Grupproblem

Tid: 20:56:00
Datum: 2013-02-25
Kategori: Allmänt

Nu vill jag ha era tankar och åsikter kring ett litet gruproblem.

En grupp består av X antal personer. Gruppdynamiken har sedan länge varit god, gruppen har jobbat mot ett gemensamt mål och gruppdeltagarna känner varandra väldigt väl.

En dag kommer en ny person in i gruppen, som vi kan kalla person A. Person A känner de övriga i gruppen sedan tidigare, vissa bättre än andra, men har inte varit med i just det här sammanhanget på några år. Med andra ord kan man säga att Person A kommer in som ny i gruppen.

En annan gruppdeltagare, som vi kan kalla Person B, har samma typ av humor som Person A, men då ingen tidigare har haft den typen av humor i gruppen har Person B legat ganska lågt med sin humor och legat klart innanför ramarna.

Nu när Person A entrar gruppen blommar dock Person B ut rejält och hakar på alla skämt som Person A kommer med. De båda skrattar åt samma sak, medan de övriga gruppdeltagarna inte finner det lika roligt. Gruppens egentliga syfte blir lidande av det hela. Det blir väldigt ofokuserat på vad som ska göras och när det väl görs blir det ineffektivt och tar väldigt lång tid.

Så, kära läsare, vem tycker ni har huvudansvaret för det inträffade? Är det Person A, som kommer in i gruppen, som vet vad som ska göras, men som inte lever upp till det p.g.a. sin humor? Bör denne försöka ligga lite lågt och känna av stämningen i gruppen på ett bättre sätt till en början, inte komma in och ta såpass mycket plats direkt? Eller är det Person B, som har varit med i gruppen tidigare och vet vad som förväntas, men ändå hakar på Person A när denne kommer in och drar sina föga uppskattade skämt? Bör denne se mer till gruppens bästa och lägga band på sig själv, inte blomma ut så mycket, för att på så vis ta ner Person A litegrann på jorden och få denne att långsamt avta med sina skämt?

Med andra ord, är det personen som redan finns i gruppen, eller personen som kommer in som ny i gruppen som har det största ansvaret? Kan man här kräva ett visst mått av självdisciplin av Person B, som jag skrev ovan? Att denne lägger band på sig själv och inte hakar på Person A, trots att Person B tycker det är kul, eftersom att Person B rimligen borde vara medveten om att kvaliteten på gruppens egentliga syfte går ner om h*n hakar på Person A? Kan man å andra sidan kräva ett visst mått av inkännande hos Person A? att denne inte går in och tar så mycket plats direkt, utan istället ligger lite lågt och rättar in sig mer efter gruppens tidigare ramar? Lufta era åsikter och tankar kring detta!

 

Kommentarer
Postat av: Peppbloggen

Sv: Ja, precis! Det gäller ju att tänka positivt och försöka undvika det man ser i media osv trots att det är svårt.

Ja, inlägget kom upp i torsdags!:)

Ja, det är sant det!:)

2013-02-26 @ 00:30:04
URL: http://peppningsbloggen.blogg.se
Postat av: danten89

Härligt ;)

Jaha du jag får göra det bästa av situationen :)
Kan inte göra mycket mer.

Jag tror det är person B som kan ligga gruppen till last, varför har denne B inte varit sig själv innan?

Hur är det annars idag? :)

2013-02-26 @ 10:44:52
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: Sara

Sv. ja men tydligen så om man får träningsvärk i antingen rygger eller bröstmusklerna kunde det bli svårt att andas.. Men nu är jag igång med träning igen och det fungerar riktigt bra :D

2013-02-26 @ 12:24:07
Postat av: sandra

svår fråga där men tror det är gruppen i helhet som måste säga till person A hur saker och ting har skötts tidigare och att det ska fortsätta skötas så också!

sv: nej usch, jag har inget överseende alls för järnkaminerna. Tycker mest de är pinsamma men det kan ju bero på att jag är hammarbyare haha

2013-02-26 @ 13:45:17
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: sandrafagerberg - Dont worry, be happy

Intressant faktiskt, men jag tror allt hänger på Person B, som sedan tidigare varit med i gruppen, då är det dens ansvar att se till att inget blir annorlunda bara för att någon ny kommer in i gruppen. Det är viktigt att inte falla för grupptryck och vara sig själv!

2013-02-26 @ 17:31:23
URL: http://ssandraaf.blogg.se
Postat av: Evelina

Svar: Njae.. Jag varken sms:ar eller ringer speciellt mycket faktiskt ;) Haha!

Hm, bra fråga i det här inlägget faktiskt. Men jag säger nog Person B, den som varit med sedan tidigare. Hade jag varit Person A skulle jag ha legat lågt till en början och "känna av" mer..

2013-02-26 @ 19:45:45
URL: http://evvvelina.blogg.se
Postat av: Linda

Det va en lång kommentar du skrev och det var en fantastisk kommentar en av dom bästa jag någonsin fått. Det ända man kan göra är att ta en dag i taget och kämpa på. Jag har varit med om väldigt mycket i mitt liv trots att jag inte är så gammal och jag har alltid varit en kämpe som aldrig ger upp.

2013-02-28 @ 13:49:53
URL: http://karlstadbruttan.blogg.se
Postat av: Sara

Om det drabbar de andra så tycker ajg person b gör fel, däremot om man kommer in i en ny grupp tycker jag man bör hålla sig lite låg och finna sig in i hur de andra beter sig och lära känna stämningen. Det är min åsikt :)

2013-02-28 @ 16:15:06
Postat av: Linda

Ja det var väldigt fint gjort av honom och det var inte första gången som han gjorde det. Oj det va lång tid det tog för er innan ni blev vänner. Jag och J tar små steg när vi bygger upp våran vänskap men det är det man får göra när man ska bli kompis med sitt ex målet är att vi ska bli bästa vänner. Jag kommer alltid släppa in honom i min lägenhet och han kommer alltid släppa in mig hos sig vi kommer alltid vara välkommna hos varandra. Han har frågat mig om jag fortfarande vill vara hans kompis när vi skaffar nya och det är ju självklart att jag vill det. Han och jag kommer alltid att ha en speciell plats för varandra och bry oss om varandra. Så länge som vi var ihop så länge har ingen av oss varit ihop med någon tidigare. Vi betyder otroligt mycket för varandra och vi vill finnas i varandras liv föralltid.

2013-02-28 @ 19:05:50
URL: http://karlstadbruttan.blogg.se
Postat av: sandrafagerberg - Dont worry, be happy

Ja men så är det ju :)
haft en bra dag?

2013-02-28 @ 23:19:25
URL: http://ssandraaf.blogg.se
Postat av: Linda

Det där är mer en tjej film men killar kan också tycka om den. Okej. Själv är jag helt tokig i film. Vart kan jag hitta det inlägget då? Alla människor mår dåligt ibland det hör till livet det finns ingen människa på hela planeten som aldrig har måt dåligt. Man tar helt enkelt en dag i taget det är det bästa man kan göra. Alla fungerar vi ju olika på den frånten man måste ju tänka på båda två och vad som känns bra för båda två. Jo tack jag vet att det inte är komplikationsfritt och att det kommer bli både toppar och dalar men så är det för alla. Vi var tillsammans i 8 år och 7 månader han är 4 år äldre än mig och när vi blev ihop var jag inte gammal. Killen som jag var ihop med innan J har hittat mitt nummer på eniro och har börjat bli jobbig. Ända exet jag vill ha i mitt liv det är J .

2013-03-01 @ 02:57:21
URL: http://karlstadbruttan.blogg.se
Postat av: Julia

Jag tycker det hänger på person A. Jag tycker denne borde ligga rätt lågt i början och komma in i gruppen på ett snyggt sätt istället för att ta mest plats i början! Samtidigt borde inte person B öppna upp sig pga att en annan person kommer in i gruppen. Svårt det där!!

sv: förlåt för sent svar, men jag är en Västerås-tjej!

Okej!! Jag är rätt nyfiken av mig, hur kan du då läsa det jag kommenterar och sedan skriva egna inlägg? Förstår självklart att det finns hjälpmedel, men vad är det isåfall? :) Måste vara riktigt jobbigt att inte se någonting.

Jag läser gärna det inlägget! Du får länka det till mig!

Kram till dig

2013-03-02 @ 14:56:20
URL: http://jullish.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: