Brev, rulltrappor och trafikljus...

Julian och jag kan ha våra diskussioner ibland när vi går till eller från bussen eller står och väntar på densamma. I torsdags hade vi en sådan diskussion, om brev. När blir ett brev just ett brev? Vad är definitionen av ett brev? Blir det ett brev så fort någonting läggs i ett kuvert för att postas? Eller kan det vara ett brev även om det inte ligger i ett kuvert? Är det isf textens utformning på det som skrivs som gör att det blir ett brev och utgör kuvertet i sådant fall egentligen bara en symbol för brev?

Vi kom väl fram till att det är ett brev om någonting läggs i ett kuvert, oavsett vad det är för något, men det kan även vara ett brev även om det inte läggs i ett kuvert. Ett meddelande som är tänkt att postas som ett brev, men som ännu inte har lagts i något kuvert, det är fortfarande ett brev och kuvertet är således mest bara en symbol för brev, samtidigt som det automatiskt gör brevet till ett brev om någonting läggs i det.

Huvudfaktorerna för att ett brev ska vara just ett brev är alltså kuvertet, som spelar en central roll. finns ett kuvert med i bilden kan i stort sätt vad som helst bli ett brev, bara det läggs i kuvertet för att postas, men textens utformning på det som ev. ska läggas i kuvertet kan också göra att det klassas som ett brev, även om det inte har lagts i något kuvert.

Vad är era tankar kring definitionen av ett brev?

En annan sak jag tänkte på för ett tag sedan rör rulltrappor.
Ni vet, de där gummigrejerna som man håller sig i på sidan, varför åker de snabbare än vad själva stegen som man står på gör? Har ni tänkt på det någon gång?

Till sist var det det där med trafikljus. Jag och Julian diskuterade det i onsdags. Det började med att vi pratade om de gamla östtyska trafikljusen, där gubbarna har hatt, och fortsatte sedan in på trafikljusens färg. Rött och grönt är ju de vanligaste färgerna man inte ser när man är färgblind och därför är det väl egentligen ganska dumt att trafikljusen är just röda och gröna? Om man istället skulle byta ut den gröna gubben mot t.ex. en blå, hur lång tid tror ni det skulle ta innan man vande sig vid det?

Vi kom fram till att de som är barn nu eller som inte har fötts ännu inte kommer ha några problem med det. För dem kommer det vara helt naturligt, för det har ju varit så i stort sätt under hela deras liv, men för dagens vuxna skulle det nog ta väldigt lång tid innan man vande sig vid det. Samtidigt är trafikljus något man ser i stort sätt varje dag, så kanske skulle det ändå inte ta så vansinnigt lång tid? Vad tror ni? Kan ni förresten omedelbart svara på i vilken ordning ljusen är i ett trafikljus, uppifrån och ner? För mig är det självklart, men undersökningar har gjorts där folk blir förvånansvärt osäkra på i vilken ordning ljusen är. Det är sådan där kunskap som bara finns där, något som hjärnan inte behöver bry sig om, ljusens betydelse sitter i ryggraden och därför tänker man inte på hur ljusen sitter, bara vilken färg som är vad.

Intressanta tankar såhär en måndag i slutet av maj va? En måndag som förövrigt har bjudit på fantastiskt väder. Närmre 26 grader och sol. jag sitter fortfarande ute på balkongen och det är jätteskönt. Hade egentligen tänkt gå och lägga mig nu efter träningen, men när det är såhär fint väder är det svårt att inte sitta ute och njuta lite extra av det...

Kommentarer
Postat av: Frida

Brev för mig är något man skrivit till någon som man lagt i ett kuvert med adress på och porto annars är det ett meddelande :)

2016-05-25 @ 09:30:47
URL: http://fridanyburgs.blogg.se
Postat av: Emelie Andersson

Väldigt bra funderingar tycker jag. När jag tänker på brev så tänker jag mest på kuvertet och inte hur själva texten är skriven. Lägger jag en peng eller en annan gåva i ett kuvert så klassar jag det som ett brev.
Det med rulltrapporna tänkte jag ofta på som liten, och jag fick aldrig ihop det.
Det med trafikljusen kan jag själv säga skulle ta väldigt lång tid innan jag hade vant mig vid exempelvis blått ljus istället för grönt. Man lär ju sig vissa mönster och det kan vara svårt att bryta.

sv: Ja eller hur, nä det hade jag ju aldrig kunnat tro. Men det är kul när livet överraskar än ;)

Det är trä, vi har kollat en del och det mesta vet vi redan :)

2016-05-25 @ 10:34:04
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se/
Postat av: Dan Thor

Skulle du gå och lägga dig så tidigt? :P
Haha.

Går dem verkligen fortare än stegen? I rulltrapporna? Är det sant? Aldrig märkt eller tänkt på det, håller aldrig i dem :P

Oh fint placerad på vischan alltså? :D

Ja i söndags gick det bra, det var så lugnt, inte många boenden hemma då :)

2016-05-25 @ 13:32:11
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Erika

Är på er sida angående ett brev.. något som läggs i ett kuvert alltså :)

2016-05-25 @ 16:58:02
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

Känner nog som er gällande brev. Trafikljusen har jag tänkt på många gånger, känns som ett galet val av färger faktiskt.

2016-05-25 @ 20:13:08
URL: http://www.saramadeleine.se
Postat av: Dan Thor

Inte längre? Haha.
Man är väl uppe länge ibland? Ibland sover man tidigt osv? ^^

Är det en stor stuga? stor tomt? =)

Ska göra det. Men vet inte om det är så ändå :P
Haha.

Hur är det annars? :)

2016-05-25 @ 21:23:32
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: NICOLE

Haha läste detta på fb med, om brevet :) Jadu vilka viktiga diskussioner :)
SV: nä som jag skrev hade jag inget hål utan tanden hade bitits av :) Så det blev en ficka i tandköttet så det blev svullet.
Jadå nog släpper det snart :) jag har vilodag idag och kör igång imorgon igen :)
Nja nä jag känner inte igen det faktiskt. Men du kanske har nämnt det. Nä du brukar inte tagga mig så mycket så ja det var nog enda gången ;D

2016-05-25 @ 21:37:40
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Linda HolEriks

Oj vilka saker du tänker och funderar på. Ska jag vara ärlig har jag aldrig tänkt på allt detta du skriver om. Så nu kommer jag antagligen stå som en tok och kolla på de svarta banden i rulltrappan 😆 ja det är sjukt att man inte har råd att bli frisk och tid att återhämta sig.

2016-05-26 @ 09:22:04
URL: http://holen666.blogg.se/
Postat av: Anonym

Härligt!

Jag hade det jättebra :)
Haha, precis så har jag också tänkt!

2016-05-26 @ 12:06:56
Postat av: Jessica Högberg

Brevets definition har jag inte funderat på.
Rulltrappan hantag som går fortare är störigt!
Hur kan man inte veta vilken ordning?
Om färgerna försvinner vet man alltså inte om man får köra?!
Fattar ingenting!

2016-05-26 @ 13:38:34
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Postat av: Carolina Thoor

Vilket roligt ämne ni helt från tomma intet bara började diskutera om haha xD
Men ja, jag tror att brev är då man har någon text i. Typ som brevvänner gör eller liknande. Det är brev för min del, oavsett om det ligger i ett kuvert eller inte :)

Sv; ja, det var underbart att börja kvällspasset med att vara ute i den sköna värmen! Vi hade 27 grader, så det blev lite för varmt för våra boenden så vi gick in efter en halvtimma. Men det var skönt i alla fall en stund! :D

Jaså okej. Ja, men om du vill se på filmerna, så är dem faktiskt väldigt bra! Vad brukar du göra på kvällarna? Tittar du aldrig på film? :)
Jo, det är väl svårt för dem. Men dem gjorde helt annorlunda om man säger så då. Och det var väldigt tråkigt :P

2016-05-26 @ 17:23:35
URL: http://knaset.blogg.se/
Postat av: Bambi

Vilka härliga diskussioner haha :D Fick lite ont i huvudet av att börja tänka på alla frågor du skrev - men en vanlig dag hade det varit kul att dra upp detta med någon diskussionsglad nisse.

svar: Ja, det var lite gulligt - men samtidigt lite drygt. Jag tar ju liksom hand om honom. Ibland i alla fall.

Så småningom kommer det att komma upp ett inlägg om just det. Vad folk förväntar sig av en när dom kliver på spårvagnen osv. Vet inte när - men har påbörjat.

2016-05-26 @ 19:26:07
URL: http://iambaam.blogg.se
Postat av: NICOLE

SV: jaa! Men det är bara så mysigt så jag klagar inte:) Att se mamma så glad och rörd som idag är det bästa på länge =)
Nä har heller aldrig haft problem med tänderna men det kommer ju nu såklart när jag måste betala ;)

2016-05-27 @ 22:54:37
URL: http://nwistrand.forme.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0