Utvecklingen..

Tid: 16:10:52
Datum: 2008-06-29
Kategori: Allmänt

Jag tänker ju en hel del och teknikens utveckling är ett av mina favoritämnen. Tänk vilken utveckling det har varit bara de senaste 5 åren, men innan dess, när jag var liten, då var det ju Amigadatorer med 32Mb i minne. En sån hade min gamla asistent sa han och det var ju värsta datorn då och 32Mb skulle ju ta hur lång tid som helst att fylla.
Nu, ca 15 år senare, kan man köpa USB-minnen med 2Gb, vilket är ca 30 gånger så mycket minne som Amigan, för bara någon hundring. Dagens datorer ligger väl på minst 500Gb vilket är 15625 gånger så stort minne som Amigan. Jag är inte helt säker på hur man räknar ut dedär, men något sånt är det i alla fall. Inte nog med det, det finns ju datorer med 1Tb minne numera.
Bara de senaste åren, vilken utveckling. Jag fick min första mp3 för 3,5 år sedan. Det var en på 256Mb och kostade bara 500 spänn. Då kunde man köpa mp3:er med 128Mb. Idag får du en mp3 med 1Gb som är 4 gånger så mycket som min 256:a för mindre än 500 spänn, kanske bara 300. Den jag har nu är på 4Gb. Det fanns väl typ inte för 5 år sedan. Då kostade väl 1Gb, som idag kostar 3-400 eller mindre, säkert 2000kr. Så det har ju blivit otroligt billigt.. För 2000kr kan man ju få över 8Gb.
Sen har vi SD-korten. De sjunker fruktansvärt fort i pris. Jag köpte en digitalkamera förra sommaren. SD-kortet på 1Gb till den kostade då 250kr, men jag fick det för 212 eftersom att det var någon som hade köpt fel och lämnat tillbaka en bruten förpackning. Några månader senare köpte jag ett till SD-kort på 1Gb. Då var de nere på 150kr. Idag vet jag inte vad de kostar, men speciellt dyra kan de inte vara.
På tal om mp3:er då så fick jag min första mp3 när jag var 15. Innan dess hade jag CD-freestyle och vanlig bandfreestyle. Syrran, som är 13 nu, är redan inne på sin andra mp3 nu. Den har 1GB. Min första mp3 med 1Gb fick jag när jag fylde 17. När jag var 13 fick jag min första CD-freestyle. Innan dess hade jag bara bandfreestyle. Nu är det väl typ ingen som har bandfreestyle. CD-freestyle är väl kanske inte fullt så ovanligt som bandfreestyle, men de flesta har ju mp3 nu.
Telefoner är en annan pryl som har utvecklats. När jag gick i sexan för 7 år sedan var det inte många som hade mobil och om man hade det så var det en 3210 eller 3310. Nu, 7 år senare, har småkidsen i lågstadiet telefoner som för 7 år sedan hade varit bättre än de bästa. De har färgdisplay, mp3, radio, kamera m.m. Det hade ju inte ens de bästa telefonerna då och det kommer ständigt nyheter. Vlan är väl en grej som börjar komma nu, trådlöst nätverk i telefoner för er som inte vet vad det är. Då kan man alltså surfa på vanligt nät istället för att wappa som är hur dyrt som helst. Touchscreens är ju också något nytt. Det fanns typ inte för 5 år sedan. Personligen så tycker jag att touchscreens är totalt värdelöst eftersom att det är helt omöjligt att använda om man inte ser. Så jag hoppas inte att de kommer ta över allt för mycket för då blir det svårt.

Sammanfattningsvis så kan man väl säga att utvecklingen går fruktansvärt mycket framåt numera och jag tror att i framtiden så kommer år 2000 vara starten för en ny tidsepok i historien, IT-revolutionen eller något liknande.
Man kan numera köpa små USB-minnen och mp3-spelare som har flera hundra gånger så stort minne som datorerna hade för 15 år sen.
Dagens billigaste mobiler är nästan bättre än de bästa för 5 år sedan.
På tal om datorer så var styrsystemet i den första rymdfärjan inte lika avancerat som dagens miniräknare. Det ni =P

En annan grej som har att göra med utvecklingen att göra hörde jag på P3 Star förut. De pratade om framtiden. Då var det en där som trodde att allt bara kommer att gå i en spiral och bli värre och värre.
Ett exempel var rulltrappan. Det tycker man ju är bra så att man slipper gå i trappor, men då dyker problemet upp att man blir slö eftersom att man inte går i trappor. Så då uppfann man rullbandet så att man ska kunna hålla kondisionen. Problemet då blir bara det att då tillbringar man all tid på gymmet och är aldrig ute. Så nästa uppfinning blir något som renar luften innomhus så att den blir lika ren som den utomhus, om man nu kan säga att den är ren =P och så kommer det att fortsätta tills man till slut kan sköta allt från sängen utan att röra sig.

Jag undrar hur samhället kommer att se ut om 50-100 år...

Jag åt någon köttgryta idag och det var ju mindre gott kan man säga. Jag skulle värma den lite på spisen, men självklart så värmde jag den för länge så hela skiten blev bränd. Det var inge vidare =P

Ännu mer musik lyssnade jag på idag. Johans mix 8-11. Där börjar den gamla epoken ta slut och technon börjar ta över, men inte helt än så länge.

Ikväll är det EM-final! =) Jag håller nog på Spanien faktiskt..

Kommentarer
Postat av: Christoffer

Hej! Jo, teknikens utveckling är intressant. Exempelvis så fanns det mobiltelefoner i slutet på 70-talet, som vissa hade i arbetsbilarna, men den tror jag var tvungen att vara i bilen om den skulle fungera, men det var inte nog med det, för att om man var på för låg marknivå så funkade de inte heller. =) Sedan funderade jag vidare på det du skrev om rullbandet och luftreningen. Beror på vad man ska ha för miljö. Ska man ha samma miljö som här i Dalarna så ska man antingen ha mygg eller minusgrader. =) Annars kan man, om man vill ha det som i stora städer, ha en bil som startas automatiskt med jämna mellanrum och håller avgasnivån uppe! =)

2008-06-30 @ 00:33:16
URL: http://bomletoken.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: