Distanslöpning

Tid: 21:17:21
Datum: 2013-07-18
Kategori: Goalball

I söndags gav oss jag och Julian ut för att springa, mitt på dagen, under en klarblå himmel och en gassande sol. Med andra ord var det inte perfekta förhållanden över huvud taget, men vi har länge pratat om att ge oss ut och springa och jag har länge velat se var ungefär jag ligger rent tidsmässigt på en längre distans. Jag har nämligen inte sprungit distans på säkert sex år. Tror senaste gången var under året på Ågesta, när jag och Martin sprang 3km. 5km har jag inte sprungit sedan högstadiet, antingen åttan eller nian, så det är ju några år sedan. Tiden då var som bäst drygt 38 minuter minns jag. En ganska dålig tid om man ska vara helt ärlig.

Nu var det dags igen. Innan löpturen satte jag upp ett, i mina ögon, personligt realistiskt mål. Att nå under 30 minuter. Även fast jag inte har sprungit distans på så lång tid och det är en helt annan sak än att springa intervaller så tycker jag att min kondition borde ha utvecklats så mycket under de här senaste åren att jag borde klara det.

En annan fråga på förhand var hur mina ben och benhinnor skulle klara det hela. Det är nämligen delvis p.g.a. dessa som jag inte har sprungit distans på så lång tid. Jag har ju haft problem med benhinnorna i drygt två år nu, men på senare tid har det känts riktigt bra och jag har ökat mängden löpintervaller rejält mot för kanske två månader sedan, samtidigt som jag har försökt vara vaksam på hur de reagerar och känns efter olika pass och olika långa intervaller.

Hur gick det då?
Ja, benen höll hela vägen, även om de var helt döda efteråt, hade nästan domnat bort helt och jag hade en grym träningsvärk dagen efter. Tiden stannade på drygt 30 minuter, närmare bestämt 32 minuter, men då var det på 5,5km, enligt Runkeeper. Med andra ord nådde jag nästan mitt mål, men inte riktigt. För att vara första gången jag sprang distans på så lång tid tycker jag dock att jag får vara nöjd. Väldigt nöjd. Faktum är att jag nog hade klarat under 30 minuter om jag hade sprungit själv. Jag försökte nämligen dra upp tempot litegrann några gånger, men Julian orkade inte. Han har börjat träna med mig nu, kör både styrka och intervaller, och hänger med förvånansvärt bra måste jag säga. Jag är faktiskt lite imponerad.

Konditionsmässigt ligger han någon/några km/h efter mig, om jag startar på 15km/h så startar han ungefär på 14km/h, vilket är väldigt bra sådär direkt från början. Jag kan ju säga att jag själv låg en bra bit under de hastigheterna när jag började. Styrkemässigt hänger han med ännu bättre. Det är i vissa övningar han ligger ca 10kg efter mig, men annars ligger han faktiskt ganska jämnt och kör t.o.m. samma vikter som mig på en del övningar, vilket nästan är ännu mer imponerande. Visserligen har han tränat förr om åren, både gymträning och fotboll, så han har ju en ganska bra grund, vilket definitivt inte jag hade när jag började. Julian ligger långt över alla vikter jag hade från början. Så jag måste säga att jag är imponerad av honom.

Träningen har som sagt gått bra nu under den individuella sommarträningen och för någon vecka sedan genomförde jag ett helt intervallpass på löpband, 7x2min. Det var första intervallpasset på två år som jag genomförde helt på löpband, utan att cykla en enda intervall. Det kändes så klart väldigt bra, även om jag hade ont i benen efter passet. Om det är benhinnorna, eller om det är sådan ömhet man kan få i benen när man har sprungit vet jag inte riktigt, men lite försiktig ska jag nog vara. Många gånger är jag nog dock lite väl försiktig när det gäller mig själv och min kropp, backar ur för minsta lilla. Ska man nå världseliten får man tåla lite smärtta. Det låter kanske som någon form av skryt, men så är det faktiskt. Tränar man så hårt och ligger på gränsen för vad man klarar, då kan kroppen mycket väl protestera då och då. Självklart ska man lyssna på sin kropp, det är jag den förste att skriva under på, men samtidigt gäller det att hitta en balans där, precis som med allt annat här i livet.

jag har hursomhelst kört på med styrka och intervaller som vanligt nu under sommaren, även om vi nu siktar på att köra ett intervallpass och ett långdistanslöppass i veckan, istället för två intervallpass. Ett alternativ är att fortsätta köra två intervallpass och lägga till ett distanspass utöver det, men vi får se hur det blir. Nästa gång vi är ute och springer ska vi i alla fall under 30 minuter, det lovar jag!

Utöver träningen har jag hunnit med och träna lite orientering här i Mjölby, senast igår, då jag totalt hade glömt bort det. Sådan tur var ringde Elisabet innan hon åkte hit och kollade så att vår avtalade tid fortfarande gällde. Det var nämligen några veckor sedan vi var ute och orienteringstränade senast. Det gick hursomhelst bra och vägen till och från station, samt på själva station, börjar sitta ganska bra nu. Nästa steg blir sedan att hitta till ICA och kanske hem till Emma...

Emma ja. Hon var här hemma och drack kaffe med mig, medan vi språkade en stund ute på balkongen i förrgår. En mycket trevlig stund och även familjen har varit här och fikat, senast idag, då det bjöds på kaffe och vaniljbullar, efter att jag hade varit hemma och blivit bjuden på middag hos mamma och pappa tidigare idag, vilket man så klart inte tackar nej till. Idag blev det pappas hemmagjorda köttbullar, sås och potatis och det är ju definitivt inte fy skam.

Utforskat min nya telefon har jag också hunnit göra en del. Jag har nämligen också joinat den stora Applefamiljen och blivit Iphoneanvändare. Drygt fyra år hade jag min gamla Nokia E66, som jag köpte i juli 2009, men nu är den slutligen kaserad och ersatt av en Iphone 4s. Varför det blev en 4s och inte en 5:a var mest en känsla. Jag pratade med många innan jag köpte min egen Iphone och buden var då olika gällande vilken modell jag skulle välja. En riktigt inbiten Applenörd tyckte helt klart jag skulle satsa på 5:an. Den reagerar snabbare på VoiceOver, skärmläsaren som finns inbyggd i alla Iphones från 3GS och framåt och som jag använder, men framförallt har den bättre stöd för kommande tyngre appar och operativsystem, som kräver bättre processor. Jag, som aldrig tidigare har använt Apples produkter, förutom en gammal Ipod Shuffle jag hade en gång i tiden, tror inte jag kommer märka någon större skillnad, eftersom jag inte har något att jämföra med. Jag har dessutom testat och lekt lite med både 4s och 5:an innan jag köpte min och jag märker ärligt talat ingen större skillnad. Så det fick bli en 4s för min del.

Hoppas ni har det bra där ute i sommarvärmen, för det har jag. Det är underbart väder detta och när det är sådant väder det för tillfället är över vårt avlånga land, ja, då är det inte mycket som slår en svensk sommar.

Kommentarer
Postat av: Sofie

Välkommen i iPhonefamiljen! <3

2013-07-19 @ 11:25:08
URL: http://frozentwilight.blogg.se
Postat av: anna

härligt med löpning! borde också komma igång med det känner jag nu..

jag vägrar fortfarande iphone, haha! håller mig stadigt till android ;)

svar: härligt att soffan fick plats med resten av grejerna! :)

ja, verkligen! :)

2013-07-19 @ 22:15:33
URL: http://aannnnaaaa.blogg.se
Postat av: Jessica

sv' va härligt!
ja jag får hoppas att det går snabbt, börjar intensivkurs nu nästa vecka. sen är det bara att vänta på att få göra proven i november.

skönt med lite vila emellan åt, det behöver alla!
ta hand om dig :)

2013-07-26 @ 15:50:18
URL: http://jessicasellstrom.blogg.se
Postat av: Jessica Högberg

Nä, svensk sommar när den är bra är verkligen svårslagen! Jag är ju nybliven glad "då och då" motionär och springer 5 km på 37... mycket nöjd=)) Fortsätt nu njuta av sol och värme!

2013-07-28 @ 14:12:38
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Postat av: Ida

Jag har också problem med benhinnorna, men jag är beroende av löpning och kan verkligen inte sluta...

2013-07-29 @ 14:45:55
URL: http://www.alittlebitmoreee.blogg.se
Postat av: danten89

okey :D

skönt med träning.

hur njuter du?))

jag bara jobbar och jobbar, men men man får ju lön :D

det låter som du klurat på det där bra du :)

när startar plugget igen då?

2013-07-29 @ 22:57:58
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: Helena

Jag har också en iphone 4s och tycker den är bra! En sån enkel och okomplicerad telefon som alltid funkar:)Hoppas du blir nöjd!

Sommarens första löppas genomfördes faktiskt idag i regnvädret. Tänkte igårkväll att jag måste ge mig ut på en tur och var riktigt taggad, så inte ens regnvädret fick mig att backa...haha:) Någon tid tog jag inte utan sprang i ett tempo som kändes bekvämt helt enkelt.

Sv; Jag är så glad att jag har kunnat tillbringa några veckor här på Öland i sommar. Havet, naturen och stämningen är så gemytlig här.

2013-07-30 @ 13:11:55
URL: http://helenassota.se
Postat av: Alice

Låter härligt med träning, önskar jag också kunde träna löpträning, jogga osv men mina fötter, leder och hälsenor klarar inte av det.

Jo, ibland tycker jag också att jag är extrem men jag kan ju inte rå för mina känslor. De känslor du har för Leksand har jag för Färjestad och Sveriges landslag i framför allt fotboll hockey och handboll.
Man är så fylld av lycka och förväntan från mästerskapen eller turneringen, och när allt plötsligt är över känns det bara så tomt.

Ja men jag förstår inte vart den kopplingen annars kan komma ifrån, för jag har aldrig varit där, men det är en stor dröm, såklart. Det är jätteintressant, har länge velat spå mig och få reda på hur jag levde i tidigare liv men vet inte om jag vågar. Min granne är ju "häxa" men vill ju gärna inte låta henne få se hela mitt liv, vill ju vara lite privat också. Om du förstår vad jag menar :)

2013-07-30 @ 21:50:06
URL: http://alicesafman.blogg.se
Postat av: Evelina

Oj, inte det bästa vädret att ge sig ut och springa på då, precis som du skriver ;p Duktigt gjort! Det är så jobbigt det där med behinnorna. Får också ont i dem om jag springer långt, men jag tror att det beror på dåliga skor, men vad vet jag? ;p

Jag har haft det bra i sommarvärmen, men nu har jag börjat jobba igen.. :/

2013-07-31 @ 08:43:05
URL: http://evvvelina.blogg.se
Postat av: LIENE

sv: Det är coolt med tvillingssjälar öve rhuvud taget :)
Ja, man kan det, om man är offer kan man säkert lägga skulden på någon annan. Beror på situationen. Säg om det är något mer du inte förstod med mitt inlägg. Jag är inte alltid så tydlig.

2013-07-31 @ 11:17:13
URL: http://lifefromwithin.blogg.se
Postat av: sandra

skönt med träning :) måste komma igång jag med. Har haft ett uppehåll nu eftersom min höft krånglar lite till och från.

sv: Det har du så helt rätt i. Vänner är det bästa man kan ha :)

2013-07-31 @ 11:37:56
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: Jessica

sv' Tack så mycket! Hoppas att jag klarar de där proven galant, haha.
Hoppas du har det bra så här i slutet av sommaren!

2013-08-13 @ 00:42:14
URL: http://jessicasellstrom.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: