Reflektion - innan och under match

Tid: 11:10:00
Datum: 2011-02-16
Kategori: Goalball

Detta är inte en del i min kommunikationsserie, som man kanske kan tro, även om det i högsta grad handlar om kommunikation på sitt sätt, men mest om det mentala innan och under en match. Hur man förbereder sig mentalt, hur man ska tänka, hur jag själv fungerar och hur otroligt viktigt det mentala faktiskt är i idrottens värld, något som många kanske inte tänker så mycket på.

Vi fick i uppgift av Jörgen, innan helgens tävlingar, att reflektera kring hur vi hanterar anspänningen i kroppen innan match, hur vi på bästa sätt fokuserar på matchen, vilka strategier vi har för att ta tillbaka fokus under en match då något gått snett osv. Detta på landslagsnivå, men vi pratade även om det i laget på väg hem och tyckte att det så klart kan vara till nytta även i klubblaget. Det är, precis som på landslagsnivå, viktigt för tränare och övriga spelare att veta hur man som individ och spelare fungerar inför och under en match, vilka ritualer man har, hur man vill fokusera på uppgiften osv. för alla är vi olika, alla har vi olika mönster för hur vi helst vill förbereda oss för att få en så bra känsla i kroppen som möjligt inför den stundande utmaningen.

Först och främst måste taggningen i vårt klubblag bli betydligt bättre innan match. Fram tills nu har vi ungefär gått in i varje match med inställningen att "vi gör så gott vi kan, bara vi inte blir gamade så är det bra, vi har ju inte spelat så länge".


Detta håller inte längre. Nu har vi ändå tränat aktivt i drygt 2,5 år, varit med i Malmö 3 år i rad. Vi är fortfarande relativt nya, men med en sådan inställning blir det svårt att vinna matcher, vilket var något jag försökte råda bot på under helgen. Dock räcker det inte med att en eller ett par spelare går in med ett "nu jävlar ska vi vinna", alla måste vara lika taggade, alla måste gå in med samma inställning, såväl spelare som ledare. Den negativa aspekten med detta är att pressen kan öka ännu mer på spelarna att lyckas, vilket i och för sig inte är bra om man inte kan hantera det, men det gäller som sagt att "vilja vinna" matcher och inte se sig som förlorare redan innan, vilket har varit fallet då och då, eftersom att vi har blivit så vana vid att förlora gång på gång. Det sätter sig i huvudet och är således också en mental del av det hela.

 

Detta är hursomhelst något jag inte har tänkt speciellt mycket på innan, men som jag har börjat reflektera mer och mer över sedan jag och Albin kom med i landslaget. Även om jag inte har varit med på någon turnering med landslaget ännu så märker man en stor skillnad på taggning och fokusering innan match, även om det bara gäller träningsläger. Denna inställning som övriga landslaget har är viktig att vi i klubblaget också får med oss, vi måste ”vilja vinna” och inte bara gå in med inställningen att "vi får se hur det går".

 

Jag försökte som sagt tagga upp hela laget innan varje match nu under Malmö open och jag tycker helt klart det märktes en förändring jämt mot tidigare, även om det kan bli mycket, mycket bättre, + att, som sagt, alla måste tagga till. Det funkar inte om en eller ett par spelare/ledare ska dra med sig de andra hela tiden. Självklart kan man ha en dålig dag och behöva dras med av de andra då och då, men generellt ska alla vara lika mycket på tå och vilja vinna matchen.

 

Min anspänningsnivå innan match varierar ganska kraftigt beroende på motstånd etc. inför en match mot t.ex. Hammerfall nu i helgen, som vi inte hade någon som helst koll på innan, var anspänningen i kroppen inte speciellt hög av den orsaken att vi skulle möta ett bra lag, utan mer för att det var första matchen för helgen, vilken alltid ger en lite speciell känsla. Mot exempelvis IFAS, som vi vet att vi kan ha en bra chans mot när vi spelar bra, består anspänningen i kroppen mer av press i form av prestation, vilket den så klart gör i det förstnämnda fallet också, men där mer i förhållande till själva tävlingen med publik osv. och här mer i förhållande till motståndet.

 

Dock upplever jag inte denna anspänning som något problem. Ju större tävling desto högre anspänning, självklart, men jag känner ändå att jag har hyfsat bra kontroll på det hela och när jag väl kommer in på planen och matchen startar brukar lugnet infinna sig, så länge det går bra ska tilläggas. Den mentala biten är nämligen något vi i hela klubblaget måste träna rejält på. Hamnar vi i ett par bollars underläge tappar vi lätt fokus, kommunikationen sjunker drastiskt, lagspelet försvinner och vi spelar mer som tre individualister. Detta mer tydligt ju sämre det går, se särskilt andra halvlek mot IFAS under helgen som var.


Vi måste träna på att bibehålla lugnet, hålla kommunikationen uppe, fortsätta spela som ett lag och fokusera till 100% på matchen, hur dåligt det än går, hur mycket vi än ligger under med. Tappar vi fokus och koncentration blir det ännu svårare att vända ett underläge än om vi klarar av att bibehålla lugnet och koncentrationen på topp.

 

För att göra detta försöker jag, vilket dock inte alltid är lätt, som i slutet av matchen mot IFAS, då det mesta gick emot oss, just bibehålla lugnet, inte stressa, fokusera på varje boll. Detta är som sagt något som dock kan bli mycket bättre. Det blir lätt att man stressar iväg skotten för att få iväg så många skott som möjligt, för att pressa upp tempot och pressa motståndarna. Med den precision på skotten vi har i laget funkar det dock inte. Det blir mest hafsigt, skotten går ut eller rakt på, man öppnar inga luckor, speciellt inte som vi ofta spelar som tre individualister i ett sådant läge. Därför är det trots allt bäst att bibehålla lugnet, hålla spelet i ett sådant tempo vi klarar av, även om man självklart kan pressa upp tempot en aning.

Det faktum att en eller ett par spelare på planen, i ett sådant läge, inger ett lugn känns som ett nyckelelement, något som inte minst märks i landslaget. Lugnet som finns hos de övriga spelarna smittar av sig och man själv känner sig mycket mer lugn och trygg i sitt spel. Detta är något jag försöker inbringa i klubblaget genom hög och tydlig kommunikation och ett lugn i rösten, men även genom trygghet i spelet, för som sagt, det kan ge övriga spelare samma lugn och trygghet i sitt spel och agerande på planen. Dock ligger jag inte på samma nivå som övriga landslagskillar heller i den biten, så jag vet egentligen inte hur mycket lugn jag inbringar, men huvudsaken är att man försöker, och som sagt, det kan bli mycket bättre.

 

Som ovan nämnts så spelar motståndet och förutsättningarna stor roll på min anspänningsnivå innan match. Ibland rusar tankarna iväg, man tänker för mycket på matchen, olika scenarium osv. men då försöker jag tvinga mig själv att tänka på här och nu, inte sen och då. Att spela upp massa olika scenarium för hur matchen kommer utveckla sig tjänar inget till, såvida man inte vet exakt hur man ska hantera det. Då kan man spela upp dessa scenarium för sig själv och på så sätt komma mer förberedd på flera olika utfall av matchen och hur man själv ska agera i dessa, men oftast ökar det bara stressnivån och man känner ännu högre press, "tänk om..." osv.

 

Så jag försöker oftast fokusera så mycket det går på "här och nu", går ofta in i mig själv lite extra, fokuserar och laddar i huvudet, tyst för mig själv innan man går in på planen. Väl där inne försöker jag tagga upp övriga laget. Detta dock mest i klubblaget, där jag kanske känner att jag har lite mer ansvar och spelar en mer betydande roll än i landslaget. I landslaget fortsätter jag mest min tysta taggning för mig själv i nuläget, överlåter den "ljudliga taggningen" mer på de andra, vilket troligen kan ändras i takt med min roll i laget, se exemplet i klubblaget.

 

Dessutom har jag märkt att jag är lite vidskeplig när det gäller ritualer etc. Jag vill, i den mån det går och finns tid, göra alla uppvärmningsövningar i en viss ordning, med ett visst antal repetitioner. Det är snurra på armarna 10 varv framåt x2, 10 varv bakåt x2 och så 20 varv framåt och 20 varv bakåt. Snurra fotleder 2x10 varv på varje fot osv.

Gör jag inte det känns det som att det kommer gå sämre. Ingen aning om det faktiskt stämmer, troligen är det bara en grej jag har fått för mig, men det är väl i stort sätt det ända ritualmässiga jag har för mig innan match, förutom att ta på mig skydd och kläder i en viss ordning.

Sammanfattningsvis så kan man alltså säga att den mentala biten är oerhört viktig och är, som sagt, något vi i klubblaget behöver träna rejält på för att kunna bibehålla lugnet i spelet och kommunikationen på topp, även om det går lite motigt i matcherna. Inställningen innan en match måste vara, både från spelare och ledare, att "nu jävlar ska vi vinna", varje spelare måste gå in med 100% fokus på matcherna och verkligen vilja vinna. Det är viktigt.

Precis som när det gäller de olika elementen i spelet, både defensivt - försvar och offensivt - skott och precision, så finns det mycket att träna och slipa på när det gäller det mentala. Man kan inte ta allt på en gång, det tar tid, men man får ta en bit i taget. Har man bara ett mål så når man dit, förr eller senare, bara man har rätt inställning och ger sig fan på att klara det.

Slutligen har vi en intervju från helgen med Fatmir, en av de mest tongivande spelarna i landslaget, som de flesta nog känner till om man har följt min blogg ett tag. Han blev både intervjuad och fanns dessutom med i Skånska dagbladet och Sydsvenskan. I någon av tidningarna var det dessutom goalball på förstasidan. Det är stort!


Kommentarer
Postat av: tovesegnablogg.blogg.se - tove - en tvillingsyster

Jo provet gick rätt okej, några fel på grammatiken.. :/

Haha ja det var det !;)



hehe nej, ja. ;)

2011-02-17 @ 14:53:41
URL: http://tovesegnablogg.blogg.se/
Postat av: danten89

Jag kommer mest att köpa en massa godis :D

Och kanske nån parfym :)

Men jag följer mest med för buffén på båten.

Birka har ju vunnit pris för sin underbara buffé.

Vi har dessutom beställt middag, frukost och lunchbuffé.



Du kanske tycker så om Green Day, men som jag sagt tidigare ska man inte tycka si eller så om musik. Det ligger ett himlans jobb bakom varje låt. Det är precis som jag skulle klaga på nån som utför sitt dagliga arbete ;)



Jag spelade bara bas på musiklektionerna i nian i skolan? :)

2011-02-17 @ 16:08:20
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Linnea :>

man känner direkt skillnad på både humöret och prestationen när man inte förberett sig mentalt innan match. och taggning innan match med laget är otroligt viktig! :)



sv: ja fast inte riktigt än har jag det i handen, hehe :)

2011-02-17 @ 17:18:13
URL: http://neafoshoo.blogg.se/
Postat av: NATALIE

svar: ja det var ju smart att spara sina "favoritinlägg" :) dock så blir det ju förstås inte allt för personligt på bloggen, i alla fall inte för mig.



det gick faktiskt bra på teateruppspelet! faktiskt! har skrivit ett litet inlägg om det nu :)

2011-02-17 @ 17:44:03
URL: http://naataali.blogg.se/
Postat av: Jessica

Hm fortstod inte ett ord av det där. Men nej Tyska är inte fint.

Men ja precis, början är där vi alla måste står nångång! :)

2011-02-17 @ 19:38:49
URL: http://fnissefia.blogg.se/
Postat av: Matilda

För om livet alltid vore lyckligt och likt en saga skulle man aldrig uppskatta det. Utan motgångar kan man inte uppskatta medgångar.

Jag har känt på en hel del motgångar i livet och kanske är det därför jag njuter så maximalt av livet så som det är, nu?



2011-02-17 @ 23:19:53
URL: http://matildamodigh.com
Postat av: anna

jag håller med dig om att det är viktigt att alla är taggade och satsar lika mycket! :)



Svar: Ja, men jag tror att man märker rätt snabbt om man har känslor för någon eller inte. På en månad vet man nog rätt säkert tror jag.



Det håller jag verkligen med dig om! Förstår inte det där med att massa randoms lägger till en på facebook för att de ska ha så många vänner som möjligt..



Nej, det såg jag aktiskt inte, läser bara city och metro som finns på tågen:) haha! men jag såg faktiskt intervjun med Fatmir här ovan :) Riktigt kul när det uppmärksammas ändå :) '



Ja. det var fint tyckte jag! Annars kan jag inte komma på något speciellt sådär, men tycker egentligen vardagliga saker är finare än när man bara ger/gör något för att man ska :)



Ja, jag tycker dessutom det är kul att lyssna på musik på tåget. Blir nästan lite irriterad när jag inte åker själv och inte kan lyssna, haha xD



Absolut kan jag det, den första var Lemar - What about love (http://www.youtube.com/watch?v=4vOX99tBbqQ) och india arie - the heart of the matter (http://www.youtube.com/watch?v=HEFWuBAaCHU

) länkade även till youtube så du kan ju alltid klicka direkt på länken så slipper du söka ;)

2011-02-17 @ 23:21:12
URL: http://aannnnaaaa.blogg.se/
Postat av: Sandra

Idrottspsykologi tycker jag personligen är väldigt intressant men vet efter att ha varit mycket involverad både på plan och utanför i elitverksamheten så har jag märkt att det finns en ganska stor motståndskraft till det. Psykologen vi hade i damlaget förra året i allsvenskan var INTE uppskattad alls, tränaren tyckte han var en idiot och hälften av spelarna ville bara SPELA inte tänka :) Så han fick gå. Och killarna jag jobbar med nu vill inte analysera sitt tankesätt på planen haha. Eller hur de ska fokusera och hur de ska tänka innan de går ut där.



SVar: Ja det var många tårtor men de var otroligt fina och så goda.



Nej jag förstår det men jag menade för laget, det lät som många hade problem att ta sig fram.



Han landade på benet med hela vikten så det blev ju en ganska rejäl smäll. Usch! Tyckte så synd om honom när hans målvaktskollega i laget sa det till mig. Aj aj.

Handboll är otroligt intensivt och hårt så det är förvånande men å andra sidan tränar de falltekniken rätt ofta och trots att sporten är hård så är de oftast schyssta mot varandra. Det är inte ofta man ser efterslängarna eller det riktigt fula spelet. Tufft men schysst liksom. Det är en gentlemanna sport det där.



Det är fint :) och jag tycker man ska säga det så fort man vet, inte ödsla tid.



Haha ja jag är hobby-festfixare :)



Nej det är inte konstigt, det är mänskligt att vara förvirrad och inte veta vad man vill med sitt liv. Jo man vet ju om att man förr eller senare inte klarar av att hålla det inom sig och att man är en vandrade bomb redo att explodera men bär man på så mycket är det svårt att veta hur man ska göra också. Ja, det finns väl inte mer att göra än vänta och se vad som sker.

2011-02-18 @ 00:56:27
URL: http://lilleput.blogg.se/
Postat av: Evelina

Svar: Njae.. Kanske inte om man är av det manliga könet.. Haha, visste väl att du inte skulle komma på ett namn med fler än fyra stavelser. Evelina har sju bokstäver och fyra stavelser :p Kan för vissa bli lite "långt".



Självklart är det viktigt med den mentala biten inför och under matcher :) Intressant skrivet!

2011-02-18 @ 12:50:12
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: tess

Jag vet hur du menar. Jag vet att de är en kamp men samtidigt överlever vi för att vi måste. Vi måste börja se fram emot saker för att orka och det gör att vi klarar de.



Jag har varit med om saker i livet, hjärtesorg är en sak. Brustna drömmar. Jag vildade familj med barnens pappa.... köpte hur och byggde ett liv som krossades. Livet är tufft. Vi har de tungt. Jag är inte någon kämpe men vi måste... vi måste ta tag i saker och komma vidare även om de inte riktigt blir som man tänkt sig.



Känslor är svåra....



2011-02-19 @ 23:35:54
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: danten89

Kom du hem nu ikväll?

Hur hade du det?



Nej det är nog billigare att äta en lunch buffe för en hundring, när man får äta så mycket och dricka så mycket man vill? :)

Likaså med middagen.

Man kan fasen äta sjurätters och dricka så mycket man vill ;D

Inte nån billig planka för 99 där inte.

Jag älskar maten på Birka, den har till och med vunnit pris för bästa mat på Östersjön =)!



Underbart för honom att komma till solen då? ;D

2011-02-20 @ 22:50:42
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Linnea :>

jag tar också på mig grejer i en viss ordning :)



sv: det tog cirka 1 timma och 5 minuter, men igårkväll var det försenat i ungefär 20 minuter.



haha, så kallt var det väl ändå inte ^^ vi hade kring 30 minus och det var väl kring 15 minus som kallast i stockholm. hade min vårjacka och allt. haha, fast liiite frös man ändå. men det är inte den där bitande kylan, då hela hjärnan håller på att förfrysa. fast det kunde ju ha varit lite varmare ändå :)

2011-02-21 @ 21:19:43
URL: http://neafoshoo.blogg.se/
Postat av: Yasmine

Förlåt för sent svar.

Nej, jag har aldrig gjort högskoleprovet förut så jag är jätte nervös :P



Men usch då, det lät inte trevligt.



Jo, det var de jag menade, liksom man vet ju inte längre vad det sitter för folk på sjukvården nu mera.

2011-02-22 @ 18:54:28
URL: http://ladyyasmine.blogg.se/
Postat av: Matilda

Haha, brukar man fråga folk vad de väger? ;) Nej, men jag väger 48kg och är 160cm lång.



Det där att ta för givet eller ej... man ska vara tacksam. För allt. Men nej, vissa saker tror jag att man måste få ta för givet, av ren självbevarelsedrift.

2011-02-22 @ 23:36:03
URL: http://matildamodigh.com
Postat av: Sandra

Jag tycker med att vi måste bli bättre över lag i att få igång vinnarskallarna, såna där som ger ALLT och lite till under en match.



Svar: För mig är det otroligt viktigt att alltid finnas till hands för mina vänner om de behöver mig och om det betyder att man åker hem till dem 12 en söndagsnatt så gör jag det. Absolut och kan man inte vara där personligen så är det alltid skönt att veta att någon finns där för en.



Absolut. Men nu tror jag inte att det var där problemet låg, killarna vill vinna det vill de alltid men de vågar inte gå fullt ut. Det handlar om osäkerhet och självförtroende som sviktar. Publiken kommer att vara jätteviktig imorgon och jag hoppas att det kommer mycket folk, möta Malmö är ingen lätt match.



Det hade med tv-tiderna att göra. De sände vinterstudion fram till kvart över och då kör de ingången 16.15 och den tar 4 minuter så då blev starttiden 16.19. Konstigt nog :) Men det är så det är med TV ibland.



Det är väl personligt antar jag om man tycker det hjälper eller inte. Det kan nog ha med det att göra tror jag, en del gillar att analysera andra vill bara gå ut och göra det fysiska.



Jag har faktiskt dålig koll på recepten eftersom det var flera olika som bakade dem. Så jag är inte säker på vad det var i dem.



Känslor förändras hela tiden så man får ta vara på dem när de finns där och visa dem. Det är absolut känsligt och svårt att ibland uttrycka det man känner och ja, ibland är man bara rädd för att såra den andra. Det är ju så det ska vara med kärlek att den bara ska växa sig större hela tiden.



Det är klart man vill att den personen ska må bra, annat vore ju konstigt. Men ibland får man inse att man bara är människa och man kan inte göra mirakel hur mycket man än vill. Ibland måste man ha tålamod och bara vänta, även om det tar emot.

2011-02-23 @ 02:16:54
URL: http://lilleput.blogg.se/
Postat av: Evelina

Svar: Nej, jag kom inte på något namn med fler än fyra stavelser.. Det var därför jag frågade dig in the first place :p Det är någon som kan träning och sånt som sagt att man ska ta 120 steg i minuten för att det ska räknas som powerwalk :) Jag har provat - det går.



Dags för en uppdatering nu kanske? :p

2011-02-23 @ 10:06:17
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: Jessica

Tack kanske det!

Aha okej :)

2011-02-24 @ 12:55:37
URL: http://fnissefia.blogg.se/
Postat av: anna

Svar: Jag hade det superbra i Berlin! Älskar staden mer och mer för varje gång jag är där :)



Ja, precis! Alla måste ha samma inställning, det är det svåra med lagsport..



Ja, det är nog olika, från förhållande till förhållande!



Precis! Det finns vissa männiksor som jag ser lite då och då och som jag aldrig ens säger hej till och inte dem till mig heller och så lägger de till en på facebook och jag bara va? :S Så irriterande, haha!



Ja, överaskningar är fint :) Eller egentligen allt som visar att någon bryr sig.



Ja, samma här! Jag blir nästan lite irriterad om jag inte sitter själv på bussen för då kan jag inte lyssna på musik, haha!



Yes, men det är ju enklare att länka, plus att jag alltid har youtube öppet i en flik så det gick snabbt, haha! :)

2011-02-25 @ 11:20:19
URL: http://aannnnaaaa.blogg.se/
Postat av: NATALIE

svar: hördes ni av något på alla hjärtans dag? du och din A? :)



jag tycker att det är roligt då andra är personliga i sina bloggar :) jag kan dock precis som du säger ge en liten vink om något men oftast inte så mycket mer än så :) jag har många gånger tänkt att jag skulle vilja vara lite mer presonlig i bloggen, dels för att det blir roligare för mig själv att läsa det sen, men samtidigt vill jag inte lämna ut allt för mycket

2011-02-28 @ 10:06:41
URL: http://naataali.blogg.se/
Postat av: tovesegnablogg.blogg.se - tove - en tvillingsyster

Hej förlåt för sent svar. Jag har haft sportlov, men har inte haft tillgång till internet. Men nu är jag tillbaks!



SV; Ja det stämmer. jag bor i norrköping. :)



Mina favoriter just nu är super-g och storslalom. Har du någon/några favoriter?



Ja. tack du också. ;)

2011-03-01 @ 23:59:11
URL: http://tovesegnablogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: