Mot paralympics i Rio 2016! -

Äntligen är det vinter!

Tid: 12:17:05
Datum: 2014-12-28
Kategori: Allmänt

Ja, äntligen är det riktig vinter! Natten till igår snöade det och nu är det faktiskt ganska mcket snö. Igårkväll pendlade termometern melan -13 och -17 grader och nu imorse var det ännu kallare, -20. Då bestämde jag mig för att ge mig ut på en liten vinterpromenad efter frukosten. Det är inte lätt att ge sig ut sådär när det ligger massa snö på marken, men vem kan motstå en klarblå himmel, strålande sol, gnistrande snö och riktig kyla? Med andra ord var det värt besvären, för ja, det var jätteskönt att komma ut och sedan är det ju inte helt fel att komma hem till en varm lägenhet doftandes av nybryggt kaffe. Behöver jag säga att den här dagen knappast kunde ha startat bättre?

Gårdagen var också den väldigt fin. Precis som det ska vara. Trängsel på mellandagsrean tillsammans med tusentals andra människor, in och ut ur affärer, lite mat på Ikea och så lite kaffe som avslutning på det hela hemma hos mormor.

Hittade vi något då?
Ja, vi bytte våra sängmattor vi fick i julklapp av mamma och pappa, hittade ett potentiellt köksbord som var rejält nedsatt, potentiell vardagsrumsmatta och en potentiell jacka, efter att ha kollat runt på både Stadium outlet, Intersport och Stadium. Mössa, nattduksbord och soffbord kollade vi också på, men där var det mer tunnt på framgångsfronten.

Fortsätter vi bakåt i tiden så innehöll annandagen den klassiska annandagsbandyn, men framförallt, full omgång av SHL med Djurgården vs Leksand i ett fullsatt Globen, 13 850 åskådare och precis som när Jocke och jag var på plats i september var det en enorm stämning, där Järnkaminerna hade dragit ihop en klack som var så stor att man fick hållas på två etage. Superstars hade inget litet följe de heller och de, + alla andra leksingar där inne, skulle få anledning att fira och höras. Förra gången var det Järnkaminerna som höll igång hela matchen och skapade en enorm stämning. Det gjorde man nu med, men när slutsignalen ljöd var det de blåvita som hördes och ett taktfast "hoppa om du älskar L I F" ekade inne i "bollen". Oscar Alsenfelt visade grym form innan jul, när han motade 48/49 skott mot Frölunda, vilket gjorde att Leksand då kunde vinna matchen med 2-1 i sudden. Här visade han samma storform och motade 39/40 skott och såg, tillsammans med Tomi Sallinen och Mattias Ritola, till att Leksand tog tre blytunga poäng i bottenstriden och därmed också, äntligen, lämnade jumboplatsen till förmån för Modo. Just Modo och Leksand möts idag. Snacka om sexpoängsmatch där! Vinner vi igen, samtidigt som Djurgården gör sitt med Brynäs, ja, då är vi uppe på samma poäng som just Brynäs och kan, vid seger mot Färjestad på tisdag, fira nyår över sträcket. Det vore en fin nyårspresent det, men först, en match i taget och Modo idag...

På tal om present så fick jag en hel del av den varan under julen. Sängmattorna som jag nämnde ovan, ett underställ, två kuddar, en trimer, supergoda lakritsfudge, en stekpanna, ny osthyvel, en tröja, en urmysig filt och tvålpump var lite av det jag fick, men det primära under julen var som vanligt att umgås och bara vara med familjen och släkten. Lite konstigt var det att Shep inte var med, hon är ju i Kläppen och jobbar, men trevligt var det ändå och det kändes inte som vi gjorde annat än åt under hela julafton. Först kom vi till mormor, fikade och konstaterade att pappa hade samma skjorta i år som förra julen, varefter vi åt julmat lagom till Kalle, där Emmas grönkålspaj blev en succe och där Elins räkbakelser, som blev en succe förra året, återigen fanns med, tillsammans med allt det vanliga och där jag faktiskt åt Jansson, vilket jag aldrig tidigare har gjort. Ansjovis har jag haft svårt för, har jag fått för mig, men tidigare i höst åt jag ansjovisrullader hos mormor och det var gott. Det var jansson nu med, så då kan jag adera ännu en maträtt som jag numera äter, som jag inte åt när jag var mindre, till min lista. Efterrätten fick intas efter Kalle, för innan orkade vi inte. Också det var något som jag inte gillade som mindre, nämligen apelsinfromage. Supergott! Sedan blev det julklappsutdelning,varefter det blev mer fika, varpå julklappsspelet följde och så avslutade vi med lite gröt och film innan dagen var till enda. Mycket mat med andra ord, men återigen, framförallt att bara umgås och vara med min underbara fantastiska släkt och familj. Det är så fint och mer av den varan blir det, för redan imorgon ska vi hem till mamma och pappa, eftersom att mamma fyller år då. Sedan väntar nyår och planerna inför den kvällen är ännu inte spikade. Vi får se vad som händer då. Har ni planerat ert nyår? Jag gissar att svaret är ja...

Hursomhelst så finns det en risk att det här är mitt sista inlägg för i år, så om så är fallet passar jag härmed på att önska er ett gott nytt år!

Busungarna - Tomten jag vill ha en riktig jul

Tid: 11:41:00
Datum: 2014-12-23
Kategori: Musik

Det här får bli min julhälsning till er. Julkänslorna är det dåligt med i år, dels för att tiden har gått så fort, känns ju som att det var sommar nyss, och dels p.g.a. vädret. Igå var det sju grader varmt, men imorgon och framåt ska det bli kallt, så kanske kommer snön lagom tills att julen är förbi.

Det här är hursomhelst en av mina absoluta favoritjullåtar. Busungarna tar julmusiken till barnens nivå och beskriver en riktig sådan där drömjul som man ser framför sig när man blundar och tänker på julen som barn, ja, helt enkelt en perfekt jul som alla barn vill ha. Nu vet vi alla att långt ifrån alla har en sådan perfekt jul, julen är en jobbig tid för många, särskilt för de som inte har några nära och kära att fira den med, eller för de som inte ens har något varmt hem att vara i, de som, likt HC Andersens gamla Flickan med svavelstickorna, får se allt utifrån snön och kylan och till slut fryser ihjäl där ute. Det är viktigt att komma ihåg i dessa tiderna tycker jag, att julen inte bara är god mat, fina julklappar, mängder med godis, kalle anka och inte minst, umgänge med släkt och vänner, att bara slappna av och bara vara. Det finns en baksida av myntet också...

Nu går vi doc i vilket fall all in på julen!

"Snön ligger tjock på gator och torg
Julaftons morgon jag ska köpa mig en gran
Människor springer om varandra
Åh, det är jul i sta'n

Istappar hänger ned från taket
Det knastrar så skönt under mina skor
Jag tror på tomten att han kommer hem
Dit där jag bor

Tomten, jag vill ha en riktig jul
En så'n som man har när man är liten
Tomten, jag vill ha en riktig jul
Jag vet att du inte gör mig besviken

Tissel och tassel, pyssel och prassel
Det pirrar i magen bakom stängda dörrar
Goda lukter i hela huset
Åh, och änglaspelet snurrar

Stämsång och fackeltåg som lyser upp mörkret
Bjällerklang och slädfärd under månens ljus
Det är en riktig jul för mig
Åh, och julefrid i alla hus

Tomten, jag vill ha en riktig jul
En så'n som man har när man är liten
Tomten, jag vill ha en riktig jul
Jag vet att du inte gör mig besviken

Istappar hänger ned från taket


Det knastrar så skönt under mina skor
Jag tror på tomten att han kommer hem
Dit där jag bor

Tomten, jag vill ha en riktig jul
En så'n som man har när man är liten
Tomten, jag vill ha en riktig jul
Jag vet att du inte gör mig besviken"

Texten är hittad på artists.letssingit.com och här nedan kan ni som vanligt lyssna på låten.

Så, från mig, till er alla, en riktigt god jul!


Synpoden, avsnitt 2

Tid: 19:22:00
Datum: 2014-12-20
Kategori: Att leva med en synnedsättning

Nu ligger andra avsnittet av vår podcast ute på Youtube. Podcasten handlar, för er som missade det förra gången, om hur det är att leva med en synnedsättning i sverige idag.

I avsnitt 1 fick ni lära känna oss litegrann, vilka vi är, hur mycket vi ser osv.

I avsnitt 2 får ni veta hur man som synskadad orienterar sig ute i samhället. Vi ger perspektiv både utifrån gravt synskadade, alla utom Zimon, och synsvaga, Zimon. Hur GPS:en kan hjälpa till, vilka orienteringspunkter man kan använda sig av när man är ute och går med såväl vit käpp som använder den lilla synrest man har osv. Ni får också veta vad som är viktigt att tänka på när man möter en person som inte ser, hur man bör bete sig och vad man absolut inte ska göra, helt enkelt några "do and don't".

Förra gången länkade jag bara till Youtubevideon. Nu bäddar jag in hela videon åt er. Vi vill att så många som möjligt ska lyssna, så klicka på "play" här nedan och ägna ca 40 minuter åt detta. Det kommer att ge er massor!


Musik genom åren - 2007

Tid: 21:54:00
Datum: 2014-12-13
Kategori: Musik

Då är det dags igen. Vi fortsätter min musikhistoria, som började år 2003, och nu är vi framme vid 2007. Vad lyssnade jag på detta året?

Ja, det började som 2006 slutade, med mycket Hands up. 2 jayz med låten Heartquake och en låt som faktiskt t.o.m. tog sig in på Sveriges topplistor, Sång om ingenting med Kobojsarna.Lite millencolin hade vi också, Penguins and polar bears.

Våren kom och den tid jag starkast förknippar med året jag gick i Stockholm. Det var långa fina vårdagar, solen värmde, vi cyklade i skogen, gick långa promenader, satt vissa kvällar uppe halva nätterna och pratade, andra satt vi i klassrummet, vid datorerna lika länge, trots att vi egentligen bara fick sitta där till 21:00. Då spelades Bass up's Hold me back, Baracuda's Ladida (Freestylerz remix), DJ Mangoo's klassiker Eurodancer, Karlskrona klubbers Karlskrona, Mr. Puta puffade White widow och purple hase i sin Green stuff. Secondtunez och Laser inc gjorde också entre, med låtarna Sommaren är här och låten som alla gick och nynnade på, Det var en gång en fågel.

Skolavslutningen nalkades och sommaren tog sin början. Sators cover på Forever young påminde mig om vår klassresa till London, Vinylvorx feat. Lincy Cartella - Stop loving you var bäst musik just då, tillsammans med Lé Bandmask - Vi sitter här i källarn. Den tycker jag absolut att ni ska lyssna på, för den är faktiskt lite rolig.DJ Carpi med The power of pleasure, Groove Coverage med The summerrain och Jan Wayne & Scarlet med I touch myself var andra sommarhits det året.

Hösten smög sig på och Deep spirit, som hade en stor hit under våren med No cover song, som jag inte hittade rätt version av på Youtube, fortsatte med The one that I want. Discocrew och Sandra Gee gjorde debut med Adrenalin och Summertime, Secondtunez hade megahiten Jag går i säng med min lärare.Framåt vintern fick Blink182 en hit med sin gamla låt Dammit och Laser inc fortsatte med Fiske eliten. Kobojsarna lyckades, men inte lika bra som med Sång om ingenting, med Jag vet du vill ha mig. Wild strawberrys med Du är den som jag vill ha fick sedan avsluta året.Sammanfattningsvis var detta ett år med fortsatt mycket, mycket elektronis musik, huvudsakligen Hands up. Den svenska Hands up'en var dominerande med artister som kobojsarna, Secondtunez, Laser inc, Sandra Gee, Discocreww, Karlskrona klubber och Wild strawberrys.


LTC firade tio år

Tid: 11:41:00
Datum: 2014-12-10
Kategori: Leksand

LTC (Leksand Tifo Crew) firade häromveckan tio år. I tio långa fantastiska år har de alltså satt ihop tifon till Leksands matcher och nu var det dags för ett tifospecial i och med tioårsjubileumet. Nio olika tifon satte man ihop till matchen mot Örebro hemma i Tegera arena. Oräknerliga timmars arbete hade lagts ner på arrangemanget, en oerhörd pasion och vilken inramning det blev!

Det här ligger under hockey, ja, men alla ni som är konst, kultur eller teckningsintresserade bör absolut ta en titt på det här, för att se vilka otroliga saker man kan åstadkomma med ca 200 liter färg, 1km lakan och en vikt på totalt ca 500kg.

Tifo 1
Ett fotoalbum med bilder från de tio år som LTC har funnits. Ett bläddringsmoment mitt i tifot gjorde detta till ett av de mest avancerade tifon som LTC har genomfört.

Tifo 2
51% - Bevara föreningsdemokratin. Ett tydligt budskap mot de som vill överkommersialisera den svenska ishockeyn.

Tifo 3
En lagbild från 1948/1949, det första LIF-laget i högsta serien. Åke Lassas är en av spelarna på bilden.

Tifo 4
Tegera Arena och Leksands ishall, med respektive drivande personer bakom. Bakom Tegera arena syns Nils-Eric Johansson och Jonas Bergqvist. Bakom Leksands Isstadion syns Sune Liss och Gösta Mårtas.

Tifo 5
De tre lagkaptenerna som tagit upp Leksands IF från allsvenskan i modern tid. Från vänster: Magnus Svensson, Johan Rosén, Gabriel Karlsson.

Tifo 6
Fyra nära vänner, i eller runt LTC, som tyvärr lämnat oss för tidigt.

Tifo 7
LTC:s första logotype över mitten på norra stå, omgiven av flaggor.

Tifo 8
Ballonger, flaggor och kvittorullar i en härlig röra.

Tifo 9
Tioårs-loggan, med ”psyknallen” i mitten. Gruppen finns samlad under denna.

Beskrivningarna är hämtade från leksandsif.se

Titta på filmen nedan så ser ni ovan presenterade arrangemang irl. Jag lovar er en häftig upplevelse!


Ingen av mina bättre turneringar

Tid: 19:48:51
Datum: 2014-12-08
Kategori: Goalball

I helgen var det dags för fjärde och sista omgången av Sverigeserien 2014, precis som förra året nere i Malmö. Då var jag inte med, för då hade vi elitidrottsskolan. Vi hade i vilket fall nu siktet inställt på bronset, som fanns klart inom räckhåll, inför helgen, bara två poäng framför oss.

Det gick inte riktigt som vi hade hoppats. Helgens sex matcher slutade enligt följande:

Linköpings HIF - Hammarby/Brukarhuset 6-7
Linköpings HIF - FIFH Malmö 5-8
Linköpings HIF - FIFH Malmö 6-6
Linköpings HIF - Hammarby/Brukarhuset 10-7
Linköpings HIF - Göteborg 3-3
Linköpings HIF - IFAS 6-6

1 seger, 3 oavgjorda och 2 förluster. Det ger 6 poäng och en målskillnad på 36-37 (-1). Snittet bakåt blir då 6,2 mål bakåt/match. Det att jämföra med Stockholm paragames för några veckor sedan, då vi snittade 2,75 mål bakåt/match, mot samma lag. Det här var alltså ett klart sämre resultat än då och det räckte till en slutlig fjärdeplats i tabellen, som skrivs såhär:

1, Göteborg 46p +26
2, FIFH Malmö 37p +13
3, Hammarby/Brukarhuset 34p -30
4, Linköpings HIF 25p -1
5, IFAS 22p -18

Det blev till slut alltså ganska stort gap upp till bronset, som var vårt mål innan helgen.

För egen del är jag inte alls nöjd med min insats. Jag gör alldeles för många misstag och är inblandad i många mål bakåt. I första matchen slarvade jag med händer och armar så att HIF/BIF kunde göra 1-0. Deras 3-2 i andra halvlek var också slarv från mitt håll och sedan kickade jag en boll, alltså att jag inte hann ut med benen ordentligt och då istället sparkar till bollen, snett bakåt, över högerbacken och in i mål. Slutligen gick en boll mellan mina smalben. Så på minst 4/7 mål var jag inblandad i den matchen.

Andra matchen var inte mycket bättre. Peter, som coachade Malmö, skrev, när vi diskuterade min träningsdagbok för förra veckan, att de testade mig litegrann i den matchen och att det var därför som jag upplevde den matchen som mindre bra. För det var den. Återigen styrde jag bollar över mina backar och släppte något billigt mål på mina armar.

Kurvan var visserligen uppåtgående genom hela helgen, tycker att min klart bästa insats var mot Göteborg, då jag förvisso var inblandad på 2/3 mål, ett där jag återigen slarvade med armarna och ett där jag gick åt fel håll, alltså bristande spelförståelse och speluppfattning. I övrigt var den matchen bra. Att jag är inne på så många mål bakåt är dock absolut inte bra. särsilt inte när jag ska vara med och slåss om platser internationellt, där nivån är tio gånger högre än den här. Då håller det inte att släppa såhär många mål på en såhär relativt låg nivå.

Jag vet ju att jag kan, det visade jag inte minst senast under Stockholm paragames för några veckor sedan, då jag var riktigt nöjd med mitt spel, särskilt mitt defensiva arbete, och nu mot Göteborg. Peter och jag diskuterade kring det faktum att jag kanske undermedvetet inte ger mitt max på den här nivån, eftersom att nivån på spelet är mycket lägre än på t.ex. våra landslagsläger. Min bästa match här under helgen var som sagt mot Göteborg. Vem finns där om inte nils, som, förutom mig, var den enda landslagsspelaren som fanns med under helgen. Nästa år finns inte heller han med, för reglerna säger att om man som herrelitspelare varit med på något större mästerskap under de senaste tio åren får man inte delta i Sverigeserien. Nisse var ju med på EM tidigare i höstas, så han får inte vara med nästa år.

Hursomhelst så gjorde jag min bästa match mot Göteborg och jag tror inte att det var någon slump. Jag visste att Nisses skott skulle komma och därför var jag mer på hugget och mer aggressiv i mitt bollmöte där. I de andra matcherna visste jag att det inte skulle komma lika hårda skott och därför slappnade jag kanske av litegrann. Då kommer slarvet i tekniken och det straffar sig även på den här nivån. Så nej, jag är absolut inte nöjd med helgen, som får ett klart underbetyg från mitt håll...

Mors lilla Olle

Tid: 10:17:18
Datum: 2014-12-04
Kategori: Allmänt

För några dagar sedan när jag höll på att diska och sätta på kaffe i köket stod jag som vanligt och sjöng för mig själv. Jag är en sådan där person som så gott som alltid står och sjunger när jag fixar i köket. Det blir så mycket roligare då, eller vad tycker ni?

Just den här dagen var det lite julvisor eftersom att det är i adventstider. Så plötsligt dök Mors lilla Olle upp i huvudet på mig. Inte den där vanliga barnvisan, ni vet, utan den där versionen då någon tar ton och alla andra sjunger efter. Då skapades den här "fantastiska" låten. håller ni inte med?

"Mors lilla Olle,
Mors lilla Olle,
I köket var,
I köket var,
Och han torkade bänken,
Torkade bänken,
Med vatten från kran,
Vatten från kran,
Men bänken blev blööt,
Bänken blev blööt,
I slagsmål med vattnet,
Slagsmål med vattnet,
Om ett paket kaffe,
Ett paket kaffe,
Och en perkulator,
Och en perkulator,
Perkulat - perkulat - perkulatotor."

Klockrent va?