Trådlösa högtalare

Tid: 15:12:00
Datum: 2015-06-15
Kategori: Allmänt

Jag har länge varit småsugen på någon form av trådlös högtalare att ha med till t.ex. stugan eller någon annanstans där jag inte har tillgång till min finfina ljudanläggning.

Grunden var en liten högtalare som var lätt att ta med, bara slänga ner i väskan och gå. En högtalare som inte tog någon plats, men som ändå hade ett bra ljud.

Mitt förstaval var då Beats Pill 2.0. Jag har ett par Beats wireless hörlurar och är supernöjd med dem. Inget för den som gillar finstämt och detaljerat ljud, men älskar man basdrivet ljud, precis som jag gör, då är de helgjutna.

Därför tänkte jag mig något liknande, fast som högtalare istället för hörlurar, men när jag läste en recension av Pill 2.0 ströks den illa kvickt från listan. Enligt Ljud&bild, som testar mängder med olika produkter, både högtalare, hörlurar, TV-apparater osv. var den en riktig besvikelse. Visserligen lätt och portabel, men platt och tråkigt ljud och ingen bas att tala om.

I samma test fanns dock en annan kandidat med som jag fastnade litegrann för. sony SRS-X5, vilken också blev testvinnare av det testet. Förvånansvärt bra ljud för en så liten högtalare, 22,1x11,8x5,1cm och en vikt på 1,2kg. Prislappen ligger just nu som billigast på 1 100kr hos Elgiganten. Den hade varit ett klart tänkbart alternativ, om det inte vore för att den har touchknappar på ovansidan. Därför stryks den också ganska snabbt, tyvärr.

Nästa kandidat ut blev Bose Soundlink mini. Jag vet att två landslagskollegor har Bose båda två och att det är riktigt bra ljud i dem. Soundlink mini får också bra betyg av Ljud&bild. För att vara en så liten högtalare, bara 18x5,8x5,1cm och 670g, spelar den väldigt bra och ljudbilden är förvånansvärt dynamisk och djup.

Min ljudfantast inom mig började dock vakna och jag tittade vidare, nu på Soundlink minis storebror, Soundlink III. Precis som Soundlink mini har den en grym byggkvalitet, mestadels i metall, inte hårdplast, och dubbelt så lång batteritid, fjorton timmar, jämfört med sju. Enligt Ljud&bild krossar den också lillebror rent ljudmässigt. Basen är djupare och röster och annat framträder klarare. Dock går den på strax under 3 000kr, 2 799kr hos Spelbutiken, vilket kanske är lite väl saftigt och för de pengarna skulle jag hellre satsa på något annat alternativ.

Exempelvis Beats Pill 2.0's storebror, Pill XL, som fanns med i samma test som Bose Soundlink III. Den har, till skillnad från Pill 2.0, fått riktigt bra omdöme av Ljud&bild. Basen är precis sådär framträdande som Beatsälskare vill ha det. Beats är som sagt inte till för alla, men gillar man bas, då är de perfekta. Pill XL väger 1,5kg och är kanske lite stor att släpa med sig, 10x10x34cm, till skillnad från Soundlink III, som väger 1,4kg och är 13x25x5cm, alltså något mindre. Så jättemycket mindre är den dock inte och Pill XL går klart före i min bok, om det inte vore för det faktum att Apple, som köpte Beats förra året, nyligen har kallat tillbaka alla Pill XL, eftersom att det finns risk för överhettat batteri. Så tyvärr stryks nog även den...

En annan högtalare i samma test, med kanske ännu bättre basresurser, var klassiska Marshall, som har byggt mängder med gitarrförstärkare och konserthögtalare genom åren. Här hade de med sin Stanmore i testet. En rejäl och robust högtalare med skinnbeklädd utsida, mässingsdetaljer, tygfront, den klassiska Marshalloggan och gummifötter på undersidan, för att dempa vibrationer och missfärgningar i ljudet. Klassiska analoga rattar och reglage har den också och inte minst en grym bas som dessutom går djupt i registret, enda ner till 45Hz.
Kruxet då? Ja, den är alldeles för klumpig för att släpa med sig. 35x19x19cm och en vikt på hela 5,1kg. Med andra ord ströks även den ganska snabbt...

Klipsch hade också ett basmonster med i samma test, sin KMC3. Här råder Ljud&bild t.o.m. till att skruva ner basen om man lyssnar på lite lugnare akustisk musik. Tyvärr är även denna lite väl stor för att släpa med sig. 18x43x14cm och en vikt på 3,5kg. Det är lite väl stort, så den går tyvärr också bort...

De sista högtalarna här ovan, Klipsch, Marshall och Beats, har rikligt med bas, men tyvärr är de lite för stora för att bara slänga ner i väskan, så jag fick snällt ta mig i kragen och påminna mig själv om vad jag egentligen är ute efter. Då hittade jag Logitech, eller Ultimate ears, som de numera kallar sina högtalare, med sin Boom. I storlek med en halvliters ölburk, 18x6,5x6,5cm och med en vikt på endast 538g. Djupbasen försvinner givetvis när högtalaren är så liten, men det här tycks ändå vara ett undantag för regeln som säger att små högtalare spelar litet ljud. Boom har ett förvånansvärt stort ljud och tål dessutom lite fukt. Billigast just nu är den hos Electroworld, där den går på 1 490kr.

...Dock har den en storebror, Megaboom, som jag givetvis blev ännu mer sugen på. Den är lite större, lite tyngre, kostar likt Bose Soundlink III knappt 3 000kr, men fick jag välja mellan Soundlink III och Megaboom, då är valet glasklart. Den här har två femtums element och två tiotums ovala slagbasar som hjälper till att få ner frekvensen enda ner till ca 65Hz. Det är visserligen inte lika djupt som Marshall Stanmore ovan, men å andra sidan är den här betydligt mindre och mer portabel. 22,6x8,5x8,5cm och en vikt på 880g! Det är imponerande och vore det inte för priset hade den varit given för mig. Den är visserligen ganska ny, så priset kan kanske komma att sjunka litegrann, men 2 990kr hos Electroworld är ändå lite saftigt...

Sammanfattningsvis kan man säga att det finns två olika nivåer att välja på. Antingen satsar jag på en lite billigare högtalare som är väldigt lätt och portabel att ta med, precis som jag var inne på från början. Där står det mellan Bose Soundlink mini för 1 690kr hos Netonnet, eller Logitech UE Boom för 1 490kr hos Electroworld. Soundlink mini tycks ha ett lite djupare ljud än Boom, men boom ska ändå vara en av de bästa trådlösa högtalarna på marknaden. Båda två är rejält bygda, Soundlink mini i mestadels metall och Boom är fukttålig. Boom är något lättare, 538g mot 670g, men det är marginellt och jag tror knappt man märker det. Boom är dessutom några hundralappar billigare i nuläget, men ett par hundra hit eller dit spelar inte så stor roll i sammanhanget. Kort sagt är de båda kombatanterna ganska jämna, men jag lutar ändå åt Soundlink mini. Ska jag ha Logitech är jag betydligt mer sugen på Megaboom...

...Som finns i det andra alternativet. Här blir det en lite större högtalare, med mer, djupare och tyngre bas. Nackdelen är att högtalaren blir lite större och mer otymplig att ta med, men här står det ändå mellan Beats Pill XL, för 2 690kr hos Royal design, eller ovan nämda Logitech UE Megaboom för 2 990kr hos Electroworld. Megaboom är både mindre och framförallt lättare. 880g mot 1,5kg. Båda två tycks spela med en djup och fyllig bas, där den kanske tar över lite mer av ljudbilden i Pill XL än i Megaboom, som tycks ha ett mer balanserat ljud, trots den massiva basen. Apple har som sagt kallat tillbaka alla Pill XL, men Beats är alltid Beats, så jag kan ändå inte låta bli att vara lite sugen på den. I duell mot Megaboom förlorar den nog dock ganska klart.

Slutsatsen är alltså att det lutar åt en Bose Soundlink mini, 670g lätt och 18x5,8x5,1cm stor, för 1 690kr, eller en Logitech UE Megaboom, 880g lätt och 22,6x8,5x8,5cm, för 2 990kr.


Kommentarer
Postat av: Jessy

Hade ju inte varit helt fel att ha haha :D

2015-06-15 @ 20:09:45
URL: http://nouw.com/JessyGunnarsson
Postat av: Liene Svärd

Tack för omtanken. Du var typ den enda som brydde sig, men så klart finns inte så många som kommenterar min blogg så. Lång story kort, jag började hetsäta lite men det är bara symptom från mina gamla vanor.

Bra att det finns trådlösa :)

2015-06-15 @ 21:13:42
URL: http://piggigen.blogg.se/
Postat av: Emelie Andersson

Oj sånt där kan jag inte alls, jag bara köper en som jag tycker ha bra ljud :)

sv: ja det är jag faktiskt och det sker ju inte allt för ofta :) Ja jag längtar redan till nästa gång dock kommer jag ju vara nervös då med :)


2015-06-15 @ 21:55:17
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se/
Postat av: Ztinas - Motivation att följa dina drömmar

sv; Håller med! Det är helt underbart!
Tack för tipset, det ska jag absolut testa :)
Haha, ja jag har haft det riktigt bra!
Några planer för midsommar?

2015-06-15 @ 22:59:18
URL: http://ztinas.spotlife.se
Postat av: Louise

Hur konstigt de än låter så är ångest en dödlig sjukdom. Man måste göra något åt det men ibland känns de inte som man får hjälpen man behöver. Sen nu idag blir jag ledsen på alla som inte tar tag i det för de är verkligen ett helvete att vakna med varje dag!

2015-06-16 @ 09:50:38
URL: http://liizes.com
Postat av: Carro

trådlös högtalare hade inte varit helt fel att ha! jag får nöja mig med min iphone högtalare haha ;)

2015-06-16 @ 13:53:20
URL: http://carro93.se/
Postat av: Ellen Gräntz

sv: Jag ska plugga i Jönköping, hoppas jag. Det är både mitt första-, andra- och tredjehandsval har jag för mig haha, så mycket pekar mot Jönköping :)

2015-06-16 @ 19:46:02
URL: http://ellengrantz.blogg.se/
Postat av: Nathalie Tegelstam

Skulle ju vara bra att ha haha :)

2015-06-17 @ 15:56:11
URL: http://nathalietegelstam.com/
Postat av: Erika

Det är inte lätt! Vi fick en högtalare från Telia när min fästman förlängde sitt abonnemang, galet bra :) Från Marshall.

sv. Ja vädret var toppen under studenterna här också :)

2015-06-17 @ 17:17:48
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: NICOLE

Bose gör ju alltid bra grejer så den tycker jag ;) Vi fick en Marshall-högtalare i inflyttningspresent och den är ju verkligen grym!!

SV; U-soffor, gråa med skitsnygga divaner o kuddar o allt :D
Soffa är viktigt tycker jag :)
Haha trycka kakor varje dag har varit det jag har gjort ;) Nej inte riktigt men äh skitsamma jag är glad o mår bra :) Några kilo plus gör inget!

Lycka till det går nog bra sen =)

2015-06-17 @ 17:37:58
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: danten89

Beror på vilken tårta du ska göra?
Man kan ha bara vanilj i också jättegott =)

Sjukt snabbt :)

Hur har du det i sommaren då? :)

2015-06-17 @ 19:24:50
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: Life of Johanna

Det där en hel djungel det där. hoppas du kommer fram till en bra!

Köket vi hade är från 1969 när huset bygddes så dte behövdes bytas ut, nu har vi köpt ett via kungsäter kök istället :)

Vad kul att du funderar på bloggträffen! :)

Tråkigt solen försvinner så tidigt från balkongen, men en varm sommarkväll i skuggan kan vara rätt skön det med.

2015-06-18 @ 15:10:19
URL: http://lifeofjohanna.se
Postat av: Nathalie Tegelstam

Hoppas du får en fin helg, glad midsommar! :)

2015-06-18 @ 18:24:23
URL: http://nathalietegelstam.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: