Stackars barn...

Tid: 00:36:06
Datum: 2011-04-24
Kategori: Allmänt

Jag håller just nu på att läsa en bok, en väldigt gripande sådan. Den långa vägen hem av Danielle Steel. Hon brukar skriva väldigt gripande och bra böcker. Egentligen är det inte alls min typ av böcker, mycket romantik och kärlek, men Danielle har verkligen fångat mig. Jag har inte läst något med kärlek sedan i höstas, visste inte om jag skulle klara av det nu heller, eller om det skulle göra för ont. Sådan tur är så är det inte så mycket kärlek ur "förälskelsens synvinkel" än så länge.

Boken handlar hursomhelst om lilla Gabriella, som växer upp med sin mamma Eloise och pappa John mitt på Manhattan. John föll för Eloise direkt när han fick se henne, men det tog ett tag innan hon besvarade hans känslor. Det tog ytterligare några år innan de skaffade barn, Gabriella.

Eloise visade dock tidigt att Gabriella inte var önskad. Hon satt exempelvis och drack sitt morgonkaffe en dag, när Gabriella råkade ha ner en tallrik på golvet. Eloise flammade upp direkt, skrek åt Gabriella och gav henne en örfil. Åt John sa hon att Gabriella "kastade tallriken i golvet". Gabriella var då 3 år.

Detta fortsatte, år efter år, mer och mer, grövre och grövre. Gabriella lärde sig tidigt att hon inte var önskad av sin mamma, att hon skulle hålla sig undan och inte göra något hennes mamma ogillade. Då skulle hon få stryk. Det spelade ingen roll om hon råkade få gräsfläckar på byxorna när hon var ute och lekte i trädgården, välte ner ett glas på golvet, lekte med den ända docka hon hade för högdjutt, reste sig från sängen efter att hennes mor sagt åt henne att sova, gav ett ända ljud ifrån sig när hennes föräldrar hade fest på undervåningen, eller något annat liknande. Då skulle hon straffas, även om det var en olyckshändelse, som när hon råkade snudda vid sin mors klackskor när hon gick bakom henne på gatan. Hon fick då lägga sig på trottoaren och gnida bort fläcken som blev. Eloise fick henne att förstå att hon var en stygg flicka, en flicka som bara gjorde fel och aldrig kunde uppföra sig. Hur mycket Gabriella än försökte så var det inte bra nog åt Eloise. Hon slog sin dotter, gav henne örfilar, blåmärken över hela kroppen, sparkar och alla tänkbara och otänkbara förklaringar till varför hon var en så stygg och elak flicka. Gabriella, som uppfostrades med detta, trodde så klart på sin mamma. Hon var oduglig och fick bara mer och mer skuldkänslor för allting, det var hon som gjorde fel, inte hennes mor.

Hennes far vågade inte göra något åt saken. Han blundade för sanningen och började istället dricka, trots att det var uppenbart vad hans hustru höll på med. De få gånger han mot alla odds vågade konfrontera henne med hennes handlande svarade hon att flickan förtjänade det, att hon måste lära sig lyda, att hon annars skulle bli en bråkmakerska och krimminell, om hon inte uppfostrades på rätt sätt. De båda makarna började bråka mer och mer, John stack hemifrån och Eloise lät all sin ilska istället gå ut över stackars Gabriella. Hon slog henne med knytnävarna, slog hennes älskade docka i väggen tills den gick sönder, slog henne med en ljusstake och bröt bl.a. 2 revben på henne, spräckte ena trumhinnan och gav henne hemska sår och blåmärken över stora delar av kroppen.

Ser man detta ur ett kommunikativt perspektiv så var Eloise ett väldigt exttremt fall av en s.k. kontrollerande förälder. Innom transaktionsanalysen, TA, som ni kommer kunna läsa mer om senare i min kommunikationsserie, finns 3 olika jagformer, barnet, föräldern och den vuxne. Föräldern har sedan 2 underkategorier, den omvårdande föräldern och den kontrollerande föräldern. Noteras bör dock göras att dessa jagformer inte har något med ålder eller livsstatus att göra. Alla har vi dessa jagformer innom oss, mer eller mindre framträdande i olika situationer. I vilket fall så kännetecknas den kontrollerande föräldern av att man är mycket kall och avvisande mot, oftast och i grunden, det lilla barnet. Man använder ickeverbala signaler som att lägga armarna i kors, rynka näsan, fnysa åt barnet etc. Man använder uttryck som "nu var du en stygg flicka", "det där kommer aldrig att gå", "du får inte göra så" och "hur har min flicka kunnat bli så hemsk?". Man fördömmer barnets handlande på förhand och ger det massvis av skuldkänslor, trots att det har gjort sitt bästa. Det lilla barnet, Gabriella, som växer upp med en sådan förälder, Eloise, tror så klart på hennes värderingar och åsikter, det är Gabriella som är dålig, hon duger inte, "jag är värdelös och gör bara fel".

Eloise har i sin tur införlivat sig själv med någon typ av falsk sanning, att det hon gör trots allt är rätt, att Gabriella kommer bli en kriminell brottsling om hon inte uppfostras på rätt sätt, trots att det egentligen är helt fel. Eloise själv hade haft en hård barndom och mycket möjligt är att en stor del av hennes beteende grundar sig där.

Hennes beteende och uppfostran av Gabriella gynnar ingen och risken finns att Gabriella senare kommer agera på ett liknande sätt mot sina egna barn, senare i livet, eller att hon blir kriminell efter denna fruktansvärda uppväxt. En annan vändning, på sitt sätt mer trolig, det hela kan ta är att det motsatta sker. Hon finner lyckan någonstans i livet, vilket hon också kommer göra senare i boken, men dit har jag inte kommit än, och hennes liv vänder. Hon upptäcker kärleken och får klart för sig hur underbart livet kan vara och istället ger hon sina barn den omvårdande förälderns trygga och varma uppfostran, den hon själv inte fick som barn. De märken Eloise har satt i henne kommer dock troligen aldrig suddas ut. De kommer finnas med henne rresten av hennes liv, men förhoppningsvis kommer de inte påverka henne på ett märkbart negativt sätt. Att vända sådär i livet är dock inget lätt. Att ändra på och bygga upp nya värderingar och beteenden är inget man gör i en handvändning. Hennes skript, som ni också kommer få läsa mer om senare i min kommunikationsserie, är troligen något i stil med "sparka mig", med andra ord, hon ser sig som en förlorare, som ett offer, och kan därför söka upp situationer som bekräftar just detta.

Boken är gripande och jag tycker verkligen ni ska läsa den. Man ser verkligen Eloises grymhet och får lust att bara krama om och trösta stackars lilla Gabriella. Det värsta är ju att det faktiskt finns barn där ute i vårt samhälle som har det såhär fruktansvärt. Det är hemskt, men sant. Det gör ont att tänka på, men man ska inte blunda för sanningen.

I övrigt har denna påskafton 2011 firats med ett träningspass. Jag tycker i ärlighetens namn att det inte är så mycket att fira. Påsken är en kristen högtid och är man troende är det självklart att man ska fira den, men är man inte troende är det egentligen inte mycket att fira. Med den teorin skulle man å andra sidan lika gärna kunna säga att man kan skippa julen också. Det känns dock inte som samma sak. Julen gillar jag, det är gemenskap och mys med släkten. Ute är det kallt, snön faller och himlen mörknar snabbt. Inne sitter man i värmen, umgås, äter och dricker. En tanke bör dock skänkas till alla de som inte har ett hem att gå till, som inte har några släktingar att umgås och prata med. De förtjänar det, precis lika mycket som du och jag. Därför bör vi hjälpa dem så mycket vi bara kan.

Nåväl, back to topic, jag tycker inte påsken är samma sak. Tidigare år har vi visserligen träffats, vi, pappas brors familj och farmor, ätit påskmat och fått påskägg. Detta har vi gjort ända sedan vi barn var små, men nu när farmor inte längre finns bland oss och faster jobbar så blir det inget med det i år. Påskafton firades istället med, som jag skrev, ett träningspass. Ett bra sådant, trots att det bara var jag och Jennifer där. En hel del skott, straffar och lite försvar blev det. Det kändes lite rostigt i början, men tog sig mer och mer, ju längre träningen gick.

Vi avslutar med en riktig gammal klassiker, Clubraiders - Move your hands up. Den låt jag först fastnade för inom elektronisk musik, för drygt 6 år sedan, här dock i en ny version, Move your hands up (again) (Serenity & Spyer remix edit)


Kommentarer
Postat av: Jessica - En flicka som är stark

usch, lät som en väldigt tragisk bok.. :/

2011-04-24 @ 11:40:24
URL: http://jessi91.spotlife.se
Postat av: danten89

IFK Norrköping ligger i toppen av Allsvenskan.

Även om det kanske bara är tillfälligt, så är det starkt som attan :)



Ja vi har sol på baksidan :P



Jag tycker den äggstrapris reklamen slår de flesta reklamerna.

Ingen tråkig reklam där inte.

Ett gott skratt förlänger livet!



Jag tycker man ska se till den släkt man har först och främst.



Hela den här veckan har varit super väder ju=)?

Inte en enda dag har varit dålig.

Fantastisk.



Nej jag vet inte hur kvällens match gick, jag vet bara att Dolphins vann den första finalmatchen =)

2011-04-24 @ 21:29:31
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Emelie den bästa (y)

Sv; nej vad läskigt ;o

skulle typ få panik eller något för det är så grymt stort där ju!

Ja vädret har varit underbart ju :D



Sv; Jaha okey! Men Västervik är ju kanon fint på sommaren :)

Jag trodde vi hade lov längre för det var ju röddag i fredags , men det är det ju i morgon ockås ;)

2011-04-24 @ 21:45:58
URL: http://onlyyemeliiiee.blogg.se/
Postat av: tess

Oj läser du Daniel Steel... läst massor av hennes böcker. Många är faktiskt riktigt gripande och bra. Bla Zoya och den som handlar om hennes son... minns inte namnet.



Ja ja vet inte. Allt kommer man inte att kunna bota. För de är som sagt inte några sjukdommar... å varför ska vi bota allt? Ska vi vara lika alla? Nej ja vet inte ja gillar inte de där.



Trött nu ja... så de blir lite kort... måste bara ta mig ur soffan å lägga mig innan ögonen ramlar ihop å ja sover i soffan.



2011-04-24 @ 22:17:41
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: sandra

oj, oj, vad mycket du skriver.



SV: Mycket fint. Dock är jag inte den där "förhållande typen" Gillar mer att "leka" om man säger så. Sedan, visst är kärleken det största vi har här på jorden? Sedan tror jag inte på någon evig kärlek..men det är jag det.

HOppas, för allt, att det blir bra mellan er även om jag inte vet vem det är, men som sagt, hoppas verkligen!



Annars kanske du hittar någon annan? Finns ju inte bara en tjej på den här jorden? Även om det bara finns en av just den...ja, du kanske fattar vad jag försöker komma fram till?



ha det bra.

2011-04-25 @ 01:21:25
URL: http://colaknarkaren.blogg.se/
Postat av: Evelina

Oj, vilken recension! :) Verkar vara en bra bok. Jag väntar på att få hem den fjärde boken av Mons Kallentofts serie (Vårlik) :) Ska bli härligt att läsa den ute i solen.

2011-04-25 @ 10:17:51
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: Linnea :>

längesen jag läste en bok! hehe, får ta och börja med en snart :)



sv: ja, man får verkligen hoppas att vädret håller i sig! jag vet inte riktigt hur varmt vi har haft det, men kanske närmare 20 grader om man sitter på altanen. annars drog det lite svala vindar när man var ute och gick, så då kändes det som ca 15. men ändå, väldigt varmt och skönt för att vara i april :)

2011-04-25 @ 14:10:47
URL: http://neafoshoo.blogg.se/
Postat av: NATALIE

Det där låter som en typisk bok vi har läst i skolan, lite "BF" över det hela. Det är hemskt att läsa men samtidigt lärorikt.



svar: Det har du rätt i :) Men det känns så avlägset och därför mycket svårare att förklara.



Håret blev bra, jag busade bara lite ;) Färgade det mörkbrunt! :)



haha precis! och jag vill ju flytta söderut ;)

2011-04-25 @ 16:30:35
URL: http://naataali.blogg.se/
Postat av: Jessica - En flicka som är stark

Tack för dina fina ord!!!



Kram

2011-04-25 @ 17:28:18
URL: http://jessi91.spotlife.se
Postat av: danten89

Ja nästa helg är det ju valborg, så då vill man ju ha fint väder? =)

Planer för Valborg?



Det lät ju skönt.

Härligt härligt.



Jo visst har dem bara spelat 5 matcher, men ändå.

Strongt.



Hur kan du tycka att den var dålig? ;)



Här har det vart grymt väder jättelänge nu :)



2011-04-25 @ 22:34:32
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Evelina

Svar: Jo, jag minns det där med din farmor nu när du säger det.. Har läst din blogg ett tag :p Ja, det tycker jag.. Säg till när du läst en av Mons böcker.. :) Ska bli kul att se vad du tycker!

2011-04-25 @ 22:41:08
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: sandra

SV: hahaha. Jo nu ska jag förklara hur jag menar.



Jo, eftersom jag som sagt inte är "förhållande typen" Och inte såtr ut med en människa mer 1 månad eller lite längre, tycker jag att det bara blir jobbigt. Men vem vet man kanske hittar den "riktiga kärleken" Vi får väl se.



Ja, att uppleva en sådan kärlek måste nog vara det finaste en människa kan få, och när den sedan tar slut så stämmer det exakt som du säger. Samtidigt kan man ju inte gräva ner sig: Vill personen inte ha en, då får man försöka vara stark och kanske gå vidare. aja...jag vet inte...





2011-04-26 @ 03:18:20
URL: http://colaknarkaren.blogg.se/
Postat av: tess

Ja du jag har nog läst de flesta som sagt av henne. Hade i stort sett alla böcker men har gett bort dom. Men som sagt många är otroligt bra fast lättlästa. De är mycket rörande berättelser många gånger. Mamma å ja läste dom. LER.



Nej ja somnade inte på soffan. Jag brukar gå i sängen innan men väl där slocknar jag fort.



Givetvis är de bra om man kan hitta lösningar på saker och kan bota vissa saker. Men de får inte bli så att alla ska va lika... vi är olika.

2011-04-26 @ 09:05:14
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: vispen

OJ, jag hade inte hört talas om den författaren tidigare men jag måste verkligen läsa någon av hennes böcker när jag får tid över någon dag. Nu håller jag på att läsa Som jag vill vara, den skrev du ju om för något år sen eller om det till och med var flera år sen:)

Boken du läser nu får vi dock se om jag orkar läsa, den verkar vara så himla hemsk men som du säger, man ska inte blunda för sanningen.

För mig betyder traditioner mycket och eftersom vi både har firat jul och påsk varenda år i familjen tycker jag att det är viktigt och roligt. Vi är inte kristna men ändå.

Bra att träningen gick bra! Kram

2011-04-26 @ 15:58:46
URL: http://vispen91.blogg.se/
Postat av: Linnea :>

nä, jag läser aldrig böcker hemma. senast kanske var för två år sen.. läser bara när man måste läsa någon "bänk"-bok i skolan :o



sv: ja faktiskt :)

2011-04-26 @ 17:38:54
URL: http://neafoshoo.blogg.se/
Postat av: danten89

Nej det blev något fel på den gamla.. så skulle flytta fram den.

Men sen så blev det dubletter :P

Haha.

Så fel det kan bli?



Här regnar det idag, hur är vädret hos dig? :)



Jaså? Vilken båt åker ni då?

Mysigt ju :D



Klart vi alla är olika :D

Vad gillar du för reklam då?

Jag älskar ComHems reklamer^^



2011-04-27 @ 12:50:05
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: tovesegnablogg.blogg.se - tove - en tvillingsyster

Hej!



Nu är jag tillbaks efter min bloggpaus. Hoppas du kommer tillbaks till min blogg och fortfarande vill läsa och kommentera den! Hoppas du haft det bra!



sv; Aw tack! Ja så är det. Jag han inte med bloggen, och så kändes det som om min blogg hade blivit tråkigare. Min motivation var slut. Men nu är den tillbaks!:D När jag tränar 4 gånger i veckan så var 2 gånger skidor o 2 gånger styrka eller kondition. Men nu är skidsäsongen över så då ska jag träna styrka , kondition och lite annat tills nästa säsong!

Tack detsamma!

2011-04-27 @ 14:32:25
URL: http://tovesegnablogg.blogg.se/
Postat av: danten89

Vad menar du med det då?=)



Jadu jag tycker att reklamerna görs mera med finess nu.

Inga direkt dåliga reklammer..

Fast den reklamen är ju en klassiker ;D



Det var cinderella familjen åkte med nu i förra veckan..

Men jag ville ju inte följa med :)



Nej, det får ligga två likadana inlägg uppe :D



Vad gör du annars idag? :)

2011-04-27 @ 16:10:15
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: sandra

Sv: Johan, du är en gladsint person du! Hoppfull dessutom.



Ja, kärlek kan man nog disskutera i flera timmar. Den största anledningen till varför mina förhållanden inte är seriösa, dels är det för att jag fortfarande inte är "förhållande" typen, och sedan även för att jag konstigt nog råka stå för öppna förhållande, även det kan man disskutera i flera timmar.:P



Men, som sagt, visst får det ta den tid man behöver för att bearbeta sorgen, dock ska man som sagt inte behöva gräva ner sig hela livet, och "isolera" sig...men men det är jag det!



Ha det bra.

2011-04-27 @ 16:16:05
URL: http://colaknarkaren.blogg.se/
Postat av: tess

Ja de är nog en hel del böcker ja... jag hade säkert 30 men som sagt har lämnat ifrån mig dom. Jag har flyttat och jag har inte fått plats och jag läser inte om böcker....



Ja man behöver myskvällar... i helgen blir vi själva jag å daniel. Ska ta en sväng till Lidköping tror vi över lördagen å så ska vi städa på vinden.... måste bli klara.

2011-04-27 @ 16:36:37
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: Sandra

Usch jag är alldeles för dålig på att ta mig tid att läsa. Hinner inte med det.



SVAR: Haha de 10 milen gick han innan matchen, då var vadet redan förlorat. Det var från förra matchen och han fick blommor av Ystads-spelaren som avgjorde sist. Strongt jobbat att gå hela vägen.

2011-04-27 @ 16:50:22
URL: http://lilleput.blogg.se/
Postat av: Linnea :>

aldrig hört den där låten innan ^^



sv: hahaha, jaa dom skjuter väldigt hårda skott som man får blåmärken av :D



ja visst är det :)

2011-04-27 @ 19:11:23
URL: http://neafoshoo.blogg.se/
Postat av: Evelina

Svar Johan: Jadu.. De är färgglada i olika färger.. Spaghettiburken är t.ex. gul och kaffeburken brun :p Mönstrena är ganska "barnsliga" på något sätt.. Teburken har exempelvis en flicka som sitter på en stol vid ett bord och dricker te. På andra sidan är en katt på en stol. Och i träden hänger det tepåsar ;D Så sött!



Mm, men jag tycker ju att det är så tråkigt att få tillbaka sådana kommentarer "Svar: blabla..". Mycket roligare att få kommentarer på det man skrivit eller bilderna :)



Men nu är det dags för dig att uppdatera!

2011-04-27 @ 19:12:09
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: tovesegnablogg.blogg.se - tove - en tvillingsyster

ja det var de! ;) Okej vad kul.



Ja det är ju de. :)

Neej det blir inte mindre pass, kanske mera. ;) Det gäller ju att vara väl förberedd när vintern kommer.



Ja skidsäsongen brukar börja när det kommer snö, men dom senaste åren har den ju kommit ganska tidigt! Vilket är bra. :)

2011-04-27 @ 19:46:41
URL: http://tovesegnablogg.blogg.se/
Postat av: Jessica - En flicka som är stark

Hoppas du är okej!!



KRAM!

2011-04-27 @ 20:52:19
URL: http://jessi91.spotlife.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: