Sommarens träning

Tid: 21:05:05
Datum: 2012-08-14
Kategori: Goalball

Sommaren har rullat på med träning som vanligt. Vi i landslaget fick under junilägret ett nytt schema, som vanligt framtaget av Kenneth Riggberger, som i många år har tränat elitidrottare och som nu är vår fysresurs i landslaget.

Styrkeschemat var identiskt med de tidigare, med den skillnaden att Styrka 1 och 2 är kraftigt reduserade. Schemat är ju i första hand designat för killarna som om drygt en vecka åker till London, för att installera sig och greja lite innan paralympics drar igång. För deras del har fokus legat på att behålla den styrka man tidigare byggt upp, vilket innebär att Styrka 1 och 2 har reduserats rejält. Även fast vi lärlingar ska forsätta att bygga så har vi ändå kört enligt detta schemat under sommaren, vilket har medfört en rad ganska stora höjningar. Vad sägs om följande, sedan början av juni:

Från 68 till 77kg på drag fram
Från 27,5 till 30kg på enarms bänkpress
Från 40 till 45kg på enbens frivändningar
Från 17,5 till 21kg på enarms hantelryck med rotation
Från 55 till 59kg på statisk mage, ett ben, maskin drag bakåt
Från 26 till 30kg på statisk mage med hantel över huvudet
Från 45 till 50kg på utfallssteg med skivstång på axlarna
Från 42,5 till 50kg på tvåbens marklyft
Från 62,5 till 70kg på enbens marklyft
Från 80 till 85kg på enbens benböj
Från 17,5 till 20kg på enbens baksida lår.

Ett urval av sommarens höjningar, där många av dessa främst beror på det minskade antalet reps och varv på de aktuella övningarna. Frågan är dock hur det senare kommer gå, när schemat återigen hårdnar och Styrka 1 och 2 blir lika tuffa och hårda som tidigare, fler reps och varv igen...

Alla pass har dock inte varit bra. Riktigt bra och energifulla pass har blandats med riktigt, riktigt tunga pass, där i stort sätt inget har fungerat och där jag bara har önskat att passet ska vara slut, redan på första övningen. Två sådana pass var Styrka 4 förrförra torsdagen och Styrka 2 nu i torsdags. Det kändes fruktansvärt tungt och det gick inte alls bra. Frågan är om det är ett mönster där? Två torsdagar på rad. Dock hade jag bara kört ett pass dagen innan första veckan och två pass dagarna före andra veckan, så kroppen bör rimligen inte varit trött, men bra gick det inte i vilket fall, det kan vi slå fast. Dock måste jag nog trots allt vara nöjd med sommarens höjningar, det går inte att säga något annat. Flera har också sagt till mig att det syns på mig att jag har gymmat och det är ju alltid kul när det syns. Dock är det ju en bra bit kvar till toppkillarna i landslaget, men jämför man med mig själv, som man ska göra, så ser vi att det har gått framåt rejält det senaste året. Jag har bl.a. gått +20kg på enbens benböj, +15kg på hängande djupa drag och enbens frivändningar, +8,5kg på enarms hantelryck med rotation, +7,5kg på omvänt bänkdrag och enarms hantelryck, +6kg på överstöt fram och bak och +5kg på statisk mage diagonalt.

Något som dock är mindre kul är mina ben, som känns som en ständigt återkommande följetång. Nu var det hursomhelst äntligen dags för Fredrik att kolla på mig. Fredrik är vår naprapat i landslaget och jag har länge fört en dialog med honom kring mina ben och träningsupplägg. Redan i höstas, när benen gav upp helt och jag inte längre klarade av att springa ens litegrann innan det gjorde ont, pratade vi om att köra cykel istället för löpband under intervallerna och sedan, efter några veckor, gå på succesivt med löpningen igen. Det har jag nu gjort under en längre tid. Jag hann till ungefär 33% av ett intervallpass innan benen återigen sa nej. Jag försökte under ett 4x5min-pass att köra 50-50, alltså 2x5min på löpbandet, men det gick inte alls. Eller jo, det gick, men det gjorde ont. Ändå körde jag inget jättetempo. Jag startade i 12,5km/h och avslutade i 15,6km/h.

Linda har även hon varit i kontakt med Fredrik den senaste tiden och efter att vi testat att höja löpintervallerna till 50% och det inte gick bokade vi en tid med honom.

Linda och jag åkte till Norrköping, där vi letade oss fram till Citykliniken och Fredrik. Jag fick först förklara hur det känns och sedan undersökte han mig och fastslog att det troligen rör sig om en rejält elak benhinneinflamation som inte vill ge med sig.

Därför ska jag nu, till att börja med, träna lite extra vader, tåhävningar, göra några olika balansövningar, då min balans verkligen behövdes tränas upp, enligt Fredrik, + att jag och Linda ska införskaffa vadskydd åt mig. Dessa ska, om jag förstod det rätt, fixera vaden litegrann när jag springer, så att muskeln inte hoppar upp och ner lika mycket, eftersom det lätt kan slita på muskelfästena vid benhinnorna. Jag har även totalt löpförbud i fyra veckor till att börja med, så nu blir det enbart cykelintervaller ett tag och sedan, då jävlar ska mina ben bli bra igen!

Intervallträningen har med andra ord inte gått så jättebra i sommar. Det har inte heller vår goalballträning gjort. Lagträningen har ju haft uppehåll , men vi har ändå haft en tid varje vecka då vi har kunnat träna skott och teknik. Dock inte i vår ordinarie hall, då den har varit "stängd" i sommar. Därför har vi fått hålla till i en mindre hall, som är för liten för att spela riktig match i. Därför har vi fått fokusera på skott och teknik. Tyvärr har inte heller detta gått smärtfritt. Det har nämligen varit världens problem med nyckeltagen till hallen, vilket gjorde att vi fyra veckor på rad inte ens kom in och kunde träna. Vi var t.o.m. där och bytte tag och kontrolerade den mot systemet så att den skulle funka, men icke. Det funkade inte. Det är nästintill katastrof. Hade ja blivit uttagen till truppen som åker till London om 11 dagar hade jag ju knappast kunnat fått en sämre uppladdning inför det. Klart jag hade velat åka dit, det hade varit en grym erfarenhet inför Rio om fyra år, men uppladdningen hade ju inte varit den bästa.

Nu fungerar det i alla fall och vi har kunnat ha två skott/teknikpass i alla fall, vilket är bättre än inget alls, men ett klart minus om man tittar på hur vi tänkte oss innan sommaren.

På tal om london så är ju nu OS slut. 600 TV-sända timmar och runt 1000 timmar på nätet hörde jag att de hade sänt. Nu är frågan hur många timmar det blir till paralympics?

OS gav annars åtta medaljer till vårt lilla avlånga land. Det gjorde att förbundets stora mål, att ta fler medaljer än i Peking, uppnåddes. Medaljerna var följande:

Fredrik Lööf/Max Salminen - guld
Sara Algotsson - silver
Lisa Nordén - silver
Håkan Dahlby - silver
Herrlandslaget i handboll - silver
Rasmus Myrgren - brons
Johan eurén - brons
Jimmy Lidberg - brons

Frågan är då, kommer vi ta fler medaljer i paralympics? Vi har flera goda chanser till det och jag tror vi har chansen till en hel del medaljer även där.

Vi avslutar med en liten klurighet. Ikväll åt jag påskorkester. Vad åt jag? Knäcker ni det får ni en guldstjärna i marginalen!

Kommentarer
Postat av: Helena

Hoppas det bättrar på sig med dina benhinnor! Vilken tuff träning du har. Du är en kämpe måste jag säga:)

Visst var de duktiga herrarna i handbollen! Kul att det blev medalj!

2012-08-14 @ 22:12:11
URL: http://baklust.blogg.se
Postat av: danten89

Vad duktig du varit med sommaren träning :)
Riktiga ökningar där du ;)

Jo det känns okey.. men lovet hade fått vara längre ;)
Hur kommer din höst se ut då? :)

Ja det är dem som inte har någon press på sig eller så? Det är alltid dem som överraskar, även om de inte tar medalj, så kan det vara en överraskning ändå?
Jag hoppades en del på damfotbollslaget.. men dem gick det ju inte så bra för.. :(

Ja det är jättekul ju ;D

Jaha, men kommer dem sända lika mycket ifrån Paralympics då eller, blir det mycket nät sändningar och sammandrag på tvn? :)

Ja jag har haft en helt okey sommar iallafall, ska inte klaga, det är vädret som vart tråkigt, annars så :)

2012-08-14 @ 22:34:58
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: Helen

Ja de är han. Han gör sitt fjärde år i AIK. Mot Modo så gjorde hans tvillingbror ena målet och Esa deras center de andra.

2012-08-15 @ 06:53:38
URL: http://heleeens.bubbleroom.se
Postat av: anna

Låter som om det överlag gått riktigt bra med träningen!

Jag är faktiskt glad att OS är slut, det har fått alldeles för mycket TV-tid..

Svar: Jag tror faktiskt också jag såg Da buzz på rix fm för flera år sedan och alcazar, haha fina minnen!

Det går faktiskt fortsatt bra med träningen och nu har jag tränat 2-3 gånger i veckan i ett halvår ungefär och nu sitter träningsrutinerna där dem ska ;)

Ja, det känns ju som att det alltid är andra som har tur när det gäller sånt..

2012-08-15 @ 11:32:35
URL: http://aannnnaaaa.blogg.se
Postat av: I am Baam ♡ ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳI

svar: Det är ett spel med en häst som man ska få att galoppera med hjälp av h, j, k och l knapparna på tangentbordet. Hästen är som en sån sprattelgubbe och det ser ganska roligt ut om man inte får till en bra rytm eller vad man ska säga.

Nej det är ju inte det. Men lyckligtvis så är det väldigt sällan jag får sånt kaffesug. :P

Jo hehe, det kan jag ju tänka mig är lite svårt. Man får ha med sig en sån GPS som skriker vilket håll man ska gå åt.

Heheh ja - men konstigt nog så blev hon ju inte upprörd. Antagligen för att jag berättade det efteråt och jag kom ju hem liksom så det var ju ingen fara. Sen undrade jag hur pappa skulle reagera - men han fick ju också reda på det efteråt så han brydde sig inte heller så mycket. Tyckte bara att det var kul att jag hade träffat någon.
Numera är Mamma van vid att jag träffar folk på det sättet. :D

2012-08-15 @ 11:48:49
URL: http://iambaam.blogg.se
Postat av: danten89

Jaha, hehe, ja men det hoppas vi SVT gör.. annars får man väl kolla in nätet? Finns säkert någon sida, där dem sänder massa via livestreaming? :)

Vart läser du webbdesign då? Är det något som intresserar dig alltså? =)

Jag trivs med att kunna ta dagen som den kommer, haha, därför skulle jag vilja bli författare/låtskrivare på heltid, kunna bestämma själv över min vardag lite mer..
Men när man väl är inne i rutinerna, är det skönt att ha skolan att gå till =)

Kul att du tycker det, jag har två Spice Girls skivor hemma faktiskt :P

Givetvis håller nog SVT friidrotten och Simningen högst, då det var de sporterna som liksom sändes kvällstid.. då folk tittar? :P

Du har ju hunnit med en hel del i sommar, liksom jag, så vad finns det att klaga på? ;D

2012-08-15 @ 13:43:16
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: Helen

Haha exakt. Oscar är min kille!

2012-08-15 @ 14:22:00
URL: http://heleeens.bubbleroom.se
Postat av: vispen

Härligt att du har höjt dig när det gäller styrketräningen. Hoppas att dina ben blir bra snart, bra att naprapaten kunde hitta felet i alla fall och att du har fått hjälp nu.
Ja, nu får vi hoppas att det går bra för alla som åker till paralympics!
Har tyvärr ingen aning om vad du åt? :)
Tack för dina kommentarer i min blogg. Kram

2012-08-15 @ 16:27:51
URL: http://vispen91.blogg.se
Postat av: Evelina

Svar: Mm, men synd att vi inte vann! ;D Ville höra Sveriges nationalsång!

Jäklar vad duktigt :D Vilken förbättring! Hoppas att det blir bättre med benen snart också :)

2012-08-15 @ 18:59:57
URL: http://evvvelina.blogg.se
Postat av: Sandra

Åh vad jobbigt det måste kännas och få ont när man springer :( Jag har också svårt att springa på löpband för brukar få ont i mitt ena knä men har börjat gå powerwalks för att ersätta det. Kanske inte lika effektivt men skönare om inte annat :)

sv: Oj jag vet inte vad allt heter på gymmet men jag kör mycket motionscykel som uppvärmning :) sen använder jag alla möjliga maskiner som finns på gymmet :)

2012-08-15 @ 19:32:48
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: Ida

Min träning har gått halvdant i sommar, har varit lite annat som lockat mer men nu ska jag komma igång ordentligt igen!

2012-08-16 @ 08:48:25
URL: http://www.alittlebitmoreee.blogg.se
Postat av: Helena

Tack! testa gärna på den tårtan någon gång. Den är frisk i smaken och snabb att göra. Kanske inte det bästa att äta när du tränar så mycket och hårt. ger väl inte så mycket bränsle till det men gott är det:)

2012-08-18 @ 22:55:06
URL: http://baklust.blogg.se
Postat av: Johanna Öberg

tack snälla du:D ja jag hoppas det! ne jag har inte pluggat på universitet förut, så ska bli spännande!:) har du pluggat på universitet?:)
va härligt att höra att du hade en fin resa till gbg:) Kram

2012-08-20 @ 00:24:54
URL: http://asiwantit.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: