Mot paralympics i Rio 2016! -

Canon cup 2009

Tid: 15:01:41
Datum: 2009-11-30
Kategori: Goalball

Då var vi hemma igen från årets sista tävling.

Vi åkte ner i fredags. Jag var ju hemma från skolan då eftersom att jag kände mig lite sådär efter sprutan. Det gjorde ont i axeln och så kändes det som om jag hade feber.
Jag var lite orolig för hur det skulle gå att spela på lördagen, men det var faktiskt inga problem alls.
Vi åkte som sagt ner, med Alle som chaufför. Det gick bra och vi hittade nästan direkt.

På kvällen åt vi pizza och körde plump. Det gick riktigt bra och jag vann ganska klart. Jag tror bara jag fick 3 plumpar. Emma kom överlägset sist med bara 60 poäng. Jag fick 174 eller vad det var.

I lördags var det upp klockan 7 som gällde. Vi åt frukost och gick sedan ner till hallen där vi skulle spela våran 1:a match 9:20. Innan dess hann vi kolla lite på Lions, det danska laget vi mötte nere i Malmö, mot Finland. Lions var dock inte samma Lions som vi mötte nere i Malmö. Då hade de ju bl.a. gamla landslagsspelare med. Här var det mindre spelare. Finland hade tydligen aldrig spelat tillsammans innan turneringen, men vissa av de hade i alla fall spelat i några år. Vi tyckte inte något av de 2 lagen verkade så jättebra och vi skulle nog ha en bra chans mot båda 2 trodde vi. 10-10 slutade den matchen.

Sedan var det dags för våran 1:a match. Det var mot Polen. De hade någon/några av de spelarna som var med i Stockholm games för några veckor sedan. En av dem spelar i bara shorts och är 2.10 lång, så han täcker nästan allt. Hårt sköt de också och vi hade inte en chans. Det blev game efter ca 6 minuter med 10-0.
Det var inte våran bästa match vi har spelat och vissa av målen skulle vi ha tagit. Ett skott gick mellan min arm och kropp och in i mål. Jag hann helt enkelt inte ner, men det var ju inget löst skott direkt. Ett annat skott styrdes på mina ben, som jag inte hann få ut helt, och in i mål och ett 3:e skott studsade över benen och in i mål, men det var som sagt inga lösa skott.

Polen var helt överlägsna och skulle egentligen inte ha varit där. De hade visserligen åldern inne, men vissa av dem var ju landslagsspelare. Det fanns ju andra turneringar de kunde ha åkt på istället, men de trodde nog att de skulle få lite mer motstånd än vad de fick.
Efter våran match blev de t.o.m. tillsagda att de inte fick skjuta så hårt som de gjorde. De sköt t.o.m. sönder en sarg när de tränade skott inför en match.

Våran 2:a match var mot danskarna, Lions, som vi hade sett innan. Tyvärr underskattade vi dem nog lite för mycket. De var bättre än vad vi trodde. Vi tog visserligen ledningen med både 2-0 och 3-1, men mot slutet tappade vi det en aning och de vann faktiskt med 5-7. Det kändes lite surt, men efter att ha sett deras senare match mot Polen, där de ledde med 2-0, stärktes våran insats en aning.
En sak lärde vi oss i alla fall och det var att man inte ska underskatta motståndet. De förlorade visserligen matchen mot Polen senare med 14-4, men de gjorde i alla fall mål på dem och det var riktigt bra. Deras center var förövrigt helt otrolig. Hon var 12 bast och ungefär lika hög som målet, ca 120-130cm, men hon täckte precis allt! Hon var grymt bra! Liten och ettrig och överallt var hon. Dessutom såg det ut som om hon hoppade omkring på huk och bara tog bollen där den kom. Hon slängde sig inte ens. Helt otroligt. Hon kommer vara med i danska landslaget om några år, det vågar jag sätta något på.

Våran 3:e och sista gruppspelsmatch var mot Finland. De hade ju spelat 10-10 mot Lions och sedan blivit gamade med 10-0 mot Polen.
Här öppnade vi riktigt bra och vi ledde med 7-1 efter 1:a halvlek. Till slut blev det 9-3. En riktigt bra match måste jag säga. Jag fick till mina skott mycket bättre än mot danskarna och Polen. Vårt försvar var inte dåligt det heller. Inte ens när jag fick spela högerback i 2:a halvlek när Ther kom in och ville spela vänsterback.

Gruppen slutade alltså så att Polen vann med maximala 9 poäng efter matchsiffrorna 10-0, 10-0 och 14-4. De slutade på +30 i +/-. De gjorde alltså 34 mål och släppte bara in 4. Game i varje match blev det.
Därefter kom Lions med 4 poäng efter matchsiffrorna 10-10, 5-7 och 14-4. De slutade alltså på -8 i +/-. De gjorde 21 mål och släppte in 29.
Vi kom 3:a med 3 poäng efter matchsiffrorna 10-0, 5-7 och 9-3. Vi gjorde 14 mål och släppte in 20 och slutade alltså på -6 i +/-, 2 mål bättre än Lions.
Finland kom sist med 1 poäng efter matchsiffrorna 10-10, 10-0 och 9-3. De gjorde 13 mål och släppte in 29 och slutade alltså på -16 i +/-. Så hade vi bara lyckats hålla ledningen mot Lions, eller i alla fall tagit någon poäng, hade vi gått vidare. Vid oavgjort där hade vi fått 4, Lions 2 och Finland 1. Hade vi vunnit hade vi fått 6 och Lions och Finland 1.

Så nära var det alltså att vi gick vidare till semifinal. Nu fick vi istället spela om plats 5-7 mot Finland och FIFH Malmö från andra gruppen. Där var de bara 3 lag, för Kosovo kom inte. De hade blivit sjuka. Hade vi hamnat i den gruppen hade vi nog haft lite större chans att gå till semifinal. Där var det ju FSBU, som vi slog förra året, ett annat danskt lag, Tigers, och så FIFFH Malmö.

FSBU vet jag inte om vi hade slagit i år, för de var ruskigt bra och gick till final. Tigers hade vi kanske kunnat slå och FIFH hade vi nog haft en bra chans mot.

Nu blev det ändå som det blev och det återstod 2 matcher.
Den 1:a var återigen mot Finland. Här öppnade vi ännu bättre och jag gjorde 1-0 på 1:a skottet. Vi ledde med 9-1 efter 1:a halvlek och var nära att gama de flera gånger, men vi lyckades inte riktigt. Till slut blev det 12-5. 5 mål bakåt var nästan lite i överkant. Vi blev nog lite för självsäkra där mot slutet och släppte till några billiga mål, men vann gjorde vi i alla fall.

Vann gjorde sedan även Finland i sin sista match när de krossade FIFH med hela 15-5. Därmed gjorde de något som vi ännu inte har lyckats med, gama ett lag. Noterbart är att de hade tagit efter en hel del av det spel vi spelade mot dem i den matchen. De knackade i golvet, som vi har börjat med, och de pratade mycket mer med varandra. I matcherna mot oss var de i princip helt tysta.
Stefan Gane, som var coach för FIFH, blev lite upprörd i den matchen efter att det hade blivit "out" och måldomaren sedan slängde in bollen utan att någon av deras spelare rörde bollen. Den rullade i mål och det blev mål. Det dömdes sedan bort igen, helt korrekt. Måldomaren ska ju lägga bollen vid backlinjen, men det gjorde han uppenbarligen inte, för då hade den inte kunnat rulla bakåt in i mål. Så det blev inget mål där, men de förlorade i alla fall.

Våran sista match var just mot FIFH. Jag började på bänken för att Ther skulle få spela från start i någon match. Vi gjorde det riktigt bra och ledde efter 1:a halvlek då jag byttes in. Det började ju inget vidare för min del när jag fick "high ball" på 1:a skottet, som dessutom blev ett tvåhandsskott. Jenan, som spelade i FIFH, lade den straffen. Han gjorde en fuling, som Albin körde med när han lade våra straffar. Han gick åt ett håll och sköt sedan en diagonalare till min högerstolpe. Jag tog först 1-2 steg åt vänster, men märkte sedan att bollen gick åt höger och slängde mig däråt. Det var precis att jag inte tog den. Hade jag inte tagit de där 1-2 stegen åt vänster hade jag tagit den.
Sedan fick jag straff för high ball igen lite senare, men den här gången tog jag den. Jenan försökte med samma grej igen, men den här gången slängde jag mig åt rätt håll.

Totalt sett så tycker jag inte att det var någon vidare match från min sida, men vi vann i alla fall med 8-6 och slutade 5:a i turneringen.

När det gällde semifinalerna slog 1:an i våran grupp,Polen, 2:an i andra gruppen, Tigers. Jag vet inte exakt vad det blev, men game blev det i alla fall.
FSBU slog Lions och match om 3:e plats väntade för danskarna. Där ställdes de mot sina landsmän, Tigers. Det blev en riktigt jämn match som vi delvis missade att se när vi var och åt, men Lions gick segrande ur det hela efter att ha vänt i slutet tror jag.

Finalen var en bra match där Polen, så klart, drog det längsta strået och vann, men inte med game. Matchen slutade 14-6. Nicolina, Lisa, Fia, David och Tobias gjorde det grymt bra och fick ett hedrande silver.

Polen vann alltså det hela före FSBU, Lions, Tigers, vi, LIHF, Finland och FIFH kom 7:a.

Totalt sett tycker jag ändå att det var en bra genomförd turnering där vi i alla fall vann 60% av våra matcher och slutade på totalt +3 i +/-. Bra gjort, men det hade ju varit kul och fått spela semifinal. Jennifer fick i alla fall pris för mest gjorda mål, som jag fick förra året, på damsidan, 8st. Hur många jag och Albin gjorde vet jag inte, men jag ska kolla upp det. Pris fick vi inte i alla fall, för det fick en från Polen, så klart. De var egentligen lite för bra för att vara med där tycker jag, men nu är det som det är.

Nästa stopp är Malmö open i februari och där kommer vi kanske att vara med med 2 lag, så att alla får följa med. Ett lag med mig, Albin och Jennifer och ett lag med Ther, Jakob, Oskar och Jonas. Kanske också Andreas, om han klarar det då. Han har som mål att försöka börja träna igen efter jul.
Det blir säkert bra och det kommer bli kul. Det är när man kommer ut på tävlingar såhär som man fattar varför man tränar. Alla träningar är inte så roliga, men när man kommer ut på en tävling såhär och får tävla mot andra lag och se vad man har utvecklat, och inte minst, vad man behöver träna mer på, då är det riktigt kul!.

Jag och Albin pratade med Gane efter alla matcher och han tyckte att vi skulle höra med Pelle och se om man kan stanna kvar efter träningarna på lördagarna och stå och skjuta lite. Det vore riktigt bra om det gick, så det ska vi prata med honom om. Dessutom borde vi träna mer skott även på onsdagarna och inte bara köra fys i 2h där. Om man t.ex. kör hård, riktigt hård, fys i 1h och sedan skott i 1h vore inte helt fel. Styrkan kan man ju sköta på egen hand om det skulle behövas, men skott är ju lite svårt att träna någon annan stans än på träningarna. Vi får se vad som händer. Kul har det i alla fall varit och det här var sista Canon cup för min och Albins del. Nästa år är vi för gamla.

Vi avslutar här med en låt, en riktigt gammal klassiker, John Skatman - Skatman!


Canon cup nästa!

Tid: 15:32:47
Datum: 2009-11-26
Kategori: Goalball

Nu var det ett tag sedan jag skrev om goalballen här.

Nu i helgen, redan imorgon faktiskt, åker vi ner till Göteborg för årets upplaga av Canon cup. Turneringen som vi lyckades vinna förra året. Det var då vår första turnering vi var med i och det inlägget kan ni läsa här om ni vill! .

I år blir det dock tuffare motstånd. Vad jag vet så är det 8 lag anmälda, till skillnad från förra årets 3. 1 lag från Polen, 1 från Kosovo, FSBU och vi är de 4 lag jag vet kommer vara med. Jag vet också att vi och FSBU inte kommer att spela i samma grupp, men mycket mer vet jag inte.

Imorgon klockan 15:00 åker vi från Linköping, eller rättare sagt, Albin, Jennifer, Ther, Clara och Alle åker från Linköping klockan 15:00.

Varför följer då Alle med undrar ni kanske då?
Jo, Pelle, som skulle ha kört oss är sjuk. Han hostar så att han knappt kan andas och låter inte alls bra, så han kan inte följa med. Då uppstod problemet att vi inte hade någon som kunde köra ner oss. Vi fick fråga runt lite och jag hörde med Emma och Alle, om de skulle göra något speciellt i helgen. Det skulle de inte, så Alle kunde köra ner oss. Han är den ända som har körkort. Så han och Pelle har snackat om det där, hoppas jag, så att allt kommer att lösa sig.

Sedan hämtar vi Emma och mig i Mjölby 15:30 imorgon.
Pelle skulle ringa ner och försöka fixa stugor eller rum, eller vad vi nu ska bo i, åt Emma och Alle så att de slipper betala något.

Det blir alltså jag, Albin, Jennifer, Ther, Clara, Emma och Alle som åker ner. Clara blir ensam ledare, men det ska nog gå bra. Hon har pratat med Pelle om vad en coach får och inte får göra. Coachmötet imorgon kväll får dock jag och kanske någon mer hänga med på eftersom att det är på engelska och Clara inte är så bra på det, men det ordnar sig nog.

Så nu får vi se om vi lyckas upprepa bedriften från förra året och vinna i år igen. Gör vi det är det grymt bra, men vi ska nog inte ha allt för höga förväntningar. Det är som sagt hårdare motstånd nu, men vi ska göra vad vi kan!

De senaste träningarna har gått hyfsat bra. Igår var det fys, som vanligt. Vi körde lite fys, men fokuserade mest på skott. Det var första gången jag testade snurrskott och det gick inte alls bra. Raka blev de tydligen i alla fall, men det känns inte alls bra och kör jag enhandsskott där flyger bollen 90 grader åt sidan, så där är det tvåhandsskott som gäller i så fall. Annars gick det hyfsat bra. De vanliga skotten blir ganska bra. Igår var det jag, Jennifer, Oskar och Jonas som var där. Jonas har riktigt bra skott måste jag säga. Han fick träna lite försvar, dock helt utan skydd, och det gick ganska bra.

I lördags var det också mycket fokus på skott och presission. Presissionen när jag står still är faktiskt ganska bra, men när man tar stegen samtidigt blir det inget vidare.
Jag tycker inte man utvecklas sådär jättemycket. Jag läste innlägg från november förra året igår och då skrev jag att vi hade börjat med enhandsskott. De blev sådär. Det blir de fortfarande, även om de nog blir något bättre än för 1 år sedan. Dock verkar det ändå som om det är försvaret vi har utvecklat mest. Förra året skrev jag att vissa skott fortfarande studsade över mig och så. Det gör nästan inga skott nu. Så försvaret har blivit bättre och skotten har väl blivit lite bättre.

Förra lördagen var det ju ingen träning, för då var det öppet hus, men veckan innan det var det träning. Vi har börjat skjuta lite med medicinbollar på träningarna och det är ganska bra. De är ju lite tyngre än goalballarna, så när man har skjutit med medicinbollarna ett tag väger goalballarna ingenting.

Då, den helgen,  gick träningen sådär. Jag var tvungen att avbryta en försvarsövning eftersom att jag fick känningar i ljumskarna. Det var inte bra, men det gick över ganska snabbt. Nu på senaste har jag inte kännt något av benhinnorna heller, så det är ju bra. Det ända jag är lite orolig för inför helgen är min arm. Vi tog ju vaccinet idag. Än så länge har det inte börjat kännas något speciellt, men det kommer väl. Hoppas bara inte jag blir så dålig att jag inte kan spela. Det vore ju katastrof!

Idag hade vi också historiaprov på källor och det och det var nog det första prov någonsin som jag inte pluggade något alls till. Vi har ju hållit på med det där sedan vi började i princip, så det gick nog ganska bra ändå =)

Igår var det studiedag, men jag vaknade redan 9:40 i alla fall. Jag tillbringade dagen till största del vid datorn och köpte julklappar på Coolstuff. De har en hel del fräna grejer måste jag säga, så gå gärna in och kolla! Snabb leverans är det också, grejerna kom redan idag =)

Nu ska jag i alla fall ta det lugnt ett tag innan jag åker iväg på matkursen ikväll =)

Vi avslutar med en grym låt jag hörde för några dagar sedan. Gostosa - Never say never!


En bra och en dålig nyhet

Tid: 15:00:29
Datum: 2009-11-23
Kategori: Leksand

Vi börjar med den bra nyheten.
Vårat nyförvärv från Brynäs, Joacim Jocke Eriksson, har hållit nollan 2 matcher i rad!

Först i mötet hemma mot Björklöven i tisdags. Det var inte mycket att säga om den matchen. Mer är det nog att säga om Henrik Anderséns grymma målgest efter 1-0-målet som var hans 1:a i A-laget. Han lurade backen och målvakten i samma dragning och lade in pucken. Sedan fortsatte han ner mot sarjhörnet där han kastade sig upp och tacklade plexit, eller rättare sagt, han skulle tackla plexit, för det gav vika och Andersén försvann bakom sarjen. Riktigt snyggt! Det lär bli en klassiker =)

Matchen i fredags inleddes bra när Pelle Prestberg satte 0-1 efter ca 3 minuter. Den ställningen stod sig ett bra tag. Oskarshamn var inte alls chanslösa och man visade att man har en av seriens bästa målvakter i form av Rautio.
0-1 stod sig ända in i den sista perioden där återigen Pelle Prestberg gjorde mål när han kom fri på kanten och sprette upp pucken i krysset. Oskarshamn gav sig dock inte för det, men Jocke Eriksson fick hålla nollan igen, hans totalt 3:e nolla för säsongen.

Trots dessa 2 segrar ligger Leksand bara 3:a i tabellen. Växjö leder efter en total kross mot Mora med hela 8-0 i onsdags! Grymt! 0-2 blev det borta mot AIK igår. Det var dock deras 21:a match. De flesta andra har bara spelat 20 matcher. Det är bara Växjö, Västerås, Troja och Björklöven som har spelat 21. Så egentligen leder Malmö serien efter att ha tagit 2 poäng mot Borås förra veckan och en klar seger hemma mot Bofors med 6-2 i fredags. De 3 lagen har ryckt lite. Växjö har 43 poäng, Malmö 42 och Leksand 41. Sedan har AIK halkat efter lite med 36 poäng, samma som Almtuna som har seglat upp efter bl.a. 3-4-seger över Örebro i fredags. Bofors är 6:a med 35 poäng, samma som Borås. Så det är fortfarande riktigt jämnt där uppe om playoff-platserna. Mora är inne i en liten dipp och är 4 poäng från Playoff i nuläget. Efter 8-0-förlusten mot Växjö blev det vinst på straffar i lördags mot Västerås. Västerås är just det lag som följer efter Mora, men dock 6 poäng bakom. De ska inte känna sig säkra, för på samma poäng och med en match mindre spelad ligger Örebro och 3 poäng bakom dem ligger Sundsvall. 2 poäng bakom Sundsvall ligger Troja med 20 poäng. Det är 1 poäng före Björklöven som fortfarande ligger på kvalplats tillsammans med Oskarshamn som är 3 poäng bakom Löven.

Nu till den dåliga nyheten.
Ett mycket tråkigt besked kom i förra veckan. Janne Huokko tvingas lägga skridskorna på hyllan. Hans knäskada han har nu är för omfattande. Allt i knäet är paj, så ska han kunna gå i framtiden får han lägga av med elitsatsningen. Ett riktigt tråkigt besked, men helt rätt.
Därmed slutar ännu en mycket stor och betydande spelare i Leksand. Mikael Challe Karlberg förra säsongen och nu Huokko. Han har betytt oerhört mycket för klubben genom åren och blir mycket svår att ersätta. Hans sniperskott från blå är det inte många som slår.
Hans plats har man just nu fyllt upp med "Djurgårdarn", Niklas Andersson, som har signat för resten av säsongen.

Vi avslutar Leksandsdelen i det här inlägget med att meddela att Leksand J20 är på Norrlandsturné nu i några dagar. Det blev vinst mot Modo med 4-3 och vinst mot Björklöven med 6-3. Ikväll väntar match mot Skellefteå.
Leksand J18 tog också en viktig seger i helgen när man slog Västerås med 6-3.
Damlaget hade dubbelmöte mot Hanhals i helgen och vann det 1:a mötet med 4-2. Det 2:a mötet vet jag dock inte hur det gick i.

I Divition 1's Grupp D har Huddinge nu ryckt åt sig en liten ledning. Man är 7 poäng före Nyköping som har seglat upp på 2:a plats. Dock med en match mer spelad, men man har goda förutsättningar att behålla den platsen då Botkyrka är 3 poäng bakom och med lite sämre målskillnad. Sedan är det jämnt ända ner till 9:e plats. Wings har halkat ner lite och har 27 poäng. Visby har 26, Väsby har 25, Nynäshamn 24 och Nacka 24. I nästa match, som är på onsdag,  möter Wings Botkyrka. Det lag som vinner den matchen kommer ligga 3:a efteråt då Botkyrka är just 3 poäng före och bara har 3 måls bättre målskillnad. Båda lagen har sedan varsin tuff match då Botkyrka möter Nyköping på fredag och Wings Huddinge på söndag.

I Grupp E ligger Mjölby alltjämt näst sist, 4 poäng före Västervik. Sunne är 1 poäng före och sedan är Kumla ytterligare 3 poäng före med en match mindre spelad. I toppen håller Skåre fortfarande undan för Mariestad, Skövde och Vita hästen, som följer närmast bakom. Skåre är 7 poäng före Mariestad, som i sin tur är 3 poäng före Skövde. Hästen är ytterligare 3 poäng bakom. De 2 sistnämnda har även en match mindre spelad, så slår Skövde Sunne i nästa match kan Hästen hjälpa till så att de passerar Mariestad, för det är just dem Vita hästen möter på onsdag. Mjölby möter då Kumla vilket inte alls är någon omöjlighet. Speciellt inte efter gårdagens fina match när man snodde en poäng borta mot serieledande Skåre.

I Grupp F Drygar Tingsryd ut mer och mer. Man är nu 12 poäng före Olofström som är 2:a. De 2 har ryckt lite från övriga. Olofström är nämligen 9 poäng före Nybro, som är 3:a. Sedan har Pantern 33, Karlskrona 33 och Kristianstad 29, så det fortsätter att vara hyfsat jämnt där. Pantern kliver nog upp på 36 pinnar efter onsdagens match då man möter Mörrum som bara har fått ihop 14 poäng. Kristianstad får det tufft att haka på där när Tingsryd kommer på besök. Karlskrona möter Nybro. Det blir inte heller någon lätt match.

I övrigt så var Jocke här i helgen. Det blev en upplevelse när vi stekte hamburgare och brandvarnaren gick igång. Jag hade gjutjärnspanna på högsta värme och lite smör. Jag tänkte ju inte på att det kanske var liite varmt, så det rök jävlar i hela huset =P
Vi fick öppna dörren och så tryckte jag lite på brandvarnaren så slutade den pipa. Det var som sagt en upplevelse, men hamburgaren blev god i alla fall =)

Annars körde vi poker och fia som vanligt, såg lite på TV, lyssnade på Hans af Claes, satt vid datorn och försökte få in lite videoklipp från Tallin. Det gick inget bra. Vi lyckades inte ens ansluta kameran till datorn... Man ska ju trycka på någonting där, men jag vet inte vad.

Idag var det geografiprov på endogena och exogena krafter i naturen. Det gick nog ganska bra. Det lite komiska var att jag tyckte VG/MVG-frågorna var lättare än G-frågorna. De handlade mest om endogena prosesser och de hade jag knappt kollat på.
Jag började sent och kom hem tidigt. 10 började provet och 1 var jag hemma. Imorgon är det bara 1 lektion och på onsdag är vi lediga. Så det blir en bra vecka det här =)
Det ända jag är lite orolig för är Canon i helgen. Vi ska ju ta vaccin någon gång den här veckan antar jag. Det blir nog inte före torsdag eftersom att vi bara har en lektion imorgon och ingen på onsdag. Då kan biverkningarna i värsta fall kolidera med Canon i helgen och det vore ju katastrof!
Apropå Canon så har vi ingen chaufför ner dit. Pelle skulle ha kört, men han är sjuk, så han kan inte. Så är det någon som kan köra ner till Göteborg på fredag och hem på söndag kan ni ju säga till =)

Vi avslutar här med 2 klipp. Anderséns målgest, så klart, och ett TV-klipp från Leksand - AIK. 


Vad är goalball? Del 1

Tid: 15:52:42
Datum: 2009-11-19
Kategori: Goalball

Ja, eftersom att det alltid är många som undrar över vad goalball är, när jag berättar vad jag håller på med, tänkte jag förklara lite för er vad det är.

Goalball är en sport för synskadade, som har funnits med i Paralympics sedan någon gång under 70-talet, om jag inte minns helt fel.

Man spelar på en 18x9 meter stor plan där hela kortsidan, alltså 9 meter, är mål.
Alla spelare bär ögonbindel i form av antingen rejält förtejpade skidglasögon, eller, som  är vanligast, specialtillverkade glasögon från det kanadensiska företaget Targe. Glasögonen är helgjutna i plast med vanligt skumgummi runt ögonen.

Varför använder man då glasögon om det är en sport för synskadade undrar ni kanske då?
Jo, det är för att ingen ska kunna ha någon som helst nytta av sin syn. För att man är synskadad behöver det inte betyda att man inte ser något alls. Jag fick t.ex. inte använda mina gamla glasögon på en tävling vi var på eftersom att man såg för mycket genom dem, trots att jag hade tejpat för dem. Så trots att jag ändå inte hade haft någon nytta av det, eftersom att jag inte ser något alls, fick jag inte ha dem.

Varför kan då inte seende delta i sporten om man ändå har bindel?
Delta får de absolut göra, det är fritt för att träna, men skulle seende börja tävla i sporten skulle de till slut ta över hela idrotten. Eftersom att det finns så många fler seende än synskadade skulle de snart konkurera ut de som sporten från början var tänkt för och då skulle det inte längre bli någon handikappidrott.
För att få delta i stora tävlingar som VM, EM och OS måste man ha en tävlingslicens. Det kan man bara få om man ser 0,1 eller mindre, alltså mindre än 10%. Man har dock pratat om att höja den gränsen till 0,3, 30%, för att öka konkurrensen en aning. När det gäller s.k. Öppna mindre tävlingar, kan man dock se upp till just 0,3. Detta är för att man lättare ska få ihop lag, främst nationellt sätt. I Sverige finns det t.ex. inte så många aktiva som ser under 0,1 och därför har man bestämt att höja syngränsen till 0,3, för att få fler deltagare och lag på tävlingar och turneringar, något man nu även alltså funderar på att göra internationellt.

För att träna är det som sagt inga speciella synkrav, men ser du mer än 0,3 får du aldrig vara med på någon tävling, så då ger det inte så mycket, mer än att ha kul och träna något lite annorlunda.

Utöver glasögonen, eller bindeln, rekomenderas det att man har knäskydd, armbågsskydd, höftskydd och suspensoar för killar och sport-BH för tjejer. Även benskydd och magskydd kan förekomma i vissa enstaka fall.

Det finns inga uttalade goalballskydd, utan man får ta det man hittar och det som känns bra. Det räcker oftast med att gå till någon vanlig sportaffär som Inter sport eller Stadium.
Jag själv använder innebandymålvaktsskydd som höftskydd och knäskydd och några andra som armbågsskydd. Innebandymålvaktsskydden är väldigt tjocka och skyddar bra. Armbågsskydden jag har är dock ganska dåliga, så där måste jag skaffa nya. De är alldeles för tunna och smala, så de skyddar inte riktigt.

I övrigt är det, precis som i alla andra bollsporter, jätteviktigt med bra skor . Förslagsvis handbollsskor då dessa ofta har tunn sula, är lätta och har bra vridmoment. Detta är viktigt för att t.ex. kunna göra s.k. rotationsskott, som jag går in lite närmre på i nästa inlägg. Tjockleken på sulan är även den viktig för att kunna känna de upptejpade linjerna på planen. Det är dessa linjer man orienterar sig efter. Linjerna består av någon slags tejp, TESA-tejp förslagsvis, då denna inte lämnar några märken i golvet när man drar bort den. Under tejpen har man någon typ av tvättlina eller dragsnöre så att linjerna blir aningen upphöjda så att de känns.

Man är 3 spelare på planen i varje lag. Varje spelare, båda backarna och centern, har varsin linje i den s.k. försvarszonen.

Planen är uppdelad i 6 zoner, alla 3 meter var. Från mål och 3 meter fram har vi försvarszonen. Det är där man oftast håller sig och där de flesta linjerna finns. Ytterligare 3 meter ut har vi kastzonen. Där får man befinna sig när man skjuter, men bollen måste ha nuddat marken innan kastzonen är slut, alltså 6 meter från mål. Annars blir det straff, men regler tar jag i del 2 av det här, alltså i nästa inlägg.

Ytterligare 3 meter ut har vi den neutrala zonen. Den är 3 meter på varje sida om mittlinjen och så ser zonerna likadana ut på motståndarnas planhalva, fast spegelvänt.

I försvarszonerna, zonen närmast mål, har backarna varsin linje 1,5 meter från mål. Dessa är vinkelräta med sidolinjerna så att de löper in mot planen så att säga. Linjerna är 1 meter långa.
Centern har en 0,5 meter lång linje som är tejpad vinkelrätt med 3-meterslinjen, som markerar framkanten av försvarszonen, alltså 3 meter från mål.

Lite krångligt det där, men man sitter alltså som en trekant ungefär. Backarna i varsitt hörn och centern uppe i spetsen.
Dock behöver man inte göra detta om man spelar s.k. tight försvar. Då flyttar backarna fram till 3-meterslinjen så att alla 3 spelarna sitter näst intill på rad. Då gäller det dock att hålla koll på varandra så att man inte slänger sig in i varandra, för det är det man ska göra. Slänga sig alltså.

Det gäller alltså att skjuta den 1,25kg tunga bollen, som är i storlek med en basketboll och har bjällror i sig, och göra mål på motståndarna. De ska i sin tur rädda bollen genom att kasta sig åt det håll bollen kommer och då är det viktigt att man slänger sig rätt.

För det 1:a gäller det att sitta rätt när man försvarar. När man börjar spela är det vanligt att man sitter på huk, på knä eller liknande. Det går bra på den nivån, men kommer man upp på högre nivå innebär en sådan teknik alldeles för hög tyngdpunkt och för dåligt tryck i fötterna för att skjuta ifrån åt sidan.
Istället ska man då sitta på ena knät och ha det andra benet snett ut åt sidan, för att kunna skjuta ifrån när man slänger sig med huvudet före åt det håll man nu föredrar. Säg t.ex. att man slänger sig med huvudet före åt vänster. Då sitter man på vänsterknät och har högerbenet snett ut åt sidan för att kunna skjuta ifrån ut åt vänster. Kommer bollen på högersidan trycker man ifrån med armarna och räddar bollen med benen. När man räddar bollen ska man vara så rak i kroppen som möjligt och ha övre armen vinklad över ansiktet för att undvika att få en boll rakt i facet. Man ska även ligga lätt framåtlutad så att man utgör ett slags stopp. Detta är oftast svårt att få till i början då man gärna vill luta sig lite bakåt istället. Detta funkar inte. Då blir man som en ramp som bollen flyger över.

När man har räddat bollen skjuter man tillbaka. Inte kasta, utan skjuta. Det finns 3 typer av skott, vanligt skott, rotationsskott och studsskott, som jag tänkte gå in lite mer på i del 2, men grundrörelsen för ett vanligt skott kan liknas vid en bowlingrörelse. Det gäller att få ner bollen i marken så tidigt som möjligt samtidigt som den inte slår i för hårt så den tappar fart och kraft.

Så spelar man. En match är på 2x10 minuter, 2x12 minuter från och med 2011, effektiv tid, d.v.s. speltid. Man stoppar vid straff osv.
När och varför man får straff kommer jag bl.a. gå igenom i nästa inlägg där jag tänkte gå igenom lite mer regler och så. Det blir för mycket om jag tar det här, men här har ni i alla fall grunderna för spelet och tittar ni på videoerna nedan tror jag ni förstår ännu lite bättre hur det går till. Det 1:a är en introduktion till sporten, gjort av Micke Åkerberg, låter det som, en spelare i landslaget och som har tränat oss i en camp sommaren 2008, innan vi i laget startade vår egentliga satsning. Stefan Gahne, också en landslagsspelare, hörs också i filmen.
Det 2:a klippet är från Paralympics i Peking i somras. Finalen mellan Kina och Litauen.
Undrar ni något, bara fråga! =)


Mycket att fundera över...

Tid: 17:34:00
Datum: 2009-11-17
Kategori: Att leva med en synnedsättning

Suck. Det är så mycket att fundera över inför framtiden.
Snart är det bara ett halvår kvar till studenten och man bör väl så smått börja fundera över vad man ska göra i höst, men vad ska man göra? Var ska man ta vägen? Hur och var ska man bo? Hur blir det med ekonomi och fritid?
Frågorna bara radar upp sig. Det gör ju inte saken lättare att man inte ser heller. Allt blir så mycket större då. Bara en sådan sak som att flytta till Mjölby skulle bli ganska stor. Man måste lära sig vägen till tåget, åka tåg och sedan ta bussen från centralen till universitetet, som jag inte har en aning om hur, var eller när den går. Universitetet är ju inte direkt litet heller, så lära sig hitta där lär ju ta ett bra tag. Det tog ca 6 månader innan jag hittade på Kungshöga där det går ca 650 elever. Hur lång tid kommer det då inte ta att lära sig hitta där? Man har väl tagit examen innan man har lärt sig det. Nu har jag visserligen hört några som har ledsagare/assistent även på universitetet och det är ju i och för sig ett alternativ.

Då är ju nästa fråga, vad ska man gå på universitetet då? Jag har några idéer om vad jag skulle kunna tänka mig göra, men allt blir jävligt svårt när man inte ser. Jag har alltid velat bli racingstjärna, men det är ju bara att glömma. Annars skulle jag kunna tänka mig att säsongsarbeta i t.ex. Idre. Sköta liftar, stå i uthyrningen, åka skidor osv. I och med att jag älskar att åka skidor skulle det vara ganska kul, men det blir också ganska svårt. Sportkommentator är ett annat yrke jag skulle kunna tänka mig och som jag säkert skulle kunna passa som, men det blir ju också svårt när man inte ser. Vanlig radiopratare är ju i och för sig ett alternativ, men då är det det där var man utbildar sig till det. Jag har ingen större lust att flytta långt härifrån, helst inte alls långt. Det är nog så stort för en seende att flytta kanske 25 mil bort. Tänk er då att till på köpet inte se något. Man kommer till en helt ny stad, man känner ingen, hittar ingen stans, inte ens från sin lägenhet/studentboende till bussen.

Nu överdriver jag kanske lite, men det är för att ni ska förstå att allt blir så mycket större när man inte ser. "Åk dit då!" kanske någon t.ex. säger. Vadå "åk dit", det är inte bara att åka någon stans när man inte ser. Man måste planera allting, se till att man antingen har någon som följer med, eller att det finns ledsagare där man ska, om man inte är jävligt modig, som vissa är, och ger sig ut i alla fall, trots att man inte ser något alls.

Nu kom vi ifrån ämnet lite här.
I nuläget har jag inga direkta vänner här i närheten heller, så det kommer ju bli att, i alla fall i början, göra allt själv. Förhoppningsvis kan man få någon ny vän på universitetet vilket är i det närmaste ett måste. Speciellt om man inte har någon ledsagare/assistent. Förhoppningsvis är folk lite mer mogna och inte lika fulla med fördomar på universitetet jämnt mot gymnasiet. Jag ska inte säga att någon är elak på gymnasiet, men eftersom att folk blir äldre får de förhoppningsvis ännu större förståelse o.d. för saker och ting.

Det där med ekonomin är jag däremot inte så orolig över. Min aktivitetsersättning går visserligen ut när jag tar studenten, men då får man söka om den. Det är ju 5500/månaden efter skatt + att jag får handikappsbidraget som ligger på 2461kr/månad. Böcker behöver man inte heller ta lån för att köpa när man inte ser, de är bara att beställa, så det är alltid en fördel. Däremot gäller det att vara ute i god tid med beställningarna vilket inte alltid är så lätt eftersom att kursliteraturen kan komma upp först några veckor innan kursen startar om det vill sig riktigt illa. Då får man försöka göra det bästa av situationen och se glad ut =P

Nej, ekonomin är jag inte speciellt orolig över. Det är mer det där vad man ska gå för kurser/program, var man ska gå dem, hur det kommer att gå att hitta och hur det blir med vänner osv.

Mycket att fundera över, men det löser sig väl förhoppningsvis...

I övrigt så var vi på bio i Norrköping i söndags och såg Flickan som lekte med elden, syntolkad. Det går ju till så att man är i en egen biosalong och så har man en syntolk som har sett in sig på filmen 10-15 gånger innan. Så sitter den personen och berättar vad som händer.
Ni kanske har råkat sätta på "syntolkning" på en vanlig DVD någon gång? Ungefär så är det, fast här är det en människa som sitter live i biosalongen och inte någon som har syntolkat i själva filmen.

Filmen var bra. Mycket bättre än 1:a filmen måste jag säga, men böckerna är ju fortfarande bättre.
Efter filmen, som var slut 13:30, åkte vi till moster och morbror i Linköping ett tag och fikade lite varefter vi åkte hem. Det kändes lite konstigt att gå på bio så tidigt. När man kom ut kändes det som om klockan var 7-8, men egentligen var den bara 13:30.

Igår var vi komplediga för öppet hus.
Jag vaknade trots det ganska tidigt, men då tänkte jag ringa lite kommunsamtal. Först skulle jag ringa om dispanns på några färdtjänstresor på torsdagar eftersom att jag ska gå en matlagningskurs de närmsta 3 torsdagarna. Då var naturligtvis mailet med inbjudan borta, så jag visste inte var det var. Så jag kunde inte ringa han som har hand om färdtjänsten. Jag mailade SRF's kansli och frågade efter adressen. Den fick jag några timmar senare, så då kunde jag ringa honom i alla fall. Då var han naturligtvis inte där. Han var tjänstledig tills på torsdag.
Då tänkte jag att jag lika gärna kunde ringa om ledsagare när jag ändå höll på att ringa. Senast svarade hon Karin inte alls. Nu svarade hon efter mycket om och men, men då visade det sig att det fanns 3 handläggare. Hon hade hand om de som var födda mellan 11-19:e varje månad. Jag är ju född 21:a, så då var det en annan person jag skulle rinhga. Så då fick jag göra det, men helst skulle man ringa mellan 8-9:30, så jag tänkte ringa idag innan jag åkte, men det glömde jag ju så klart.

Är det alltid så eller är det bara jag som har otur? Alltid när man ringer kommungubbar är de aldrig där.

Annars blev det hyfsat lugnt igår, inget speciellt hände mer än att jag pluggade lite till tyskapjäsen vi skulle ha spelat upp idag. Dock var inte Camilla där, så det blev inget. Det blir på fredag.

Nu är det bara att plugga lite till nationella i svenska B vi har hela dagen imorgon, men först ska jag åka och klippa mig. Det är välbehövligt. 14 veckor sedan är det nu, så håret har hunnit bli ganska långt...

Vi avslutar med en låt. Den här gången är det en riktig hitt från förra året. Ganska exakt 1 år sedan nu. Starstylerz feat. Michy - Keep on moving (Hixxy remix)!


Update:
Nu har jag klippt mig. Jag fick det gratis. Rakbbadet på rakapparaten gicl av 2 gånger, så det blev lite kortare än vad det skulle ha varit. Mig gjorde det inget, men hon ville inte ha betalt i alla fall. Hon är bra hon, Anna.

Hyfsad vecka

Tid: 15:39:15
Datum: 2009-11-14
Kategori: Leksand

2 matcher, 2 toppmatcher. AIK i onsdags och Malmö igår.

Matchen mot AIK började riktigt bra när Weinstock smällde in 1-0 redan efter 25 sekunder. Kunde det börja bättre? Knappast.
Det var mycket Leksand i 1:a perioden och med bara några minuter kvar av perioden lyckades Patrik Karlsson öka på ledningen till 2-0. Ett lite slumpartat mål, men ett mål är alltid ett mål.
I 2:a perioden fortsatte det fina spelet, till en början. Eric Johansson ökade på ytterligare någon minut in i perioden och Markus Persson satte ännu en puck bakom Heino Lindberg i AIK-kassen. 4-0 stod det och man trodde att det skulle bli ännu en lysande match. Man var på väg att fullkomligt köra  över AIK, men då kom ett slumpskott från neutral zon. Mellan röd och Leksands defensiva blå sköt Patrik Bergström en dumppuck som på något vänster gick i mål. En tabbe av Leinonen, som vaktade Leksandskassen. Strax därefter smällde Daniel Bong in 4-2 och samme Bong 4-3. På bara 3 minuter hade man tappat 4-0 till 4-3. Det lite komiska var att det var nästan exakt samtidigt, under samma del av matchen, som Leksand vände 2-1 mot Mora till 2-4.
Trots allt blev det alltså spännande inför sista perioden. Leksand försökte hålla undan, men så fick AIK en straff ca 12 minuter in i perioden. En straff som egentligen inte skulle ha varit straff. Straff blev det i alla fall. Rickard Gynge förvaltade den väl och så var kviteringen ett faktum.
Framåt slutet pressade Leksand på lite för ett segermål, men icke. Matchen gick till förlängning där våran egn kanadensare JLGP fullkomligt krossade AIK's Fredrik Karlsson under en fight där både handskar och hjälmar rök.
Leksand fick sedan spela 5 mot 3, men lyckades inte göra mål. Istället fick matchen avgöras på straffar. Prestberg satte Leksands första. AIK missade. Rodin missade Leksands andra och AIK satte sin. Jesper Ollas satte Leksands tredje och AIK missade!
Så Leksand vann till slut, men att tappa 4-0 till 4-4 är inget vidare. Visserligen blev det 2 poäng, men 4-0 ska man inte tappa. Första halvan av matchen var i alla fall riktigt bra.

Bra öppnade man också mot Malmö igår i en match som jag för en gångs skull kunde se, eftersom att den gick på TV8. Malmö kom knappt in i zon de första 5 minuterna. Så, plötsligt, fick de ett läge, eller läge och läge, Anton Blomkvist sköt från blå ungefär och Jockeplocke, som var tillbaka i kassen igen, gjorde för en gångs skull en rejäl tabbe och 1-0 var ett faktum.
Det stod sig sedan perioden ut. Efter målet kom Malmö in lite i matchen och i andra fortsatte man att vara med i matchen. Det var mycket Hawaiihockey, böljande spel och fram och tillbaka under matchen. Mycket slarv från båda lagen och inget ordentligt ordnat spel. I Leksands fall  var det för mycket soloåkningar. I onsdags mot AIK spelade man som ett lag. Här var det mer egospel.
I sista perioden chocköppnade Malmö och gjorde 2-0 efter bara 51 sekunder. Samma typ av skott igen och Jockeplocke gjorde ännu en miss. 98/100 sådana skott ska han ta sa kommentatorerna och nu hade han släppt just 2 sådana skott. Inte bra alls.
Drygt halvvägs in i perioden lyckades unge Martin Karlsson gå förbi hela Malmöförsvaret och lägga ett skott på mål som Markus Svensson i Malmökassen släppte retur på som Karlsson var där och tryckte in.
2-1 stod det tills det var några minuter kvar. Då gjorde Malmö 3-1 och sedan 4-1. Då kändes det kört, men 10 sekunder efter 4-1-målet reduserade Markus Persson till 4-2. Det blev också slutresultatet. Leksand fortsätter att ha det svårt nere i Malmö. Det är 7 år sedan man tog full poäng där nere. En sak hoppas jag bara och det är att Leksand inte får Malmö hemma i första omgången i kvalserien och borta i sista. Däremot tvärtom gör ju inget.

Annars så vann AIK mot Almtuna i måndags med 3-1. En förlust för Uppsalalaget som följdes upp med en seger hemma mot Malmö i onsdags med 2-0 och ännu en seger borta mot Björklöven igår med 0-4. Löven som inte har haft det lätt. Visserligen vände man 2-0-underläge till 2-3 efter straffar mot Oskarshamn i tisdags, men något bör man ju göra där.
Bofors har bara spelat en match och den vann man med 4-0 mot Sundsvall. Sundsvall som förlorade igår igen, nu hemma mot Växjö med 2-4.
Örebro fortsätter att vara väldigt ojämna. I onsdags blev det stryk med 6-1 borta mot Västerås och igår blev det vinst hemma med 5-1 över Oskarshamn. Oskarshamn som annars har släppt in relativt lite mål under säsongen, men nu på senaste har det blivit mer.

Tabellen är oerhört jämn. Växjö leder just nu på 36 poäng. Leksand har 35 och Malmö 34. De har dock en match mindre spelad, precis som Bofors, Borås och AIK på platserna där bakom. Bofors har 32, Borås 31 och AIK 30. Almtuna har även de 30, men med 18 matcher spelade. Mora är just nu utanför playoff på 29 poäng, men med 17 matcher spelade. Västerås och Örebro vill hänga på där och har nu 24 resp. 23 poäng. Sedan är det ett litet hopp ner till Troja på 17 och Oskarshamn, Björklöven och Sundsvall på 16.
Riktigt tight alltså, så varje match är ruskigt viktig.
Leksands nästa match är hemma mot just Björklöven på tisdag.

Annars har veckan varit lugn. I tisdags var det bara tyska, en lite halvt onödig dag. I onsdags blev det ingen träning för min del eftersom att jag hade ont i armen sedan i lördags, tror jag, när jag måste ha gjort något på träningen. Det värkte typ i armen, så då var det bäst att strunta i träningen och vila istället. Dock känns det ju inte bra att missa träningar sådär. De hade tränat mycket snurrskott och skjutit med medicinbollar och så. 2 gånger har de gjort det nu och jag har missat båda. Inte bra. Jag får komma igen på onsdag =)

Min goalball-lektion i skolan var i alla fall väldigt uppskattat och alla skötte sig bra. Planen blev mycket bättre nu än vad den var förra året när jag hade lektion. Då hade vi ju tjocka hopprep som linjer. Nu hade Janne i alla fall fixat tvättlina, så planen blev bättre. Alla tyckte det var bra, men de tyckte det var läskigt och äckligt att inte se något alls. Jag fick vara med och spela en match, men det gick väl sådär. 1 mål lyckades jag göra, men inte sådär överdrivet bra, men så hade jag ju ont i armen också.

I torsdags tränade vi inför öppet hus som var idag. Dock kunde jag ha varit hemma den dagen, men det visste vi inte då. Claes, som höll i speakers corner, där jag skulle vara med, var inte där, så Spike och jag fick ringa honom och höra efter om tider och så. Sedan satt jag och tränade på det jag skulle prata om, våran dygnsrytm. Vi skulle ha haft historia efter lunch, för det där höll bara på till dess. Spike letade upp Sparris och frågade om vi skulle plugga till provet eller inte. Det skulle vi inte sa han. Då var klockan 10. Han visste inte vad vi skulle göra, men inte plugga till provet i alla fall. En timme senare större vi på honom igen och då sa han att vi skulle plugga till provet i alla fall. så det var bara att käka och åka hem. Lite framförhållning kan man ju ha kan man ju tycka. 3 timmar innan lektionen bör man väl veta någorlunda vad man ska göra.

På öppet hus idag gick det inget bra alls för min del. Man kan säga att det har gått neråt de här 3 åren. I Ettan pratade jag ju om mitt liv. Det var i personalrummet. Då var det lite folk där. Förra året pratade jag om livet som synskadad i dagens samhälle. Då var Eve + några till där och lyssnade och nu i år, trots att vi var i bibblan, var inte en ända människa där. Speakers corner var ju direkt efter FN-rollspelet. Där var det ca 10 personer och tittade, men när FN-rollspelet var slut gick alla iväg, så det blev inget av alls. Pratat kunde jag ju ha gjort, men det är ju ingen vits när ingen är där. Så det blev inget. Istället åkte vi till Dacke och köpte kakor av Emma som satt och sålde kakor de hade bakat.
Micha har också varit här med min cider han köpte i Tyskland =)

Annars har det väl inte hänt så mycket. Nästa vecka tror jag också blir en lugn vecka.

Vi avslutar här i alla fall med Jesper Ollas avgörande straff mot AIK i onsdags och fighten mellan JLGP och Fredrik Karlsson.
Åter kungar över Dalarna!

Tid: 18:18:42
Datum: 2009-11-09
Kategori: Leksand

Sådär ja! Så ska det se ut!
Säsongens 2:a Daladerby började bra för de vita och blå. De trummade på bra de första minuterna, men så kom en kalldusch, Mora gjorde 1-0 i deras 1:a riktiga chans. Micke Simons var det som satte den pucken bakom en chanslös Timo Leinonen. Jag minns inte om 2-0:an kom först eller om Leksand kviterade först genom Jesper Ollas så klart, vem annars?
Ställningen efter en period var i alla fall 2-1 till Mora. Efter Leksands fina start tog Mora över tillställningen efter en utvisning efter ca 8 minuter.
I 2:a perioden hände det dock grejor. Efter ca 7:20 smällde Jesper Ollas in kviteringspucken bakom Lasse Johansson i Morakassen. En minut senare fick Grand-Pierre göra sitt 1:a mål i leksandströjan när han gjorde 2-3 efter en puckstuds på en skridsko. Ytterligare en minut senare var det Patrik Karlsson, som jag klagade på så sent som i senaste inlägget, som gjorde 2-4. Då tog Mora timeout. På 2 minuter hade Leksand vänt 2-1 till 2-4.

Timeouten hjälpte dock inte mycket, för 3 minuter senare slog samme Patrik Karlsson in 2-5. Sedan var det bara Leksand för hela slanten. Mora skapade absolut ingenting. Inte ens i powerplay. Det var en total dominans och i sista perioden var det Peter Nordström som satte slutresultatet 2-6.

En riktigt bra match och typiskt nog presterade just Patrik Karlsson och JLGP, som jag klagade på i senaste inlägget, 2 resp. 1 mål. Pelle Prestberg hade dessutom assist till 3 eller 4 av de 6 målen + att Peter Nordström fick göra mål. 6 mål på 21 skott är inte illa!
Så, alltså, en riktigt bra match! Fortsätt så mot AIK på onsdag och Malmö på fredag! Den senare matchen är förövrigt slutsåld, över 12 000 på läktarna på Malmö arena.

I övrigt så fortsätter Borås att gå bra. I lördags blev det vinst borta mot Sundsvall, som jag trodde, med 2-5.
Igår slog Troja Bofors med 4-1 och Örebro slog Björklöven i sudden med 4-3.
Det innebär inga större tabellförändringar mer än att Leksand seglar upp i topp på 33 poäng, 2 före Malmö, men med en match mer spelad. Borås är numera 4:a. Annars är det inga större förändringar.

I Division 1's grupp A vann Asplöven över Piteå i söndagens toppmöte, så dessa båda lag är numera på samma poäng.
 
I Grupp D slog Huddinge Järfälla borta med 0-6 igår, Botkyrka slog Trångsund med 0-4, Nyköping slog Mälar/Bredäng med 3-6 och Wings fick stryk igen med 2-1 borta mot Vallentuna, så Huddinge leder fortfarande tabellen, nu före Botkyrka och Wings på 3:e plats. Därefter är det Nynäshamn på 21, Nyköping, Visby, Väsby och Trångsund på 19 poäng och Nacka är 9:a med 18. Riktigt tätt där alltså.

Det är den hockey som har varit i helgen, förutom Karjala kupp, som inte blev någon vidare succé för svensk del. Först vinst mot Tjeckien med 4-3, men sedan förlust mot ryssarna i lördags och storstryk mot finnarna igår med hela 7-0! Så det glömmer vi snabbt och blickar framåt =)

Sista sportnotisen här är den att Djurgården fortsätter att spela i Allsvenskan nästa år efter seger hemma på Stadion med 3-0 mot Asyriska i den avgörande matchen igår. Så det räckte inte hela vägen för Asyriska den här gången.

I övrigt så var det en ganska lugn helg. Det var träning i lördags, men det tar vi i ett tannat inlägg. Sedan satt jag vid datorn större delen av dagen och följde hockey.
Vi såg på Nolltolerans i lördags kväll. Efter den tänkte jag att jag skulle lägga mig, men det gjorde jag inte. 1:40 lade jag mig och sov till 12:50 igår. Därefter läste jag svenskatexter till nationella proven större delen av dagen. Jag kom på det i lördags kväll, att jag skulle läsa dem tills idag, så det var bara att läsa hela dagen. Lite pannakotta hann vi dock göra åt pappa på fars dag, så det blev sent fika med pannakotta, kaffe och peppisar igårkväll =)

Idag var det vanlig skoldag. Vi diskuterade olika dilemman på människan socialt och kulturellt och så pratade vi om rinnande vatten och vågors exogena krafter på geografin. Svenskan hann vi inte vara med så mycket på, för vi skulle ju och rida på idrotten. Det var 1:a ghången jag över huvud taget satt på en häst. Jag undrar t.o.m. om det kan ha varit 1:a gången jag över huvud taget klappade en häst...
I alla fall så åkte vi dit och blev tilldelade varsin häst. Annica fick hjälpa mig borsa och kratsa hovar och allt det där. Det hade jag aldrig gjort förut, men det gick hyfsat bra i alla fall. Sedan skulle vi prova ut en hjälm. Mitt huvud är ju så litet, så det tog ett tag =P och därefter ledde vi hästarna till ridhuset. Vi fick skritta runt i hela huset efte rvarandra. Det var en lite speciell känsla måste jag säga. Sedan fick vi testa att svänga, stanna och börja gå igen. Vi fick även trava lite. En tjej gick och ledde min häst hela tiden och hon sa att jag hade talang för det där. När vi travade hittade jag rytmen direkt. Hon sa att för vissa tar det en hel termin att lära sig det där. Annica sa sen efteråt att jag var den som lätt satt bäst i sadeln och så, så det var ju kul =)
Som sagt, en upplevelse och jag måste faktiskt säga att det var ganska kul. Inte riktigt min grej kanske, men helt okej. Jag har ju provat på saker som är bra mycket tråkigare än det där =)
Nu är det jag som ska ha goalball för klassen på onsdag =)

Vi avslutar med 2 härliga klipp från Superstars!
Man kan ju bara hoppas...

Tid: 00:49:03
Datum: 2009-11-07
Kategori: Leksand

Man kan ju bara hoppas att Leksand inte går för fullt. Gör man det, då ser det inte bra ut. Inte alls bra.

Några matcher är spelade och matchen mot Troja hemma efter förlusten mot Mora började faktiskt riktigt bra. Åslin var nästan övertänd och hade gjort 2 mål efter mindre än 2 minuter. Leksand öppnade i ett rasande tempo och ledde med 3-0 efter 1:a perioden.
I 2:a blev det 4-0 och därefter slappnade man nog av lite, för i sista perioden kom Troja in lite i matchen och med bara 7 sekunder kvar lyckades de få in en redusering. Kunde inte Timo, för det var han som stod då, fått hålla sin nolla där? Tyvärr inte.

Nästa match var borta mot Sundsvall. Då var vi inne i det där vanliga igen. Lite halvtaskigt spel med massa felpass och slarv. Sundsvall tog ledningen och det var riktigt dåligt av leksandsförsvaret. Sundsvallsspelaren fick skjuta 3 gånger utan att någon fick undan pucken. Sedan kvitterade Leksand, men Sundsvall återtog ledningen genom nästan samma manöver igen. Sundsvallaren fick stå och skjuta och skjuta utan att någon tog bort honom. 1:a skottet räddade Eriksson, 2:a skottet gick utanför och 3:e skottet i mål. Helt otroligt. Sedan gjorde de också 3-1 genom ett riktigt snyggt powerplaymål.
3-1 var ställningen inför sista perioden. Då gjorde Leksand en fin upphämtning genom Hägga som satte 3-2 och Kellström som satte 3-3 med ca 5 minuter kvar.
Sudden blev det och där blev det straff för Sundsvall. Unge Henrik Tegel skulle lägga straffen och han satte den. Sundsvall vann. Leksand förlorade alltså på straff i sudden, något som MrMadhawk hånade dem för. Det skulle han inte ha gjort, för dagen efter fick Malmö stryk på exakt samma sätt i sudden hemma mot Oskarshamn.

Nästa match var returmötet mot Troja nere i Ljungby. Även där var det samma sak. Alldeles för dåligt spel. Troja öppnade klart bäst, men tack vare Jockeplocke stod det 1-1 efter 1:a perioden efter att Ollas smällt in ett skott när Troja hade pressat på och Troja sedan kviterat.
I 2:a var det Troja som tog ledningen med 2-1, vilket också stod sig perioden ut.
I sista smällde Leksand in 2-2, men mer än så blev det inte och matchen gick, även denna gång, till sudden. Den här gången kom dock inget avgörande där, utan matchen fick avgöras på straffar. Ingen av Leksands straffar var något vidare och Troja lyckades sätta en straff, vilket innebar att de vann med 3-2.

Senaste matchen var i onsdags. Då var det returmöte hemma mot Sundsvall. En mycket omdebaterad match efter Leksands agerande förra veckan när det uppdagades att de hade gått före i kön för svininfluensevaccinet. Leksands VD, Håkan Åhman, bad så mycket om ursäkt för OM Leksand hade gjort något fel. Det är klart de gjorde fel, men det går vi inte in närmre på här. Det har redan blivit tillräckligt uppblåst det där.
Inte nog med det så drabbades just Sundsvall av någon slags influensa lagom till matchen. De var bara 10 eller 14 spelare på sista träningen varav 1 back. Så de ville så klart skjuta på matchen, men det ville inte Leksand, trots att även de hade en del spelare borta. Både Ekman-Larsson och Jocke Eriksson är ju på landslagsuppdrag med juniorerna och Lassen är med danskarna. Bergenström är ju långtidsskadad efter axeloperationen, Lotvonen har sträckt sig, Ullman dras med yrsel av något slag och Eric Johansson hade någon mindre skavank.
Trots alla otillgängliga spelare ville man alltså spela matchen. Så Sundsvall fick åka ner i alla fall med massa juniorer inlånade. Många trodde på förhand att det skulle bli tvåsiffrigt, men precis som tidigare matcher började man inte alls bra. Eftersom att Jockeplocke var på, och är på, landslagsuppdrag fick Leinonen stå.
Leksand tog ledningen, men strax därefter kviterade Sundsvall.
Så höll det på tills perioden var slut. Då stod det 3-3. Ingen bra period alls. De ända som gjorde det hyfsat bra var Ollas och grabbarna. Norda bidrog inte till mycket. Det ända han gjorde var att lägga en indianare framför mål så att Sundsvall kunde kvittera. Rodin var det inte mycket som stämde för heller. Det var felpass på felpass på felpass. Inte alls bra. Prestberg tror jag också utgick efter någon smäll, eller om det var i Trojamatchen.
I 2:a gjorde Leksand i alla fall 4-3 och 5-3 i sista perioden, vilket också blev slutresultatet.

Vad ska man säga om det här då?
Visst, 3 poäng är alltid 3 poäng, men ska vi slå Mora imorgon i säsongens 2:a Daladerby måste vi rycka upp oss rejält, för det här håller inte.
Man kan ju som sagt bara hoppas, precis som Malmö hoppas att Söderberg inte går för fullt, att de tunga pjäserna här inte går för fullt, utan att de har mycket mer och ge.
Det är alltså fortfarande, efter 15 spelade matcher, bara 2 matcher jag tycker har varit riktigt bra och det är Malmö hemma och Växjö hemma. Resten har varit sådär och vissa rentav dåliga.
Av nyförvärven så tycker jag helt klart att Jockeplocke är det bästa. Ett riktigt kap. Kollar är också bra, men resten? Nja, det finns mycket kvar att ge, hoppas jag.
En sak jag dock inte begriper riktigt är varför man bröt med Enekvist förra veckan. Visserligen har han och Strömberg inte gått ihop från 1:a början och han har bara fått spela J20, men ändå. Han är ändå en krigare. Han kämpar i alla fall. Jag skulle hellre gjort mig av med någon som t.ex. Patrik Karlsson som bara missar och missar hela tiden, eller JLGP, som visserligen är back, men ändå. Han har inte presterat mycket under de här matcherna han har varit här. Det rycktades visserligen att han var en av planens bästa spelare i onsdags, men jag vet inte.

På tal om i onsdags så var det riktigt överaskande resultat. Främst så var det Oskarshamn som vann med hela 6-1 hemma och det var inte mot vilket motstånd som helst, det var mot AIK! Riktigt bra gjort av dem. Almtuna slog också Mora med 3-2. Mora som annars har haft en bra period efter segern mot Leksand. Borås fortsatte att göra det bra och slog Troja med 6-3 och Växjö vann över Örebro med 5-4. Växjö som i omgången innan slog Bofors, som vann ikväll, i kvällens ända match med 2-1, med hela 6-0! Det var inte illa!

Tabellen ser alltså ut som följer. Malmö leder på 31 poäng. De har bl.a. slagit Örebro med 4-7 borta. Växjö är faktiskt 2:a på 30 poäng, samma som Leksand, men med aningen bättre målskillnad. Växjö har dock en match mer spelad. Bofors är i vilket fall 4:a, 1 poäng bakom Växjö och Leksand. Mora är 5:a på 28 poäng. Sedan är det 2 poäng ner till Borås på 6:e plats och AIK faktiskt nere på 7:e plats. Utanför playoff hittar vi Almtuna, 2 poäng bakom Borås och AIK, med 24. Sedan är det ytterligare 3 poäng ner till Västerås som har 21. Örebro hakar fortfarande på hyfsat bra med sina 18 poäng. De har dessutom en match mindre spelad än Gurkorna, så det ser ändå hyfsat bra ut för Örebro. Sundsvall följer där bakom, 2 poäng bakom Örebro. Sedan har Oskarshamn lyckats ta sig över strecket och är 12:a med sina 15 poäng. Dock har de en match mer spelad och faktiskt 2 matcher mer spelade än Björklöven, som bara har spelat 14 matcher. De har 13 poäng och Troja är sist med 11.

Imorgon spelar Sundsvall mot Borås och Mora mot Leksand. Där tror jag på Boråsseger, men i Daladerbyt är det mer svårtippat. Det känns som om Mora har en liten fördel i och med hemmaplan och starkare form, men vi hoppas självklart på de vita och blå från nedre Siljan!
På söndag är det så dags för Troja mot Bofors och Örebro mot Löven. Där tror jag Bofors och Örebro vinner. Löven vet man dock aldrig med, men Örebro är bra hemma.
På måndag är det bara en match och då är det AIK mot Almtuna. Hade det varit förra säsongen hade jag sagt AIK på den matchen, men nu är jag inte alls lika säker. Almtuna kan nog ha en bra chans.
På tisdag är det ytterligare 2 matcher i form av Växjö mot Troja och Oskarshamn mot Löven. Det blir nog Växjöseger och Oskarshamnsseger där skulle jag gissa på.

I Elitserien är det alltjämt HV som leder, numera på 35 poäng, 3 före Färjestad som är 2:a. Sedan håller Skellefteå 3:e platsen, 1 poäng före LHC som nu har seglat upp till 4:e plats. Luleå är 5:a, 1 poäng bakom LHC. Sedan är det 3 poäng ner till Djurgården och Frölunda, som båda har 23. 2 poäng under strecket ligger Brynäs och 1 poäng efter Brynäs har vi SSK. På kvalplats ligger just nu, fortfarande, Timrå och Modo, båda på 14 poäng, 5 bakom SSK. Så läget ser väl inte sådär överdrivet ljust ut för dem i nuläget, men man vet aldrig, det kan svänga snabbt. Nu är det dock uppehåll, så i helgen är det inga matcher. Det är ju Karjala kupp nu. Sverige inledde bra med vinst med 4-3 mot Tjeckien igår. Imorgon är det ryssarna som står för motståndet.

Tittar vi till Divition 1's Grupp A för en gångs skull så ser vi faktiskt att Asplöven inte leder serien. Det gör Piteå, 3 poäng före Asplöven. 3:a är Kalix och 4:a är det forna Allsvenska laget, Boden, 2 poäng bakom Kalix och med en match mindre spelad.

I Grupp B så leder KB65 med 26 poäng, samma som 2an Hudiksvall.

Grupp C leds av Borlänge. De är hela 8 poäng före 2:an Enköping. Valbo, som är 3:a är i sin tur 3 pinnar bakom Enköping och Arboga, som även de var i Allsvenskan för några år sedan, ligger 1 poäng bakom Valbo. De slog Hedemora i senaste matchen med 2-5.

Grupp D, som vi har haft lite mer koll på under hösten, leds numera av Huddinge på 25 poäng, 2 före Wings som är 2:a, men med en match mer spelad. Botkyrka är 3:a och de har chansen att gå förbi Wings om de slår Trångsund på söndag. Går det dock riktigt illa så kan Trångsund passera Botkyrka och klättra 3 platser från 6:e till 3:e plats, men då måste man vinna med mer än 5 mål.
Nacka fortsätter att halka ner. Ikväll blev det stryk med 7-1 mot Visby. Man är nu nere på 8:e plats, 2 poäng före Nyköping, men det är jämt. Faktum är att det bara skiljer 6 poäng mellan 3:an och 9:an.

Grupp E leds av Skåre på 33 poäng. 3 före Skövde och 4 före Mariestad. Sedan är Vita hästen 4:a. Mjölby har lyckats avancera upp till 9:e plats, 1 poäng bakom Sunne och 3 bakom Kumla. Nästa match är mot Vita hästen borta. Det blir svårt, men på fredag är det viktig match mot Kumla hemma.

Till sist i Grupp F så har Tingsryd ryckt ifrån och är 9 poäng före Olofström som är 2:a. Sedan är Nybro ytterligare 6 poäng bakom Olofström och sedan följer Karlskrona på 24, Kristianstad på 23 och Pantern på 21.

Det får bli dagens hockey.
Lite fotboll flikar vi dock in med innan vi går vidare. AIK vann ju SM-guld förra helgen när man vände guldmatchen nere i Göteborg från 1-0 till 1-2. Hade IFK vunnit den matchen hade de tagit guldet. En ren guldmatch alltså.
Hammarby har åkt ur Allsvenskan liksom Örgryte. Djurgården lyckades greja kvalplatsen i sista omgången, men det ser ju inte så jätteljust ut för dem efter att ha förlorat 1:a kvalmatchen mot Asyriska.

I övrigt idag har det varit en ganska jobbig dag med ett stort filosofiprov imorse. Jag trodde inte det skulle vara så stort, men det var det. det tog 50 minuter att skriva in det och sedan lite över 1h att göra det, så jag struntade i historian.
Till mat var det pizza. Det var väl hyfsat gott och därefter satt Spike och jag och körde kort i kaffis. Han fick en dricka av mig och jag köpte kaffe.

På naturen pratade vi lite om försurning. Lite halvintressant sådär och sedan var det tyska som absolut inte var intressant. Usch vad jag hatar det. Speciellt sist på fredagar mellan 14:10-15:20. Det är ingen hitt. Dessutom tog batteriet i datorn slut eftetrsom

När jag kom hem kom dock det värsta. Nu kanske ni tror att jag fick ett dödsbesked eller något, men riktigt så farligt var det inte. Bara nästan =P
Jag var tvungen att uppgradera msn igen! Version 8.5 som jag fick av Oskar funkade inte längre. Det var samma sak som hände med 8.1:an. Det går inte att logga in för att de har upptäckt något säkerhetsproblem. Så det var inget annat att göra än att fixa den nyaste versionen som de säger ska vara mycket bättre, men det tycker då inte jag! Den funkar ju inte som den ska med min version av Jaws. Nu får man väl fixa en ny version av Jaws istället, men det känns ju lite fånigt att be syncentralen installera en nyare version av Jaws bara för att inte msn funkar med version 8.0. Jag får fråga Albin om han har någon exe-fil till Jaws 9 eller 10. Filip har ju fixat med det där. I så fall gäller det bara att lyckas installera det. Det har jag aldrig gjort förut...
Vi får väl se vad som händer. Tills vidare får jag väl ha den här nyaste version 9.0.
Hur har ni det? Har ni den nyaste versionen?
Till sist tänkte jag bjuda på en riktig gammal klassiker som jag hörde igår när jag lyssnade på DI.FM's Classic eurodance-kanal, Evelyn - Funny bunny boy!


Tallinresan

Tid: 18:37:39
Datum: 2009-11-03
Kategori: Allmänt

Då kommer fortsättningen av Jockes och min vistelse i Tallin =)

Få se nu, i söndags var det jag skrev. På kvällen där blev det lite bad och bastu och så lyssnade vi på Hans af Clas och körde poker.

I måndags tänkte vi åka med Red line och kolla på och gå upp i TV-tornet. Jag hade med mig videokamera och allt, men tyvärr var tornet stängt, så det blev inget. Istället gick vi och handlade lite, 4 Rom&Cola var + 2 Milkachokladkakor och en påse nallar =)

Jag kommer faktiskt inte ihåg exakt vad vi gjorde mer den dagen, men vi åt i alla fall på det där billiga stället vi var på i somras. Där de hade 0,5l cider för 20 spänn. Så det blev pizza och jordgubbscider =) En chokladkaka åt jag också upp samtidigt som vi spelade mer poker, drack Rom&Cola och lyssnade på Hans af Clas.

På kvällen var vi nere i spaet igen och badade lite, bastade och hade det skönt. Alla 3 kvällarna badade vi ute ett tag, men det var faktiskt inte lika kallt som jag hade trott. Över vattnet var det ganska kallt så klart, men höll man sig bara under vattnet så var det ingen fara. Det var ganska skönt att stå över vattnet och sedan slänga sig i =)

Tidigt skulle vi lägga oss, men som alltid när man säger det gör man det inte. Så det blev framåt 2 estnisk tid i alla fall. Dagen efter var det upp klockan 8:30 estnisk tid och käka frukost. Vi hade tänkt hitta ett torn i Gamla stan man kunde gå in i och känna på rustningar och grejer, men naturligtvis hittade vi det inte, trots att vi frågade på ett turistställe.
Då bestämde vi oss för att hitta en affär vi hittade i somras med massa coola T-shirtar, men så klart hittade vi inte den heller. Så då tänkte vi ta Green line och se om det fanns något ställe att hoppa av på där, men då gick bussen sönder, så det blev ingen rundtur. Då gick vi tillbaka till hotellet och spelade poker istället.

Senare på kvällen begav vi oss ut för att köpa mer Rom&Cola och choklad. Det spöregnade! Tidigare under dagen och tidigare dagar hade det småregnat lite, men nu öste det ner och man blev helt nedskvätt av bilar och annan trafik som inte direkt körde långsamt.

Till affären kom vi i alla fall, handlade det vi skulle ha och återvände till hotellet. Innan dess gick vi dock förbi ett bowlingställe och frågade om det fanns några banor lediga. Det fanns det inte, men dagen därpå fanns det tid klockan 12, så vi bokade tid tills dess och gick sedan tillbaks till hotellet för att avnjuta den sista kvällen där.

Det blev lite bad utomhus, precis som tidigare kvällar, men nu var det nästan ännu kallare än tidigare kvällar. Det blev också en drink i poolbaren. Det var lite exklusivt. Man beställde vid en bardisk där i vattnet och sedan satt man med vatten ungefär upp till bröstet och drack. En White Russian tog jag och Jocke tog en Blue lagoon. Den var tydligen mycket godare än den Mogito han tog kvällen innan uppe i den vanliga baren. Då tog jag en Irish, men den här var faktiskt godare. Jag hade ju smakat Albins White Russian förut, men aldrig tagit en själv.

Ett minus under kvällen blev dock att bastun av någon anledning var avstängd. Det var inte alls varmt där inne, så det fick bli ångbastu istället. Det var 1:a gången jag provade det i söndags, men jag gillar ju vanlig bastu betydligt mer.
2:a gången vi var inne och skulle basta där var dock även ångbastun avstängd. Det var visserligen strax före stängning, men ändå. Det var ett litet minus.

Senare på kvällen spelade vi mer poker och Lyssnade på Hans af Clas innan vi gick upp till vanliga baren och tog en drink till. Det blev en Estonian coffee för mig och någon konstig drink för Jocke som jag inte kommer ihåg vad den hette. Det var bara vi som var i baren och hon som jobbade i baren då var mycket trevligare än hon som var där kvällen innan. Hon tog t.o.m. kort på mig och Jocke.

Vi satt där tills baren stängde och då gick vi ner och spelade mer kort.

Sista dagen var det ju bowling som gällde. Jag var ganska säker på att Jocke skulle vinna och han ledde mycket riktigt med 41-27 efter 4 omgångar, men sedan ryckte jag upp mig och det gick skitbra! Jag tror jag fick totalt 2-3 strikes och 1-2 spärrar. Inte på samma serie då, utan totalt, men jag vann 1:a serien med 107-104 och 2:a med 89-69. Den hann vi dock inte riktigt klart, men jag vann i alla fall.
Sedan var det bara att gå tillbaka till hotellet och checka ut. Medan vi väntade på båten gick vi och tog en fika. Det är något man borde göra mycket oftare! Det är ganska mysigt egentligen och billigt var det där också. Visst, kaffet kostade 30 estniska, men Arraksbollarna kostade 11 estniska, ca 8 spänn! Hur billigt som helst! Så Jocke tog t.o.m. 2 =)
Fika ute sådär borde man som sagt göra oftare, men har man ingen att fika med så är det ju inget vidare. Gå ut själv och fika är ju inte världens roligaste...

På båten fick vi gå upp en privat rundvisning uppe på bryggan och det. Vi hade frågat om vi fick det på MS Baltic queen, som vi åkte dit med, men de officiella rundturerna var klockan 2, men eftersom att vi inte kryssade funkade det inte för oss. Så de mailade till MS Victoria och frågade dem om vi kunde få gå en rundtur där innan vi lade ut och det fick vi. Hon vi gick med var jättetrevlig och det var ganska intressant. Jag är ju inte direkt intresserad av sjöfart så, men intressant ändå.

Hytten kändes lite mindre än på väg dit, men fruktfat och minibar hade vi likväl =)

Till kvällsmat blev det hamburgertallrik igen, men nu utan dressing och bacon. Det blev nästan godare. Jag mår nästan illa av för mycket dressing.

Resterande del av kvällen tillbringade vi i Taxfreen och köpte lite grejer. Mamma fick 2 viner och pappa skulle ha Singel malt-visky. Jag själv köpte en flaska Amarylly, som vi fick smaka på vägen dit. Det var ju gott tyckte jag, så jag köpte en sådan flaska. Sedan blev det en T-shirt eftersom att vi inte hittade någon i Tallin. Det är en dass-skylt på och så är det en ledsen kille och en glad tjej och så står det "Game over" =)
En deo blev det också, en Puma Jamaica. Sedan var pengarna slut. Helt slut. 280kr hade jag kvar i svenska, men de skulle jag ju ha till helgen och maten då.

Just det, måste ju nämna vem jag träffade på båten. Bettan från kaffis! Ibland är världen bra liten. Hon hade varit i Tallin i 3 dagar.

Resterande del av kvällen blev det ännu mer poker och fixande med bilder från våra kameror.
När vi kom fram på torsdagen gjorde vi inte så mycket. Vi satt vi datorerna och såg lite på En fyra för tre.
På fredagen såg vi lite mer på TV och så åt vi på ett pizzaställe där de hade bufé. Jag åt 5 bitar + 2 glas Cola och en kopp kaffe. Man blev ganska mätt av det.
Senare på fredagkvällen kom Pelle och hämtade mig hos Jocke och hur helgen var kan ni läsa här i inlägget under =)

Igår trodde jag att jag skulle vara ganska trött i skolan eftersom att jag fastnade lite vid datorn när jag kom hem i söndags. Jag gick inte och lade mig förrän 00:40. Det var nästan tangerat rekord med när jag pratade med Nicolina 1:a gången på msn i vintras. Dock var jag inte så trött igår ändå trots att jag skulle upp vid 7. Jag var nästan tröttare idag trots att jag sov betydligt mer inatt.
Idag var även taxin sen. 25 minuter sen, så när jag kom var Mentorn slut. Spike kom också för sent. Varför vet jag inte, men han sov väl säkert =P
Annars har det varit en lugn dag idag. Jag har gjort svenska och tagit fram fakta om namnmode, vanligaste namn osv. Ganska kul faktiskt.

Alle och de kom hem från Tunisien idag. När de kom hem upptäckte de att det hade varit inbrott. Kul att komma hem till det. De hade snott guld tror jag han sa. Obehagligt.

Här ska ni få lite Hans af Clas som var så fruktansvärt inne nu när vi var i Tallin =)
Stockholm games!

Tid: 23:39:14
Datum: 2009-11-01
Kategori: Goalball

Då var man hemma igen. Det var 8 dagar sedan jag var hemma, nästan 9.

Hur det var resten av resan i Tallin kommer i något annat inlägg, för nu är det Stockholm games som gäller!

Pelle hämtade mig hos Jocke när han hade släppt av resten vid hotellet i fredags. Han hittade faktiskt direkt, vilket inte mamma och de gjorde första gången de skulle hämta mig där efter att vi hade varit på Finlandskryssningen 2007. Det skulle ta ca 5 minuter därifrån de var då sa Jocke, men det tog 30 =P

Väl framme på hotellet märkte vi att man var tvugna att betala för det trådlösa nätverket. Sådan tur var hade Pelle med sig sitt mobila från Comviq och det funkade faktiskt bra, även för mig som använder Jaws. Albin har ju 3, men det funkar inte alls säger han, för då måste man fylla i visuella koder och grejer när man installerar det. Det behövde man inte här.
Ett minus var dock att det stank rök inne på vårat rum. Pelle och jag bodde i samma rum, Jennifer och Clara i ett och Albin, Ther och Oskar i ett, men de fick av någon anledning bo en våning över oss andra.

Man hann inte göra så mycket i fredags kväll, mer än att kolla hockeyn och prata lite. Vi lade oss ganska tidigt, men somnade gjorde jag inte. Jag var inte ett dugg trött, så jag somnade inte förrän vid 3 någon gång. För Albin och dem var det tydligen ännu värre. Han somnade tidigt sa han, men så vaknade han och kunde inte somna. Så alla 3 började prata där uppe och somnade inte förrän vid 4:30.

7 var det upp igen och äta frukost som bestod i en grov macka, en tallrik yoghurt, ett glas juice och en kopp kaffe.

Klockan 8 var det iväg till hallen som gällde, där alla coacher skulle ha ledarmöte klockan 9. Vi andra såg på FIFH Mighty ducks, från Malmö, mot Iran. Alla höll på Mighty ducks och trodde att de skulle vinna, men Iran var bättre än vi trodde och vann faktiskt med 9-5.

Sedan var det dags för våran första match. Den var mot FIFH Crocodiles, också från Malmö så klart. Clara skulle filma lite tyckte jag, men då var batteriet i videokameran slut. Jag hade inte med mig laddaren, trodde jag, för nu när jag kom hem märkte jag att den låg i väskan. Lite hann jag filma av Mighty ducks - Iran i alla fall =)

Vi gjorde det i alla fall riktigt bra. Det var jag, Albin och Jennifer som spelade. Jag gjorde 3 mål och Albin gjorde 1. Dock förlorade vi till slut med 11-4, men vi blev inte gamade i alla fall, som vi blev av dem nere i Malmö i våras.

Efter matchen åkte vi iväg och åt på ett ställe. Det var god mat, men tyvärr kunde vi inte äta så mycket så man inte blev proppmätt till nästa match, som var strax efter att vi hade ätit. Den var mot ett spanskt lag som hette Navada eller något i den stilen. Det visade sig att de var riktigt bra, eller rättare sagt, nummer 5 i deras lag var riktigt bra. De andra sköt inte så jättehårt, men han hade ruskigt bra skott.
Vi klarade oss ifrån att bli gamade även i denna match och gjorde faktiskt 2 mål varav jag gjorde 1 och Albin gjorde 1. Vi förlorade med 11-2.

Därefter såg vi på Mighty ducks mot Hammarby, tror jag det var, där Mighty ducks drog det längsta strået och vann.
Sedan var det dags för dagens sista match för våran del. Den spelades mot Brukarhuset. Jag är inte säker, men jag tror de har gamla avdankade landslagsspelare i sitt lag. Bl.a. har de en som snart fyller 50. Det är ganska imponerande att man orkar hålla på när man är så gammal.
Vi trodde att vi skulle kunna trötta ut dem om vi spelade snabba returer osv. men det funkade inte. Några sådana lägen kom inte och istället var det de som tog ledningen.
Jag minns inte om vi kvitterade eller om de först gjorde 2-0, men 2-1 stod det i paus, vilket var klart godkänt.
I andra halvlek funkade det dock inte lika bra och vi förlorade den med 5-0 och förlorade matchen med 7-1. Vårat mål kom på straff och det var Albin som satte den. Annars var de grymma i försvaret och läckte ingen stans.
När vi ändå är inne på försvar tycker jag faktiskt att vårt försvar funkar hyfsat bra. Det är vissa skott som studsar över och så, men för egen del tycker jag det funkar riktigt bra. Jag tror knappt jag släppte in ett ända mål på hela turneringen där jag spelade på min vänsterback.

I vilket fall så var det en lite tung förlust i och med att vi hade 2-1 i paus, men det var inget att göra något åt.

Senare på kvällen funkade inte Pelles mobila bredband längre. Till slut fick han gå ner och köpa ett abonnemang. Tyvärr funkade det bara till en dator, så jag fick klara mig utan hela kvällen. Det var ingen större fara.
Efter att vi hade ätit nere i hotellets restaurang och blivit serverade av en jättetrevlig servitris hängde jag med Albin och de upp till deras rum där vi stannade till runt 10. Då var det bara att bege sig ner till vårt rum och lägga sig. Precis när jag höll på att somna ringde Micha, som hade kommit hem från Tyskland, där han köpte cider åt mig. Så vi pratade ett tag innan jag somnade.

Idag var det upp lika tidigt igen för att äta frukost som den här gången bestod av en macka, en tallrik yoghurt, ett glas juice, en kopp kaffe och en clementin.

Vi åkte till hallen, där vi skulle spela våran första match vid 9:45. Det var semifinal mot Navara. Jag fick sitta på bänken i början, tillsammans med Jennifer. Albin, Oskar och Ther kämpade där ute, men Ther skadade sig efter ett tag, så Jennifer fick hoppa in. I 2:a halvlek fick även jag hoppa in, men då ledde de redan med 10-3 eller vad det var. Alla 3 målen hade Albin gjort. 1 på straff och 2 hyfsade skruvar mellan deras högerback och center. Tyvärr sprack vårt mål i samband med den matchen, att inte bli gamade. Vi blev gamade med 13-3 och fick spela om 3:e pris i gruppen mot Brukarhuset. De spelade 5-5 mot FIFH Crocodiles i deras semifinal. Matchen gick till sudden där dock Crocodiles vann.

Våran match började inte bra. De tog även här ledningen efter inte alls lång tid och drog sedan ifrån.
En bit från paus byttes jag ut mot Oskar, som faktiskt gjorde mål. Ett riktigt snyggt mål på en etta. För er som inte vet så är ju planen uppdelad i zoner, 1-5. 1 är längst till vänster från motståndarna sett, 3 i mitten och 5 längst till höger.

I 2:a halvlek byttes jag in igen, men något mål lyckades jag inte göra. Istället drog Brukarhuset ifrån ytterligare och gamade oss med 11-1.

Den matchen var vi inte nöjda med. Med tanke på att det blev 7-1 igår och att vi kanske kunde ha haft en chans mot dem, men det var helt enkelt inte våran dag idag.
Annars gjorde vi bra matcher. Vi mötte bättre motstånd, men det är som sagt grymt bra träning och man lär sig massor. Pelle hade t.o.m. hört att vi hade en potentiell landslagsspelare i vårt lag. Jag tror det var Jennifer. Hon är ju den ända tjejen. Hon är riktigt bra och skulle mycket väl kunna ta en plats i landslaget. Tyvärr ser hon ju lite för bra. Både Albin och jag är minst lika bra som henne, det är vi 3 som är stommen i laget än så länge, men det är tuffare konkurrens på herrsidan. Det är mycket svårare att slå sig in där. Redan nu håller de på att bilda en grupp med potentiella unga spelare som kan ha chansen att komma med till Paralympics i Brasilien 2016. Det skulle ju vara grymt kul att komma med dit, det är ju mitt mål, men tar de ut den gruppen redan nu, då blir det svårt. I så fall blir det 2020, men då är jag 31.
Man vet dock aldrig. Man ska aldrig säga aldrig. Det gäller att träna och nöta och nöta. Man blir ju bättre, även om det tar tid. Det har dock blivit bättre sedan i Malmö i våras.
Efter en match då låg vi på -10, 0 gjorda och 10 insläppta mål och en game. Nu låg vi på -7 med 11 insläppta och 4 gjorda.
Efter 2 matcher i Malmö låg vi på -20 med 23 insläppta och 3 gjorda + 2 games. Här låg vi på -16 med 22 insläppta och 6 gjorda.
Efter 3 matcher i Malmö låg vi på -23, efter matchen mot IFAS, som vi förlorade med 8-5 efter att ha ledat med 3-1. Här låg vi på -22 med 29 insläppta och 7 gjorda.
Efter 4 matcher, som vi totalt spelade i Malmö, hamnade vi på -33 med 43 insläppta mål och 10 gjorda. Här låg vi på -32 med 42 insläppta och 10 gjorda.

Ganska jämnt med Malmö alltså. Efter en match nu låg vi +3 jämfört med i Malmö med 4 fler gjorda mål, men med 1 mer insläppt.
Efter 2 matcher låg vi även här bättre till, +4 jämnt mot Malmö. Då hade vi släppt in 24 mot 22 här, och vi hade gjort 6 mål här mot 3 mål där.
Efter 3 matcher blev det mer jämnt i och med våran 5-8-förlust mot IFAS i Malmö. Då låg vi på -23 mot -22 här. Då hade vi släppt in 31 och gjort 8. Här hade vi släppt in 2 mål mindre, 29, men även gjort  1 mindre, 7.
Efter 4 matcher slutade vi på 43 insläppta mot 42 här, alltså 1 mål mindre. Då hade vi gjort 10, samma som här.

Så slutsatsen blir alltså att vi gör ungefär lika mycket mål, men försvarar något bättre.
Dock känner i alla fall jag att det jag behöver träna mest på är skottteknik och skottpresition. Den är ungefär =0. Det resulterade i att jag nästan bara sköt tvåhandsskott under den här turneringen. Dels för att de är bättre än enhandsskotten och dels för att presitionen är bättre.
Så skott och presition behöver jag träna mest på, men även lite försvar. Det tycker jag dock funkar bra, men självklart måste man öva på det med, bli snabbare ner och upp igen.

Totalt sett så tycker jag ändå det var en bra turnering från vår sida. Vi mötte som sagt bättre motstånd, men vi är i alla fall med och vi blev inte gamade i alla matcher.
Nästa turnering är Canon cup, som vi vann förra året. Nu ska vi försvara vår titel, men det blir svårt. Fia sa att det var 8 lag med mot 3 som det var förra året. Dessutom kommer både Kosovo och Polen med ett lag. Polen har tydligen med vissa av de spelare som i den här turneringen spelade i herrklassen. De skjuter riktigt bra och är med i polska landslaget. Så försvara vår titel blir svårt, men vi ska göra vad vi kan!

Till sist bjuder jag på en låt man har fått på hjärnan såhär i efterhand. Den spelades i varje timeout och paus. Egentligen skulle det ha varit 2 låtar, men den andra hittade jag inte...