EM 2016

Tid: 19:05:00
Datum: 2016-06-27
Kategori: Allmänt

Som nog ingen har missat pågår ju fotbolls-EM för fullt nere i frankrike. Jag har typ noll koll på fotboll i vanliga fall, följer ingenting och tycker det är ganska tråkigt, för det händer ju ingenting, inte som i hockey, där det smäller på och är lite action, men när det vankas mästerskap, då brukar jag vakna till och följa det lite extra.
Så även den här gången.
Faktum är att jag nog följer det här mästerskapet mer intensivt än vad jag någonsin har följt ett mästerskap tidigare.

Sveriges insats behöver vi inte skriva så mycket om.
Att man ens tog sig till det här mästerskapet var bra jobbat och sedan skruvades förhoppningarna och förväntningarna upp när man slog Irland med 3-0 i genrepet inför mästerskapet, förhoppningar och förväntningar som sedan snabbt grusades.

En skitdålig förstahalvlek mot Irland inledde mästerskapet, inte ett avslut på mål och totalt ett mål på tre matcher, vilket också var ett självmål från Irlands sida i just den där första matchen, sumerar Sveriges gruppspel ganska bra.
En ganska blek insats.

Utöver den där Irlandsmatchen var det dock ganska okej mot Belgien och Italien, men att tappa 0-0 till 0-1 så sent i matchen mot Italien, när man måste ha poängen med sig, det är inte okej och man gick inte heller vidare till åttondelsfinalerna, vilka spelades för första gången i ett EM.
Det innebar också att landslagskariärerna är över för Andreas Isaksson, som ändå gjorde ett bra mästerskap och helt klart var en av Sveriges främsta spelare, Kim Källström och självaste Zlatan Ibrahimovic.

Säga vad man vill om Zlatan, han kanske är divig och egotrippad i vissas ögon, men det är en enorm resa han har gjort under de här åren, inte bara på planen, utan även socialt och strukturalistiskt. Att komma från Rosengård, som rankas väldigt lågt i de flestas sociala ögon, och sedan gå förbi hela svenska folket och bli en världskändis, det är stort, inget man gör bara sådär och han har visst befog för sin divighet och egocentrism får jag säga, samtidigt som mycket av det givetvis är en image. Bakom den där divigheten finns en ödmjuk och omtänksam familjefar, precis som vem som helst annars, bara det att han inte är vem som helst.
Vi lär i vilket fall knappast få se en svensk fotbollsspelare a la Zlatan under vår livstid.
Därför vill jag tacka Zlatan för allt han har gjort för Sverige i den blågula tröjan och det jag minns mest är väl det där klackmålet mot just Italien i EM 2004, jävlar vad snyggt det var!

Åttondelsfinalerna nämnde jag här ovan.
Dit hade en hel del skrällar tagit sig.
Ungern, som tippades tvärsist i sin grupp, men som istället gick och vann densamma, Nordirland, som knappt ens hade ett lag för några månader sedan och så självklart Island.
Detta Island, som aldrig ens har varit med i ett större mästerskap. Nu gick man och slutade tvåa i sin grupp och tog sig därmed vidare till åttondelsfinal, genom ett helt galet segermål mot Österrike i sista gruppspelsmatchen. Oavgjort hade också räckt, men det var Österrike som presade på för ett segermål och då hade det varit kört för Island. då kontrade istället islänningarna och stänkte in 2-1.
Den Isländske kommentatorns referat där har redan blivit en klassiker, lyssna bara, det är helt galet...

Ungern är nu utslaget, man åkte med klara 0-4 mot Belgien igår.
Också Nordirland är borta, efter 0-1 mot Wales, som därmed också är i, vad jag tror, en historisk kvartsfinal. Åttondelen mellan Wales och Nordirland beskrevs som den tråkigaste EM-matchen någonsin och kanske var det så, det var inget man satt och log åt direkt, men Wales vann och man är nu klara för kvartsfinal. Det är också Polen, som slog Schweiz i ett straffdrama, Portugal, som inte alls har imponerat i gruppspelet och bara slutade trea, men som efter 117 minuters spel mot Kroatien, som hade imponerat desto mer och vunnit sin grupp, kunde sätta dit segermålet, Frankrike, som vände på steken mot Irland och vann med 2-1 och Tyskland, som slog Slovakien ganska enkelt med klara 3-0.

Nu ska de två sista platserna till kvartsfinalerna klargöras och den ena matchen spelas just mellan detta Island och ett England som inte heller har imponerat i det här mästerskapet, och å vad jag hoppas på Island där, det vore så jävla kul!
Det andra mötet spelas just nu och är ett riktigt tungviktsmöte mellan Italien och Spanien. Vetitusan hur det kommer gå i den matchen, men det var nog garanterat inte vad italienarna hade tänkt sig när man vann gruppen, att få möta Spanien i åttondelen. man har dock 1-0 nu efter första halvlek. Återstår att se om man lyckas hålla i det hela vägen...

Vem vinner hela mästerskapet då?
Ja, jag trodde på förhand på Frankrike, som både har vunnit EM på hemmaplan 1984 och VM på hemmaplan 1998, men jag tycker inte det ser sådär jätteimponerande ut. Det gör däremot Tyskland, som jag tror inte har släppt in ett enda mål såhär långt i turneringen, så jag får väl vara lite tråkig och sätta Tyskland som Europamästare 2016 då.

till slut måste vi ju också bara lyfta fram låten som mer eller mindre har blivit den inofficiella EM-låten.
Will Grigg's on fire.

Tror det var ett fan till den Nordirländske spelaren Will Grigg och hans Wigan, som lade ut en hyllningsvideo till Grigg på Youtube. Den blev en succe och nu under EM har låten/ramsan ekat från läktarna när Nordirland har spelat sina matcher.
Även utanför arenorna har det blivit en stor hit och det har väl som sagt mer eller mindre blivit en inofficiell EM-låt och tro mig, den sätter sig på hjärnan och lär säkerligen bli stor även här i Sverige.
Tyvärr finns bara DJ Kenno's version på Youtube. På spotify finns en version med DJ B3lfast och den är mycket bättre tycker jag, för där har man samplat in de Nordirländska fansen och det låter mäktigare än i den här låten, så för att ni ändå ska få höra de hängivna fansen så länkar jag till en video där de hörs och den har ni här. Hela låten har ni här nedan.


Kommentarer
Postat av: sara

Det var synd att sverige inte gick vidare, men då måste man som sagt spela bättre än. Sista matchen tyckte jag att dom spelade bra men det räcker ju inte att göra det en match och såklart heller inte om man inte vinner..

Hoppas din midsommar var bra och att du fått en bra start på veckan :)

2016-06-27 @ 22:11:05
URL: http://sarakarlson.blogg.se
Postat av: Linda HolEriks

Zlatan är i en klass för sig själv och tråkigt att Sverige inte lyckats bättre . Men fotboll är fotboll och jag blir mest irreterad när vuxna män ska ligga och låtsas ha ont på planen.

2016-06-28 @ 12:27:40
URL: http://holen666.blogg.se/
Postat av: Frida

Jag har inte sett en enda match faktiskt. :) Är inte så intresserad av fotboll.

Ja men håller helt klart med, det ska vara kul att blogga och det är det verkligen inte alltid, speciellt inte när man bara jobbar och inte hinner med något annat. Då finns det liksom inget att blogga om

2016-06-28 @ 19:54:01
URL: http://rockabillygirl.se
Postat av: Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

Har inte sett något alls, är inte intresserad av någon sport :S

2016-06-28 @ 21:39:45
URL: http://www.saramadeleine.se
Postat av: Frida

Jag slutade titta på EM när Sverige åkte ut :)

2016-06-29 @ 05:55:41
URL: http://fridanyburgs.blogg.se
Postat av: Emelie Andersson

sv: Ja jag gör ju det i olika perioder, men nu har jag snart semester :)

2016-06-29 @ 12:14:27
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se/
Postat av: Lovisa

Har faktiskt missat alla hittills, men ska se matchen på torsdag!

2016-06-29 @ 13:07:39
URL: http://wildisland.se
Postat av: NICOLE

Haha riktigt galen match.. och kommentator :D haha gud vad vi skrattade när vi hörde det. :) Så roligt att de är vidare!
SV: Inom vården jobbar jag :) . Jodå det känns helt ok, skönt att börja om på nytt lite, jag är ju nollställd då jag inte känner någon osv. Säkert blir det ensamt haha men ska ju börja jobba på nytt ställe och börja träna på nytt ställe och förhoppningsvis ger det mig nya bekantskaper =)
Ja julen är ju givetvis julen men jag är ju för alla högtiderna :)

2016-06-29 @ 14:48:53
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Erika

Själv gillar jag fotboll, men ser det gärna inte på tv utan vill uppleva det live :)

sv. Ja det känns verkligen overkligt att det är så nära, känns ju som att det var igår vi började planera inför bröllopet. Men så är det ju inte, tiden bara springer iväg :)

Men åh, "When you say nothing at all" är ju verkligen en fin låt det också. Den gillar jag med, tror vi har den i vår ena spotify-lista till bröllopet :)

2016-06-29 @ 18:33:39
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: NICOLE

SV Jo jag trivs i mörkt hår, vill helst vara mörk men jag står inte ut med utväxt hela tiden så nu fick det bli ljust =)
Haha det kan man lugnt säga att han blev :) Riktigt härlig inlevelse :)

2016-06-29 @ 21:15:55
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Frida

Jag hade svårt för att somna även på tisdag kväll, men igår gick det mycket bättre. :) jag somnade så i natt har jag sovit hela 6 timmar :)

Jag brukar vara duktig på att bunkra upp med inlägg, men jag jobbar så mycket nu för tiden och det enda som jag hinner med efter jobbet är att tvätta och inte så mycket mer. Så har inte riktigt så mycket att blogga om just för tillfället. Jag hoppas ju på att det snart blir ändring på det. Dessutom fick jag en rolig telefon igår så nu kanske jag blir bättre på att ta bilder till bloggen också. :)

2016-06-30 @ 04:32:59
URL: http://rockabillygirl.se
Postat av: Sarah

De e riktigt tråkigt att Sverige åkte ut så tidigt :/ O att Zlatan slutar :/

2016-07-02 @ 23:35:16
URL: http://CheerSarah.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: