roll om man kommer 1:a, 2:a eller 3:a i serien. Priset är ändå det samma.
I Elitserien får man en rejäl bonus till klubben om man vinner + att man får välja lag först i kvartsfinalspelet.
Jag tycker man borde ändra om systemet till att 1:an i Allsvenskan går direkt upp till Elitserien och jumbon i densamma åker ur varpå 10:an och 11:an spelar kval mot lag 2-5 i Allsvenskan. Som sagt, någon fördel ska man väl ha av att vinna en serie? Är man så överlägset som Leksand är i Allsvenskan ska man ha någon belöning för det.

Nu blir det spel i Allsvenskan ett år till tack vare ännu en kvalseriemiss. Klubben förlorar massor med pengar och sponsorer. Frågan är väl hur många år till Leksand orkar satsa för ett återtåg. Risken är väl att man fastnar i Allsvenskan för att man har för låg budget och inte har råd med tillräckligt bra spelare osv.

Än så länge har man pengar och man har råd med spelare, men det är inte många klubbar i Allsvenskan som har det. Leksand, tillsammans med några andra, är överlägsna i den serien. De får inte tillräckligt med motstånd under grundserien. Så kommer man till kvalserien och då plötsligt är det jättebra lag + att man har pressen på sig. Då låser sig allt och inget funkar.

Skulle man gå upp direkt om man vann Allsvenskan skulle det finnas något att spela för hela säsongen. Nu blir det mest en transportstrecka fram till kvalserien, som är målet varje säsong.

Nu är det i alla fall som det är och det är väl bara att sikta mot nästa säsong och hoppas att man har råd att satsa ett år till. Många hävdade ju att det här var sista chansen för Leksand. Det hoppas jag inte, men för varje år som går får man ju mindre och mindre pengar och har inte råd med tillräckligt bra spelare och då blir det ännu svårare.

Så det blev inget LHC - Leksand nästa säsong heller...
Vi får helt enkelt ta nya tag nästa säsong och kämpa oss igenom den och försöka ta steget upp nästa år istället och avsluta på ett snyggt sätt de här 2 sista matcherna för klubbens, för hederns och för alla fansens skull! Kom igen nu Leksand!

Man sviker aldrig ett lag, oavsett hur det går, vilka motgångar man har och vad som än händer! Ett Leksandshjärta slutar inte slå för lite nederlag! Vi reser oss igen och kommer tillbaka ännu starkare nästa säsong!

En gång leksing, alltid leksing! =)

Kommentarer
Postat av: vispen

Oj, vilket långt inlägg om sport, orkar nog inte läsa det:P

2009-04-03 @ 11:51:54
URL: http://Http://www.vispen91.blogg.se
Postat av: Sandy

Jag vet inte om jag är så spec, men jag tycker inte att andra personer ska ha åsikter på vad man skriver i sin blogg. Hmm, alltså jag menar att jag läser ju för att jag gillar att läsa det DU skriver. Jag är inte så speciellt intresserad av hockey, men det är du och det är din personliga blogg. Alltså skriver du vad du vill skriva och jag får väl hoppa över om jag inte tycker något är roligt. Så tyvärr, jag har ingen feedback. Hade det inte varit bra så hade jag inte läst. Feedback enough? :)

2009-04-03 @ 12:30:40
URL: http://lilzandy.blogg.se/
Postat av: jojje

sv: jag stör mig bara på vissa personer men det är väl ingen nyhet haha

2009-04-03 @ 23:04:12
Postat av: Nicolina

Hej!

Förstår att det känns jobbigt för dig!

Men det kommer säkert gå bättre nästa år!

Många kramar

2009-04-04 @ 13:10:51
URL: http://[email protected]
Postat av: Sandy

Men jag tycker inte man skriver för att folk ska läsa. Jag tycker att man skriver för att man vill och vill folk sen läsa så är det ju bra. Tycker det liksom blir så tillgjort. Jag har alltid velat ha the real thing. :)

2009-04-04 @ 15:50:50
URL: http://lilzandy.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: