Nystart i Allsvenskan

Tid: 17:32:00
Datum: 2015-04-09
Kategori: Leksand

Det är nu en vecka sedan den där sjunde och avgörande matchen hemma mot Malmö, matchen som innebar förlust och att vi nu, återigen, efter bara två säsonger i SHL, får spela Allsvenskan till hösten. Hjärtat var tungt i bröstet där efter matchen kan jag lova och större delen av helgen, trots påskfirande och annat, var jag väldigt nere.

Nu kan jag inte låta bli att vara bitter igen. många säger att "det är bara hockey", men det är det inte. Det är så mycket mer än en oval isyta där några gubbar åker runt på slipade stålskenor, med en kompositpinne i handen, jagandes en liten svart gummibit. Som ett hängivet fan blir hockeyn mer eller mindre en del av hela mitt liv. Under vinterhalvåret kretsar stora delar av mitt liv kring just hockeyn.

Varför jag nu är bitter är för att jag tror, utan att ha något facit till det, att vi hade fixat kontraktet till SHL om vi hade fått möta vilket annat allsvenskt lag som helst, möjligtvis bortsett från Rögle, som alltid har en förmåga att vara bäst när det gäller, så även i år. Hade vi exempelvis fått möta Vita hästen, som Modo nu istället fick göra, då hade vi spelat SHL nästa säsong. Jag kan inte tänka mig att vi, med det laget, hade förlorat fyra matcher mot Hästen. Ingen skugga över Hästen, som gjorde en ren succesäsong i Allsvenskan och tog sig så långt som till direktkval till SHL under sin första säsong i serien, men väl där hade man inget att sätta emot Modo. Leksand hade på pappret ett bättre lag än Modo och jag tror inte det hade varit några problem att segla hem det där kontraktet då.

Nu blev det inte så. Istället drog vi den störrsta nitlotten av Alla, Malmö. Ett Malmö, som redan innan säsongen hade som klart och tydligt mål att gå upp i SHL. Jämför det med Vita hästen, som mest hade inriktat sig på att hålla sig kvar i Allsvenskan och undvika kval neråt. Allt annat var en bonus och vilken bonus det blev. Malmö hade å andra sidan redan byggt för SHL och allt kuggade i när det gällde som mest. Troligtvis hade man klarat av att ta steget upp även om man hade fått möta Modo istället. Jag tror faktiskt att resan dit hade gått ännu lättare då, för som sagt, Leksand hade ett bättre lag än vad Modo hade. Ändå spelar Modo i SHL nästa säsong, Leksand gör det inte och det är bara att hoppas på att det inte tar sju år till innan vi är tillbaks igen...

Nu blir det som en ren nystart i Allsvenskan. I princip hela truppen från den gångna säsongen hade kontrakt med SHL-klausuler, vilket gör att i stort sätt alla spelares kontrakt nu rivs. Långtidskontrakt på nyckelspelare som vi hade kämpat för att signa, fem år med lagkaptenen Johan Ryno bara för att ta ett exempel, gäller inte längre och idag blev det nu istället klart att Ryno lämnar Leksand, troligtvis för HV71, som det spekulerades om redan i vintras.

Såhär ser läget i truppen ut:

Följande elva spelare är klara att lämna:

  • Mattias Guter, plockades in från Djurgården under säsongen och gjorde succe. Hade kontrakt, men det rivs och han är nu istället klar för två år i Karlskrona HK.
  • Johan Ryno, Har varit i klubben under fyra säsonger nu, hade ett signat och klart femårskontrakt, men det rivs och det är nu istället klart att han lämnar Leksand, troligen för HV71.
  • Jens Bergenström, är i princip synonymt med Leksands IF, har varit i klubben i elva säsonger, från 2003/04, men nu är det över. "Jensa" söker sig utomlands innan han blir för gammal och följer inte med ner i Allsvenskan igen.
  • Linus Hultström, värvades från lHC i höstas och har gjort succe. Nu är han klar för två år i Djurgården.
  • Tomi Sallinen, finnen som blev Tommy Salos tiopoängsvärvning inför säsongen. Sallinen har levererat med råge och av många t.o.m. ansetts som en av SHL' bästa spelare. Nu är också han klar för 1+1 år i Djurgården.
  • Daniel Josefsson, värvades in under säsongen, som Hultström, och har växt till en backgigant. var kanske t.o.m. bästa back i matchserien mot Malmö. Nu är han klar för tre år i Vita hästen.
  • Brian Connelly, var väl ett av de bästa nyvfrvärven inför säsongen, men blir inte kvar till nästa säsong. Ny klubb är inte klar.
  • Ryan Russell, har varit i Leksand i tre säsonger nu, var med och tog steget upp, men blir inte kvar till nästa säsong. Ny klubb är inte klar.
  • Joonas Rönnberg, har varit i klubben under fyra säsonger nu och bildade länge backpar tillsammans med Johan Svedberg, numera i Sundsvall, Har varit en uppskattad spelare , ingen poänggörare, men väldigt nyttig defensivt. Blir inte kvar till nästa säsong, men ny klubb är inte klar.
  • Kevin Kapstad, var också med i det lag som tog steget upp 2013. Den lille kanadensaren har varit omtyckt av de flesta i Leksand och jag kommer sakna honom. Han har tillfört mycket, men blir alltså inte kvar till nästa säsong. Ny klubb är inte klar.
  • Toni Kähkönen, finländaren skadades i höstas och var borta under en period, men har efter det växt något enormt och har helt klart varit en av lagets nyttigaste spelare nu mot slutet. Han blir dock inte kvar i klubben till nästa säsong. Ny klubb är inte klar.

Det är med andra ord inga lätta pjäser som försvinner bort. Ryno, Sallinen, Hultström, Guter och inte minst Bergenström har varit rena nyckelspelare under säsongen, några av dem under flera år och särsilt Jens Bergenström kommer föralltid att finnas långt där inne i våra hjärtan. jag blir mycket förvånad om hans #32 inte hissas i taket på Tegera arena i framtiden. #32 pryder redan nu ryggen på min matchtröja, för han är mr. Leksand, den gode Bergenström. Ett tungt tapp för klubben. Mycket hjärta försvinner där.

Förhandlingar med:

  • Oscar Alsenfelt, ryktas till Malmö, men skulle inte vara helt fel att behålla. Var stor hjälte när vi tog steget upp 2013. Har en väldigt hög högstanivå.
  • Joakim Lundström, har mestadels agerat backup till Alsenfelt, men har gjort det bra de matcher han har stått. Känns dock tveksamt om han blir kvar.
  • Jonas Frögren, tror "Fröga" har sett sina bästa dagar. Har inte stuckit ut alls på SHL-nivå, har haft svårt att hänga med. Hade nog inte blivit kvar i sHL, men nu kanske han kan fylla en större roll, lite mentor åt de yngre spelarna.
  • Patrik Cehlin, värvades i januari. Skulle kliva fram och producera. Gjorde det inte alls till en början, men Cehlin har växt och i kvalet mot Malmö var han riktigt bra. Tror dock inte han blir kvar. Är nog för dyr.
  • Mattias Ritola, vore guld om han stannade. Blev skadad i sämsta tänkbara tillfälle, mitt i avgörandets stund. Har varit en av lagets absolut bästa spelare under säsongen. Besitter en hög kvalitet och lär inte sakna anbud. Hade ritat på ett längre kontrakt, precis som Ryno, men det gäller inte längre. Blir han kvar nu? Det vore som sagt guld, men mycket talar väl för att han inte blir det, tyvärr.
  • Tobias Forsberg, fanns också med i laget som tog steget upp och har varit en riktig slitvarg. Många gånger har det skanderats "krigare krigare krigare" när han har varit i farten. Jag skulle inte tacka nej till en underskrift av "Tobbe".
  • Jon Knuts, Leksandskille som testade livet i Malmö i början av säsongen, men trivdes inte där och flyttade hem igen. Ja tack till en underskrift här också.
  • Viktor Mårtensson, skrällvärvades från Västerås inför säsongen. Är ingen poänggörare, men är väldigt jobbig att möta. Backar inte för en fight och smäller alltid på. En riktig karaktärspelare. Kan behövas, men tveksamt om han blir kvar.
  • David Åslin, återvände till Leksand efter lite äventyr i Troja och Växjö. Har en enorm puckkontroll och en underskrift här skulle jag inte heller tacka nej till. Han lär dock inte sakna anbud från övriga klubbar.

Nyförvärv:

  • Viktor Amnér, back från Vita hästen. Han hade redan signat med Leksand innan degraderingen och hade spelat med laget även i SHL. Han har gjort succe i Hästen och jag tror på honom.
  • Alexander Ytterell, högerfattad back från Bofors. Har öst in poäng i BIK och jag tror även på honom.

Spelare med kontrakt:

  • Robin Gartner, var tveksam till Gartner inför säsongen, men han har gjort det bra och blir kvar till nästa säsong.
  • Robin Jakobssson, kallas tillbaka från Västerås, där han har spelat under i stort sett hela säsongen. Var inte jätteglad över Leksands agerande när han fick flytta dit, så jag är tveksam till om det där kontraktet fullföljs...
  • Pontus Själin, en kille jag har noll koll på. Han är visst från Östersund och har spelat J20-hockey i Leksand nu under säsongen. Uttalar mig inte om honom, för det har jag för dålig koll för att göra.
  • Martin Grönberg, har spelat i Leksand sedan junioråren och blir kvar till nästa säsong.
  • Fredrik Händemark, har spelat i Leksand sedan junioråren och blir kvar till nästa säsong.
  • Simon Erlandsson, har spelat i Leksand sedan junioråren och blir kvar till nästa säsong.

Så ser läget ut just nu. Dessutom hade man ett signat och klart kontrakt med hela Allsvenskans poängkung från förra säsongen, Asplövens John Henryon, men det rivs också nu och Henryon är istället klar för Karlskrona. Många, många tunga tapp och de som finns kvar är väldigt unga spelare, dock spelare från de egna leden och det är helt rätt väg att gå tycker jag. Återstår att se om man lyckas signa någon av de kontraktslösa spelarna i nuläget...


Kommentarer
Postat av: Emelie Andersson

Sv: haha jag vet, det lät lite klantigt antar jag ;) det var ju på en fest så jag har det att skylla på ;)
Jag är inte riktigt redo för att ta det med Compass däremot lovar jag att det kommer komma ett inlägg om det snarast! :)

2015-04-09 @ 18:58:12
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se
Postat av: Emelie Andersson

sv: haha nä det kan nog inte jag heller ;)

tack så mycket, det värmer :D

2015-04-09 @ 21:35:11
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se/
Postat av: Emelie Andersson

sv: ohja du ska bara veta hur mycket jag lyckas med faktiskt ;) det är en hel del.

ja men långt ifrån alla tänker så ;)

2015-04-09 @ 21:46:14
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se/
Postat av: Emelie Andersson

sv: som sagt, ramlat med ena benet i en brunn ;) jag har ärr på knät efter att jag slog i en skruv eller va fan de va ;) ja det är en massa som jag inte noterar men som folk i min omgivning gör ;)

2015-04-09 @ 21:59:04
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se/
Postat av: Dan Thor

Isåfall måste ni ju gå upp första säsongen direkt? ;)
Om andra säsongen blir svår? Hehe.
Jag tror på Leksand och Hästen i topp :D
ska bli kul att se.

Jaså? Vill man vinna så vinner man, visst det är ju hård träning osv bakom. Men jag menar inom skidsporten så kan man ju ha en dålig säsong bakom sig, men sen kommer VM och då är man väldigt bra.. där har vi ju våran Charlotte Kalla, hon hade en halvtaskig säsong bakom sig och så kom hon till VM och var i toppform ;)
Men mycket spelar in det vet jag, men jag säger alltid som Gunde Svan, "Ingenting Är Omöjligt". Men det är jag det...

Haha eller hur? :P

Taggad för helgen?

Ha en grym helg.

2015-04-09 @ 22:07:44
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: danten89

Intressanta tankar =)
Men jag tror på kämparvilja.
Det är ju lustigt att vissa matcher kan sluta 0-0 mellan lag och nästa 7-3?
Om det är samma lag som möts, så fungerar det ju inte att matcher blir så? :P Olika? Olika matcher blir ju olika kämparglöd osv.. Psykisk och fysisk form :P

Eller hur? skidåkare är med i team, även om det blir på Individnåv i slutändan? ;)

Hur mår du annars?
Hade ni med sol idag? :)

Tack :)

2015-04-09 @ 23:06:54
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: Emelie Andersson

sv: ja mig med ska du veta, till slut får man ju bara nog :/

i en vägg ;)

2015-04-09 @ 23:17:12
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se/
Postat av: Life of Johanna

Förstår din känsla när det inte gick vägen. Jag var länge deppig efter ifk förlorade finalen i handboll för 2år sedan och alla bara det är ju bara sport. Nej det är inte bara sport!

2015-04-10 @ 11:28:35
URL: http://lifeofjohanna.se
Postat av: Erica

Det kan vara så att det är jag som har sån noll koll på hockey (och sport över huvud taget!), men har svårt att förstå att man som spelar byter lag som vissa gör här. Eller, jag kan väl delvis förstå, men om man liksom spelat för ett lag ett tag och sen går över till ett motståndarlag.. nja.. svårt att förstå...

2015-04-10 @ 11:31:36
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: Emelie Andersson

sv: Ja det är ju precis så det är och det är så himla synd. Svårt att finna tillit till någon då liksom :(

2015-04-10 @ 12:46:29
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se/
Postat av: Jessy

haha ja det låter som en perfekt morgon, om man nu skulle ha tid med det innan jobbet haha! :(

2015-04-10 @ 14:51:49
URL: http://www.nouw.com/jessygunnarsson
Postat av: Emelie Andersson

sv: tack, dina ord värmer verkligen :)

2015-04-10 @ 20:46:43
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se/
Postat av: Emelie Andersson

sv: tack så mycket, inte länge kvar nu :D

Nä precis, men det värmer ändå :)

2015-04-12 @ 19:35:47
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: