Mot paralympics i Rio 2016! -

Semester!

Tid: 05:46:00
Datum: 2018-07-05
Kategori: Allmänt

Nu var det återigen nästan en månad sedan jag bloggade igen, men det är nog lika bra att konstatera att det är såhär mitt bloggande ser ut just nu. Det är inte särskilt frekvent, inte särskilt glammoröst eller särskilt tilldragande, but that's how I am. Vill ni stanna kvar och läsa så gör ni det, annars gör ni det inte. Bloggen kommer iaf garanterat att finnas kvar, men vill ni av någon outgrundlig anledning ha ett mer frekvent flöde av mitt liv så rekomenderar jag Facebook.

Hursomhelst, det har hänt en hel del sedan jag skrev senast, jag har fylt år, varit på mörklagd promenad med politiker i stan, varit ute och ätit med mormor, ett VM har avslutats och ett annat VM har tagit sin början, midsommar har firats, jag har badat, tillbringat massa tid både i stugan och ute på balkongen, just nu har jag mitt livs första "riktiga" semester och sommaren har fortsatt att leverera.

Först måste vi ju dock bara nämna den helt ofattbart fina och underbara maj som vi hade i år! Det var 25-30 grader i nästan en hel månad, sol mer eller mindre varje dag, vi satt ute på jobbet, drack kaffe och åt lunch, för att inte tala om den eftermiddagen när vi tyckte att vi behövde lite personalvård, så vi gick helt enkelt till Bosses glassbar och satte oss där och åt glass i solen, jag schtekte timme efter timme på balkongen, drack islatte eller iste , badade i 25-gradigt vatten här i stugan och gick många fina och långa promenader med Maya. Bättre promenadväder går inte att få!

Hela månaden förflöt i något slags högsommar-mood och det gick knappt att förstå. Normalt sätt har vi kanske två-tre sådana dagar varje sommar, om ens det. Nu var det så i nästan en hel månad och dessutom redan i maj. Inte ens kvällarna blev kalla. Det gick utan problem att sitta ute tills runt midnatt. Det var som utlandet och jag är inte alls avundssjuk på de som åkte utomlands där och då, för när Sverige visar sig från den sidan, då finns det inget som slår vårt magiskt vackra och fina avlånga land!

Nåväl, nedräkningen på jobbet inför semestern började så smått ta fart, alt började saktas ner redan i början av juni, så sista månaden på jobbet kan jag inte direkt säga var särskilt hektisk, men det var skönt och nu är den då här, mitt livs första "riktiga" semester. Jag började ju jobba i höstas och aldrig tidigare har jag haft ett jobb som har gjort att jag har haft regelrätt semester. Visst har jag varit ledig, men då har det varit sommarlov från studierna. Så även om det inte blir lika lång ledighet nu, så är det ändå betald ledighet och det känns stort på något sätt.

Jag kommer tillbringa två av mina fem veckor här i stugan och sedan har jag inte så mycket mer planerat. Vi får se vad som händer, men troligtvis händer det inte så mycket alls, eftersom att jag inte har så många vänner i närheten att göra spontana saker med. Det är något jag saknar och ibland känns det t.o.m. lite ensamt, som när syster messade till en kompis på kusins student tidigare i juni och frågade om de skulle ut och ta ett glas vin efteråt. Bara sådär. Sådant vill jag också kunna göra, men det har jag ingen att göra med. Mer om det tar vi dock i ett annat inlägg.

Här vill jag ha en mer positiv känsla, för det är ju trots allt sommar och vilken sommar vi har! Det var ett par veckor där runt midsommar, så klart, då det var lite sämre väder, men nu har värmen återvänt och den kommande veckan ska det bli mycket sol och runt 25 grader. Perfekt för att vara i stugan, så räkna med mycket tid på bryggan och kanske ett och annat dopp för att svalka kroppren litegrann!

Midsommar ja. Den firades i år nere i Skåne hos en av mina bästa vänner. Ett väldigt lugnt firande tillsammans med hennes familj och grannar, men tågresan ner dit blev desto mer händelserik. Utanför Hesleholm blev vi nämligen stående i nästan två timmar. Det var bara ett spår öppet där och ett annat tåg skulle passera norrut. Det tåget fick dock problem, så där stod vi. Till slut bestämdes det att vårt tåg inte skulle rulla vidare och att det blev ersättningsbussar från Hesleholm och vidare söderut, men när resten av passagerarna fick reda på det hade jag redan fått VIP-information av en väldigt snäll tågvärd, som fixade taxi åt mig och sedan följde mig dit. Ingen av oss hade tidigare varit i Hesleholm, så det var spännande, men ibland ska man ha fördel av att ha ledsagning.

Strax innan midsommar fyllde jag också år och det firades hemma hos mamma och pappa. Egentligen skulle vi ha varit här i stugan då också, ,men nu ska mamma och pappa flytta till hösten och därför ville jag ha ett sista födelsedagsfirande i mitt barndomshem. Det kändes nästan lite sorgligt, men det blev ett bra och fint firande med god mat, grillat kött och majs, bönsallad, några kalla såser och andra tillbehör. Väldigt fräscht och gott. Sedan blev det så klart också hederlig klassisk jordgubstårta och kaffe. Ett väldigt fint och lyckat firande och jag vill bara tacka min underbara familj och släkt som delar dessa fina minnen med mig. Tack för att ni finns!

min_mat_nar_vi_var_ute_och_at_med_mormor

Veckan efter midsommar, min sista arbetsvecka innan semestern, innehöll både grillning med gamla poddgänget hemma hos Ida, grillning med tillhörande kubbspelande och bubbelpool med delar av laget hos Jennifers föräldrar och restaurangbesök tillsammans med mormor, alla syskon och kusiner. Hon fick det i födelsedagspresent av oss, mormor, och hon uppskattade det. God mat, som ni ser på bilden ovan, gott vin och efteråt blev det glass på Bosses igen. Deras legendariska och omtalade marängswissglass är ju nämligen helt fantastisk!

Den blir dock slagen på fingrarna av den glass jag åt i Malmö när jag, Albin och Louise var där för att se finaldagen av goalball-VM i början av juni, jäklar vilken god glass det var!

Jag är inte mycket för sorbeter annars, men här tog jag hallonsorbet, för det var ju så hiskeligt varmt ute, 29 grader den dagen, och jävlar så god den var! Godaste sorbeten jag har ätit och t.o.m. godaste glassen jag har ätit i sverige. Den avnjöt vi utanför den lilla glassboden, på en bänk i skuggan. Lilla glassfabriken heter stället om ni har vägarna förbi och det rekomenderas å det varmaste!

Goalball-VM nämde jag också. Det var ju egentligen därför vi var i Malmö. Vi hade alltså ett VM på hemmaplan, i Sverige, och nu när fotbolls-VM är i full gång kan jag inte låta bli att jämföra de båda idrotterna. Det är orättvist och går egentligen inte att göra, men jag gör det ändå. Det Janne Andersons mannar är på väg att göra borta i Ryssland är ofantligt stort, häftigt och mäktigt, det förtjänar all uppmärksamhet som det får, men ett annat VM, som t.o.m. gick på hemmaplan, fick knappt någon uppmärksamhet alls. Jag gissar att ingen av er som läser, bortsät från er i Skåneregionen, ens visste att vi hade ett VM i Sverige för knappt en månad sedan?

I Skåne uppmärksammades det relativt mycket och vår lagkapten, Fatmir Seremeti, stod t.o.m. som ansikte utåt för mästerskapet och sågs både på affischer och på medaljerna som senare delades ut, det fanns flertalet artiklar i lokala media, SVT gjorde någott reportage och Radiosporten hade ett par inslag, men det var ju inte ens i närheten av fotbolls-VM just nu och det är som sagt inte alls konstigt. Vi håller nämligen på att få ett nytt historiskt idrottsinslag i Sverige, likt VM-bronset 94. Sverige har alltså, om någon nu skulle ha missat det, vunnit sin grupp före Mexiko, de regerande världsmästarna, Tyskland, är utslagna och bara det är en sensation. Vem hade trott att Sverige skulle vinna gruppen och att Tyskland skulle bli utslaget? Inte jag åtminstone!

Sedan får Sverige Schweiz i åttondelsfinal, vinner med 1-0 och nu är man i kvartsfinal mot England på lördag. Ett England som tog sig vidare på straffar mot Colombia. Det är många straffavgöranden vi har haft och det är många skrällar vi har sett. Holland och Italien missade t.o.m. VM, Tyskland försvann i gruppen och såväl Argentina och Portugal som Spanien försvann nu i åttondelen. Stornation efter stornation försvinner och det råder fotbollsfeber i hela landet. Det är så kul att se. Dagen då Sverige slog Mexiko med 3-0 var samma dag som vi var ute och åt med mormor och det var fotboll och gula tröjor överallt. Folk hälsade på varandra, pratade om matchen med allt och alla, log mot varandra och liksom öppnade upp sig. Det var en så varm och härlig stämning och känsla över hela stan. Idrotten skapade en gemenskap och det är faktiskt både häftigt och kul att se och ta del av den här fotbolllsfesten här på hemmaplan. Utan att jinksa så tror jag dessutom att det finns goda chanser till att det räcker ännu längre än till kvartsfinal...

Vid kvartsfinal tog det dock stopp för Sverige i goalball-VM, om vi återgår till det, så vi fick inte se Sverige när vi var nere för att se matcherna under finaldagen, då semifinaler och medaljmatcher spelades.

Vi hade goda förhoppningar om att få se Sverige, men efter att vi spelat 8-8 mot Argentina, slagit Australien med 13-5, Turkiet med 4-2, Algeriet med 9-1 och förlorat 9-2 mot Belgien, 15-6 mot Litauen och 5-6 i den avslutande gruppspelsmatchen mot Kina, så slutade vi trea i gruppen och fick möta de regerande världsmästarna, Brasilien, i kvartsfinal.

En kvartsfinal som vi tyvärr förlorade med 9-3. Det var dock jämnt väldigt länge och rann inte iväg förrän under de sista minuterna. Så vi pressade dem väldigt bra och Brasilien gick sedan och vann hela mästerskapet, efter en rysare mot Litauen i semin, som Brasilien vann med 7-6 efter förlängning, vilket ni kan se i videon längst ner i inlägget, och sedan övertygande 8-3 mot Tyskland i finalen.

Det var väldigt kul att se goalball på så hög nivå på så nära håll, för det kommer vi troligtvis aldrig få göra igen. T.o.m. mamma och pappa var nere en dag för att titta, trots att jag inte blev uttagen att spela, för det här var lite av en once in a lifetime-chans.

En väldigt fin och minnesvärd resa till Malmö var det hursomhelst och vädret gick som sagt inte att klaga på!

jag_och_centerpartisten_julie_Tran_utanfor_rece

det gjorde det inte heller den dag då jag var ute och gick en mörklagd promenad i stan med en ledamot från Centerpartiet, Julie Tran. Hon var med under paneldebatten vi hade i maj och var väldigt entusiastisk och positiv efteråt, så jag tänkte att det var bäst att smida medan järnet var varmt. Det ledde till att hon kom upp till vårt kansli en av mina sista dagar innan semestern och vi begav oss ut i stan för att både åka buss och försöka orientera oss nere på resecentrum, båda två med vit käpp och hon med en svart ögonbindel, som ni ser på bilden.

Syftet med det hela var att hon skulle få en större inblick i och förståelse för vad det innebär att orientera sig utomhus när man inte ser, vilka svårigheter man dagligen stöter på och vad som är viktigt att tänka på när man bygger om eller bygger nytt. Hur extremt viktiga hållplatsutropen är på bussarna, hur fantastiskt mycket det skulle underlätta om vi fick in linjeutrop på bussarna också, att sinusplattor, ni vet, de refflade plattorna som finns på tågstationer eller i andra utomhusmiljöer och som man ska kunna orientera sig efter med hjälp av käppen, kan utgöra ett komplement, men absolut inte är en fullgod tillgänglighetsanpassning, hur svårt det är att veta var man ska gå när bussarna inte alltid stannar på samma ställe, hur svåra sinusplattorna är att känna även under optimala förhållanden, d.v.s. när det inte är snö, fallna löv, grus eller annat som täcker dem, hur viktiga ticksignalerna är vid övergångsställen och varför s.k. gångfartsområden, där alla typer av trafik ska samspela med varandra, är en så dålig lösning.

Julie var nöjd med dagen och fick många aha-upplevelser och min förhoppning är också att hon tog med sig både ny kunskap och erfarenhet från vår lilla promenad, som avslutades med kaffe och lite tankar och reflektioner på vårt kansli.

Avslutningsvis har ni här nedan alltså videon från semifinalen i VM mellan Brasilien och Litauen. Det var en häftig match att se och det här är i förllängningen och när Brasilien avgör. Njut av goalball på riktigt hög nivå!