XMas 2K13

Tid: 07:40:15
Datum: 2013-12-29
Kategori: Allmänt

Julen är en gemeinschaftens tid. Inte för alla, långt ifrån, men för de flesta. Ibland kan jag dock känna att jag får dåligt samvete för att jag har det så bra vid jul. Släkten umgås, vi träffas, äter, pratar, skrattar och kör vår lite speciella sjargång. Samtidigt finns tusentals barn där ute i vårt avlånga land som inte har någon familj och släkt att fira med, kanske för att pengarna saknas, kanske för att missbruket tar alla pengar, kanske p.g.a. något helt annat. Det finns massvis med anledningar till varför den där lyckliga och varma juletiden som jag har förmånen att få uppleva varje år, tack vare min underbara släkt och familj, inte alls upplevs som något varmt och gemeinschaftigt, utan istället frambringar en extra stark ångest, för man vet hur det kommer sluta. Fylla, bråk, konflikter etc. eller så blir det ingen jul alls, ingen mat, ingen familj, inga paket, som Peter Jöback sjunger, samtidigt som den där bilden av den lyckliga och perfekta julen finns där inne i huvudet. Ungefär som "vad är en bal på slottet".

Gemeinschaft är ett centralt begrepp inom sociologin, ett begrepp som existerar parallellt med gesellschaft. De båda begreppen är lite svåra att översätta rakt av, men det är ungefär gemenskap och samfund/samling/organisation eller liknande. Svårt att sätta exakt ord på det. Det är helt enkelt gemeinschaft och gesellschaft. De båda termerna skulle teoretiskt sätt kunna separeras och förklaras var för sig, men i verkligheten existerar de hela tiden tillsammas. Man skulle kunna säga att de är som en fixeringsbild, ni vet, en sådan där bild som föreställer någonting, men vid närmre granskning föreställer de något helt annat. Med andra ord kan ett objekt vid första anblick tyckas vara ett gemeinschaft, men vid närmare inblick ser man ett gesellschaft i det. En person kan se gemeinschaftet först, medan en annan person ser gesellschaftet direkt och får studera objektet närmre för att upptäcka gemeinschaftet. Lite rörigt kanske, men kontentan av det hela är i alla fall att de båda begreppen hela tiden finns inkluderat i allting, på ett eller annat sätt.

Så, där fick vi en liten sociologilektion också. Kanske inte jätteintressant, men det är ungefär det vi har jobbat med på senaste.

Det har dock inte blivit mycket plugg nu i december över huvud taget och jag ligger lite efter för tillfället. Istället har jag hunnit umgås en hel del med familjen, älsklingen och Tissen. Ja, vi har fortfarande inte kommit på något bättre namn till honom, så han är fortfarande Tissen.

Han envisas fortfarande med att gå upp på bordet när man ska äta och har också börjat hoppa upp på diskbänken när jag lagar mat eller när han ska få mat. Det har dock blivit mycket bättre nu än i början. Då handlade det om 15-20 gånger varje måltid som man fick putta ner honom från bordet. Nu är det bara någon enstaka gång, så han lär sig.

För några dagar sedan, när jag åt ägg vid diskbänken, envisades han med att hoppa upp och ge sig på äggskalen som låg där. då fick han t.o.m. vatten på sig, men han reagerade knappt. Då fick han minsann ingen belöning. Annars försöker jag köra med lite belöningssystem. När han t.ex. har varit duktig och inte hoppat upp på bordet när jag har ätit så har han fått några godisar efteråt, som belöning för att han har varit så duktig och det tycks hjälpa. Han lär sig. De senaste nätterna har han också varit ganska lugn och sovit. Vissa nätter är han dock igång och leker och har sig, hoppar upp på byrån och har ner allt därifrån, hoppar efter fötterna under täcket, leker med sina bollar han fick i julklapp, hoppar efter förklädet som hänger i köket, hänger i gardinen och har sig. Då är det lite svårt att sova, men det är väl sådant man får ta när de är små. Förhoppningsvis blir han lite lugnare med tiden. Jag tänker dock på mamma ibland när han håller på. Hon hade blivit helgalen på honom. Hon blev t.o.m. irriterad på Ford, som var så lugn, när han hoppade upp i deras säng och trampade onkring lite på nättterna. Förhoppningsvis kommer Tissen till ett stadium där han också bara trampar runt och sedan lägger sig till rätta. Han är dock väldigt social och ska vara med hela tiden, nosa, undersöka, sitta i knät och kela med huvudet. Jättefin är han, min lilla tisse.

Familjen har jag som sagt också träffat väldigt mycket den senaste veckan. Först blev jag bjuden på mat förra fredagen. Oxfilé och klyftpotatis. Sedan var jag, mamma och pappa på CG och storhandlade i lördags, varefter de bjöd på mat och fika igen. I söndags var jag på stan med Jennifer och Annika, handlade de sista julklapparna, drack glögg och åt pepparkakor och bara hade det bra. I måndags var det dags att klä granen med resten av familjen där hemma och som vanligt så blev det lite småtjafs om hur sned granen var, åt vilket håll den var sned och hur den skulle placeras på bästa sätt. En lite charmig gran var det enligt mamma, med tre toppar. Därefter hade vi julafton och juldagen, som jag går igenom här nedan, och så firades mamma lite smått i fredags, när Tina, Adam, Daniel och Johanna kom förbi. Kul att träffa dem alla igen. Det var inte igår och precis som alltid var det trevligt, mycket prat och god mat. Idag firas mamma ännu mer, för det är idag hon fyller, så för sjunde dagen av tio så ska jag träffa familjen och för andra gången på mindre än en vecka ska jag träffa min fina släkt. Tycker det är så fint att träffa dem alla, för vi har verkligen starka släktband och en stark gemenskap i vår släkt, något som alltid har varit självklart för oss, men som jag på senare år har förstått är något vi ska vara väldigt glada för att vi har, för det är långt ifrån alla som har det så bra som vi har.

Julen ja. Första julen där jag inte bodde hemma. Emma kom dock hit och åt julfrukost med mig. Eller ja, julfrukost, havregrynsgröt med linfrön och pumpakärnor, mjölk och kaffe till det. Gott var det hursomhelst och därefter var det bara att fixa sig innan det bar av till mormor, där vi, precis som de senaste åren, skulle träffa släkten på mammas sida.

Det blev lite glögg till att börja med, sedan blev det kaffe och kaka, varefter maten gjordes i ordning och intogs. Höjdpuunkterna var nog faktiskt Emmas laxtårta och Elins räkbakelser. Annars åt jag bara det vanliga, köttbullar, prinskorv, julkorv, potatisgratäng och lite så.

Efter maten var alla så mätta, så det blev först Kalle, innan efterrätten intogs, "nyttig" pannacotta, gjord på matlagningsgrädde och lättyoghurt, istället för vispgrädde. Det kändes faktiskt att den var lite mindre fet än vanligt. Till den hade mamma svängt ihop något slags inlagda apelsiner i något lag. Det blev en god kombination med det söta från pannacottan och det surab från apelsinerna.

så kom då det man hade gått och väntat på hela dagen när man var liten. Paketutdelningen. Precis som förra året fick jag mängder med grejer. Nu när det inte är något dyrt tekniskt som står högst upp på önsskelistan, som det var i tonåren, då känns det som att man gått tillbaka litegrann och får lika mycket grejer som när man var liten igen. Nu ger jag dock mer än jag gjorde när jag var liten. I år fick mamma en mugg som det stod "super mum" på och en handkräm som luktade strawberry milkshake, men som Emma och jag senare tyckte luktade mest utspild Rekordelicider. Pappa fick också en mugg, fast med texten "Super dad" istället, och rakgel. Shep fick en tröja. Emma fick en tavla i plwxiglas från Photobox, föreställande Sjösäter. Liselott och Mats fick också en tavla från Photobox på Sjösäter, men i aluminium. Det fick även Mikael och Sofia, fast på sig själva från deras bröllop. Mormor fick en fotobok med kort från alla mina resor, för hon blir alltid så glad när jag berättar om mina resor och att jag har varit ute och rest. Så nu blir hon glad varje gång hon öppnar den. Hasse och Elin fick varsin chokladask. Jag och Hasse hade tänkt likadant, för jag fick en chokladask av honom också.

Många nyttiga och bra saker fick jag i alla fall och därefter väntade julklappsspelet, som också har blivit något att se fram emot under senare år. Med mammas sida av släkten kör vi den varianten när man har tre paket var, förutom mamma och Liselott, som nu hade pratat om att istället ha två paket, men missat den lilla detaljen att meddela resten detta. så alla hade tre paket, utom de. Man slår sedan två tärningar och när man får två lika tar man ett paket ur högen på bordet. När alla paket är tagna öppnas dem och man går varvet runt för att alla ska få berätta vad de har fått. Därefter startas tiden och tärningarna kastas återigen. När man får två lika tar man ett paket från någon annan. Man kan ha hur många paket som helst, men man kan aldrig vara helt utan, för där har vi infört en regel de senaste åren, att om man bara har ett paket, då måste den som får två lika byta, inte bara ta från denne.

Jag hade köpt en flaska glögg på Systemet, Cillit bang och duschkräm som luktade jättegott och som Linda förespråkade när vi var ute och handlade tillsammans. Är det någon som kan krämer och annat så är det ju hon. Tjejigare tjej får man leta efter. Fika ute inte mindre än två gånger gjorde vi också när vi var ute och handlade tillsammans. Det är alltid gott med fika, men särskilt ute sådär. Synd bara att det är så dyrt.

I slutänden av julklappsspelet hade jag bara min Cillit bang kvar, men det var ändå bra tyckte jag, för den ville jag ha. Duschkrämen ville jag också ha, men den tog Mats. Glöggen fick mamma till slut.

Efter utdelade julklappar väntade ännu mer mat, nu risgrynsgröt och lite rester från middagen. Därefter blev det kaffe och biskvi, innan vi åkte hem, efter en lång och lyckad julafton.

Juldagen tillbringades hemma i Skänninge, med pappas sida av släkten. Det blev kalkonmiddag, mer glögg, massa julgodis, där Robins egengjorda rombumlingar blev mina vinnare, mer fika och julklappsspel. Här kör vi varianten med ett paket var. I vanliga fall brukar vi också här köra med två tärningar, men Jenny hade lite bråttom, så vi körde med en tärning och skulle då få en sexa. När man fick det tog man ett paket ur högen på bordet och väntade sedan tills alla paket var tagna. då öppnades dem och man gick laget runt för att få reda på vad folk hade fått. Sedan startades tiden och tärningen kastades. När man fick en sexa var man tvungen att byta med någon annan. Alla har med andra ord hela tiden ett paket var. Det slutade med att jag fick julkaffe och te. Bra tycker jag, för kaffe går alltid åt. Te är jag ingen storkonsument av, men det går åt med tiden. Jennifer dricker dessutom betydligt mer te än mig.

Sammanfattningsvis var det en mycket bra och trevlig jul, precis som det brukar vara. Sådana här jular vill jag alltid ha.

Annandagen blev en ren sportdag. Den klassiska annandagsbandyn, "årets match" i blåvita kretsar, Globenmatchen mot AIK, som slutade med seger, 1-3. Det blev inte riktigt samma masinvation som i kvalserien 2002, då det var 10 000 leksingar på plats och tog över hela Globen, men mycket blåvitt fanns på läktarna även denna gången och därför var det många av de totalt 13 490 åskådarna som var mycket glada efter matchen. En sten föll från hjärtat och de mentala spärrarna som uppkom innan jul, när vi hade 4-18 i målskillnad på tre matcher, sämsta veckan hittills under säsongen, släppte litegrann. Andreas appelgren, headcoach, analyserade litegrann och menade på att bränslet kanske var lite slut hos killarna. Därför kom juluppehållet lägligt och här kunde man vinna igen, vilket var mer än skönt. Igår var det dock inte lika skönt när Luleå kom till Tegera arena och vann med 0-3, trots ett blåvitt hav av halsdukar som det viftades med på läktarna. Det var nämligen Halsdukens dag i Tegera arena igår. en mäktig syn minst sagt. Synd bara att det inte räckte för några poäng.

Annandagen avslutades med JVM, där Sverige till slut slog Schweiz med 5-3. Det var dock 2-2 redan innan tio minuter hade gått av matchen. En väldigt målrik inledning med andra ord. Sedan spikade dock Oskar Dansk igen och det blev sedan även seger igår, med 4-2 mot Finland. Idag står Norge för motståndet och det finns risk för en målfest. Ryssland slog nämligen Norge med 0-11 i första matchen, så ja, allt annat än en seger idag är en ren flopp.

I JVM-laget finns Jakob De la Rose från Leksand, som gjorde det bra både mot Schweiz och Finland. Han spelar i kedja med bl.a. Filip Forsberg, som numera huserar i NHL, trots sin ringa ålder, 19 år. Även han är leksing och blommade ju ut ordentligt förra året och var en stor del i att Leksand till slut kunde ta steget upp i SHL. Även Patrik Hersley, vår hårdskjutande back, och Micke Johansson har varit iväg med Tre kronor. Båda två fanns med under Channel one cup nu innan jul och gjorde inte bort sig på något sätt där tycker jag. Kul för oss blåvita, som nu har lite landslagsspelare även på seniornivå igen.

Det här är sista inlägget för 2013 och en sammanfattning av året kommer säkerligen i januari. Det har dock varit ett bra år med en kanonsommar, bästa på länge rent vädermässigt. Jag önskar er härmed ett gott nytt år!

Kommentarer
Postat av: danten89

Jadu om du ser till statistiken så har FLEST användare Android före sugiga Apples system.
Det är ju självklart? Menar Apple har sina iPhones och Android finns på Sony och Samsung och Nokia och HTC och LG och Motorola.
Samsung Galaxy S4 är väl den som sålt mest och bäst av alla smartphones?

Jo hoppas det inte blir sanning..

Jo det hade jag en underbar jul.
Men sååå fort den gick .:(
För fort..
Men jo jag försökte andas och bara vara och mysa.. men nej den gick för fort ändå.
Men jag åt och drack massa gott :D
Dudå?

Tack detsamma :)
God fortsättning och gott nytt år.


2013-12-29 @ 14:18:44
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: danten89

Fick du kommentaren?

2013-12-29 @ 14:19:10
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: LIENE

sv: Tack, så snäll du är! :D Hoppas du med hade en bra jul. Min var jättebra faktiskt.

Lite stavas drusku på lettiska. Du kan kolla upp google translator och höra hur det uttalas. Det är så svårt att förklara själv, hehe.

Jag flyttade till Sverige när jag var åtta år gammal.

Aha, förstår. Men är inte drömmar abstrakta (sådant man föreställer sig att man ska göra i framtiden i sitt liv) och ändå tror man på dem. Det är mycket som är abstrakt men som vi tror på, som vi brukar faktiskt inte tänka på.

Har du läst mitt inlägg om barnatro på tal om tro på himlen? Sanningen är att vi inte skulle komma någonstans i livet utan tro.

Ja, det är frivilligt, typ. Jag tror det är så långt jag kan förklara det just nu.

Skönt att det löste sig :)

2013-12-29 @ 16:19:33
URL: http://lifefromwithin.blogg.se
Postat av: ANGELICA - mot ett hälsosammare liv!

Känner samma sak runt jul, att det finns så himla många där ute som sitter utan familj, medan vi andra firar med släkt och vänner, god mat och skratt!

2013-12-29 @ 20:14:10
URL: http://nattstad.se/healthbyangelica
Postat av: sandra

låter ju som du hade en bra jul :)

sv: jo det var hur mycket snö som helst! Tråkigt och komma hem till gräset igen haha :D men har haft det super bra under min vecka i Gällivare :)

Hoppas du får en grym start på det nya året och gott nytt år på dig :)

2013-12-30 @ 13:32:38
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: Anonym

Det låter som du haft en fin jul med mycket gemenskap!

Jag tycker absolut du ska åka iväg på en resa till ett annorlunda land.. Det är mycket givande att få uppleva traditioner och livsstil där. Mindotter träffade sin man på högskolan i Sverige. Du undrade hur de klär sig här i Pakistan. Kvinnorna har klänning i olika färger och mönster med ett par enfärgade byxor till. När de går ut bär de alltid slöja på huvudet. Männen har som en lång skjorta på sig, ofta i ljusa färger, med tillhörande byxor.

Gott nytt år önskar jag dig!

2013-12-31 @ 08:30:41
Postat av: anna

socilogi verkar väldigt intressant, funderar på att läsa det faktiskt!

och lät som en bra jul :)

jag ska införa julklappsspelet i min familj/släkt till nästa år! :)

svar: jag delade ut en tidning om JVM och hade lite allmän info typ, blev lite annorlunda men ändå en bra erfarenhet. hade dock gärna sett någon av matchen också när jag ändå var där även om hockey inte är min grej, träffade ju väldigt många glada supporters så hade gärna sett en match om jag fått möjlighet till det! :)

Hoppas du också får ett fint nyårsfirande! Jag inväntar några vänner just nu. Gott nytt år! :)

2013-12-31 @ 15:31:04
URL: http://byannam.se
Postat av: Hanna

Alltså, för mig är det så att jag är fullt medveten om allt. Att jag borde äta, exakt hur jag borde äta, att jag egentligen inte är groteskt överviktig osv. Jag kan bara inte känna det. Det är inte så att ätstörningen är skild från mig. Det är fortfarande jag även om det är sjuka tankar jag har.

Haha.. tja, dom är väldigt söta faktiskt, illrarna. Dom som är viltfärgade, den naturliga färgen, har som en banditmask över ögonen och det gör dom väldigt utrycksfulla tycker jag. Sedan är en busig iller nog det roligaste och sötaste som finns. Dom hoppar och skuttar helt okontrollerat och krockar gärna med saker och det spelar ingen roll, dom bara fortsätter som en studsboll=)

Belöning är bästa metoden tycker jag. Med första illern använde vi bestraffning eftersom det var vad alla sa och även om det kändes lite halvdant var vi nya och tänkte att andra visste bättre. Den illern vi jobbade så med tog en evighet att få trevlig och väluppfostrad. Dom andra har det inte varit några större problem med.

2014-01-01 @ 22:18:18
URL: http://uppfortsomfan.blogg.se
Postat av: Erica

Men sötnosen då! :) Kommer ihåg då min pojk Tarzan låg på köksbordet en dag förut då jag kom in dit, och då gick jag och hämtade kameran och fotade honom istället för att ha ner honom. Så skämtet går fortfarande då han är på bordet, "Duktig pojke!"... :) Nu var det ju ett tag sen jag var där i byn hos de, men ändå, jag säger det över telefon ibland. Fast då ska jag tillägga att katterna, och även Tarzan, i princip aldrig är på bordet då det är mat där eller då vi sitter och äter. Så vi har inga problem så. Det har de lärt sig åtminstone. :)

2014-01-02 @ 22:08:50
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: Sessie♔ ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

Ja, det är sorgligt det där med hur många som inte får uppleva en fin och härlig juletid med sina nära och kära.
Det låter som om du hade det väldigt bra, och samma hos mig.
Gott nytt år på dig också!
Kram kram

2014-01-03 @ 20:07:29
URL: http://sessie.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: