Mot paralympics i Rio 2016! -

Goalball-kickoff!

Tid: 15:19:00
Datum: 2008-08-30
Kategori: Att leva med en synnedsättning

Nu är det dags! Idag var det första träningen för hösten, men jag kunde inte vara där för jag har fortfarande ont i ögat.. men vi åkte dit och lyssnade på introduktionen från LHIF i alla fall, så det var ju alltid något.
Var på Ögon igår igen, det hade inte blivit bättre, precis som jag trodde, men de kunde inte hitta något annat fel än inflammationen, så nästa steg var att ta kortison 1 gång varje timme, så det ska jag göra nu tills på måndag då vi ska tillbaks dit igen. Jag har inte speciellt höga förväntningar på att det ska hjälpa, men mot alla odds så känns det faktiskt en aning bättre just nu. På en skala 1-10 kanske det ligger på 3 nu. I torsdags och igår och framför allt alla nätter har det legat runt 8-10 hela tiden och jag har inte kunnat sova något vidare. Köpte nya panodil igår och drog i mig 2st innan jag la mig igår, men det hjälpte ju inte ändå. Vaknade 2 timmar senare av att det gjorde så ont. Totalt vaknade jag väl 6-7 gånger inatt, men det konstiga är att det är mellan när jag går och lägger mig och ca klockan 4 jag vaknar. Efter det sover jag som jag ska. Då går smärtan ner lite, men igår morse var det ändå värre än i torsdags morse, men som sagt, just nu känns det ganska ok även om det inte är bra. Kanske, kanske kan jag få sova bra inatt. Jag antar att det är för att jag inte har sovit bra på 3 nätter nu som man blir helt orkeslös och orkar ingenting, man blir gnällig och sur och bör helst inte pratas med, man orkar inte göra något, man kan inte sova för att det gör så ont osv. men kanske är det över nu? Man kan ju hoppas i alla fall =)

Huokko är tillbaka i Leksand igen =) det var bra det =)

Dagens låt blir faktiskt en 70-talare :O Magnum Bonums gamla hitt Skateboard, ni vet, Ner ner ner nerför backen ner =P

Det tar aldrig slut

Tid: 13:06:00
Datum: 2008-08-28
Kategori: Att leva med en synnedsättning

Det är ett konstaterande.
Knappt 2 veckor efter att de sa att blödningen hade gett med sig var/är det dags igen.
Jag var lika seg igår som jag var i tisdags och värken i ögat var kvar. Så jag ringde till Ögon och fick en tid klockan 2 igår, men tro inte att jag fick komma in klockan 2. Nej då, jag fick sitta och vänta tills lite efter 4 innan jag fick komma in. Visserligen så är det ju jouren så då får man väl räkna med att få vänta lite, men över 2 timmar...I alla fall så var det en inflammation igen. Det verkar inte som att jag kan sluta eller dra ner på kortisonet, för så fort jag gör det kommer inflammationen tillbaka. Nu var det en inflammation på ljusvägen eller vad han sa så jag skulle öka kortisonet till 4 eller 5 gånger om dagen och om det inte blir bättre tills imorgon, vilket inte jag tror att det kommer att bli, så skulle jag ringa dit igen.
Jag tror att det är något annat än inflammationen som orsakar det här. Inflammation har jag ju haft tidigare, men aldrig har jag haft såhär jävla ont! Inatt var det nästan outhärdligt. Jag gick och lade mig vid 20:20 igår, men somnade inte förrän vid 22 någon gång. Jag vaknade 2 timmar senare av att jag hade så fruktansvärt ont i ögat så jag var tvungen att gå ner och ta en kortisondroppe till. Efter det somnade jag bara för att på nytt vakna upp av smärtan efter 2 timmar. Då drog jag i mig 2 Panodil + en kortisondroppe och efter det sov jag hela natten, men jag är hemma idag. Orka gå till skolan när det värker såhär. Visst, värk har jag haft förut också, men aldrig såhär. Det känns som att ha konstant huvudvärk ungefär. Då kan det ju dunka bakom ögonen eller vad man ska säga och så är det typ nu, fast hela tiden och mer ihållande. Så jag tror att det är något annat än inflammationen jag, men vad? Jag skulle inte bli förvånad om jag måste opereras eller något annat drastiskt.
Nu känns det visserligen bättre än vad det gjorde inatt, men det är inte bra för det.
Är det såhär imorgon, då blir det att åka in till US igen..
Ibland kan det ju vara lite skönt att vara sjuk, bara ligga där och läsa hela dagen, men det här är inte skönt. Jag skulle faktiskt hellre gå till skolan än att vara hemma och ha såhär fucking ont! Jävla ögon! Kan det aldrig ta slut? Tydligen inte.. Att droppa kortison i ögonen hela tiden är ju inte heller bra, men vad ska man göra? Inte nog med att jag har ont, det är läxor och skit jag måste göra också för att inte hamna för långt efter redan, men det orkar man ju inte när man mår såhär, men jag har väl inget val. Jag ska väl försöka få lite nyttigt gjort nu i alla fall, om det går..

Övermänskligt trött =P

Tid: 18:23:36
Datum: 2008-08-26
Kategori: Allmänt

Jag fattar inte hur jag kan vara såhär otroligt trött!
Jag somnade ändå vid 11 igår och sov till 9, men ändå så är jag hur trött som helst. Seg som fan och lite ont i huvudet, ska man bli sjuk nu också? Jag som aldrig är sjuk annars..

Jag ringde i alla fall en myndighet idag. Jag som annars hatar och ringa till folk =P och det gjorde jag nu med, men måste man så måste man.
Jag fick nämligen 2 textview-böcker idag med facit och allt. Det var bara det att facitena inte var i textview-format. De var i ett html-dokument så jag ringde och hörde varför det var så, om det var så att facitena inte fanns som textview eller vad det var och så var det, men han jag ringde först visste inte riktigt, så jag fick ett nummer till en annan, men hon var inte anträffbar före klockan 15:00. Så jag fick sitta där och vänta och det hatar jag. Är det något man inte gillar att göra vill man få det överstökat så fort som mmöjligt.
När jag väl fick tag i henne pratade hon så tyst att jag först missade att hon hade svarat =P men sedan fick jag det bekräftat, det som jag redan misstänkte, att de inte fanns som textview än, men de skulle skickas när de var klara.

Jag vet att man inte ska skriva dåliga saker om andra personer, men jag bara måste. Den där Peo alltså.
Spike pratade med honom igår och nu är det tydligen så att han inte får timpenning längre. Nu får han fast lön från 8-12. Efter det får han inget alls. Så han jobbar alltså nästan halva dagen utan lön utan att någon fattar varför.
Hans lön ska ju dras från någon speciell pott, så det rör ju inte Peo alls egentligen, men ändå så snålar han. Varför? Ingen vet.
När jag gick på Trojan hade jag Chris i 3 år. Han var med mig hela tiden och det var aldrig något problem med det trots att jag inte ens behövde lika mycket hjälp då som nu eftersom att jag för det första såg lite mer då och för det andra så hittade jag ju redan där. Nu hittar jag ju visserligen på skolan nu med, men ändå.
Så sa Peo tydligen att han höll på att räkna ihop timmarna då jag behöver hjälp. Det vet ju han också. Hur dum får man vara? Det är väl bara jag själv som vet när jag behöver och när jag inte behöver hjälp. Det har väl han inte en jävla aning om! Dessutom räknar han tydligen inte med raster eller lunch e.d. Han räknar bara timmarna då jag behöver hjälp och så är han tydligen fortfarande inne på det spåret att Dennis ska vara med mig en timme på morgonen, sedan åka hem i några timmar och sedan komma tillbaka och hjälpa mig igen några timmar senare när jag behöver hjälp. Så kan man ju inte jobba! Det går ju inte. Det är väl ingen som vill ha ett sådant jobb?
Nu är ju Dennis anställd 50% vilket ju ger 4 timmars lön, som han har, men det räcker ju inte. Han har t.o.m. själv sagt att han kan jobba 100% 8-4 varje dag och hjälpa vaktmästaren med saker och ting när jag inte behöver hjälp eller har slutat, men det får han inte för det finns inget han kan göra tydligen, men trots det så borde han ju ändå få mer lön när han är med mig eftersom att han i stort sätt är med hela skoldagarna och hjälper till. Då kan han ju nte jobba utan lön halva dagen.
Jag fattar inte hur han tänker, Peo. Det är väl inget att spara in på om pengarna inte ens tas från några pengar som berör honom. Dessutom hindrar det ju min studiegång om han inte låter Dennis få vara med mig så mycket jag behöver, men det ska han vara. Det har jag rätt till och fortsätter han med det här så får vi väl vara på honom ännu mer. Grejen är ju bara den att de inte lyssnar. Alla har varit på honom, jag, mina föräldrar, Dennis och i stort sätt alla lärare står bakom mig, men lik förbannat så händer det inget. Jag ser inte vad problemet är? Jag ska få den hjälp jag behöver, det är klart och Dennis är anställd, efter mycket om och men, men då måste han ju få betalt för sitt jobb.
Vi får se hur det går, men Dennis ska vara kvar i alla fall och jag ska ha den hjälp jag anser att jag behöver. Det ska inte han sitta och bestämma för det har han inte en susning om.
På senaste mötet råkade han ju försäga sig lite när han sa att Dennis bara var anställd till 50%. Alla lärare som var med reagerade på det, men d åbörjade han slingra sig med att han hade ringt skolförvaltingen och hört sig för om LSS. LSS har väl inget med det här att göra över huvud taget.
Den mannen är konstig alltså.

OS är ju slut nu också och det blev 4 medaljer för Sverige. 4 silver, men ingen förtippad medalj. 2 i cykel, en i tennidubbeln och en i ridning av alla sporter. Inga guld blev det dock vilket kanske inte var så bra och inte heller tog vi någon medalj i friidrott. Det var första gången sedan OS 1980 det händer. Å andra sidan så var det första gången sedan 1914 som Sverige tog en medalj i tennisdubbeln som var bättre än brons, Johan Wissman kom till final på 400 meter vilket inte är allt för vanligt och 2 cykelmedaljer på samma OS är inte dåligt det heller =)
Spelens största idrottsmän är nog ändå Michael Phelps med sina 7 eller 8 guld och Usain Bolt med sina 3 världsrekord varav 1 ansett som oslagbart.

Till sist så meddelar vi att Vopat också har lämnat Leksand, tyvärr.

Slapp dag =)

Tid: 19:25:18
Datum: 2008-08-25
Kategori: Allmänt

Ojojoj, vilken fruktansvärd dag..inte =P
Vi hade webdesign som gick bra, jag ska testa en grej längst ner i det här inlägget och se om det går, men jag tror inte det.
Efter det skulle vi ha haft psykologi, men Ajö av alla människor som aldrig brukar vara borta var borta. Något problem med tänderna tror jag han hade. Till följd av det får vi sovmorgon imorgon också, börjar inte förrän 9:40 och 10:00 på onsdag =)
Efter den istälda psykologin då så åkte jag hem. Vi hade visserligen tyska efteråt, men det var nästan 3 timmar tills den lektionen och det orkade jag inte vänta så Spike skjutsade hem mig istället =)

Igår var det F1, men det var inte ett så händelserikt race tycker jag.
Massa vann i alla fall efter viss tvekan från domarsidan. Det var nämligen så att han, eller rättare sagt teamet, gjorde fel när han skulle ut ur depån efter sitt andra depåstopp. Förarna kollar ju numera bara på en lampa som blinkar mellan rött, gult och grönt, som ett trafikljus. De har alltså ingen lolipop-gubbe längre. Ljuset blev grönt och han körde iväg, men då kom Sutil bakifrån i pitlane och var nära på att köra på Massa. Han fick nästan styra in i muren för att undvika det. Domarna tittade på det, men de dömde bara böter till Massa. Även Reikkönen hade problem. Han och Kovalainen slogs om 4:e platsen i stort sätt hela racet. Vid det andra depåstoppet körde Reikkönen iväg när lampan var gul och därmed så hann mekanikerna inte få ur tankriggen som fastnade och tankgubben ramlade och blev överkörd av ena bakdäcket. Jag vet inte hur det gick med honom, men det såg ju inte så jättebra ut direkt. Reikkönen sköt sin motor varvet efter och nollade igen. Det är inte klokt vad otur den mannen har. Bortsett från VM-titeln förra året så har han bara haft otur i hela sin karriär som startade i F1 i Sauber 2001. Han gick till Mclaren året efter, men där låg det en förbannelse över honom. Dessutom är det lite oroväckande att Ferrari har skjutit 2 motorer på 2 race. Jag minns när Schumacher sköt sin motor i Japan 2006 och därmed antagligen förlorade sin 8:e VM-titel. Då hade inte Ferrari skjutit en motor sedan 2002. Över 64 år sedan och nu har de skjutit 2st på 2 race..
Massa vann i alla fall före Hamilton och Kubica tog 3:e platsen.

Dagens låt blir Diamond boys gamla låt Thinking about you som Dj Splash och Zola har gjort en grymt bra remix på =)

Det jag skulle testa här längst ner funkade inte, som jag trodde. Jag skulle se om man kunde länka till sidor med html-taggar här, men det kunde man inte..

Claes Olsson-kupp

Tid: 23:30:47
Datum: 2008-08-23
Kategori: Leksand

Nu i helgen har det varit Claes Olsson-kupp uppe i Leksand.
Leksand inledde starkt med att slå Luleå med 4-1, men sedan fick de stryk mot Brynäs igår med 2-1 och tyvärr idag mot Timrå med 2-1. Bergenström gav Leksand ledningen efter bara 20 sekunder i andra perioden, men Timrå kvitterade några minuter senare och i tredje perioden gjorde de 2-1 med bara 1 ½ minut kvar av matchen. Ett mål de egentligen inte skulle ha haft. Det var Persinen i Timrå som i sekvensen innan hade dragit ner Ollas för att få det läget som han sedan satte.
I och med det resultatet vann Luleå kuppen trots förlusten mot Leksand och Leksand slutade sist på 3 poäng, tyvärr. Hade de vunnit den här sista matchen hade de vunnit hela kuppen.
Det här visar ju dock, om man tänker på en annan aktuell fråga, att Elitserien säkert skulle kunna utökas till 14 eller 16 lag.
Allsvenskan ska ju ändå bantas ner till 14 lag säsongen 2010/11 och då är det ju bättre, även för bottenlagen, att 2 lag flyttas upp till Elitserien istället för att 2 lag flyttas ner till Div 1. Skulle bottenlagen i Allsvenskan flyttas ner en division till så skulle de få det ännu jobbigare med ekonomin eftersom att de då skulle få ännu mindre publik.
Flyttas 2 lag istället upp i Elitserien så skulle visserligen 2 av de bästa lagen och förmodligen 2 av de lagen som drar mest publik försvinna ur Allsvenskan, men då skulle ändå bottenlagen få stanna kvar i näst högsta serien vilket nog skulle vara bra för dem.
Vilka lag skulle i så fall upp till Elitserien då?
Ja, Leksand är ett givet lag tycker jag. Inte bara för att jag håller på dem utan också för att de är ett av de lag som drar mest publik och ett av de lag som har flest bortasupporters i hela landet. Jag tror många Elitseriespelare gärna skulle vilja se Leksand i högsta serien, så även jag.
Mora och Malmö skulle nog också kunna klara sig.
Sedan har vi AIK som verkar ha ett ganska bra lag inför den här säsongen. Även Västerås och Björklöven kanske skulle ha en challe. Björklöven som har slagit Skellefteå i en träningsmatch nu på försäsongen. Även Leksand har slagit Elitserielag, Luleå i torsdags. De var nära på att slå både Brynäs och Timrå nu i helgen, så det skulle nog inte alls vara omöjligt att slå dem. De har ju även slagit självaste Moskva vilket varken Mora eller Södertälje lyckades med.
Så skulle man utöka Elitserien till 14 lag så skulle det vara Leksand och Mora i första hand som skulle upp tycker jag.

F1-kvalet var också idag på Valencia, men jag missade slutet så jag vet inte hur de startar imorgon, men i Q1 var det tätare än någonsin tidigare. Webber, som var på sjunde eller åttonde plats då, var bara 3 tiondelar från 15:e platsen. Trulli var dessutom snabbast före Vettel och Massa. Det här kommer att bli ett spännande race =)

Emma Green missade medalj i höjdfinalen idag och därmed så får inte Sverige någon medalj i friidrotten i Os. Det är första gången sedan 1980 det händer.
Jörgen Persson spelade sin semifinal imorse och förlorade inte helt otippat. Bronsmatchen gick inte heller, han förlorade med 4-0 i set och fick nöja sig med en fjärdeplats, precis som i OS i Cidney 2000, tyvärr. Han sträckte sig också under matchen och kunde inte spela ut ordentligt. Kina tog därmed hem alla 3 medaljer i singelspelet både på dam och herrsidan. Det är inte dåligt det.

Ford kom förut när mamma hade varit ute och gått och jamade. Inte mamma alltså utan Ford =P då hade han en råtta i munnen och ville komma in och visa att han hade varit duktig och få beröm så klart, lilla dissen, men då stängde mamma dörren så att han inte fick komma in för hon tyckte det var så äckligt =P och det är väl i och för sig sant. Komma insläpandes med en råtta är väl kanske inte det allra fräschaste, men lite beröm ska han ju ha tycker jag. Lite godis eller så =)
En annan gång kom han in och åt upp en fågel under bordet i vardagsrummet med ben och allt. Det bara krasade =P jag släppte in honom då och tyckte att han jamade lite mer än vanligt, men jag märkte inte att han bar på något förrän mamma sa det =P
En annan gång hade han lyckats vira in en fågel i sin filt som han höll på och leka med. Vi undrade vad han höll på med. Plötsligt hoppar han upp på bänken jämte spisen, tittar upp mot överskåpen och jamar. När pappa tittar efter ligger det en fågel där uppe. Vi slängde ut den, men det fattade inte Ford som hoppade upp på bänken igen efter att vi hade burit ner honom. Då lyfte vi upp honom på överskåpen och han gick och nosade och luktade i alla vaser och allting där uppe =P

Fredag

Tid: 22:31:00
Datum: 2008-08-22
Kategori: Att leva med en synnedsättning

Det blev ganska lyckat idag ändå.
För mig blir det ju dock inte riktigt lika kul eftersom att alla såna här grejor är väldigt visuella. Man ser hur folk gör bort sig och skrattar åt hur de ser ut m.m. men allt det missar jag ju. Visserligen så finns ju Spike där för att syntlka lite, men han skrattar ju mest =P
I alla fall så var jag på skolan redan 7:40, men vi skulle inte samlas förrän 8:30. Då gick vi och placerade ut oss i skogen där vi skulle stå, men det tog ett bra tag innan folket kom till våran station för alla började ju på ettan, så det blev köbildningar och så. På våran station skulle de ju ta ett snöre nerifrån byxbenen och upp genom tröjan och ut i ärmen, nästa person tog snöret genom ärmen och ner genom byxorna så att det blev i sicksack. 4st från varje grupp fick delta och de som vann klarade det på 50 sekunder!
Det där var inte så jättekul för mig, jag bara stod där och hade ju inte så överdrivet roligt direkt.
När alla hade varit på våran station vandrade vi tillbaka, men på vägen stannade vi och tittade på den sista gruppen när de var på stationen efter våran. Där skulle de ha en godisnapp i ett snöre och sedan få upp den i munnen. Efter deras grupp tävlade Niklas och Claes mog varandra och det var ju en syn =)
Spike och jag gick och åt på Donken för tredje dagen på rad. Man känner sig ju lite onyttig och får lite dåligt samvete för det. Jag borde ju inte ha det egentligen, jag behöver lite fett, men det där är ju fel sorts fett och det skulle ju vara lite bättre om man gick upp några kilon av muskler istället för av fett. Det satt Spike och jag och diskuterade just där, inne på McDonald's. Precis rätt ställe att sitta och diskutera vikten och hur man bäst ska träna och så haha ;P
Efter lunchen var det treorna som hade fixat en grej. Det var som en tipspromenad med frågor som "Vem suger bäst?", "Vem är sexigast?", "Vem fingrar bäst?" osv. Så var det 3 namn, som 1 X 2, på varje fråga. Ett namn från trean, ett från tvåan och ett från ettan. Efter tipspromenaden skulle de 3 som fanns som alternativ på en fråga göra upp om vem som egentligen var bäst på den frågan. T.ex. jag. Jag stod med på vem som var uthålligast. Vi skulle käka en sockermunk utan att slicka oss om läpparna. De som var sexigast skulle slå en tärning 10 gånger och se hur många sexor de fick osv. Ganska kul faktiskt =) men det blir ju också ganska visuellt. Det är lite synd.
Till sist fick vi reda på svaren på en tipspromenad som vissa hade gått i skogen. Det var lite kluriga frågor som t.ex. vilket mos som innehåller mest metall, potatismos, äpplemos eller plåttermos. Plåttermos är det ju, det blir ju plåt termos haha =P
En annan var när bin firar jul. Jag kommer inte ihåg alternativen, men svaret var tjugondag knut för då är julen förbi. Fattar ni? FörBi, Haha =)
Några andra som inte var lika kul var i vilken skog man känner sig ensammast i, granskogen, björkskogen eller tallskogen? Björkskogen, för där finns inte en kotte haha =P
3 bagare bakade kubb. En bakade 32st. Den andra bakade 16 och den tredje bakade sammanlagt, hur många kakor bakade de? Inga, de bakade ju kubb!
Det var faktiskt kul =) såna här dagar borde vi ha oftare =) även om det som sagt hade varit roligare om jag hade sett. Man missar ju ganska mycket av sådant här när man inte ser. På våran nollning förra året slapp jag undan nästan allting =P jag behövde inte om jag inte ville och när vi bjöd treorna på fika fick jag en lapp med en massa hjärtan på och så stod det att jag skulle njuta av fikat =) de andra skulle t.ex. sno en treas fika, hålla tal för treorna m.m. Det var kul och nästa år är det våran tur! Då ni kära ettor =P haha

En liten sportnotering bara. Klyft hoppade längdfinal idag, men hon fick bara hoppa 3 hopp. Det var för kort.
Usain Bolt slog sitt tredje världsrekord och tog sitt tredje guld på 3 starter i OS idag när hans Jamaica sprang hem gulet på stafetten.
Jörgen Persson klarade kvartsfinalen också och är i semifinal! Det är starkt gjort, men nu tror jag han möter världsettan i semin och han är dessutom kines. Svårare motstånd får man leta efter, men man ska aldrig säga aldrig. Vi hoppas =)

Fjärde medaljen, fjärde silvret!

Tid: 19:45:13
Datum: 2008-08-21
Kategori: Allmänt

Då var jag här igen, glider in med stil som få =P haha

Rolf-Göran Eriksson tog Sveriges fjärde medalj i OS idag i hästhoppning av alla sporter. Han hade chans på guldet, men förlorade i omhoppningen om det mot någon kanadensare. Silver är i alla fall bättre än inget =)
Dessutom gick Jörgen Persson till kvartsfinal i pingis idag när han slog ut någon shomme. Det var bra gjort och ännu bättre med tanke på att han låg under med 3-1 i set, men vände och vann med 4-3.
Usain Bolt slog rekord igår igen, den här gången på 200 meter. Han slog det, av många ansett som oslagbara, 12 år gamla rekordet som Michael Johnsson satte 1996, 19.32. Bolt sprang på 19.31 i motvind! Tiden korrigerades till 19.30. Han är grym den mannen. Han och Phelps.
Wissman sprang final på 400 meter idag också och det var första gången på 88 år som Sverige hade med en löpare i finalen på den distansen. Räknar man alla löpdistanser har Sverige bara haft folk med i finalen vid 4 tillfällen i historien, så det var strongt gjort av honom att bara ta sig dit. Han slutade åtta i finalen, men ändå =)

Igår hade vi den första lektionen i webdesign, en ny kurs för min del. Det verkar kul, men det är mycket html-tags att hålla reda på. Det tar nog ett tag att lära sig det där, men när man väl kan det så är det nog kul =)

Det blev Donken både idag och igår och Spike och mig. Idag bjöd han mig t.o.m. Vi var där redan 9:30, men då hade de inte ens slutat med frukosten så vi väntade tills kl 10 och åt då.
Efter det var vi olagliga =P
Det är nämligen så att min samhällsbok inte fanns som E-bok. De var alltså tvunga att nyproducera den vilket tar minst en månad, men vi måste börja med boken så snart som möjligt. Så Niklas, jag och Spike kom fram till att vi, eller Spike, fick scanna in boken. Den är bara ca 90 sidor så det är ingen jättebok direkt, men det tar ju lite tid. Problemet är bara det att de inte har någon flatscanner eller vad det heter, de har en sådan där som man kör in pappren i och det funkar ju inte med en bok. Så först var vi tvungna att kopiera alla sidor i boken och sedan scanna in dem. Plötsligt när vi står där och kopierar kommer några och säger att man inte får göra det utan författarens tillåtelse. Man får bara kopiera 15% av en bok. Så då hade vi varit olagliga utan att veta om det. Niklas var inte där på hela dagen idag heller så vi struntade i att kopiera det så får vi höra med honom vad vi ska göra =P
Annars har det varit ganska lugnt i skolan, inga fler nya ämnen, men klassen har de inte fått ordning på än. Vi får väl se vad som händer där.

Jag funderade lite på var jag ska placera min sub sedan när jag köper den. Egentligen ska de ju stå i ett hörn för att spela bäst, men står den i hörnet måste jag skjuta byrån och vänsterhögtalaren lite inåt i rummet för att få plats med den i hörnet, men då kommer den att stå precis snett bakom vänsterhögtalaren inne i hörnet och jag vet inte hur optimalt det blir.
Det andra alternativet är att jag placerar den mellan TV-hyllan där förstärkaren står och byrån. Då får vänsterhögtalaren stå kvar där den står, men basen kommer i så fall mer från mitten av lyssningsbilden, men det kanske är bra.. jag vet inte. Det är det senare alternativet jag lutar mest åt, men är det någon kunnig som läser det här så får ni gärna ge råd =)

Jag vet inte hur jag ska orka alla veckor framöver. Jag är så otroligt trött om kvällarna. I förrgår, trots att jag inte började förrän 9:30 så var jag hur trött som helst och gick och lade mig 22:30. Igår började jag kl 10, men gick ändå och la mig 22:10. Idag började jag 8, så vi får väl se när jag går och lägger mig idag. Snart antagligen. Man får börja med energidrycker och kaffe för att orka =P men man vänjer sig nog efter ett tag..

Huokko lämnar Leksand!

Tid: 20:28:07
Datum: 2008-08-19
Kategori: Leksand

Ja, idag klargjorde Janne Huokko att han lämnar Leksand med omedelbar verkan trots sin förlängning av kontraktet som han skrev på till 2011 i våras. Det var ju lite synd, Huokko var ju en av nyckelspelarna, men det ska nog gå bra ändå. Man kan väl inte annat än beklaga det, men det är ju hans beslut.

Beklaga kan man bara göra för de svenska OS:arna också.
Stefan Holm hoppade final idag, men missade medaljerna och slutade fyra. På 3 OS har han ett guld och 2 fjärdeplatser. Han klarade alla höjder upp till 2.34 i första försöket. Där rev han och sparade de andra 2 hoppen till 2,36 där han rev ut sig och stannade på 2,32. Tyvärr.
Också Rasmus Myrgren som kanske inte så många känner till missade medaljerna i laser idag. Inför sista seglingen låg han tvåa, men kom bara sexa till slut. Typiskt.
De svenska handbollsdamerna åkte ut imorse också när de fick stryk av Norge.
Jag tror att Norge har plusstatistik på oss nu i den interna medaljligan.

Skola var det ju idag också. Det blev dock inte mycket skolarbete. Montorstid, matte och tyska hade vi, men på matten diskuterade vi fredagens aktiviteter med hela SP. vi ska hålla i en grej med 10 stationer med olika grejor. Bl.a. ska de kasta pil på kort av lärarna, ligga i en ring och rulla över varandra, gå balansgång på någonting, beror på vad vi får tag i och irländsk julafton. Hoppas de uppskattar det =P
Klassen däremot fattar man ju inte riktigt hur de har tänkt sig med. Vi är nu 34 elever i A och de i B är 26. Det är ju inte rättvist och dessutom finns det inte ens stolar till alla i klassrummen. Så där har de något att bita i, de som bestämmer.
Den här veckan är det dessutom hemsk mat. Idag var det kycklingsallad, funkar ju visserligen, men imorgon är det pyttipanna, på torsdag är det stekt fisk och på fredag bakad potatis! Kan det bli sämre? Knappast.
Vi har i alla fall ingen programering den här veckan för de har fortfarande inte fått fram någon lärare dit.

Det var det det..

Tid: 16:10:16
Datum: 2008-08-18
Kategori: Allmänt

Jaha, det var sommarlovet det. Imorgon är det skola. Jag hoppas att mitt schema ändras för nu är det inget vidarekan jag säga. Det ska mixas om lite i klassen också. Jag har ingen större koll på hur det är tänkt, men jag tror att alla ekonomiare och så kanske språkarna ska flytta över till B så att det blir en renodlad sam sam-klass. Vi får väl se hur det blir, men det är ju lite synd att splittra klassen nu efter ett år när man har lärt känna varandra och så. Alla de nya kommer ju säkert vara lite undvikande eller vad man ska säga mot mig i början. De vet ju självklart vem jag är och så, men allt jag har berättat för övriga klassen om min synskada och så, det har de ingen aning om.

Det här sommarlovet blev ändå ganska bra. Inte det bästa, inte ens i närheten, men bra i alla fall.
Först var det ju goalball-lägret på 3 dagar + midsommar och min födelsedag första veckan.
Sedan var det ganska dött och det hände ingenting på 2 veckor. Satt bara vid datorn hela tiden och när man tänker tillbaka på de veckorna är det bara ett svart hål, som det brukar vara för spelmissbrukare när man frågar dem vad de har gjort =P
Sedan var det vecka 28 och då var vi i stugan några dagar trots att det var 12 grader i början av veckan. På fredagen kom pappa hem och var glad för sin semester som började veckan därpå. Då åkte han och Shep till stugan igen, men jag var hemma hos mamma och Ford.
Den helgen kom Jocke, det är redan 4 veckor sedan. Det var riktigt kul.
Sedan blev det varmt igen vecka 30 och vi åkte till Varamon några dagar och så åkte vi till Lettland på lördagen och var där till onsdagen veca 31 då vi kom hem bara för att vända igen och åka till stugan i några dagar.
Sedan var vi framme vid vecka 32 då vi åkte till Liseberg och så var det Marken.
Den här veckan avslutar ledigheten, eller förra veckan då, det är ju faktiskt måndag nu. Det blev mycket OS och det blir det nog den här veckan med =)
Vi har alltså varit lediga i 9 veckor och 4 dagar. Om 9 veckor och 4 dagar är det fredagen vecka 43, sista dagen före höstlovet. 9 veckor och 4 dagar innan sommarlovet var det söndagen vecka 12, söndagen före påsklovet. Så egentligen har man ju varit ledig ett bra tag, men det känns ändå inte så länge. Om bara skolan också kunde gå lika fort =P

Sanna Kallur sprang ju häckförsök, jag vet inte om det var igår eller i förrgår, men hon gick vidare i alla fall till semin som var idag. Där gick det dock inte alls, hon ramlade över första häcken och så var det här OS:et borta. Ändå så lät hon inte så jätteledsen efteråt, men det måste kännas hårt och det var ju synd. Då är det Stefan Holm kvar att hoppas på när det gäller medaljer. Han och Linus Törnblad hoppade ju höjdhoppskval igår och Holm gick vidare, men Törnblad fick inte alls till det och rev ut sig på 2,25. Nästan samma sak som förra året på EM eller VM eller vad det var när han vissreligen gick till final, men där stämde ingenting. Nu blev det inte ens någon final, men det är bara att komma igen nästa tävling sa han efteråt, men det måste kännas hårt det också.
Johan Wissman sprang sig i alla fall till final eller semifinal eller vad det var och Musse sprang nu för ett tag sedan, men jag vet inte hur det gick. Han borde ju ha gått vidare, men man vet ju aldrig.
Nu blev jag lite osäker på vad som hände igår och vad som hände i förrgår och därmed vad jag har och inte har skrivit =P

I alla fall så var det inte många som kommenterade mitt förra inlägg där jag bad er skriva vad ni tycker att jag ska skriva om, så därför skriver jag om vad jag vill, muhahaha! =P

Jag tänkte lite på det där med mat. Min kost kommer att bli fruktansvärt enformig när jag flyttar, när jag nu får råd med det.
För det första tycker jag att det är astråkigt att laga mat vilket sänker motivationen ännu mer och för det andra, vilket delvis kan bero på det första, så kan jag inte laga någon mat alls. Bara pasta och potatis och värma köttbullar.
Så det är det jag har ätit de senaste 3 dagarna nu när jag har fått göra mat själv.
Spagetti och värmd köttfärssås i lördags
Spagetti och värmda köttbullar igår och spagetti och värmda köttbullar idag när syrran, som föresten började på hotell & restaurang idag, skulle göra mat, men hon missade bussen så det fick jag sköta själv och då blir det ju som det blir =P

Det har varit J20-turnering uppe i Leksand i helgen och Leksand vann hela turneringen genom att vinna över både Timrå, Västerås och Mora. Bra gjort av grabbarna =)

Jag skrev Topp 10 förut idag. Det är en kul grej jag gör, skriver topp 10 på de 10 bästa låtarna just nu några gånger i månaden med ca 20 dagars mellanrum. Så har jag listat de 40 låtar som har legat längst på min Topp 10.
Nu är det i alla fall så att det är en icketechnolåt som leder och det är första gången sedan den 19:e juni 2006 som det händer. Det är alltså inte allt för vanligt. Dessutom har Coverfield med låten Together 4 ever 2.8 chansen att bli den låten som har legat längst på min topp 10 om den håller sig kvar till nästa topp 10. Just nu är det Jag går i säng med min lärare med Secondtunez som har legat längst på min Topp 10, 5 månader och 2 dagar. Det är svårslaget, men nu är alltså Coverfield på väg att göra det.

Dagens låt blir i alla fall Curly sue med Takida och Bag in da box med DJ Tune feat Orremannen.

Var är boxen, där är boxen, var är boxen, där är boxen!

Det får avsluta det här inlägget som är det sista på sommarlovet, usch =P

Nej! Jag glömde ju en grej!
Jag funderade lite på att gå över till metrobloggen.se faktiskt bara för att tjäna lite pengar på min blogg. Det vore ju kul. Grejen är bara den att det nog blir ganska omöjligt för min del.
Jag läste användarvillkoren för metrobloggen och för att över huvud taget få ut några pengar måste man ha kommit upp i 150kr/mån. För varje sidvisning kan man få upp till 0,03kr, alltså 3 öre vilket i sin tur innebär att man måste ha minst 5000 sidvisningar för att över huvud taget få ut några pengar och då är det ändå bara 150kr och det är det inte värt. Så jag stannar kvar här på blogg.se =)

H E J D Å S O M M A R L O V E T 2 0 0 8!

Tredje medaljen, igen

Tid: 23:32:16
Datum: 2008-08-16
Kategori: Allmänt

Idag kom den tredje svenska medaljen i OS, en gång till faktiskt. IOK kom frm till att Ara Abrahamian inte fick behålla sitt brons idag och dessutom stängdes han av från OS så han fick åka hem, men han ångrar ingenting han har gjort sa han tidigare idag.
Istället tog Thomas Johansson och Simon Aspelin hem Sveriges tredje medalj i OS, ett silver blev det efter att de fick stryk av 2 schweizare i finalen, Federer och någon mer. 3-1 i sätt, men ett silver är ju inte dåligt det heller =) och den bedriften de lyckades med igår, den var inte dålig den och den matchen kommer vi svenskar nog att minnas länge länge =)
Annars har det vatit motigt idag.
Lassi Karonen kom sist i finalen, Stefan Nystrand lika så, Therese Alshammars baddräkt sprack strax innan start vilket gjorde att hon knappt hann ut till starten och gick inte vidare till semifinal. Ida-Theres Norell eller vad hon heter gick till bronsmatch i brottning, men där förlorade hon.
Anna Lindberg gick i alla fall till final på tremeterssvikten imorgon. 9:a kom hon i semin.
Dagens man är utan tvekan Usein Bolt! Finalen på 100 meter som har setts som en av OS höjdpunkter innan bölev det också. Uppgörelsen mellan Bolt och Pouel. Bolt defilerade till seger på nytt världsrekord, första tiden under 9:70, 9:69 är det nya världsrekordet och det var hela 2 tiondelar före tvåan i mål, som inte var Pouel. Han kom bara femma.

Alla andra är i stugan nu så jag är själv tills imorgon, men just nu är det ganska tråkigt faktiskt.

Jag känner lite att min blogg har börjat bli lite mindre personlig än tidigare. Det kan ju bero på OS, jag hoppas det, men det känns inte riktigt som om jag skriver lika mycket om mitt eget liv längre. Det är väl det ni läsare vill läsa om? I alla fall så är det ju det jag tycker är roligast med andras bloggar, att läsa lite vad ni människor har för er och era åsikter om saker och ting. Jag vet inte riktigt vad ni tycker, men så tycker jag i alla fall.
Nu får ni chansen att säga vad ni vill att jag ska skriva om. Säg det NU i så fall så blir jag glad =)

Än så länge är sommaren inte slut. Jag satt ute i 2 timmar idag och solade och lyssnade på Sommar i P1 med Annika Norlin. "Gud, vad töntig han är" tänker ni säkert nu, det är ju ett program för gamlingar som sitter där framför sin radio med stickningen i handen eller bullarna framför sig, men vissa sommarpratare kan faktiskt vara bra, som Annika Norlin. Hon var faktiskt riktigt kul att lyssna på med sin mysiga dialekt. Jämtländska, det väcker vissa minnen hos mig och åker man ännu högre upp så är det ännu mysigare dialekt uppe i Norrland =) Den fulaste dialekten tycker jag faktiskt är skånska och min egen östgötska. Det är inte vackert. Göteborgska, Värmländska och Norrländska vinner pris för goaste dialekt =) grattis, ni har vunnit 1 000 000 att dela på. Hur mycket ni får beror helt på hur många ni är i de 3 regionerna. Dessutom är det plastpengar så de är inte värda något och den här tävlingen finns egentligen inte heller så ni har inte vunnit något även om det verkade så här ovan =P

Men som sagt, läsare, säg nu vad jag ska skriva om! =)


Vilken tennisrysare!

Tid: 00:24:00
Datum: 2008-08-16
Kategori: Att leva med en synnedsättning

 

Det kan man lugnt säga! Vilken rysare det blev i semifinalen i herrarnas dubbel. Det var Thomas Johansson och Simon Aspelin som ställdes mot 2 fransmän. Fransmännen ledde första sätt med 3-6, men svenskarna hämtade upp det och vann 4 raka sätt och vann i tiebreak med 7-6. Sedan fick de tyvärr stryk i andra sätt med 4-6 vilket ledde till ett tredje och avgörande sätt. Det var där som den verkliga dramatiken infann sig. I avgörande skiljesätt är det ju inga tiebreak, så man måste vinna med 2 game. Det var det ingen som gjorde. Båda länderna tog hem resp. servegame, alltså vartannat game. Det var bara en gång som fransmännen bröt den tränden och det var när de snodde svenskarnas servegame fram till 3-4 tror jag det var, men lika snabbt snodde svenskarna då tillbaka fransmännens servegame till 4-4 och sedan fortsatte de att ta vartannat game hela tiden ända fram till det 31:a gamet där fransmännen återigen snodde svenskarnas servegame fram till 15-16. Då trodde jag att det var kört, men svenskarna lyckades sno åt sig fransmännens servegame till 16 lika igen.
Vid ställningen 17-17 tog svenskarna hem sitt game och hade, som så många gånger tidigare under sättet haft möjlighet att avgöra, bara de lyckades ta fransmännens servegame. 2 bollar från seger hade de varit som bäst tidigare, men nu lyckades de hela vägen och tog fransmännens servegame fram till 19-17 och seger i matchen med 2-1 i sätt! Matchen pågick i över 4 timmar. Det var en riktig rysare och dessutom historiskt. Det är nämligen första gången sedan OS i Stockholm 1912 som Sverige är i en final i dubbeln =)
Det var nog dagens främsta prestation, men vi ska inte glömma de svenska handbollsdamerna som slog Tyskland i en rafflande uppgörelse med 27-26. Också fotbollsdamerna mötte Tyskland i semin idag, men där gick det inte lika bra. Trots att det tyska laget innan matchen hade sågats av en tysk sportjournalist som inte trodde på tyskorna så vann de ändå med 2-0 tror jag det blev. Jag såg inte riktigt slutet.
En annan glad nyhet var att Anna Lindberg är i semifinal på tremeterssvikten. Imorgon bitti gör de 18 semifinalisterna upp om 12 platser i finalen.
Sara Sjöström hjälpte det svenska laget till en finalplats på 4x100 meter medley. Hon är grym den tjejen =) också Stefan Nystrand är i final på någon distans.
Några mindre bra nyheter är att Lassi Karonen tyvärr är sjuk, så vi får väl se hur det går när han ska paddla final imorgon. Klyft hoppade trestegskval idag, men hon gick inte vidare till finalen.

Det var dagens sport det.

Jag var hos tandläkaren idag och som vanligt så såg det bra ut. Inga hål eller annat =)

På Ögon var jag också idag och nu äntligen verkar blödningen ha börjat ge med sig. Den är nästan helt borta nu och jag behövde inte komma på återbesök förrän om en månad igen =)


Tredje medaljen!

Tid: 21:35:29
Datum: 2008-08-14
Kategori: Allmänt

Ja, idag var det dags för den tredje svenska medaljen i OS, men speciellt glädjande kan man väl inte säga att det var.
Ara Abrahamian hade siktat in sig på OS-guld. Kämpat för det här i 4 år, t.o.m. lagt av med brottningen men kommit tillbaka och satsat fullt för att nå ett OS-guld.
Det hade han kanske gjort också om det inte hade varit för domarna. Han blev felaktigt dömd i semifinalen och diskades och fick bara brottas om bronset. Han övervägde att skita helt i bronsmatchen bara för att demonstrera hur orättvist behandlad han hade blivit, men han övertalades och vann bronset.
Glad kan man dock inte påstå att han var. Under priscermonin tog han emot medaljen och slängde den sedan på mattan och gick därifrån utan ett ord.
Nu kan man ju diskutera om det var rätt eller fel att göra så, själv tycker jag att det var fel gjort av honom. Visst att han var besviken och arg över domslutet, men slänga en medalj, det gör man inte. Till hans försvar kan man väl säga att det var en rejäl domartabbe och man kan förstå att han blir förbannad efter att ha kämpat för det här i 4 år, men ändå.
Den olympiska komitén diskuterar huruvida han ska få behålla medaljen eller inte. Det finns vissa regler för hur man ska beté sig under en priscermoni. Han själv sa ju efteråt att den medaljen inte betydde något alls. Det gör den antagligen inte nu, men senare, om några månader kanske han ändå kan se på sitt brons med viss stolthet ändå =)
Det var väl det ända jag har koll på som har hänt idag rörande svenskarna. Stefan Nystrand kom tyvärr sist i finalen imorse kan vi ju meddela också.
Lassi Karonen har jag ju föresten glömt! Han är i final i singelsculler och kan nog mycket väl ta en medalj =)

Jag hittade någon sida förut
www.bloggvarde.se
där man kan kolla hur mycket man kan tjäna på sin blogg. Visserligen så stod det att det inte är pålitligt och jag tror väl inte direkt heller på det, men enligt det så skulle jag tjäna 6766kr i månaden på min blogg och det vore ju inte fel =)

Det där med vikt är ju en känslig grej för många. Jag har tyckt att jag har varit underviktig länge och t.o.m. skolsköterskan tyckte det en gång. I Stockholm pratade vi mycket om idrott och hälsa och vad man ska äta och så. Vi gjorde hälsoguider osv, men det hör inte hit. Då var jag 174cm lång och vägde 54kg. Enligt hälsoguiden fick jag i mig för lite av allting varje dag. Allut utom C-vitaminer som den räknade juice till. Fibrer tror jag det var fick jag bara i mig 20% av det jag skulle få i mig. Vi kom fram till att jag skulle äta 2 frukter varjr dag och cornflakes i yoghurten varje morgon så skulle jag åtminstone komma upp i ca 4000 kalorier dagligen vilket jag behövde. Det har gett visst resultat, visserligen så har jag blivit 5cm längre, men jag har gått upp 5kg. Det gör väl ingen skillnad kan man kanske tycka då, 5 och 5, det kvittar vi, men jag gjorde ett bmi-test nyss och enligt det så är jag bara knappt underviktig. Mellan 18,5 och 24 är normalt. Jag låg på 18,4. bmi är krångligt annars, jag rör alltid ihop det där med hur man räknar, men nu är det så att man tar sin längd delat med vikten gånger vikten, alltså Y/ZxZ. X där är alltså ingen variabel utan ett gångertecken.
Jag ska i vilket fall som helst inte vara rädd för att äta fet mat o.d. det är bara bra om jag går upp några kilon, men hamburgare 4 dagar i veckan är kanske inte så bra för det =P

Leksand spelar mot Ålborg nu och de ledde senast jag kollade efter första perren med 0-2 =)

Andra medaljen!

Tid: 17:54:00
Datum: 2008-08-13
Kategori: Att leva med en synnedsättning

Yes, då var ännu en medalj i hamn, men vilken gren tror ni det var? Cykel, igen! Det är helt otroligt, 2/2 medaljer såhär långt är tagna i cykel. Innan det här OS:et var det 20 år sedan Sverige tog en cykelmedalj.
Det är stort det här, Gustav Larsson var det som knep åt sig silvret.
I övrigt så har Sverige fått en fektare i världseliten nu också. Emma Samuelsson, 19 år, tog sig ända till kvartsfinal i värja där hon dock blev utslagen av världsettan, men innan det hade hon slagit ut världselvan och världsåttan. Det är inte dåligt det =)
Michael Felbs då, vad ska man säga om honom. Han är nästan så överlägsen som Michael Schumacher var säsongen 2004 när han vann 13 race. Idag simmade Felbs enkelt till semifinal eller final på någon distans. Han bara simmade lite lugnt och ansträngde sig knappt och gick vidare på 5:e eller 6:e tid. Helt otroligt. 8 guld har han ju riktat in sig på och än så länge har han 5. Oavsätt hur det går så är han ändå den person som har tagit flest OS-guld genom tiderna. 11st tror jag han är uppe i nu totalt om jag inte räknar alldeles fel.
Simningen har jag annars inte så jättebra koll på, men damerna gick i alla fall vidare till final på 4x200m tror jag det var. Det finns ju så många olika distanser så man vet inte alltid vad det är de går vidare i =P

Tar man lite vanliga nyheter istället så var det en som blev påkörd av en lastbil här mellan Ödeshög och Vadstena igårkväll och dog. Ett dagis i Vikingstad blev nerklottrat med hakkors natten till igår. Det är mycket skit här i Östergötland just nu.
De arbetslösa minskar också. 143 000 arbetssökande var registrerade i slutet av juli och det är ju inte bra för oss synskadade. Minskar de lediga jobben blir det väl ännu svårare för oss att få ett jobb. Jag vet inte när det var, men en siffra jag har är att det bara är 18% av alla synskadade män som har ett heltidsjobb och bara 8% av kvinnorna. Det är svårt det där med jobb. Är man synskadad måste man i princip vara lite bättre än alla andra för att få jobbet och plugga vidare efter gymnasiet är nästan ett måste.
Vi tar ett exempel. Ett ledigt jobb på en mack. Man söker jobbet, men problemet är bara att det gör ca 150-200 andra också. Varför skulle ägaren då anställa en synskadad av alla de sökande? Det gör de ju inte. För att få jobbet måste man vara lite bättre än alla de andra sökande vilket kan vara lite svårt till ett jobb som inte ens har någon speciell utbilldning. Då är det nog bättre att satsa på något jobb med utbilldning, men då gäller det att man lyckas med det så att man kan få något jobb efteråt i alla fall vilket inte alls är säkert om man inte ser, men man kan ju hoppas.
Det finns ju många som säger att man inte klarar saker bara för att man inte ser, men det är bara bullshit. I vissa fall kanske det stämmer som om man vill bli brandman eller kirurg. Det kanske inte är så lämpligt om man inte ser, men det mesta går ju att klara av även om man inte ser. Man måste ju åtminstone få en chans att visa vad man går för. Är det några jag inte gillar så är det såna som dömmer personer direkt utan att veta vad de kan och inte kan.

Där blev det ett litet utlägg om synskadade och jobb vilket nog gör att det här inlägget kommer att hamna under Ögonen-kategorin.

Svenskarna slänger ca 12 000 ton elskrot i de vanliga soporna varje år också stod det på Aftonbladet. Det är ju inte alls bra. Man är för bekväm stod det. Shit, jag känner mig träffad =P jag tror inte jag kommer vara något vidare på att källsortera...

Pappa och jag var på banken idag och fixade intenetbank åt mig. Swedbank har tagit fram en talande dosa. Lite större än en vanlig är den, men vad fan, det spelar väl ingen roll, bara det funkar och det gör det =)

Leksand förlorade tyvärr mot de danska mästarna Herning igår med 5-4, men det var en bra match ändå.

Dagens låt.. hm, vad ska vi ta för någon.. det får bli 2 Girls med låten Everyday faktiskt, riktigt bra =)

Boktips!

Tid: 20:43:53
Datum: 2008-08-12
Kategori: Allmänt

Jag håller på att läsa en bok av Katarina Von Bredow. Har inte läst någon bok av henne förut, men det blir nog fler skulle jag tro. Den heter Som jag vill vara och handlar om Jessica som är kär i Arvid, vilket namn =P. På en fest blir de ihop och på samma fest gör de Det med stort D. Strax efter somnar de båda i sängen, men Jessica väcks av att Paula, hon som har festen, ropar på henne att hon måste hjälpa Lollo, Jessicas bästa kompis, hem för att hon mår så dåligt. Det gör hon och dagen efter ringer varken Jessica eller Arvid till den andre, men på måndagen klarnar allt upp igen. Arvid trodde att Jessica hade blivit sur efteråt eftersom att hon inte var där när han vaknade, men så var det alltså inte.
De blir ett par och allt är bra ända tills Jessica märker att hennes mens uteblir..
Hon tror först att den bara är försenad, men allt eftersom dagarna går blir hon mer och mer orolig och till slut bestämmer hon sig för att skaffa ett graviditetstest. Hon åker till en annan stad för att inte bli igenkänd, men samtidigt så nära att hon hinner hem till den tid hon normalt skulle ha varit hemma från skolan. Hon gömmer testet i en skrivbordslåda i några dagar tills hon inte kan hålla sig längre, hon måste göra det och till hennes förfäran visar det positivt, hon är gravid.
Tiden efter beskedet mår hon ganska dåligt, är hemma mycket från skolan, men till slut berättar hon ändå för Lollo. Samma dag berättar hon det även för sin mamma Siv som några dagar senare tar med sin dotter till en barnmorska där de pratar om det. Barnmorskan visar Jessica bilder på embryon och foster i en bok efter att Jessica berättat att Lollo hade sagt att embryot har utvecklats till ett slags foster med svans och grejor i 10:e veckan som hon då var i. Siv hävdar senare att det var barnmorskans fel att Jessica började tveka på om hon skulle göra abort, vilket Siv tyckte var självklart, eller behålla barnet, vilket Siv tyckte var helt absurrt.
Jessica tvekar som sagt, men bestämmer sig sedan för att behålla barnet. När hon berättar det för Lollo först av alla stirrar hon bara på Jessica som om hon vore dum i huvudet eller något. De hinner inte pratarmer om det just då för resten av klassen kommer in i korridoren och lektionen börjar. Jessica tycker att de kan ta det senare, men Lollo kan inte hålla sig utan skickar en massa lappar till Jessica under lektionen där det bl.a. står att hon kommer gå upp 20kg och få hängbröst och att ingen kille någonsin kommer att vilja vara med henne igen. Då får Jessica nog och skickar en lapp där det står "JÄVLA BITCH!" på. Lollo tittar inte ens på Jessica när lektionen slutar och ignorerar henne helt resten av skoldagen.
När Jessica senare kommer hem frågar Siv vad i helvete hon pysslar med. Hon fattar först ingenting, men så säger Siv att Lollo har ringt och berättat. Jessica orkar inte ta den diskutionen just då utan går och lägger sig istället. När hon lite senare vaknar sitter Lollo och Siv i köket och pratar och Jessica vet att hon måste konfrontera dem, så det gör hon. Siv tycker att de kan prata om saken, men Jessica säger att hon inte pratar med såna hon inte känner och tittar på Lollo som hon tycker har svikit henne något alldeles fruktansvärt. Hon fattar inte ens vad Lollo gör där eftersom att hon ju inte kunde prata med henne i skolan och Siv har hon väl redan pratat tillräckligt med. Lollo säger att hon kom dit för att säga förlåt och att hon gjorde det för Jessicas skull något som hon inte inser. Hon förlåter inte Lollo som går därifrån.
Jessica orkar fortfarande inte prata om det med sin omöjliga mamma som bara tycker att det finns ett alternativ, abort.
Någon dag senare känner sig Jessica dock redo för att prata med henne om det, men då säger Siv att de snart får besök och att hon väl kan gå och snygga till sig lite. Jessica tror att det är någon barnmorska eller något som Siv har bjudit dit för att försöka övertala Jessica att göra det som hon tycker är rätt, men icke. Det är Arvid och hans föräldrar som hon har bjudit dit. Jessica väser till henne ute i köket att hon ju förfan inte är riktigt klok. På något sätt där ute i köket tror Siv att hon lyckas övertala Jessica att hon ska göra abort så hon säger bara till Arvid och dem att hon bjöd dit dem för att hon tycker att de kanske bör lära känna varandra lute bättre. Arvids pappa Peter påpekar att hon lät väldigt allvarlig när hon ringde och att det lät som om hon hade något viktigt att berätta, men det var bara att hon var nervös sa Siv. Då flyger det ur Jessica att hon visst har något att säga och så säger hon det. Det kommer som en chock för alla 3 för Arvid har hon inte heller sahgt något till. Arvids mamma Anna verkar vara den som tar det allra hårdast, men båda 2 är eniga om att det bara finns ett alternativ, abort. Också Arvid reagerar på ett liknande sätt, han säger till Jessica att han inte vill bli pappa. Han vill resa jorden runt och bli någon arkiolog e.d. På något sätt lyckas de bli ovänner där och gör slut.
Jessica har alltså både förlorat sin bästa vän, sin pojkvän och desvis sin egen mamma. Det är bara en ända person som hon upplever fattar visar det sig. Lollos mamma Karin. Hon ringer en kväll och berättar för Jessica att hon var med om något liknande när hon var 17, men hon gjorde abort. Det var det som kändes rätt. Hon vinner Jessicas förtroende för det är precis det Jessica också försöker göra. Det som känns rätt för henne, men det är det ju ingen som fattar. Karin berättar dessutom att Lollo ska få ett syskon.

Jag vet inte hur mycket man ska berätta, men det här får nog räcka. Ni får läsa boken själva om ni vill veta hur det går, men jag kan säga att det blir ingen lätt resa för den unga fröken Jessica =P
Det är inte den bästa boken jag har läst, inte ens en bland de absolut bästa, men för att vara en ungdomsbok är den faktiskt riktigt bra!

Lite OS får vi med här också.
Damlandslaget i fotboll slog Kanada idag med 2-1 och får därmed möta Tyskland i kvarten något som kanske inte var så jättelyckat, men vi får se hur det går.
Brottning såg jag på idag också, både 55 och 60kg-klassen. Ryssland vann guls i båda, men i 60kg-klassen var han bara 19 år han som vann!
Dahlby heter han tror jag, en lerduveskytt, han misslyckades tyvärr imorse när han sköt ner 135 duvor av 150 vilket inte ens räckte till en finalplats. Han som var ett av våra största medaljhopp..

Det får väl räcka för idag. Vi avslutar med att meddela att Leksand spelar mot danska Herning just nu, men jag vet inte vad det står..

Guldåren 69, 73, 74 och 75

Tid: 22:28:29
Datum: 2008-08-11
Kategori: Leksand

Ja, idag har jag inget speciellt att skriva om, så därför tänkte jag ta fram lite fakta om de 4 guldåren för de blåvita, 1969, 73, 74 och 75.

Första guldåret, 1969, var den äldsta målvakten Christer Abris som då var 22 år. Inte så gammalt, men han hade talang. Den andra målvakten, Gunnar Mårs, var bara 19 år då.
Det var ett ungt lag, yngsta backen var Åke Danielsson som även han bara var 19 år. Den äldsta backen var "Taxen", eller Lars-Erik Sjöberg som han egentligen hette som vid det tillfället var 25 år. Ändå inte så gammalt om man ser till dagens spelare.
Kjell Brus var yngsta forward, 19 år och Nils Nilsson var äldsta forward med sina 33 år.

1973 var det fortfarande Abris som var äldsta målvakt, men nu hade han bytt kollega i kassen till Lars Stenvall som var 20 år då.
Äldsta backen var Roland Bond, 29 år, och yngsta back var Hans Eriksson som bara var 18 år.
Peter Gudmundsson var den yngsta forwarden i laget, 20 år och Roger Lindqvist var äldsta forward med sina 29 år.

74 var det samma målvakter och Roland Bond var fortfarande äldsta back och Hans Eriksson yngsta.
Roger Lindqvist var fortfarande äldsta forward, men Peter Gudmundsson fick inte vara yngsta forward längre. Det blev Bengt Lundholm som bara var 3 månader och 28 dagar yngre än Gudmundsson.

Under det sista guldåret, 1975 hade Christer Abris antagligen lagt av för då var Stenvall äldsta målvakt med sina 22 år och Göran Eriksson var yngsta målvakt, 20 år.
Roland Bond var fortfarande äldsta back, nu 31 år gammal, men yngsta back var numera Anders Hansson som var 19 år. Han borde ha fyllt 19 någon gång precis när guldet säkrades, han är nämligen född den 12:e april.
På forwardssidan såg det likadant ut som året innan och tränarna ska vi inte glömma. Under det första guldåret var det Rune Mases och Gunnar Jönses. De var då 41 resp. 34 år gamla. Under de 3 åren på 70-talet var det Per-Agne Karlström och Bengt Olsson som styrde laget.

När vi ändå är igång så kan vi väl ta lite fakta också.

Leksands ishall var den 8:e i landet när den byggdes år 1965. Den spelade de i till så sent som för 3 år sedan när Ejendals arena stod klar.
Det var också den säsongen, 2005, som lockade mest publik någonsin på de 30 hemmamatcher i Elitserien och kvalserien som då spelades. Hela 182 927st, alltså ca 6097 åskådare pär match.
Publikrekordet hemma lyder på 12719 åskådare mot Brynäs år 1964, men det var utomhus.
Efter OS-guldet 94 blev Leksand kallat "guldbyn" eftersom att hela 5 spelare från laget var uttagna till Tre kronor + 2 till, en i Kanada och en i USA. Så totalt hade de alltså 7 OS-spelare i laget på den tiden.

Det får räcka, men vi avslutar med att önska de båda Thomasarna, Kempe och Johansson i Leksand lycka till den kommande säsongen och hoppas att de, med hjälp av alla blåvita supportrar lyfter laget till en Elitserieplats säsongen 09/10!

Höll ju på att glömma, informationen har jag hittat på
leksandsif.se