Absoluta sanningar och rationalitet

Tid: 12:19:00
Datum: 2013-02-07
Kategori: Allmänt

Kursen jag har börjat läsa nu den här terminen är uppdelad så att man läser en kursbok ena veckan, har diskussionsforum veckan efter och sedan börjar det om igen.

Diskussionerna under den gångna veckan har bl.a. rört sig kring huruvida det finns absoluta sanningar eller inte. Jag är av den åsikten att det finns det. 2+2 är exempelvis alltid 4, förutsatt att det inte finns någon dold formel eller tecken någonstans. I annat fall är det fyra, det kan nog alla vara eniga om. Vi kan också vara eniga om att solen alltid har gått upp i öster på norra halvklotet. Den gjorde det idag, den gjorde det igår och den har alltid gjort det alla andra dagar . Därför är det en absolut sanning. Däremot vet vi inte om solen kommer gå upp i öster imorgon eller nästa helg. Det troliga är att den kommer göra det, eftersom att den alltid har gjort det tidigare, men vi kan inte vara helt 100% säkra på det. Därför är det inte en absolut sanning att solen alltid kommer gå upp i öster.

Vidareutvecklar man frågan kan man fråga sig om det finns absoluta sanningar i livet som sådant. Nej, skulle jag svara på den frågan. Det är väl i sådant fall att vi någon gång kommer att dö, men ställer man det mot det faktum att solen alltid kommer gå upp i öster så är inte heller det en absolut sanning. Vi vet inte om vi kommer dö. Det troliga är att vi kommer dö, men det troliga är också att solen kommer gå upp i öster. Något oförutsett kan dock hända, både med solen och med forskningen kring människan och livet. Så, kan vi säga att det inte är en absolut sanning att solen kommer gå upp i öster, ja, då kan vi inte heller säga att det faktum att vi kommer dö är en absolut sanning.

Vidare kan det som är en absolut sanning för mig, t.ex. att Leksands IF är det hockeylag mitt hjärta slår för, inte alls vara en absolut sanning för er läsare. Leksand kan bara vara en klubb som misslyckas med att ta steget upp i Elitserien och som har ekonomiska problem för er, eller så är hockey i största allmänhet något totalt ointressant. Då är det faktum att ert hjärta slår för Leksands IF inte en absolut sanning för er, men för mig är det det. Frågan är då om det verkligen är en absolut sanning då? Vad tycker ni?

En annan fråga rörde sig kring rationalitet. Vad är egentligen en rationell handling? Ja, jag är av den åsikten att vad som är rationellt är högst subjektivt för personen i fråga. Jag tog upp ett exempel i diskussionstråden, där Tintin ger sig upp i bergen för att rädda sin vän, Shang, som har varit med om en flygolycka. För Tintin är det en helt rationell handling att ge sig upp i bergen, trots snöstorm, kyla och ett snömonster som sägs härja där uppe, för Shang är värd alla risker för Tintin. Hans bärare väljer dock att vända om en bit upp i bergen, för de anser att det är för farligt att ge sig upp i bergen under rådande omständigheter. Shang betyder inte lika mycket för dem som för Tintin, så för dem är det en helt rationell handling att vända om, samtidigt som det hade varit helt irationellt för Tintin, eftersom att han då hade svikit Shang.

Hade Tintin gett sig upp i de iskalla bergen iförd endast t-shirt hade det troligen fortfarande varit en rationell handling för honom, medan det för alla andra runtomkring hade varit total idioti. Alla runtomkring hade försökt få tintin att inte ge sig upp i bergen, för de hade haft sinnesnärvaro nog att inse att han högst sannolikt då hade frusit ihjäl. Dock är det ju så att när man väl står där inför det faktum att t.ex. ens bästa vän är i livshotande knipa, ja, då svartnar allt runtomkring och man handlar instinktivt, man vill givetvis rädda sin vän. I efterhand hade nog dock även Tintin insett att det hade varit idioti att ge sig upp i bergen iförd endast T-shirt, men där och då hade det varit en fullt rationell handling för honom. Med andra ord bör man känna till omständigheterna kring ett handlande för att säga om det är rationellt eller irationellt. Vad säger ni kring den här frågan?

I måndags var det tredje lägenhetsvisningen på drygt en månad. En jättefin stor etta på 50 kvm. Jättefint kök, nyrenoverat badrum, ett stort rum som enkelt rymde både dubbelsäng och hörnsoffa och en uteplats med långt gångna planer på att glasa in. Det vore inte helt fel kan jag säga, men vi får se vad slutpriset blir. Än så länge är det bara uppe i 170 000kr, vilket är ganska lite med tanke på att den förra lägenheten vi var och kollade på gick upp drygt 60 000kr bara det första dygnet. Den stannade på 260 000kr och var då ca 8 kvm mindre än den här. Det roliga är att en tvåa i samma område, som visserligen inte var jättefräsch, gick för 275 000kr nu för någon dag sedan. Det är alltså bara 15 000kr mer än ettan vi var och tittade på och då var ändå den här tvåan 18 kvm större. Den här stora ettan vi var och tittade på i måndags skulle dock inte vara helt fel, men vi får se hur det blir med jobb etc. Jag har fortfarande inte fått svar från LHIF hur det blir med jobbet, så det återstår att se.

I övrigt så har resten av familjen åkt upp till fjällen nu över helgen. Det innebär att jag är ensam hemma tills jag åker åt andra hållet, mot Malmö, imorgon. Det är ju som bekant dags för Malmö open 2013 och jag vill än en gång slå ett slag för att ni kan följa tävlingarna live via Malmocrew.se. Håll utkik under helgen!

 

Kommentarer
Postat av: danten89

Nej det är inte okey att sänka sin lön, det finns statliga inkomstgarantier som gäller.
Man ska inte bara ge med sig.
Har man en dålig lön sedan innan, kan man inte sänka sin lön ännu mer.
Och extra får du inte jobba när ett företag går dåligt..

Håller tummarna =)

Hur är det annars?=)

2013-02-07 @ 12:56:38
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: danten89

Precis, men oftast kan det vara låglönejobb där lön sänks mera osv :/
Tyvärr..
Men jag är ingen beslutsfattare, så kan inte säga mera och är inte 100 insatt heller.. det är likadant som att unga ska ta jobb för lägre lön.. men inte till vilket pris som helst?

Jag mår helt okey, seg i hals och huvud, men kan nog avhjälpa den här förkylningen som är på G.. :P
Hoppas jag, peppar peppar ta i trä :)

Ska bli nice med helg va?

2013-02-07 @ 16:53:14
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: Sara

Jodå provet gick helt okej :)
Nej det är jobbigt det där med kontroll!
Härligt med en lugn dag :D
Jag vet inte riktigt vad jag ska göra :)
Tack!

2013-02-07 @ 17:55:38
URL: http://sausan.blogg.se
Postat av: sandra

Intressanta frågeställningar!

sv: ja men precis :)

2013-02-07 @ 18:47:19
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: Evelina

Svar: Det var någon proteinbarliknande sak :D Med massa bra och goda saker. Kommer inte ihåg riktigt ;) Jag skriver "mucho" istället för "much" ibland!

Det är så synd att det ska vara så förbaskat svårt att få boende och att det ska vara så dyrt ;/ Jag tycker att det är lika jobbigt varje månad att betala hyran som ligger över 5700 ;(

2013-02-07 @ 19:32:27
URL: http://evvvelina.blogg.se
Postat av: anna

Vilken intressant kurs det låter som :)

Och så billiga lägenheterna är där uppe, åtminstone i jämförelse med här nere :p svindyrt här tycker jag!

ja, absolut :) det var väldigt givande! tycker sånt är jätteintressant och är glad för att jag fick gå på den :)

ja, för lite sömn förstör väldigt mycket...

2013-02-07 @ 21:44:45
URL: http://aannnnaaaa.blogg.se
Postat av: sandrafagerberg - Dont worry, be happy

Ja det är hemskt :/
Ja håret blev sådär måste färga lite till bara :)
hur är det idag?

2013-02-07 @ 22:18:47
URL: http://ssandraaf.blogg.se
Postat av: Erica

Jag tycker att sånt där är så intressant! Låter som en kul kurs att läsa! :)
Om det med Leksand IF skulle jag säga att det inte kan vara en absolut sanning för dig heller. För innebär inte en absolut sanning att det är något som är sant för alla? Eller har jag fattat det fel då?

Vem/vilka ska du bo med då du flyttar? :)

2013-02-08 @ 10:54:21
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: Julia

Hoppas du hittar någon lägenhet som inte "springer" iväg i priset! :)

sv: Vill också ha vår!

Jo du har en poäng i det hela, men samtidigt har vi alldeles för låga straff här i Sverige och det är de som irriterar mig mest.

Skönt det! Och nu är det helg igen, veckorna bara springer iväg.. :) kram

2013-02-08 @ 11:10:53
URL: http://jullish.blogg.se
Postat av: Jessica Högberg

Ha ha, svåra frågor det där! Önskar dej lycka till med både lägenhet och helgen i Malmö=)
Eh... det finns ju många olika varianter av poker och olika spelvarianter innom alla... turnering, re-buy, cashgame... jag spelar dock freezout turniering(texas), vilket innebär att alla lägger samma summa i en pott och får lika många marker... sen gäller det att samla in alla marker=)) ok, lite förenklat men...

2013-02-08 @ 12:18:38
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Postat av: Evelina

Svar: Jag bor i en lägenhet på 60 kvm :) Och ja, det är en hyresrätt! Jag kommer att få hjälp med datorn av mitt ex Johan :p Han kan datorer också!

Intressanta tankar om absoluta sanningar ;p Trevlig helg btw!

2013-02-08 @ 18:25:41
URL: http://evvvelina.blogg.se
Postat av: Ida

Det är helt sjukt dyrt med boende... Ska börja leta efter någonstans att bo i Stockholm nu snart och det känns ju lovande som student när man inte har den bästa ekonomin... Nu för tiden är det jättesvårt att få tag i hyresrätter i storstan också, så enda alternativet är att köpa! Galet.

2013-02-09 @ 12:40:34
URL: http://www.alittlebitmoreee.blogg.se
Postat av: Helena

Vad är det för kurs du läser med så intressanta diskussionsfrågor? Allt kan vändas och vridas på i oändlighet bara du har bra argument bakom.

Lycka till med tävlingen i helgen och hoppas ni får tag i lägenhet snart också:D

Sv: Tack! Du får hålla dig till chokladbollarna då:)

2013-02-09 @ 22:32:05
URL: http://helenassota.se
Postat av: Jessica

sv' nej det är riktigt drygt, blir gaaalen!
va bra! jo jag mår bra jag med :)

2013-02-10 @ 12:05:18
URL: http://jessicasellstrom.blogg.se
Postat av: Peppbloggen

Sv: Ja gud ja, det ska vi göra, tack så mycket för ditt tips!
Det kommer upp i veckan :) En fråga.. Vill du att vi ska länka till din blogg under inlägget, alltså att det var du som ville att vi skulle ha med det? Eller vill du vara anonym, eller bara ditt för och efternamn?:)

2013-02-10 @ 16:53:42
URL: http://peppningsbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: