Slutspurten kan börja!

Tid: 10:24:40
Datum: 2015-01-26
Kategori: Leksand

Ja, mina damer och herrar, det drar ihop sig. Slutspurten av säsongen 2014/15 har börjat och det är mycket som står på spel, kan vara så drastiskt att vissa klubbars existens t.o.m. står på spel. Det här är ju nämligen säsongernas säsong, eftersom att SHL nästa år utökas till 14 lag. Det innebär att de Allsvenska lagen har en jättemöjlighet att gå upp i år, kanske för sista gången någonsin. Nästa säsong och framåt kommer nämligen upp och nedflyttning ske genom ett playoffspel mellan lag 13 och 14 i SHL och lag 1 och 2 i Allsvenskan. Playoff kommer att spelas i bäst av 7 matcher och tanken är att det ska bli svårare för de Allsvenska klubbarna att vinna minst 4 matcher på 7 försök mot SHL-motstånd och därmed ta steget upp.

Den här säsongen är det dock annorlunda.

Lag 11 och 12 får nu också kvala sig kvar i serien genom playoff i bäst av 7 mot ett Allsvenskt lag.

I Allsvenskan gäller det att sluta topp 2. Då spelar man en Allsvensk final i bäst av 5. Det vinnande laget går direkt till SHL. Förloraren får en chans till när man möter vinnaren i slutspelsserien, vilken utgörs av lag 3-8 i grundserien.

Det gäller alltså att dels sluta topp 2, dels att nå topp 8 och dels att undvika plats 13 och 14, för då får man kvala sig kvar i serien.

I SHL går ju de 6 främsta direkt till kvartsfinal. Lag 7-10 spelar play in i bäst av 3. Lag 7 möter lag 10 och lag 8 lag 9. Örebro är just nu 6:a i serien, 1 poäng före Färjestad som är 7:a. I botten har just nu Leksand och Brynäs en jättekamp om 10:e platsen och vilket lag som ska få spela play in och vilket lag som ska hamna under sträcket och alltså få spela playoff för att hålla sig kvar.

Det är 41/55 omgångar spelade i SHL, förutom för Frölunda och HV, som har en match mindre spelad, och 42/52 omgångar spelade i Hockeyallsvenskan. Båda serierna har spänningsmoment kvar, även om HA fortfarande är hetare än SHL tycker jag. Där är lag 1-4 inom 2 poäng, med Rögle ytterligare 5 poäng bakom. I botten är dessutom lag 7-14 inom 9 poäng. Då vet vi att de 8 främsta får spela slutspelsserie och lag 13-14 får kvala sig kvar i serien. Det är alltså 9 poäng, 3 segrar, mellan att få kvala sig kvar och ha chansen till ett SHL-avancemang. Det är häftigt!

Här tänkte jag nu gå igenom de båda nuvarande tabellerna. såhär ser det ut.

SHL

1, Skellefteå 86p +45
2, Frölunda 69p +10
3, HV71 68p +12
4, Växjö 67p +19
5, Linköping 66p +11
6, Örebro 64p +12
7, Färjestad 63p -8
8, Luleå 57p -3
9, Djurgården 56p -13
10, Leksand 51p -31
11, Brynäs 48p -22
12, Modo 40p -32

Först och främst. Det går inte annat än att imponeras av Skellefteå. Här tappade man nästan 400 poäng inför den här säsongen. Det var rena spelarflykten från laget. Ändå har man fått ihop ett lag som maler ner allt motstånd och som nu leder serien överlägset, efter att man hade en dipp där i mellandagarna, då lagen bakom kröp närmre. 5 poäng var avståndet ner som minst. Nu är det uppe i 17 poäng. Visserligen har Frölunda och HV 1 match mindre spelad där bakom, men även om Frölunda vinner den så är det 14 poäng upp. 15 poäng upp om HV vinner, för då går man förbi Frölunda upp på 2:a plats i tabellen. Att frölunda ligger där man gör känns dock lite konstigt tycker jag. Tycker inte man har imponerat och alls spelat övertygande. Man var ju också på väg att rasa ner i tabellen, var nere på 5:e plats för några veckor sedan, men nu är man uppe i toppen igen, trots att jag inte tycker att man har imponerat på slutet heller. I och med sin fina start på säsongen har man ju dock en ganska bra buffert att luta sig mot, men som sagt, ner till Färjestad på 7:e plats är det bara 6 poäng, 2 segrar, och i nuläget känns FBK hetare än Frölunda, så jag blir inte förvånad om Färjestad till slut slutar före Frölunda i serien, trots allt.

Det är som sagt väldigt jämnt mellan lag 2-7. Där skiljer det 6 poäng, men då ska kommas ihåg att Frölunda och HV har en match mindre spelad. Även om Frölunda vinner den så är det bara 9 poäng upp till 2:a plats för Färjestad. Vinner HV är det bara 8 poäng upp. 8 poäng kan gå fort i hockey, så jag räknar definitivt inte bort Färjestad...

Där bakom ligger Luleå och Djurgården lite i ett vakum just nu. Luleå har 6 poäng upp till Färjestad och, bortsätt från Djurgården 1 poäng bakom, 6 poäng ner till Leksand och ytterligare 3 ner till Brynäs. Jag tror dock verkligen inte att varken Luleå eller Djurgården ska känna sig säkra där över sträcket. Tror mycket väl att man kan dras in i det där. Leksand möter djurgården imorgon och vinner Leksand där, samtidigt som Brynäs vinner hemma mot HV, ja, då är Djurgården plötsligt bara 5 poäng från att få kvala sig kvar. Vinner man och Brynäs förlorar är det dock å andra sidan 11 poäng ner till Brynäs och då tror jag nog man kan slappna av litegrann. Så ja, det är en nyckelmatch imorgon, Leksand - Djurgården...

Härligt dock att Leksand nu återigen har kravlat sig över sträcket, efter derbysegern mot Brynäs i lördags, inför fullsatta läktare i Tegera. Jag var på plats och det var bland det roligaste och häftigaste jag har gjort. Wow! Det kommer ett inlägg om det här i dagarna också, så håll utkik!

Det Känns hursomhelst väldigt bra och seger imorgon, samtidigt som Brynäs förlorar mot HV, så är det sköna 6 poäng ner till brynäs och bara 2 upp till Djurgården. Det skulle smaka det...

Hockeyallsvenskan

1, Malmö 78p +40
2, Karlskrona 77p +31
3, Västerås 76p +22
4, Bofors 76p +9
5, Rögle 71p +17
6, Mora 69p +6
7, Vita hästen 59p -12
8, Björklöven 59p -15
9, Almtuna 56p -17
10, Asplöven 55p -10
11, Oskarshamn 53p -22
12, Timrå 52p -16
13, Södertälje 51p -8
14, AIK 50p -25

Som vi ser. Det är en hyperjämn tabell. Lag 1-4 är inom 2 poäng, med Rögle ytterligare 5 poäng bakom, totalt alltså 7 poäng från toppen. 7 poäng, drygt 2 segrar. Rögle är inte avsågade än, men lagen i toppen, oj, oj, vilket race det blir där. Malmö gick nu från 4:e till 1:a plats efter att man slog Södertälje i lördags. De andra 3 lagen spelade i fredags resp. torsdags. Bofors förlorade till slut, efter sin 14 matcher långa vinstsvit, som måste vara någon form av rekord. Förlusten kom diock lite överraskande mot Oskarshamn, som visserligen slåss för sin Allsvenska status i botten av tabellen, men när BIK har slagit alla lag 1 gång på rad, Asplöven 2 gånger, då är kanske inte Oskarshamn det första laget jag hade tippat att man skulle förlora mot. Inget ont mot IKO, absolut inte, det var en grym skalp för dem, som dessutom inebär att man är över det nedre kvalsträcket. Hade BIK tagit sin 15:e raka seger hade Oskarshamn varit på 13:e eller 14:e plats, beroende på hur stort Bofors hade vunnit. Så små marginaler är det. Samtidigt har Bofors gjort en grym resa. I och med den här segerraden på 14 matcher klättrade man från bottenträsket hela vägen upp till toppen. Man ledde ju t.o.m. serien där i något dygn, innan Malmö vann dagen efter och tog tillbaka serieledningen.

Efter Mora är det ett glapp ner till Hästen på 7:e plats. Serien är indelad i 2 delar kan man säga. Den övre, som vi nyss gick igenom, och den undre, där lag 7-14 ligger inom 9 poängs marginal.

Vita hästen, som inledde säsongen så grymt starkt, krossade allting och ledde serien långt in mot vintern. Nu har man fallit tillbaka litegran, men har ändå haft en stabil slutspelsserieplats, tills nu. Nu är man plötsligt rejält indragna i bottenstriden. Björklöven står på samma poäng som Hästen och Almtuna, vilka Löven precis har passerat och som också hade en stabil slutspelsserieplats för ett tag sedan, är bara 3 poäng bakom. Sedan följer Asplöven 1 poäng bakom Almtuna. 2 poäng bakom Asplöven, 3 bakom Almtuna och 6 poäng från slutspelsserieplats hittar vi Oskarshamn. Samtidigt som det bara är 6 poäng upp är det också bara 2 poäng ner till Södertälje under det negativa kvalsträcket för IKO. Därunder ligger just nu Södertälje och AIK, 2 av de klubbar som satsade stort inför säsongen. AIK åkte ju ur SHL inför den här säsongen, öppnade serien uruselt och är fortfarande kvar i botten, även om man var på väg upp ett tag, när Peter Nordström tog över som headcoach och man vann 3 raka matcher eller vad det var. Sedan har man fallit tillbaka igen, men som sagt, det är inga stora marginaler. 3 segrar nu, samtidigt som övriha resultat går vägen kan innebära att man nästan är uppe på slutspelsserieplats. Södertälje rustade rejält inför den här säsongen, men har floppat ordentligt. Trots att man har gjort det och trots att tåget egentligen borde ha gått för länge sedan när man har förlorat så mycket som man ändå har gjort, så är slutspelsserien fortfarande inget orimligt mål. Det är som sagt bara 8 poäng upp dit för SSK, som dessutom har en betydligt bättre målskillnad än flera av lagen där framför, vilket kan bli helt avgörannde i den här jämna serien. Så vi ska definitivt inte räkna ut varken AIK eller Södertälje än så länge, + att vi hoppas att Timrå klarar sin ekonomiska kris. Gör man inte det måste man dra sig ur serien, gå i konkurs, och tabellen kommer att räknas om. Stora vinnarna då skulle bli just AIK och stora förlorarna Karlskrona, som har tagit 10/12 poäng mot Timrå under säsongen. Jag vill inte ha ett avgörande där en tabellomräkning blir avgörande för utgången av serien, så jag hoppas verkligen, med hela mitt hockeyhjärta, att Timrå klarar av det här, precis som Almtuna, som också är hårt utsatt, men inte lika akut som Timrå. Timrå måste vaska fram 3 miljoner innan månaden är slut, annars går man i konkurs. Det är Eon arena som är för dyr, men kommunen ville inte köpa upp den från Timrå IK, vilket hade kunnat bli dödsstöten för TIK, men då gick en privatman in och skulle köpa upp arenan istället, vilket han till slut imte fick, för då skulle kommunen plötsligt, trots allt, köpa arenan, men till ett betydligt lägre pris än vad Timrå IK hade begärt från början. Det budet tackade man nej till, för det hade inte räddat klubben, så man står i fortsatta förhandlingar om hur man ska lösa det där och jag hoppas som sagt verkligen att man klarar av det. Leksand var ju i samma sits för 2 år sedan, men då gick kommunen in och stöttade upp det hela. Timrås U15-killar spelade t.o.m. med sorgeband igår, för det kan ha varit sista matchen man spelade och det har varit stora protester mot kommunen, där man menar att Timrå kommun skulle bli ingenting om Timrå IK gick i konkurs, för det är det enda starka varumärke man har.

Nåväl, tillbaka till tabellen och läget just nu.

Det är en minst sagt spännande vecka vi har framför oss, där toppen möter botten redan imorgon, då Malmö gästas av Asplöven, Bofors tar emot Timrå och Västerås gästas av Almtuna. Karlskrona har en betydligt tuffare hemmamatch mot Rögle, men säg att Mallmö, Västerås och Bofors vinner. Då har plötsligt vinnaren i matchen AIK - Oskarshamn ett jätteläge att klättra i tabellen. Hästen kan dessutom ställa sig på lite säkrare mark om man slår Södertälje. Då skulle Hästen ha 6 poäng ner till Almtuna under sträcket, som skulle stå på samma poäng som Oskarshamn om de vinner mot AIK. Vinner istället AIK där står IKO och AIK på samma poäng och Timrå halkar ner under sträcket. Skulle istället Södertälje vinna, Asplöven slår Malmö, Almtuna slår Västerås och Timrå slår Bofors, ja, då tätnar tabellen ännu mer. Björklöven passerar då Vita hästen, upp på 7:e plats. Almtuna går upp på samma poäng som Hästen, kan t.o.m. gå förbi om målskillnaden är med Uppsalalaget. Asplöven är då 1 poäng bakom Hästen med 58 poäng, samtidigt som Oskarshamn, om man vinner, går upp på 56, Timrå 55 och Södertälje 54. Då är AIK illa ute, 5 poäng från Timrå över sträcket. Vinner istället AIK går man upp på 53 poäng. Man är fortfarande under sträcket, men då tillsammans med Oskarshamn. Södertälje alltså upp över sträcket i sådant fall.

Där har ni förutsättningarna inför omgång 43 imorgon. Spännande, minst sagt!

Kommentarer
Postat av: Jessy

SV; Yeah, vi höll på för första gången eller så för sex år sedan! aw. Jo jag vet, tack! Ja men det är bra man ska stå för vad man tycker och det var fint sagt!

2015-01-27 @ 11:19:02
URL: http://www.nouw.com/jessygunnarsson
Postat av: emelie andersson

sv: Ja det är riktigt roligt, och detta är bara första delen. Andra delen är ute nu och tredje delen kommer imorgon :) så det blev en hel del frågor.

Jag fick det genom min utbildning. Jag hade ju praktik och så :) om de är nöjda med en så får man ju oftast in foten någonstans.
Jajamen det är en horseshow, så rätt så :) Ja det är ganska läskigt om man tänker efter, idag kan jag se 4-5 åringar med iPhones och grejer. Det är lite väl sjukt tycker jag.

Ja det är så sant det du säger men som sagt det är inte alltid så lätt att tänka så när man väl är i den situationen. Men man jobbar ju på det, iaf jag :)

Åh tack :) jag hoppas att din vecka också börjat bra.

2015-01-27 @ 11:47:58
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se
Postat av: danten89

STELT? =P
Jag öppnar ju saker samtidigt och måste hålla koll på en massa och saker som jag inte ser direkt, kan jag inte liksom säga något om på momangen? ;)

Men hur ska man minska att folk kommer dit? När kraven blir större och större? Det kommer bli fler som hamnar där, än någonsin. Även unga som går i skolan hamnar där, för att kraven är hutlösa.

Hon skulle säkert kunna göra något annat, om hon bara ville? Även om hon har barn.. det går alltid om man vill. Gunde Svan säger ju att ingenting är omöjligt? ;)

Ett träningsfreak?

Han bjöd på mat på restaurangen här i området där jag bort :P
Jag tog en pizza, för det var så länge sedan jag åt det :D
Han var inte glad, men han var heller inte ledsen ;)
LHC är ju nästintill klara för slutspel ändå..

kram

2015-01-27 @ 12:18:30
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: NICOLE

Så roligt med hockeyn just nu :) Ser ut att gå bra för LHC även om de förlorade i lördags ;) och på tal om det var ju det kul att även ni kunde känna på hur det är att vinna ;)

2015-01-27 @ 12:27:50
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Tina

Sv: ja det är stor skillnad nu när man springer på bandet med nya skorna! Jag sprang på ett band på Intersport när de filmar och jag sprang jätte snett, in med fötterna!så det var bra jag kollade detta i tid nu!:)
Aha okej då vet jag vad goalboll är! Kul!:)
Vad tråkigt att de vart sån smäll på handen, är de inte helt bra än då alltså?:( tummen ner på de!
Ne hatar ögoninflammation och jag har haft de så tätt inpå varandra på senaste tiden så om de kommer igen eller inte slutar helt så får vi gå vidare vad de kan vara som gör att den kommer så ofta som den gör på mig!:( Jag är bättre i ögonen går på den starkaste salvan man kan ha för ögonen, bara ögonläkare som får skriva ut de! Så ögonen är känsliga och fortfarande lite svullna men bättre än innan!:) Ja det går ju inte leva utan kaffe ;)
Vad häftigt! Förstår att det var en upplevelse att åka till Leksand med din pappa i helgen som var! Det är mäktigt sånt där! Jag har varit i Jönköping en hel del med min pojkvän och kollat hv matcher! Ska snart dit igen!:) så mäktigt och roligt!:) jag kom på de du frågade vilket GTA jag spelar, jag spelar Grand Theft auto 5 :) spelar du också det?

Vilka inlägg du gör haha, att du orkar!:) men intressant att läsa! Hv ligger rätt bra till, kom igen nu hvblå! Hihi!:)
Hoppas du får en fortsatt fin tisdag!:)

2015-01-27 @ 12:51:13
URL: http://lifelivelaughlove.blogg.se
Postat av: Erika

Det här är inte min "piece of cake", fast håller på Rögle :)

sv. Men eller hur, våren får gärna komma och knacka på dörren nu!
Nej, förmodligen på fredag så får jag reda på om jag klarat tentan :) Hoppas på det!

2015-01-27 @ 16:04:46
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: Life of Johanna

Hockeyn har jag helt tappat :(

Japp det är plattor till uteplatsen. Nu skall de bara läggas, men lite och plocka bort innan vi kan lägga dem.

2015-01-27 @ 16:36:30
URL: http://lifeofjohanna.se
Postat av: Patricia♔ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

Alltså, tyvärr är inte det här något inlägg som känns anpassat för mig. Men det hörs att du är riktigt intresserad, annars hade du ju aldrig orkat skriva den där uppsatsen haha.

Hur är det med dig annars? Mår du bättre nu eller har din sambo dragit med sig nya bacillusker från förskolan hon jobbar på?:)

kram

2015-01-27 @ 19:08:52
URL: http://patriciac.blogg.se
Postat av: Sandra

Känns som om jag inte har någon koll alls på hockeyn. Jag är ju mer utav en fotbollstjej :)

Sv: du har helt rätt i det du skriver och jag tackar så mycket :) försöker att inte rasa i vikt för fort så kroppen inte hänger med. Hitintills har jag gått ner 2,5 kg men är ju 12,5 kvar :)

2015-01-27 @ 19:35:17
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: Jennifer

Svar: Ja snön får gärna ligga kvar tills sportloven har varit, men sen kan det gott bli vår tycker jag. Längtar till ljuset och värmen från solen, det har känts som en lång och trist vinter nu.

2015-01-27 @ 21:23:46
URL: http://jenniescorner.blogg.se
Postat av: danten89

Linköping vann idag, morfar är överlycklig ;D
Hahah.

Ja precis, det kommer snart upp en ny video som jag väntar på :)

Men hur ska det förebyggas? När man visar sig mindre svag, så ligger man där? Nästan ihjältrampad.. alltid ska man le på kort? klara tuffa utmaningar? klättra över berg varje dag helst?
Men vad är det för värld att leva i?

Jag tex kämpar ju nu med mina Youtube klipp, jag är svag och skör på den punkten nu i början... och kanske kommer förbli ett tag? vem vet? Men bara här måste ju jag kämpa.. visa att jag kan? vara duktig? jobba jobba? ;D

Men det är ju bara att göra? Vad stoppar en? Man lever en gång? Varför ska man slita ut sig? :P

Favoritpizzan? ;)

2015-01-28 @ 00:14:34
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: ♀ THE REVOLT ♀

Oj, jag läste lite men sedan blev det bara ett virrvarr av olika lag, fattade nada :o inte så konstigt eftersom jag inte är insatt och så :/

2015-01-29 @ 11:41:24
URL: http://TheRevolt.blogg.se
Postat av: ♀ THE REVOLT ♀

Glömde svara på din kommentar:

Alltså såhär kan jag tycka. Om en person pluggat skiten av sig i gymnasiet typ i natur, för att sedan plugga skiten av sig i minst fem år i högskolan (och kommer man in i svåra program så är det inte så att man hinner jobba så mkt parallellt, det blir många lån). För att sedan när man fått examen och börjar jobba få massa skatter hit och skatter dit som man måste betala.

Det är där som jag blir kritisk till hur skatten sugs ut från vissa. Alltså jag har vänner som helt skiter i skolan, valde att knappt gå i gymnasiet. I högstadiet gick de bara på fester. En av de är en ensamstående mamma nu.

Jag vill inte på något sätt verka okänslig eller så, men jag tycker att det är fel att en överläkare ska ge större delar av sin lön till en person som VALT att inte plugga osv.

Liksom är man sjuk, kan jag förstå det, man väljer inte att bli sjuk. Föds man med autism så klart som fan man ska få ett skydd då från samhället. Men jag tycker inte att hela ta-och-ge-systemet fungerar bra.

Alltså jag är socialist men tycker inte att skattepengarna rör sig rätt. Jag gissar på att du inte håller med men alltså tror inte heller du förstår hur jag tycker. Vet inte riktigt hur jag ska förklara haha :P

Och det där med håll käften. Alltså i min krets är inte hållkäften en stor sak. Hon ville bara säga det till de fast på deras språk och då blev det fel typ :)

2015-01-29 @ 11:51:23
URL: http://TheRevolt.blogg.se
Postat av: Tina

Du har inte bloggat på ett tag!:)
Hoppas allting är bra med dig, att du har en fin helg!:)

Jag har frågestund nu på bloggen, jag skulle bli jätte glad om du ville ställa lite frågor! det är bara att bomba mig med frågor, fråga vad som helst! det hade gjort min dag!:)

Hoppas du får en toppen helg!!:)

2015-01-31 @ 10:57:05
URL: http://lifelivelaughlove.blogg.se
Postat av: Denise

Haha förstår typ ingenting av det här inlägget, är verkligen inte alls intresserad eller insatt i hockey ;)

2015-01-31 @ 12:55:21
URL: http://flingans.nu
Postat av: Kajsa-Stina

Så himla glad att Timrå klarade av konkursen! Jag är ju själv en Timråfantast haha så ingen blev väl gladare än jag när dom klarade av detta! Eller jo det skulle väl vara min pappa då som är ännu mer hockeynörd än vad jag är ;)

Synd bara att säsongen för Timrå är slut nu och att dom inte gick till playoff.. Får hoppas på bättre tur i nästa år! :)

2015-03-17 @ 14:58:08
URL: http://www.anorexinojag.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: