Joharifönstret

Tid: 22:02:23
Datum: 2010-11-24
Kategori: Allmänt

Joharifönstret är ett kognitivt psykologiskt verktyg som hjälper människor att lättare förstå sin interpersonella kommunikation, d.v.s. kommunikationen med andra.

Fönstret uppfanns i USA 1955 av de 2 männen Joseph Luft och Harry Ingham, därav namnet, "Johari".

Vid proffesionellt utövande av metoden får personen i fråga en lista med 56 olika adjektiv. Han/hon väljer 5-6 av dessa adjektiv, som han/hon tycker beskriver en själv bäst. Sedan ges samma lista till ett gäng andra människor i personens närhet. Även de får välja 5-6 adjektiv som de tycker passar in på personen i fråga. Sedan jämförs de olika valen och plaseras in i de olika fönstren, eller som Charles Handy kallade det, rummen.

Detta måste så klart inte göras på ett proffesionellt sätt, utan kan göras för skojs skull också. Man tänker helt enkelt över sin personlighet och plaserar in olika egenskaper etc i de olika fönstren.

Metoden är som sagt indelad i 4 fönster.

Det öppna fönstret, där all information är synlig både för dig själv och för de runtomkring dig. Det kan vara t.ex. att du gillar kaffe, eller att laga mat. Saker som både du och de runtomkring vet om dig och som du inte har någon anledning att dölja.

Det stängda fönstret, där du håller informationen för dig själv, saker som du själv vet, men som du inte vill att andra ska veta, t.ex. att du gillar att äta rått kött eller att du krossar benbitar i handfatet, för att ta några drastiska exempel. Det är kanske inget man berättar för de runtomkring, men du själv vet om att du gör det.

Det dolda fönstret, där det motsatta för det stängda fönstret gäller. Här finns egenskaper etc. som andra vet om dig,  men som du själv kanske inte har noterat eller vet om, t.ex. alkoholism, för att ta ett drastiskt exempel. Du själv ser inte problemen, men andra ser det hos dig.

Till sist, det okända och mystiska fönstret. Här är all information dold, både för dig och för andra. Dock kan det finnas information där, som varken du eller någon annan känner till. Denna information kan plockas fram med hjälp av kreativa lekar och övningar, övningar som får dig att upptäcka dig själv på ett nytt sätt, att lära känna dig själv och din kropp på ett nytt sätt.

Där har ni den grejen, tycker det är ganska intressant faktiskt. :)

I övrigt, satan vad bloggen går framåt nu! Nya inlägg var och varannan dag, massvis av kommentarer och plötsligt är det kul att blogga igen! :)

Igår var jag ute och gick ner till stan med mamma, men det var ingen hitt. Det blåste och snöade. Jag kunde inte gå med käppen, så fick hålla i mamma och svepa i mig 3 koppar glögg när jag kom hem! :)

Idag vaknade jag redan vid 4. Somnade runt 1:30, så ca 2,5h sömn blev det. Jag låg och läste en stund innan jag gick ner, strax innan 6, pimplade lite te med honung och svarade på kommentarer. Sedan gick jag och lade mig igen, läste en stund och fastnade sedan återigen vid datorn. Det har blivit mycket av den varan de senaste dagarna. I måndags var det ända jag gjorde att sitta vid datorn och äta. Inte bra, men så blir det när man har ont i handleden och inte kan träna. Det gjorde jag dock idag. Kondition, igen. Denna gången blev det 3x4 minuter och 6x1 minut. Jobbigt som satan, men bra är det!

På väg hem blev vi stående mellan Mantorp och Skänninge i nästan 1h. En långtradare hade kört av vägen och skulle bärgas...

Handleden ja. Den är mycket bättre. Igår kunde jag lyfta en kastrull och perkulatorn, med vissa besvär, och idag kunde jag lyfta en halvfull kastrull och en full perkulator, för kaffe måste man ju ha när det är sådant här väder ute! Kaffe, peppisar, lussekatter och lite annat. Onyttigt, ja, men gott ibland! Dessutom behövs det för att överleva denna årstiden. Usch. Jag vill inte alls ha vinter i år. Känner att jag behöver sol och värme, inte mörker och kyla...

Saknar världens finaste så jag dör lite varje dag, min skatt :) <3

 


Kommentarer
Postat av: Jennifer

Ford? Har två katter, tre hundar och en sköldpadda hemma själv xD



Njea, egentligen inte. Några månader kanske.. :D



Nej, vet inte om det skulle funka just nu, har dåliga vibbar just nu. Ska bo hos Erik :)



Kram

2010-11-24 @ 23:14:44
URL: http://abrokenheartedprincess.wordpress.com
Postat av: danten89

Vem är din skatt? ;)



Jadu jag är kille, har aldrig velat vara tjej.

Är väl rätt manlig tycker jag nog själv. :)

Inget sånt som du nämner... fy.. haha.



Kanske kan lägga musten under sängen?



Det är det jag gillar med vintern och snön.

Snön gör så att det blir ljusare osv..

Snön ger en massa energi :P

Än om det bara skulle vara grått, kallt och regnigt? :P



2010-11-25 @ 00:04:45
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: sandra

sv: hehe sommaren var BÄST!!!



Jag tänker iaf inte flytta! :O

2010-11-25 @ 01:00:11
URL: http://pandrue.blogg.se/
Postat av: Sandra

Jag gillar psykologi, något av det roligaste kurserna att läsa.



Svar: Trygg har den väl inte alltid varit men just hemma har det varit bra i alla fall.



Det är julkänsla när man tittar ut genom fönstret.

Ja det ska bli skönt att komma in i december faktiskt men jäklar vad året gått FORT!!!



Jaså? Kul! Jag har ju vänner i båda lagen så det var lite kriiiiig igår om man säger så ;) Men det är roligt.



Vaniljte är sjukt gott. Jag är beroende.



Det tycker jag också, jag menar olyckor händer och det är väl inte hela världen men jag hade i alla fall stannat och kollat läget, inte bara sprungit vidare.



Det är samma som mellan mig och L då, det är också ca 30 mil.

Det förstår jag :) Vi har inget bra schema att gå efter nu eftersom han jobbar/tränar/matchar hit och dit. Det är lite som det är.



Vad skönt att konditionsbiten gick bra iaf.



Jo jag tycker det är tråkigt, jag har svårt att gå och lägga mig när jag är själv. Då sitter jag hellre uppe. Det är skitrist med en ensam säng. Men ensamt också. Och kallt. Nej sova ensam är ingenting jag gillar.



Kramar

2010-11-25 @ 08:45:51
URL: http://lilleput.blogg.se/
Postat av: Jessica

Alltså öh jag hatar så när man inte får någon sömn alls :(



Svar:

Det är projektarbetet då ja, där jag dubbelexponerar bilder (alltså tar två olika bilder ovanpå varandra) analogt, och så ska jag sätta ihop någon slags bok av det!



En eller ett apelsin?! Finns det folk som tycker att man ska säga ett apelsin? Herregud! Haha.



Åh, men gud vad bra att det går framåt! :)

2010-11-25 @ 09:09:57
URL: http://litesocker.blogg.se/
Postat av: ÅSA



hehe jo. men det är köpte peppisar :) Det är bara kristyren jag gjort :)

Och vi köpte en pepparkaksdeg förra veckan, som vi åt upp ;)



Ja det känns läskigt typ. Har socialfobi så vi får se hur det går :)



Nja inga direkta favoriter :) Har kanske vuxit ifrån sån musik, jag vet inte :P

2010-11-25 @ 09:18:34
URL: http://enjaveltill.blogg.se/
Postat av: Evelina

Intressant med de olika fönstren så där :) Ja, visst är det skoj att blogga när man får kommentarer! :p

2010-11-25 @ 09:51:30
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: vispen

Det är jätteroligt att du har börjat blogga oftare igen! Förut läste jag men var dålig på att kommentera men nu får du väl ändå erkänna att jag har blivit lite bättre?:P

Det där med psykologi och fönstren du skrev om tycker jag också är väldigt intressant. Jag läser psykologi a nu och det är väldigt roligt och intressant. Nu har vi dock fåt en uppsats på fem sidor som ska lämnas in snart och det tycker jag mest är jobbigt eftersom det vi ska skriva om är väldigt svårt och eftersom fallet vi ska skriva om är ganska tråkigt menmen:)

Glögg är gott, jag var hos en kompis igår och bakade jättegoda lussebullar. Vad bra att du mår bättre nu! Kram

2010-11-25 @ 13:13:32
URL: http://vispen91.blogg.se/
Postat av: Laks

Fattar inte riktigt den där "johari"-grejen, men det verkar vara kul iaf :) så man får typ reda på hur andra ser en som person?

2010-11-25 @ 15:18:54
URL: http://laks.webblogg.se/
Postat av: elin >>VAPENFEST.se<<

SVAR: nej, det gör jag inte, tyvärr :/



Det tycker jag absolut att du ska :)



Det va så lite så, och det ska jag verkligen göra. Fast en sak, skulle du inte kunna sammanfatta DIG och göra ett personligt inlägg om typ dig och så? Vore superkul att läsa :)

2010-11-25 @ 16:22:20
URL: http://vapenfest.se
Postat av: Linnea :>

vi gjorde en liknande grej i skolan. det var lappar med olika adjektiv på. sedan var man i grupper och man drog en lapp i taget och gav den till den person man tyckte det passade. i slutet hade man en bunt med lappar på hur folk uppfattade en. ganska roligt att jämföra om man själv tycker så :)

2010-11-25 @ 16:23:42
URL: http://neafoshoo.blogg.se/
Postat av: elin >>VAPENFEST.se<<

SVAR ja absolut :D

2010-11-25 @ 16:27:35
URL: http://vapenfest.se
Postat av: anna

jag dricker inte kaffe vanligtvis men nu under denna mörka årstiden så blir det en och anna kopp då och då :)



svar: lunds universitet är sjukt stort :) men det är inte en stor och pampig byggnad utan massa små (eller små och små, vissa är sjuukt stora) byggnader utspridda över hela staden!



jag fick en karta så jag gick med den och letade efter de byggnaderna jag skulle till, haha!



Ja, men just denna veckan har varit en jobbig skolvecka, har två stora arbeten som jag verkligen inte orkar ta tag i som försvårar min situation och sen har jag haft lite panik över de jäkla antagningspoängen, men som sagt nu är jag på spåret igen och ska göra klart allt så fort jag hinner :)



ja, men så blir det ibland, eller jag sitter ju ofta framför datorn på vardagarna efter skolan och ibland hela dagar på helgerna när jag inte gör något vettigare, haha!



Jag har faktiskt ingen koll heller, min fungerar så jag är nöjd. Först när det kommer på tal att byta ut den så tänker jag uppdatera mig om nyheter..



Nu har det snöat här, ganska så mycket snö faktiskt, mysigt så länge man håller sig inne! När man går ut är det bara kallt ;)

2010-11-25 @ 21:17:58
URL: http://aannnnaaaa.blogg.se/
Postat av: Matilda

Jisses. Halv två... då sov jag som en stock. Min klocka visar nu 23.08 och jag är död som en sill, definitivt uppe på övertid!

2010-11-25 @ 23:08:45
URL: http://matildamodigh.com
Postat av: sandra

fast det blev ändrade planer så kommer inte åka nu! :( Hade varit skönt men men.. :/

2010-11-25 @ 23:52:24
URL: http://pandrue.blogg.se/
Postat av: danten89

Jag gör mitt allra bästa för att skaffa mig ett jobb.. men det är inte lätt i dagens läge..

Men jag är optimistisk! =)



Jasså har du flickvän? Det visste jag inte.. :*

My bad =P



Haha vi får se hur det blir med mustlagret ;)



Jag menar på att på vintern vill jag ha snö, inte massa slask och töväder och regn och sånt trams haha..



Härligt det ska bli med helg? Eller vad säger du? :)



2010-11-26 @ 00:22:54
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Sandra

Svar: Jag är 163 centimeter så det är ganska kort, min kille är bara en jätte haha.



Mycket snygg milstolpe. Han är så himla konstig, men det är på något sätt sött att han ens vet att jag aldrig haft byxor på mig :) Att han märker sånt.

Oj vad har vi haft för stolpar? Det är så mycket sånt där litet trams och de vanliga "första" grejerna man gör ihop i ett förhållande. Men det är kul sånt där tycker jag.



Det är väldigt svårt att komma in men det hade varit sjukt intressant. Dock tror jag mer att jag är inne på journalistutbildning eller liknande nu. Men vi får se, jag tänkte i alla fall söka till Göteborg nästa år se vad som händer. Socionom är nog också väldigt givande. Min kusin är utbildad socionom.



Det är det. Jag har alltid varit trygg hemma, eller nästan alltid i alla fall. Det var väl ett tag när jag inte kände trygghet någonstans.



Då får du testa det. Underbart gott. Men slut överallt nästan, verkar gå hem hos fler än mig.



Det kan de verkligen, det är påfrestande minst sagt. Speciellt om man har folk som medvetet går in för att förstöra tilliten så som vi har det. Ja absolut distansen är en liten del men visst är det jobbigt. Men jag skulle inte byta bort det heller.



Nej det är verkligen inte fel. Sen är det mycket mysigare att vakna upp med den personen också. Jag är mycket tidigare uppe på morgonen i Göteborg för att min kille jobbar, då vill jag ju äta frukost o ha den tiden med honom eftersom han jobbar typ 8.30 - 11.00. Tränar 12.00 - 13.30. Går hem och sover en stund. Tränar igen 17.00 - 19.00. För att sedan ibland också jobba nattpasset. Vilket han gör imorgon. Det är rätt sjukt. Så även när jag är hos honom är det svårt att ses. Men man får det att funka på något sätt. Så imorgon får jag sova själv iaf... :(



Kramar

2010-11-26 @ 00:49:55
URL: http://lilleput.blogg.se/
Postat av: Evelina

Naw, då är det väl dags att ni får träffas igen, du och din skatt :p

2010-11-26 @ 10:28:09
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: NATALIE

Vi har läst om Joharifönstret i skolan :) en typiskt bf uppgift haha :)



svar: Ja tack med benet är det väl lite upp och ner. Jag fuskar lite och går ganska mycket på det hemma. Men det är bättre helt klart :) på tisdag är det dags att se hur det har läkt och jag längtar haha :)



Ja alla förhållanden går upp och ner och då man tycker så mycket om en person känns det ju såklart jobbigt :(



huvva att du skulle stuka handleden :( hoppas att den snart är helt bra!

2010-11-26 @ 15:19:34
URL: http://naataali.blogg.se/
Postat av: Matilda

Joharifönstren, det jobbade vi mycket med i ettan (gymnasiet), hör till BF-kurserna vi läser. Kan hålla med om att det är intressant! :D



sv. Haha xD

Oj jag har ingen aning faktiskt hur mycket snö, har så dåligt ögonmått. Men om man skulle gå på gården och sjunka genom, nog är det lite över knäna iaf för mig :) Men som sagt är jag så dålig på att bedöma, haha. Hur är det hos dig?



Ja på restauranger kan det finnas friterad banan+glass som efterrätt, fast egentligen vet jag inte hur vanligt det är, har inte så mycket till erfarenhet. Haha, är en restaurang jag brukar äta på här i Skellefteå xD



Jag har faktiskt ingen aning vad kommentatorn i Stockholm heter, men han har kommenterat matcher där länge =)

Jag hörde lite av intervjun med domaren, men nu när han fått sparken är jag nöjd och det känns som en lättnad. Nu är det inget mer att prata om känns det som för mig, bara att gå vidare! :)

2010-11-26 @ 16:15:37
URL: http://matildasodergren.blogg.se/
Postat av: danten89

Kul info det där om Joharifönstret föresten :P



Jamen eller hur.. skorna blir bara blöta av att trampas i slask med. haha.



Jo nu vet jag det! ;)



Ska du hitta på i helgen då killen?



2010-11-26 @ 16:35:41
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Sandra

Svar: Nja beror väl vad man räknar med, bland mina vänner är jag nog den kortaste faktiskt. Jo det är långt. Han är inte riktigt 193 men 190 är han i alla fall vilket betyder att hans bilder på mig alltid blir i fågelperspektiv :P



Det är ju så, man minns väl allting sånt i början. Men det är roligt :)



Det är otroligt högt tempo men det är säkert kul om ma brinner för det. Men då ska man nog verkligen känna att det är rätt.



Vad har du för planer att plugga i Götet då? :) Socionom?



Det var då, jag var i en väldigt dålig relation och till slut tog det bara stopp. Då var jag rätt paranoid och var på min vakt hela tiden. Men man kommer över alla motgångar också, det tar bara tid.



Ja kärlek är alltid värt det. Nu är det dock ganska nytt mellan mig och Linus. Vi träffades i somras o blev inte ett par förrän i oktober. Men är det rätt så är det och jag kan vara mig själv på ett annat sätt med honom. Nej det är klart, är det kärlek så är distans inget som ska förstöra det. Håller med1



Det 'är klart att man vill ta vara på tiden.

Han är ganska stressad tror jag men han gör samtidigt det han vill göra med sin sport och eftersom det inte är som med fotboll att de tjänar bra löner så är det ju ganska tvunget att ha ett jobb vid sidan om. Nu när det går emot dem lite på sportsliga planet är det väl lite jobbigare men han är organiserad och motiverad så han klarar det bra tycker jag. Men det är klart han tycker det är jobbigt ibland och undrar om det är värt det. Men så är det nog för alla.



Kramar

2010-11-26 @ 16:53:52
URL: http://lilleput.blogg.se/
Postat av: Laks

SV: När vi spelade Goalball i skolan så sa dem inte ens att det hette Goalball, å vi hade inga mål, utan skulle bara skjuta den (vi rullade den iställe..) innanför två linjer typ. Vi hade simglasögon som var förtejpade med svart tejp. Dock färgade dem här glasögonen av sig så alla hade svarta ringar runt ögonen efteråt.. X)



Jag skulle börja som vanligt i första året på gymnasiet i augusti, men när jag skulle det så fick jag bara ångest å mådde skitdåligt. Jag KUNDE inte gå in. Bokstavligt talat. Jag hade typ spytt då för jag var så nervös. Så jag åkte hem igen.. å där stannade jag några veckor tills någon föreslog att man kunde ju vänja sig långsamt, gå i skolan litegrann och lära sig. Så jag började i den närmsta skolan (den jag gått i på högstadiet). Och det har gått väldigt bra! Ska plocka på fler kurser tills nästa termin, så jag vänjer mig vid längre dagar. Flera lektioner irad liksom. Sen nästa höst ska jag börja som vanligt. förhoppningsvis..



Musik.. Jag lyssnar inte på så mkt just nu, har lite musiktorka faktiskt.. Men mina favoritband/artister är bl.a. Laleh, Björk, Moby, Kent, Depeche Mode, Gorillaz, Madonna + Rammstein och Rage Against the Machine när jag var inne i en "rock-period".. X) du då?

2010-11-26 @ 17:40:11
URL: http://laks.webblogg.se/
Postat av: Matilda

Tack så mycket!

Det slutade kanooon igårkväll :D

Vi vann seriefinalen mot lule och har nu tagit över deras ledning! Väldigt skönt, nu blir det också att fira nyårs som serieledare, haha ;P



Oj det var inte dåligt, nedsatta 1000kr! Kul att hitta sånt erbjudande=)



Jaha, nej vad trist att det verkar krocka så det troligen int blir några skidor :/

Men vad roligt också med turkiet om det blir så!



Detsamma, GOTT NYTT ÅR! :D

2010-12-31 @ 13:16:35
URL: http://matildasodergren.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: