Skit!

Tid: 22:57:00
Datum: 2008-06-14
Kategori: Att leva med en synnedsättning

Ja, vad ska man annars säga?
2-1 på övertid! Nästan samma sak som när Ryssland gjorde 3-2 på 5s kvar av matchen i hockeyVM..
SÅ surt! 1-1 tycker jag i alla fall att de var värda! Så mycket som de kämpade och stod emot hela 2:a halvlek.. menmen, nu är det som det är och vi får väl hoppas att det går vägen på onsdag mot Ryssland i alla fall..

Här har vi ett tydligt exempel på hur viktigt det är med ordning och reda när man inte ser.
Shep har ju tjejkväll ikväll. Så hade de käkat och jag skulle käka. Det stod tallrikar och glas på hela bordet, inte bra alls. Det stod skålar med tacotillbehör lite varstans i hela kylskåpet, inte lätt att hitta alls, och jag hittade inga bröd.
Till slut lyckades jag äta i alla fall, men det tog säkert 20 minuter innan jag hade luktat mig till vad jag skulle ta fram och inte ta fram, hittat och värmt bröden och tacofärsen m.m.
Så det är oerhört viktigt med ordning och reda när man inte ser. Ligger den på ett annat ställe, kanske bara på hyllan över eller under eller på bänken bredvid e.d. kan det ta hur lång tid som helst att hitta den. Seende sveper bara snabbt med blicken över rummet, får syn på saken och hämtar den. En synskadad letar och letar i flera minuter utan att hitta något. Jag har dessutom en förmåga att alltid lyckas hoppa över allt jag letar efter precis. Säg att den ligger precis framför mina fötter. Då känner jag runt om saken, men missar den ändå =P

Jag låg och tänkte inatt innan jsag somnade vid 3:40 eller något. Jag skulle ge vad som helst för att få se 100%. Allt utom levande objekt som släktingar o.d. Jag skulle ge lika mycket för att få se 10% som jag såg förut. Jag skulle ge minst 1 000 000 för att få se så som jag såg för ca 1½ år sedan. Det var visserligen bara ljust och mörker, färger och vissa konturer, men det är grym skillnad mot vad jag ser nu. Bara att få se så som jag såg i vintras när jag hade börjat se såhär skulle jag ge mycket för.

Att inte se är bland det värsta man kan råka ut för, i alla fall enligt mig.
Många säger ju att synskadade får bättre hörsel än andra, men det är fel. Man utvecklar den bara mer än andra.

Man får väl se om de kommer fram till något i framtiden, men det dröjer nog. Man kan ersätta mycket i kroppen, men ögonen och hjärnan, det är svårt. Det kommer säkert att gå någon gång i framtiden, men frågan är bara när..
Man skulle kunna operera in, antingen i pannan och sätta de riktiga ögonen helt ur funktion, eller ersätta ögonen med kameror som man kopplar med nervtrådar och synnerver o.d. till hjärnan så att kamerorna ser istället för ögonen.
Problemet är bara att även det kräver att man går in i hjärnan och grojsar runt..

Vi får se, men jag hoppas!