Hockeynörderi

Tid: 12:16:00
Datum: 2013-03-01
Kategori: Leksand

Elitserien och Hockeyallsvenskan i all ära, men här går vi ner ännu djupare i seriesystemet och tittar på hur det har gått i Div. 1 nu i vår. Kalla det hockeynörderi om ni vill, men här kör vi!

Div. 1 är serien under Hockeyallsvenskan, alltså Sveriges tredje högsta serie. Serien spelas i sex grupper, A-F, under hösten, varifrån de fyra bästa lagen sedan gör sällskap i Allettan Norra, Mellan och Södra under våren. Lagen som inte kom bland de fyra främsta under hösten får spela fortsättningsserier under våren. Det lite snedvridna är dock att om man vinner sin fortsättningsserie får man spela playoff för att försöka nå kvalserien upp till Allsvenskan. Det får man göra tillsammans med de fyra främsta lagen i resp. Alletta. De fyra nedersta lagen i Allettan har spelat klart för säsongen. Med andra ord kan ett lag tjäna på att sluta femma i höstens serie, för att då få spela fortsättningsserie under våren, vinna den och gå till playoff. Slutar ett lag fyra under hösten och får spela Allettan, men sedan missar de fyra första platserna där, ja, då har man spelat klart för säsongen.

Allettanserierna är hursomhelst färdigspelade nu och såhär slutade de:

Allettan Norra:

1, Björklöven 39p +47
2, Sundsvall 33p +36
3, Piteå 28p +22
4, Kiruna 24p +8
5, Östersund 24p +8
6, Teg 10p -28
7, Örnsköldsvik 5p -45
8, Kovland 5p -48

Björklöven var tämligen överlägsna, precis som man var i Grupp A i höstas. Man öste här in hela 66 mål, på 14 matcher, alltså ett snitt på 4,7 mål/match. Ändå slog man bara Piteå med 1-0 i sista matchen, men tror nog inte man gick all in där. Det gjorde nog å andra sidan inte Piteå heller, eftersom att båda lagen redan innan var klara för playoff.

Det intressanta var striden kring fjärdeplatsen, som Östersund hade inför den sista omgången. Nu kunde dock Kiruna segdra sin match hemma mot Teg, så man fick se hur det slutade nere i Östersund, där Sundsvall vann med 3-2. Då var det bara att trampa gasen i botten och köra all in för Kiruna, som visste vad som behövdes göra och man gjorde precis vad som behövdes. När Emil Jakobsson skickade in 6-1 i nät, 4:14 från slutet, innebar det att man hamnade på exakt samma poäng och målskillnad som Östersund, men i kraft av fler gjorda mål, 48 mot 40, kunde man passera och sno åt sig den där fjärdeplatsen.

Det innebär att Björklöven, Sundsvall, Piteå och Kiruna går till playoff och Östersund, Teg, Örnsköldsvik och Kovland har spelat klart för säsongen.

Allettan Mellan:

1, Visby 33p +15
2, Huddinge 31p +27
3, Enköping 26p +18
4, Åker/Strängnäs 25p -5
5, Nyköping 24p +21
6, Hudiksvall 15p -6
7, Falu IF 8p -29
8, Lindlöven 6p -41

Något överraskande, tycker jag, ser vi alltså att Visby slutligen vinner serien, två poäng före Huddinge, som hade serieledningen inför sista omgången. Då föll man dock borta mot ett vilt kämpande Nyköping, som gjorde allt man kunde och vann med 3-0. Vad hjälpte dock det när Åker/Strängnäs höll undan för Hudiksvall och vann med 4-3. De tre poängen gjorde att man, oavsett hur det gick i Nyköping, var klara för playoff. Samtidigt innebär det att en av storfavoriterna, Nyköping, som slutade tvåa i Grupp D i höstas, en poäng bakom Visby, 15 poäng före Huddinge och hela 25 poäng före Åker/Strängnäs. Båda de 2 sistnämnda är nu dock vidare till playoff, medan Nyköping, tillsammans med Hudiksvall, Falu IF och Lindlöven har spelat klart för säsongen.

Allettan Södra:

1, Vita hästen 31p +14
2, Olofström 28p +18
3, Kallinge 26p +11
4, Vimmerby 21p +4
5, Mariestad 21p -7
6, Skövde 16p -8
7, Kristianstad 13p -15
8, Mörrum 12p -17

Inför sista omgången hade Vita hästen 28 poäng och Kallinge 26. En ren seriefinal med andra ord. Som ni ser av tabellen här ovan så vann Vita hästen matchen, med 1-2. Detta samtidigt som Olofström körde över Kristianstad med 8-2 gjorde att Kallinge bara slutade trea i serien.

Inte nog med det. Mariestad på sina 20 poäng hade den sista playoffplatsen inför den sista omgången, men där föll man hemma i Katrinhallen, när jumbon Mörrum vann med 4-3 efter sudden. Jag kan tänka mig att man drabbades av stundens allvar eller liknande, för man hade 2-0 och det ska man inte tappa i ett sådant läge. Nu gjorde man det och förlorade dessutom i förlängningen. Hade man inte gjort det, om man hade tagit bonuspoängen, ja, då hade det räckt för att ta sig till playoff. Nu stannade man på samma poäng som Vimmerby, som slog Skövde med 2-1, men tyvärr för Mariestad så hade man betydligt sämre målskillnad än Vimmerby, vilket innebar att Vimmerby gick till playoff och Mariestad hade spelat klart för säsongen, tillsammans med Skövde, Kristianstad och Mörrum. Ibland är det oerhört små marginaler...

Playoff spelas i tre steg i Div. 1. I Playoff 1 går segrarna från resp. fortsättningsserie in och möter någon av treorna och fyrorna i någon av Allettorna. Man spelar bäst av tre matcher och vinnarna går till Playofff 2, som är det andra steget. Där går tvåan från Allettan Mellan och Södra in i gamet. Också här spelar man bäst av tre matcher och vinnarna går vidare till Playoff 3, som är det tredje och sista steget innan kvalserien. Här går segrarna i resp. Alletta, + den bäst seedade tvåan, i det här fallet Sundsvall från Allettan Norra, in i gamet. Man spelar också här bäst av tre matcher och segrarna går till kvalseriern. Det innebär att Björklöven, Visby, Vita hästen och Sundsvall går in i playoff 3. Vinner man där är man i kvalserien.

Med andra ord kan det ha varit en oerhört kostsam förlust i Nyköping där för Huddinge, som i och med sin andraplats går in redan i playoff 2 och måste således vinna två playoffserier för att nå kvalserien.

I Playoff 1 gick alltså Kiruna, Piteå, Enköping, Åker/Strängnäs, Kallinge och Vimmerby in i gamet. De ställdes mot vinnarna i resp. fortsättningsserie, vilka var som följer:

Grupp A:s fortsättningserie vann Vännäs ganska enkelt före Kalix. Man var 6 poäng före Kalix. I höstens grundtabell var Vännäs dock 13 poäng bakom Teg, som då slutade fyra. Nu är Teg utslaget och Vännäs får spela playoff. Ibland är det alltså som sagt en fördel att inte komma bland de 4 främsta under hösten.

I Grupp B:s fortsättningsserie vann Sollefteå, 5 poäng före Brunflo, som ändå har gjort en strårlande rokiesäsong i Div. 1. Sollefteå slutade sexa i Grupp B i höstas, 9 poäng bakom Kovland, som nu har spelat klart för säsongen, medan Sollefteå är i playoff.

I Grupp C:s fortsättningsserie vann Borlänge, 2 poäng före Surahammar. Surahammar, som slutade femma i höstens Grupp C, 2 poäng bakom Lindlöven, som tog den där fjärdeplatsen. Borlänge slutade bara sjua i tabellen, 7 poäng bakom Lindlöven, men nu är man i playoff och faktum är att det bara är de och trean från i höstas, Enköping, som är kvar i gamet. Både Falu IF, som vann höstens serie, och Hudiksvall, som slutade tvåa, är utslagna.

I Grupp D:s fortsättningsserie går Wings vidare till playoff, 2 poäng före Väsby, som föll just mot Wings i den sista matchen. Alltså hade väsby den där förstaplatsen innan sista omgången, men det räckte inte hela vägen.

I Grupp E:s fortsättningsserie tog Tranås slutligen hand om segern, 3 poäng före Västervik. Tranås, som likt Vännäs och Sollefteå, slutade sexa i höstens serie. Här kan vi också konstatera att det forna Allsvenska laget Arboga, nu tvingas kvala för att hålla sig kvar i Div. 1. Tråkigt.

I Grupp F:s fortsättningsserie var det Halmstad som tog sig vidare till playoff, bara en ynka poäng före Helsingborg. Var Arbogas situation tragisk så är det dock inget mot vad Borås situation är. Man får nämligen också kvala för att hålla sig kvar i Div. 1. Snacka om att man har gått rakt ner i källaren. Från Allsvenskan förra säsongen till att nu tvingas kvala sig kvar i Div. 1...

Hursomhelst så innebar det alltså att Vännäs, Sollefteå, Borlänge, Wings, Tranås och Halmstad var klara för playoff 1.

Där ställdes Vännäs mot Kiruna, Sollefteå mot Piteå, Borlänge mot Åker/Strängnäs, Wings mot Enköping, Tranås mot Vimmerby och Halmstad mot Kallinge.

Det blev jämnare bataljer än vad jag trodde på förhand, i alla fall till en början. första omgången slutade nämligen med att Kiruna slutligen slog Vännäs med 4-3. Vännäs gjorde dock en bra hemmatch och krigade hela vägen in i mål, men det räckte inte hela vägen. Piteå hade en lite lättare resa mot Sollefteå, som inte hade mycket att säga till om när Piteå vann med 5-2. Borlänge pressade dock ÅKer/Strängnäs riktigt rejält. Åker hade 1-0 efter första perioden, men Borlänge vände till 2-1 i andra. Sedan orkade man dock inte riktigt hålla hela vägen och f.d. Södertäljespelaren, Christofer Blid, kunde göra det matchvinnande 3-2 till Åker/Strängnäs, i boxplay, med knappt åtta minuter kvar att spela. Också Wings gjorde en mycket bra hemmamatch och kvitterade Enköpings ledning fram till 2-2 redan efter 44 sekunder av sista perioden. Inga fler mål föll och det blev övertid. Där tog det bara 14 sekunder innan Enköping avgjorde. Vimmerby rasade totalt i sista perioden. Inför densamma hade man 2-3 på tavlan. Med knappt 13 minuter kvar av matchen kom Tranås kvittering. Bara minuter senare kom också ledningsmålet och sedan satte man två puckar i tom kasse. Det enda av lagen från fortsättningsserierna som lyckades vinna. Slutligen vann Kallinge med 2-1 borta mot Halmstad.

Det innebar att Kiruna, Piteå, Åker/Strängnäs, Enköping, Tranås och Kallinge hade chansen att avgöra i andra matchen.

I Kiruna var det här aldrig något snack om saken. Kiruna hade 6-0 redan efter den första perioden och resten av matchen spelades i princip bara av. Kiruna alltså vidare till playoff 2, med 2-0 i matcher och 10-3 på tavlan när slutsignalen gick. Också Piteå gjorde vad man skulle. Man hade 2-0 efter första perioden och spelade sedan 4-1 i både andra och tredje perioden, vilket gav slutresultatet 10-2. Det var nog lite när Piteå gjorde 3-0 efter 28 sekunder och 4-0 efter 48 sekunder i andra perioden som luften gick ur Sollefteå. Piteå vidare till playoff 2 med 2-0 i matcher. Borlänge orkade sedan inte stå emot Åker/Strängnäs i ytterligare en match och Åker vann ganska enkelt med 6-1 och var därmed vidare till Playoff 2 med 2-0 i matcher. Enköping gjorde alla sina tre mål i första perioden, men Wings kröt närmre och när 3-2 kom, med knappt halva sista perioden kvar, ja, då blev det rejäl press mot Enköpingskassen. Wings fick dessutom chansen att spela 6 mot 4, då Enköping dragit på sig en utvisning, men hemmalaget gjorde det bra och stod emot och vann med 3-2. Enköping därmed vidare till playoff 2 med 2-0 i matcher. Vimmerby studsade tillbaka efter förlusten i första matchen och vann ganska enkelt med 5-2. Därmed var det 1-1 i matcher där. Halmstad stod upp bra även i andra matchen, mot en av storfavoriterna, och man hade 2-2 efter full tid. I sudden var det dock Kallinge som kunde avgå med segern och därmed avancera vidare till playoff 2, med 2-0 i matcher.

Kiruna, Piteå, Åker/Strängnäs, Enköping och Kallinge alltså vidare till Playoff 2, men Vimmerby och Tranås var tvungna att spela en tredje och avgörande match. Där hade Vimmerby 2-1 inför sista perioden, men med dryga fem minuter kvar av matchen kunde Tranås kvittera och minuten senare satt också ledningspucken i nät. Sedan satte man 4-2 i öppen kasse och Tranås är alltså vidare till Playoff 2.

Playoff 2 inleddes igår och där ställdes Kiruna mot Enköping, Piteå mot ÅKer/Strängnäs, Kallinge mot Huddinge och Tranås mot Olofström. Den sistnämnda matchen var aldrig något snack om saken. tranås hängde med bra till en början, men så drog Olofström ifrån till 5-1 och det repade man sig aldrig ifrån. Olofström vann med 6-2 och har nu läge att avgöra i andra matchen, som spelas imorgon. Det har också Kiruna, som hade 4-0 redan efter första perioden, men Enköping åt sig närmre, enda upp till 4-3, men närmre än så kom man inte och Kiruna kunde vinna med 6-3. Också Piteå har chans att avgöra imorgon. Man slog nämligen Åker/Strängnäs med 3-2. Det matchvinnande målet kom med knappt fyra minuter kvar att spela. Kallinge kunde också de vinna, även om det satt långt in. Man hade 3-1 efter första perioden, men Huddinge gick upp till 3-3. Kallinge kunde dock sätta 4-3 i nät med knappt halva sista perioden kvar att spela och det blev också det matchvinnande målet.

Kiruna, Piteå, Kallinge och Olofström kan alltså avgöra och gå till Playoff 3 imorgon.

 

Kommentarer
Postat av: danten89

Yeah =)
Men jag skulle ALDRIG kalla människan vid något som du skrev persona? masker? vad är det? Ifrån någon litteratur? :)
Nej men det är fult om en värsting bland gänget på stan, är en gullegris hemma hos mamma eller mormor :(

Vad gör du i helgen? :)

2013-03-01 @ 15:32:38
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: Sandra

Märks att du tycker om hockey :)
Åh rederiet är så bra :D kollar du den serien nu alltså eller? :)

2013-03-01 @ 18:32:41
URL: http://ssandraaf.blogg.se
Postat av: Linda

Ja det är sant att såna små saker alltid piggar upp en och min mamma är underbar.

Då ska jag läsa det inlägget.

Jag brukar alltid säga att life is a rollercoaster och det stämer ju värkligen också. Det där med små mål det ska jag tänka på jätte bra att du skrev det. Jag har alltid haft aldeles för stora mål på mig själv. Det är väldigt viktigt för mig nu att vara i närheten av personer som jag värkligen litar på för dom får mig att må bättre/skratta och sluta tänka på pengarna som jag behöver till räkningarna som jag inte kan betala.

Hur länge var ni ihop då?

Ja 8 år och 7 månader är väldigt lång tid och jag va inte gammal när jag träffade J och jag trodde då inte att vi skulle vara tillsammans så länge. Det tog väldigt hårt på psyket när det tog slut jag låg i sängen och grät floder i flera dagar. Det tog slut den 27 Januari och både jag och J ligger i våra sängar och gråter fortfarande för att det är slut. Vi finns ju kvar i varandras liv och försöker bygga upp en vänskap och det går faktiskt riktigt bra. Vi känns som mer än vänner atraktionen finns fortfarande kvar hos oss båda och vi bryr oss fortfarande om varandra väldigt mycket fast det kommer vi alltid att göra.

Usch vad hemskt så jobbig hoppas jag inte att E blir. Jag tycker liksom att E borde fatta saker och ting. Han hade ju mitt gammla nummer som även det stog på eniro och han har hållit på i flera år och sakt att han vill träffa mig. Han ringde ju på dörren till den lägenheten jag och J bode i men jag öponade aldrig.

2013-03-02 @ 05:58:10
URL: http://karlstadbruttan.blogg.se
Postat av: Evelina

Svar: IRL, FB.. Jag sms:ar och ringer också såklart. Men inte 98 sms/dag ;p

Du är en riktig hockeynörd :D

2013-03-02 @ 10:09:08
URL: http://evvvelina.blogg.se
Postat av: sandra

sv: vet inte riktigt om jag kan hålla med dig men antar att det beror för att jag hejar på en av deras största konkurenter hammarby så ;)

2013-03-02 @ 10:46:51
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: Linda

Han ringde ju på lördag igen och skrev medelande men jag ignorerade som vanligt. Han borde ta och skaffa sig ett lexikon och slå upp vad ordet ignorera betyder. Jag har ju anmält homon en gång för misshandel som hände när vi var i lag, men jag anmälde inte förän det va slut. Jag fattar liksom inte hur jag kan ha ett jobbigt ex och sen ha ett ex som är helt underbar. Mitt underbara ex J tror ju att E vill ha mig tillbaka, men jag vet inte om det kan stämma men med tanke på vad han stälde för sjuka frågor och vad han sa i onsdags så kanske J har rätt.

Okej. Alla mot gångar stärker en och man blir bara starkare efter varje gång man mått dåligt.

2013-03-03 @ 04:39:23
URL: http://karlstadbruttan.blogg.se
Postat av: Linda

Nu han jag sicka innan jag han skriva klart.

Stora mål ska jag sluta med att sätta på mig själv från och med nu.

Okej så ni träffades på nätet. Min mamma och min styv far träffades på nätet. Det är ju insidan som räknas men tyvärr är det det utsidan man ser först.

Jag kommer aldrig att öppna dörren ifall E ringer på det är ju inte så svårt för han att ta reda på vart jag bor igen det står ju på nätet.

2013-03-03 @ 04:46:54
URL: http://karlstadbruttan.blogg.se
Postat av: Ida

Själv gillar jag inte hockey så det där är rena rama grekiskan för mig;)

2013-03-03 @ 08:55:55
URL: http://www.alittlebitmoreee.blogg.se
Postat av: Evelina

Svar: Haha, "biff" njae ;p Jag tror mer på att toppen var felsydd! Hehe. Jag har som regel att inte vara "vän" på Facebook med personer jag inte träffat.

Haha, jag gillar Idas bloggkommentar om att hon inte gillar hockey och att det är rena rama grekiskan för henne ;p Jag gillar bara hockey när det är VM eller OS ;) Haha!

2013-03-03 @ 11:52:41
URL: http://evvvelina.blogg.se
Postat av: Helena

Jag är ingen hockeynörd och hoppar därför över att läsa inlägget!:) Jag hoppas du haft en bra helg!!!

2013-03-03 @ 19:38:58
URL: http://helenassota.se
Postat av: danten89

Great ;)

Ja det går bra på praktiken :)

Vad gör dudå?
Hittar du på liksom=)?

2013-03-05 @ 21:12:08
URL: http://animalcity.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: