Sommar!

Tid: 23:01:00
Datum: 2009-06-25
Kategori: Att leva med en synnedsättning

Ja, nu är det verkligen sommar! Såhär ska det vara! Det här är riktigh sommar!
Både idag, igår och i tisdags har det varit toppenväder. Vet inte hur varmt det har varit, men riktigt riktigt skönt har det varit och jag har solat och solat =)
Fortsätter det såhär blir det nog Varamon nästa vecka =)

I tisdags orkade jag inte ta på någon solkräm, så jag solade ute i ca 2h utan någon solkräm. Smart? Inte speciellt, men när det är sommar får man tåla lite. Brände mig ganska rejält och igår solade jag ryggen istället.
Igår var det dessutom en träff om högskolan i Linköping som jag var på. Det var Jenny-Ann och Maria som höll i det hela och vi som var där var jag, Belmina, han Robert, någon Erik och någon Christian som jag aldrig har träffat. Belmina var jättelänge sedan jag träffade. Tror det var på Östgötaklubben i 8:an eller 7:an, men hon kom faktiskt ihåg det trots att jag inte är speciellt lik sedan dess.
Vi pratade i alla fall om att plugga med en synskada. Det mesta kände jag redan till, men lite nytt var det.

En dålig grej är att som synskadad kan man bara göra högskoleprovet 4 gånger, för det finns bara 4 prov. Ser man kan man ju göra det nästan hur många gånger som helst. Dessutom är testversionerna inte fullständiga. Engelskadelen fattas, men det skulle Åsa och Annette, de som har hand om den praktiska hjälpen på högskolan, ta upp på något möte uppe i Umeå om ett  tag, för det är ju en viktig fråga.

Ett annat problem är när man ska ut på praktik. DÅ är det ingen som vill ge ut hjälpmedel man behöver under praktiken. Syncentralen ger inte ut några hjälpmedel till arbetsplatser. Det är arbetsförmedlingen som ska göra, men de vill inte heller ge ut något eftersom att det inte är någon fast anställning. Så det kan vara lite problematiskt.

Annars verkar det mesta funka bra. Man kan få högskoleprovet antingen uppförstorat i A3-format, i punktskrift eller på daisy.
Tentor brukar man få göra antingen på punktskrift, på daisy eller på datorn. Av vad jag har hört är det dock så att man inte alltid får göra det på datorn och inte alltid med sin egen dator, för att de måste vara helt säkra på att man inte går in och hämtar otillåten information e.d. Får man trots allt göra det på datorn måste man ha en egen kontrollant som sitter och glor över axeln och ser till att man inte gör något otillåtet, vilket kan vara ett rejält stressmoment.

Det jag tycker verkar svårast är att hitta. Universitetet är ju inte direkt litet. Syncentralen kan ställa upp och gå med en några dagar innan man börjar och lära in lite vägar och så, som Elisabet hjälpte mig med innan jag började på Kungshöga. Trots det tog det nästan hela höstterminen innan jag hade lärt mig var alla salar låg.
Universitetet är ju liite större än Kungshöga, så jag undrar hur lång tid det kommer ta att lära sig att hitta där. Det finns inget system för var salar ligger heller, förutom att 100-salarna oftast ligger på bottenvåningen osv. men utöver det finns det inget system. Dessutom har man ju ingen assistent där. Där får man hänga på någon i klassen eller försöka hitta själv. Man får räkna med att gå in i fel klassrum några gånger och så, så är det ju bara. Det verkar i alla fall inte som det lättaste.

Kurslitteraturen slipper man i alla fall betala. Man skickar efter böckerna från TPB. Oftast är det tal och text-böcker, men ibland är det bara tal. Tyvärr har TPB börjat läsa in de flesta böckerna med talsyntes nu för att det ska gå snabbare. Jag är ju van vid talsyntes, men att läsa daisyböcker med talsyntes är inte det roligaste. Dessutom är det stor risk att man hamnar efter i kurserna p.g.a. att listan över kurslitteraturen inte finns tillgänglig i tid. En talbok kan ju ta 1-2 månader att producera om den inte finns. Ibland kommer inte boklistan ut förrän några veckor innan kurserna startar och då är det ju kört. Helst vill TPB ha listan över böcker till hösten i juni, men det är väl i princip kört. Det går inte.

En trevlig dag var det i alla fall och när jag kom hem solade jag som sagt.

Idag var det ännu mer sol som gällde. Har legat ute större delen av dagen och både lyssnat på musik och läst, men jag har hunnit kolla lite videokameror också. Jag har hittat en som verkar ganska vättig. Det är en Sony. En

Sony DCR-SR37E närmare bestämt. Tyvärr är det ingen med pistolgrepp, men det får väl gå ändå. På Elgiganten finns den för 3500. Det är billigt tycker jag och den låg både som en rekomendation från dem och som en toppsäljare. Jag läste även en recention på Pricerunner och tyvärr så skrev han att videon var oskarp, även i HQ-läge. Det är ju inte så bra, men man vet ju inte vad han anser är dålig bild. Det är antagligen bättre bild i den än på Sanyon jag fick. Man slipper i alla fall minneskort, för det här är en HDD-kamera på 60Gb. Det räcker. Modellen över, 38:n, ligger på 70Gb, men den kostar 4500 på ONOFF och det är den inte värd. Egentligen skulle jag vilja ha en kamera som filmar i äkta HD-upplösning, men då blir de lite dyrare. Priset är väl i och för sig inte det stora problemet där, utan problemet är det faktum att min DVD inte klarar HD. Så i så fall kommer jag ju ändå inte kunna se filmerna, men upplösningen är riktigt bra på dem.

Nu har jag precis sett på SVT's sammandrag av de 3 första STCC-racen från Mantorp, Karlskoga och Göteborg. Nu är det Sjukan som väntar =) Det är ju bara så bra! =)

Har ni haft trevliga dagar?