Idre! =)

Tid: 16:12:00
Datum: 2009-03-30
Kategori: Att leva med en synnedsättning

Ja, då ska jag då berätta lite om hur det var i Idre =)

Jag tänkte att det var både bättre och roligare att skriva lite dagbok där uppe och publicera det än att sammanfatta nu. Då hade jag missat en massa. Här får ni i alla fall veta hur jag hade det under den fantastiskt roliga veckan! =) Läs och dröm er bort ;)

23/3
Då var man uppe i Idre då =)

 

Igår var det upp tidigt som gälde. 6:10 fick jag gå upp och sedan åkte vi.
Jag, Albin och Jennifer bestämde ju att vi skulle åka tåg i lördags. Så pappa skjutsade mig till Linköping där vi tog tåget till Norrköping varifrån vi skulle åka med bussen. Först hittade vi den inte, men efter att ha ringt till Monika hittade vi rätt.

 

Bussresan gick bra. Jag lyssnade på musik hela vägen.
Vi stannade på Donken i Borlänge och åt och kom fram till Idre någon gång vid 18:00-18:30.

 

På kvällen hann vi inte med så mycket. Vi installerade oss bl.a. i stugorna. Vi bor i någon liten by på nordsidan. Vi har hyrt hela byn tror jag, vi har i alla fall 7 stugor eller något.
 vi ungdomar bor i en egen stuga. Det är jag, Albin, Jennifer, Ther och Emma. Emma vet jag inte vad hon heter i efternamn, men hon brukar ju vara med upp hit.

 

Idag åkte vi med bussen till skiduthyrningen. I och med att vi bor där vi gör så är det en bra bit till byn och affären och allt, som ligger på andra sidan fjället, så man får åka bussen dit. I alla fall så fick vi det idag, men senare i veckan kan man åka transportlift härifrån byn så slipper man åka buss, men idag var det buss som gällde.

 

Vi är ju ett gäng, 32st tror jag, så det tog ju ett tag att hyra skidor och allting. Jag fick hyra skidor, pjäxor, stavar och hjälm.
Egentligen ska man ha skidor som är 10cm kortare än en själv, alltså ska jag ha 170-skidor, men de är ju för långa.
Nästan alla fick för långa skidor, så vi fick byta dem till 160cm. Anders, som jag har kommit på att han heter, han som åkte med Mats i OS, sa till om det, att vi ju inte kunde ha så långa skidor.

 

Till slut var allt i alla fall klart, orange hjälm och svarta pjäxor fick jag. Skidorna vet jag inte exakt hur de ser ut.

 

Det här är ju 1:a gången jag åker när jag inte ser något alls och det var viss skillnad kan jag säga.

Senast när vi åkte, 2006, såg jag ju träden och i viss mån liftstolpar och människor, men nu ser jag ju inget alls.


När vi har åkt har ju pappa bara sagt "höger" och "vänster" när jag skulle svänga. Nu säger man "vänster... nu", "höger... nu" när man ska svänga + att man säger "bra bra bra" mellan varje sväng. Det var jag inte van vid eftersom att vi aldrig har åkt så förut, så det tog ju ett tag innan man vande sig vid det =)

 

Vi började med att åka i backen där vid Askeland, gamla Tunnelbacken som inte heter Tunnelbacken längre =P
Den backen är riktigt bra. Jag vet inte hur det är nu, men förr var det ju 2 backar där. En till höger och en till vänster om liftarna. Den till höger, nerifrån sett, var min favoritbacke förr, men den bygde de snowboardhopp i...
Så det blev den vänstra istället och det var den vi åkte i idag också. Sittlift kan man numera åka upp där, så det blev mest sittlift.

 

När vi skulle äta, vid Caravan, som vanligt, åkte vi ankarliften upp till toppen och åkte Blåbärsstigen, eller vad den heter, ner till Caravan, men den var inte alls lika bra som Tunnelbacken. Det var lössnö och den var inte så bred. En liten bit i
Västbacken hann vi åka i också i och med att man kommer ner i den när man kommer uppifrån.

 

Till mat idag skulle det ha varit korv, som igårkväll, men det blev fiskgratäng och potatismos. Jag brukar ju normalt sett vara ganska skeptisk till fiskgratäng, men Monikas fiskgratäng var riktigt god =)
Det är ju hon som står för all mat och hon gör det riktigt bra =) vad hon än gör så blir det gott =)

 

Efter maten åkte vi lite mer i Tunnelbacken och så åkte vi bussen tillbaka till stugorna. Vi skulle egentligen ha testat transporten tillbaka, för det gjorde Albin och Jennifer, men vi tog bussen ändå. Vi visste ju inte hur långt man fick gå om man tog transporten, så vi tyckte att det var bättre att testa den imorgon istället när vi åker ut så vet man hur nära det är.

 

Jag har ju då åkt med Gittan idag. Hon har också ledsagat i OS, så hon vet ju vad hon gör, liksom Anders som är hennes man, om jag inte missminner mig...

 

Totalt sett så tycker jag att det har gått bra. Lite halvdåligt väder har det varit med mulet och snö, men det gör inte så mycket. Vi får hoppas det blir bättre imorgon.
Skidåkningen sitter i. jag tror Gittan sa att jag åker bäst av alla oss, men det är ju en del tekniska grejor jag behöver träna mer på, som t.ex. att böja ännu mer på knäna och hänga över främre delarna av pjäxan, trycka fram ena benet när man svänger och lite sådant =)


Lite ovant kändes det ju, både för att jag inte har åkt på 3 år, men kanske främst för att det var 1:a gången jag åkte som jag inte ser något alls. Man får mycket sämre )orientering och har egentligen ingen koll på var man är i backen, bara att man åker neråt och åt vilket håll, men man har ju ingen koll på omgivningen eller något.

 

Nu ikväll har det inte hänt så mycket, vi har kört lite kort och Yatzy och varit och ätit i gemensamhetsstugan här i byn där vi samlas och äter kvällsmat varje dag. Ikväll var det pasta och skinksås som var helt okej =)

 

24/3
idag var det bättre väder. Strålande sol och ca -10 grader =)

 

vi gick upp 7:30, som igår och åt frukost innan vi tog transporten härifrån ut till backarna. Den transporten var inte den bästa, för på vissa ställen gick det nerför vilket gjorde att liftpinnen böjdes bakåt så att man var nära på att ramla =P det var ju en knapplift så klart.

 

Vi började med att åka i Nord och det var riktigt bra backar där! Riktigt bra! Det var som sagt skitfint väder och helt nypistat i backarna och nästan inget folk. Det finns någon svart backe där, några röda, några blåa och några gröna. Vi höll oss mest till de blå, Turisten 1 och Turisten 2. de var riktigt bra, t.o.m. bättre än Tunnelbacken =)

 

Så där tillbringade vi hela förmiddagen och bara åkte =) hur härligt som helst!
Jag hade så klart med mig lite godis, som man måste ha när man åker skidor =) och kameran, så lite kort blev det också, men de tänker jag inte lägga upp här på bloggen =P


Vi försökte att hålla ihop så mycket som möjligt, jag, Albin, Gittan och Ingalill som han åker med och det gick faktiskt bra.
Jennifer och hennes mamma åkte också där, men de åkte lite mer själva. Albin åker riktigt bra han också nu =)

 

En grej som är lite kul är ju när det kommer fram folk och tycker att det är skitkul att vi kan åka och att vi är så duktiga =)
Idag var det en som tyckte det var starkt gjort av oss när vi klev av transporten, i Västbacken var det en liten grabb som åkte framför oss och vände sig om och glodde på mig. Han fick det nog inte riktigt att gå ihop, hur en synskadad kan åka skidor =)
Vi har ju illgula västar där det står "Synskadad" och "Ledsagare" på, så vi syns ju =) och så har jag ju illorange hjälm också =P
 I Västbacken var det också en som tyckte att vi var dagens hjältar =)
I Nord var det också en gubbe som tyckte att vi var häftiga =) där träffade vi också en Tobias som Gittan och de känner.
Han har tydligen varit med på lite utbildningar och så och nu jobbar han här. När vi hälsade frågade han om det var jag som hade en kompis som hette Sarah och det var det ju =) men hon var inte där idag, men det kommer fler dagar =)

 

Till lunch var det kasler och ris. Riktigt tjocka kaslerbitar var det och man orkade knappt 3st.
Efter maten tog jag lite kaffe och Kexchoklad. Albin skulle ta te, som vanligt, men han råkade spilla ut hela koppen rakt över sig själv, så han blev dyngsur. Vi fick hänga in hans kläder i ett torkrum där på Caravan och sitta och vänta ett bra tag innan de var torra. Vi åt ju 12:30 och vi var nog inte ute i backen igen förrän 3 någon gång. Då hade man hunnit bli skapligt seg. Bara ligga där inne i en soffa och snacka lite.
Vi hann också bara åka 2 åk innan vi var tvungna att åka hemåt. De 2 åken kändes kan jag lova =) men det är som det ska vara =)
Vi hade ju åkt så hårt på förmiddagen, så det kändes ju i kroppen att man var lite seg. Jag ramlade i båda åken. 1:a åket skulle jag stanna. Jag hade precis gjort en vänstersväng och skulle precis svänga höger. Gittan sa "stanna", men hon hann inte prata klart innan jag började svänga höger. Då sa hon "vänster", så jag hann svänga lite halvt åt vänster efter att ha tänkt stanna åt höger. Där var det en snödriva som jag ramlade i. i 2:a åket körde jag på samma snödriva/kant och ramlade. Det var kanten på backens högersida. Skidorna stod kvar i snön, men jag ramlade framåt och skrapade huvudet i snön, så det var lite tur att jag hade hjälm där =)

 

Vi tog transporten hem och jag hade skitont i fotlederna/vaderna! Igår kändes det inte så jättemycket, men idag gjorde det asont, så jag fick ta 2 Panodil för att få ner smärtan lite och det hjälpte.

 

Till kvällsmat var det soppa med bröd och någon puddingrej som liknade ostkaka till efterrätt. Det var gott, som vanligt =)

 

Vi får hoppas att det blir lika bra väder imorgon =) men en sak kan jag lova och det är att jag kommer ha redigt ont i benen =)

 

25/3
det var lika fint väder idag med och jag hade rejält ont i benen =P Fast så farligt var det inte, det var värst i vaderna.
Jag hade ju lite sovmorgon idag eftersom att jag inte skulle ut förrän halv 10, men resten vaknade 7:45, så då vaknade jag med, men jag gick inte upp förrän 8:10.

 

9:30 begav vi oss ut i backarna. Det blev transporten bort dit och sedan åkte vi i Nord hela förmiddagen. De backarna är verkligen riktigt bra!
Jag tyckte inte det kändes lika bra som igår, men Gittan sa att det såg bättre ut idag och att jag hade bättre kontroll på skidorna idag än vad jag hade igår. Det var kanske sant, men det kändes inte sådär jättebra. Inte i början, men allt eftersom gick det bättre och bättre och till slut gick det faktiskt bra =)

 

Vi höll oss till de blå backarna idag med, men jag tycker ändå att de är ganska branta för att vara blå.
Ther åkte ju Specialen, en svart backe där, och den tyckte han var kul, men grejen var ju att han hade ingen kontroll alls på sig själv. Han bara åkte. Han hade rejäl bakåtvikt och armarna och benen stod lite hur som helst. Det är ju inte så svårt att bara åka sådär, det är bara att åka, men grejen är ju att ha kontroll på sig själv, så då är det ju bättre att ta lite mindre branta backar tills man behärskar det till fullo och sedan gå vidare. Imorgon tänkte vi gå vidare och ta några röda backar. Någon röd där borta är nästan som en svart.


Apropå svarta backar så fick vi reda på hur brant Chocken är idag. 46 graders lutning... Jag tror det är bäst att vi skippar den =P
De körde ju Speedski där i helgen som var och hastighetsrekordet tror jag var 170km/h! På ett par skidor! Då går det snabbt! Tänk om man bara får ett litet felskär då, då är det ju kört...

Jag tror i alla fall inte jag ramlade någon gång idag, men Albin var "ute och plockade blåbär" en gång. Jag ramlade bara när vi skulle äta. Vi åkte ju ända fram dit och där är det som en kant och den tog jag med ena skidan på tvären, så det tog ju tvärstopp, så jag flög ca ½ meter =P för vi körde ju inte så fort, knappt styrfart =P

 

Det var inte så många som sa att vi var hjältar o.d. idag, men ett par tyckte att det var coolt och liftgubbarna där i Nord känner igen oss nu =)

 

Efter lunchen, som bestod i köttbullar, potatismos, lingon och sås =) asgott, som vanligt =), så gick vi och bowlade. Det var jag, Albin, Jennifer, Ther och Emma. Vi tog 2 banor, men först fick vi inte ha rännskydd. De sa att det var 10-årsgräns på dem. Var man över 10 kunde man skjuta sönder dem, men vi var ju tvungna att ha det och det fick vi också.
Jag, Albin och Jennifer körde på ena banan och Ther och Emma på andra.
Det var 1:a gången jag bowlade sedan i Stockholm och alltså 1:a gången jag bowlade sedan jag började se såhär. Det var ju lite skillnad, men Albin försökte ändå hjälpa mig så gott han kunde med att säga var banan var och så. Jennifer hade ju så mycket att göra. Hon fick kolla åt alla, på båda banorna, hur många käglor de fick ner och vilka som var kvar och så + att hon skulle köra själv. Bra gjort av henne! =)

 

På 1:a serien fick jag i alla fall 93 poäng, 2 mindre än Jennifer. Albin fick 76 eller vad det var. 2:a serien hann vi inte klart, men jag fick totalt 125, Jennifer 160 och Albin 127. det kändes lite skumt tyckte jag, för i så fall fick jag bara 32 poäng på 2:a serien, Jennifer 65 och Albin 51. det känns inte som det stämmer, men jag vet inte. Kul var det i alla fall =)

 

Efter det gick vi tillbaks till Caravan och där och fikade lite innan vi åkte skoter tillbaks till stugorna. Werner fick ju inte jobba idag, för han får ju inte köra buss 7 dagar i veckan, så idag blev det skoter =)


Det var länge sedan jag åkte skoter, senast var nog när vi var i Lofsdalen när jag var 10 eller något.
Jag har alltid velat köra skoter, men det fick jag inte för mamma och dem och nu är det ju lite svårt, men det går. Albin har kört själv och bil och annat kan man ju köra även fast man inte ser.

 

Jag lekte turist när vi åkte tillbaks hit och tog en massa kort =)

 

Nu ska vi strax gå och äta. Tyvärr så var det pyttipanna, men man får väl äta lite i alla fall. Tur att man inte är så hungrig =)

 

Imorgon blir det åka hela dagen =) hoppas benen pallar det =)

 

27/3
då var skidåkandet över...

 

jag hann inte skriva något igår, men idag hann jag det =)

 

vädret igår var väl inget vidare. Det var mulet och blåste lite och snöade en aning.

 

Vi började med att åka i Nord, som vanligt, men nu testade vi Mellanbacken som är en ganska brant röd backe.
Nordbackarna är över lag ganska branta. De blåa backarna där, Turisten 1 och 2, är faktiskt ganska branta. Specialen, som är en svart backe, är inte mycket brantare än Mellanbacken, så det är inte så jättestor skillnad där. Kul var det i alla fall även om man kanske inte körde sådär jättefort i Mellanbacken.

 

Till lunch fick vi ärtsoppa och pannkakor. En jättegod ärtsoppa =) det var bara punschen som fattades =P

 

Ut i backen igen var det som gällde. Vi åkte Tunnelbacken, som inte alls känns lika kul längre =P Den är för flack, även fast det är en blå backe det också.
Vi åkte i alla fall den  ner till stolsliften och skulle ta den upp till toppen och åka över till Nord igen. Grejen var ju bara den att på mellanstationen i liften där när man kan gå av om man bara vill åka Tunnelbacken slår ju skidorna i en aning där man går av. Då får man höja upp stavarna lite så att de inte släpar i marken. Vi åkte förbi det stället, men så var det en marktouch till som jag inte hann reagera på, så stavarna släpade i marken och när vi kom upp på toppen märkte vi att de var helt böjda =P
Så det var bara att åka ner till uthyrningen och byta dem. Det var inga problem och jag fick t.o.m. kaffe av dem om jag ville ha, men det ville jag faktiskt inte för en gångs skull =P

 

Några åk i Nord hann vi i alla fall med innan det var dags att åka till Caravan och lasta in skidorna i bussen. Vi skulle nämligen på Afterski =)
Vi gick dit och äntligen fick jag min Jäger =) men dyrt som satan var det! En sexa Jäger kostade 114 spänn! Helt sjukt! Så jag köpte inget mer där inte. Albin tog en White russian och den var ju i alla fall lite billigare, 85kr eller något, men det är ju helt sjukt vad dyrt det är på sådana där ställen alltså!
Något coverband, Hot shots tror jag de hette, spelade där och de var väl helt okej, men inget man direkt lyssnar på sådär.

 

Bussen hämtade oss klockan 6 och skjutsade oss tillbaks till stugorna.
Till kvällsmat fick vi tacos och på kvällen satt vi och listade ut namn och gissade gåtor och grejor som en pappa här hade fixat åt oss. En liten tävling kan man säga. Det var förnamn man skulle lista ut som t.ex. "äter han till frukost", "tar han båten och aktar sig för att bli stucken" och "är hon ett träd före detta fågel solgud" klura på dem ni =P


Han hade hittat allt det där på någon hemsida, men jag kommer inte på vad den heter just nu, men jag ska hitta den, för sådant där är ju lite kul =)

 

Idag var det inte mycket bättre väder. Det var nästan sämre. Mulet, blåsigt och lite snö.

 

Jag skulle ju åka med Anders idag och Albin skulle åka med Tobias, han som frågade om det var jag som kände Sarah i tisdags.
Så igår var det sista dagen med Gittan och Ingalill, men det gick bra med Anders och Tobias också =)

 

Anders var ju lite ringrostig sa han. Han hade ju inte ledsagat någon på riktigt på ett tag, men förr ledsagade han ju Mats i OS och det gick ju bra =)

 

Vi började i Alla fall med att åka i Nord, men idag var det mycket folk där eftersom att man fick vinden i ryggen där. Så man fick stanna ganska ofta, men det gick det också.

Vi testade att åka lite friåkning också, d.v.s. att han bara säger "bra bra bra" och så får jag svänga själv efter backens lutning och så. Grejen var ju bara att det var i en grön backe, så det var ju inte så jättestor lutning. Så skulle Anders korrigera mig, men han sa "vänster" istället för "höger" och det var ju inte så lyckat =P så jag blev trädkramare =P
Det var nämligen en kant där och sedan ett staket med träd bakom =P men det var ingen fara =)

 

Västbacken körde vi lite i innan lunch och då gick det fort =) men det var ett litet krön där eller vad man ska säga och 1:a åket var jag nära på att ramla där, men jag redde ut det, men i 2:a åket ramlade jag där. Det var den värsta vurpan på hela veckan, men det var inte så farligt. Jag ramlade bara och snurrade 360 grader liggandes. Snön bara sprutade, men så ska det vara =)

 

Eftermiddagen gick asfort! Vi åkte över och åkte i Nord igen och det gick bra. Jag ville ju ha lite kort på mig "in action" så att säga sa jag ju igår, men det glömde vi då, så det tog vi idag.

 

Igår var det en tjej från en tidning som åkte med oss =) från Caravanbladet eller vad den hette. Det var ju lite kul. Hon åkte efter Gittan och mig i Västbacken innan lunch, men hon hängde knappt med oss =P

Efter lunch fick hon låna en radio så att hon kunde lyssna på Gittans kommandon som hon gav mig, så fick hon bättre förståelse för hur det var och det uppskattade hon tror jag =)
Hon tog lite kort och så och idag åkte hon lite med oss också, så hon fick ta kort på mig "in action" =) så då fick jag det också =)

 

Till slut tog vi Västbacken några gånger och Tunnelbacken ner en sista gång innan vi åkte upp till mellanstationen där och hoppade av och åkte ner till skiduthyrningen och lämnade tillbaka våra kära skidor och allt. Så då var det över...

 

Nu ikväll har vi ätit kött och klyftpotatis och pratat en hel del. Alla vi fick gå fram och få olika saker för våra bedrifter.
Några småtjejer fick Askedjur för att de hade gjort så stora framsteg och några småkillar fick Askemedaljer för att de hade lärt sig åka lift och så och vi ungdomar fick pins för att vi var så duktiga och för att vi åker så bra trots allt =) Monika berömde mig och undrade vem de skulle sätta som ledsagare åt mig nästa år för att jag åker så fort =) lite kul =)

 

Så nu är det bara att packa lite och städa och sova, så åker vi imorgon klockan 9. albin och jag ska fixa lite musik åt varandra innan vi packar ner datorerna också.

 

Det var den resan det och det har varit riktigt kul! 3 år sedan jag åkte skidor senast, men man borde göra det oftare för det är ju såå kul! =)


Utvecklats har man också gjort tack vare proffsledsagare, Anders, Gittan, Krister och Ingalill! Nu hänger jag mer på plösen, böjer på benen mer och håller armarna rätt. Tiden då man åkte med farsan är nog över nu =P Han är för dålig =)
Jättekul har det varit och hoppas som sagt att det blir en Idreresa nästa år med! =)

Så, det blev ett långt inlägg, 9 sidor i Word tror jag det var, men ni som har orkat läsa igenom allt hoppas jag att ni har fått en bra bild av hur det var och jag hoppas att ni är avundssjuka! =)

Jag vill åka mer skidor! NHIF åker ju i Yxbacken någon gång i veckan sa både Anders och Gittan, så då kan man ju åka dit och åka, men det är ju inte samma sak som Idre, men då är man fit for fight när man kommer till Idre nästa år! För det ska jag! =)