Folkets tempel

Tid: 20:22:50
Datum: 2010-07-19
Kategori: Allmänt

Nu tänkte jag publicera en redovisning jag hade i religionen i våras, en redovisning som gick riktigt bra.

Det handlade om sekter och jag valde att presentera Folkets tempel, eller ”Peoples tempel”, som de också är kända som. De är kanske mest kända för sitt kollektiva självmord den 18 november 1978.

25 år tidigare, 1953, sägs det att Jim Jones grundade hela rörelsen. 2 år senare öppnade han sin 1:a kyrka, Wings of Deliverance, i Indiana, som senare skulle byta namn till just Peoples tempel.

Från början var det en vanlig frikyrka, men med den stora skillnaden att både svarta och vita tilläts vara med, vilket var högst ovanligt vid den här tiden.
Hela rörelsen hade huvudbudskapet att socialismen var Guds väg. Många såg den som en rörelse som siktade mot social jämlikhet.

I mitten av 60-talet predikade Jones ofta om en ”nuclear holocaust”, eller någon slags  atomförintelse där hela Jordens civilisation skulle upphöra. Detta skulle ske den 15 juli 1967 förutspådde han. Några få utvalda skulle dock klara sig och de skulle tillsammans skapa ett nytt paradis på Jorden. För att underlätta överlevnaden ansåg han att kyrkan skulle flytta till Redwood valley i Kalifornien.
Detta genomfördes, samtidigt som rörelsens medlemmar ökade från ca 700 medlemmar till drygt 2200 2 år senare.

Myndigheterna stödde till en början hela rörelsen, men när pressen mot dem ökade och avhoppare började vittna om att det förekom hjärntvätt inom rörelsen tvingades man flytta till Guyana, där man byggde upp Jonestown djupt inne i djungeln. Målet med Jonestown var att skapa ett perfekt socialistiskt samhälle där Jones skulle få predika ifred och där man skulle slippa alla påtryckningar från utomstående.
Området var dessutom lätt att övervaka eftersom att det låg djupt inne i djungeln. Vägarna till och från stället var ständigt under bevakning från vakter.

Leo Ryan, som var en politiker i USA, hade blivit intresserad av Peoples tempel efter artiklar han hade läst, men även av oroliga släktingar till sektmedlemmar han hade varit i kontakt med. Han bestämde sig för att åka till Jonestown tillsammans med ett gäng journalister och ta reda på vad som egentligen pågick där. Hölls verkligen sektmedlemmar kvar i staden mot sin vilja?

Ryan fick tillträde till staden efter vissa förutsättningar.
Han fick bara ha med sig ett visst antal journalister och ingen av dem fick ha några förutfattade meningar om staden.

Väl inne i staden kontaktades Ryan av 15 personer som alla ville därifrån. 2 flygplan kom dit för att transportera bort dem, men det var då allt bröt loss.

På det 1:a planet öppnade en man eld och sköt vilt omkring sig. När Ryan själv sedan skulle gå ombord på det 2:a planet kom en jeep körande, med några män i, som öppnade eld mot planet. Ryan och 3 ytterligare personer omkom.

Jones själv hade under hela sin tid i Jonestown hävdat att det fanns hot utifrån, och då speciellt från USA. Han hävdade nu att Ryan, eller hans medhjälpare som överlevde, skulle kontakta den Amerikanska armén, som skulle komma och döda dem alla. Då tyckte han det var bättre att man tog kollektivt självmord, så totalt 913 personer beräknas ha druckit ett gift som innehöll bl.a. Valium, eller Apozepam/Diazepam Desitin,, som är ett ångestdämpande och lugnande preparat, och Cyanid, som  är salt från vätecyanid och är mycket giftigt, i.
alla ville dock inte dricka det, men de tvingades. Andra sköts.

Totalt beräknar man att 918 personer dog den 18 november 1978. det är ett av modern tids största massjälvmord.

Vad anser ni om det här?


Kommentarer
Postat av: Anonym

fortfarande så skriver du långa texter :P haha

vart ett tag sen nu, allt bra med dig ? :D

2010-07-20 @ 09:32:35
URL: http://ldts.blogg.se/
Postat av: tess

Ja va anser man??? Hur får en människa så många att faktiskt delta? man måste ju ha något som verkligen kan prata för sin sak. En person som verkligen är karismatisk.Att sedan få alla att begå självmord verkar konstigt. Jag tror ja har läst om detta någon gång och att man antog att folk inte hade gjort detta av egen vilja och jag tror att sådant har hänt ännu längre tillbaka i tiden. Å att man på sättet man hittade kropparna kunde se att de faktiskt typ försökt ta sig ut ur byggnader osv... minns inte detaljer osv så jag vet inte om ja blandar ihop saker. Men jag tror de va så. Men makt måste man ha haft ändå. Att få med sig folk.Men de är intressant fenomen.Hoppas att allt är bra med dig...Kram på dig. //Tess

2010-07-20 @ 19:09:19
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: S.

Hjälp hur kunde så många delta!?

2010-07-20 @ 19:49:04
URL: http://onepapercut.blogg.se/
Postat av: Evelina

Svar: Haha, nej.. Vad menades med "påskorkester"? ;DMen usch.. Hemskt ju. Och helt otroligt :/

2010-07-20 @ 20:43:14
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: tess

Ja Anna Janssons böcker är bra men givetvis är de av de lättlästa och okomplicerade slaget... men ja de funkar helt klart.//Tess

2010-07-20 @ 21:26:27
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: tess

Din länk i min blogg måste va felskriven för jag kommer inte till din blogg när jag klickar... så kolla va du skrivit så de blir rätt...Ja du... jag försöker vara jag men de är inte så lätt. Just nu anser flera att jag ska tänka på vad jag skriver för andra tar åt sig och känner sig kränkta... ja ha??? Men det kommer alltid finnas någon som gör de... då får jag inte skriva å när jag säger att jag ska sluta skriva ja då är jag löjlig för de... ja e sjukt trött på folk och har återigen funnit att en som jag ändå tyckt om kanske inte är den jag trodde. för att ja näe.. jag går bara på nitar jag JOhan. Jag säger som du att visst vill ja fler vänner men ibland undrar ja... va e de liksom? Varför fungerar de inte? Jag vet att jag är en stor del i de jag kan inte skyllapå andra men man får vara glad för de få man har. Å de är jag ju.Jag njuter av semestern de gör ja... läser mycket och har fått en del gjort hemma. På torsdag ska faktiskt en arbetskompis och jag åka till Malung på dansbandsveckan. ska bli skönt. Lite ledigt och bara ro sig själv. Inget man rä van vid direkt.//tess

2010-07-20 @ 21:32:49
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: tess

Japp nu fungerar din länk...Ja du har rätt men ja blir så trött när de hela tiden ska pratas om att någon blir kränkt av de jag skriver. Hallå liksom. De flesta gånger har man läst in något som jag överhuvudtaget inte har menat och då är de ju andra som har problem på ett vis. Jag kan ju inte styra va de tror att jag skriver liksom.Skriver jag tur jag inte är blond ja då tar en blond de som att jag menar att hon är dum. Jag har inte alls skrivit de utan bara tur jag inte var blond... att jag inte trivs som blond... jag tycker jag ser piggare ut i svart hår för att ta ett exempel... ja herregud. Skriver jag skithålet tror alla jag menade degerfors fast jag kan ha menat baksidan på min tomt eller Arvika eller Flen eller va fan som helst. Å jag kanske till och med skriver att jag har haft trevligt där men ändå är jag negativ...Ja ja.... de mesta som retar folk skriver ja på Fb... allt för att se om man får en reaktion måste jag erkänna å de får jag ju. Ler... men herregud säger ja...TACK JOhan för din förståelse och för att du är så förbaskat klok för de är du.TACK.//Tess

2010-07-21 @ 09:00:25
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: Evelina

Svar: Haha, påskorkester.. Den var bra :D

2010-07-21 @ 10:00:28
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: Anonym

$v jag jobbar på ett sjukhus som lokalvårdare :) har börjat natt men är ledig idag men har massor av saker att göra... suck, kommer nog inte hinna njuta av solen ens ... :P men annars är det bara bra hihi kan inte klaga sol hela tiden typ ^^

2010-07-21 @ 10:00:58
URL: http://ldts.blogg.se/
Postat av: NATALIE

svar: Tack för dina bra tips! jag ska göra det bästa för att göra det! :)oj jag lyssnar på väldigt blandad musik, tycker jag själv i alla fall :) Jag är inte förtjust i hårdrock men annars lyssnar jag på nästan allt :) vad gillar du för musik? någon favorit?

2010-07-21 @ 11:45:16
URL: http://naataali.blogg.se/
Postat av: Evelina

Svar: Vad konstigt att du inte kan se :/ Vad beror det på? Då såg du inte förra inlägget med tjuvlyssningar heller?

2010-07-21 @ 15:27:33
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: Anonym

$v jah jo så kan det nog vara, men jag tkr inte om att inte ha ngt att göra, blir lätt rastlös :P haha

jag sj har försökt bränna mig lite men solen vill ej "ta på mig" hahah :P

jodå det är ett nice jobb som fan, man skötter sitt liksom :) går där och lalar för sig själv xDnej verkligen inte, denna sommaren har vatt en dröm sommar :) hoppas vi alltid får så fina sommrar framöver :)

2010-07-21 @ 17:25:53
URL: http://ldts.blogg.se/
Postat av: Evelina

Svar: Aaa, jag fattar ;p Men vad jobbigt det måste vara..

2010-07-21 @ 19:51:45
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: Erica

Svar: - Hm. Jag tror inte att jag kände något speciellt egentligen. Vi var lite försenade och såg att tåget precis hade kommit in, så jag rusade ut ur bilen typ, haha. Eller du förresten. Jag kände mig nog förväntansfull och glad nu då jag tänker efter. Inte nervös alls. Hennes dotter mår bättre nu förresten. :)

- Kikade tillbaka i bloggen vad jag skrivit dagen innan jag fyllde förra året, och tydligen så tyckte jag att det kändes overkligen. Hehe. Sen så var det väl en bra dag liksom. Jättebra presenter. Men inte som då jag var liten direkt...Oj, det där låter helt sjukt ju... :/

2010-07-22 @ 11:28:51
URL: http://faithhopelove.blogg.se/
Postat av: tess

Ja de e ju så.. ibland så säger man saker som blir fel... så är de ju. Jag säger å skriver saker hela tiden som stör folk... så jag e så less...Tack....Svamp e gott Johan...Kram på dig... //Tess

2010-07-22 @ 11:29:28
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: NATALIE

svar: spännande :) haha du nämde musikstilar som jag inte hade någon aning om att de fanns :) jag tycker ibland att det är svårt att komma på vad för typ av stil vissa låtar har. Och ja jag håller med dig, vissa hårdrockslåtar är ju bra, men inte då de bara skriker haha :P

2010-07-22 @ 12:04:12
URL: http://naataali.blogg.se/
Postat av: josefine

sv på kommentaR; hehe, ok :) då bodde jag nära dig och din släkt då :)nej, vi har lagat bilen nu.

2010-07-22 @ 13:13:57
URL: http://tthisisourlife.blogg.se.
Postat av: Anonym

$v haha som tur var FICK man den andra flaskan på köpte så de ;P

nej du det vet inte jag heller, df får man fuska till sig solbränna ibland :P hahah

2010-07-22 @ 19:00:55
URL: http://ldts.blogg.se/
Postat av: josefine

sv på kommentar; nej, bara fem timmar men känns som en hel evighet!nja, någon med lamndesonden eller vad det hette ^^

2010-07-22 @ 22:35:41
URL: http://tthisisourlife.blogg.se.
Postat av: Evelina

Svar: Jag gillar också Lejonkungen och Toy story-filmerna :p Då ska du väl se Toy story 3 i sommar då? :p

2010-07-23 @ 10:08:31
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: NATALIE

svar: haha ja eller hur! det är så typiskt då man har planerat en dag på stranden och vädret blir dåligt då man väl kommer dit :Phaha ja eller hur! :) nej jag kollade inte upp dem, jag får ju annars se då inlägget kommer upp!:)

2010-07-23 @ 11:33:39
URL: http://naataali.blogg.se/
Postat av: jennii

Har redan jobbat i 6 dagar. Fick jobba själv idag, helst utan rast från 08-17.30...inte normalt! Snart ska jag sluta iaf!!

Vad har du annars hittat på?

Kramar!!!

2010-07-24 @ 21:44:16
URL: http://mrsjennii.troop.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: