vikten av rätt förutsättningar

Tid: 10:59:17
Datum: 2015-11-20
Kategori: Goalball

Vi startade upp goalballverksamheten här i Linköping genom SRF i början av år 2007. då var det mest som en kul grej, vi hade ingen utrustning, inga mål, inga skydd eller någonting och vi tränade en gång i månaden.

Sedan tog LHIF över verksamheten hösten 2008, för att kunna ge oss bättre förutsättningar och för att vi skulle kunna träna mer. Nu började vi träna en gång i veckan, vi fick några rangliga gamla mål som vi fick stuva ut från ett förråd innan varje träning, skruva ihop dem och sedan göra samma sak efter träningen. Jag köpte även mina första skydd och någon månad senare också mina första skor. Innan dess hade jag spelat i strumplesten, för jag tyckte man kände linjerna bättre då.

Som en uppstart för vår nya, lite mer seriösa, satsning, hade vi en goalball camp under sommaren 2008, ledda av Stefan Gahne och Mikael Åkerberg, två av mina kollegor i landslaget numera. De hade mycket att lära ut och hela laget kände verkligen hur mycket vi gick framåt bara under de tre dagarna.

Under hösten hade vi också ett läger i Stockholm, tillsammans med ungdomar från Göteborg och med landslagsspelare som ledare. Känslan när vi då fick se dem spela var ungefär "wow, shit, vad hårt de skjuter, tänk att någon gång bli så bra som de är!".

Ja, utåt sett såg allting ganska bra ut. Det var en seriös satsning som tog form i Linköping och vi spåddes en ljus framtid i goalballsverige.

Riktigt så blev det inte.

Vi vann visserligen första tävlingen vi ställde upp i, Cannon cup, en ungdomsturnering i Göteborg. Det var vi och två lag från just Göteborg som var med och egentligen var det väl mest att se och lära. Vi drog på oss mängder av straffar för div. olika förseelser under helgen och jag minns att jag inte visste att bollen släpptes i krysset när måldomaren lade in bollen på planen vid straff. Jag minns att jag vid ett tillfälle gick och ställde mig i mitten när jag skulle skjuta en straff, väntade på bollen, som inte kom, för den hade ju redan lagts in i krysset, där den ska ligga. Egentligen hade jag fått en straff mot mig för ten seconds där, men domarna hade överseende med det och det blev istället official's mistake.

Vann turneringen gjorde vi hursomhelst och det var vår enda turneringsseger någonsin, tills nu under Stockholm paragames för en knapp månad sedan. Det gick alltså nästan sju år mellan turneringsvinsterna.

Efter vinsten i Cannon cup fick vi istället ett brutalt uppvaknande under Malmö open 2009 och därefter måånga turneringar efter det. Vi blev knockade i nästan allting vi ställde upp i, inte sällan med 10-0. Det hände t.o.m. att vi blev knockade i första halvlek, men vi tyckte att vi gjorde så bra vi kunde och att vi tog små men ändå steg framåt för varje gång.

Klarade vi att förlora med "bara" 1-8 var det en skitbra match av oss, ungefär på den nivån låg det.

Det här pågick under i stort sätt tre år, 2008-2011. Vi kom sist i turnering efter turnering, släppte in mängder med mål, gjorde få mål framåt och hade ingen aning om att det fanns något som hete spelsystem eller vad som var vesentligt att träna på och hur man på bästa sätt tränar på detta.

att jag satt på huk i utgångsposition när jag kom in i landslaget 2010 säger det mesta om det.

Varför jag satt på huk har en väldigt enkel förklaring. Jag visste inget annat. Jag trodde att det var så man skulle sitta, för jag hade ju aldrig sett hur någon annan gjorde och ingen hade heller sagt åt mig hur jag skulle göra. Inte förrän Florim kom in i bilden i och med mitt landslagsinträde.

Vår dåvarande coach här på hemmaplan hade ingen erfarenhet alls av goalball sedan tidigare och levde efter filosofin att "känns det bra, kör på det". Med andra ord fick vi göra lite som vi ville, både offensivt och defensivt, bara det kändes bra. Att det fanns ett samband mellan våra ständigt upprepade jumboplatser och vårt uppträdande i först och främst defensiven fanns inte på kartan. Vi hade inte de insikterna eller den förståelsen för sambanden och coachen gjorde som sagt lite på sitt eget sätt. Bara det såg bra ut utåt sett så var det bra så. Hur vi tränade och vad som ingen annan såg, det var inte lika viktigt.

Vi hade exempelvis helt meningslösa övningar under våra träningar som exempelvis "skottkraft" och "härdning". Det senare innebar att man låg utsträckt, som när man räddar en boll, och någon annan sköt på en. syftet var att träna på att ta emot hårda bollar. Problemet är att man aldrig bara ligger som en slapp utsträckt fjäder och väntar på bollen när man spelar match, + att ingen av oss sköt något vidare hårt, även om vi tyckte det då. "Skottkraft" innebar helt enkelt att försöka skjuta så hårt som möjligt. Att dela upp skottet i olika delar, nöta teknikdetaljer eller liknande för att få iväg bollen ännu hårdare fanns inte på kartan. Nej, här gällde det bara att svinga armen och skjuta så hårt som möjligt. Jag minns att vi t.o.m. sköt tvåhandsskott, alltså när man håller i bollen med båda händerna, i nästan två år. Varför detta är fel beror dels på att man i huvudsak inte skjuter med armen,utan med ben och bål. Det hade vi ingen aning om då. Dels hamnar fokus fel i grundträningen. Visst, det kan vara positivt att ha ett bra skott, men läcker man som ett såll bakåt spelar det ingen roll hur många mål man gör, då förlorar man ändå matchen, men någon form av defensiv nötning fanns inte heller på kartan.

Ja, som ni ser var i stort sett hela verksamheten sned. Vi tränade på fel saker, det vi väl tränade på gjorde vi fel rent tekniskt och medvetenheten var väldigt låg i hela laget. Vi trodde ju att vi gjorde rätt, för vi, i alla fall jag, visste inget annat.

Att jag är där jag är idag, som kandidat till paralympics i rio nästa år, det är en resa som har varit allt annat än lätt. Det har tagit mig fyra år att fila bort allt vi lärde in fel under de första tre åren och lära om allt på nytt. En del har varit lättare än annat och jag har fortfarande en bit kvar, men att de första tre åren har satt spår är det ingen tvekan om. Tittar man på andra killar i landslaget, exempelvis Nisse och Olof, som visserligen inte tillhör A-truppen ännu, men som inom kort definitivt kommer vara där, så har de haft helt andra förutsättningar. Nisse har spelat i drygt tre år nu, Olof i drygt ett år. Nisse ligger klart före mig i sin utveckling och har redan varit med på ett EM och ett paralympicskval i Sydkorea, vilket jag inte har varit i närheten av. Olof skjuter redan nu bättre än vad jag gör och ligger inte långt efter rent defensivt heller. Då har han som sagt bara tränat ett år, Nisse i tre och jag i totalt sju.

Med andra ord, hade jag haft rätt förutsättningar från början, ja, då hade jag legat väldigt mycket längre fram i min utveckling än vad jag gör idag, kanske hade jag t.o.m. redan slagit mig in i truppen till paralympics nästa år då. Jag kan fortfarande nå dit nu med, men det är solklart att rätt förutsättningar är A och O för att utveckla spelare till att bli så bra som möjligt.

Än idag har vi inte några vidare bra förutsättningar här hemma jämfört med t.ex. Malmö eller Göteborg, men jämfört med hur det var när vi startade upp verksamheten är förutsättningarna betydligt bättre och medvetenheten hos både spelare och ledare är flera hundra procent högre än vad den var då, back in the days.

Så, kontentan av det här långa inlägget är alltså att rätt förutsättningar är A och O för att kunna utveckla spelare till att bli så bra som möjligt. Jag har haft sämsta tänkbara förutsättningar genom min karriär. De har blivit bättre genom åren, men de är fortfarande inte optimala. Att jag är där jag är idag har jag Florim och landslaget i stort att tacka för. Hade jag inte kommit in som lärling i detsamma hösten 2010, ja, då vetifasen var jag hade varit som spelare idag...

Kommentarer
Postat av: Amanda

oj vad kul!

sv: Jag föddes med skelettmissildningar i armar och händer, och utan tummar så har opererat händerna tre ggr har tummar nu, mina pekfingrar. Mitt ena lillfinger amputerades i den sista operationen och det andra är jätte litet och inte alls så rörligt

2015-11-20 @ 15:56:36
URL: http://amandacarlberg.se
Postat av: Erika

Härligt att det utvecklas ändå!

sv. Vad skönt att du är frisk igen, hoppas din helg blir riktigt rolig!

Men du, så kan det vara. Precis som med julen, "den var bättre förr". Men det var ju för att den var så magisk när man var liten och inte visste att tomten inte fanns.. Men jag tror ändå att vintern var lite bättre förr, den blir ju bara sämre och sämre menar jag :)

2015-11-20 @ 16:11:29
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: Amanda

sv: ja precis :)

2015-11-20 @ 16:18:20
URL: http://amandacarlberg.se
Postat av: Jessica

Jaa, det är kul :) Jo, men mycket sitter ju i priset också, har också hittat superfina lägenheter men det är inte inom min ekonomi haha :)
Men det dyker upp nånting till slut :)

ha en trevlig helg!

2015-11-20 @ 18:54:19
URL: http://jessicaas.webblogg.se
Postat av: Amanda

sv: hahaha precis ;) men dricker mest energidryck ;) mår så illa av kaffe :/

asså jag är ju van vid det, visst det finns en del saker jag har svårt för, men jag har ju alltid haft svårt för det så det jobbigaste var att acceptera att se annorlunda ut!

2015-11-20 @ 18:57:46
URL: http://amandacarlberg.se
Postat av: danten89

Att du glömmer? Inte inloggad på blogg.se och kan trycka på knappen signerar som? :)

Ja, men saker händer i ens liv, man måste våga släppa taget också om det behövs? ;)

Det är så psykologi fungerar, antar att du läst en del om psykologi? Men ja man kan manipulera hjärnan skitenkelt

Okey spännande, gått bra annars i veckan?=)

Gick strålande, men var mest info :)

2015-11-20 @ 19:04:29
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: Emelie Andersson

sv: Ja jag tycker också om snön, jag vet att det skulle komma lite på söndag. Men det skulle inte vara kvar så länge dessvärre.

Trevlig helg! :)

2015-11-20 @ 21:53:31
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se/
Postat av: Jen

Härligt att du ändå har lyckats nå så långt som du har idag! =) Vad blir det för mål efter paralympics?! =D

2015-11-20 @ 23:17:44
URL: http://www.sparkles.se
Postat av: Carolina Thoor

Kul att du har utvecklats och bra att det var några som tog över och kunde hjälpa er! :)

Sv; ja, det är hur underbart som helst att kunna prata med min mormor! Ja, men visst har jag ofta ångestkänslor då jag lider av panikångest. Börjar bli bättre nu, men dem finns fortfarande kvar och måste läras att ta bort :)

Haha okej. Skönt! Nej, jag är en morgon pigg människa och är alltid uppe före Niclas, även ifall det är han som ska iväg till skolan och inte jag haha :D

Ja, det låter som om du har en toppen släkt! :)
Min släkt är detsamma :)

2015-11-22 @ 09:58:27
URL: http://knaset.blogg.se/
Postat av: Erica

Intressant att läsa! Detta får mig att bli ännu mer imponerad av hur långt du har kommit.

2015-11-22 @ 16:25:21
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: Ztinas - Motivation att följa dina drömmar

Härligt o höra att du utvecklats som du har gjort! Bara att fortsätta kämpa :)

2015-11-22 @ 20:38:22
URL: http://ztinas.spotlife.se
Postat av: NICOLE

Så motiverande :) Tycker det är sant att mycket bygger på förutsättningar, men så har mycket gått emot som du säger men det har du ändå fixat och tagit dig "hit". Det säger mycket om dig! Grymt :)

SV jajemen i Luleå var det. Nu är vi hemma igen och jag är så deppig hehe.. hade velat vara kvar längre. Så svårt att förklara men ja, det blir väl bra det här ändå.
Haha nej det blev ingen hockey i Happaranda haha! Hoppas veckan startat bra :)

2015-11-23 @ 13:04:09
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Alice

Intressant att läsa. Kul att du ändå kommit så långt. Det där med förutsättningar och utveckling inom sport är spännande.

Och angående sjukvården vi skrev om innan. Det märks så tydligt att det sparas in, och att anställda jobbar skiten av sig, för jobbet blir inte bra gjort, även om de såklart inte är med deras mening att göra halvdant jobb. Men tillslut kan man (jag iallafall) inte låta bli att kolla snett åt deras håll, och döma alla inom yrket, för man har blivit sviken och dåligt bemött flera gånger. man tappar helt förtroendet. Det ska inte va så.

Hoppas allt är bra med dig i vinterkylan!

2015-11-23 @ 16:21:23
URL: http://bompbomp.blogg.se
Postat av: sara

Jasså du tycker det är så trist att slå in julklappar? Det är ju det roligaste tycker jag! Men jag gillar att pyssla och greja så :)

Hoppas du fått en bra start på veckan :)

2015-11-23 @ 16:48:29
URL: http://sarakarlson.blogg.se
Postat av: Jessica Högberg

Men man lär även på sina misstag, håller hård tumme att du kommer med=))

2015-11-23 @ 18:16:10
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Postat av: Jennysen

Vad trist med så dåliga förutsättningar, men inget ont som inte för nåt gott med sig, och det kommer inget bra utav att älta! :)

Sv: Hahaha. Kanske borde vart mer tydlig med det! ;) Tänker inte på att alla kanske inte vet att jag tränar och tävlar häst också! ;)

2015-11-23 @ 21:49:54
URL: http://jennysen.spotlife.se
Postat av: N

Härligt med en utveckling!

2015-11-24 @ 05:21:05
URL: http://nouw.com/nathaliemaria
Postat av: Matilda Johansson

Jag har bytt blogg, du hittar den här: www.enmatilda.spotlife.se :)

2015-11-24 @ 20:55:49
URL: http://www.enmatilda.spotlife.se
Postat av: Elin

Intressant att läsa =)

2015-11-30 @ 08:05:25
URL: http://elinbjorkander.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: