Review of Ipad 2

Tid: 19:11:00
Datum: 2011-07-26
Kategori: Att leva med en synnedsättning

Ja, som jag nämnt tidigare, har jag nyligen varit med i en undersökning om hur surfplattor fungerar för personer med synskada, hörselskada och dyslexi. Undersökningen är gjord av företaget Usify och syftade till att samla in kunskap om vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra, tankar och funderingar från just dessa grupper. Under de första veckorna fick man, utöver den fria surfningen, X antal uppgifter man skulle lösa, medan de senare veckorna bara innehöll fri surf.

Apple använder sig av skärmläsaren Voiceover, även förkortat VO. Den finns redan integrerad i såväl Ipad som Ipod touch och Iphone, från och med 3GS och framåt.

För min del var det i princip ett helt nytt system. Jag hade hållt i och känt lite på en Iphone tidigare, men aldrig riktigt använt en. Iphone och Ipad är som samma produkt, med skillnaden att Ipaden är större och inte går att ringa mobilt med. Annars har de i princip samma funktioner.

Hursomhelst är Apples operativsystem något helt annat än det Symbiansystem jag har använt mig av i mobila sammanhang och som min Nokia E66 i dagsläget har. Inte heller Windowsbaserade datorer har någon egentlig likhet med Apple's Ios, så man kan säga att det i princip var ett helt nytt system för mig. Inte bara själva operativsystemet, utan även touchscreens över huvud taget, som var något jag hade väldigt begränsad erfarenhet av, mycket p.g.a. att det inte har varit tillgängligt för oss synskadade innan Apple utvecklade och lanserade VO.

VO fungerar så att man drar med ett finger över skärmen, förslagsvis tummen. VO känner då av var fingret befinner sig och läser upp ikonen eller bokstaven man för tillfället pekar på, men man trycker inte på något. Det gör man inte förrän man med ett annat finger trycker, varsomhelst på skärmen. Exempelvis, om du ska skriva "Stockholm" i sökfältet på t.ex. Google. Då letar du med ett finger, förslagsvis tummen, upp inmatningsfältet på sidan, stannar där och trycker med t.ex. andra tummen. Då går du in i skrivläge och tangentbordet dyker upp, precis som om du hade tryckt direkt på sökfältet, med ett finger, utan VO.

Tangentbordet ser ut som ett vanligt tangentbord och du sveper bara med fingret över bokstäverna, tills du hittar S. Du stannar där och trycker med ett annat finger någon annan stans på skärmen. Vips har du skrivit ett S. Alla ni med Iphone eller Ipad kan själva testa där hemma. VO hittar man under Inställningar, Allmännt och Hjälpmedel.

Allt detta var som sagt helt nytt för mig och det var därför bara en utmaning att komma underfund med hur man på bästa sätt skulle hålla plattan för att kunna skriva/använda den på ett optimalt sätt. Det gick väldigt långsamt i början, fingrarna sökte sig långsamt och tvekande över skärmen, men efter bara några dagar gick det betydligt snabbare. Det går inte att jämföra med datorn eller mobilen, att skriva på plattan går betydligt långsammare, men det är, precis som med allt annat, en träningssak och det går att träna upp det så att man skriver riktigt snabbt.

Uppgifterna vi fick oss tilldelade bestod bl.a. i att maila, skicka och skriva mail, chatta, Skypa, utforska App-store, ladda ner och använda några appar, göra flera saker samtidigt, surfa på nätet och leta nyheter.

Det kanske låter mycket, särskilt med tanke på att jag aldrig ens hade använt en Ipad, och det kändes väldigt mycket i början, det ska jag inte förneka.

Det mesta gick dock förvånande bra och lätt att utföra. Dock hade det tagit betydligt längre tid att göra allting utan den introduktion jag först fick av de ansvariga för testet, då jag fick en lite mer klar bild över hur plattan är uppbyggd, var man kan hitta olika saker etc.

Efter att först ha glömt bort hur man låste upp plattan, men listat ut det på nytt, hur man på bästa sätt skulle hålla den för att få så bra användarmöjlighet som möjligt, gick det absolut bäst att maila och läsa mail. Hotmail var riktigt lätt att begripa sig på, det var inga problem alls med att varken läsa, skriva eller rensa inkorgen. Inte heller App-store var speciellt svårt att lära sig. Visserligen är det ganska rörigt där inne och det var svårt att först veta vad man skulle söka på för appar, men efter lite googlande fick jag fram några appar jag tänkte prova.

Ficka är en stegräknarapp, som dock är mer lämpad för Iphone, eftersom man alltid har med sig den. Detsamma gäller Runkeeper och andra liknande träningsappar. Termometerappar fungerade dock utmärkt. Först fick jag dock tag i en app som var totalt värdelös. Den envisades med att blippa varannan sekund och avbröt därför det VO för tillfället höll på att läsa. Med andra ord, den gick inte att använda.

Istället hittade jag Thermometer free, som fungerade betydligt bättre och kunde avläsa den aktuella utetemperaturen.

Den app jag kom att använda klart mest var dock DI.FM's egen app, vilken man kunde lyssna på alla deras genrebaserade stationer, allt från Hardstyle/Hardcore, till Club House, Lounge, Classic eurodance och Drum n base, på.

Det som var betydligt mer problematiskt var när jag råkade stänga av VO. Jag tänkte då åtgärda problemet själv, istället för att be en seende aktivera VO på nytt.

Efter en stunds googlande kom jag fram till att för att göra det på egen hand, som gravt synskadad, måste man använda sig av Itunes. Så jag tankade hem den senaste versionen av Itunes, som i sig inte alls har fungerat med Jaws tidigare, men som nu visade sig fungera relativt bra. En klar uppryckning även där! I Itunes fick man gå in på surfplattan och sedan leta upp hjälpmedel. Därigenom kunde man återigen aktivera VO.

En klar brist är dock att det inte går att använda plattan som modem, vilket Iphone är kompatibel till.
När jag var med Albin och Louise nere i Kungsbacka hade jag, som bekant, väldiga problem med deras trådlösa nätverk. Det ville inte ansluta. Jag fixade och trixade med både brandväggsinställningar och antivirusprogram, men det ville ändå inte fungera. Jag fick låna Albins dator och kollade runt lite på nätet, efter att själv kommit på att plattan kanske gick att använda som modem. Det går dock inte. Vet inte varför Apple inte har gjort den kompatibel med det ännu, men det är troligen något som kommer.

Chatta och Skypa provade jag aldrig, eftersom jag inte använder Skype, men i övrigt tycker jag det har gått relativt bra att utföra de olika uppgifterna. Även om systemet var i stort sätt helt nytt för mig kom man in i det förvånande snabbt, kanske lite tack vare att jag är såpass teknikintresserad som jag är. Jag tycker dock fortfarande Ipad är en väldigt onödig pryl och det är inget jag skulle skaffa själv. Jag förstår inte grejen med dem. De ersätter inte alls en dator, då är mini-PC betydligt mer rekomenderat från mitt håll, och de fungerar inte som mobiltelefon. Tycker mest det är en pryl man egentligen inte behöver. Iphone däremot är jag betydligt mer positiv till. Jag har skälv sagt att när min telefon går sönder, då blir det troligen en Iphone, även för mig. Nu är systemet inte helt nytt, man har kommit in i det litegrann, men det är fortfarande långt kvar till den nivå jag ligger på med min nuvarande telefon.

En slutlig positiv sak med Ipad vs PC är att det troligen är betydligt enklare för en seende att hjälpa en synskadad med Ipad än med PC, och även för en synskadad att hjälpa en seende. PC med Jaws, skärmläsaren som är vanligast bland gravt synskadade, arbetar nämligen inte alls på samma sätt som ett par ögon. Hela den biten, hur man använder en dator som gravt synskadad, har jag skrivit mer om i det här inlägget, men i det stora hela kan man säga att Jaws inte alls lägger upp t.ex. en webbsida på samma sätt som ett par ögon gör, visuellt sätt. Det går exempelvis inte att säga att något ligger till höger/vänster om något annat på skärmen, för Jaws läser allting uppifrån och ner. Var man är visuellt sätt på sidan, med Jawsmarkören, kan ibland vara ganska svårt att veta, men det är ofta inget man tänker på, förrän en seende vill ha hjälp, eller man själv vill ha hjälp av en seende, som inte behärskar Jaws ska tilläggas. En seende som vet hur Jaws är uppbyggt och hur det fungerar har troligen inga problem att hjälpa en synskadad Jawsanvändare.

Med Ipad blir det hela sannolikt mycket lättare. Här ser nämligen skärmen likadan ut, både för en seende person och för en synskadad. Det går att säga att något ligger till höger/vänster om något annat, det blir mycket lättare att förklara och hjälpa, just eftersom skärmen ser likadan ut för båda parter. Tror det kan vara mycket till hjälp.

Out of review, nu befinner jag mig återigen i stugan, efter ett träningspass i söndags som tog drygt 7h, eftersom färdtjänstens tidtabell är helsjuk på helgerna. Jag fick åka hemifrån 12:40, eftersom nästa linje inte gick förrän 3h senare. Jag var framme vid gymmet 14:10, men gymmet öppnade inte förrän 15:00. Så jag fick sitta och vänta där i knappt 1h. Själva träningspasset gick dock bra, det var Styrka 1 som gällde och med tanke på att det var bra länge sedan jag körde någon gymrelaterad träning p.g.a. allt resande och annat så tycker jag som sagt att det gick riktigt bra. Vi var klara sttrax efter 17:00, men fick vänta 1,5h innan taxin kom. Under tiden tog vi oss till Espresso house och fikade.

Väl hemma, vid ca 19:45, blev det matlagning, där huvudet nog inte var med riktigt. Först skulle jag nämligen sila bort lök från såsen, men tänkte nog inte alls där, för silade över diskhon. Det som blev kvar av såsen värmde jag i mikron, men spillde ut drygt halva när jag tog ut tallriken. Dessutom blev pastan överkokt och jag spolade kallt vatten på densamma, när jag glömde att jag hade ställt den i diskhon medan jag tog ut tallriken från mikron.

Vidare i mattemat så blev det Smultronstället med Albin, Louise, Jennifer och Annika igår. Det var några år sedan jag var där, men gott var det. Jennifers tidsplanering verkade på förhand väldigt tight, vi skulle åka senast 11 från Linköping och vara tillbaka 3h senare. Alla var skeptiska till den, utom Jennifer själv. Till allas förvåning hann vi dock tillbaka redan till 13:40, mycket tack vare att vi fick komma in och sätta oss direkt. Vi kom i grevens tid kan man lugnt säga, för bara några minuter senare fylldes kön utanför ingången på rejält.

Glassen då? Ja, den var så klart god. Denna gången blev det en Chokladexpressen, vilken innehöll Strachiatella, chokladmousse, chokladsås, grädde med riven choklad, ett kex, en chokladbit och någon annan glass som jag inte minns namnet på. Gott var det, men värt 90kr tycker jag inte riktigt det var...

Idag har det varit en lugn dag i stugan och jag har tagit årets andra dopp, efter att mamma och jag återigen var ute och gick/sprang. Jag sprang i förväg och det går faktiskt bra här ute på landsvägen. Trots att jag inte ser något alls är det bara att hålla sig intill kanten, för det finns ju inget ivägen att snubbla på. Dock vågade jag inte springa så långt, för jag visste inte exakt var huset var, ville inte springa för långt. Själva springandet gick ganska bra, men foten verkar aldrig bli bra. Återigen känner jag samma sak som jag kände i våras, dock inte lika illa, än så länge. Tycker att jag har tagit det lugnt i princip hela sommaren och har inte sprungit sedan i våras, men tydligen är det inte bra än. Jag ska fråga Fredrik, vår naprapat, vad han tycker jag ska göra åt det...

Biljetterna till dB 2011, eller Decibel outdoor 2011, som det fullständiga namnet är, i Holland, är nu bokade och klara. Det kommer bli grymt!Apropå musik så avslutar vi med lite Nightwish. Amaranth. En riktigt bra låt, som Baracuda har tagit melodin ifrån i sin Where is the love. Ni får höra båda 2 här nedan, lyssna på melodin i de båda låtarna så får ni höra att det är i det närmaste samma.