Att använda dator som synskadad

Tid: 14:11:00
Datum: 2010-11-26
Kategori: Att leva med en synnedsättning

Hur använder man datorn som gravt synskadad?

Begreppet "gravt synskadad" kan tolkas lite olika, men enligt Världshelsoorganisationsnämnden finns 3 steg av grav synskada:
Grav synskada med små synrester, då man ser mellan 2-5%
Grav synskada med mycket små synrester, då man ser mindre än 2%
Grav synskada utan synrester, då man inte ser något alls.

Detta med procenttal går också att diskutera. Min åsikt är att det inte går att mäta procentuellt hur och vad man ser. Rent medicinskt är det naturligtvis möjligt, men i vardagen, när man ska förklara hur mycket man ser, är det inte pålitligt. Det varierar nämligen väldigt mycket beroende på ögonsjukdom, var den sitter etc. Så en person som ser 3% kan se mer än en som ser 5%, beroende på vad det är för ögonsjukdom man har.

Nåväl, hur använder man då en dator som gravt synskadad?
Det finns 2 sätt att använda datorn när man inte ser.

Antingen kopplar man en punktdisplay, en rad med punktskrift, via USB eller trådlöst till datorn. Så pluppar allting som står på skärmen upp på displayen i form av punkter, så att man kan läsa alla menyer, ikoner, dokument etc. på displayen.

Det andra alternativet är syntetiskt tal. Istället för att ha en punktdisplay som man kopplar till datorn använder man sig av en talsyntes, som läser upp allting, alla menyer, ikoner, dokument etc.

Hur kan då det gå till?
Det handlar om en skärmläsare, ett program, som är programerat att avläsa all information på skärmen och överföra den till antingen punktskrift eller tal.
Den vanligaste skärmläsaren man använder som gravt synskadad är Jaws. I Jaws finns förprogrammerat en mindre bra talsyntes, Eloquence. Eloquence är ganska lågkvalitativ, men har istället syftet att ha många olika språk att välja mellan, dock utan någon högre kvalitet. Denna kompletterar man därför ofta med talsynteser från Infovox eller Sapi som är betydligt bättre. Idag finns talsynteser som låter i det närmaste som en mänsklig röst. Alla dessa talsynteser har olika namn, exempelvis Ingmar, Erik, Elin, Emma och Alva.
Ingmar är den jag använder. Inte den allra nyaste talsyntesen och inte heller en av de mest verklighetstrogna, men absolut en av de populäraste och bästa. Självklart handlar det mycket om att vänja sig vid de olika rösterna, men jag vet många som föredrar Ingmar framför t.ex. Erik, trots att Erik låter betydligt mer verklighetstrogen. Det är för att Ingmar har ett bättre flow i läsningen. Erik låter visserligen mer mänsklig, men låter lite hackig eller vad man ska säga.

Vissa avskyr dock alla talsynteser, hur verklighetstrogna de än är. Då använder man hellre punktdisplayen, där man själv får läsa vad som står på skärmen och inte behöver störa sig på irriterande röster, för även det är en vanesak. En seende som skulle testa en talsyntes utan att se skärmen skulle troligen inte fatta någonting, knappt höra vad den sa och inte kunna navigera någon stans alls.

Hur fungerar då själva navigeringsbiten?
Det fungerar som för vilken seende som helst, med den skillnaden att man lyssnar/läser med fingrarna istället för läser och registrerar med ögonen. Talsyntesen, som jag från och med nu kommer utgå från eftersom att det är den jag själv använder, läser alla menyer etc. + att man, som vilken seende som helst, lär sig var allt ligger till slut. Då behöver man knappt lyssna på vad talsyntesen säger, man vet ändå var man ska gå in för att komma dit man vill.

Det är samma sak på nätet, men aningen mer avancerat.
I Jaws finns nämligen kortkommandon för att göra i stort sätt allting. Det finns kortkommandon för Windows, t.ex. läsa upp datum och tid/klocka, så att man slipper gå ner till systemfältet nere till höger. Det räcker med att trycka Insert+F12 så får man klockan uppläst för sig.
På nätet finns olika kortkommandon för att lättare kunna navigera mellan olika element på en webbsida. Det är t.ex. T för nästa tabell, L för nästa lista, H för nästa rubrik, F för nästa skrivfält, U för nästa obesökta länk och V för nästa besökta länk.
Alla dessa kortkommandon gör det mycket enklare att navigera på en sida. Vet man t.ex. att länken man ska till ligger i 3:e listan uppifrån trycker man 3 gånger på L och pilar sedan ner i den listan för att hitta länken man ska till, istället för att pila ner steg för steg ända uppifrån toppen av en sida tills man hittar rätt, för det är det man gör, pilar upp och ner, tabbar och shifttabbar. Man använder aldrig musen.

Pila uppifrån och ner, tabba sig runt, får man dock ofta göra 1:a gången man är inne på en sida. Som synskadad får du aldrig en likvärdig översikt över en hemsida som en seende får med ögats hjälp. Direkt när en seende går in på en hemsida ser man t.ex. att "aha, där ligger "logga in" till höger om den bilden och under bilden ligger lite reklam."
Som synskadad kan det ta några minuter innan man hittar den där logga in-knappen.
Man får helt enkelt pila runt på sidan och upptäcka den allt eftersom. När man har varit inne en stund lär man sig hur sidan är uppbyggd, vilka element som finns osv. Man skapar sig helt enkelt navigeringspunkter på sidan för att lättare hitta och det är det som kan ställa till det om en seende som inte är insatt i hur Jaws fungerar ska hjälpa en gravt synskadad med något på nätet. Jag har själv varit med om det många gånger.

En seende kan säga att någonting ligger till höger/vänster om något annat. Det går inte för en Jawsanvändare. Ingenting ligger till höger eller vänster om något annat, för Jaws läser inte en hemsida på samma sätt som ett par ögon. Detta kan ställa till vissa kommunikationsproblem. Jaws läser nämligen en hemsida uppifrån och ner. Först vänstersidan, uppifrån och ner, så upp igen, till nästa spalt, eller vad man ska säga, läser den uppifrån och ner osv.

Så fungerar det rent grafiskt, men för den synskadade är det omöjligt att veta när man är längst ner längst till vänster, och när man hoppar upp och börjar läsa nästa spalt. för Jaws läser allting som att det ligger på varandra kan man säga. 

Ta Blogg.se's grunddesigner som exempel. För mig ser min blogg ut ungefär såhär:
Överst är rubriken på det översta inlägget. Så kommer texten i det och så datum och tid. "Permalink", kategori och kommentarer. Under inlägget är det lite reklam. Så kommer nästa rubrik på nästa inlägg, texten där, datum och tid osv. tills alla 15 inlägg på startsidan är genomgångna.
Sedan kommer sökrutan. Därefter har vi en lista med de 20 senaste inläggen, en lista med alla 7 kategorier, lista med alla månader och en lista med alla länkar. Under länklistan har jag lagt in besöksräknare och under dem kommer ännu en grej jag själv har lagt in i form av en funktion där man ser var alla besökare kommer ifrån. Inte helt pålitlig, men lite kul ändå. Under den är det några länkar tillhörande funktionen och slutligen en ram där Nicole, som har gjort min design, har länkat sig själv i en bild och allra längst ner har vi RSS-ikonen.

Så som ni ser, ingenting ligger till höger eller vänster om något annat, allting ligger staplat på varandra.

I motsatt kommunikation, från den synskadade till den seende kan det även där bli problem, när den synskadade ställer sig högst upp på sidan med jaws, men visuellt sätt är man inte alls högst upp på sidan.

Slutsatsen är alltså att det är ganska svårt för en seende, helt utan kunskaper om Jaws, att hjälpa en Jawsanvändare på nätet, men även för en Jawsanvändare att hjälpa en seende, även om detta troligen är lättare.
Det lättaste sättet att hjälpa en Jawsanvändare, tycker jag, är att säga vad det står och inte var på sidan det ligger. Om den seende t.ex. vill att man ska gå till startsidan, då säger man det. Startsidan brukar oftast finnas i den översta listan på en sida, så då går man bara högst upp på sidan, trycker L för nästa lista och så är man där.
Lite svårare blir det om den seende vill att man ska gå till t.ex. vitvaror. Oftast är det då bara att trycka på L och gå igenom lista efter lista, tills man hittar det man söker.

Tyvärr är det inte alla sidor som har listor, rubriker, tabeller etc. och dessa sidor blir genast mycket svårare att navigera på. Ännu ett minus blir det om det ligger massa flasher och animeringar överallt.
Bildobjekt, flasher och animeringar är nämligen element Jaws inte klarar av att läsa upp, så klart. Det är ju ingen text, det är bilder, och bilder klarar den inte av. Vanliga bilder hoppas bara över. Det blir som ett blanksteg eller en tom rad, förutom bildlänkar. Vid en vanlig länk säger Jaws "länk kommentarer" t.ex. Är det en bildlänk till kommentarerna skulle den då istället säga "Länk grafik kommentarer". I övrigt skippas bilder helt.
Flasher och animeringar kan få Jaws att spåra ur totalt. Markören kan hoppa hit och dit på en sida, det går knappt att läsa.

Detta blir väldigt mycket. Det finns mycket mer, men ni får fråga om ni har frågor, så ska jag försöka svara så gott jag kan.
I övrigt börjar jag bli trött på att inte kunna träna. Känns som jag har smått träningsabstinens nu efter snart en vecka utan träning. Känner dessutom att den här dagen inte är någon större hitt. Har inte pluggat något på hela veckan, måste skärpa mig där, men har verkligen inte haft någon lust alls. Dessutom har jag absolut ingenting att göra. Blir nog en riktigt tidig fredagskväll skulle jag tippa på. Redan när jag vaknade kände jag att jag inte hade lust med något alls. Kände mig ganska tom. Ville inte plugga, inte sitta vid datorn, inte lyssna på musik, inte prata, kände inte för att skratta, ingenting i princip. Bara en sak. En ända sak. En sak jag alltid kommer vilja, hur jag än mår. En sak och en person som finns längst in, i det allra djupaste av mitt hjärta. En person som är finare än allt fint på jorden. En person jag faktiskt träffade här på bloggen. Satt och kollade igenom de allra första kommentarerna oss emellan, vilka känslor. Inte då, men inte alls långt därefter, började jag redan känna väldigt starka känslor för henne. De känslorna har bara blivit starkare och starkare och jag älskar henne bara mer och mer för varje dag som går, min eviga vackra dröm, min ängel, mitt hjärta. <3

Återigen till datorn. Här nedan har ni i alla fall ett lite kul klipp, Jaws Eloquence vs en annan talsyntes. Ganska dåliga talsynteser, men Eloquence är som sagt ingen högkvalitativ talsyntes.