Mot paralympics i Rio 2016! -

År 2009!

Tid: 13:12:50
Datum: 2009-12-31
Kategori: Allmänt

Då var det dags för årets sista inlägg. Förra året var det ett hockeyinlägg om Leksands fina avslutning av 2008. Det blir det inte nu, även om avslutningen i år var lika bra. I år tänkte jag köra lite "årets" + en liten sammanfattning av vad som har hänt. Som vanligt när jag kör "Årets" så blir det nomineringar och en segrare.

Som den sportnörd jag är börjar vi med "årets bragd". De nominerade är:
Småkronornas J-VM-silver
U21-landslaget som nästan tog sig till final i U21-EM när man hämtade in 3-0 till 3-3 och var ruskigt nära på att avgöra
Robin Söderlings jättematch mot gruskungen Nadal
Skellefteå som slog ut LHC i 7:e perioden i den avgörande matchen i SM-slutspelet i våras
Usain Bolt som krossade sitt eget rekord på 100m
Sofia Mattssons VM-guld i brottning
Sara Sjöströms VM-guld i simning

Vinnaren är *trumvirvel* Robin Söderling! En sådan match han gjorde mot Nadal! Inte nog med det, dessutom på dennes favoritunderlag, grus! Han är given som järingprisvinnare enligt mig!

Vi fortsätter med "årets sportflopp". De nominerade är:
Fortfarande inga målkameror i Kvalserien
Viasat som både har snott all motorsport och nästan all hockey
LHC som slogs ut i kvartsfinalen
Sverige som inte tog sig till VM i Sydafrika

Vinnaren är *trumvirvel* Inga målkameror! Det är fullständigt katastrofalt att man ännu inte har ordnat med det!
Så mycket som står på spel i en kvalserie borde det vara en självklarhet med målkameror! Det är bara att hoppas att de fixar det så snabbt som möjligt.

Vi lämnar sportens värld och går in på "årets resa". De nominerade är:
Idre med SRF V. 13
Lübeck med släkten V. 17
Helsingforskryssningen V. 25
Spritresan till Rostock V. 28
Tallin med Jocke V. 31 och 44

Vinnaren är *trumvirvel* Idre! Det är så förbannat kul att åka skidor! Sen att man gör det med folk man tycker bra om är bara ett plus!

Vi fortsätter med "årets köp". De nominerade är:
All sprit i Tyskland
Alla Leksandgrejer från Starshop
Videokameran
Mobilen

Det var jämnt, men segraren är *trumvirvel* Mobilen! En rejäl uppgradering från min gamla 3230, som var min trokänare i drygt 4 år. Den här har rejält skal, många funktioner och klart bättre ljud än den gamla.

"Årets låt" är nästa kategori. De nominerade är:
Baracuda - Where is the love (Club version edit)
4 elements - I want you to hold me
Baby Alice - Hurricane (Bacardiflavour remix)
DJ Mangoo - Day dream
Odins änglar - Gul och blå
Ka.ida - Ticket 2 heaven

Vinnaren, eller vinnarna, för det går inte att utse en ända vinnare, är efter mycket om och men *trumvirvel* Baby Alice - Hurricane (Bacardiflavour remix) och 4 elements - I want you to hold me! 2 låtar som jag hittade i våras, men som fortfarande är riktigt bra. Kommer nog alltid påminna om våren 09.

Nästa kategori är "årets upplevelse". De nominerade är:
Åka skidor som helt blind
Malmö open
Vara på semester utan familjen
Rida för första gången

Vinnaren är *trumvirvel* Malmö open! Att få vara med i en så stor turnering är riktigt kul! Visserligen blev det ganska mycket stryk för vår del, men ändock en riktigt stor turnering.

Vi går vidare med "årets Youtube-klipp". De nominerade är:
McDonald's rapen på svenska
Skogsturken
Many deaths of Kenny
Göran Gabrielsson

Vinnaren är *trumvirvel* Many deaths of Kenny! "Oh my god, he killed Kenny, you are bastard!" är fortfarande något man kan köra med :)

Det var sista kategorin. Det har alltså varit ett riktigt händelserikt år med många resor, turneringar och upplevelser. Jag var och åkte skidor för första gången efter att jag började se såhär, vilket var en rejäl upplevelse, men så otroligt kul.
Jocke och jag var dessutom i Tallin och bodde på Tallink spa 2 gånger helt själva. Det var sightseeingturer, museer, relax i poolområdet med bastur, pooler, polbar etc. ,
Jag fyllde även 20, vilket vi firade med en kryssning till Helsingfors.
Jag träffade också några nya vänner under året, mest över nätet, men några enstaka även irl så att säga .

Jag fick även min livs första flickvän. Datumen 2-5/1, 30-31/1 och 1/2 2009 kommer vara bland de bästa dagarna i mitt liv. Speciellt den 4/1 då det blev du och jag. Den 21/3 kommer jag aldrig heller glömma. Det var då det tog slut, men den 5/2 var nästan ännu värre. Det var då jag fick reda på hur du kände.

Många sportframgångar har det varit under året och likaså ännu en kvalserieflopp för Leksand. Vi både hoppas och tror att det ska gå bättre 2010 så att Leksands IF får spela där de hör hemma säsongen 2010/11. Med det här laget tror jag faktiskt det kan gå. Vi håller tummarna för det och ger vårt stöd från läktarhåll och hoppas att det hjälper grabbarna där ute så mycket som möjligt.

Året började som sagt på absolut bästa tänkbara sätt. Sedan gick det 90 grader rakt ner för att sedan gå upp till hyfsat normal standard igen.
Ett mycket aktivt år har det varit med många nya kontakter och händelser. Jag hoppas att 2010 ska bli lika bra som 2009 har varit. Då är det nytt decennium. Mycket har hänt de senaste 10 åren. För 10 år sedan firade vi in det nya millenniet på någon slags fest med kusinerna. Det var på den tiden jag fortfarande såg och som jag och min kusin fortfarande var bästa vänner. Numera har vi ingen kontakt alls och synen är borta. På så sätt har det gått neråt under åren, men jag har lärt mig leva med det och numera är det oftast inga problem. Det är nog fler där ute i samhället som har problem med det än jag själv.

En liten avstickare där. Det finns inte mycket mer att säga om år 2009 mer än att det var ett bra år med några dåliga händelser, men ändå övervägande bra saker.
Kvällen nu ikväll kommer inte spenderas på någon fest. Jag blir hemma med familjen och så kommer Engvalls hit. Det blir förhoppningsvis trevligt med god mat, dricka och prat.

Därmed får jag önska er alla ett gott nytt år och drick inte så ni får alkoholförgiftning nu! ;)

Årets sista låt blir så klart, ABBA - Happy new year!G O T T N Y T T Å R!

Candee jay - If I were you

Tid: 23:06:00
Datum: 2009-12-28
Kategori: Musik

Då är det dags för 2009 års sista låt.
Det var ett tag sedan nu, men nu är det dags igen såhär några dagar från årets och faktiskt också desenniets sista dag. Då, i det sista inlägget för året, ska jag ha en liten sammanfattning av året tänkte jag.

Den får ni dock hålla inne med några dagar till, för nu är det den här låten som är i fokus.
Den här gången är det en gammal, eller i alla fall halvgammal, dance-klassiker i form av Candee jay's låt, If I were you!

If I were you
I would never let me go
If I were you
I would always love me so

I can't play your part in life
But I would surely walk my way
I cannot think the way you think
But I would never go away

You can trust me when I say
That I will always be for real
You can always count on me
No metter how alone you feel

If I were you
I would never let me go
If I were you
I would always love me so
If I were you

I would never..
I would always..

I can't tell you what to do
I can only hope for more
More decisions to be good
Like the way they were before

I can't dream the things you dream
Cause I would not know where to start
Life is never what is seems
when two souls are far apart

I don't wanna know
How it feels to lose a friend
And if I were you
I would never leave again

If I were you
I would never let me go
If I were you
I would always love me so
If I were you

If I were you
I would never let me go
If I were you
I would always love me so
If I were you


 Där hade vi den och precis som vanligt ska ni få källan till texten. Den hittade jag här, så det är bara att gå in och kolla.

Dessutom ska ni ju också så klart få lyssna på låten och den kommer här. Först har vi originalet med Candee jay och sedan har vi en riktigt bra remix av den med Ritmen & Breeze. En Xtreme hardcore-mix. Jag har snöat in rejält på den genren nu på sistone, men här har ni låtarna i alla fall, lyssna och njut!
Vad är goalball? del 2

Tid: 21:01:37
Datum: 2009-12-26
Kategori: Goalball

Här kommer då 2:a delen av min följetång om vad goalball är.
Som jag skrev i 1:a inlägget så undrar alltid folk vad goalball är när jag berättar vad jag håller på med.
Därför kan ni i detta inlägg läsa lite mer om regler och skott och i det 1:a inlägget som ni hittar här, lite mer om grunderna för sporten, hur det fungerar, hur planen ser ut, vad man ska ha för skydd och hur försvarstekniken går till.

Precis som alla andra sporter har goalball ett gäng regler.
Jag kan naturligtvis inte alla regler till 100%, men här är i alla fall en liten sammanfattning av vilka regler som gäller. Bryts reglerna döms vanligtvis straff för motståndarna.
Straffar går till så att en spelare, antingen spelaren som har gjort sig skyldig till regelbrottet, eller senaste skytt, beroende på vilken regel som bryts, får försvara hela målet, alltså 9 meter, helt själv. Motståndarlaget som ska lägga straffen väljer ut en av de 3 spelarna på planen som ska lägga straffen. Domaren ropar även här "quiet please" och "play" innan spelet startar. Detta gäller även utöver straffar innan spelet sätts igång.

Efter given signal får straffskytten skjuta och försvararen försöker att ta straffen.

En av de viktigaste reglerna är 10 seconds-regeln. Den innebär att laget har 10 sekunder på sig, från det att man räddar bollen, till dess att man skjuter iväg den, att skjuta. Paseras 10 sekunder blir det straff. Under dessa 10 sekunder får man passa som man vill i laget, byta positioner e.d. Passa gör man vanligen genom att ropa personens namn, varpå han/hon knackar i golvet, klappar i händerna eller svarar "ja". Därefter kastar man bollen med en studs i marken till personen i fråga. Man kan även överlämna bollen till medspelare genom att göra ett s.k. möte. Det görs genom att båda backarna går bak till målet, följer ribban till ungefär mitten, där man möts och överlämnar bollen, eller bara låtsas att man gör det, för att förvirra motståndarna.

Byter man position med varandra är det viktigt med kommunikation. Det är över huvud taget väldigt viktigt i sporten. Man kan t.ex. säga "Mitt fri" och då flyttar centern på sig så att man själv kan gå dit och skjuta. Andra kommunikationer är outtalade, men det är främst på högre nivå. Där använder man sig bl.a. av s.k. medflyttning, d.v.s. om vänsterbacken i motståndarlaget har bollen säger centern i det egna laget "höger", varpå alla 3 i laget flyttar ca 0,5m åt höger för att på så vis skära av vinklarna för skottet på ett annat sätt. Man brukar även använda sig av det faktum att den back i det egna laget, som inte får bollen, alltid går bak till sin stolpe, för att ge den andre backen fri skottyta på båda backpositionerna, utan att behöva säga någonting.

Alla lag har mer eller mindre sitt eget språk när det gäller kommunikation. Det är helt okej, bara man förstår varandra. Man ska prata och hålla igång snacket så mycket som möjligt under spelets gång. Man vet då exakt var de andra spelarna i laget befinner sig och vet själv var man befinner sig om man råkar tappa bort sig. Ända gången man inte får prata med varandra är när man skjuter. Det betraktas då som ett störningsmoment för motståndarlaget och straff utdöms sannolikt. Det försvarande laget får prata när motståndarna skjuter, men det är inte så jättesmart då koncentrationen efter bollen minskar.

2 andra viktiga regler är "High ball" och "Long ball".
High ball blir det då bollen inte nuddar marken före sexmeterslinjen när man skjuter, alltså då kastzonen är slut.
"Long ball"blir det om bollen inte nuddar någon av de neutrala zonerna, 3 meter på varje sida om mittlinjen. Detta sker oftast vid s.k. studsskott då man försöker få bollen att studsa till andra sidan. Dessa skott är ganska svåra att få till, man måste ha rejält med kraft i rörelsen och det kräver bra teknik.
Lyckas man få till ett studsskott ska även detta ha nuddat marken före sexmeterslinjen, men sedan också i någon av de följande neutrala zonerna. Bollen får alltså inte studsa i den egna kastzonen och sedan i motståndarnas kastzon. Då är det "Long ball".

"Third time throw" är en annan viktig regel. Den innebär, precis som namnet säger, att en spelare har skjutit 3 gånger. Det får man inte göra. En spelare får bara skjuta 2 skott på rad. Får han/hon bollen igen måste personen i fråga passa. Annars blir det "Third time throw" och då är det straff.

Dessa 4 är de vanligaste reglerna som bryts och som man kan bli tilldömd straff för, men sedan finns ett gäng regler till som t.ex. "Illegal coaching", "ilegal defence", "short ball" och "delaying game".
Den förstnämnda innebär att coachen coachar laget ute på planen då det inte är tillåtet.
Regeln för coachning har ändrats för något år sedan. Förr fick coacherna bara coacha laget under timeouter eller i pauser. Numera är det tillåtet för coacherna att coacha laget så fort det är avblåst och spelet alltså avbryts. Man kan då coacha genom att t.ex. berätta var motståndarna ser ut att ha sina svagheter, vad för typ av skott man ska skjuta eller var man ska skjuta. Planen är indelad i 5 zoner, 1-5 från vänster till höger. Säger man att man ska skjuta ettor ska man alltså skjuta på vänsterstolpen. treor är i mitten och femmor högerstolpen.
"Ilegal defence" innebär att, oftast centern", försvarar för långt fram, så att han/hon ligger med hela kroppen
utanför försvarszonen, i kastzonen.

"Short ball" blir det då ett lag skjuter ett skott som inte når fram till motståndarna. Det stannar alltså innan de får tag i bollen.

Den sistnämnda, "Delaying game" är, precis som i andra sporter, om man på något sätt fördröjer spelet. Det kan vara t.ex. genom att inte vara klara till matchstart, att ta för lång tid på sig att fixa glasögonen eller att timeouterna blir för långa.

Utöver alla regler för spelarna finns det ett gäng allmänna regler som ska följas.
Före varje match ska det ropas ut när det är 5 minuter, 2 minuter och 30 sekunder till matchstart. När det är 5 minuter kvar brukar man gå in på planen och värma upp genom att skjuta lite, s.k. inskjutning. När det är 2 minuter  kvar går de spelare som inte ska spela och coacherna av planen och vid 30 sekunder kommer en av domarna och kontrollerar ögonbindeln så att den är godkänd och så att man inte ser någonting.

När spelet sätts igång säger domaren "Quiet please" och blåser sedan i visselpipan 3 gånger och säger därefter "Play".

Skjuter man bollen utanför mål eller så att den på annat sätt går utanför planen blir det "Out". Då ska någon av domarna ta upp bollen och lägga vid närmsta back i motståndarlaget. Skjuter man t.ex. ut på vänstersidan får högerbacken i motståndarlaget bollen. Tiden stoppas då inte .

Däremot om bollen går utanför en icke upptejpad linje 1,5 meter från planen blir det avblåst. då blir det "Line out" istället för "out". Även här får närmsta back i motståndarlaget bollen.
Bollen ska plaseras i den vinkelräta rutan, som inte är uppmärkt, bakom backens backlinje och innanför sidolinjen.

Vid straff ska alla andra spelare i det försvarande laget utom spelaren som tar emot straffen, befinna sig bakom de främre målstolparna utanför planen. Man får inte heller ha någon fysisk kontakt med själva målet.
Laget som ska lägga straffen får själva avgöra om straffskytten vill ha hela planen fri eller om alla 3 spelarna ska vara på planen. Det rekomenderas dock att straffskytten är ensam på planen.

Vid mål blåser domaren 2 gånger i visselpipan och ropar "Goal!". Då är det tillåtet för publiken att aplodera. Så länge spelet inte är igång får man prata med varandra, men så fort domaren säger "Quiet please" måste tystnaden vara total.

I halvlek byter lagen sida med varandra. Pausen är 3 minuter lång och före varje halvlek kollas spelarnas glasögon av en av domarna.
Man är 6 domare i varje match. 2 huvuddomare och 2 måldomare på varje sida av planen.

För spelare som inte är med på planen är det tillåtet att inte ha ögonbindel på sig. Blir man inbytt kontrolleras dock bindeln före spel.
Det är tillåtet att göra 3 byten under en match, + byten i paus. Gör man ett byte  under en pågående halvlek ska coachen hålla upp en skylt med den spelare som ska bytas ut och en skylt med den spelare som ska bytas in.
Byter man i halvtid ska detta meddelas till sekretariatet.

Samma antal timeouter gäller även som för antalet byten, alltså 3. När motståndarlaget tar timeout får det andra laget också prata med varandra, så max kan alltså 6 tillfällen att prata med varandra under en match ges. Det är då också tillåtet att ta lite vatten, men man får inte röra ögonbindeln. Aldrig under en match får detta göras. Då blir det straff. Vill man av någon anledning justera bindeln ropar man "Eyeshade". När motståndarna har bollen nästa gång blåses spelet av och man får ställa sig upp med ryggen åt planen och rätta till bindeln.

Där har vi de flesta av de regler som gäller för spelet. Läser ni dessutom del 1 i följetången och tittar på videorna som finns längst ner i det inlägget tror jag nog ni förstår hyfsa

t bra hur spelet går till och vad det handlar om.


G O D J U L!

Tid: 12:52:42
Datum: 2009-12-25
Kategori: Allmänt

Då var det juldagen och dagen vi alla väntat på i 364 dagar är över. Alltid går det så snabbt. Man längtar och längtar och så är det över på nolltid. Så är det ju i och för sig med allt kul, men jag ska i alla fall berätta lite om hur gårdagen spenderades.

Det började mindre bra med att jag vaknade 6:10 av att Clara messade god jul. 8:40 messade Albin och önskade god jul. Efter det sov jag inte mer.
När jag skulle plocka ut en skjorta ur garderoben slog Shep mig i huvudet efter att jag hade slängt en tröja på henne.
Hittade en skjorta gjorde jag i vilket fall, men tappade mobilen när jag skulle gå ner för trappen. Sedan var jag nära på att ramla i trappen också och när jag hällde upp juice hällde jag på bordet. Till sist stötte jag till skåpet inne i badrummet när jag skulle duscha, så massa flaskor och skit åkte ner.

Sedan var det dock slut på oturen.
Vi åkte först till farmor på Enggården och fikade lite, precis som förra året. Det var vi och Lars och Lotta. Farmor blev så glad över att vi kom =)

Efter farmor åkte vi upp till farfars grav och tände ljus. Även i år tog jag ett kort på graven, men i år var det ännu mer snö än förra året =)
Alla tyckte att vi skulle gå ganska snabbt, men jag tyckte vi kunde stå kvar en stund och begrava oss lite i tankar om farfar.

Iväg mot Linköping bar det så småningom i alla fall och hem till mormor där maten fixades i ordning samtidigt som jag gick runt och filmade lite. Det är faktiskt förvånande svårt att hålla kameran helt rakt när man inte ser. Emma fick räta upp armen ett flertal gånger. Antingen var det för högt upp eller för långt ner.

Mat blev det så småningom i alla fall efter en glögg som var lite väl stark tyckte jag. Blossas 15% är lagom tycker jag. Det räknas tydligen som starkvinsglögg, men det tycker inte jag det är. Starkvinsglögg är sådana där årsglöggar. De är riktigt starka tycker jag och inte alls lika goda.
I alla fall så åt jag, som vanligt, bara köttbullar, prinskorv, julkorv och lite potatisgratäng. Briost, några revbenspjäll och lite morötter blev det också. Till maten blev det julmust och en snaps.

Vi hann äta klart precis lagom till Kalle, som man så klart måste se! Mina personliga favoriter är Djungelboken, Ferdinand och självklart Musse och husvagnen! :) Det är lite synd att de har klippt ner den så mycket sedan jag var liten. Förr fick man ju se när de våltade ner för berget och allt, det får man inte nu. Nu har de visst också klippt bort det där "Oh boy, vilket härligt väder" i början, innan Musse gör om huset till husvagn.
Bra var det i alla fall, som vanligt, men årets överaskningar är ju inget vidare. Toy story är visserligen bra, men passar det in i Kalle Ankas jul?

Efter Kalle var det dags för det Elin hade gått och tjatat om hela dagen, julklappsutdelningen! Numera har vi ju ingen tomte. Det brukar vara Emma och Elin som delar ut för det mesta och då menar jag bokstavligt talat "Delar ut". Förr gick man ju fram till tomten och hämtade paketen. Nu är det tomtarna som går fram till en och lämnar dem.
Hursomhelst så fick jag bra grejer, även i år =P Jag fick:
6 glöggmuggar med tomtemotiv på
En skål med samma motiv på som man kan ha russin/mandel i
Ett underställ i en plasttermos
En hörlursadapter från 2,5 till 3,5mm
2 trisslotter som jag inte vann något på
En T-shirt som jag egentligen absolut inte behöver, men mamma tyckte den var snygg
En Tintin-box med 3 filmer i, Solens tempel, Hajsjön och någon mer
En riktigt gammal klassikerfilm vi alltid såg på hos Mikael och Tessan förr, Helen Keller :)
En portabel Western digital extern HD på 500Gb.

Det var nog allt tror jag, men det är mycket möjligt att jag har glömt något.
Pappa blev hursomhelst glad åt sin ölöppnare från Coolstuff.se som ser ut som en nyckel. Mamma blev också glad åt sin portabla bagagevåg och Mikael och Sofia tyckte USB-granen var cool. Inte konstigt eftersom att den är köpt på Coolstuff =P
Mormors värmehjärtan fungerade förvånansvärt bra måste jag säga, men de var lite svåra att få tillbaka i sin ursprungliga form efter användning.

Bra grejer var det som sagt.
Efter alla paket hade delats ut spelade de vuxna + Emma julklappsspelet. Jag och Shep höll tiden. Jag vet inte exakt vad alla fick, men Emma fick en vas och rutiga plåster i alla fall =P

Under kvällen hände väl inte så mycket mer än att vi åt kvällsmat och umgicks lite. Vi var hemma strax innan 12 och före 00:30 sov jag. Dock varade detta bara i 5 timmar, för 5:30 vaknade jag imorse och har inte sovit mer efter det. Förut slog jag också huvudet i badrumsskåpet som var öppet. Jag reste mig upp i "normal" takt och dunkade huvudet rakt i kanten på skåpsluckan. Ett sår och en bula i huvudet blev resultatet av det.

Snart kommer Lars och Lotta och farmor. Det blir att äta kalkon och sedan köra julklappsspelet =) och imorgon börjar J-VM! Sverige - Tjeckien är det klockan 8 tror jag. Då finns jag bänkad framför TV:n.

Ha en god jul nu alla där ute!

Dagens jullåtar blir *trumvirvel* Mariah Carey - All I want for christmas is you och en jullåt från det gamla Eurodance-bandet, Pasion Fruit - I dreaming of a white christmas! Det var deras sista singel. 2 av bandmedlemarna dog i en flygolycka 2001.
Mycket fin seriefinal!

Tid: 15:13:22
Datum: 2009-12-22
Kategori: Leksand

Det är inte bra att skriva om en händelse såhär långt i efterhand egentligen. Berättelsen blir mer och mer subjektivt påverkad ju längre tid det går mellan händelse och återberättande. Händelsen förvrids också mer och mer, men jag ska ändå försöka redogöra för hur det såg ut här.

Det var som sagt seriefinal. Det lag som vann matchen skulle få gå på julledighet som serieledare.
Det var Växjö som öppnade bäst och gjorde också 0-1 efter drygt 3 minuter genom Christian Magnusson. Leksand åt sig dock mer och mer in i perioden och efter 12 minuter kviterade Daniel Hermansson. målet kom faktiskt, för en gångs skull, i powerplay, en spelform som annars inte har sett sådär jättebra ut under säsongen.
2-1 kom sedan genom samme Hermansson och i upptakten av 2:a perioden, redan efter 14 sekunder, åkte JLGP igenom hela Växjö och tryckte dit 3-1 i boxplay.  Några minuter senare var det Pelle Prestberg som gjorde 4-1.

Segern var nära, men man ska aldrig ta ut något i förskott. 4-1 låter kanske mycket, men efter att Kimmo Lotvonen åkte på ett matchstraff kom Växjö återigen in lite i matchen. Leksand lyckades dock hålla emot hela boxplayet i 5 minuter, men innan perioden var slut hade ändå Växjö reduserat till 4-2.

Samma drömstart som Leksand fick på 2:a perioden fick Växjö på den 3:e. Redan efter 13 sekunder kunde Daniel Åhsberg redusera ännu en gång, nu fram till 4-3. Växjö hade pressen, men så tog Strumpan en timeout och Leksand fick tillbaka taktpinnen. Kort därefter gjorde Eric Johansson 5-3 efter en grym passning av Peter Nordström. Tomas Kollar, som förövrigt slutade på 1+3, 4 poäng, under matchen, Pelle Prestberg och så Daniel Hermansson såg sedan till att fastställa slutresultatet 8-3. Hermanssons sista mål kom på straff. Nu har han gjort 6 mål på 3 matcher. I Brynäs, där han kom ifrån, gjorde han en assist på 25 matcher eller vad det var. Snacka om skillnad! Jag har sagt det förut, men säger det igen, lyckas han hålla en sådan här form i Kvalserien, då blir han oerhört viktig för laget.

I övrigt gällande Leksand så kan man notera att Andreas Martinsen har lånats ut till Lillehammer för resten av säsongen. Han har ett tvåårskontrakt som sträcker sig över nästa säsong också, men jag tvivlar på att han kommer få speciellt mycket istid i Leksand. Han platsar helt enkelt inte i A-laget just nu. Speciellt inte som Jensa Bergenström är på väg tillbaka efter sin långa rehab efter axeloperationen.

Borås - Bofors drabbade samman i en svängig match nere i Borås samma dag. Det var Borås som hade ledningen hela tiden, både med 1-0, 2-1 och 3-2, men så vände Bofors och ledde med 3-4. Borås lyckades kvitera och fick till en förlängning där man också vann. 2 poäng till Borås och 1 till Bofors.

Oskarshamns senaste halvfina tränd bröts dock. Troja lyckades nolla dem med 0-3. Även Björklöven ryckte ifrån lite från bottenstriden när man besegrade Sundsvall med 6-3.
Almtuna fortsatte att vinna på hemmaplan, men nu bara med 3-1 mot Västerås. Även ett annat ganska starkt hemmalag, Örebro, fortsatte att ta poäng på just hemmaplan. Den här gången blev det 2 pinnar mot AIK efter seger i sudden med 4-3.
Mora fortsatte att vara ett spöke för Malmö nere i Malmö arena. Nu vann man med 1-4 och har därmed 9-0 i poäng mot Malmö den här säsongen. Inte illa!

Malmö fick dock revansch 2 dagar senare, i fredags, när man spelade sin 29:e match. Den spelades mot Sundsvall och var ingen övertygande historia, men seger blev det i alla fall, med 4-3.
Malmö har även spelat sin 30:e match och det var däremot en övertygande historia. Almtuna borta är nästan den svåraste matchen man kan spela. Almtuna har slagit både Leksand, Malmö och AIK hemma, men nu såg Malmö till att de inte fick ännu en hemmaseger mot dem. Markus Svensson i Malmökassen höll dessutom nollan när Malmö vann med hela 0-5! Riktigt starkt gjort!
Samma dag spelades även matchen som avbröts mellan Bofors och Örebro, när Niklas Lihagen drabbades av hjärtstillestånd, klart och den vanns av Bofors med 4-3.

Den något haltande tabellen ser alltså ut så att Leksand leder på 60 poäng. Växjö är 2:a, 6 poäng bakom. Malmö är förnärvarande 3:a med 55 poäng, men de har som sagt 2 matcher mer spelade, så egentligen kan Mora på 4:e plats gå förbi, AIK på 5:e och Bofors på 7:e. Mora har 54 poäng, AIK 51 och Bofors 50. Även Almtuna på 6:e plats har 50, men de har bara en match mindre spelad än Malmö och kan således inte komma om dem.
Borås ligger där på 8:e plats i ett litet vakum med sina 41 poäng. De är 9 poäng bakom playoff-lagen och 8 poäng före Västerås på 9:e plats. Västerås får nog se upp lite bakåt, för Örebro, Björklöven och Troja knaprar in mer och mer. Örebro har 32, Löven 31 och Troja 29. Sundsvall ligger inte sådär jättebra till på 13:e plats. Man har visserligen 28 poäng, men med en match mer spelad. Så Oskarshamn har chansen att knapra in försprånget där i nästa match.

Divition 1 är nu avslutad och Asplöven lyckades till slut vinna grupp A trots allt. Det var matchen mot just Piteå som avgjorde det hela, där Asplöven vann med 5-7. Det var just de 3 poängen Asplöven vann serien med till slut trots att både Asplöven och Piteå avslutade med segrar. Klemensnäs slutade sist med endast 6 inspelade poäng och en 7-2-förlust mot Kiruna i sista omgången.
Jag vet inte riktigt hur det är, men jag tror 1:an till 4:an i grupp A-C får spela Allettan Norra i vår och 1:an till 4:an i grupp D-F får spela Allettan Södra. Resterande lag får spela fortsättningsserier tror jag.

Grupp B vanns i alla fall av Östersund med 50 poäng, 3 före 2:an KB65. Hudiksvall kom faktiskt bara 3:a, trots värvningarna av Karlberg och Nielsen. Jag vet dock inte hur mycket de har spelat, men det blev hursomhelst förlust mot Njurunda i sista matchen.

Grupp C vanns överlägset av Borlänge med 70 inspelade poäng på 27 matcher. Det är inte illa. Enköping blev 2:a med 56 poäng, det forna Allsvenska laget Arboga blev 3:a med 53 poäng och Hedemora knep den sista platsen till Allettan med sina 48 poäng, en poäng före Valbo på 5:e plats. Det var just dessa båda lag som möttes i sista omgången. Hedemora vann med 5-1. Hade Valbo vunnit där hade de klarat det.

Nästan lika överlägsna som Borlänge var i Grupp C var Huddinge till slut i Grupp D. Man vann med 52 poäng, 14 poäng före 2:an Nyköping. Den här gruppen svängde ganska mycket under hösten. I början var det Wings som ledde. Huddinge hängde hela tiden med och gick så småningom förbi. Nyköping som blev 2:a och Nynäshamn som överaskande nog blev 3:a låg ju längre ner i början. Dessa båda lag slutade på 38 poäng, samma som 4:an Wings. Stackars Botkyrka var bara en ända poäng från att klara sig vidare till Allettan. Botkyrka gjorde vad de kunde och slog Nacka med 2-5 i sista omgången samtidigt som Wings lyckades ta 2 poäng av Trångsund borta. Hade Trångsund vunnit den matchen hade Botkyrka klarat det. Nu gjorde man inte det och får spela vidare i fortsättningsserien.

Grupp E var inte lika spännande. Här vann Skåre med 65 poäng, 7 poäng före Skövde som blev 2:a. Vita hästen blev 3:a med 50 poäng och Mariestad fick det överaskande svårt och slutade bara 4:a med 49 poäng. Det var dock 11 poäng före Tranås, så det var ingen fara.
Mjölby slutade tyvärr sist i gruppen med 25 poäng, samma som Västervik, men med sämre målskillnad. Det var i 3:e sista omgången som det avgjordes när Mjölby föll med hela 1-11 hemma mot Vita hästen och Västervik något överaskande slog Mariestad med 3-2.
Mjölby lyckades alltså inte göra om bedriften från förra året när man kom 5:a och precis missade Allettan-spel. Vi får hoppas de gör bättre ifrån sig i vårens fortsättningsserie.

Till sist har vi Grupp F som vanns överlägset av Tingsryd med 75 poäng på 27 matcher. Det var hela 17 poäng före 2:an Olofström som tappade lite mot slutet. Pantern klarade 3:e platsen med 51 poäng och Nybro fick, liksom Mariestad, det lite jobbigare än vad man hade trott. De slutade på 49 poäng. Därmed blev det en stor flopp för storsatsande Karlskrona som missar Allettan med 2 poängh.

Det var dagens hockey det.

Nu är det ju också så att det äntligen är jullov! Mitt sista jullov någonsin. Det känns lite skumt, men vi hade en trevlig avslutning med fika, julmusik, långbord och jullklappsspel. Jag hade köpt en ask apelsinchoklad. Jag vet inte vem som fick den, men jag fick en drinkmix som skulle vara Päronsplitt, men jag tyckte mer den luktade Banana skids. Det låter i vilket fall som helst gott, så det får man testa någon dag =)
Spike var nog ändå värst. Han hade slagit in en vante. Den andra vet jag inte var han hade gjort av. Stina fick den och hon blev väl måttligt glad =P haha!

Efter allt skoj och Josefines avsked såg vi på en liten julkonsert i aulan. Efter jul kommer ju Elisabet tillbaka. Det var lite sorgligt faktiskt. Konserten var i alla fall bra och efter den åkte jag, Spike, Linn, Julia, Henny, Victoria, Josef, Albin, Gustav och några till och åt pizza. Det var gott. Spike skjutsade hem mig och så fick han en traditionsenlig julkram innan han åkte =)

Igår var man ju måttligt pepp på att gå till skolan kan jag ju säga, men eftersom att jag och Spike åkte hem i fredags tyckte vi att det kanske var bäst att gå ändå. Spike var dock sjuk, så Micha fick gå med mig. Han skulle dock på julbord 11:20, så då åkte jag också. Vi var med på Människan socialt och kulturellt och geografin och sedan åkte vi och struntade i svenskan och idrotten. Janne pratade med mig idag, men det var ingen större fara sa han.
Micha kom hit efter julbordet och vi såg på Bert och Jalla jalla innan hans mor slutade jobba och kom och hämtade honom.

Då har man sett de flesta i klassen för sista gången det här året, ja, faktiskt, för sista gången det här desenniet...
Det här blir nog också sannolikt det sista inlägget före jul, så därför får jag önska er alla en riktigt god jul! :)

Sista jullåtarna blir faktiskt, hör och häpna, Carola, igen, med God jul önskar vi er alla och en riktig klassiker, Busungarna - Tomten jag vill ha en riktig jul!
Julupehåll och göddigt väder!

Tid: 19:50:59
Datum: 2009-12-19
Kategori: Goalball

Då ska vi se här då om vi kan redogöra lite för de 2 sista träningarna innan juluppehållet.
Först var det ju onsdagsträningen där vi körde väldigt mycket fokus på skott. Clara flyttade den dagen, så hon var inte med, utan det var Pelle som höll i det hela.
Det blev som sagt väldigt mycket skottträning och det går väl sakterliga framåt. Dock tyckte jag inte att jag fick till de vanliga skotten med fullföljd rörelse lika bra som veckan innan, men snurrskotten gick hyfsat. Dock är det ju någon slags felvariant av snurrskott. Nicolina försökte förklara för mig på msn hur man egentligen ska göra, men det lät ju bara konstigt tyckte jag. Jag fattar att man ska ha skottarmen lite mer ut så att man får större rörelse på armen än vad jag har, men andra armen ska man ha åt andra hållet som någon slags balansarm. Det lät skumt tyckte jag. Vi får väl träna vidare så får vi se vad som händer. När jag har armen lite längre ut nu tappar jag bollen, så det går inte, men det är väl bara att träna.

En lite rolig grej var ju att jag sprang rakt in i Jennifer när jag skulle skjuta ett skott. Hon hade varit och hämtat en boll som låg strax framför mig. Så gjorde jag en snurr där och fick iväg något slags skott samtidigt som jag själv tacklade till hennes ben/mage. Det var lite kul. Annars hände väl inget nämnvärt.
På lördagen körde vi också mycket skott. Då gick det däremot inte alls bra. Moster och mormor var och tittade på, men det gick verkligen svindåligt. Jag fick inte till något alls. Snurrskotten blev antingen för höga eller för låga och de vanliga skotten fick jag inte heller till.

Efter skottträningen körde vi lite försvar och det gick i alla fall lite bättre. Jag tränade på center och högerback. Centern går bättre och bättre, men Albin är fortfarande våran givne center.

Sist körde vi lite match. Vi var bara 5 på träningen, så jag och Jennifer fick köra 2. Matchen gick bra och jag tror faktiskt vi vann.

Sammanfattningsvis så kan man väl säga att det blev bättre och bättre ju längre träningen gick, men det var ju absolut inte en av mina bättre träningar.
Nu är det uppehåll tills onsdagen vecka 2 då vi börjar med fysen. Nu blir det dock inte så mycket fys fram till Malmö. Det blir mest fokus på skotten.

Igår blev det en totalt meningslös dag i skolan. Jag gick upp som vanligt och åkte till skolan. Både jag och Spike tyckte det var lite konstigt att ingen hade kommit vid 8. Kevin var dock där för att göra sitt filosofiprov, men vi andra hade tydligen ingen lektion. Antagligen hade de sagt det när de gjorde provet dagen innan, men då satt ju jag i ett annat rum, så det visste inte jag.
Lektionen efter skulle vi ha eget arbete och efter det är det en håltimme på ca 2,5 timmar. Så nästa lektion började inte förrän 1. Så jag skulle alltså vänta i 5 timmar på en lektion. Det hade jag ingen som helst lust med, så jag åkte hem istället och hade alltså gått upp helt i onödan.

Dagen spenderades till största delen vid datorn. jag läste ifatt massa bloggar jag inte hade läst under de dagarna jag pluggade, läste på Leksands hemsida och grejade med lite annat. Framåt kvällen gjorde jag lite nytta också och slog in de flesta av mina paket. Nu ska jag bara köpa något åt morbror och till julklappsspelet så är allt klart =)

Idag var det en riktig vinterdag!
Jag gick och la mig 2:30 igår och sov till 12. Då var det -15 grader och strårlande sol, så jag, mamma, Emma och Shep gick ut och gick en sväng. Jag tog med mig kameran och tog lite fina vinterbilder + att jag filmade lite med videokameran.
Det var skönt att komma ut lite. Jag vet inte hur länge sen det var jag var ute och gick, men när det är sådant här väder måste man ju nästan bara gå ut.
När vi kom in blev det lite mer glögg, precis som igår. Jag har druckit alldeles för lite glögg i år, så det är bara att förbättra den statistiken lite innan jul =)

Imorgon ska vi hugga gran och för en gångs skull blir det snö! :) Det var några år sedan det var det nu.

Dagens låt blir faktiskt Carola igen, Himlen i min famn!


Allt plugg över!

Tid: 21:28:55
Datum: 2009-12-17
Kategori: Allmänt

Satan vad skönt det känns! Det har varit otroligt mycket att göra nu de senaste dagarna, men det har faktiskt gått bra.

I helgen var det full fokus på den muntliga delen av nationella i svenska B. Jag hade knappt kollat på det förrän i lördags, men i söndags tränade jag några gånger. Jag måste ha otroligt lätt för att lära mig, för jag läste bara igenom det några gånger och tränade så kunde jag det.
Själva framträdandet gick också bra. Jag var nära på att tappa tråden precis i början, men jag redde ut det. VG eller kanske möjligen MVG blir det nog på det.

En grej som dock inte gick lika bra var den muntliga redovisningen av våra företag på geografin, även det i måndags. Det var ingen stor grej och jag hade inte ens kollat på det. Det handlar om prioriteringar och jag prioriterade andra saker. Hyfsat gick det i alla fall, men efter halva glömde jag bort vad jag skulle säga, så det fick räcka med det. Det hela handlade om att locka fiktiva företag till fiktiva städer i ett fiktivt land. Jag hade ett nystartat telekomföretag, men jag, eller våran stad, fick inte det företaget.

I tisdags var det lugnt, men igår var det 2 prov. Dels var det muntligt prov i geografi som handlade om handel. Vi delades in i grupper, 1-6, och så fick man gå in gruppvis och få frågor. De andra grupperna fick se på en film så länge. Jag var med i grupp 5. Det var jag, Stina, Wiktoria, Cilla och Kevin. Alla fick 4 frågor var. Först fick alla varsin lätt fråga och sedan blev det bara svårare och svårare. Jag kommer inte ihåg vad jag fick för frågor, men jag hade 3/4 rätt. Den 4:e frågan kunde jag inte. Totalt fick våran grupp 15,5 poäng av 20. Med det blev vi bästa grupp och vann den s.k. tävlingen.

Sedan var det Buddhismprov. Det var inte sådär jättesvårt, förutom de 3 sista frågorna där man skulle fundera över varför Buddhismen har lockat så många västerlänningar, förklara och beskriva skillnaderna mellan Buddhismens Nirvana och Hinduismens Moksha och argumentera för och emot huruvida Buddhismen är en religion eller en livsåskådning.
Totalt sätt tror jag nog ändå det gick bra. VG kanske jag får där.

Utöver de 2 proven var vi på en föreläsning där en kvinna som hade opererat sig från man till kvinna berättade om sitt liv och så. Det var riktigt intressant faktiskt, men jag hade trott hon var en kille, för rösten hade hon inte ändrat. Man kan tydligen göra ett stygn i stämbanden så att rösten går upp en bit, men det är osäkert och man vet inte exakt hur hög röst man får och det ville hon inte riskera. Så hon har bara gått hos en talpedagog ett tag och fått lite ljusare röst, för det går tydligen att öva upp rösten en bit, men hon lät fortfarande som en kille.
Att tjejer alltid har en jämn näst sista siffra i personnummret lärde jag mig också. Det visste jag faktiskt inte.
Sedan berättade hon lite om hela prosessen och operationen. Hon var inte sövd under den, bara bedövad. Usch, det hade jag aldrig velat vara. Operationen är dock inte så jätteavancerad och tar bara ca 3 timmar. Längre tid tar då allt innan. Man måste göra massa test och grejer för att de ska vara helt 100% att man verkligen vill byta kön, för ändrar man sig sedan går det inte att göra något åt. Den utredningen tar ca 10 år.

Idag hade vi det sista provet, filosofiprovet om Metafysik. Det var väl det jag satsade mest på och det var inte så jättesvårt tyckte jag. Dock fick vi ju provet samtidigt som alla andra, så det tog ca 1 timme innan vi hade scannat och skrivit in det så att jag kunde börja. Sedan fick jag skippa religionen för att hinna med att skriva klart det, men det gick bra. Det var en krysstolva, en krysstjugotvåa och 11 frågor. Det tog lite tid, men bra gick det nog. Det var bara en fråga jag inte kom på och det var hur Platon såg på förändring och rörelse. Annars svarade jag på allt. VG/MVG här också kanske?

VG fick jag på tyskaprovet vi gjorde i fredags. Det fick vi reda på i tisdags och gissa om jag blev förvånad? Jag tyckte ju provet var skitsvårt och jag satt i närmare 3 timmar med det, men VG fick jag i alla fall och det är ju bra det. Tyvärr är ju tyska ett sådant ämne där jag inte kan något alls om man bara får en fråga sådär rakt på. Jag måste sitta och tänka för mig själv. Då blir det ganska bra.

Det var väl dagens flippar.
Dagens flopp var vårt avlopp. Det har runnit dåligt i några dagar nu, så idag kom det hit någon avloppsgubbe och åtgärdade problemet. Jag kom hem precis när han var här. Då trodde han och pappa att de hade fixat det. Då hade han varit här ca 1 timme. Precis när han skulle åka iväg, han hade sagt hejdå och gått ut till bilen och allt, märkte pappa att det inte alls funkade. Vattnet rinner för långsamt. Det försvinner, men alldeles för långsamt. Så pappa sprang ner för trappen och hann precis få tag i honom innan han åkte iväg. Då skulle han spruta med en slang i avloppet för att få bort ännu mer sådant där svart äckligt gojs. Det var helt fullt med sådant. Han trodde att det var stekfett. Det är mycket möjligt, för vi har ju bott här i ca 20 år och aldrig sugit avloppen sådär. Hursomhelst så hade slangen frusit, så han kunde inte spruta något vatten. De fick hälla några hinkar varmvatten över slangen för att få den att tina upp. Sedan sprutade han vatten. Efter det blev det lite bättre, men det är fortfarande inte bra, så vi får ringa dem imorgon igen. Dyrt lär det bli...

Jaja, nu ska vi inte gräva ner oss i det dåliga. Inget plugg är kvar och det firade jag idag genom att ta en cider och se på några gamla avsnitt av Ullared som jag inte hade sett =)

Nu är det bara imorgon kvar. Måndag skiter jag i, men på tisdag kommer jag, för då ska vi fika och ha julklappsspel =) Så är det ju dessutom min sista julavslutning någonsin...

Kallt är det också. Snöat har det gjort och idag var det ca -8 grader! Så nu är det äntligen lite julkänsla här också! Jag satt och lyssnade på julmusik hela dagen igår och i förrgår när jag pluggade, men nu är det DI.FM's Hardcore-kanal som gäller. Hardcore blir det delvis i dagens jullåtar också. Det blir *trumvirvel* Tommy Körberg & Sissel Kyrkjebø - Julen är här och Speedcore Master - Last Christmas (Hardcore Version)!
Wolmer Edqvist, dagens hjälte!

Tid: 21:07:44
Datum: 2009-12-13
Kategori: Leksand

Egentligen skulle jag ha skrivit om de två sista träningarna för säsongen idag, men med tanke på det som hände idag får det stå åt sidan ytterligare några dagar.

En riktigt otäck händelse inträffade nämligen idag i matchen Bofors - Örebro i Nobellhallen.
Det var returmötet mellan tabellsjuan Bofors och tabelltian Örebro. Det första mötet lagen emellan slutade med Örebroseger efter sudden med 4-3.
Här var det Bofors som öppnade bäst och tog ledningen efter mindre än en minut. Några sekunder senare small det till igen och det stod 2-0, till hemmapublikens stora glädje.

Därefter var det roliga slut.
Efter drygt halva den första perioden fick Niklas Lihagen, i Örebro, en tackling mot ryggen och flög in i sarjen. Han tappade kort därefter medvetandet och fick sedan hjärtstillestånd.
Domaren Wolmer Edqvist, som till vardags är ambulansläkare, var snabbt framme och gav Lihagen första hjälpen.
Efter någon minut visade Lihagen livstecken, men fördes till sjukhus för observation över natten.
Matchen avbröts därefter och chockade Örebroare hade ikväll ett krismöte om händelsen. Jag vet inte när matchen kommer spelas färdigt.

Så, dagens i särklass största hjälte heter Wolmer Edqvist! Där kan man snacka om att rädda liv! Hade han inte ingripit vet man inte om Lihagen hade levt i detta nu. Hela artikeln kan ni läsa på Sportbladets hemsida!

I övrigt så lyckades Malmö slå ett tröttkört AIK på Hovet idag. Niklas Hart gav Malmö ledningen redan efter några sekunder och slutresultatet skrevs till slut till 1-4.

Igår spelades bara en match och det var Björklöven som tog sig an Mora. Mora gick segrande ur den duellen med samma siffror som Malmö vann med idag, 4-1.

I fredags spelades 4 matcher. Det var Leksand - Västerås, Växjö - Borås, Sundsvall - Oskarshamn och Troja - Almtuna.

Sundsvall fortsätter att ha det tungt och Oskarshamn närmar sig allt mer. De vann nämligen med 2-5 och är nu bara 2 poäng bakom Troja och 4 poäng från säker mark där just nu Sundsvall håller till.

Almtuna fortsätter att vara ojämna. Storseger hemma och sedan förlust med 5-1 borta. Således ett av seriens bästa hemmalag, men inget vidare borta.

Västerås hade allting i första perioden borta mot Leksand. De vann perioden med 14-2 i skott och fick 5-0 i utvisningar. Leksand höll emot bra, men bara någon minut från slutet när Västerås fick chansen att spela 5 mot 3 gick det inte längre och Jocke Eriksson fick kapitulera i leksandsmålet. 0-1 stod det efter första perioden.

I andra var det nästan samma sak. 17-6 vann Gurkorna skotten med här och stundtals var det skrattretande vad domaren tog utvisningar för, bl.a. var det en Leksing som hade klubban lite högt. En Västeråsare skulle tackla honom, men Leksingen vred på sig en aning så att Västeråsaren fick klubban i ansiktet och det åkte han ut för.

Trots det masiva övertaget för Västerås lyckades man inte göra mål. Istället var det Leksand som kunde ta ledningen med bara några minuter kvar av matchen och sedan fastställa slutresultatet 3-1 med 2 minuter kvar genom Peter Nordström.
Så det blev trots allt revansch =)

Växjö hakar dock på efter sin 4-1-seger över Borås, men Borås gjorde det ändå bra när man reduserade till 2-1 i spel 3 mot 5, men det räckte inte.
Så på onsdag är det en ren seriefinal mellan Leksand och Växjö i Ejendals arena. Det lag som vinner den matchen kommer få äran att leda serien över jul. Det ska bli spännande och vi hoppas så klart på de vita och blå!

Ett inlägg om sista omgången före jul, Divition 1-spel och J20-serierna kommer så småningom.
Sista omgången före jul gällande Elitserien spelades dock igår och då fanns jag på plats i Cloetta center tillsammans med SRF. Det var ca 5 år sedan jag var på hockey med dem senast och då var det också mot Brynäs.
Vi skulle vara där redan 14:30 för att ta en macka uppe i Safiren, som vi hade hyrt, innan matchen. Jag hade dock precis ätit efter träningen som mormor, Liselotte och Elin var och kollade på. Ett inlägg om det kommer också så småningom.

Jag nöjde mig alltså med lite kaffe innan matchen.
Matchen var faktiskt bra, men Webbradion fick vi skippa. Man gör ju så att man kopplar upp en dator till nätet, kopplar i en sändare och så får man en mottagare med hörlurar som man lyssnar från webbradion i. Problemet är ju bara att webbradion ligger ca 30 sekunder efter, så när nationalsången var slut i hallen började den i webbradion. Det funkar ju inte. Då är den ju inte till någon nytta alls, så Peter fick referera matchen istället. Han kan ju inga spelare, förutom Jämtin, som han lärde sig, eftersom att han åkte ut hela tiden, men han gjorde det faktiskt riktigt bra, Peter och matchen slutade med LHC's andra raka 5-0-seger. I torsdags blev det 0-5 mot SSK och nu 5-0 mot Brynäs. Det var stundtals spel mot ett mål och hade inte Brynäs haft Markström, som nu var tillbaka i kassen, hade det nog blivit ännu större siffror.
HV vann dock också, så de leder serien över jul. 7-1 blev det mot Färjestad, så de har numera 20-1 i målskillnad på 3 matcher!

Det var en kul och bra match som jag hoppas att vi gör om. Inte matchen då, utan arrangemanget. Se LHC - Leksand nästa år kanske? :)

Den där tekniken skulle förövrigt funka när pappa och jag är på hockey. Om vi bara köper 2 walky talky, ett headset och ett par trådlösa lurar skulle det funka, bara pappa orkar prata hela matchen =P Annars får man göra det med någon annan.

I övrigt nu i helgen så har det bara varit plugg i princip. Tyskaprovet gick nog ganska okej i fredags, men det tog tid! Jag tror jag satt i 3 timmar med det! Så tidigare kom jag ju inte hem, trots att vi inte hade någon natur och historia. Historia skulle vi dock kunnat ha, för vi skulle inte vara i kyrkan och kolla på Lucia förrän 10:15, men Sparris ställde in lektionen, så det var ju bara bra =)
Lucian var förövrigt grymt bra! Eller rättare sagt, en tjej som sjöng Halleluja var grym! Vilken röst! Hon kommer bli riktigt riktigt bra!

Helgens pluggande bestod av svenska nationella som jag ska göra imorgon. Det kommer nog gå bra, men jag började inte träna på det på allvar förrän igår.
Lite filosofi och geografi har det också hunnits med.

Igår tog jag också "Det stora steget" och skaffade Facebook! Jag höll på att slösurfa lite och surfade in på FB och bestämde mig bara för att upprätta ett konto. Så det har jag gjort =)
Får se om jag möter några av er som läser där ;)

Hoppas ni har haft en bra helg och en bra tredje advent, som det faktiskt är idag! Det är förövrigt den första adventen som jag är hemma på i år. Förra veckan var det ju läger här i Linköping och helgen före det var det Canon cup.
Bara en vecka kvar i skolan nu! Egentligen är det två dagar nästa vecka också, men de får jag se om jag går på. Känns lite smått onödigt... =P

Nu ska jag återgå till pluggandet ett tag innan jag går och sover.

Gurkorna fick revansch

Tid: 21:57:18
Datum: 2009-12-10
Kategori: Leksand

Igår spelades 4 matcher i hockeyallsvenskan.
Leksand åkte ner till Västerås för 2:a gången den här säsongen. 1:a gången var i 1:a omgången. Då vann Leksand med 2-3 efter att Ekman-Larsson avgjorde med bara några sekunder kvar.

Den här gången öppnades det ganska jämnt, men så fick "Djurgårdarn", Niklas Andersson, en utvisning mot sig. Dessförinnan hade Leksand klarat av 2 numerära underlägen, men den här gången lyckades man inte hålla emot och Västerås hade 1-0. Leksand kontrade dock snabbt och bara sekunder senare kviterade Daniel Hermansson, nyförvärvet från Brynäs! Det var inget dåligt mål han fick till heller! Han rundade 2 Västeråsare och stänkte in pucken bakom Johan Talberg i Västeråskassen.
Ytterligare några sekunder senare var det Pelle Prestberg som såg till att Leksand hade vänt matchen på mindre än en minut.

1-2 stod sig perioden ut. I den 2:a var det Västerås som hade det mesta. Leksand kom inte alls upp i samma fart som i 1:a perioden och mycket välförtjänt var det kviterat efter ungefär 10 minuter. Ett signum för den här matchen var täta mål, för nu var det Västerås tur att vända på steken på bara några minuter. Plötsligt stod det 3-2.

I sista perioden Var det återigen Leksand som kviterade genom samme Pelle Prestberg igen och sedan tog ledningen med 3-4 efter en rejäl smörpass från Oliver Ekman-Larsson till Peter Nordström, som bara hade att slå in ledningsmålet.
Ledningen höll dock inte länge, för ca 2 minuter senare var det återigen kviterat.

Det blev till slut förlängning, men egentligen skulle det ha varit 3 poäng till Leksand, för minst 2 av Västeråsarnas mål var slarv från Leksandsförsvaret. Ett av målen var det Stefan Lassen som passade ut till ingen alls, varpå Åslin, tror jag det var, sköt på utsidan av egen målbur. Pucken studsade ut till en Västeråsare som bara hade att slå in den. Lite slarvigt spelat.

I sudden var det också Västerås som drog det längsta strået och avgjorde efter 1:36 genom Patrik Yetman.
Imorgon har Leksand dock chansen att revanschera sig igen, för då är det returmöte hemma i Ejendals arena. Tidigare idag var 5700 biljetter sålda, så det pekar på en ganska bra publiksiffra.

Övriga matcher igår slutade med att Mora slog Björklöven borta med 1-3, Almtuna slog Troja med 4-2 efter att Troja tog ledningen med 0-1 och Borås som lyckades klara 2-3 efter straffar hemma mot Växjö. Samtliga av Växjös mål gjordes av David Lundbom.

I tisdags spelades de andra 3 matcherna. Då var det AIK som bortaslog Malmö i toppmötet nere i Malmö med 2-3. Örebro vann med 4-3 mot Bofors efter att man tappade 3-1 med 9 minuter kvar till 3-3. Oskarshamn fortsatte att närma sig Troja på 13:e plats när man vann på straffar över Sundsvall.

Leksand leder alltså fortfarande tabellen med 54 poäng, 2 före Växjö och 4 före AIK. Bakom AIK, på 4:e plats är numera Mora med 49 pinnar. Bofors har 48 och Malmö är hastigt och lustigt nere på 6:e plats med sina 46 poäng och Almtuna har den sista playoff-platsen. Borås är 8 poäng från Playoff numera. Inget lag har under 20 poäng nu heller, eftersom att Oskarshamn har klättrat upp på 21 poäng.

Halva säsongen är spelad och man kan notera att Leksand har gjort flest mål med sina 94 mål. Örebro ligger 2:a där med 92 kassar. Växjö och Mora har mäktat med 90 mål vardera och Malmö har gjort 88. Minst mål har inte helt oväntat Oskarshamn gjort, bara 50st. Björklöven har gjort 53, Sundsvall 55 och Troja 59.

Minst insläppta mål har Almtuna. Bara 55 puckar har letat sig förbi Almtunamålvakten. AIK har släppt in 63, Leksand 65 och Växjö 66. Här kan man notera att Oskarshamn faktiskt har släppt in 5:e minst mål med sina 71.
Överlägset flest mål bakåt har Örebro, hela 109 mål. Det är 30 fler än Troja som har släppt in 89. Före dessa båda lag skiljer det ändast 2 mål mellan plats 9 och 12 på den listan. 9:a är Bofors och 12:a är Borås.

Leksand har alltså bäst +/-, +29. AIK och Växjö har +24, Malmö +14 och Mora +12. Sämst +/- har faktiskt inte Örebro tack vare sin fina målproduktion. Sämst +/- har Troja med -31 och Sundsvall är näst sist med -22.

Så ligger det alltså till i Allsvenskan.
Elitserien spelar just i detta nu och Luleå kvitterade till 3-3 mot Timrå efter att Timrå hade 0-3. LHC vann mot SSK med 0-5. Även Djurgården fick till en storseger när man slog Rögle med 5-1. Färjestad vann med 3-2 hemma mot Skellefteå, även om det var nära där för Skellefteå. HV vann även de med 3-2 borta mot Brynäs, där förövrigt Eddie Läck stod.

Ingen Divition 1-hockey blir det idag.
Istället kan jag meddela att jag har sjukt mycket att göra nu innan jul. Läste gamla inlägg från förra året i december och då tyckte jag att jag hade mycket att göra. Det var 3 saker. Nu är det 7. 7 saker innan nästa torsdag. 3 skriftliga prov, 2 muntliga prov inklusive muntliga nationella i svenska B, en muntlig redovisning och en naturläxa. Så nu är det plugg plugg plugg som gäller den närmsta tiden. Idag var det full fokus på tyskan, som vi har prov på imorgon. Det är glosor + gramatik. Konjunktiv och grejer. Det låter väl kul? Det gör ju inte saken bättre att jag har varit svintrött idag heller. Jag var inte alls trött igår när jag skulle sova, så jag låg och läste halva natten och somnade inte förrän 3:30. Sedan skulle jag upp 7.

Så, nu blir det en sista koll på tyskan och sedan får jag, och även ni, hålla tummarna för att det går bra imorgon!
Morgondagens stora grej är dock Leksand - Västerås imorgon kväll klockan 19:00. Allsvenskt hockeyextra blir det nog då =)

Har vi någon låt idag då? Nej, vi tar istället ett klipp med Superstars just mot Västerås för några år sedan, här när Jonas Elofsson gör 1-0!


Träningsläger 3/3

Tid: 16:44:18
Datum: 2009-12-08
Kategori: Goalball

Några dagar sent så kommer här ett inlägg om det sista träningslägret i sammarbetet mellan oss, Göteborg och Stockholm i år. Tidigare har det ju varit läger nere i Göteborg och uppe i Stockholm och nu var det alltså våran tur.

Lägret började 12:30 i lördags. Jag var där lite innan, för det är ju alltid bra att vara i god tid, även om jag kanske inte är världsbäst på det.

Klockan 1 kom maten vi hade beställt. Vi åt i Rydskolans matsal och det bjöds på kinamat nerifrån Ryds centrum. Maten var helt okej och efter den samma hade vi en liten samling varpå de äldre började med showdown och de yngre med goalball.
Det gick ganska bra för mig i showdownen, jag vann först mot Erik och sedan mot Lisa. I andra gruppen vann Albin.

Vi hann inte spela något finalspel, så istället blev det lite fika med frukt och festis inne i hallen.

Därefter var det våran tur att ha goalball och det gick faktiskt helt okej.
Först på uppvärmningen sprang jag med Albin, men han fick ont i benhinnorna, så Viktor, en pappa till någon av de mindre, fick springa med mig. Det är nog det som märks mest skillnad på sedan i våras, konditionen. Det är inte alls så jobbigt att jogga runt sådär längre. Nu låter det som om jag hade sämst kondition förut, men så illa var det inte, även om den kanske inte var den bästa. Det är den inte nu heller, men bättre i alla fall.

Efter uppvärmningen tränade vi massa skott.
I onsdags när vi tränade skott gick det riktigt bra. David sa ju på Canon att det såg ut som att både jag och Albin stannade upp i rörelsen och det är sant. Det försökte jag göra något åt i onsdags. Jag försökte få mer flyt i rörelsen och det gick riktigt bra. Jag fick nästan för mycket rörelseenergi och tog 6-7 steg istället för 3 som jag har tagit innan och som man ska ta innan man skjuter. Så jag sköt alltså på 3:e steget och tog sedan ytterligare 3-4 steg efter det. Kanske lite väl mycket, men det ordnar sig nog.
Snurrskotten fick jag också till mycket bättre än onsdagen innan när jag tappade bollen 90 grader ut åt höger om jag försökte med en hand. Då var det ett halvt varv. Nu testade jag ett helt varv och det var mycket lättare. Nu höll jag nästan i bollen för länge istället så att den gick ut åt vänster.

Åter till i lördags. Rörelseskotten fick jag inte riktigt till lika bra som i onsdags, men snurrskotten blev ännu bättre i lördags. Nu blev de faktiskt nästan raka. Inte så hårda, men raka.

Efter all skottträning blev det match. Rolando var domare och det var jag, Lisa och Albin mot Nicolina, Oskar och Jennifer. Det blev en jämn historia. Vi ledde med 3-1 när Rolando sa att sista målet vinner. Grejen var bara att det inte blev något nästa mål. Jag vet inte hur länge vi spelade, men mål blev det inte, så det fick avgöras på straffar. Lisa missade sin straff, men räddade den hon fick mot sig. Albin gjorde samma sak. Jag satte min straff mot Oskar och räddade hans, så vi vann till slut i alla fall! =)

Sedan var det dags för rullstolsrace! Jag tror inte jag har kört rullstol sedan vi hade rullstolsbasket på idrotten i mellanstadiet, men satan vad kul det är! Riktigt kul och vi vann racen båda gångerna. Man skulle åka från ena sidan av hallen till andra sidan, runda Åsa som satt där borta och åka tillbaka.
Efter racen fick vi åka runt och ha lite kul =) Jag lyckades bli rejält yr när jag snurrade runt i cirklar ett längre tag och stegrade sedan över en gång.

Senare på kvällen åt vi grilltallrik på hotellet. Det var riktigt gott med 2 köttbitar, korv, friterade lökringar, klyftpotatis och varm tomat.
Efter maten satt Albin och jag och skickade ringsignaler till varandra. Nicolina och de kom in och tyckte vi var tråkiga som inte kom in till dem. Vi sa att vi skulle komma lite senare, men det gjorde vi inte, för när vi var klara med ringsignalerna var klockan 11, så vi lade oss istället.

I söndags började vi med goalball och de små med showdown. Den här gången gick det inte alls lika bra som dagen innan. Jag tyckte inte jag fick till skotten och dessutom skulle jag spela center tyckte Rolando, och det gick ju som det gick. Nicolina, som var med i samma lag, märkte dock inget.
Oturen fortsatte på showdownen där jag först förlorade med 8-6 mot Albin och sedan mot Lisa och till slut med 8-4 mot Nicolina. Albin har jag aldrig vunnit mot och det stod 6-6, så sista målet vann, för vi körde bara till 7 så att man skulle hinna lite fler matcher. Mot Nicolina ledde jag med 4-0, men tappade det. Inte bra alls.

Till lunch blev det pizza från pizzerian i Ryd centrum och efter lunch blev det en liten turnering med 3 lag. Innan vi började stod jag och sköt lite mot ena målet, både snurrskott och vanliga. Nu gick det däremot ganska bra igen.

I mitt lag var det jag, Jennifer, Erik och lilla Oskar. Vi hette Eldmuren. Jag kommer inte ihåg matcherna så jättebra, men båda våra matcher slutade 2-2. Sista matchen, mellan de andra 2 lagen vanns av Nicolinas lag som hade Åsa som coach. Därmed vann de hela turneringen med 4 poäng. Vi fick 2 och Pelles lag fick 1 poäng.

Därefter var lägret slut och det var och har varit jättekul. Vi hoppas att det blir ett fortsatt sammarbete mellan oss nästa år. Man har sökt pengar för det. Får man inte de pengarna kan vi kanske ändå åka ner till Göteborg en helg bara för att få lite mer matchträning, för det är ju aldrig fel.

Nu är det bara 2 träningar kvar innan jul och nästa stora mål är ju Malmö open i februari.

Igår försov sig Spike igen. Han hade tydligen varit på sjukhus med en kompis hela natten för att denne hade blivit påkörd kvällen innan. Det händer väldigt mycket för den mannen. Först blev han nerslagen i Varamon med en planka, sedan blev han nerslagen en gång till, sedan fick han åka in och kolla sitt hjärta för att han hade hjärtklappning, sedan fick han åka in med sin pappa för att han hade hjärtproblem, sedan fick han åka in med en akut allergisk reaktion av en basketboll och nu fick han åka in med en kompis. Det är inte illa.
Hursomhelst så försov han sig, men det gjorde inte så mycket för vi såg bara på South park på lektionen. Wallmarc, USA's motsvarighet till Lidl, hade kommit till staden och vi skulle fundera över vad som hände med de mindre företagen i staden, om vi kände till något liknande här i närheten, vad man skulle göra åt det enligt dem osv. Till slut slog de sönder en spegel. Det var Wallmarcs hjärta. I spegeln såg man alla andra som handlade och det var alltså de som var hjärtat. Utan alla kunder skulle det inte fungera och så är det ju.

Idag var jag som sagt ledig. Jag gick inte och lade mig sådär jättesent igår, men ändå sov jag till 1. Efter det har jag ätit gröt, hängt upp tvätt och ringt mormor. Jag skrev även klart en analys av en filosofisk text. Jag tänkte även att jag skulle skriva klart svenskagrejen om namn och det + plugga lite tyska, men kreativiteten försvann nu tyvärr. Jag tar mig lite kaffe istället och så får vi se vad som händer sedan.

Min nagel har läkt förvånansvärt bra kan jag ju också säga. Jag hade ju bandage på den tills igår. Då åkte det av och mer än halva nageln har redan läkt =)

Vi avslutar i alla fall med en jullåt, en riktig gammal klassiker, Wam - Last christmas!


Segerraden bruten

Tid: 17:25:14
Datum: 2009-12-06
Kategori: Leksand

Igår sprack den, men innan dess hade vi en fin segerrad efter Oskarshamnsmatchen jag skrev om senast.

Först var det Almtuna som kom på besök i Ejendals arena.
Det var inte mycket att säga om den matchen mer än att Jocke höll sin 3:e raka nolla! Slutresultatet blev 2-0, igen.

På fredagen hade vår alldeles fenomenale målvakt chansen att slå Eddie Läcks rekord i tid i hållda nollor. Han skulle behöva hålla nollan ungefär halva matchen för att det skulle gå, men tyvärr gick det inte. Efter 6 minuter gjorde Örebro 1-0. 186 minuter höll han nollan, men det är inte dåligt det heller.
Båda lagen följdes åt målmässigt sett, ända tills Leksand drog ifrån en aning. Till slut vann man med hela 8-5. Det var den match hittills vi har gjort mest mål i, men samtidigt också en av de vi har släppt in mest mål i. Örebro höll i alla fall nollan längre än vanligt. Ofta släpper de in ett mål väldigt tidigt i matcherna, men nu på senaste har det faktiskt blivit bättre.

På söndagen var det ny match. Det var mot Borås borta. Vi åkte förbi Borås den dagen när vi var på väg hem från Göteborg förra helgen.
Här var det Borås som öppnade klart bäst. Egentligen var man det klart bättre laget sett över de 2 första perioderna och ledde med 3-1 när en period återstod. Då klev Leksand upp och körde över Borås och vann med 3-5.

I onsdags fortsatte poängen att trilla in när Bofors besegrades hemma i Ejendals arena. Bofors som var det 1:a laget Leksand tappade poäng mot den här säsongen, men så blev det inte nu. Det var kanske ingen vidare bra match, men mål blev det i alla fall och det var Pelle Prestberg som avgjorde till stor del. Han gjorde 4 mål, Norda 1 och Johansson 1. 6-0 blev alltså resultatet och Jocke Eriksson höll sin 4:e nolla på 6 matcher. Riktigt bra gjort!
Jag spelade säsongens 1:a lången då också. Jag satsade på en 1:a i samtliga matcher, utom Oskarshamn - Västerås som jag inte spelade på.
Det var ruskigt nära att jag vann. Leksand vann ju, Malmö slog Sundsvall med 3-1 och Örebro avgjorde med 22 sekunder kvar hemma mot Borås. AIK hade 3-0 på Mora, men tappade det till 3-3 och fick stryk i sudden. Så hade bara AIK hållit det där hade jag vunnit.

Bofors hade som sagt inget att säga till om där. Det tog man dock igen i fredags när Borås besegrades hemma med 7-3. Borås som har haft en rejält dålig vecka med 3 raka förluster nu.
Mora fortsatte att vinna, stärkta efter vinsten över AIK på Hovet, i fredags när man slog Malmö med 3-2. Malmö som också har haft det lite motigt på senaste. Förlust i fredags, vinst i onsdags och före det 2 förluster till. 4-3 borta mot Björklöven och 3-6 hemma mot Troja. Uppe i Umeå hade man faktiskt 3-0, men tappade det till 4-3. Man trodde ju då att de skulle komma ut rejält revanschsugna på söndagen, men icke. Där vann Troja. Troja förlorade dock i fredags hemma mot Oskarshamn, som äntligen vann efter jag vet inte hur många matcher utan seger. De har ju dessutom bytt tränare där nere i småland.

Ett annat lag som har haft det lite jobbigt mot slutet är Örebro. Förlust med 5-8 mot Leksand förra fredagen, förlust med 6-4 mot Mora i söndags, seger med 2-1 mot Borås i onsdags och just i detta nu ligger man under med exakt samma siffror, 2-1 mot AIK. Det är den ända match som spelas idag, men igår var det 2 matcher. Det var Sundsvall som besegrade Björklöven och så matchen där Leksands segersvit bröts. 3-1 borta mot Växjö blev det efter en mållös 1:a period. Sedan tog Leksand ledningen tidigt i 2:a perioden genom Tomas Kollar. Därefter gick brandlarmet i Lakerdome för 2:a gången på kort tid. 1:a gången var mot Malmö. Då var det tydligen någon som hade tänt en bengal. Nu var det någon som av misstag eller med avsikt hade tryckt på larmet. Så hela hallen fick utrymmas. Kort därefter kvitterade Växjö och gjorde sedan 2-1 innan perioden var slut. I sista gjorde man också 3-1 och slutresultatet var ett faktum.

Leksand leder dock fortfarande tabellen med 53 poäng. Det är 2 före Växjö som har Borås borta i nästa match och Leksand har Västerås borta. Generellt sett så borde Leksand ha en svårare match, men ser man till tabellen så får Växjö det svårare.
Bakom Växjö i tabellen är det ett hopp på 5 poäng ner till 3:an Malmö på 46 poäng. AIK kan dock ta över den 3:e platsen om de vinner idag. Då har de 47 och Malmö 46. Sedan har både Mora och Bofors 45 poäng, men Mora har 5 måls bättre målskillnad. Almtuna följer därefter bara 1 poäng bakom på 44 pinnar. Borås har i och med den senaste tidens matcher halkat ner lite och är 8:a med 38 poäng. Det är 7 före Västerås som har 31. Därefter följer Örebro och Björklöven med 28. Dock kan ju Örebro gå upp på samma poäng som Västerås om man lyckas vinna idag, men det ser inte ut att gå i nuläget.
Sundsvall är 1 poäng efter med 27 poäng och så har vi Troja med 23 och Oskarshamn på 19 på kvalplatserna. De kan krypa ännu närmre på tisdag om man slår Sundsvall borta. Troja lär få det tufft på onsdag i alla fall, för de möter Almtuna borta. Almtuna som är ett ruskigt bra hemmalag. Ett riktigt toppmöte har vi på onsdag också när AIK kommer ner till Malmö. Det lag som vinner där har en bra chans att haka på Leksand och Växjö i toppen och det förlorande laget löper stor risk att halka ner till 7:e plats. Då räknar vi med att Mora slår Löven borta, Bofors slår Örebro borta och Almtuna tar Troja. Det blir spännande och vi får se vad som händer.

Lite kort från Elitserien där vi ser att HV leder, 4 poäng före LHC, som har smugit sig upp till 2:a plats. Mycket tack vare Lavac och Linka så klart, men 2 spelare bär inte ett helt lag, så det är hela lagets förtjänst, men de 2 tjeckerna har ju en stor del av ansvaret.
Färjestad är nu 3:a, men bara 1 poäng bakom LHC. Skellefteå håller 4:e platsen trots förlust mot just LHC igår med 2-1. Djurgården är 5:a, 1 poäng före Luleå och 3 före Frölunda. Brynäs har den sista slutspelsplatsen efter bl.a. en imponerande 6-0-vinst över Skellefteå i torsdags. I ingenmansland ligger just nu Timrå och Rögle med 34 resp. 33 poäng. Det är 3 och 4 poäng bakom Brynäs. De kan dock inte bara titta uppåt, för under kvalsträcket lurar främst  Modo, bara 1 poäng bakom Rögle. SSK är sist, 4 poäng bakom Modo och således 5 poäng från säker mark.

I Divition 1 kan vi notera att Piteå fortfarande håller undan för Asplöven. Piteå har 37 poäng och Asplöven 36. Därefter följer Kiruna på 32 poäng.
I grupp D leder Huddinge nu 12 poäng före Nyköping som är 2:a. Botkyrka är 3:a på samma poäng som Nyköping. 4:a är Wings, 1 poäng bakom. Därefter har vi Nynäshamn med 32 och Visby med 30 poäng. De 2 har dock en match mer spelad, så både Nacka och Väsby, som spelar idag, kan passera dem. Väsby kan dock bara passera Visby. Det är nog mest troligast då de möter Vallentuna och Nacka möter Huddinge borta. En mycket svår match för Nacka.

Grupp E leds av Skåre, 10 poäng före Skövde och Mariestad. Hästen är 4:a, 5 poäng bakom topptrion. Mjölby är fortfarande 9:a, men nu 5 poäng före Västervik, men bara 1 poäng bakom både Sunne och Munkfors. Kumla är ytterligare 1 poäng före. Munkfors möter Västervik idag och kan nog ha möjlighet att dra ifrån lite där. Mjölby möter tyvärr Mariestad och det blir ruskigt svårt för dem att ta poäng borta mot dem. Oavgjort i matchen Kumla - Sunne vore nog bäst för Mjölbys del, men vi får se. Ett riktigt toppmöte är det också idag mellan Hästen och Skåre.

I grupp F leder Tingsryd alltjämt 13 poäng före Olofström, som i sin tur är 8 poäng före Pantern på 3:e plats. Därefter följer Karlskrona och Kristianstad på 42 resp. 38 poäng. Båda de har dock en match mer spelad än alla andra, så Nybro, som ligger bakom på 6:e plats, kan i alla fall gå upp till 5:e plats om man slår Halmstad idag.

Det får räcka med hockey för idag, men först en notis. Leksand har lånat in ytterligare 2 Färjestadsspelare i form av Adam Rundkvist, son till Tomas Rundkvist, och Henrik Tång. Den senare är back och Rundkvist forward. Han var riktigt nära på att näta i sin 1:a match mot Bofors i onsdags, men en assist fick han i alla fall.

I övrigt var det läger i Linköping i helgen, men det tar vi i nästa inlägg.
Jag har också lyckats skära av halva ringvfingernageln när jag skar potatis i torsdags. Det blödde lite, men det gjorde inte så ont, först, men sedan gjorde det ont och jag har haft ett bandageliknande omslag på fingret hela helgen, men trots det gick det bra att spela och greja i helgen =)

Nu blir det väl till att plugga tyska antar jag. Vi har tyskaprov på fredag med glosor och massa gramatik. Nästa vecka har vi prov i Buddhism och metafysik, men det är allt vi har kvar innan jul. Det här blir också sista veckan som BF-arna är på APU. Därmed blir det en vanlig vecka nästa vecka, men imorgon är det sovmorgon, på tisdag är vi lediga och på onsdag är det sovmorgon =)

Hoppas ni har haft en bra helg, för det har jag!

Kallt!

Tid: 16:11:27
Datum: 2009-12-02
Kategori: Allmänt

Idag var det faktiskt kallt! -8 grader var det imorse och när jag åkte var det -5. Det ända som fattas nu är snön!
Såhär ska det se ut en äkta vinterdag!

Jag reser mig från soffan där jag har suttit vid datorn i några timmar. Mamma har frågat om vi ska gå ut och gå en sväng. Jag säger att det kan vi göra. Jag ställer datorn på bordet, går ut i hallen och tar på mig kängorna, först vänster, sedan höger. Därefter åker den svarta dunjackan på och mössan åker upp ur fickan. Vantarna följer därefter från den andra fickan. Jag öppnar dörren och går ut. Kylan slår emot mig. Solen håller på att gå ner, men skiner fortfarande från en isblå himmel. Snön gnistrar på marken och knarrar under fötterna. Det ryker ur munnen och kinderna blir genast kalla. Pappa skriker att jag ska stänga dörren så det inte blir kallt, men jag fortsätter retsamt att hålla den öppen tills mamma är klar. Då stänger jag den.

Vi beger oss ner mot stan. Vi går baksidevägen och kommer ut på cykelvägen som leder fram till gatan. Solen skyms lite av träden på vänster sida och värmer knappt något alls. Käppen fastnar gång på gång i snödrivorna på sidan av vägen och jag blir smått irriterad.

Vi går över vägen och fortsätter över ängen. Här skiner solen utan hinder rakt på oss från vänster sida och jag känner svagt dess värme. Sträckan över ängen tar ca 5 minuter och det blåser lätt från väster. Vi möter några som är på väg med några hundar åt andra hållet. En Labrador och en mindre hund säger mamma att det är. Sedan möter vi en gubbe på cykel. Han har skinnmössa och tjocka vantar berättar mamma vidare. Jag får genast upp bilder för min innre syn hur han ser ut. Han hälsar och vi hälsar tillbaka. Som vanligt känner jag mig lite dum när jag hälsar och objektet redan har åkt förbi, men man hinner liksom inte hälsa i tid. .
Snart är vi över ängen och fortsätter ner mot macken. Solen skiner fortfarande , men skuggas lite av husen på vänster sida.

Vi fortsätter ner, förbi macken och ut på stora vägen. Stora vägen är egentligen inte så stor, men för vår lilla stad är den huvudled. Jag försöker följa trottoaren med käppen, men snön ligger ivägen, så jag ger upp och fortsätter gå som vanligt. Vi traskar förbi busshållplatsen på vänster sida som jag hör när vi passerar. Det hörs så tydligt på ljudet. Vi möter 2 gamla tanter med varsin kasse i händerna. Antagligen har de varit på Konsum och handlat. Konsum som nu finns på vår vänstra sida. Bilarna står uppradade på parkeringen och en man håller just på att lasta in några kassar i en vit Saab. Mamma kommer på att hon skulle köpa mjölk, men bestämmer att vi tar det på vägen hem igen. Solen börjar nu försvinna bakom husen alltmer och nu befinner vi oss i skuggan av Konsums låga, men breda fasad. Vi fortsätter förbi parkeringen och går över gatan. Nu ser man kyrktornet en bit längre fram. Jag ser det inte längre, men jag vet att det finns där. Spiran glittrar i eftermiddagssolen.
Vi vandrar vidare och snart är vi nere på torget. Där står några bilar parkerade och en buss kör förbi. Vi svänger höger och går förbi rådhuset. Här i stan, bland alla hus, är det skugga och aningen kallare. Det känns att temperaturen börjar krypa neråt.  Vi svänger höger och passerar Östenssons där mamma så klart träffar någon arbetskamrat som jag inte hör vem det är. Jag står dock ändå kvar och lyssnar till deras tjafs om egentligen ingenting. Även här är det skugga och jag börjar så smått att frysa lite. Kanske borde jag ha tagit ett par extra strumpor? Mamma säger att vi måste skynda hemåt och det tackar jag för. Jag frågar vem det där var och hon svarar att det var Marie. Det säger mig inte mycket. Hon känner så många olika Marie, så det säger mig ingenting. Lika snabbt som hon sa det, lika snabbt försvinner det ut genom andra örat på mig.

Vi går runt kyrkan och är tillbaka på huvudleden genom stan. Nu har vi solen till höger, men just här skyms den bakom husen på andra sidan. Mamma säger att det börjar skymma lite och jag svarar att det gör det säkert.
Vi kommer upp till Konsum igen, men nu har många av bilarna åkt iväg och där står nu bara 2 ensamma bilar på parkeringen. En röd Opel och en mörkblå Golf. Plötsligt hörs dova basdunk och en bil kör förbi och sladdar till i kurvan vid Konsum. Jag frågar mamma vad det var för bil och hon svarar att det var en Volvo. Jag säger att en sådan bil skulle vi ha, men mamma bara skrattar. Sedan säger hon att hon börjar frysa lite och vi skyndar på stegen en aning. Käppen fastnar i ytterligare snödrivor på sidorna, det är hopplöst att gå med käpp i snö, men jag ger mig inte. Nu är vi snart uppe vid macken igen och mamma svänger in för att köpa mjölk. Jag väntar utanför. Dörren plingar när hon går in och sedan plingar den igen när en gubbe går ut. Jag hör att det är en gubbe på hans andhämtning och tunga steg. Han går fram till en bil, låser upp och kliver in. Han hinner precis köra iväg innan mamma kommer ut igen.

Vi fortsätter att vandra hemåt och nu har solen gått ner helt. Det går snabbt såhär på vintern och mörkret börjar sänka sig över staden.

Väl hemma är både mamma och jag lite frusna. Vi öppnar dörren och doften av nybryggt kaffe slår emot oss. Från vardagsrummet hörs julmusik. Just den där gamla skivan som jag älskar. Jag minns inte vad den heter, men vet att jag har den på datorn. Vi tar av oss skorna och fötterna känns iskalla. Jackan hängs upp på kroken efter att mössan och vantarna har åkt ner i varsin ficka. Vi går ut i köket där bara lampan över bordet lyser och där sitter redan Emma, Alle, Shep och pappa. De har dukat upp med kaffe, lussekatter och pepparkakor. Mamma häller upp kaffe åt sig själv och åt mig varpå vi sätter oss vid bordet. Pappa frågar om det var kallt och jag svarar, samtidigt som jag doppar den första pepparkakan i kaffet,  att det var det.

Vi sitter kring bordet och pratar om allt möjligt samtidigt som julsångerna avlöser varandra inne i vardagsrummet. Jag retar Shep litegrann och Emma hakar på. Shep blir lite sur, men det går snart över.

Kaffet dricks så småningom upp och ersätts med en kopp rykande varm glögg. Blossas lättvinsglögg, så klart. Ingen av oss har russin i, så den dricks bara rent naturell. Emma får också en kopp trots att hon bara är 17. Jag säger att det fick minsann inte jag när jag var 17.
Utanför fönstret är det nu helt svart. Bara lamporna innifrån huset lyser upp den vita snön en aning. Ljuset på bordet brinner sakta ner. 12:e december står det fortfarande på, trots att det är några dagar senare. Detta ser förståss inte jag, men jag minns så väl hur det var och mycket riktigt stämmer det när jag frågar.
Händerna och fötterna har nu tinat upp efter den kalla promenaden och jag återvänder in till datorn. Jag tar på mig lurarna och ställer datorn i knät och återgår till det jag höll på med innan vi gick ut.

Där har vi en äkta vinterdag. En liten promenad, kaffe, kakor, glögg och julmusik. Det finns inte mycket som slår det och bara därför ska vi avsluta med 2 jullåtar. Det är Carola - Jul, jul, strålande jul och så Sten Nilsson med någon - Julen är här.
Jag tror faktiskt nästan jag ska köra lite jultema nu såhär i december och bara ta jullåtar =)