Datum: 2009-03-18
Kategori: Leksand

I söndags spelades den 2:a omgången i årets kvalserie.

Det var Rögle som tog emot Leksand hemma, AIK som gästade Södertälje och Västerås som tog emot Växjö.

Det började på sämsta tänkbara sätt för Leksand som tappade in 1-0 redan efter 1:30. Man reste sig dock efter det och Mattias Johansson kviterade efter 11 minuter och med mindre än minuten kvar av 1:a perioden satte man också 1-2.
I 2:a perioden kviterade Rögle och Kärnkvist satte in en riktigt riktigt ful tackling på Niemi så att han flög handlöst rakt in i sarjen och ramlade medvetslös ner på isen.
Man kan diskutera huruvida det var en ful tackling eller inte, Wikegård hävdade i måndagens Hockeykväll att det var en fullständight korrekt tackling. Niemi vred på sig när han skulle få bort pucken och hade då inget skydd framför sig varpå Kärnkvist tacklade snett bakifrån så att han flög in i sarjen.
Han hade dock fel, Leksand anmälde tacklingen till disiplinnämnden som beslutade att stänga av Kärnkvist 2 matcher. Det var alltså en ful tackling enligt dem och det håller jag med om att det var, men mitt under matchen fick inte Kärnkvist ens någon utvisning. Ingen påföljd alls alltså!
Niemi blödde kraftigt och fick föras till sjukhus varifrån han lite senare flögs till Falu lasarett för vidare observation. Han hade nämligen fått frakturer kring ögonhålan och kraftiga frakturer på överkäken. Frakturerna vid ögonhålan kan vara livshotande om det vill sig riktigt illa, men sådan tur är verkar det inte så. Vad ska man säga? Kanske livshotande skador och KÄrkvist får intye ens någon utvisning.
I alla fall så är Niemi borta för resten av säsongen.

I den sista perioden gjorde Rögle också 3-2 och 4-2 i slutet av matchen.
En tung förlust för oss Leksingar. 0 poäng, Niemi allvarligt skadad och dessutom Huokko lätt skadad efter en rejäl bröstvärmare i inledningen av matchen. P-A Lundström fick dessutom matchstraff, så Leksand gick runt på 3 backar. Karlberg fick hoppa in som back, men det hjälpte inte.

AIK stod upp bra mot Södertälje och spelade stundtals ut dem, men det var ändå Södertälje som avgick med segern med 3-1, samma siffror som Västerås slog Växjö med.

Så efter 2 omgångar var det Södertälje på 6 poäng, Rögle och Västerås på 5, AIK och VÄxjö på 1 och Leksand fortfarande sist på 0 poäng.

Kvällens match var alltså mycket viktig för både AIK och Leksand som möttes på Hovet inför nästan fullsatta läktare.
AIK öppnade bäst och gjorde också 1-0 och 2-0. 2-0--målet var dessutom i boxplay.
Med mindre än minuten kvar av 1:a perioden gjorde Leksand dock ett mycket viktigt mål fram till 2-1.

I 2:a perioden föll bara 1 mål och det var AIK som ökade på till 3-1. Det var dock inte så mycket, 2 mål kan gå fort i hockey och det var en hel period kvar.
I den gjorde Mylly en riktig rejäl tavla i powerplay. En AIK'are dumpade bara ner pucken och så vet jag inte vad Mylly gjorde, men mål blev det i alla fall och det var 4-1. Därefter hade Leksand en puck i mål, ett solklart mål såg man på repriserna, men eftersom att det inte finns några målkameror i kvalserien så blev det inget mål för ingen av de 3 domarna såg det! Det är ju fan sjukt! Förlåt om det kanske blir lite fult språk nu, men jag blir så jävla upprörd! Vad fan ska krävas för att få målkameror i kvalserien? Det är ju miljoner som står på spel! Klubbars framtid och ekonomi! Har t.o.m. hört att det finns kablar dragna i alla hallar utom i Växjö, men ändå sätter de inte upp några! Hallå? Vad är argumenten för det? Det skulle jag bra gärna vilja veta!
Säg att det hade blivit mål där. Då hade det varit 4-2 och Leksand kanske hade fått extra energi av det. Nu blev det inget mål och man fick inte heller in något mer mål. AIK satte 5-1 i öppen kasse och tog 3 mycket viktiga poäng.

Tänk om målet hade godkänts. Man såg helt klart på repriserna att pucken var inne. Det var samma som mot Malmö i höstas. Då hade de också en puck inne som inte blev mål. Det var i och för sig i Allsvenskan. Det här är kvalserien, det är klart som fan att det ska finnas målkameror!

Nåja, tänk om det hade godkänts och Myllyniemi inte hade gjort den där tabben. DÅ hade det varit 3-2 och en helt annan matchbild. 1 mål, det är ju ingenting.

Nu gick det inte i alla fall och Leksand är kvar på 0 poäng efter 3 matcher. Södertälje slog Växjö med 3-5 och Rögle krossade Västerås med 1-6. De hade inte en chans och Rögle ledde med 0-4 efter 1:a perioden. Växjö däremot stod upp riktigt bra och vände 0-1 till 2-1 i början av 2:a perioden. Sedan vet jag inte vad som hände, men Södertälje gjorde 3 mål på en minut och 10 sekunder precis i slutet av 2:a perioden. 2-2 kom med 2 minuter och 38 sekunder kvar, 2-3 med 2 minuter och 8 sekunder kvar och 2-4 med 1 minut och 28 sekunder kvar. Det var nog knocken för Växjö. Efter det orkade man inte resa sig igen.

Tabellen ser alltså ut så att Södertälje har 9 poäng, Rögle 8, Västerås 5, AIK 4, Växjö 1 och Leksand fortfarande 0.
Det är helt otroligt. Alltid, varenda år är det otur. Jag ska inte säga att det bara är otur, men matchen mot Södertälje hade kunnat sluta hur som helst, så där hade man inte marginalerna med sig, Niemi allvarligt skadad mot Rögle, Huokko lätt skadad i samma match, bortdömt mål ikväll och en jättetavla av Mylly. Faktum är att man just nu, efter 3 omgångar, har den sämsta +/- statistiken av alla 6 lag. Man ligger på -7. Växjö har -5 och Västerås -2. Rögle är 1:a med +8. I grundserien var Leksand överlägset och hade gjort överlägset flest mål. Nu har man faktiskt gjort minst mål av alla, bara 5st. Det här måste bli bättre, men det är inte så lätt när man år efter år får den här dåliga starten på kvalserien. Man vinner serien tämligen lätt, men i kvalserien går det inte alls. Så har det varit de 2 senaste åren och det ser ut att bli samma sak i år igen.
Än är det dock inte kört, men nästa match mot Växjö på söndag, den blir mycket mycket viktig. Ska det här gå måste turen och marginalerna vända! Än är det inte kört, Malmö vann 4 raka matcher i kvalserien en gång, men gick ändå inte upp och Rögle hade väl en lite halvtaskig inledning på serien förra året också, men ska man ta in minst 8 poäng på 7 matcher, då får man ha tur nu alltså... men som man säger, hoppet är det sista som lämnar en Leksing!

I kvalet till Allsvenskan vet jag inte hur det gick i söndags, men ikväll slog Huddinge Asplöven med 1-4. Asplöven fick i alla fall göra sitt 1:a mål för serien. Jag har för mig att de fick stryk med 8-0 i söndags igen. Örebro slog Valbo med 6-2 och Tingsryd slog Nybro med 4-2.

I SM-slutspelet är det nu semifinaldags.
Den 6:e matchen mellan HV och Timrå och LHC och Skellefteå spelades i lördags och Skellefteå gjorde det nödvendiga och vann hemma med 6-2 eller vad det var och utgämnade till 3-3 i matcher. Det samma gjorde HV när man avgjorde i sudden efter att Leschtonens skridskoskena gick av när han skulle skjuta. HV tog då pucken och gjorde mål.

Så blev det en 7:e och avgörande match i båda matchserierna.
Båda matcherna blev mycket jämna. HV tog ledningen med 1-0 precis i slutet av 2:a perioden och ökade till 2-0 och 3-0 i 3:e perioden. Ala trodde att det var klart, men Timrå tog ut målvakten och försökte och gjorde också 3-1. Med ca en minut kvar gjorde man också 3-2 och det blev riktigt spännande, men HV höll undan och satte 4-2 i öppen kasse.

I Linköping var det Skellefteå som tog ledningen med 0-1. LHC vände dock till 2-1, men i mitten av sista perioden kviterade Skellefteå och matchen gick till förlängning. En förlängning där LHC hade mest att förlora. Skulle man förlora skulle säsongen vara en total flopp.
Inget mål föll i 4:e perioden. Isen spolades om och 20 minuter till väntade.
Inget mål föll där heller, så isen spolades om igen och ännu en period tog sin början. Det spekulerades nu i om det skulle bli den längsta slutspelsmatchen någonsin.
Den längsta avgjordes i sista minuten i 6:e perioden mellan Leksand och Färjestad uppe i Leksand 97. Leksand vann.
Näst längst var den mellan Luleå och Timrå för några år sedan och 3:e längst var den avgörande SM-finalen mellan Frölunda och Färjestad 2005 när Frölunda tog guldet.

2 minuter in på den 6:e perioden avgjorde Kimo Koskenkorva för Skellefteå som alltså slog ut en av storfavoriterna Linköping med 4-3 i matcher! Det var en rejäl skräll och alla LHC'are var troligen ganska förbannade igår =)

Till sist, efter all hockey, så kan jag säga att jag hoppade hopprep idag igen. Det var ett bra tag sedan nu och jag skulle inte ha gjort det idag heller.
Jag fick ju ont i vaderna efter helgen. Jag vet inte om det var träningsverk eller vad det var, men det hade gått över idag, men när jag hade hoppat klart, 805 hopp blev det bara, gjorde det fruktansvärt ont. Det kändes inte som någon träningsverk. Jag kunde knappt gå och fick ta en Ipren och 2 Panodil för att lindra det. Nu känns det ingenting och jag hoppas inte det är någon fara tills nästa vecka när jag ska åka till Idre och åka skidor! =)