Cerwin-vega, because nobody screams out for more treble!

Tid: 21:06:15
Datum: 2011-05-30
Kategori: Allmänt

Ja, rubriken är det amerikanska märket Cerwin-vega's måtto. Cerwin-vega grundades redan 1954 och har gjort sig speciellt kända för sin tunga, brutala och masiva bas. De blev riktigt kända då de tillverkade högtalarsystemet till filmen Earthquake, 1974, som skulle förmedla bullret och dånet från en jordbävning på ett realistiskt sätt. Basåtergivningen var då så kraftig att det bildades sprickor i väggar och tak på flera biosalonger som visade filmen.

Som den ljudfantast jag är skulle jag mer än gärna någon gång vilja äga ett par Cerwin-vega.
Jag var faktiskt inne på ett par innan jag köpte mina B&W dm309, men det som fälde avgörandet till dm309's fördel var storleken. Modellen av Cerwin-vega jag kollade på var VE-12F, vilka mäter hela 84cm på höjden, 36cm på bredden och 41cm på djupet. Det är så klart en golvhögtalare och vikten ligger på hela 23kg/st. Som sagt, inga små pjäser och aningen för stora för mitt lilla rum, på ca 10 kvm.

12:an i modellnamnet står för baselementets storlek. Storebror heter VE-15F och lillebror VE-8F. Skillnaden är helt enkelt baselementets storlek och tekniska detaljer som hör därtill. Alltså har denna högtalare ett 12-tums baselement, som alltid med Cerwin-vega's röda upphängning, så klart. Elementet har gjutna korgar och en extra stark upphängning, för att klara de enorma påfrestningar som uppstår då man skruvar upp volymen. Detta gör att elementet både kan gå djupare och spela högre. "Riktigt bra bas går inte bara djupt, den är skoningslöst exakt!"

Mellanregistret är 6 tum med fiberimpregmerat membran, konstruerat för att hänga med på högre volymer, men även för att återge röster och instrument på ett bra sätt.

Diskanten är 1,25 tum, vilket faktiskt är ganska ovanligt, och har en säkring för att skydda högtalaren, precis som baselementet, för som sagt, detta är en högtalare med fokus på basen. Det ska vara höga volymer och grymt tryck när det gäller Cerwin-vega. De har designats för att inte ta så mycket uppmärksamhet från övriga rummets inredning, men vill man att de ska synas, då plockar man bort fronterna, för då både syns och hörs det att det handlar om Cerwin-vega.  Det är precis som jag alltid säger, "musik ska kännas!" och det gör den garanterat med ett par högtalare som dessa.

Detta till skillnad mot mina B&W, som är mer allroundhögtalare. De har två 6,5 tums element, varav det ena enbart går från 40Hz till 150Hz, alltså basfrekvenserna, medan det andra går upp och tar såväl bas som mellanregister. Diskanten går upp till 22 000 Hz, 2000Hz högre än Cerwin-vega. Det är dock inget man märker, för det är så höga toner att det mänskliga örat knappt uppfattar dem. Dock är mina B&W betydligt mer finstämda än Cerwin-vega. Här handlar det mer om att få detaljer och klarhet i ljudbilden. Det är högtalare som funkar både på låg volym och när man skruvar upp litegrann. Dock går de "bara" till 88dB, till skillnad från Cerwin-vega, som går till hela 93dB. Basen var inte heller den bästa insåg jag efter något år, även om den var betydligt bättre än stereon jag hade innan, så jag kompleterade anläggningen med en B&W ASW610, en subbass med 10-tums element och en djupbas ända ner till 18Hz, vilket är i det närmaste ohörbart för en människa. Man hör inget, men porslinet i hyllorna vibrerar ändå, som det ska vara.

Detta stereosystem jag äger är det visserligen inget fel på, kanske att jag skulle behöva en något starkare förstärkare, som egentligen är själva grunden i en bra stereo. Ett par maffiga högtalare kan mycket väl brännas med en för dålig förstärkare, eftersom signalen blir för svag, medan ett par små högtalare kan spela förvånansvärt bra med en lite kraftigare förstärkare. Exempelvis förespråkar man en förstärkare på minst 2x100W för att driva ovan nämnda VE-12F.

Ljudet är det sannerligen inget fel på i min stereo, men det är som sagt inte Cerwin-vega. För några veckor sedan fick jag ett medlemserbjudande från HIFI-klubben, som förövrigt är helt outstanding när det gäller service och kunnande innom stereo och HIFI. I Mailet stod det just att man kunde köpa dessa VE-12F för rabaterat pris, 3 596kr, istället för 4 996kr. Tror ni jag blev sugen?

Dock har man nu kommit med en ny serie, XLS-serien, som är eftergångare till CLS-serien. XLS står för "Xtremely Large Sound" och det handlar det verkligen om! Såhär skriver HIFI-klubben om dessa högtalare på sin hemsida:

" Bokstäverna XLS i Cerwin-Vegas nya högtalare är en förkortning för eXtremely Large Sound och det är precis vad det handlar om. Precis som föregångarna i CLS-serien är de nya högtalarna fullproppade med alla de egenskaper som gjort denna legendariska amerikanska tillverkare så världsberömd: de spelar kolossalt högt och trycker till med stenhård bas.

De förbättrade elementen och de nya mellanregister- och diskanthornen rycker fram dina favoritband till scenkanten, och med extra styva kabinett och nyutvecklade basportar är ljudet renare och mer välupplöst än någonsin, även på låg volym (om det mot förmodan skulle bli aktuellt). Nu har du alla möjligheter att göra musiklyssningen till en fest, oavsett om du vill njuta av hela härligheten själv eller vara generös och dela med dig till grannarna.

Seriösa och stabila element
Elementen i XLS-serien är byggda med kraftiga magneter och helgjutna korgar av aluminium. En stabil korg är mycket viktigt eftersom elementet utsätts för extrema krafter vid höga ljudtryck. Om inte korgen är tillräckligt styv så kan ljudet förvrängas och basåtergivningen bli mindre exakt. Men det är ingen risk när det är Cerwin-Vega som ligger bakom – om det är någon som kan bas, så är det dessa halvgalna amerikaner!

Mellanregistret återges av ett högeffektivt och kraftigt 6,5-tumselement. För att det ska kunna hänga med de stora baselementen på höga volymer så sitter det monterat i en hornkonstruktion. Det ökar elementets känslighet och gör att det spelar högre utan att det behöver tillföras extra energi. Även diskanten
sitter i ett horn . Precis som för mellanregistret ökar det känsligheten, och ger dessutom en bättre spridning av ljudet. Cerwin-Vega kallar hornkonstruktionen för "Optimized Waveguide" och den innebär att ljudvågorna från diskant - och mellanregistret integreras på ett optimalt sätt, vilket ger en perfekt sammanhållning av de höga frekvenserna."

Den modell jag är riktigt sugen på är den näst största i denna nya serie, XLS-15. Precis som i VE-serien anger siffrorna baselementets storlek, men tro det eller ej, här finns även en modell större, XLS-215! Den är alltså utrustad med 2 15-tums element och ger ett gigantiskt ljudtryck! Dessa XLS-15 är i princip samma högtalare, men med ett baselement mindre, därmed också något lättare att driva, och även med något mindre proportioner än storebror. Dessa högtalare är 103cm höga, 43cm breda och 47cm djupa. Vikten är hela 38,5kg/st. De är alltså liite större än lillkusinen VE-12F, men kan spela lika högt om inte ännu högre än denne. Med dessa högtalare kan man få byxbenen att fladdra och känna ett tryck i magen som är i klass med en arenakonsert, skriver HIFI-klubben. De är också mer välbalanserade än VE-serien, fokuserar inte fullt så mycket på botten och toppen, bas och diskant. Det gör att diskanten inte riskerar att bli för vass vid högre volymer och att basen blir mer utsträckt.

Hornkonstruktionerna för diskant och mellanregister är som sagt helt nya och innebär alltså att elementet sitter som i ett horn, vilket gör det lättare för luften att passera elementet. XLS-serien är rejält förbättrad mot CLS-serien och kan därför drivas med en något lättare förstärkare. Det räcker med 2x60-80W, men helst rekomenderas det att man har en förstärkare på 2x100W eller mer, precis som för VE-12F.

Man blir inte lycklig av pengar, men hade jag pengar så det räckte, då skulle jag investera i ett hus/lägenhet och därefter ett par riktigt rejäla Cerwin-vega-speakers, för wow, vilka högtalare!

As said, Cerwin-vega, because nobody screams out for more treble!


Kommentarer
Postat av: Evelina

Nu fattade jag inte så mycket ;) Haha, men jag kan ju säga att min Johan har ett par riktigt bra högtalare!

2011-05-31 @ 10:01:01
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: Sandra

Jag är så oteknisk, fattar ingenting!



SVAR: Nej Motala kommer vi inte till blir bara Åhus :) Tror inte det blir någon beach soccer turné för vårat lag haha.



Fotbollsspelare blir nog lite mer diviga eftersom de blir behandlade som kungar, det är större omsättningar i fotbollen. Sen är sporten en sport som formar lite mer den typen av människor medan handboll alltid varit en såkallad gentlemanna sport. Man kan aldrig dra alla över en kam men visst finns det en stor majoritet som bekräftar ens fördomar.



Ja jag vet, jag har fortfarande en strålande smärta i mina ben nu när jag tränar. En känsla av att hela muskeln trycker bak skenbenet så pass att det är på väg av, nu är inte det fallet men trycket är enormt. Det är viktigt med bra vadmuskler, de används ju till allt.

2011-05-31 @ 11:23:28
URL: http://lilleput.blogg.se/
Postat av: ANGELICA.BLOGG.SE ♥ TÄVLINGAR PÅGÅR!!

SVAR: jag tror jag tog en bild på tuppakakan innan den blev uppäten, så det kommer upp på bloggen lite senare så du får kika in :)



Hihi, okej inte din kritik, din åsikt bara då :) Men jag gillar de, jag tycker det är bra när folk säger åt mig att inte skicka för mycket reklam eller göra annorlunda med bloggen. Jag kanske inte tar åt mig direkt, men sedan börjar ajg märka att det är bättre för mig också :)



Låter som en mysig helg, jag hade fullt upp med att fixa inför studenten som jag hade igår. Baka och städa osv :)

2011-05-31 @ 12:44:47
URL: http://angelica.blogg.se/
Postat av: danten89

Hmm ett bröllop ska väl ändå vara planerat och man ska veta om det? Så att man kan komma propert klädd och vara förberedd på fest och kyrka och en himla massa?



Det tycker jag verkligen.

Mycket vackra bilder och alla ljud en del varelser kan ge ifrån sig och så vidare.. Och berättarrösten som är sådär mysig :D



Får man ha såna där högtalare i ens lägenhet? Kommer inte grannarna över då?=)

2011-06-01 @ 00:31:51
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Evelina

Svar: Jag är 169 cm :) Jo, visst skulle jag kunna fråga.. Om han var här ;p Han är ju på kanotfärd. Nu ska jag snart till jobbet.



Nytt inlägg tack :p Haha!

2011-06-01 @ 07:28:42
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: ANGELICA.BLOGG.SE ♥ TÄVLINGAR PÅGÅR!!

SVAR: Körde först "spring" på speed 8, sedan gång på speed 5 och sedan spring på 8an och sedan gång på speed 5 :) osv osv..



Magövningar vet jag inte vad de heter, men en var vanlig sit ups :)



Studenten var helt underbar, älskar det :) Hela dagen var perfekt. Fick vara med alla de som jag tycker mest om - underbart.



Bor ute på Värmdö, vi var de första som tog studenten som jag vet :O

2011-06-01 @ 08:55:46
URL: http://angelica.blogg.se/
Postat av: http://tovesegnablogg.blogg.se

Ja superskönt! :D



Ja skönt med värme. ;)



Ah, vad bra. Okej, ja det stämmer. :)

2011-06-01 @ 09:15:36
URL: http://tovesegnablogg.blogg.se/
Postat av: J

Jo, absolut Så är det. Så är det med allt. Är man blond vill man bli mörk, är man mörk vill man bli blondin etc..



Ja, S är han jag träffade innan Italien. Simon heter han egentligen :)

2011-06-01 @ 13:35:19
URL: http://abrokenheartedprincess.wordpress.com
Postat av: Sandra

Svar: Haha den nya kärleken är en HP Pavilion. Jag kände att jag förtjänade en ny dator efter en massa jobb som överlastat varannat sedan i december.



Nej det är väl tur det, jag kan ingenting om teknik. Jag fick be en killkompis hänga på igår och kolla dator för jag är helt borta-



Nej, vi satsar nog bara på en turnering. Sen får det räcka. Fast man ska aldrig säga aldrig vi kanske får blodad tand efter åhus :)



Det finns ju oftast anledningar till fördomar. Även om de inte stämmer in på alla och man ska akta sig för att lyssna för mycket så finns det ju något bakom "ingen rök utan eld".0



Nej verkligen inget vidare, det gör riktigt ont men det är inget att göra åt saken. Mitt gör ont efteråt också men det tyckte han inte var så konstigt med tanke på belastningen.

2011-06-01 @ 15:11:23
URL: http://lilleput.blogg.se/
Postat av: Linnea :>

ojoj, hur ska man komma ihåg vad allt betyder.. bara jag kan lyssna på musik någorlunda bra så är jag nöjd, hehe ^^



sv: tack, hoppas du också får en fin helg!



ja, det var ju synd att det inte fungerade :o

2011-06-01 @ 18:33:20
URL: http://neafoshoo.blogg.se/
Postat av: matilda

Låter inte som några dåliga högtalare, ÄLSKAR känslan av musiken när det är högtalare av kvalité. Baskänslan, underbart!



sv. Vad härligt och det lät riktigt lyxigt med en trerätters :)



Det blev att jag missade tjuvtemat, jag var inte på skolan då. Jag fick nämligen samtal kvällen innan om vikariat på förskola!!! Blev alldeles överlycklig. Hahha onödigt glad kan tyckas eftersom det bara var en dag, men jobb över huvud taget så är jag vääldigt nöjd. Synd bara att jag skulle missa första dagens utklädnad och bus med klassen! Men då var jag på skolan andra dagen som tur var ;)



Jaha haha. Ja jag har naturare som vänner och även min lillebror går naturprogrammet, så det kommer bli roligt att småretas med dom på onsdagen ;) Nu är jag iaf utrustad till den dagen med naturböcker som jag tvingat min lillebror ta med sig hem från skolan!



Hahah ja, oja! Det är nog precis som jag ska gå klädd. Usch vilken usel låt, men faktiskt så ska vi spela just den på högsta volym när vi går runt på skolan och in i klassrummen och tjoar oss ;D (Har bränt skivor för varje tema)



Om jag kommer in på utbildningen och skulle tacka ja så blir det troligen i Umeå (närmsta stad utbildningen finns) =)



Okej, det är ju synd... Men jag hoppas du får tillräckligt med känsla av friheten ändå! :)



Jaha haha, ja vi kompletterar ju varandra nästan perfekt då! När det gäller minne, det som jag har stoora brister i verkar du vara riktigt bra på att komma ihåg ;) Och som exemplet du sa, om din mamma sagt att det finns mat i kylen till nästa dag, sånt kommer jag faktiskt däremot ihåg :)



Javisst, MrMadhawk kommer ofta med intressant att läsa! :)



Okej, tack så mycket för kommentaren om bloggen, gillar att få höra vad andra tycker, både bra och dåligt. Ska försöka att tänka på det du säger, särskilt om bilderna/bildtexter! :))

2011-06-02 @ 12:11:09
URL: http://matildasodergren.blogg.se/
Postat av: NATALIE

svar: Ja exakt så är det för mig också! Samtidigt som jag vill minnas och tvingar mig själv att minnas gör det ju så ont.



haha du måste smaka palt någon gång :D helt seriöst, flyttar jag söderut ska jag införa den maträtten där också ;)



har jag förresten frågat vad du ska göra för något i sommar? :) det har varit så mycket prat om min student men det känns inte som att jag har frågat dig?

2011-06-02 @ 12:21:26
URL: http://naataali.blogg.se/
Postat av: Yasmine

Här har det också varit strålande sol och fågelkvitter och en massa värme :)

2011-06-02 @ 17:56:19
URL: http://ladyyasmine.blogg.se/
Postat av: danten89

Bor man i lägenhet får man inte spela alltför hög musik ändå?

Så jag kör på bra hörlurar mest ;)

Även om man vill dra på hög volym tex när man städar eller bara vill dansa loss eller sådär^^

Älskar ju musik!



Nej inte funderat nämnvärt på bröllop, men vill gifta mig i kyrkan och då ska alla inblandade veta om det, dem ska vara bjudna liksom :)

Förstår mig verkligen inte på att dem inte vill tala om det innan direkt..? :/



Nånstans finns nog en planet lik jorden? ;¨)

2011-06-02 @ 21:38:08
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Linnea :>

ja, bättre högtalare och bättre ljud tackar man ju inte nej till :p



nej, fika är verkligen inte fel. så smarrigt :)

2011-06-02 @ 22:29:07
URL: http://neafoshoo.blogg.se/
Postat av: Sandra

Ja man ska ha lite tur med sig, så man har solen :)

2011-06-02 @ 23:02:43
URL: http://lilleput.blogg.se/
Postat av: Sandra

Ja visst är det en jobbig känlsa att inte höras så ofta som man gjorde innan men det är ofta så det blir tyvärr när livet drar en åt olika håll.

2011-06-02 @ 23:03:39
URL: http://lilleput.blogg.se/
Postat av: Sandra

Mango, mangojuice, ljus rom och lite socker. Inte så mycket men den är världens godaste sommardrink om du frågar mig.



Jag gillar HP, så länge den funkar för mig att fixa med mina bilder och komma in på internet är jag nöjd kan jag säga. Men min kompis snackade om den var bra på ditt och datt så jag slog till! Nej jag gillar tangentbordet och sen gillar jag ljudet på den också vilket kommer vara trevligt alla dagar man är ensam på kontoret och vill köra på ordentligt med musik :)



Min gick loss på ca 7000 men jag är nöjd som bara den och kände att jag fick det jag ville ha helt enkelt, en dator som funkar för mig och som min datorkunniga kompis godkänner.. vi vet ju ändå att det är han som får fixa med den om det skulle vara något haha.



Jo, absolut jag tycker detsamma. Man ska alltid ge alla människor en ärlig chans MEN det jag vill ha sagt är dock att fördomar ofta grundar på någonting de kommer inte ur tomma intet sen är det livsfarligt att dra alla över en kam och generalisera människor, men de som utmärker sig ger resten av den såkallade gruppen dåligt rykte. Det kommer ju någonstans ifrån, sen är det ju ofta så att det är en mindre del som står för de idealen som sedan formar fördomarna alltså stämmer de inte in på majoriteten men de kommer ju någonstans ifrån.



Det får vi se, träning två veckor till. Är det inte bra då blir det förmodligen behandling i form av akupunktur och tuffare styrketräning med massor av repitationer för att bygga upp muskeln som just nu strejkar. Och fungerar inte det så kommer de gå in och snitta upp muskeln för att släppa trycket. Benhinnorna får vi dock se hur de blir, de kan tänkas operaras de med men just nu jobbar vi mest för muskeln.

2011-06-02 @ 23:10:05
URL: http://lilleput.blogg.se/
Postat av: anna

haha, detta inlägg förstod jag inte så mycket av så här har jag inte mycket att säga till om!



svar: ja, den låten kommer bli en sån plåga, spelades mycket ute förra helgen då jag var där, riktigt sjuk låt!



Ja, det är kul med långa kommentarer! Dock är jag lite seg på att svara emellanåt, men ligger lite efter med bloggen rent allmänt nu, haha :)



Ja, men det fixar sig säkert med både det arbetet och yrkesva ska du sel! :)



Ja, jag förstår inte! Haha, man har någon omedveten stress hela tiden om att man måste prestera hela tiden och ibland så faller man ihop precis som du sa och då brister allt. Och man får börja om igen. Typ.



Haha hur går det med dagsrytmen nu då? Jag har faktiskt också rätt dålig dygsrytm och sover för lite, men idag sov jag dock hela 10 timmar :)



Ja, det är ju upplevelsen i sig som är det roliga :)



Det blir Veronica Maggio på Sofiero i Helsingborg i sommar om jag får med en kompis på det! Hon är rätt tveksam så får försöka övertala henne att boka imorgon över en fika :)



Ja, iofs! :) Men jag sitter så sällan vid min andra datorn och kan inte ladda ner på denna lilla..



haha ja, vi tycker nog rätt lika!



Ja. jag lägger dock upp en del bilder på mig själv :) Men det är ändå bilder som jag på något sätt känner kan få finnas där, men att flasha hela sitt liv offentligt, vare sig det är på facebook eller en blogg är bara löjligt..



Men det är bra att ha inlägg sparade i utkast, haha :) Borde jag också fixa!



Ja, men samtidigt skriver jag om kläder/mode eftersom det är ett av mina största intressen och någonting jag verkligen tycker om, men det betyder inte att jag är ytlig eller utseendefixerad, haha! Jag värdesätter ju givetvis mycket före här i livet :)



vet inte om jag skrev det ovan då när du nämnde min blogg i ett inlägg för ett tag sedan :)



men jag gillar din blogg också, kul att läsa alla långa inlägg :)

2011-06-03 @ 00:31:03
URL: http://aannnnaaaa.blogg.se/
Postat av: Evelina

Nu har jag frågat Johan vad han har för högtalare ;D Klipsch RF82 :p Hehe.

2011-06-03 @ 10:07:35
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: matilda

sv. Åh, blev nu riktigt sugen på ett par nya sköna högtalare! Som mest sugen att ha ett par nya i bilen, där hade det kunnat förbättras :D



Jo det har blivit jättebra, sportare var riktigt roligt att vara! Allt från hockeyspelare till ryttare blev det i våran klass. Haha, vi sprang runt med stereon och idrottade på till musiken. For bl.a. in i klassrum och försökte få med andra i vårat gympapass och for in i matsalen och stretchade på borden där dom satt och åt ;)



Det är först nu på onsdag (övermorgon), så den utklädnaden har inte varit än!



Jag kommer inte riktigt ihåg vad mer för musik vi ska ha till utklädnaden som "stekare" (minns bara att det var en del partymusik), men får höra på torsdag ;)



Åh så härligt det lät när du beskrev det. Att köra MC alltså!



Hahha jaa, våra hjärnor kompletterar varandra perfekt, går ju inte att få bättre resultat då ;)



Ja precis, jag håller med dig där!

2011-06-06 @ 23:34:55
URL: http://matildasodergren.blogg.se/
Postat av: tovesegnablogg.blogg.se - tove - en tvillingsyster

Heh va menar du ? ;O

Aha okej, ja snabba kalorier är ju inte bra.. :/

2011-06-09 @ 13:01:12
URL: http://tovesegnablogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: