PQ-formeln

Tid: 00:18:25
Datum: 2008-11-17
Kategori: Allmänt

Nu har jag lärt mig den skiten också =)
För er som inte vet vad det är så är det ett sätt att lösa andragradsekvationer, alltså en ekvation med en x^2-term och en vanlig x-term.
De andra har varit inne på det ett tag nu, men jag har inte kommit så långt än, men nu när det bara är en vecka kvar till provet så tänkte jag att det väl var bäst att räkna på lite.
Bara för att så ska ni få en mattelektion hära, wiiie =P
Ta t.ex. x^2+6x+5= 0.
Då tar man först hälften av den vanliga x-termen, alltså 3x och byter tecken framför den så att det blir -3. Samma tal, -3, tar man i x^2-termen och sätter +/- före det eftersom att man kan ta både + och - i lösningen senare. 3^2= 3*3= 9. Sedan tar man 9-5= 4, man byter tecken på den konstanta termen också, alltså femman. Sedan tar man roten ur 4 som är 2 eftersom att 2*2 är 4.
Då får man -3+/-2. Den har 2 lösningar, en som är -3+2= -1 och en som är -3-2= -5.
Så löser man dem =) fattar ni något? =P
Man skriver inte exakt såhär, men jag skriver såhär:
x^2+6x+5= 0. -3+/-(3^2-5). 3^2= 9. 9-5= 4. Rot= 2. -3+/-2= 0. x\1= -3+2= -1 x\2= -3-2= -5.

Det är faktiskt inte så krångligt som det ser ut hehe och jag är ju inte världsbäst på att förklara heller =P fattar inte heller när fan man ska ha nytta av det här?

Hände en lite tråkig grej förut också. Jag skrev ett inlägg om det, men det tog jag bort för det blev lite väl personligt.
Kort sagt så kan man väl säga att det var bråk.. Emma och mamma och pappa som vanligt. Emma har skärpt till sig rejält emot hur hon var för några år sedan, då bråkade hon och mamma och pappa nästan jämnt, men nu bråkar de nästan aldrig, men hon har ju sitt temprament. Kan bli syrack för ingenting.
Nu hade hon kommit hem från Alle efter att ha mer eller mindre bott där de senaste veckorna eftersom att hon har praoat i Linköping. Vi skulle käka kvällsmat och hon ville inte ha värmd potatis från middagen vilket hon inte heller fick. Kött och sås fick hon, men det ville hon inte heller ha för köttet var segt. Det var det inte alls det sa pappa och då blev hon sur och sprang upp för det tyckte ju hon att det var. "Vad kul det är när du kommer hem!" ropade pappa efter henne. Lite senare kom hon ner och tänkte dra ut med väska och allt för att vi inte ville ha henne där sa hon. Då bröt skiten ut. Ska inte gå in på vad som hände,men fan vad jag hatar sådant där. Jag blir så arg. Jag som annars brukar vara så lugn och aldrig bli arg blir skitarg när de håller på. Jag antar att det är någon slags försvarsmekanism som gör att jag blir arg istället för ledsen när familjemedlemar bråkar. Jag har nästan lust att slå till henne då eller kasta något i väggen eller så. Det bästa sättet att lugna ner sig på då är att låsa in sig och dra igång stereon på öronbedövande volym vilket jag också gjorde förut. DEt kanske inte är så bra för jag vet inte riktigt vad basen och högtalarna klarar... efter ett tag är man lugn i alla fall och Emma och mamma och pappa lugnar ner sig.
Det är svårt det där. Huvudansvaret ligger ju ändå på föräldrarna. Tonåringar är ju som de är och då gäller det för föräldrarna att behålla lugnet även om man kanske är svinförbannad innombords. Vad än barnet gör så får man inte tappa kontrollen för då är det kört. Vad tonåringen vill är ju att få vara i fred, men föräldrarna vill ju lösa det hela så snabbt som möjligt, men det är kanske inte alltid så bra att göra det. Låt barnet vara i fred ett tag och lugna ner sig lite istället för att direkt gå in och försöka lösa det hela när barnet är som mest arg. Efter ett tag när man har lugnat ner sig är det kanske lättare att prata med dem. Det gäller bara som förälder att klara sådana grejer. Att inte bryta ihop eller få ett utbrott. Man måste vara lugn hela tiden även om barnet skriker och har sig och det är inte alltid så lätt. Det märker t.o.m. jag. Jag skriker som fan när de håller på och låser in mig för att inte slänga sönder något. Annars blir jag typ aldrig arg. Jag är mer en sån som håller ilskan innombords.Så gäller det att vara som förälder också. Man måste kunna tygla sin ilska för egentligen så älskar man ju sitt barn och det gör barnet också även om det kanske inte syns så tydligt.

Det går att diskutera det här hur länge som helst, men jag tror att nyckeln ändå är att föräldrarna är lugna. Går det verkligen inte att prata med barnet just då, låt det vara i fred ett tag innan man pratar med det.
Det kommer ju från rätt person =P jag som skriker och allt haha =P

Nu är det nog sova som gäller, vi har studiedag imorgon, men ändå, jag är trött..


Kommentarer
Postat av: Linda

sv: flyttat fram underkäken 5mm!



oj, varit med så länge jag kan minnas, men satte mig i bilen på RIKTIGT (allstå fast) förra året!

2008-11-17 @ 09:59:05
URL: http://undergroound.blogg.se/
Postat av: Linda

sv: haha okej! (Y)

2008-11-17 @ 12:34:25
URL: http://undergroound.blogg.se/
Postat av: jojje

hehe ingen matte tack;D

ja bråk e väldigt jobbit. jag skriker också då jag blir arg vilket är ganska ofta hehe. men det är inte alltid bra att hålla ilskan inom sig men är man förelder så måste man ju försöka.

2008-11-17 @ 13:13:58
Postat av: Jessi

vet du, jag älskar PQ formlen :D

2008-11-19 @ 20:57:35
URL: http://jessi91.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: