FN-rollspel 2009

Tid: 20:56:15
Datum: 2009-10-12
Kategori: Allmänt

Då är äntligen största delen av detta rollspel där jag, Natta och Wiktoria representerade Kuba, som jag har tjatat om den senaste tiden, över.
Visserligen är det halva rollspelet kvar imorgon, men största delen för min del är avklarad och jag kan faktiskt säga att det här var roligare än i Kalmar förra året. Visserligen var allt i princip lika strängt och strikt nu i år med klädsel och språk, men förra året var det nog ändå värre.
Nu var det bl.a. Josef, Linn, Victoria och Micha som höll i det hela, så nu behövde man ju inte vara lika extremt strikt som i Kalmar i och med att man kände dem som höll i det hela. De hade det här som projektarbete.

Det hela inleddes med upprop av samtrliga länder i Generalförsamlingen varpå alla länder höll sina inledningstal. Jag höll i vårat även i år. Jag tog mallen från det vi hade förra året och ändrade lite i talet, men även i år tyckte alla att jag var jätteduktig efteråt som kunde det där utantill och allt.
Eftersom att jag inte hittade någon fakta alls om Kubas flyktingpolitik så fick jag ta fakta enbart från Wickes resolution. Natta hade skrivit sin i något konstigt format som jag inte ens kunde läsa, så det fick bli fakta enbart från en resolution.
I talet gick vi till angrepp mot Israel och deras agerande i Palestinakonflikten. Vi tyckte att Palestina skulle få tillbaka sitt land, att Israel skulle häva sina avspärrningar och att alla länder skulle vara jämlika inför frågan så att inga beslut fattades med hjälp av länders maktposition.
Torbjörn var Israel och han skulle så klart ge svar på tal gällande det där. Senare blev han ganska ägd i frågan om Palestinakonflikten av en representant från Kalmar som hade åkt upp till oss för att representera just Palestina. Han är grym. Jag fattar inte hur han kan ha argument för allting. Torbjörn, som i vanliga fall brukar ha svar på det mesta och kunna det mesta, blev totalägd av den här snubben.
Detta missade jag dock eftersom att jag inte satt i samma utskott.

Efter alla tal var det dags för utskotten där alla länder skulle läsa upp sina resolutioner. Det hade jag inte tränat på, så Spike fick läsa upp min. Han fick vara min assistent även i år.
Eftersom att jag inte hittade någon information om vad Kuba tyckte i frågan fick jag skriva en resolution i alla fall. Den blev en aning kryptisk och oklar, men jag tycker ändå att jag fick till den ganska bra. Det blev en av de längsta resolutionerna i utskottet och det är riktigt bra med tanke på bakgrunden.
Här får ni också ta del av denna resolution.

FRÅGA RÖRANDE: FLYKTINGAR
FRAMLÄGGS AV: KUBA
STÖDS AV:
 

FN:S GENERALFÖRSAMLING

(1)Med önskan om
att fler länder ska följa vårt system gällande flyktingar,
(2)Tillfredställande nog finner vi vårt system fullt mänskligt,
(3)Med understrykande av de mänskliga rättigheterna anser vi oss vara fullt humana,
(4)Efter granskning av flyktingar finner vi dessa högst välmående,
(5)Övertygad om att fler länder kan inse detta,
(6)Hållande i minnet att vårt system inte anses fullt korrekt av alla länder,
(7)Djupt bekymrad över detta,
(8)Tillfredställande nog finner vi vårt system högst humant och riktigt,
(9)Medveten om att alla länder inte delar vår ståndpunkt i detta,
(10)Påminner om att vårt system anses högst diktatoriskt,
(11)Djupt upprörd över att vissa länder tycks anse detta,
(12)Väldigt angelägen om att andra länder bör studera vårt system närmre samt att studera
(13)hur välmående våra flyktingar tycks vara,,
(14)Övertygad om att fler länder kommer att ändra sin bild av vårt system efter detta,
(15)Efter begrundande av andra länders system finner vi dessa högst orealistiska,
(16)Välkomnande andra länder att samarbeta med oss,

(17)1, vädjar till att fler länder skall anta samma politiska system som oss gällande flyktingar
(18)då detta är ett högst realistiskt system;
(19)2, önskar att flyktingar i andra länder behandlas lika bra som i vårt land;
(20)3, Finner det helt naturligt att behandla flyktingar i enighet med gällande regler för vårt
(21)land och uppmanar så andra länder till att begrunda detta;
(22)4, Uttrycker största respekt för de länder som väljer att inte stödja vårt förslag;

Som ni ser är den en aning kryptisk och jag fick så klart följdfrågor på den. Albin, som var USA, tähnkte ställa dem, men Cilla, som

var Nicaragua, hann före.
Första frågan var så klart vad vårt s.k. system innebar. Jag svarade: "Vet inte Nicaragua vad vårt system innebär, ber vi Nicaragua att studera vårt system närmre och ta reda på detta". Då fick jag en följdfråga om jag inte i korta drag kunde redogöra för detta. Det kunde jag inte då Kuba ansåg att Nicaragua som ett av världens länder borde ha kunskap om detta.
Jag vet inte exakt vad jag sa, men något i den stilen var det och med tanke på att jag inte hade en aning om vad jag själv argumenterade för tycker jag att jag klarade det där ganska bra =)

Efter lunch var det lobby där jag joinade Venezuela, som var Gustav, och signade deras resolution tillsammans med ett gäng andra länder. Gustav sa att han trodde att Kuba kanske var lite på Venezuelas sida gällande flyktingpolitik, men han var inte helt säker. Jag hade ingen aning.
Är det någon som vet var Kuba står i flyktingfrågan?

14:30 var jag hemma. Vi var klara för idag och hade inget mer att göra. Imorgon är det utskott om vilken resolution som ska gå upp i Generalförsamlingen och röstas om där och så är det just Generalförsamling innan det hela är över. Jag behöver bara sitta och lyssna och rösta lite imorgon =)

Ford mår lite bättre nu tror jag. Han jamar inte så mycket längre och har gått tillbaka till att vara jättekelig, precis som han var förra helgen.
Nu har han legat i mitt knä 2 gånger på 5 dagar och han ligger i min säng nästan varje natt. Då ligger han inte nere vid fötterna som han brukar, utan nu ligger han uppe på ryggen, på bröstet/magen osv. Han är också jättekelig och kelar med huvudet hela tiden. Jag antar att det är för att han är så hungrig. Igår hoppade han upp på diskbänken och åt upp en halv schnitzel som var över från när vi åt. När han låg i mitt knä idag kunde man nästan få in ett finger under revbenen på honom. Det är nästan äckligt. Inte konstigt om han är hungrig när han har blivit så smal.

Idag köpte jag äntligen en videokamera som jag har sagt ett längre tag att jag ska göra. Det blev en JVC, men inte GZ-630, utan GZ-840, som är efterföljaren till 630:n. Jag ville ju egentligen ha en blå, för den var tydligen ganska snygg enligt pappa, men 840:n fanns bara i svart, så det fick bli svart.
4990kr kostade den. Den verkar faktiskt ganska bra för att vara en icke HD-kamera. Hade jag lagt till någon tusenlapp till hade jag kunnat få en HD-kamera, men det har ju inte jag direkt någon nytta av, så jag valde den här istället. Det är ju trots allt den och 630:n jag har kollat på och känt på, så då fick det bli den =)

Nu börjar det dock bli lite kärvt på pengafronten. Nu har jag bara 2500kr kvar. Jag ska växla ca 1500 svenska till estniska när Jocke och jag åker dit. SÅ ska jag köpa bussbiljett upp till Stockholm. Sedan har jag betalat medlemsavgiften för Tokiga Masar Götaland och så är det mobilabonnemanget. Sådan tur är får jag ju nya pengar på måndag, men det dröjer nog ett tag tills jag köper TV och minidator... Snart är det ju jul också =)

Imorgon smäller det. DÅ är det Leksand - Malmö i Ejendals arena. Vi hoppas på fulla läktare och ett enormt tryck!

Just nu är det Offspring som spelas här i högtalarna och därför får det bli en Offspring-låt som dagens låt. Den här är riktigt bra och en riktig klassiker tycker jag!


Kommentarer
Postat av: jessie james

jadu. Eftersom jag älskar att läsa och läser mkt å fort så tar det inte så lång tid. sen är jag nyfiken och fastnar lätt i andras liv :)

Bloglovin är verkligen att rekomendera om man följer några stycken!



Var ju inte riktigt supar fest på söndag utan kalas. Så det var saft å bullar å sånt ;)



Nja skulle inte kalla mig filosof eller filosofisk kanske. Snarare en grubblare :)

Nä det e inte lätt att komma på vad man ska göra, eller inte göra :P



Borås är en fin stad. Men jag vet inte om jag skulle vilja flytta tebax egentligen. Men kanske :P

2009-10-13 @ 00:58:51
URL: http://jessiemodell.blogg.se/
Postat av: tess

Hej raring...



KUL med vidio kamera!!! Nu får du filma å lägga upp... KUL! Men visst går det pengar när man ska ha massa teknikprylar. Filmade mycket när min stora grabb var liten men nu har jag inte någon kamera att filma med. Borde nog skaffa för att kunna filma August lite.



Du skulle som sagt kunna söka till sådana där saker via fonder. Inget duhar gjort? Majblomman kan man söka från till både resor och hjälpmedel som kan underlätta varadagen. Gå in på deras sida jag har sökt pengar till en del saker nu till August. Ska försöka kolla mera på detta med fonder för varför inte utnyttja det när det finns? Vi kanske kan komma till Afrika? BLINK,, LER stort.



Jag började lyssna på Mons Kallentoft idag... Linköping och mord... det verkade bra. Tre böcker finns det tydligen. Ska lyssna på dom. Sen ska jag låna en bok av en kompis som jag ska läsa men den får jag återkomma med titel om.... Arn va bra... de va dom.



Ha det gott vännen...



//tess

2009-10-13 @ 09:06:08
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: anna

Skönt att ha FN-rollspelet avklarat. det verkade rätt intressant :)



Svar: Okej, det låter kallt, haha :p



Nja okej, men det känns skit iaf eftersom VM typ är ute ur bilden. Ja iofs, men det tror jag inte på förrän det är klart med någon ny förbundskapten! :)



Jo men det har jag nog hört någongong :)

2009-10-13 @ 16:28:59
URL: http://aannnnaaaa.blogg.se/
Postat av: Anonym

Härlig låt det där! Just den har jag faktiskt inte hört med offspring tidigare ;)



Kul att du hittat videokamera, hoppas den är bra! Själv väntar man på att systemkameran som man beställt ska komma :'D



Kul med matchen mellan er å Malmö! Får hoppas på vinst för er B-)



sv. Jaha, ja det lät int illa det där, att kanske få honom i laget!



Hmm.. Hahah kanske det xD Men palt är gott. Nog för att jag äter det allt för ofta hah!

2009-10-13 @ 17:16:32
URL: http://matildasodergren.blogg.se/
Postat av: jennii

Sv. Hur gick det med redovisningen?

När jag gick i skolan,så hatade jag verkligen att stå inför publik, men jag kan säga att nu är det ingen större fara. Men att stå inför publik e ingen favoritsysselsättning direkt =)

2009-10-13 @ 18:26:05
URL: http://mrsjennii.troop.se/
Postat av: tess

Ja tycker boken verkar bra ja.... Jag är fångad och den handlar som sagt om Linköping.. eller ja de utspelar sig där... NU blir de dusch och sen film skulle ja tro... //Tess

2009-10-13 @ 19:09:46
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: jennii

Sv. jag menar redovisningen om Tanzania. Vad är det för rollspel?

Jag har lättare att redovisa på ett annat språk, det känns lite som om att jag är en annan person =0))



Min dag har vart fantastisk! Inatt sover jag över hos min bror i Bålsta, för jag hämtade upp barnen från dagis & skola. imorrn ska jag lämnadem & därefter ska jag hem & bara ta det lugnt.

Än du då?

2009-10-13 @ 19:45:19
URL: http://mrsjennii.troop.se/
Postat av: tess

Filmen hette Tvivel och vi stängde av... de va segt och tråkigt. Så nu blir det sängen och bok.



Natti å lycka till med hockeyn... och ja adda på du...



//Tess

2009-10-13 @ 21:20:16
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: Erica

Svar: Jag tycker bättre om engelska filmer faktiskt, gillar språket. (a)

Hm, ingen aning. Har inte hört att det skulle vara en bok också. Du får kolla upp det! ;)

Jag gillar Marabou. Favoriterna är mjölkchoklad, schweizernöt och sommar. =) du då?



Nice med en videokamera.. gillar du att filma?

2009-10-13 @ 23:30:28
URL: http://faithhopelove.blogg.se/
Postat av: jessie james

Ja absolut klart det finns. Men det beror på vad man är sugen på :P

Jag älskar bakelser å tårtor mest!

Kaffe dricker jag ikke :P men mjölk eller vatten å sånt ^^

saft e gott till fika. Men inte LIGHT!



Ja en solsemester hade verkligen varit toppen!

shit så underbart. Men tid å pengar behövs. Mest tid då :P



Yeas jag hade massa problem med .se sidor. Speciellt blogg.se :(



Ja jag är verkligen jätte glad över att ha Darling. Har är toppen! :)

Har du någon?

2009-10-14 @ 00:04:46
URL: http://jessiemodell.blogg.se/
Postat av: emma

gött mos ;)

dina inlägg är långa!

2009-10-14 @ 10:13:32
URL: http://ebolmgren.blogg.se/
Postat av: jennii

Sv. Dem har sett henne, men inte långa stunder. En kusin till min svägerska pratade med henne, men fick inte några raka svar. Det hon sa va." Jag kan inte sova". Dem har ingen aning om vem det kan vara. Min brorsdotter har kommit ner från övervåningen, där barnen sover, & sagt: "Jag kan inte sova, någon tittar på mig!". Jag tror att hon bara vill leka =)



Idag gick jag upp 6.00 tillsammans med barnen & bror min. Bara att klä på sig & bege sig till skolan & dagis. Det tog ung. 1h att lämna båda barnen, så jag hade god tid att hinna med 07.41 tåget =)



Ha det så bra i skolan!!

2009-10-14 @ 10:27:02
URL: http://mrsjennii.troop.se/
Postat av: tess

Nej de va inte bra så jag avstod den filmen..



Hoppas du får en bra dag Johan.



//Tess

2009-10-14 @ 10:34:04
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jaha, haha jag har sämst koll på dessa systemkameror, har aldrig vart så insatt i själva kamerorna, men det är iaf inte den du nämnde för det är en Canon som jag beställt =) Men jag kom int på vad den heter, något med 1000 haha...



Grattis till vinsten igår mot malmö förresten! ;)



Aha, haha jag kanske är lite udda jag! Jag gillar några låtar med dom, men det är inga "idoler". Rösten på han som sjunger är int riktigt i min smak, gillar int den typen, men nog funkar det om låtarna är riktigt bra! ;)

2009-10-14 @ 15:41:54
URL: http://matildasodergren.blogg.se/
Postat av: jessie james

ÄLSKAR OFFSPRINGS!!! WOHO tummen upp och den passade mkt bra just nu! :P



ahh men förhållanden är svåra, ibland. Jag e en sådan som hoppat från ena till andra typ hela tiden. Men innan darling var jag singel ett bra tag och nu när jag har honom vet jag att det är verkligen honom jag vill ha. Så det känns bra :)



Tjejer å killar brukar oftast ha olika tycken vad gäller shopping. Självklart har jag också saker som jag jätte gärna vill ha och faktiskt sparar till. Men sedan vet jag att jag är väldigt spontan och kommer ångra mig länge om jag inte köper det jag vill ha. Och även om jag shoppar mkt så är det oftast på rea. Och det som är dyrare är sådant jag "faller" för :)

Killar vill oftare ha dyrare grejer som tex videokamera ;) Jag är uber nöjd om jag hittar ett perfekt läppglans som matchar mitt nagellack (värde ca 150kr tillsammans!) haha :D

2009-10-15 @ 00:53:52
URL: http://jessiemodell.blogg.se/
Postat av: MATILDA

Det lät bra, får hoppas på att leksand håller i det där då :D



Jaha haha nej jag vet inte riktigt vad det är, hans röst påminner om någon annan som jag hört tidigare som jag int föredrar så värst. Men nog har han rätt så bra röst, för annars hade jag nog int velat lyssna alls ;P

Jag kan typ lyssna på lite all möjlig musik jag, men det vanligaste bland min musik är nog nästan rock tror jag=) (inte hårdrock)

2009-10-15 @ 12:14:21
URL: http://matildasodergren.blogg.se/
Postat av: MATILDA

Jaa tycker jag med, men lärarna försökte hålla kvar en så länge som det gick, dom vill icket samarbeta ;P



Aha, ingen som vill följa med dit och se matchen med eller? :S



Haha faktiskt så kan growl vara riktigt bra tycker jag, men isf så ska det vara den där "pricken över i:et" och inte själva stammen på hela låten ;) Tex DBA (dead by april).. dom är GRYMMA!

Det jag har som allra svårast för är nog... Öh jag tappar ordet... Kommer inte på vad det heter, så irriterande! Haha men typ Chris Brown-musik.

2009-10-15 @ 16:14:21
URL: http://matildasodergren.blogg.se/
Postat av: Anonym

Ja just det! Just efter att jag skickat kommentaren kommer jag såklart på det ;) R&B var det som jag syftade på där haha.

2009-10-15 @ 16:15:08
URL: http://matildasodergren.blogg.se/
Postat av: jessie james

Ja det finns extremt många och bra modebloggare. Jag skulle inte vilja bli en. Men lite tips kan jag avvara :P hehe :)



Nja tror inte mina grannar eller Darling skulle uppskatta om jag satte igång med städning halv2. Dessutom vill man juh ha peppande musik när man gör det :P å då skulle nog grannarna ringa polisen haha :D

2009-10-15 @ 16:57:30
URL: http://jessiemodell.blogg.se/
Postat av: jessie james

Kärleken dyker upp när man minst anar det :)

Man ska inte leta. Men man ska hålla utkik så man inte missar den ;)

2009-10-15 @ 16:58:10
URL: http://jessiemodell.blogg.se/
Postat av: marie

oj, vilket arbete det verkar som ni lagt ner på det där! men det är säkert lärorikt.

2009-10-15 @ 17:13:59
URL: http://mariejohansson74.blogg.se/
Postat av: MATILDA

sv. Jaha, så det hade spårat när det varit på hemmaplan för solna tidigare? =S



JOO! DBA är en stor hitt! B-)

Ja usch på R&B, rap och hiphop. Inget för mig heller.



Nämen, skolkaarn! Haha

2009-10-15 @ 17:26:17
URL: http://matildasodergren.blogg.se/
Postat av: VIKTORIAE.BLOGG.SE - Bloggen som handlar om självkänsla, tankar och tips!

Hejsan! Förlåt att jag inte har skrivit tidigare, har varit riktigt seg med kommentarerna.. ibland har jag sådana perioder men nu försöker jag hinna ikapp igen!



Er FN dag lät väldigt spännande, måste varit väldigt lärorikt dessutom. Bra jobbat fast du kände att du inte hade koll.. jag hade totalt misslyckats. Såna där saker är inte inom mitt intresse om vi säger så.



Vad kul med ny kamera! Visst kostar det pengar men jag brukar se saker som investeringar, använder du den ofta och det inte är en återkommande kostnad så är det ju ingen fara t.ex. nästa månad.. typ. Hehe



Hoppas allt är väl med dig och Ford? Lät inte alls bra med att han blivit så smal.. stackarn



kram

2009-10-16 @ 13:18:42
URL: http://viktoriae.blogg.se/
Postat av: tess

Ja men du söker ju fakta och sammanställer det är ju ett sort reserch de med... inte att förakta.



Ja det är skönt att ha julklapparna fixade. Jag har några kvar jag med. Skönt att slippa den där stressen. Vi firar inte så stort och köper inte så mycket klappar. Blir mest till barnen.



Jag håller tummar för att du håller dig pigg. De brukar komma omgående eller dagaen efter så jag hoppas du klarar dig.



//Tess

2009-11-25 @ 14:11:41
URL: http://tess701.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: