Andra medaljen!

Tid: 17:54:00
Datum: 2008-08-13
Kategori: Att leva med en synnedsättning

Yes, då var ännu en medalj i hamn, men vilken gren tror ni det var? Cykel, igen! Det är helt otroligt, 2/2 medaljer såhär långt är tagna i cykel. Innan det här OS:et var det 20 år sedan Sverige tog en cykelmedalj.
Det är stort det här, Gustav Larsson var det som knep åt sig silvret.
I övrigt så har Sverige fått en fektare i världseliten nu också. Emma Samuelsson, 19 år, tog sig ända till kvartsfinal i värja där hon dock blev utslagen av världsettan, men innan det hade hon slagit ut världselvan och världsåttan. Det är inte dåligt det =)
Michael Felbs då, vad ska man säga om honom. Han är nästan så överlägsen som Michael Schumacher var säsongen 2004 när han vann 13 race. Idag simmade Felbs enkelt till semifinal eller final på någon distans. Han bara simmade lite lugnt och ansträngde sig knappt och gick vidare på 5:e eller 6:e tid. Helt otroligt. 8 guld har han ju riktat in sig på och än så länge har han 5. Oavsätt hur det går så är han ändå den person som har tagit flest OS-guld genom tiderna. 11st tror jag han är uppe i nu totalt om jag inte räknar alldeles fel.
Simningen har jag annars inte så jättebra koll på, men damerna gick i alla fall vidare till final på 4x200m tror jag det var. Det finns ju så många olika distanser så man vet inte alltid vad det är de går vidare i =P

Tar man lite vanliga nyheter istället så var det en som blev påkörd av en lastbil här mellan Ödeshög och Vadstena igårkväll och dog. Ett dagis i Vikingstad blev nerklottrat med hakkors natten till igår. Det är mycket skit här i Östergötland just nu.
De arbetslösa minskar också. 143 000 arbetssökande var registrerade i slutet av juli och det är ju inte bra för oss synskadade. Minskar de lediga jobben blir det väl ännu svårare för oss att få ett jobb. Jag vet inte när det var, men en siffra jag har är att det bara är 18% av alla synskadade män som har ett heltidsjobb och bara 8% av kvinnorna. Det är svårt det där med jobb. Är man synskadad måste man i princip vara lite bättre än alla andra för att få jobbet och plugga vidare efter gymnasiet är nästan ett måste.
Vi tar ett exempel. Ett ledigt jobb på en mack. Man söker jobbet, men problemet är bara att det gör ca 150-200 andra också. Varför skulle ägaren då anställa en synskadad av alla de sökande? Det gör de ju inte. För att få jobbet måste man vara lite bättre än alla de andra sökande vilket kan vara lite svårt till ett jobb som inte ens har någon speciell utbilldning. Då är det nog bättre att satsa på något jobb med utbilldning, men då gäller det att man lyckas med det så att man kan få något jobb efteråt i alla fall vilket inte alls är säkert om man inte ser, men man kan ju hoppas.
Det finns ju många som säger att man inte klarar saker bara för att man inte ser, men det är bara bullshit. I vissa fall kanske det stämmer som om man vill bli brandman eller kirurg. Det kanske inte är så lämpligt om man inte ser, men det mesta går ju att klara av även om man inte ser. Man måste ju åtminstone få en chans att visa vad man går för. Är det några jag inte gillar så är det såna som dömmer personer direkt utan att veta vad de kan och inte kan.

Där blev det ett litet utlägg om synskadade och jobb vilket nog gör att det här inlägget kommer att hamna under Ögonen-kategorin.

Svenskarna slänger ca 12 000 ton elskrot i de vanliga soporna varje år också stod det på Aftonbladet. Det är ju inte alls bra. Man är för bekväm stod det. Shit, jag känner mig träffad =P jag tror inte jag kommer vara något vidare på att källsortera...

Pappa och jag var på banken idag och fixade intenetbank åt mig. Swedbank har tagit fram en talande dosa. Lite större än en vanlig är den, men vad fan, det spelar väl ingen roll, bara det funkar och det gör det =)

Leksand förlorade tyvärr mot de danska mästarna Herning igår med 5-4, men det var en bra match ändå.

Dagens låt.. hm, vad ska vi ta för någon.. det får bli 2 Girls med låten Everyday faktiskt, riktigt bra =)