Paralympics i London

Tid: 10:53:00
Datum: 2012-09-03
Kategori: Goalball

Paralympics har, som nog de flesta vet, även om mediabevakningen inte alls är i samma klass som under OS, invigts och tagit sin början i London.

För svensk del har det både blandats och getts än så länge under spelens gång. Jonas Jakobsson tog Sveriges första medalj, ett silver, trots att han, likt Anders Olsson, kände sig helt ur form inför spelen. Han fick inte skyttet att stämma, men ändå räckte det till ett fint silver. Det var hans nionde paralympics i rad som det blev medalj i. Grymt!

Också ovan nämnda Anders Olsson bärgade ett silver hem till Sverige, trots att han känt sig ur form innan spelen, mycket p.g.a. en krånglande axel som han opererat tidigare i år.

Josefin Abrahamsson och Ingela Lundbäck tog Sveriges tredje och fjärde medalj, då båda två knep varsitt brons i bordtennis.

För vårt svenska judohopp och till lika mitt ex, Nicolina Pernheim, gick det dock inte alls. Hon lottades mot en spanjorska som hon det senaste året slagit en gång och blivit slagen av en gång. Det kunde med andra ord gå hur som helst i matchen och efter ca tre minuter av densamma avgjorde spajorskan och tog sig till finalpasset. Nicolina fick rikta in sig på att återkvala till en bronsmatch, men inte heller här gick det vägen. 44 sekunder in i matchen avgjorde Naomi SOAzo från Venezuela och tävlingen var över för Nico. Matchen kan ni se här, och när jag såg intervjun med henne efteråt i SVT blev jag själv nästan tårögd, för jag vet hur galet mycket judon betyder för henne och hur grymt mycket hon har satsat inför det här. Det gjorde ont att se, men samtidigt vet jag att om hon själv vill och har motivationen till det så kommer hon komma tillbaka om fyra år och vara ännu starkare än nu, det är jag säker på! Intervjun med henne kan ni se här och här i Sveriges radio.

I min egen idrott, som jag så klart håller mest koll på, nämligen goalball, har det gått... sådär för de svenska herrarna. Vi inledde med match mot Turkiet, som är ett lag som gått framåt rejält de senaste åren. Man fick också här en bra start och ledde med hela 4-0 i halvtid. I andra halvlek lyckades Fatmir få in två reduseringar, men Turkiet kunde snabbt dra ifrån igen och vinna matchen tämligen enkelt med 9-2.

Inte alls någon bra start på turneringen för svensk del och såhär sa förbundskapten Jörgen Linddahl och en av mina teammates, Fatmir Seremeti, efter matchen till SVT. Också Florim Seremeti, Fatmirs bror och tillika förbundskapten, fick här några ord till SVT.

Det var bara att bita ihop och ladda om inför gruppspelets andra match, mot Brasilien, som tog sig till paralympics genom en seger i de Panaamrikanska mästerskapen.

Också här var det nära på att gå illa för svensk del. Trots en 3-1-ledning i halvtid lyckades brasilianarna redusera och när svenskarna sedan dippade litegrann förbyttes ledningen till underläge med 3-4. Man gav dock inte upp och med dryga minuten kvar att spela stänkte man in 4-4 och 5-4 av bara farten, vilket också blev slutresultatet.

Tredje gruppspelsmatchen var mot värdlandet England, som egentligen spelar i en helt annan divition än övriga nationer i turneringen. Med andra ord borde det bli en konfortabel seger, om man bara gjorde vad man skulle. Det lyckades man dock inte med och engelsmännen kunde gå till halvtidsvila med 2-1, vilket man också drygade ut till 3-1 en bit in i andra halvlek. Svenskarna fortsatte dock att kämpa och vred upp tempot litegrann och kunde både redusera och kvitera. Trots att man fortsatte kriga på mot slutet gjorde engelsmännen det riktigt bra och slutresultatet blev också 3-3, något svenskarna inte var nöjda med efteråt.

Fjärde matchen spelades mot de regerande världsmästarna, Litauen, som har sett ruskigt starka ut nu ett flertal år, men som nu på slutet inte har visat sig vara oövervinnerliga. Sverige slog dem i semifinalen av Men intercup nere i Malmö, en genrepsturnering inför paralympics, och nu under spelen har Brasilien slagit dem med hela 11-5. Så det var ingen omöjlig uppgift. Matchen slutade 5-5 och en poäng var bärgad till svenskarna, något man dock inte var helt nöjda med efteråt, med tanke på vilken grym match man gjorde, till skillnad från den mot England.

Såhär har det gått i gruppspelet hittills.
Grupp A:
Litauen - England 11-1
Finland - Brasilien 5-6
Turkiet - Sverige 9-2

Litauen - Finland 10-0
England - Turkiet 1-7
Brasilien - Sverige 4-5

Turkiet - Finland 4-0
Sverige - England 3-3
Brasilien - Litauen 12-5

Finland - England 7-3
Sverige - Litauen 5-5
Turkiet - Brasilien 4-1

Det innebär att tabellen ser ut såhär, med en match kvar att spela:

1, Turkiet 12p +20 (24-4)
2, Litauen 7p +13 (31-18)
3, Brasilien 6p +4 (23-19)
4, Sverige 5p -6 (15-21)
5, Finland 3p -11 (12-23)
6, England 1p -20 (8-28)

Med tanke på tabellen så är det helt klart att det är Turkiet som imponerat klart mest i Grupp A. Man har full poäng efter fyra spelade matcher och har redan säkrat gruppsegern och jag blir inte alls förvånade om de når medalj här i London.

Litauen är dock fortsatt det lag som öser in flest mål, men defensiven har antingen remnat en del, eller så har motståndarna analyserat dem på ett utmärkt sätt och hittat luckorna och svagheterna i deras försvar, för det ser inte alls lika imponerande ut som tidigare.

En omgång återstår av gruppen och den spelas enligt följande:
Finland vs Sverige
England vs Brasilien
Litauen vs Turkiet

Huvudmatchen här är givetvis Sveriges match mot Finland. Ett nordiskt derby som kommer bli direkt avgörande för vilket av dessa båda nationer som tar sig vidare till kvartsfinal. Det kan sluta precis hur som helst. Tittar man på matcherna man har spelat i år är det oerhört jämnt, 4-4 i matcher. Finland är dock det enda laget såhär långt i gruppen som gått nollade efter en match. Inte bara en matcg, utan två. Sverige har något bättre målstatistik än finnarna, men mycket är tack vare gameförlusten med 0-10 mot Litauen, som Sverige spelade 5-5 mot. Finland slog dock England, vilka Sverige gjorde en svag insats mot och bara fick med sig 3-3, medan Sverige har slagit Brasilien, vilka finnarna åkte på stryk av. Så, ja, det här kan sluta precis hur som helst...

I Grupp B har det gått såhär:
Kina - Iran 5-9
Korea - Algeriet 4-3
Kanada - Belgien 2-4

Kina - Korea 11-4
Iran - Kanada 9-2
Algeriet - Belgien 5-2

Kanada - Korea 5-4
Belgien - Iran 8-6
Algeriet - Kina 0-1

Iran - Korea 4-3
Belgien - Kina 0-0
Kanada - Algeriet 6-8

Det ger tabellen:
1, Iran 9p +10 (28-18)
2, Kina 7p +4 (17-13)
3, Belgien 7p +1 (14-13)
4, Algeriet 6p +3 (16-13)
5, Korea 3p -8 (15-23)
6, Kanada 3p -10 (15-25)

Noterbart är att både Kina, Belgien och Algeriet har släppt in färre mål än gruppledande Iran, som dock har öst in mål framåt. Det är också klart noterbart att en herrmatch slutar 0-0, vilket är oerhört ovanligt. Kina har dessutom hållit nollan två matcher i rad. Starkt! Man kan dessutom fortfarande ta gruppsegern, om man slår Kanada i sista matchen och Itan inte vinner mot Belgien. Både Kanada och Korea kan dock gå vidare till kvartsfinal, men då ska man vinna och det rejält, samtidigt som Iran slaktar Algeriet.

Sista omgången spelas enligt följande:
Korea - Belgien
Iran - Algeriet
Kina - Kanada

I nuläget får Sverige alltså möta Iran i kvartsfinalen, men tänk om Turkiet slår Litauen och England skräller igen och tar poäng mot Brasilien, samtidigt som Sverige så klart slår Finland. Du slutar Sverige faktiskt, trots allt, tvåa i gruppen och får i nuläget möta Belgien, som slog just Sverige i kvartsfinalen i IBSA world games 2011 och därmed också kvalificerade sig till paralympics, tillsammans med bl.a. Turkiet.

Det är vidöppet och mycket, mycket spännande! Laget går att följa på bloggen och även damerna går att följa på deras blogg.

Damerna, som annars också, likt herrarna, ligger fyra i sin grupp, som består av Sverige, Japan, USA, Australien och Kanada. Man inledde med förlust, 1-5, mot USA, sedan en 2-1-seger mot Kanada och 0-0 mot gruppledande Japan igår.


Kommentarer
Postat av: danten89

Heja Sverige i paralympics =D
Har sett lite på tvn, hur roligt som helst och vad dem kan :)
Blir mäkta imponerad. Har sett alltifrån simning till löpning, där en till och med sprang med guide. :)

Tycker inte man ska anta allt för höga bud på tradera.. menar det ska ju inte bli dyrare än vanligt pris i affären? Eftersom det är använda saker.. då får det vara? :) Jag skulle inte köpt denna dvd som jag fick för 4 kronor, om den kom över 50 lappen..

Min syn är snarlik din isåfall?

Vad kul, då har du ju massor av sparad kostnad, pengar du kan lägga på annat:)
Hur är den kurslitteraturen upplagd då? Både punktskrift och talböcker? :)

2012-09-03 @ 17:56:03
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: Sara Ekman

Jaa, precis, jag har nedräknare i menyn!:) Den sköter sig automatiskt, du kan fixa nedräknare till din blogg om du går in på www.count.nu :) Där skriver man bara in vilket datum man vill räkna ned till och lägger sedan in en kod i bloggen. Himla bra! :)

Jag jobbar på en frisörsalong som receptionist och säljare :)

Ja, vi åker imorgon! Så det ska bli superkul att se alla dessa städer och platser som jag drömt om att besöka! :) Ha det toppen! Kram

2012-09-03 @ 18:00:29
URL: http://aamaziing.blogg.se/
Postat av: sandra

- Härligt att paraolympics är igång ^^ har dock inte hunnit se något ännu eftersom jag har jobbat så himla mycket.

sv: ja okej, men det är bra att det inte är lika jobbigt för dig längre.

jag hostar fortfarande men annars är det bra med mig :)

2012-09-03 @ 20:23:56
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: Evelina

Svar: Haha, jag visste inte att Cloetta center låg i Linköping ;p Jag kan nog inte så mycket om olika städer i vårt land.Precis, jag tror inte heller att det är bra att vara kvar i "tycka-synd-om-sig"-stadiet för länge. Hur kan man befinna sig i Stockholm samtidigt som Lady Gaga OCH inte gå och se henne i Globen? ;) Hon var superbra!

Kul med Paralympics! Har bara sett lite och jag tycker att det är otroligt vad duktiga alla är :) Synd att det inte gick så bra för ditt ex..

2012-09-04 @ 18:16:06
URL: http://evvvelina.blogg.se
Postat av: Helen

Dom tränar varje dag, kanske har ledigt 2-4 dagar i månaden beroende på när under säsongen!

2012-09-04 @ 20:34:22
URL: http://heleeens.bubbleroom.se
Postat av: I am Baam ♡ ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

svar: Yes dom säljer mobiler, datorer och ipads. :P
Gör så! Ja, min sjunger också på sista versen... men jag klarar mig ett tag till.

Ah jag vet - det känns som om jag knappt har tid att andas när jag kommer hem från skolan. OAVSETT när jag slutar >.< Då blir Ricky och vila prio ett och jag typ samlar på mig en massa bloggutkast som jag kan tidsinställa inför nästa dag.
Och... ja våra mail är ju såååå långa hahha :D

Ja, om inte annat så är det väll spänningen av att träffa nån på det sättet som får folk att åka iväg och träffa en främling. Ju fler som gör det desto fler följer deras exempel. Allt beror ju exakt hur mycket de sitter vid en dator. :P
Det blir mer och mer vanligt helt enkelt.

2012-09-04 @ 21:15:54
URL: http://iambaam.blogg.se
Postat av: I am Baam ♡ ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

svar: Tackar! Nu är det lite hängighet och hosta som återstår. :P

2012-09-04 @ 21:16:55
URL: http://iambaam.blogg.se
Postat av: danten89

Jadu, idag var det riktigt segt att plugga.. haha. :)
Men gjorde lite och det är bättre än inget :)

Ja det är så starkt av dem verkligen =)
Vår Östgöte Jonas Jacobsson tog ju GULD idag liksom? :D

Jag trissar verkligen inte igång mig, när jag kollar Tradera så ger jag upp, om jag bestämt för en summa på en vara och inte tänker jag betala över den :P

Jaha funkar det så? Något nytt jag lärt mig idag då :p
Jag trodde du betalade eller så.
Men ni ladar ner från Piratens sida? :P

2012-09-05 @ 18:39:24
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: tess

Ja nu får vi fortsätta hålla kontakten som innan men jag har inte läst några bloggar på länge... stickar å pysslar... å snart ska ja lägga mig å läsa för Albin, han har kemiläxa.
Ja man måste se att man kan förändras eller lära sig nya saker trots en del hinder... vi kan komma över dom om vi vill och nu är jag på G... vi kan visst kan vi... å du är så klok.

2012-09-05 @ 20:42:30
URL: http://tess701.blogg.se
Postat av: Sara Ekman

Det måste blivit cirka 17 timmar i luften om jag inte räknat helt fel :) Har för mig att det tog 21 timmar från att vi startade från Landvetter till vi landade i San Diego, och då hade vi sammanlagt fyra timmar på mellanlandning :)

Oh ja, jag trivs kanonbra på jobbet. Goa arbetskamrater och kul jobb! :) Kram

2012-09-06 @ 08:59:31
URL: http://aamaziing.blogg.se/
Postat av: Ida

Vilken kunskap!

Sv: Det kostar olika mycket beroende på var du bor i Umeå. Jag bor i en etta för nästan 4000 kr i månaden och det är riktigt dyrt för att vara här, men samtidigt har lägenheten perfekt läge och man får ju oftast vad man betalar för;)

2012-09-07 @ 08:47:20
URL: http://www.alittlebitmoreee.blogg.se
Postat av: Evelina

Jag har förstått det som att det inte gått så jättebra för Sverige i Paralympics i år. Det kanske går bättre i Rio sen ;D

2012-09-08 @ 14:15:16
URL: http://evvvelina.blogg.se
Postat av: Helena

Tack! Ja nybakade ljumma kanelbullar är toppengott-

Det är fantastiskt så många duktiga idrottare med i Paralympics!

Hur fungerar det för dig när du skriver på datorn och ska läsa text. Vad har du för hjålpmedel?

2012-09-08 @ 21:56:33
URL: http://baklust.blogg.se
Postat av: Helen

Hur de blir iår vet jag inte riktigt då alla tränare är nya.
Men förra året hade de fyspass och ispass alla dagar de inte var match. Då hade de ett ispass på morgonen och sen matchen.

Men i år får man se :P

2012-09-09 @ 23:32:25
URL: http://heleeens.bubbleroom.se
Postat av: Sandra

sv: det kan jag tänka mig men man vänjer ju sig som du säger :)

jag och min pojkvän ska flytta till en 3:a i Stockholm :) längtar som bara den!

2012-09-10 @ 16:48:48
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: tess

Tack snälla för dina ord i bloggen JOhan de värmer och jag blir så glad att någon ger mig lite feedback och respons på mitt mående eller hur du upplever mig nu. Jag är bättre och jag försöker verkligen även om tankar och saker kommer upp... de är ganska tufft just nu men det går åt rätt håll och jag hoppas det ska fortsätta....

Du kommer säkerligen hitta ett bra boende så småningom. De kommer gå bra ska du se och ibland ska man ju inte stressa in i saker och du tränar och pluggar så får man väl se vad allt leder till....

Har varit i stockholm två dagar med Daniel och nu väntar helgjobb... det har jag dock mindre lust till...

//Tess

2012-10-19 @ 07:56:36
URL: http://tess701.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: