Lärare

Tid: 17:03:45
Datum: 2009-06-15
Kategori: Allmänt

Jag tänkte lite på det här med lärare.
Det är ju oerhört viktigt att läraren i fråga är bra och engagerad i sitt ämne.
Har man en dålig lärare är ju hela kursen förstörd.
Så här tänkte jag skriva lite hur jag tycker att en lärare ska vara. Vi skippar dock allt det där med att lärarna borde ta mer hänsyn till sina kollegors kurser och att de borde sammarbeta mer så att inte alla prov och uppsatser kommer på samma gång.

Vi har ju en lärare i svenska. Han är något utöver det vanliga. Jag har aldrig haft en lärare som liknar honom i sättet att undervisa och det är på både gott och ont, men mest gott.
Enligt honom är "den vanliga stilen" där läraren bestämmer vad eleverna ska göra, där de bestämmer att man ska jobba med t.ex. gramatik i 8 veckor och sedan ha ett prov på det, helt värdelös.
Han anser att det är mycket viktigare att kunna skriva bra och kunna uttrycka sina åsikter, vad man egentligen vill, än att kunna subjekt och predikat. Det har man aldrig någon nytta av, om man inte läser massa språk. Då kan det vara bra att kunna ta ut satsdelar och kunna ordklasserna och så, men i svenskan, som vi redan kan, har man aldrig någonsin nytta av att veta vad ett akusativobjekt är.
Därför har vi fått skriva en massa. Skriva skriva skriva. Vi har fått skriva debattarticklar, krönikor, insändare, noveller, dikter, ja allt som man över huvud taget kan tänka sig. Det är både roligare och bättre än att sitta och plugga in satsdelar och ordklasser för att sedan ha prov på det. Vi har inte haft ett ända prov i svenska på 2 år. När du skriver lär du dig ändå hur det ska se ut samtidigt som du lär dig att uttrycka dig på ett bättre sätt, du lär dig komma fram med dina åsikter.

Hur jobbar han då?
Jo, han kommer med någon idé, någonting som kan bli något stort. Så hjälper han till att starta upp det hela, men sedan är det vi som ska producera. Det är upp till oss vad det blir för resultat. Vill vi inte anstränga oss, då blir det ett dåligt resultat, men det är bara vi som blir lidande av det.
Vill vi få till något bra är det vårat ansvar att se till att det blir något bra av det hela. Han finns där, bakom oss och stöttar oss om vi behöver hjälp eller stöd, men i huvudsak är det vårat ansvar.

Det är i mina ögon en mycket bättre strategi än att, som i vanliga fall, bara bestämma vad eleverna ska göra. Då lär man sig inte att ta eget ansvar. Då finns det hela tiden någon som bestämmer åt dig vad och när du ska göra en viss sak.
Det här sättet att arbeta på ger ju också mer frihet. Så är det ju över huvud taget på gymnasiet och på högskolan, att du som elev har större frihet. Du ska göra en viss grej, men om du gör den precis då eller senare spelar ingen roll, bara det blir klart, Blir det inte klart är det bara du som blir lidande av det. Det speglar ju på ett bättre sätt hur det är senare i livet när man har börjat jobba. Då är det ingen som står och berättar exakt vad du ska göra. Du får en viss uppgift och sedan är det upp till dig att få den klar. Får du inte det får du antagligen sparken.

Riktigt så hårt är det inte på gymnasiet, men principen är densamma. Du får en uppgift av din chef (lärare) som du sedan ska göra något av, annars får du sparken, men det är där som vår lärare är lite snällare än chefer på arbeten. Ibland är han lite för snäll. Han har lite för låga krav på oss. Vi ska göra något, men är det någon som inte har gjort det gör det inte så mycket, bara man gör klart det så fort som möjligt. Tiden är inte det viktiga, det viktigaste är att resultatet blir bra. Det är i och för sig sant, men senare i arbetslivet får du till en viss tid på dig och sedan ska det vara klart. Är det inte det ligger du förmodligen ganska risigt till.

Där har vi en skarp kontrast till en annan lärare vi har. Han är också riktigt bra, men på ett annat sätt. Han är hård och vill se resultat. Han står vid tavlan och har genomgångar på ibland hela lektioner, men han är bra på sitt sätt. Hans genomgångar är riktigt bra och ibland när hans mobil t.ex. ringer får vi rast för att han måste svara. Han kan vara ganska impulsiv, men samtidigt har han lite större press på oss än vad svenskläraren har. Han vill se resultat. Det vill svenskläraren också, men i den här andra lärarens fall ska det vara klart när deadline är satt.

Min idialiska lärare, beroende på vad det är för ämne så klart, skulle vara en mix mellan den här andre läraren och svenskläraren. En lärare med svensklärarens sätt att jobba, ge en idé som vi sedan ska göra något av. Det är upp till oss om det blir bra eller inte. Man är inte fängslad till klassrummet utan kan sitta var man vill och t.o.m. åka hem om man vill, bara du gör det du ska. Detta i kombination med den andre lärarens punktlighet, när ett datum är satt är det det som gäller och inget annat. Är du inte klar då är det din sak, du får skylla dig själv. Du har fått lika lång tid på dig som alla andra.

Där har vi en bra lärare enligt mig.
Vad tycker ni?

I övrigt så hängde jag med till stugan i helgen. Jag hade ändå inget annat att göra och sitta vid datorn har jag ändå tid till så att det blir över, så jag hängde med dit.
Något vidare väder var det ju inte, men jag hjälpte till och bar ved, hämtade vatten, diskade, bar stolar och gjorde paj. Vuxenpoäng till mig ha ha ha ;)
Lite studsmatta hoppade jag också, men vi har ju inget nät än, så jag vågar inte riktigt hoppa än. Förra sommaren hoppade jag inte alls. Det var 1:a sommaren jag inte såg något alls. Nu körde jag ryggen och upp, men det gick inget vidare. 32 blev det först, sedan 10, 54 och 39. Så totalt 135, men med tanke på att rekordet ligger på 93 eller vad det är så var det inte så jättebra.

Hoppa hopprep gjorde jag i måndags också och med tanke på att jag bara har hoppat 2 gånger sedan vecka 12 så gick det riktigt bra =) 1007 hopp blev det =)

Idag har jag bara fixat datorn i mitt rum. Jag skulle köra en onlinescanning, men det stod att min version av Internet inte stödde den, så jag gick in på microsoft-update och kollade efter uppdateringar. Det var en hel del kan jag säga. Jag använder ju inte den datorn speciellt ofta, den börjar bli lite seg, det är ju en 02:a, så det var uppåt 20 nya uppdateringar jag hämtade. Det tog sin lilla stund, men sedan gick det inte att köra onlinescanningen i alla fall p.g.a. att det trådlösa nätverket inte klarade det. Det är fruktansvärt segt. Jag råder er bara, köp aldrig trådlös mottagare till en stationär dator som inte redan har inbyggt trådlöst, det går fruktansvärt segt! Numera har väl de flesta stationära datorer inbygt nätverk de också, men ändå.

Nu börjar det lukta kaffe här =)

Kommentarer
Postat av: jojje

åh en sån lärare vill jag också ha! skriva är ju hur kul som helst, särskilt debatter:) studsmatta är kul. men jag vågar inte hoppa så mycket utan nät. på åk- besöket jag sist var på fanns en jättestor studsmatta men där hade man typ inte behövt nåt nät för man kom typ aldrig till kanten kändes det som;D sv: joypeak, en liten familjefestival typ. idag har det regnat så den här gången stämde det nog inte riktigt, ditt beskrivna väder kanske kommer en dag senare än vanligt den här gången.

2009-06-15 @ 19:04:47
Postat av: Jennii

Sv. Ja, visst låter d konstigt, men när jag drömde lät Avocadocancer väldigt vettigt skratt

Nåt jag inte kan läsa? Hmm..läsa på svenska =)



Jo, jag hade några lärare som va urusla på att lära ut..riktigt tråkigt!

2009-06-15 @ 20:16:41
URL: http://mrsjennii.blogg.se/
Postat av: Jennii

Sv. Jag läser bara engelska böcker..försöker läsa lite franska böcker, men kan tyvärr inte franska flytande..så d tar lite längre tid att läsa.



Till midsommar ska vi åka till svärmor..alltid lika härligt me gratis mat hehe tack å lova att man passar bra ihop me svärmor =)men jag jobbar oxå, tyvärr!



Än du då? Planer för midsommar?

2009-06-16 @ 09:07:31
URL: http://mrsjennii.blogg.se/
Postat av: vispen

Ja, det där var ett inlägg utan sport, eller det enda som fanns med var dt där med studsmattan haha=)

Min stationära dator har inte heller inbyggt trådlöst grejsemojs och den går ganska segt men den fungerar om man måste använda den. Annars använder jag bara min bärbara dator. Det där med lärare är bra men jag tycker att man ska få längre tid på sig med vissa saker om man har en bra anledning till det.

2009-06-16 @ 15:12:01
URL: http://vispen91.blogg.se/
Postat av: Ida

Yo är katten ja :)

2009-06-16 @ 18:35:50
URL: http://idaaahooe.blogg.se/
Postat av: Sarah

Jag håller med dig. Man märker skillnad på sig själv o så!





Sv: Han kraschade rakt in i en sväng och bilen sprängdes i luften.

2009-06-16 @ 20:46:47
URL: http://thiindra.blogg.se/
Postat av: Linda - Livet är rosa!

sv; Vi hade pinnar som pistoler ;D.

2009-06-16 @ 21:08:14
URL: http://peassyster.blogg.se/
Postat av: Anonym

Innerst inne e du avundsjuk! :D Haha.





och jo, alltså det ser hemskt ut. fick typ mardrömmar :O. fast de sägs att de va fel på banan men han som puttade honom (snuddade!) känner sig säkert inte bäst idag..

2009-06-16 @ 21:40:20
URL: http://thiindra.blogg.se/
Postat av: Jennie

svar: hehe ja, vi har dock haft fint väder hela veckan!

2009-06-16 @ 23:21:51
URL: http://hallon8.blogg.se/
Postat av: Jennie

svar: hehe nej det var faktiskti nte de :)

2009-06-17 @ 10:56:32
URL: http://hallon8.blogg.se/
Postat av: angelica

Tahah nej det funkar faktiskt inte!

Så jag går över till pappa och lånar hans dator!



trevligt med kryssning, vore kul att åka iväg på något sånt.

Grattis i förväg föresten!

Hoppas du får en bra födelsedags.

2009-06-17 @ 11:34:51
URL: http://notbroken.webblogg.se/
Postat av: Ida

:O bulldeg? det är jo äckligt! o.O

jadu, förut kände jag mig också utelämnad utan mobil, fast just nu är jag inne i en period vart jag behöver vara ensam med mina tankar så sitter knappt på msn heller.. :/



Okejsan, ja klart man vill hitta på något, 20 fyller man jo inte varje dag så. :) men det lät nice. hoppas på att ni får det skoj! kram

2009-06-17 @ 18:41:32
URL: http://idaaahooe.blogg.se/
Postat av: Hanna

hehe...ja färga ögonfranasarna,har du aldrig hört de förr?=)

man gör oftas de nu till sommaren så man slipper smink och sådan för när man sminkar sig ofta så slits de på fransarna och de kan bli blekta osv,

Inget problem du känner till?haha

kram

2009-06-17 @ 20:02:53
URL: http://myhistorymylife.blogg.se/
Postat av: Ida

haha jo kanelgrejset är säkert gott, men inte bara bulldegen. Fast vi gjorde med med vanilj i... Men det var nästan lika gott som vanliga kanelbullar. :)



Msn kommer jag tillbaks till när jag känner att jag ffått distansen och vart ensammen den tid jag behöver, men jag kommer sinomtid. :) jag lovar!



Jo eller hur, jag har ingen aning om hur jag ska fira min 20års dag, fast det är ju ett tag tills dess så. Fyller i december så. ^^ Så inte bråttom precis. :)

hur lång är kryssningen då? 24 timmar eller? =)

2009-06-17 @ 20:13:04
URL: http://idaaahooe.blogg.se/
Postat av: tess

Du låter lika ensam som jag på nå vis... jag sitter oxå å väntar på att nån ska höra av sig eller titta förbi men ingen kommer.... fast jag har ju familj det har inte du sedan när du flyttar hemifrån. Du får börja med nån hobby eller ja du vet gå nån kvällskurs så du kommer ut så.... bli bättre på att söka kontakt... du är yngre än jag så passa på innan du blir för gammal för ja lovar det blir värre med åren... ;-D blink....



Även om åldersskillnaden är stor mellan oss hade jag gärna hälsat på dig när ja ändå e ensam... men nu är ju avståndet lite stort tyvärr....



Ha de gott vännen //Tess

2009-06-17 @ 21:41:37
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: tess

Ja gillar den pannakottan jag gör med hjortron... annars har jag inte så stor erfarenhet av dessa även om de e gott som tusan. Jag har bara ätit det på restaurang en gång annars har ja gjort själv...



Själv på midsommar e trist men de går... //Tess

2009-06-17 @ 22:02:38
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: Viktoriae - En "må bra" blogg där självkänsla & positivt tänkande ligger i fokus

Sv: Hej! Kul att jag kan inspirera till ett inlägg, din svenska lärare låter väldigt spännande. Själv så har jag haft problem med grammatiken i teorin men inte i praktiken, jag vet hur jag ska skriva men inte vad de olika "formerna" är osv..



Så din lärare verkar som en galant lärare som frambringar skrivandet hos er studenter, vilket är bra. Att sedan känna att man kan få vara fri och skriva på, är en härlig känsla.



Jag håller med dig när det gäller den ideala läraren, för jag är själv noga med deadlines och anser att det är en viktig del att faktiskt följa. Som du skriver, alla får lika lång tid på sig och ibland är lärare lite för "lätta" med reglerna vilket kan gör att vissa ser möjligheten att inte engagera sig, för det gör ju inte något ändå..



Trevlig midsommar.

2009-06-18 @ 08:41:34
URL: http://viktoriae.blogg.se/
Postat av: Hanna

ville passa på att önska dig en fin midsommar och allt det dära=)



jag gillar disney och de älre filmerna är bättre faktiskt=)

kram

2009-06-18 @ 10:42:59
URL: http://myhistorymylife.blogg.se/
Postat av: Linda - Livet är rosa!

sv; Kanon gott :D.

2009-06-18 @ 12:22:58
URL: http://peassyster.blogg.se/
Postat av: tess

Du får se till att umgås mera sedan när du flyttar till eget...



Hoppas ni är utan regnet som vräker ner här //tess

2009-06-18 @ 14:31:56
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: Hanna

sv:jag gillar lejonkungen bäst tror jag=)din då?kram

2009-06-18 @ 16:05:58
URL: http://myhistorymylife.blogg.se/
Postat av: tess

Jag vet itne hur det kommer se ut för honom ock jag kan inte de olika sätten att lära ut detta med att skriva och läsa och vad som kommer vara aktuellt för just min grabb. Men ja vet att han kommer bli stark... men det kommer bli kämpigare för honom än för många andra. Men det känns skönt att veta att du klarat dig så bra trots så många motgångar som du haft i livet redan.



Önskar bara att du hade några som tog dig med ut på saker... för jag vet hur de är att sitta ensam men jag ser ju i alla fall och har kanske lite lite enklare än vad du har de....



Nåja,, jag önskar dig en trevlig midsommar. //Tess

2009-06-18 @ 19:54:04
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: Jennii

Svar. 20 bast? Värsta lammköttet ju skratt Jag hoppas att du får d trevligt på lördag..äta mkt tårta (ät för mig oxå ler)

2009-06-18 @ 20:37:24
URL: http://mrsjennii.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: