En chans kvar...

Tid: 15:31:21
Datum: 2011-04-11
Kategori: Goalball

...För att ta en plats till Paralympics i London nästa sommar. Det är EM i Danmark senare i höst, då en ända plats står på spel, ett ända lag återstår innan listan över deltagande länder är komplett.

IBSA World games, eller International Blind Sports Federation, som det står för, gick av stapeln under förra veckan. Tävlingen hölls i Antalaya, Turkiet, och var en kvalifikationstävling just till London nästa sommar. De fyra bästa lagen i turneringen, alltså de fyra lag som tog sig till semifinal, skulle belönas med en paralympisk plats.

Jag, Albin och Dzenan fick som bekant stanna hemma, inget oväntat över det.
Truppen bestod istället av Fatmir, Niklas, Stefan, Micke, Piotr och Magnus, + Jörgen, Florim och Fredrik, vår medicinska resurs.

Killarna åkte ner under torsdagen den 1 april och körde därefter några lättare träningspass under helgen, + Turkisk massage och div. andra kroppsliga behandlingar.

Under måndagen drog så tävlingarna igång och Irak stod för motståndet i den första matchen.
Det var ett lag vi inte hade så bra koll på innan, mer än att de hade spelat ganska jämnt mot Iran, som redan är kvalifiserade till London i och med sin tredjeplats på VM i somras, tidigare i vinter, men som visade sig bli en munsbit för oss. Första skottet i andra halvlek innebar 10-0 och game. Niklas stod för 5 mål under matchen, Fatmir 3 och Piotr 2.

Andra matchen, under tisdagen, var mot Spanien, ett land vi har spelat jämna matcher mot tidigare och har haft ett mönster att vinna varannan match mot. Det mönstret bröts dock nu, när vi vann för andra matchen i rad, efter att det till en början varit en jämn historia, där Spanien gjorde 1-0 på första skottet, men där vi vände till 3-1, varefter Spanien återigen kämpade sig upp till 4-4. Vi ryckte dock återigen, nu till 8-4, men Spanien kom igen ännu en gång, varefter vi slutligen kunde segla ifrån och vinna med 13-7. En mycket skön seger.

Under onsdagsmorgonen väntade så tredje gruppspelsmatchen, mot Thailand, ett lag, i alla fall jag, inte hade så bra koll på innan. Seger blev det dock även här, turneringens andra game, 17-7, det avgörande målet av Magnus. Lite mycket mål bakåt, men seger är seger och game är ju aldrig fel. Det är ju nämligen så, för er som inte vet, att när man leder med 10 mål i goalball bryts matchen och det blir game. Man anses inte kunna ta igen 10 mål.

Senare under dagen väntade ett annat sydligt land, nämligen Australien. Australien, som tidigare under turneringen, mycket imponerande, hade hämtat in 2-8 till 11-11 mot Slovenien, som däremot inte hade öppnat övertygande.

Det blev dock även här seger med 13-6, efter att vi visade upp mycket bra fysisk form under andra halvlek. Australiensarna bet sig nämligen fast i matchen vid ställningen 2-0 ett bra tag och hängde sedan i, tills vi fick ett litet ryck mot slutet av första halvlek, då vi ryckte till 8-6.

Torsdagens ända match spelades mot Kanada, som dittills också var obesegrat, men som hade en match mer spelad. Man kunde alltså säga att det var en tidig gruppfinal.
Vi öppnade bra och ledde med 3-0 i halvlek.
I andra ökade vi till 5-0 och det såg säkert ut. Kanadensarna fick dock några domslut med sig och kunde åter komma in i matchen. De reducerade fyra gånger om, men vi lyckades hålla ihop det hela och vinna med 5-4, även om det var nära en kvitering där mot slutet. I och med den segern var kvartsfinalplatsen redan säkrad, med två matcher kvar att spela.

De spelades under fredagen och först ut var Slovenien, som imponerade tidigare i vinter i Pajulahti games, men som nu inte hade imponerat nämnvärt. Man var tvugna att slå Sverige för att ha en chans att komma bland de fyra i gruppen som tog sig till kvartsfinal, men det lyckades man inte med. Sverige förde matchen från första skott och det var aldrig något snack. 16-8 skrev slutresultatet till och därmed var även gruppsegern säkrad.

Sista gruppspelsmatchen var mot värdnationen Turkiet, som har gått framåt rejält det senaste året och som bl.a. vann den träningsturnering i Sheffield tidigare i februari som Sverige blev trea i.

Fatmir och Niklas fick till en början vila och oturligt nog lyckades Turkiet också göra 1-0 på första skottet i matchen. Vi kom dock tillbaka, men turkarna bet sig fast och vände återigen och ledde med 5-2 i paus.
Andra halvlek vann vi med 3-2, men Turkiet kunde ändå ta hem segern med 7-5 och vår första förlust i turneringen var ett faktum. Dock gjorde det inte så mycket då gruppsegern redan var säkrad sedan tidigare.

I andra gruppen spelade Brasilien bort sina chanser till kvartsfinalspel när man föll mot Ungern. Därmed blev Belgien vår stundande kvartsfinalmotståndare. Ett lag vi på förhand och på pappret inte skulle ha några problem mot. En seger till så var platsen till London säkrad.

Kvartsfinalerna spelades alltså enligt följande:
Finland - Spanien
USA - Kanada
Algeriet - Turkiet
Sverige - Belgien

I de övriga kvartsfinalerna vann Finland, Kanada och Turkiet. Så var det dags för Sveriges match mot belgarna. Killarna var nog lite tagna av stundens allvar, för det var nu det gällde. Paralympics eller inte. Att kvala eller inte kvala, det var frågan.

Vi inledde med mål på första skottet i matchen. Belgarna tog sig dock samman och vände till 2-1 i halvlek.
Andra halvlek missade jag nästan hela, då Pressakey's webbsändning laggade totalt, men när jag kom in i matchen igen var det knappa minuten kvar och belgarna hade alltjämt ledningen, nu med 6-4. Det såg alltså ut att bli förlust. Belgarna rullade sakta bollen över planen, tiden gick, vi tog timeout och sköt sedan, out. Inget mål och därmed var förlusten ett faktum. Belgien vann och kvalificerade sig därmed till London, tillsammans med Finland, Kanada och Turkiet.

Besvikelsen var enorm, även här hemma. Trots att jag inte ens var på plats kände jag en total tomhet, en bitterhet likt den när Leksand missar att ta sig upp i Elitserien. Man kan kanske dessutom kalla detta för just ett Leksandsyndrom. Man går fram som en ångvält i serien, vinner i stort sätt allt, men så, när det gäller som mest, då knyter det sig och allt havererar.

Riktigt så illa var det inte nu, allt havererade inte, men förlust blev det och det kändes oerhört tungt. Särskilt som jag själv har varit med i uppladdningen inför detta. Jag vet hur mycket vi har satsat, blickat framåt och tränat för detta och så går det såhär. Det känns bittert, men det finns som sagt en chans kvar. EM i höst. Då gäller det att placera sig som bästa ännu icke kvalificerat lag för att ta den allra sista platsen. En annan möjlighet är att någon av de redan kvalificerade nationerna lämnar återbud. Då står Sverige först i kön, i och med femteplatsen som blev resultatet av dessa tävlingar i Turkiet.

Senare under lördagskvällen spelade vi nämligen placeringsmatch mot Spanien. Inte heller nu var det något snack om saken och vi vann med 10-6.

Därmed blev det match om just femteplats mot Algeriet, som slog USA i sin första placeringsmatch.
Algerierna ryckte tidigt åt sig en 2-0-ledning, men vi hämtade ikapp och kunde till slut vinna matchen med 7-6. Dock känns det inte mycket bättre för det. Målet var självklart topp fyra, för att ta en OS-plats. Det målet missade vi och det känns tungt, men som sagt, det finns en chans kvar och den ska vi ta!

För egen del blev det bara promenad förra måndagen. Jag skulle ha tränat med Albin, men precis när jag hade åkt messade han och sa att det inte blev något. Han hade nämligen inte pratat med Terie och nu visade det sig att han inte kunde. Så jag fick åka till Mjölby och åka hem igen. En liten utflykt sådär mitt på dagen.

När jag kom hem tyckte jag dock att det var så fint väder ute, så jag ville inte sitta inne vid datorn. Istället gick jag ut och gick en promenad, helt själv, vilket inte händer varje dag. Det är inte speciellt kul att gå ut och gå själv, men nu gjorde jag det och vädret var kanon. Det var t.o.m. varmt med vårjacka. :)

Under tisdagen blev det dock skotträning, som vanligt. Jag tyckte inte det gick så jättebra till en början, men mot slutet fick jag till skotten betydligt bättre. Dock tror jag Albin har gått om mig när det gäller skott. Han fick till riktigt, riktigt bra skott, såväl under lördagen innan som då under tisdagen.

Onsdagens intervaller bestod bara i 6x2min, men det räckte. Jag kände mig en aning seg i kroppen, men körde trots det lite hårdare än vanligt. Tror jag var uppe i 15km/h. I vanliga fall brukar jag starta på max 14,5km/h när det är tvåminutersintervaller. Liknande är det även på tre, fyra och femminutare, även om man då sänker snabbare, ju längre intervallerna är. När det är enminutsintervaller har jag varit uppe på närmre 17km/h som högst.

Torsdaen innehöll ett goalballpass för Jennifers klass, som jag var snäll och ställde upp på. Vi berättade lite gemensamt för klassen om sporten, lite enklare regler, hur man spelar, vad man har för skydd osv. innan de själva fick prova på. De delades in i sju lag och spelade matcher på ca 3-5 minuter. Jag måste faktiskt säga att vissa av dem gjorde det riktigt bra. Vissa sköt riktigt bra, men man märkte ju vilka som verkligen tyckte det var kul och vilka som spelade mest bara för att.

Mot slutet satte vi in mig och Jennifer i varsitt lag, så fick de turas om att spela lite med oss, och det blev klar skillnad. Eleverna fick se på ett annat sätt hur man verkligen kan spela, hur man kommunicerar osv. även om vi så klart inte sköt så hårt vi kunde och spelet inte blev riktigt som ett riktigt spel.

En mycket bra lektion måste jag säga. Det är riktigt kul och bra för elever ute i skolor sådär att få prova på, även om det blir lite modifierat. Man får göra så gott man kan utifrån förutsättningarna, men med tanke på att det bara var 2-3st som hade provat på tidigare måste jag återigen säga att de gjorde det riktigt bra.

Under fredagen blev det ett rejält mördarpass på gymmet. Styrka 3 stod på schemat och jag säger bara, utfall med skivstång över huvudet...
Man gör alltså som ett vanligt utfallssteg, men med en skivstång på raka armar över huvudet. Det är grymt jobbigt. Annars blev det:
Omvänt bänkdrag, som bänkpress, fast man ligger på mage och drar upp hantlarna mot sig, istället för att trycka upp en stång, som i bänkpress. Där höjde jag mig lite och gick upp på 20kg.
Tvåhands hantelryck, man står på ett ben med en hantel i varje hand och rycker upp dem över huvudet, samtidigt som man svänger fram det ben man inte står på. Här körde jag bara med 11kg. Provade 13 först, men det var för tungt. Det är en svår övning det där...
Diagonal statisk mage, man ligger på en bänk med en hantel i ena handen. Man tar upp ena benet, det diagonala mot den hand man har hanteln i, samtidigt som man tar upp hantelhanden, så att de nästan möts, och sedan ner i rakt läge, benet rakt ut, hantelarmen rakt ut bakom huvudet. Här körde jag med 10kg.
T:et, man har en skivstång, håller den i båda händerna, står på ett ben och lutar sig framåt, samtidigt som det ben man inte står på pekar bakåt, därav mitt och Albins namn, T:et. Man blir som ett T när man står så. 35kg blev det där.
Enbens rygglyft, man står i en ryggmaskin, böjer sig framåt och går upp igen. Detta ska göras med stöd endast av ena benet mot maskinens fotstöd. Jag körde 10kg, men det var för lätt. Dock funkade det inte alls när jag dubblade, vänsterbenet höll inte, vet inte om jag hade fått någon mindre sträckning eller liknande.

Ett grymt jobbigt pass och när jag kom hem blev det vila för hela slanten.

Lördagens lagträning blev det tyvärr inte mycket med. Jag kom fram runt 13:30, då vi börjar. Bytte om och värmde upp. Vi kom igång runt 13:50, men var tvugna att avbryta redan vid 14:20, för att vi skulle hinna till Jonas 25-årsfest som han skulle ha senare på kvällen. Därför var det lite onödigt att vi hade tejpat upp planen och satt ihop målen innan träning. Vi kom överens om att träna till 15:20 istället och komma lite senare till Jonas. Louise ringde ang. detta, men det skulle rasera hela hans planering sa han, så vi fick sluta 14:20 i alla fall. Lite skott, precision och en kort match hann vi i alla fall med.

Väl hemma hos Jonas väntade tipspromenad med frågor om Jonas själv. Senare under genomgången av svaren fick jag ihop mitt resultat till 5/10 rätt.

Därefter blev det en lång väntan innan maten var klar. Vi satt och pratade, det var vi från laget, några från Jonas fotbollslag och lite US-folk som var där. Vi pratade som sagt, lyssnade på musik och såg på TV.
Slutligen, runt kl 8 serverades maten. Då var jag mer än vrålhungrig och säsongens första grillade kött med potatisgratäng smakade himmelskt gott. En eloge där till Jonas och Malin som, trots de lite halvtaskiga förutsättningarna, gjorde det så bra. Det var en mycket lyckad och trevlig kväll. Det behövdes efter dagens svidande förlust mot Belgien.

Igår var det fint väder och idag är det ännu finare. Jag satt ute på altanen förut med en kopp kaffe och läste kurslitteratur, lyssnade på alla fåglar som kvittrade, fläkten som susade, folket som pratade längre bort på gatan, cyklarna som åkte förbi och bilarna som startade på gatan. Det skulle kunnat vara slutet av maj/början av juni. Kanonskönt var det och jag fick nästan sitta i T-shirt. Därför avslutar vi med två riktiga sommarlåtar från förra året, först, studentlåten, Edward Maya & vika Jigulina - Stereo love och sedan en låt jag förknippar med början på den bästa och finaste tiden i mitt liv, från april/maj förra året, XTM & DJ Chucky presents Annia - Walk right back!




Kommentarer
Postat av: Emelie den bästa (y)

Sv; Håller med :)

haha okey , hockey är faktiskt roligt att kolla på :D

näe inte direkt , undrade bara ;)

2011-04-11 @ 16:51:39
URL: http://onlyyemeliiiee.blogg.se/
Postat av: Emily

Sv: Åh jag tycker det är så kul! :D Haha, jag älskar frågesporter :D



Jag går på mittuniversitetet i Sundsvall och pluggar psykisk ohälsa (:



Jamen verkligen, stackars liten! Usch, blir nästan gråtfärdig av att tänka på att avliva små kissemissar, haha. Inte okej!

2011-04-11 @ 17:57:52
URL: http://syntheticdarkness.blogg.se/
Postat av: danten89

Nej men denna dagen blev bättre, ju mera den fortskred ;)

Så nu mår jag mycket bättre :)



Jaha.. du kunde mycket mera om hästen du^^

Mamma har varit ett stort hästen fan sen barnsben, så ska fråga vad hon vet också :)

Hon gick på massa matcher under hennes tonår!



Jaså? Tar du inte kryssningsbussen upp? Är inte det smidigast? :)



Har ni med haft över 20 grader i solen, denna fina vårmåndag?:)

2011-04-11 @ 19:10:14
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: NATALIE

svar: nä det kommer nog att ta ett tag för mig att fatta att skolan snart är över! :) det är så mycket som jag har framför mig nu och jag är sån som inte tycker om då jag inte vet hur det kommer att vara. Men det löser sig säkert! :)



här var det faktiskt vår idag! verkligen verkligen vår alltså :) men jag ska nog egentligen passa mig och inte jubla för tidigt :P

2011-04-11 @ 19:57:01
URL: http://naataali.blogg.se/
Postat av: anna

så segt att komma femma i den tävlingen, men hoppas ni lyckas ta den sista platsen till OS! :)



svar: okej, det kanske jag borde :) men jag tror ändå att jag hade valt en solsemester istället för skidor :p



Jag ska sälja lite allt möjligt, beroende på vilka projekt det finns :)



Ja, men precis!



Jag vet faktiskt inte om det finns för jag vet helt ärligt inte vad ledstråk är om jag ska vara ärlig...men tanken är väl att det ska bli mycket bättre efter dessa satsningarna..



Okej, nu förstår jag. Tråkigt att du fick avslag..

2011-04-12 @ 07:52:23
URL: http://aannnnaaaa.blogg.se/
Postat av: Linnea :>

åh, det är alltid så jobbigt att snubbla precis på målsnöret!!

2011-04-12 @ 17:57:28
URL: http://neafoshoo.blogg.se/
Postat av: tess

Ja de vore skitskoj... ja hänger på om ja kan vet ja... ler.



Ikväll blir de hockey hörrö om jag håller mig vaken. Såååå trött. Men idag var de arbetsdag två och jag har bara fyra dagar kvar... alltså helg jobb samt att jag var på psyk både igår och idag.

2011-04-12 @ 17:59:45
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: Emily

Sv: Ja det var lite klurigt faktiskt, det är några steg man måste igenom för att det ligger olika lager av sängkläder som har olika funktioner, men i det stora hela handlar det om att vända patienten i sidläge och sedan rulla lakan och sånt mot ryggen, sen vänder man patienten åt andra hållet och då kan man rulla bort lakanet på så sätt (:



Nej det är inte en sjuksköterska utbildning, utbildningen är så pass bred inom psykisk ohälsa så det finns ingen precis yrkestitel, men det pratas om experter på psykiatrisk omvårdnad (: Jätteintressant är det, och vi kommer kunna jobba som personliga assistenter, på HVBhem, inom rättspsyk som vårdare, kriminalvården and you name it. :)

2011-04-13 @ 12:52:48
URL: http://syntheticdarkness.blogg.se/
Postat av: Therese

Sv; HAHA, jo jag antar att jag är en rätt så dålig förlorare ;) Det ska jag verkligen läsa! KRAM =)

2011-04-13 @ 14:36:45
URL: http://ponymupp.blogg.se/
Postat av: danten89

Där ser man.

Nej vi har inte gått på några matcher, eller päronen gick en gång när det var fri entre ;D



Jaså? Det är väl smartare att komma till själva kryssningsfärjan direkt osv?

Har du bokat buss hem också?



Ja i måndags var det supeskönt :D

Men idag är dte kallt, ruggigt och regnigt?

Aprilväder ;/

2011-04-13 @ 16:19:35
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Yasmine

Ja, men det brukar vara så att dom som har läst böckerna tycket att dom är bättre än filmerna :)



Hehe :) nej, det är de verkligen inte, då får man bara falska vänner :P



Nej, precis, direkt när det börjar göra ont så måste jag börja med övningarna igen, tills det blir bra igen, då blir jag att sitta stilla under övningarna.

2011-04-13 @ 17:12:26
URL: http://ladyyasmine.blogg.se/
Postat av: Sandra

Det låter välidgt spännande, lycka till!



SVAR: Jag mår bättre, hade bara ett bråk med en kollega til mig.. well, i princip han som jag är assistent åt. Men jag fick en ursäkt både face to face och sedan en till via sms.



Det är jättesvårt ibland, jag är nog mest så för att jag alltid vill vara den där starka personen som inte fallerar och när man börjar prata så är det så lätt att släppa det. Nej det är så det är. Jo jag var hos Johanna och det kom inte fram, kanske både för att jag inte vill vara svag men också för att jag på något sätt skämdes lite. Det är måste finnas förtroende annars går det inte. Nej det är inte alls lätt det där.



Ja det var ju nästan sommarvärme i helgen och i början av veckan, sen slutade det visst. Får hoppas det är på väg tillbaka.



Hag vet inte, jag har bara aldrig gillat korv. Det är bara något jag inte kan äta. Och typ konserverad sinka eller alla färdigmat och sånt som är djupfryst. Eller rödbetor. Och saltgurka. Och lakrits. En massa haha.



Nej jag har faktiskt ingen aning, jag tror bara att et är en lättare storlek kanske? Tyskarna har ju den lilla men där spelar de ju handboll så fort de kan gå haha. Kanske därför?



Jadå, jag är alltid på när det kommer till en Åre resa.

2011-04-13 @ 18:51:42
URL: http://lilleput.blogg.se/
Postat av: Emelie den bästa (y)

Sv; Ja hockey är grymt kul och att kolla på det live är hur roligt som helst :)

jag var på frölunda - färjestad på ute matchen när den var på ullevi ( hejar även på frölunda ). Och det kan jag säga var en grym upplevelse , det var lite trångt och kallt men helt klart värt det ;)

2011-04-13 @ 19:41:39
URL: http://onlyyemeliiiee.blogg.se/
Postat av: Evelina

Svar: Du minns rätt - mycket hellre Evy än Eve :p



Så roligt och spännande :) Jag håller tummarna!

2011-04-14 @ 07:33:47
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: NATALIE

svar: Ja jag förstår precis vad du menar :) sådär kan det vara med riktigt nära vänner också, att man kan säga både det ena och andra till varandra men med glimten i ögat :)



åh så underbart! Ja det är så många ljud man kan förknippa med vår sommar faktiskt. Jag älskar att höra hur snön smälter och droppar från taken :) nu har vi i och för sig ingen snö på taken längre :) hade ni 20 grader i solen då? :)

2011-04-17 @ 09:55:22
URL: http://naataali.blogg.se/
Postat av: Emily

Sv: Jag har Bipolär typ 1 (: Idag har jag inga problem med det för jag äter en medicin som funkar hur bra som hellst, men självklart måste jag ju tänka på vissa grejjer och så fortfarande.



Ja det är jätteintressant! Den är två år, så det är kort och bra (:

2011-04-18 @ 20:02:25
URL: http://syntheticdarkness.blogg.se/
Postat av: danten89

Fast imorn ska det ju bli ännu varmare? ;)

Haha.



Jadu kryssningsbussarna brukar oftast aldrig stanna på fler platser.. utan man går på bussen, sen stannar man vid någon vägkrog och så går man av där färjan ligger/kajen :)

Jättesmart.



Jo men det är inte alltid därför mobbare mobbar.

Det har med grupptryck att göra också.

Att om inte en passar in, så går de andra emot den.

Finns en massa teorier kring mobbning.

Jag förstår bara inte varför mobbning finns överhuvudtaget?

Det borde bli olagligt!

2011-04-18 @ 21:06:28
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: danten89

Nej ingen ska få ha det så.

Men det blev så när den "sittande regeringen" vann valet 2006 och förstörde sjukförsäkringen och försäkringskassan.

2011-04-18 @ 21:09:11
URL: http://animalcity.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: