Hockey-VM på hemmaplan

Tid: 18:44:00
Datum: 2013-05-18
Kategori: Allmänt

Tre kronor har inte alls imponerat i VM under gruppspelet. Förlust 1-3 mot Schweiz och 0-3 mot Kanada, seger med bara 2-0 mot Slovenien, 4-2 mot Danmark, 2-1 mot Vitryssland och Tjeckien och storseger med 5-1 mot Norge. Inte alls särskilt övertygande, men trots det slutade man trea i gruppen och fick därmed möta tvåan från samma grupp, Kanada, i en kvartsfinal.

Vad gör man då? Jo, man går in och gör turneringens i särklass bästa match och vinner med 3-2, trots att Alexander Edler åkte på ett matchstraff tidigt i matchen för en tveksam knätackling. Jag såg det inte själv, men jag är skeptisk till domslutet. Utvisning, visst, men matchstraff, tveksamt.

Sedan gör Kanada 1-0 på det och läget såg frustrerat ut i det svenska lägret, men så kom kvitteringen i inledningen av tredje perioden. Niklas Danielsson smällde in 1-1 från blå i spel fem mot fyra. Sedan gör samme Danielsson 2-1 till Sverige på exakt samma sätt. Tyvärr blev glädjen kortvarig, för Kanada kvitterade kort därefter och de sista minuterna blev en riktig nagelbitare.

Kanada pressade på ganska bra, men Johnas Enroht var kung i mål och såg till att matchen gick till förlängning. En förlängning där det kunde sluta hur som helst. Chanser åt båda håll, men två stabila målvakter och två stabila backuppsättningar gjorde att det blev straffavgörande. Där inledde Kanada med att missa. Enroht räddade. Sedan lurade Loui Eriksson Mike Smith i Kanadamålet upp på läktaren och lade in 1-0 för Sverige i mål. Sedan kvitterade Kanada i andra straffomgången och i tredje missade båda två. Det innebar golden shots och där var Sverige först ut. Fredrik Pettersson gjorde sig redo, tog pucken och smackade in den i nät bakom Smith, ett rappt slagskott som han inte hade en chans på. Jordan Eberle hade då pressen på sig, var tvungen att överlista Enroht, men Johnas Enroht gjorde precis som Tommy Salo gjorde under OS 1994, han räddade den avgörande straffen och Sverige stod därmed som segrare av matchen, vilket innebar respass för Kanada i kvarten, i år igen.

Det var en riktig rysare och jag satt som på nålar där hemma i soffan. För den oinsatte är det svårt att förstå hur en simpel hockeymatch, där två lag åker omkring på en isyta, jagandes en liten svart gummibit och försöker göra mål på varandra kan frambringa så enormt starka känslor, men ni som är insatta i hockeyns värld, sportens värld över huvud taget, ni vet nog vad jag pratar om. Man sitter där, på helspänn och håller nästan andan när motståndarna kommer i en kontring eller attack. Det svartnar nästan för ögonen och hjärtat slår mer än dubbelt så hårt som i vanliga fall. Handen är krampaktigt knuten om fjärrkontrollen eller soffans armstöd och när Sverige så gör mål, då sjunker man nästan ihop av lättnad, när anspänningen släpper och man kan slappna av igen. Ett leende sprider sig över ansiktet och känslan av att matchen är i hamn är enorm.

Egentligen frambringar klubblagshockeyn betydligt mer känslor än landslagshockeyn, men matchen mot Kanada var en riktig rysare, precis som en del JVM-matcher har förmågan att bli, och då är det riktigt kul.

Annars är kvalserien årets höjdpunkt när det gäller känslor. Detta ständiga räknande på tabeller och resultat, för att, i mitt fall, Leksand ska gynnas på bästa möjliga sätt. När matchen man har sett fram emot sedan den senaste matchens slutsignal ljöd äntligen är där sitter man klistrad framför TV:n eller datorn, med webbradion i öronen och Stats.swehockey.se flitigt uppdaterad för att hålla koll på, främst de övriga två matcherna i kvalserien, men även de tre matcherna i kvalserien upp till allsvenskan och SM-slutspelet, dit vi hoppas att Leksand kan ta sig om knappt ett år, efter elva år utanför detsamma, nu när vi äntligen är tillbaka i svensk hockeys finrum, i Elitserien, där vi verkligen hör hemma.

Känslan tidigare i våras, den 30 mars 2013, när Leksand gästades av Rögle i ett fullsatt och gungande Tegera arena och saken blev helt 100% klar, att vi äntligen är tillbaks i Elitserien, ja, den går inte att beskriva. Jag satt med tårrar i ögonen där i TV-soffan och kände mig helt salig. Att vi äntligen hade lyckats, äntligen nått vårt mål, efter alla år av misslyckanden, när det har varit så nära och rubriker i landets tidningar som "Sämst när det gäller" har lyst mot oss blåvita fans runtom i vårt avlånga land. Samma lycka som nu infann sig, samma känsla av tomhet har innfunnit sig de senaste sju åren, när vi har snubblat på mållinjen, varit så nära, men inte räckt hela vägen. När kvalseriens sista match har varit över och man sitter där framför datorn, utan att egentligen se någonting, kanske stirra rakt in i väggen medan tyngden i bröstet växer sig allt större. Känslan av att "jaha, det var det det. Ännu ett år i Allsvenskan då".

Det är svårt att beskriva hur hockey kan ha en så enorm känslomässig inverkan på en person. ni som inte bryr er ett dugg om hockey eller annan idrott kan nog inte förstå det, men ni som är insatta i hockeyns värd, ni vet precis vad jag pratar om. Känsloaspekten inrymmer allt från den mest fantastiska av euforiska lyckor till den mest deppiga stämning man kan tänka sig.

Går vi så tillbaka till VM så stannade Tre kronors succe inte vid kvartsfinalsegern mot Kanada. Nej, tidigare idag stod Finland för motståndet i semifinalen och Sverige gör ytterligare en bragdartad insats. Inte riktigt med samma känslomässiga inslag som matchen mot Kanada, men Johnas Enroht håller nollan och håller kvar Sverige i matchen, särskillt i andra perioden, när Finland trycker på som tusan. Istället går Loui Eriksson in och trycker in 2-0, mitt i all finsk press. Han var assisterad av Henrik Sedin, som slog en fullständigt briljant passning fram till Loui, som då bara hade att slå in pucken i nät bakom Ranta i det finska målet.

Nu väntar antingen USA eller Schweiz i finalen imorgon. Vilket av dem båda nationerna det blir avgörs nu ikväll. Schweiz, som har överraskat de flesta under detta VM och vunnit det mesta, och USA, som krossade storfavoriterna Ryssland i kvarten med hela 8-3!

Vädret idag har varit helt fantastiskt. Igår var det ännu bättre. Klarblå himmel och strålande sol, 26 grader, lite kaffe och några avsnitt Rederiet ute på altanen gjorde dagen fullbordad. Vilken härlig dag!

Träningen den här veckan har också den gått bra. I tisdags sprang jag 2x5min och i onsdags 2x4min, vilket är bra för att vara jag. Tempot är jag också nöjd med. Femminutersintervallerna startade jag i 13 resp. 12km/h och avslutade i 15,5km/h. Fyraminutarna startade jag i 13km/h och avslutade som bäst i 16,7km/h. Så jag är nöjd.

I tisdags fick jag också för mig att testa hur mycket bandet gick att höja rent lutningsmässigt. Det gick ännu mer än vad jag lutade det, men när det kom upp i 15,5% lutning, då fick det räcka tyckte jag. Sedan sprang jag i en minut i den oerhörda lutningen. Bara i 10km/h, men det räckte gott och väl. Det blev en helt annan löpning än i vanliga fall, men det var faktiskt skönt för vaderna.

Om ni har lika fint väder hos er som jag har, då tycker jag att ni ska droppa allt ni gör inomhus och gå ut i det fina vädret, för det är ju sommar!


Kommentarer
Postat av: Följ vår resa från tankar till färdigt hus

Har följt Sverige nu på slutet, så härligt att de är i final :D

2013-05-18 @ 20:36:51
URL: http://motdromhuset.blogg.se/
Postat av: I am Baam ♡ ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

svar: Exakt! Jag har en väldigt tendens att göra så. Eller jag har haft det i alla fall. Nu när jag har fått smaka på allt vad produktivitet innebär, så är det mer det att jag vill hinna med mycket mer än vad som egentligen är möjligt för en person som samtidigt vill kunna ha lite fritid. Svårast är det ju när jag är på praktiken varannan vecka. Det är så hårt jobb att man inte orkar med någonting annat.

Näe - det är förståeligt. :P Jag känner faktiskt bara till typ 6 B&J smaker för att jag har smakat dom. De är ju väldigt dyra också, så det är ju ingen glasssort man genast tänker att man ska köpa.

Idag har det varit sjukt fint väder. Fram tills det att det började åska, blixtra och hagla. Nu är det dock finare väder igen. :P Det var lite random sådär :P

2013-05-18 @ 20:42:45
URL: http://iambaam.blogg.se
Postat av: sandra

Tycker inte alls Sverige har imponerat i gruppspelet i detta VM som du skriver men däremot i matchen mot Kanada, wow säger jag bara! Nu får vi hålla tummarna att Sverige tar hem guldet ikväll :)

sv: jo jag tyckte faktiskt det var rätt låt som vann :) dock var det lite trist att Sverige bara kom på 14:e plats. Låten var värd minst en topp 10 placering tycker jag! tyckte du det var rätt låt som vann?

hon säger att de nya glasögonen inte framhäver mina vackra ögon lika bra som de förra glasögonen..

2013-05-19 @ 18:13:15
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: danten89

Niice ;)
Ukraina och Danmark var bäst igår och Spanien med =)

Roligt att se ju :)

Jag vill tro att Sverige vinner, men man kan inte veta på förhand ? :)
Matchen kan gå precis hur som?
Dudå? Om du hinner skriva? :)
Haft en bra helg?

2013-05-19 @ 19:27:53
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: Alice

Men jag har alltid varit en Sportnörd när de gäller Sveriges landslag också, hockey, fotboll och handboll som mest då. De lag jag alltid trott minst på är handbollen och när de vann mot Danmark i os sprutade tårarna de var en sån urladdning efter timmar av nervositet, samma mot Kanada nu i vm. I Finland matchen var jag lugn samma nu i finalen, trodde så hårt på seger så var inte alls nervös om jag ska vara ärlig. Tippade dock 3-2 till Sverige i finalen :)

Jo precis föräldrarna bör ju ingripa om de på väg utför för barnen, har en del nära och kära de har spårat för ch jag har sätt de med egna ögon så har lovat mamma och mig själv att de inte ska hända mig. Som när jag dricker till exempel, har bara varit ordentligt full kanske 3 gånger i hela mitt liv men alltid på något sätt klarat av att ta hand om mig själv. Kom hem skit full en gång när jag var 15, mamma fick torka spyor efter mig hela natten efter det har jag lärt mig gränsen, och tagit hand om alla andra. Jag tar avstånd från droger och de gör ordentligt ont i mig att se påverkade människor för jag får hela tiden flashbacks från den tiden med mina vänner som fastna i det för jag har ännu inte fått bekräftat för mig själv att de jag gjorde var något bra, fick bara skit för det när jag hjälpte till. Ibland känner jag att jag gjorde fel även om jag vet att jag gjorde rätt, jag förlora ju allt jag hade då, näst intill. Men livet ordnar till sig allt efter att dagarna går, man blir äldre, man får mer erfarenhet och ibland känner jag mig som en mamma för alla andra i min ålder, för de är alltid jag som backar och säger ifrån. Så på något sätt har jag klarat mig utan föräldrar som kontrollerar mitt liv, så jag blivit uppfostrad kommer jag troligtvis uppfostra mina egna barn. De måste få gå sin egna väg å lära sig av sina egna och sina vänners misstag men jag kommer göra allt i min makt att hindra att de fastnar i fällorna som finns :)

Haft en bra helg annars? :)

2013-05-20 @ 13:30:29
URL: http://Alicesafman.blogg.se
Postat av: Helena

Sverige gjorde en helt fantastisk match mot Kanada och jag tycker de var värdiga vinnare. Heja Sverige!!! Kul att de fick ta guld på hemmaplan:)

Sv; Vad kul att du träffade din tjej via bloggen. Kärleken har många vägar och ingen är omöjlig.

2013-05-20 @ 16:42:10
URL: http://helenassota.se
Postat av: Ida

Vi har superfint väder uppe i norr, och jag önskar verkligen att jag kunde njuta mer av det istället för att sitta framför datorn och bara skriva!

Och skönt att träningen går bra nu:)

2013-05-21 @ 12:46:57
URL: http://www.alittlebitmoreee.blogg.se
Postat av: Evelina

Kul inlägg :D Jag tyckte att det var jätteroligt att se hockeyn i år ;p Sverige var lite halvdåliga till en början. Men sen vinner vi mot Kanada i kvartsfinalen ;p Därefter slår vi Finland med 3-0 och så VINNER VI allt! Jag blev så glaaaad!

2013-05-22 @ 19:07:50
URL: http://evvvelina.blogg.se
Postat av: LIENE

sv: Menar du varför jag började länna att det var fel i mitt nervsystem?
alltså, jag har alltid haft fel på en hromosom, inte själva nervsystemet. Det blev dåligt när tumörerna blev stora och började trycka på nerverna.

2013-05-22 @ 19:13:34
URL: http://lifefromwithin.blogg.se
Postat av: Erica

Svar: Jag åker den 13:e juni. :-)

Ibland är Sverige bara så himla bra! :-D

2013-05-23 @ 11:49:42
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: danten89

Ja men än är vi unga du och jag? ;)
Börjar du få åldersnoja? ^^

Danmarks är bra mycket bättre än bättre ;)
Men Ukrainas var min absoluta favorit och Danmark tätt därefter :P

Ja det är urhäftigt :D
Heja Sverige :)

Hur mår dudå?

2013-05-23 @ 12:26:34
URL: http://animalcity.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: