Mot paralympics i Rio 2016! -

Vardagsupdate

Tid: 15:50:46
Datum: 2016-10-26
Kategori: Allmänt

Jag kan börja med att säga att jag nu börjar se ljuset i tunneln. Ni minns att jag tog på mig väldigt mycket plugg nu i början av terminen, dubbla kurser, men nu är det bara 1,5 vecka kvar på den ena och sedan kommer det bli lugnare. Det känns väldigt bra!

Senast nu i helgen satt jag med två lite större uppgifter i de båda kurserna, en avslutande uppgift i kursen som tar slut och en avslutande uppgift för momentet i den kurs som fortsätter.

Den ena uppgiften bestod i att redogöra för ett aktuellt problem/fråga med idrottsrörelsen som utgångspunkt. Där skulle man först göra en mnistudie, typ en kortare enkät/ett par kortare intervjuer, därefter läsa en del, utgå från ministudien och litteraturen och skriva en rapport med en bakgrund som belyser det valda ämnet, en kortare syfte och metoddel, en resultatdel med två delar i, en del där, i mitt fall, intervjuerna redogjordes, och en del där en handlingsplan för hur det ska bli bättre plockades fram och så en diskussionsdel som avslutning.

Jag valde att skriva om idrott relaterat till personer med någon form av synnedsättning, hur de själva har upplevt skolidrotten genom åren, hur anpassningen har sett ut eller inte sett ut, hur dessa personer ser på idrott i stort, om de har varit med i någon förening, om de är välkomna in i "vanliga" föreningar med exempelvis simning eller friidrott och hur det ser ut på parasportfronten. Ett väldigt intressant arbete får jag säga!

Det andra arbetet bestod i att redogöra för en folksjukdom och sedan koppla den till bakomliggande faktorer såsom utbildning, ekonomi, social miljö, bostadsområde, matvanor, tobaksanvändning, alkohol osv. Jag valde cancer och även detta var ett väldigt intressant arbete får jag säga! Ett arbete som visar att ungefär 33% av alla individer någon gång kommer drabbas av cancer, att fler lågutbildade drabbas jämfört med högutbildade och att även fler lågutbildade dör i cancer jämfört med högutbildade, att rökning är den överlägset största orsaken till lungcancer och att den grupp som röker klart mest är förtidspensionärer/arbetslösa, där ungefär 30% röker. Lågutbildade i stort röker ungefär tre gånger så mycket som högutbildade. Högutbildade äter också betydligt mer frukt och grönt och har en allmänt bättre kosthållning, vilket också bidrar till en mer hälsosam livstil.

Med andra ord är alla våra livsstilsval kanske inte så fria som vi vill tro, för allt hänger ihop. Personer med lägre utbildning/förtidspensionärer/arbetslösa har högst troligt en sämre ekonomi än vad personer med högre utbildning har. Ekonomin påverkar givetvis våra inköp och matvanor. Hälsosam mat inkl. frukt och grönt är oftast dyrare än mindre hälsosam mat, men eftersom att ekonomin inte finns för mer hälsosamma produkter får personer med lägre utbildning/förtidspensionärer/arbetslösa nöja sig med det som är mindre hälsosamt, därav sämre matvanor och en förklaring till det faktum att personer med högre utbildning tenderar att äta så pass mycket mer frukt och grönt än personer med lägre utbildning. Detta ger naturligtvis sämre matvanor, vilket leder till en mer ohälsosam livsstil och även ökad risk för cancer. Flera faktorer hänger ihop och det finns inte ett enkelt svar till varför personer med lägre utbildning tenderar att drabbas av cancer i högre utsträckning än personer med högre utbildning, utan det rör sig om flera faktorer som hänger ihop och påverkar varandra. Exempelvis påverkar utbildning inkomst och ekonomi, vilket i sin tur påverkar matvanor, rökning, boende/bostadsområde osv. Allt hänger ihop.

Jag ska inte tråka ut er med att gräva djupare i det där, men jag tycker det är väldigt intressant och jag satt som sagt med det större delen av helgen och förra veckan med för den delen.

Egentligen skulle jag ha åkt till en kompis nu i helgen, men ekonomin är minst sagt skral just nu, så vi fick skjuta på det några veckor och istället vaknade jag 03:30 i lördags, gick upp runt 5, satte mig och pluggade några timmar, la mig igen, somnade om och sov till 14:00. När jag sov så länge senast vet jag inte riktigt, men det var grymt skönt! Tillbringade sedan större delen av kvällen med att plugga, låg länge i ssängen även i söndags, men avslutade dagen och veckan med att köra skiten ur mig på ett riktigt bra intervallpass på rodd, efter att ha pluggat i typ sju timmar.

I måndags blev det ett dåligt löppass men en betydligt bättre goalballträning, den bästa på länge vill jag nog påstå och så somnade jag relativt tidigt.

Igår blev det en produktiv dag. Jag låg i sängen till typ 10, vilket nästan har blivit mer regel än undantag nu på slutet, lyssnade på några podar, jag är totalt hooked när det gäller podcasts just nu, gick upp, städade köket, dammsög, plockade undan lite, vek tvätt och startade en ny maskin, lunchade med en vän här hemma, åt och drack kaffe, lyssnade på musik och lagade mat igen. Sedan tillbringade jag kvällen framför datorn, lyssnade på hockeyn och skickade in båda de ovanstående uppgifterna. En bra dag helt enkelt.

Idag skulle jag och Julian ha tränat, men hans mormor hade ramlat imorse, så han var tvungen att åka dit. Självklart ska han göra det, inget snack om saken, men tittar man bakåt på september och oktober så har det inte varit någon bra träningshöst. Julian har varit sjuk, jag har varit sjuk, det har varit träningsläger i England, tävling i Göteborg, ett pass här och ett pass där har ställts in av en eller annan orsak, jag har prioriterat skolan när det har varit väldigt mycket att göra och det har helt enkelt blivit väldigt hackit och inte alls så kontinuerligt som det brukar vara...

Avslutningsvis reflekterar jag lite över det faktum att jag nu har varit hemma fyra helger i rad. Det händer inte särskilt ofta, men under de kommande sex helgerna är jag bara hemma en, så det är verkligen allt på en gång nu. Först är det Elitidrottskolan i Göteborg nu i helgen, sedan är det tävling i Stockholm, helgen efter det ska jag till den där kompisen jag inte kunde åka till nu i helgen, sedan är jag hemma en helg, så är det avslutning med Elitidrottsskolan och så avslutar vi med tävling i Malmö. Sedan är det tredje advent nästa gång jag är hemma och då är det snart jul. Wow, det går fort nu...

Beats wireless vs. Beats Solo2 wireless

Tid: 21:54:00
Datum: 2016-10-21
Kategori: Allmänt

Är du ute efter att köpa nya lurar?
Titta på klippet nedan, där jag jämför Beats Wireless med Beats Solo2 wireless, som är efterföljaren till Wireless kan man säga.

Kort sagt kan man sammanfatta det såhär:
Solo2 wireless har ett betydligt klarare ljud med fler detaljer, men en mycket mer tillbakadragen bas. De känns mer gediget byggda än wireless och har en fjärrkontroll på kabeln, om man skulle vilja lyssna på dem med sladd, vilket inte Wireless har.
Wireless dämpar å andra sidan omgivande buller bättre, är skönare att ha på sig vid längre lyssning och levererar betydligt mer bas än vad Solo2 wireless gör.


Sluta spela spel, bara var den du är!

Tid: 20:28:00
Datum: 2016-10-19
Kategori: Musik

Syster sols svenska låtar gillar jag faktiskt och den här är inget undantag. Fint budskap är det i den också, för, kom ihåg, du är viktig, värdefull och fin precis som du är!


Äta i mörker

Tid: 14:57:00
Datum: 2016-10-16
Kategori: Att leva med en synnedsättning

Skulle du våga eller vilja äta i totalt komplett mörker?
Det är nämligen vad vi håller på att starta upp i Norrköping för tillfället.
Det finns redan av varierad karaktär i en rad större städer utomlands och även i Stockholm, men nu är det alltså på gång även i Norrköping.

Hela grejen går alltså ut på att äta i ett helt mörklagt rum där det inte finns minsta ljuskälla, för att på så sätt dels få en "bild av" hur det är att äta utan att se, dels att äta och uppleva maten med andra sinnen än ögonen.

Att mörklägga ett rum helt och hållet är inte det lättaste och är det som har varit överlägset svårast med projektet. Vi började prata om det här redan för tre-fyra år sedan och hade då några entusiastiska gubbar med på tåget som skulle hjälpa till att fixa mörkläggningen, men det var svårare än de trodde, för minsta lilla nyckelhål, dörrspringa, ja, t.o.m. visare på en klocka lyser upp väldit mycket i ett annars helt mörkt rum, så till slut fick vi leta ny lokal, för den vi hade från början gick helt enkelt inte att få helt mörk.

Det har vi lyckats med på det nya stället, där jag, tillsammans med några andra, kommer att agera serveringspersonal.

Uppdraget är som klippt och skuret för mig, för oss över huvud taget, för alla som serverar har en synnedsättning och det blir verkligen vår hemmaplan där vi vet hur man ska beté sig och hur man ska vara. Det är dock bara jag som inte ser något alls i personalen, så även för de andra som serverar blir det lite annorlunda, eftersom att de är vana att använda den lilla syn de har, men för mig är det verkligen hemmaplan, för det skulle kunna vara precis som vilket rum som helst för min del.

En middag, vinprovning, fika eller vad man nu vill testa, i fredags serverade vi trerätters som ett litet test, går till så att gästerna kommer dit och kanske tar en fördrink eller så på övervåningen. Utanför rummet där man sitter och äter är det sedan som en sluss med två öppningar, där det sitter tjocka mörkläggninsgardiner för båda öppningarna. Det måste vara två öppningar för att garantera att det inte släpps in minsta ljus i själva rummet där man sitter och äter, för då fallerar hela grejen.

Gästerna får sedan gå på led in i det mörka rummet, ledsagade av någon av oss som serverar. Man anvisas en plats och sedan kommer vi allt eftersom att servera förrätt, huvudrätt, efterrätt, kaffe, vin, ja, vad som nu ska serveras. gästerna avnjuter måltiden i totalt mörker och är då tvungna att upptäcka och utforska maten med enbart känsel, lukt och smak som verktyg.

Det är en upplevelse, jag lovar!

Låter det spännande? Skulle du vilja testa?

Vi är i en liten planeringsfas just nu, men när allt är spikat kommer det troligen gå till så att det kommer att finnas en rad olika datum där gästerna helt enkelt får boka in sig och sitt sällskap. någonstans mellan åtta-sexton personer har vi sagt är lagom, så varför inte göra det här som en kul grej med kompisarna eller familjen?

Macken

Tid: 13:39:30
Datum: 2016-10-13
Kategori: Allmänt

Jag lyssnade på creepypodden häromdagen och där var det en story från mina hemtrakter utanför Mjölby. Mellan Mjölby och Västraharg går väg 593. Tittar man upp den på Google maps ser det ut som rena sommaridyllen, nästan typiska bilden för ett svenskt sommarlandskap.

På ett forum på nätet berättade en kille om en händelse som inträffade där i början av 90-talet. killen sommarjobbade i Mjölby kommun, klippte gräs och utförde div. olika sysslor.

En dag hade han och en kollega varit utanför själva Mjölby och färdades då längs just den här väg 593. Plötsligt insåg de att bensinen nästan var slut. Den skulle inte räcka hela vägen tillbaka till Mjölby, men de beslöt att köra på och se hur långt det räckte, så fick de väl ringa efter någon när bensinen var slut. Det var innan mobiltelefonernas tid, men i bilen fanns något slags komradio som de kunde använda. Varför de inte använde den direkt vet jag inte.

Plötsligt fick de se en gammal mack som låg precis intill vägen. Macken bestod av en gammal gulrandig pump, ett litet skjul och en lite större lada. Ingen av dem hade noterat macken någon gång tidigare när de hade kört längs vägen, men de tänkte att det väl bara var ouppmärksamhet från deras håll, så de stannade där, klev ur bilen, gick in i det lilla skjulet, pratade med en gammal gubbe bakom disken och sa att de behövde tanka. Gubben plockade ner en nyckel till pumpen, följde med dem ut, låste upp pumpen och hjälpte dem att tanka. De skramlade ihop till kontant betalning, ni vet, det här var i början av 90-talet, betalade och fick ett handskrivet kvitto tillbaka.

De tackade och fortsatte mot Mjölby, men efter bara några kilometer började bilen beté sig konstigt och det kom svart rök ur avgasröret. Det såg inte bra ut och väl framme i Mjölby beslöt de att slanga ur bensinen igen, för gubben verkade ha gett dem fel sorts bensin. När de slangade ur bensinen såg den dock varken ut som diesel eller bensin. den var mer mjölkigt vit och en mekaniker frågade var tusan de hade fått den där bensinen ifrån, för den såg ut som något liknande det bilarna körde på under kriget, ett slags blandning av bensin och terpentin. Det gick att köra på, men slet väldit mycket på motorn. Killarna svarade emellertid att de hade tankat på den lilla macken längs väg 593, men mekanikern såg då väldigt förbryllad ut och sa att där inte fanns någon mack. Det var ju väldigt konstigt tyckte killarna, för de hade ju liksom varit där och tankat, men hur många de än frågade så var det ingen som kände till macken. Den fanns helt enkelt inte där. Ändå hade de varit där och t.o.m. fått ett handskrivet kvitto. Kvittot har killen fortfarande kvar, men vad det var för mack, det är det fortfarande ingen som vet.

Vad tror ni om det här? Vad var det för mack de var på, var de ens där eller är det bara bluff allting?

Jag vet att sådant här är väldigt delat, antingen tror man på det eller så tror man inte på det. Det är väldigt svårt att övertyga någon som inte tror på sådant att det är sant, för det finns ju liksom inga bevis och det mesta går att bortförklara, så länge man inte upplever det själv och t.o.m. då kan det vara svårt att acceptera. Varför? Jo, för att människan vill ha kontroll och vill ha en logisk förklaring till allt som sker runtomkring oss. När det inte finns någon logisk förklaring blir vi skrämda, för då har viingen kontroll längre. därför försöker många vifta bort det med att det är skitsnack. Det är mest tryggt och bekvämt att göra så, men vissa tror ändå på att det kan vara något övernaturligt som inte har någon logisk förklaring och jag är en av dem. Jag fascineras oerhört av sådant här, tycker det är väldigt intressant, men vad det var för mack killarna besökte och hur den kom dit, det har jag faktiskt inget svar på. Därför går det inte heller att övertyga de som inte tror på sådant här, för det finns inga bevis för att det skulle vara något annat än skitsnack, förutom det där kvittot då...

Klädlista

Tid: 18:32:00
Datum: 2016-10-09
Kategori: Allmänt

Här är en liten lista som jag hittade för ett tag sedan. Här får ni veta lite mer om min klädstil, vad som finns i min garderob och lite sociologiska utsvävningar kring märken och kvalitet.

Vilken färg har du mest av i din garderob?

Det måste nog vara blått, grått, svart och vitt.

Vet inte exakt vad jag har mest av, men jeansen är blå och det är många grå och blåa tjocktröjor, medan T-shirtarna mest domineras av svart och vitt.

Har du ordning i din garderob?

Ja det tycker jag att jag har. Tröjor, skjortor och jeans hänger på galjar i en skjutdörrsgarderob och T-shirtar, pikéer, shorts och mjukisbyxor har sina särskilda högar i två korgar i en annan skjutdörrsgarderob. Så nog har jag ordning alltid. Kontrasten mot sambons korgar är stundtals monumental, för att hon över huvud taget hittar vad hon ska ha, det  är ibland en gåta.

Något plagg i din garderob som du inte skulle klara dig utan?

Egentligen spelar det ju inte så stor roll, bara man har något att ta på sig, men får jag vara lite fåfäng så älskar jag min Lacostetröja som jag köpte nu i somras, en stickad blå och vitrandig sak som är hur skön som helst! Jag testade den redan förra sommaren, men köpte den inte då. Den var för dyr. Det ånrade jag sen efteråt, men nästa gång vi kom till Klädhuset Falerum fanns den inte kvar och personalen sa att den hade utgått, så jag hyste inga förhoppningar om att någonsin få äga den, men när vi var där i somras var det den första tröjan jag fick syn på. Jag testade och provade, både en och fyra gånger, jämförde den med en annan blåvitrandig tröja för inte ens hälften så mycket pengar. Till slut var jag nära på att inte köpa någon av tröjorna, men precis när vi skulle gå ut tänkte jag att "nej, vafan, jag ångrade mig ordentligt förra året när jag inte köpte den där tröjan, då kommer jag säkert att göra det nu med". Så jag köpte den, trots priset, och det ångrar jag inte, så galet skön är den!

Vad är det finaste du har i din garderob?

Haha, kan nog också vara den där Lacostetröjan, men ska jag vara lite mer finessrik och inte avge samma svar så får det nog bli min blå Gantpiké, eller den vita Peakpikén, är svårt att välja, men jag gillar pikéer, som ni kanske märker. Det är dock en relativt ny företeelse, för förr om åren ville jag absolut inte ha det. Då skulle det vara Nike och Adidas, vanliga hoodttröjor och T-shirtar, gärna med tryck, men jag har väl så smått övergått till ett lite mer "vuxet" mode kanske man kan säga. Diskret mode skulle man också kunna säga. Någon av de stickade Filippa K eller Ganttröjorna är med andra ord också heta kandidater dit.

Någonting som du absolut inte skulle vilja ha i din garderob?

Det finns mycket, men en brun typ manchesterväst är ju inte så snygt alltså. Gillar varken brunt eller manchester...

Det skönaste plagg som finns i din garderob?

Det har jag väl nästan redan svarat på. Det är min nya favorittröja, Lacostetröjan, men ska jag återigen vara finessrik och inte avge samma svar så får det nog antingen bli en cremefärgad Filippa K-tröja, tjockt stickad och oerhört skön, eller en blå stickad tröja från HM som ingick i den paralympiska kollektionen till Sotji för två år sedan, så jävla tjock, mysig och varm är den, en riktigt härlig tröja att mysa in sig i en kall vinterdag!

Är kläder viktigt för dig?

Det får jag nog faktiskt säga att det är.

Tidigare var jag väl något slags märkessnobbswannabe, där allt skulle vara Nike eller Adidas, Champion och Puma kunde också funka, men Nike eller Adidas skulle det helst vara, gärna svart/grått/vitt. Numera har jag väl övergått till en mer faktisk märkessnobbig stil med Lacoste, Gant, Filippa K, Peak, Lyle 'n Scotts osv. men det känns ändå fel att kalla mig märkessnobb tycker jag. Det låter så drygt och bitchigt. Jag skulle nog snarare säga att jag trivs i lite mer exklusiva kläder, hellre kvalitet än kvantitet. Varför gör jag det då? Jo, troligtvis handlar det om att försöka klättra ett snäpp eller två på klasstegen, att försöka vara finare än vad jag i själva verket är, rent klassmässigt då. Det är oftast därför folk köper dyra kläder, för att man vill vara fin, känna sig fin med lite mer exklusiva kläder som ger en illution av en högre klasstillhörighet än den förmodade medelklass som man egentligen tillhör. För den sakens skull är det ju inte så att jag inte kan köpa en billig tröja, men precis som mycket annat så får man vad man betalar för, även om en hel del av pengarna man betalar för en dyrare vara är för att det står Lacoste, Nad, Denon, Apple, Orrefors eller vad det nu kan tänkas vara för märke, snarare än att kvaliteten faktiskt är så mycket bättre. Givetvis gör Orrefors mer ekklusiva glasföremål än vad Ikea säljer, Nad och Denons förstärkare och högtalare håller en betydligt högre klass än vad Thompson och Philips gör, men ni fattar grejen. Det är känslan av lyx som man vill åt minst lika mycket som kvaliteten. Så ja, jag skulle nog säga att kläder är viktigt för mig.

Vem utmanar du att göra den här listan?

Alla som vill göra den!

Prata om stress i skolan

Tid: 12:48:00
Datum: 2016-10-04
Kategori: Allmänt

Sjukskrivningar p.g.a. stress och utmattningssyndrom ökar mer och mer, men kunskapsnivån i och omkring stress och vad den faktiskt kan göra med kroppen är fortfarande relativt låg.
För många kommer sjukskrivningen som en ren chock.
Symtomen har ignorerats eller förträngts under en väldigt lång tid och till slut går det inte längre.
Problemet är att många inte ens är medvetna om att man förtränger eller ignorerar kroppens signaler på stress, för man är inte medveten om eller har kunskap i vad stress kan göra med kroppen och vilka signaler och symtom det kan handla om.

Därför tror jag att det är en väldigt bra idé att ta upp det här redan i skolan.
Varför får ni höra om ni tittar på videon!