Kryssning med Celebrity Reflection

Tid: 20:26:54
Datum: 2020-04-25
Kategori: Allmänt

Long time ago, men såhär i Coronatider finns det ju plötsligt hur mycket tid som helst att göra saker på, när allt annat blir inställt. Tävlingar, turneringar och mästerskap inom idrotten ställs in eller flyttas, utbildningar, möten och föreläsningar på jobbet ställs in eller flyttas och livet går allmänt på sparlåga. I vanliga fall är det så många helger jag är borta på tävlingar eller läger, så när det väl blir en helt ledig och oplanerad helg tycker jag det är hur skönt som helst att bara vara hemma utan några planer alls, men nu tycker t.o.m. jag att det är tråkigt när det inte händer någonting. Samtidigt är det inte mycket att göra något åt och det gäller bara att vara kreativ och hitta på annat att göra än det "gamla vanliga".

Då finns det även tid för att blogga.

Därför tänkte jag sent om sider berätta lite om Karibienkryssningen jag och bästa vän gjorde för drygt ett år sedan, som en gemensam trettioårspresent till oss själva och vilken present det blev!

Det här är verkligen minnen för livet och det finns hur mycket som helst att berätta om den här resan. Därför tänkte jag att vi dela upp det i två delar. I det här inlägget berättar och visar jag lite från flygresan och själva fartyget. Sedan tar vi resmålen i nästa inlägg.

så, bered er på mastig läsning, men jag kan glädja er med att det även blir ganska mycket bilder i det här!

Planerandet inför resan började nästan ett år i förväg. Vi tittade från början både på All inclusive-hotell i bl.a. Mexiko, Atlantkryssningar och Karibienkryssningar.

Till slut enades vi om en Karibienkryssning.

Då återstod bara att hitta en lämplig och lockande rutt och vi fastnade till slut för en elvanätterskryssning med Celebrity Reflection, med avgång och ankomst i Fort Lauderdale. Däremellan väntade stopp på Caymanöarna, Colombia, Panama, Costa Rica och Mexico.

Flyg och transfers från flygplatsen skulle bokas, hotell i Fort Lauderdale likaså, ESTA-ansökan för att få komma in i USA skulle fyllas i, skickas in och godkännas, vi skulle titta på och enas om utflykter på de olika stoppen under kryssningen och en rad annat småfix skulle ordnas och fixas med. Jag är glad att Jocke har resor som största intresse och har stenkoll på allt sådant där som ska göras och fyllas i, hur man gör och var/när man ska titta för att få bästa priser på allting. Jag hänger mest bara med, men litar fullständigt på honom i de här lägena, för jag vet att han har koll.

Tidigt på morgonen, eller snarare mitt i natten, den 9 mars 2019, var det hursomhelst äntligen dags. Jag hade självklart åkt upp till Stockholm dagen innan och nu ringde klockan 03:45. Då var det bara att ta sig ut till Arlanda och sedan flög vi smärtfritt till München, där vi skulle byta flight för att flyga över till Miami.

Två saker i det här. Först och främst var det första gången jag skulle flyga utanför Europa, så bara den grejen kändes väldigt stor. Vi skulle dessutom flyga med ett Airbus A380, ett av världens största flygplan med plats för drygt 800 passagerare om man konfigurerar planet med en klass, drygt 500 personer om man har både 1st class, Business class och Ekonomy class. Planet mäter nästan 73 meter på längden, är närmre 80 meter mellan vingspätsarna och väger nästan 280 ton, utan passagerare. Kort sagt, planet är gigantiskt! Det har dessutom två kompletta våningsplan, med 1st och Business class på ovanvåningen och Ekoomy class på undervåningen. Det finns dock några säten i Ekonomy class även på ovanvåningen och det var därför vi också kunde sitta där uppe. Bara den grejen, att sitta på övervåningen i ett flygplan, häftigt!

Vi boardade planet på undervåningen, gick igenom hela kabinen, se bilden nedan, och sedan upp för trappan till övervåningen och våra platser, där ni här nedan också kan se mig innan vi lyfte.

Huvuddäck_på_flygplanet_Airbus_A380

Jag_sitter_på_overvaningen_på_ett_Airbus_A380

Själva flygningen gick förvånansvärt smidigt. Jag lyssnade på musik och halvsov större delen av flygningen och plötsligt var vi framme i Miami, där vi, till skillnad från München, unboardade direkt från övervåningen.

När man har bokat ledsagning utomlands vill de alltid att man ska åka rullstol, trots att det inte är något som helst fel på benen. Jag antar att det dels är det första man tänker på när någon behöver assistans, då är det rullstol, dels kan det kanske vara någon form av försäkringsgrej som inte gäller om man går, för även om man insisterar på att gå så vill de absolut att man ska åka rullstol. På ett sätt känns det lite förminskande, men samtidigt får man välja sina strider litegrann, så jag satte mig vackert i rullstolen och blev skjutsad genom den enorma flygplatsen i Miami.

Killen i säkerhetskontrollen lät precis sådär strikt och hård som man föreställer sig när han frågade i vilket syfte vi skulle in i landet och när han skulle ta fingeravtrycken, "right hand thumb", "right hand three fingers", "left hand thumb", "left hand three fingers" komenderade han.

Vi hade bokat transfer från Miami till Fort Lauderdale och hotellet där vi skulle bo ett par nätter innan själva kryssningen, för att hinna aklimatisera oss lite.

Dagarna i Fort Lauderdale tänker jag dock att vi tar i nästa inlägg. Nu hoppar vi istället till själva kryssningen och fartyget, som ni ser på bilderna nedan. Där ligger det i hamn i Fort Lauderdale och Cozumel, Mexico. I Mexico syns även bjässen Allure of the seas i bakgrunden, ett av Royal caribbeans flaggskepp. Den mäter 360 meter på längden och som bredast 60 meter, har 2704 hytter och tar 6300 passagerare. Den har skridskobana, wolleyboll och basketplaner, sexton! bubbelpooler, fyra simbassänger, två klätterväggar, minigolfbana m.m.

Celebrity_Reflection_i_Fort_Lauderdale

Celebrity_Reflection_i_Cozumel_med_Allure_of_the_seas_i_bakgrunden

Riktigt så stort var inte vårt fartyg, men Celebrity Reflection tar ändå drygt 3000 passagerare och knappt 1300 personal, så totalt nästan 4400 personer. Fartyget har sexton däck (står sjutton på Wikipedia), har ett antal pooler, barer och restauranger, basketplan, löparbanor, gym och spa, teater, butiker och cafféer och en hel del annat. Längst ner i det här inlägget finns en video med en rundvandring på i stort sett hela fartyget. Där kan ni få en ordentlig bild av hur det ser ut "på riktigt". Här nedan ser ni dock löparbanorna runt fartyget och två bilder tagna från däck 15 och ut över pooldäck 14, en bild på morgonen och en på kvällen.

Loparbanorna_runt_fartyget

Utsikt_over_pooldack_pa_morgonen

Utsikt_over_pooldack_på_kvallen

Vi ser även bubbelpoolen vid solariet på däck 14, The relax lounge vid spaavdelningen på däck 11 och den gigantiska teatern på däck 4-5, dit man gick innan varje utflykt.

Poolen_vid_solariet

The_relax_lounge_pa_dack_11

Reflection_theatre_dack_4_5

Man har med andra ord aldrig tråkigt ombord på de här fartygen, det finns alltid något att göra, även de dagar då man enbart är till havs och inte ligger i hamn någonstans. Att det i stort sätt uteslutande var runt 30 grader och sol, ännu varmare och fuktigare i Colombia och Panama, lite mer ostadigt i Costa Rica, gjorde ju inte saken sämre. Solade vi inte på däck 15 åt vi burgare i Mass grill eller drack drinkar i Sunset bar, Sky bar eller någon av de andra barerna ombord, åt trerätters middag i Opus dinning room på däck 4-5 eller lunchbufé på däck 14. Opus dinning room, jag som solar på "Sundeck 15", Sky bar på däck 14 och vår favorit, Sunset bar på däck 15, ser ni på bilderna här nedan.

Opus_dinning_room_dack_4_5

Jag_solar_pa_Sundeck_15

Sky_bar

Sunset_bar

Mat och dryck är, som ni ser och märker, centralt på de här krryssningarna. Det finns frukostbufé i buférestaurangen på däck 14 och flertalet andra frukostställen att äta på om man hällre vill det. Jag åt oftast mackor, rökt lax, olika smootthies, färsk frukt och juice, kaffe och någon kaka till frukost. Någon gång, när vi skulle ut på en tidig utflykt, beställde vi även frukost direkt till hytten. Den frukostbrickan ser ni här nedan.

Frukostbrickan_i_hytten

Hytten ja. Det var inte heller vilken hytt som helst. Ett hyfsat rymligt badrum, säng, soffa med ett litet glasbord, TV, minibar, där vi förvarade vatten och läsk som vi bunkrade upp med, och inte minst, egen balkong med solstolar utanför skjutdörrar i glas. Behöver jag ens säga att jag tillbringade många timmar där ute? Bara smaka på det, egen balkong på kryssning i Karibien!

Hytt_1178_med_balkong



Havet_fran_balkongen_med_en_bit_av_racket

Hoppar vi tillbaka till all mat så ingår trerätters lunch och middag i priset. Då är det ett antal olika alternativ som varierar varje dag. Utöver dessa alternativ finns några stående alternativ som finns hela tiden. Jag åt bl.a. kokossoppa, jordgubbssoppa och en rad andra varma soppor till förrätt, supergott bakat lamm och anka till huvudrätt och cheesecake, chokladmousse och Crème brûlée till efterrätt. Crème brûléen ser ni här nedan.

Creme_brulle_med_chokladpinnar

Vill man inte äta trerätters går det lika bra att äta hur mycket man vill i buférestaurangen på däck 14, samma som frukostbufén. Här finns mat från alla världens hörn, efterrätter och dricka så det räcker och blir över. Det finns även flera olika grillställen där man när som helst kan ta sig en hamburgare, eller så kan man chilla i de äggformade fåtöljerna vid kaffeautomaten, där det också bara är att gå och ta kaffe, på däck 9.

Jag_i_aggfatoljen_med_en_kopp_kaffe

Det bästa kommer vi dock till nu. Har man balkonghytt eller svit ingår nämligen ett dryckespaket, värt 6000kr, där vatten, läsk, juicer, många öl och vinsorter, olika typer av vodka, Gin, Tequila, Rom, Whiskey, likörer och ett gäng olika drinkar ingår. Det går även att uppgradera till ett mer omfattande dryckespaket, där även mer exklusiva sprit och vinsorter ingår.

Det är alltså bara att gå till valfri bar, beställa det man vill ha, lägga sitt sea-pass på bardisken och vänta på att få sin drink serverad. Bättre kan det väl knappast bli och vi hittade snabbt vår favoritbar, som jag nämnde ovan, Sunset bar på däck 15, en utomhusbar med magisk utsikt! Se bara bilden här nedan, från Sunset bar en underbart varm och härlig kväll i solnedgången.

Solnedgang_i_Sunset_bar

I Sunset bar tillbringade vi otaliga timmar, både på dagarna, då vi drack isvatten eller en kall Cola, men framförallt på kvällarna, då vi ofta satt i en soffa i flera timmar, rensade bilder från dagen som gått, njöt av de fantastiskt varma och underbara kvällarna, samtidigt som vi serverades drinkar av vår favorit, Benji.

Servicen är exceptionellt bra på de här kryssningarna, men Benji gjorde det lite utöver det vanliga. De flesta bartenders fixar drinkarna och ställer de framför en på bardisken, tillsammans med sea-passet, men Benji noterade snabbt att jag inte såg något alls, gav tillbaka mitt sea-pass direkt i handen och visade var hon ställde drinken framför mig. Guldstjärna på det!

Det blev med tanke på ovanstående inte helt oväntat en hel del drinkar och här nedan har ni hela min dryckeslista för kryssningen.

Min_dryckeslista

Miami vice blev, som ni ser, min nya favorit. I början av kryssningen var det en amerikan eller kanadensare som sa att det var en drink vi skulle dricka. När vi frågade honom vad det var visste han inte det, men den var god, så jag provade och den var mer än god! Det är alltså en mix av Pina colada och Frozen strawberry daquiri. Här nedan har ni både en bild på bara en Miami vice och på mig i Sunset bar med en Miami vice i handen.

Miami_vice_i_Sunset_bar

Jag_med_vit_keps_och_T-shirt_med_en_Miami_vice

Sky bar nämnde jag också tidigare i inlägget. Det var också en favorit bland barerna, en bar längst fram på däck 14 med lite mer exklusiv lounge-känsla. Här nedan en vanlig Frozen strawberry daquiri i ett vinglas på bardisken i Sky bar.

Strawberry_daquiri_i_Sky_bar

Vin drack jag några glas av också, här nedan ett vinglas på bardisken i en bar på däck 5, där det också underhölls med livemusik.

Ett_glas_rodvin

En av de häftigare barerna var isbaren, också den på däck 5. Här är alltså hela bardisken nerkyld så att det blir som ett tunnt islager på hela disken. Att drickan blir varm är det således ingen risk för här och här nedan ser ni då ett glas Cola på denna isbar.

Cola_pa_isbaren

Avslutningsvis hade jag lite snyggt tänkt bädda in en hel rundvandring på fartyget, men det går inte, så det får bli en länk till Youtube istället. Där är det "Travel agent Mike Lukins" som guidar oss runt hela fartyget på sin Celebrity Reflection full tour. Videon är drygt 26 minuter, men väl värd att tittas på!

Med de orden signar jag ut från 2020 års första blogginlägg, ett väldigt mastigt sådant, och hoppas att ni tar hand om er själva och varandra i dessa Coronatider. Vi hörs när vi hörs nästa gång och då ska jag berätta om stoppen och utflykterna under den här magiska resan!