2013 års första landslagsläger

Tid: 22:19:00
Datum: 2013-01-07
Kategori: Goalball

Första helgen i januari. Där har vi haft landslagsläger de senaste åren och så även i år. 2013 års första landslagsläger. Platsen var Stockholm och Beckis. Där har jag inte varit sedan sommaren 2011, men nu var det dags igen.

Julian hjälpte mig till tåget i fredags och väl framme i huvudstaden blev det några cheese på Donken innan det var dags att sova.

Tyvärr sov jag riktigt illa natten till lördag. Jag somnade direkt, men vaknade igen. Sedan kunde jag inte somna om igen på flera timmar.

Därför var jag inte världens piggaste framåt morgonkvisten, när frukosten väntade strax efter sju, varefter tunnelbanan tog oss ut till Beckis.

Där blev det ett infomöte med information kring budget, nya regler, turneringen i Pajulahti om knappt två veckor, upplägg framöver o.d.

Nya regler ska nu i år börja testas, för att sedan tas i bruk under 2014 om det faller väl ut. Vissa regler är bättre än andra. Man har bl.a. tagit bort 3rd time throw, d.v.s. att en spelare bara får skjuta två skott i rad. Även short ball, alltså när bollen inte når fram till andra sidan, ska tas bort, även om det är en mindre väsentlig regel. När det blir line out har man nu automatiskt fem sekunder på sig att skjuta iväg bollen. Förut har tidtagningen där stoppats när bollen lämnar spelarens hand, men nu mäts det från mittlinjen, vilket gör det lättare för domarna som har hand om tidtagningen, då de nu har en fast punkt att stoppa tiden på.

I övrigt har vi lärlingar, som nu inte längre är lärlingar, utan som nu fightas i högsta grad om att ta en plats till tävlingar och turneringar, fått varsin fadder i laget. Det är tre av de mer erfarna killarna som ska stötta, hjälpa, tipsa och finnas där lite extra för oss yngre framöver. Min fadder är Fatmir Seremeti, som under flera år har varit en ledande spelare i det svenska landslaget. Det är numera bara han, Stefan, Åke och Piotr som är kvar från truppen som var i London förra året. Niklas och Magnus har slutat. Niklas var väl ganska väntat, men Magnus var lite mer oväntat. Han är yngre än mig, men prioriterar studierna just nu. Tråkigt, för han är en grym talang, den gode Magnus.

Efter all info blev det uppvärmning, lite spel och en hel del teknikgenomgång innan det var dags för lunch. Teknikgenomgången innebar att jag nu återigen har ändrat min utgångsposition radikalt för andra gången på lika många år. Från början satt jag på huk. Det ger en alldeles för hög tyngdpunkt i försvaret, men jag har ju aldrig sett någon annan spela och ingen har sagt något om det, så jag trodde ju att det var bra så. Inte förrän jag och Albin kom med i landslaget 2010 uppmärksammades det, men jag förstod inte hur jag skulle få ner tyngdpunkten. Florim försökte visa mig hur jag skulle sitta, men jag lyckades inte riktigt ta till mig det hela då. Förra hösten, 2011, ändrades min utgångsposition dock rejält, när Linda introduserade oss till "sittande grundposition". Tyvärr har Linda inte riktigt den erfarenhet och kunskap som Jörgen och Florim har, så det som hon tyckte såg bra ut och som jag sedan dess har kört med och utvecklat allt eftersom fram till nu, var inte alls bra. Som jag satt då var tyngdpunkten väldigt låg, men det var för många moment för att hinna ut i sträckt läge när man räddar bollen. På breddnivå funkar det relativt bra, men när man kommer upp på internationell nivå går det inte. Man hinner inte med. Jag har haft vänsterbenet nästan under mig och haft en väldigt låg tyngdpunkt. Låg tyngdpunkt är iofs bra, men att benet har legat nästan under mig har inneburit att jag måste lyfte överkroppen lite för att kunna veckla ut benen och även när jag ska ut med armarna har jag tvingats gå upp en aning. Trots det har det gått relativt snabbt och mitt försvar har utvecklats rejält sedan tiden då jag satt på huk, men det kan gå ännu snabbare. Den nya utgångspositionen är mer vilande på höften, med händerna och fötterna i golvet. Hoptryckt som en fjäder. När bollen kommer exploderar man ut. Det ger färre moment än tidigare och redan i utgångspositionen täcker jag mer än jag gjort tidigare. Så det känns positivt tycker jag.

Det blir också lite nytänk när det gäller kommunikationen. Hemma i klubblaget har vi fokuserat mycket på just kommunikationen och byggt upp spelet mycket kring den. Syftet har varit att trygga upp spelet, så att alla tre på planen har stenkoll på de andra två. På landslagsnivå behövs inte det. Här är man så skicklig så man har koll på varandra ändå, även fast man inte pratar så mycket med varandra. Kommunikationen är här mer kort och kärnfull, samtidigt som mer fokus ligger på att lokalisera bollen på andra sidan för mig som center. Det är lite annorlunda mot hemma i klubblaget, men jag tycker det gick bättre och bättre ju längre helgen gick. Samma sak gällde spelet med den nya utgångspositionen. Jag hittade mer och mer rätt i det nya och det kändes naturligt att sitta så förvånansvärt snabbt.

Under lördagseftermiddagen blev det mycket matchspel och det märks att det nu ställs högre krav på oss ungdomar och att vi nu på allvar är med och slåss om platserna till tävlingar och turneringar, men jag tycker det känns bra och positivt. Det är kul.

Under söndagen blev det ännu mer teknik och detaljgenomgångar, där jag och Fatmir gick in lite närmre på moment som att tima bollen när den kommer, så man möter den och inte hinner ut för sent, så det blir mål, eller för tidigt, så man väntar in bollen. Det handlar om hundradelar, men är man ute för tidigt är risken större att man inte orkar hålla emot en boll som kommer i 85km/h med yttersta delen av fingrarna. Därför gäller det att tima bollen rätt, något som kommer att komma med tiden. I helgen slarvade jag ibland med att spänna alla lämmar och tima bollen rätt, vilket gjorde att det blev mål. På breddnivå, där vi oftast brukar spela, kan man ha råd med det, även om tekniken är viktig där med, men skotten är inte alls lika hårda. På världselitnivå funkar det inte. Slarvar man det minsta eller tappar fokus, ja, då är det mål. Så det gäller verkligen att vara på tå hela tiden.

Vi avslutade lägret med en tiominutersmatch mellan oss ungdomar och de äldre. De äldre gick inte helt oväntat segrande ur det hela, men bara med 5-1. När jag, Albin och David spelade SM i våras mötte vi flera av dessa killar och då blev vi gamade med 10-0 några minuter in i andra halvlek som bäst. Det känns som vi har ett bättre försvar nu. Det känns att det har gått framåt rejält det senaste året och den här helgen gav väldigt mycket kände jag, där jag också fick ett nytt nickname. Jonny har jag ju kallats tidigare i landslagskretsar, men så ville jag ha juice till frukost i lördags och då blev det "Jonny Juice", med amerikansk accent. Ett mycket lyckat läger!

Innan lägret passade jag också på att slå mitt rekord på rodd under ett intervallpass på 6x2min. Förra gången jag körde det stannade jag på runt 3100m på 12 minuter. Nu stannade jag på 3370m. Sista tvåan var riktigt bra och var den intervall jag hann längst på av alla, t.o.m. längre än jag hann på den första. Pulsen hamnade också högt. 186 slag/min. Ett riktigt bra intervallpass!

Åter till helgen, men nu till Daladerbyt i Globen, årets event för oss leksingar. Ett fullsatt Globen, 13 850 åskådare, ett hav av blått och vitt på läktarna, en enorm stämning och Morakross med 0-5, där Jakob Blomqvist gjorde ett äkta hattrick. Häftigt! Hade vi inte haft landslagsläger i helgen hade jag varit där. Klippet här nedan visar hur det kan se ut och låta när stämningen är som bäst i ett fullsatt och gungande Globen!

 

 

Kommentarer
Postat av: danten89

Tack för omtanken och de fina orden :D
Piggade upp mig lite :)

Härligt som här då, ja det ska vara lugnt och fint :P

Har precis dammsugat här och ska in i duschen, lite sent, men är man ledig så är man :P

ett silver är mer än bra, det är inte alltid guld som räknas? man måste inte alltid vara bäst? ;)

Haft en helt okey helg :)
hade du?

Jaha, så du är ledig när den är klar? :)
kram

2013-01-08 @ 12:19:53
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: Evelina

Svar: Haha, fast allt var inte skit :p Fick många bra och nödvändiga linnen och ett några snygga klänningar och toppar! Jag köpte ju inget som jag inte skulle kunna tänka mig att ha på mig. Förutom den diarréfärgade klänningen då ;)

Vilken kul och kanske lite jobbig start på året ;p Hm, inte lätt att vara på tå hela tiden kan jag tänka mig..

2013-01-08 @ 20:01:00
URL: http://evvvelina.blogg.se
Postat av: Evelina

Svar: Haha, imorgon kommer jag lägga upp en bild på den klänningen och alla andra plagg som jag fyndade i söndags ;D

Usch, det där med att ha svårt att somna eller att man sover dåligt är så jobbigt. Man är knappt människa dagen efter då.. :/

2013-01-09 @ 19:00:01
URL: http://evvvelina.blogg.se
Postat av: † sandrafagerberg-

Ja allting ändras ju så himla snabbt liksom,
Hoppas allt är bra med dig annars :) ?

2013-01-09 @ 19:09:58
URL: http://ssandraaf.blogg.se
Postat av: sandra

sv: ja jag ska försöka hålla motivationen uppe, hade tänkt gå och träna ikväll men har sån fruktansvärd migrän fortfarande så får bli en annan dag.

aha ostfyllda daddlar har jag aldrig provat men är inte sån stor fantast av ost så det är nog ingenting för mig haha :)

Jodå ryggen känns mycket bättre, nu är det snarare nacken jag har ont i /: kanske ska prova och gå till en kiropraktor eller naprapat..

2013-01-10 @ 16:23:09
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: Ida

Att ligga vaken och inte kunna somna om är ingen höjdare, hela dagen efteråt blir ju förstörd om man inte får sova ordentligt!

2013-01-10 @ 20:37:27
URL: http://www.alittlebitmoreee.blogg.se
Postat av: Helena

Du är snabb måste jag säga! Duktigt sprungit och en bra puls. Jag förstår att passen är stenhårda!

Tack för din kommentar! Vad kul att du gillar mina korta men innehållsfulla texter. Jag har börjat komma igång med träning och kör simning två gånger i veckan á 1000 meter.

Ha ett bra slut på veckan!:)

2013-01-10 @ 21:06:19
URL: http://helenassota.se
Postat av: Jessica

sv' ja det var riktigt gott!
nu mår jag toppen, helt frisk :-)
detsamma, kram!

2013-01-10 @ 21:38:26
URL: http://jessicasellstrom.blogg.se
Postat av: Sara Ekman

Vi jobbar så mycket det går och sparar allt som blir över efter räkningarna :) Jaa, vi tittade både på Royal Caribbean och Wondercruises, men till slut hittade vi en på Royal Caribbean som lockade mest :)

2013-01-10 @ 23:02:40
URL: http://aamaziing.blogg.se/
Postat av: danten89

Hade inte käkat semla än, om inte morfar kommit med ;)

Härligt tack! Välbehövligt.

Vad ska du göra under veckan då vännen? :D

Det tror jag verkligen med.

Hoppas allt är bra? :)

2013-01-11 @ 09:22:43
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: † sandrafagerberg-

i Maj :)
jaha okej gud va skönt & vara ledig ett tag :)
njut av ledigheten!

2013-01-11 @ 11:26:20
URL: http://ssandraaf.blogg.se
Postat av: Sara Ekman

På den kryssningen som vi tänker boka är det Legend of the seas :) Vi har aldrig bokat kryssning med Royal innan, men bara hört mycket gott om dem :) Jag har kryssat i Karibien en gång tidigare och även en gång i medelhavet, men med andra företag då :)

2013-01-11 @ 14:35:12
URL: http://aamaziing.blogg.se/
Postat av: anna

kul med träningsläger! dock mindre kul att inte kunna sova..

svar: tack! tentorna är nu skrivna och jag har gjort det jag har kunnat :)

det låter bra! :)

träningamotivationen är det inget problem med! det är därför jag hellre har satsat på lite färre pass i veckan tills jag fått in bra rutiner än att köra på ett par veckor för att sen tröttna, men två-tre pass är lagom per vecka på min nivå :)

2013-01-11 @ 18:10:15
URL: http://aannnnaaaa.blogg.se
Postat av: Sandra "PiiK" - Kiss me with your bloody lips, and drive me insane!

jag är glad att du gillade svaren, ärlig är jag alltid :)


sååå, lägret, nöjd?!

2013-01-11 @ 21:17:05
URL: http://piiket.blogg.se
Postat av: Erica

Svar: - Men brukar du sova ungefär 11 timmar då, från 22 till 9? Det är väldigt mycket!
- Jadu, världen är liten! :)

Cheese på donken! I love that! ♥

2013-01-12 @ 00:08:11
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: Evelina

Vad coolt att sitta i ett fullsatt Globen :D Kul att det gick bra också! ;p Wie!

2013-01-12 @ 13:42:36
URL: http://evvvelina.blogg.se
Postat av: Peppbloggen

Sv: Gud den där texten du skrev om erfarenheter om dig själv o hur ditt självförtroende blivit bättre nu (som du kommentera på vår blogg) var verkligen jättebra skrivet hurrö! En fråga (du får säga nej):
Vi skulle jättegärna vilja lägga upp den på vår blogg (tror den kan hjälpa många) och sedan länka tillbaka till dig. Skriv vad du tycker!

2013-01-12 @ 16:24:46
URL: http://peppningsbloggen.blogg.se
Postat av: Jessica Högberg

Låter ju som en härlig start på året!! Jo, ni sportnördar ;) brukar ju ha koll på det mesta=)) Vad jobbar du med??

2013-01-13 @ 12:14:42
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Postat av: MADDISENJ

Härlig start!

2013-01-13 @ 12:44:54
URL: http://maddisenj.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: