EM blev en stor flopp...

Tid: 17:45:11
Datum: 2013-11-19
Kategori: Goalball

vägen till Paralympics i Riio 2016 blev just betydligt mycket svårare än innan. Detta efter EM i Turkiet nu i början av november. Jag var som bekant inte uttagen i truppen dit, men det som hände där drabbar ändå mig i högsta grad. EM blev nämligen en stor besvikelse och ett rent fjasko för svensk del.

Turneringen inleddes med match mot Spanien. Spanien, som vi har spelat jämnt mot under de senaste åren och vunnit och förlorat om vartannat. Under EM i Danmark 2011 var det just Spanien vi mötte i en ren fight om den sista paralympicsbiljetten till London. Det var kvartsfinal och vi hade trygga 5-1 på tavlan. Då drog vi på oss några straffar och vips så var Spanien nästan ikapp. De nådde 6-7 med dryga minuten kvar att spela. Då gjorde vi självmål och det var 7-7 på tavlan. Slutligen lyckades vi ändå vinna, i sudden, och tog den där sista biljetten till London. Glädjen var då total, helt euforisk.

Nu blev det inte lika glada miner. Jag var som sagt inte där, så jag kan inte riktigt analysera vad som hände, men Spanien vann tryggt med 6-1.

Därefter ställdes vi mot de regerande världsmästarna, Litauen. De har varit tunga favoriter under större delen av 2000-talet, men har tappat lite på slutet och i London blev det "bara" en fjärdeplats, efter att Turkiet slagit dem i bronsmatchen. Här var det dock inget snack om saken och de kunde vinna enkelt med 11-3.

Tyskland stod för motståndet i turneringens tredje match. Det var en match som efteråt kom att diskuteras flitigt, tyvärr p.g.a. domarinsatsen. Sverige drog på sig inte mindre än 14 straffar, där många av dem egentligen inte var straffar, under matchen. Tyskland utnytjade många av dem och vann därför matchen med 11-7. Tar man bort alla straffmål hade matchen slutat 5-5. Den tyska coachen kom t.o.m. fram till våra coacher efter matchen och sa att om reglerna hade följts så skulle Sverige ha vunnit den matchen.

Nu gjorde vi inte det och för att gå vidare till kvartsfinal krävdes nu vinst mot Ukraina, som är nya i A-gruppen, men som ändå hade gjort det riktigt bra under tidigare matcher och bl.a. slagit Litauen. Samtidigt var Spanien tvungna att slå Tyskland. Vi gjorde vad vi kunde och slog Ukraina med 12-9. Tyvärr räckte det inte ändå. Tyskland slog spanien med 8-7 och det innebar att vi slutade sist i vår grupp och fick spela placeringsmatch mot Slovenien, som slutade sist i andra gruppen. Inte bara det. värst av allt är att vi nu flyttas ner till B-EM nästa år.

Det är samma sak som i hockey-VM. Det finns en A-grup, en B-grupp osv. B-gruppen är alltså gruppen under den högsta gruppen och jag vet inte när Sverige var nere där senast. Inte så långt tillbaka i tiden som jag är medveten om iaf.

Det innebär också att vi missar VM i Finland nästa sommar, som är en kvalturnering för att nå paralympics i Rio. Sista chansen är sedan EM 2015 gissar jag. Har inte stenkoll på det, men så var det innan London.

För att nå Rio måste vi nu alltså först och främst kvala oss upp till A-gruppen nästa år. Det gör man genom att slutta etta eller tvåa i B-EM. Gör vi inte det är chansen borta. Gör vi det gäller det sedan att ta sista chansen under EM 2015, precis som vi gjorde 2011, och ta sista biljetten till Rio.

Det är alltså en vääldigt lång väg att vandra för att nå dit. Rio, som hela tiden har varit mitt stora mål. Nu är vi på väg att missa att ens ta oss dit. Just nu känns det inte så jobbigt, men den dagen, om den kommer, då det är definitivt kört, då kommer det kännas jobbigt, för det är ju det jag har siktat mot hela tiden, det jag har drömt om och det jag kämpar, tränar och ger allt för att nå. Så ja, time will tell, men i nuläget ser det jobbigt ut för Sverige att ta sig dit...

EM vanns förövrigt av, just det, Litauen. De slog Spanien i finalen med 4-2. Bronset tog Turkiet hand om, när man slog Tyskland med 4-3. På damsidan vann Ryssland, efter att ha slagit Turkiet i finalen med 4-2. Bronset tog Israel, som slog Finland med 5-3.

De svenska damerna hade också ett jobbigt mästerskap. Förluster med 8-2 mot Finland, 13-3 mot Ryssland, 7-1 mot Ukraina och 9-4 mot England. Det är väldigt mycket mål bakåt för att vara på damsidan, men å andra sidan är det ett helt nytt damlandslag för i år, som faktiskt har visat att de kan, både under Lady intercup i Malmö och i Madrid tidigare i år. Här funkade det dock inte alls och det blev en femteplats i gruppen äve för de svenska damerna och man degraderas därmed också, precis som herrarna, ner till B-EM nästa år.

Noteras kan göras att flera damlag frågade var Jennifer var under EM. Hon är, enligt dem, Sveriges bästa spelare. Tyvärr ser hon ju för bra och får därför inte vara med på stora mästerskap, egentligen inte internationellt med landslaget heller, men där har hon fått dispans och gör det väldigt bra. Jag ska inte heller förneka att hon har utvecklats enormt mycket under året som gått, men jag gillar definitivt inte att de svenska coacherna lägger så mycket press på henne, ställer precis lika höga krav på henne som på alla de andra ordinarie i landslaget när det gäller träning och annat, trots att hon egentligen ska vara en backup för de övriga och inte är med i laget på samma sätt som de övriga.

Nog om det. EM blev kort sagt en stor besvikelse för svensk del.

Här hemma har jag tränat på som vanligt. Sex pass i veckan har det legat på under de senaste veckorna och igår blev det två riktigt, riktigt bra pass, trots dålig sömn natten till igår. Först ett kanonbra styrkepass med höjningar på 2/7 övningar, till 80 kg på utfallssteg och till 82,5kg på marklyft. Styrkepasset följdes sedan upp av det bästa goalballpasset här hemma på jag vet inte hur länge. Det var visserligwn bara jag, Albin och Jennifer där, + Martin, som kom lite senare, så jag var lite skeptisk i början, men när vi kom igång efter uppvärmningen och inskjutningen, som kändes lite sega, så var det fokus på tempo, rörerlse och så klart också skott och försvar. Det gick riktigt bra. Högt tempo, där Julian och Linda sköt på oss andra. Vi gjorde både snabba returer, gick runt en himla massa och gjorde det ovanligt bra. Ett mål fick Julian och Linda in på oss. Det var jag som hamnade lite för långt in när jag hade gått runt, från min vänsterback till höger, skjutit och sedan gått tillbaka igen. Jag hamnade lite nära centern och bollen tog på mina händer och in i mål. Det var dock det enda spelmålet jag släppte in under hela träningen. Jag gjorde dessutom bara två höga bollar och räddade båda strafarna, + att jag gjorde fler mål än jag gjort på väldigt länge. Äntligen börjar det kanske sätta sig lite med min offensiv, som jag har haft jätteproblem med i höst, efter att Florim sa åt mig att inte snurra armen när jag skjuter, som han lärde mig i våras. När jag gjorde det såg det onaturligt ut och det gick dessutom för långsamt, så vi droppade det. Sedan dess har jag haft stora problem med att mina skott blir höga. Som mest hade jag 13 eller 14 höga bollar på en träning för ett tag sedan. Jag får inte alla delar i skottet att gå ihop. Tänker jag på armen så missar jag benen, går inte ner tillräckligt djupt. Tänker jag på benen är armen inte bra. går jag ner för djupt tappar jag kraften i mitt hårda stopp på sista steget, det som jag tränade bort för drygt två år sedan, men som jag har försökt införa igen esedan i somras. Det har varit jättesvårt, men nu har det börjat lossna, så det känns bra.

Hösten har annars varit väldigt lugn rent tävlingsmässigt. Eller ja, delar av den iaf. De senaste fem helgerna har jag varit hemma. Jag vet inte när jag var hemma fem helger i rad senast. Det är ett bra tag sedan sist. Nu bär det dock av till Malmö i helgen. Då ska vi nämligen ha träningsläger där, tillsammans med FIFH och några spelare från England. därefter stannar jag kvar hos Fatmir några dagar, för att träna lite extra med bättre motstånd än här hemma. Sedan kommer Jocke och Sofie hit och sedan är det redan december. Tiden bara springer iväg och om en dryg månad är det jul...

Podcasten som jag nämnde i förra inlägget förbereds mer och mer. Vi hade ytterligare ett möte kring den nu i söndags, ett möte där vi skulle ses på Espressohouse. Albin och Rena var där. Jag och Julian kom dit. Ida kom dit och så väntade vi bara på Zimon. Efter ett tag fick jag mail från honom där han undrade var vi var. Jag svarade att vi stod utanför och väntade. Då visade det sig att han hade stått ca två meter ifrån oss hela tiden, men inte vetat att det var vi. Så kan det gå när ett gäng synskadade ska vänta på varandra. Mötet gick hursomhelst bra och vi har fastslagit ett namn för poden. Syncast var det först, men det var redan upptaget, så nu blir det Synpoden. Första avsnittet planeras att spelas in någon gång i mitten av december och efter det lovar jag att länka det till er här på bloggen, så att de som vill får lyssna på det.

Det är ett projekt vi håller på med. Ett annat, som jag ska delta i, är en undersökning om hur SF:s hemsida fungerar för gravt synskadade personer. På fredag ska jag därför träffa en gubbe och surfa runt lite där och berätta vad jag tycker och tänker. Dessförinnan ska jag också föreläsa om tillgänglighet på webben. Detta sker på torsdag, på Jennifers gamla skola, så ja, det händer en del i mit liv, även såhär års, även om det inte riktigt är lika intensivt som där i juni, för då var det helt galet.

Hoppas iaf att ni alla har haft det bra i denna mörka och dystra årstid, som vi snart hoppas övergår i vinter...

Kommentarer
Postat av: danten89

Ni kommer igen, ge inte upp, bli starkare och samla och gadda ihop er nu! =)

Kalla inte hösten dyster.. det kan alltid vara värre? :/

Jag håller fast vid min ståndpunkt, de rika tar allt mer från de fattiga. Och jag spyr snart på hur allt artar sig.

Följde du inte Sverige matchen ikväll då?=)

2013-11-19 @ 23:02:30
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: sandra

åh vad tråkigt att det inte fick vägen :(

sv: jodå jag mår lite bättre nu, blivit av med febern och rösten är tillbaka så ska iväg och jobba i morgon :) allt bra med dig?

2013-11-20 @ 18:31:26
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: LIENE

sv: Kan du förklara din fråga med funktionsmodell och så. Förlåt, jag är inte så utbildad och har svårt för att förstå vissa ord.

2013-11-21 @ 17:29:39
URL: http://lifefromwithin.blogg.se
Postat av: Alice

Man kan ju inte låta nykomlingarna rasa helt, eller hur, klart de lät er vinna ;) haha skämt åsido. Men ni vann väl över skellefteå nu, om ja inte minns helt fel? FBK vann över Linköping igen, klättrar på tabellen och de är så jävla gött. :D

Jo Musik är väl det bästa som finns, vad skulle man göra utan den. Höll på att gå åt helt tidigare idag, när spotify la av på telen och jag skulle åka till gymmet, någon timme senare tog batteriet slut och ja fick åter igen åka buss utan musik i öronen. Jag är beroende av en sak och det är musiken. Har jag inte fått lyssna på min dagliga dos med musik är jag inte en rolig människa :P

Har det bra här, avskyr dock denna årstid. Det är kallt. Det gör ont i kroppen av kylan. Det enda positiva är julen, och feelingen som är runt julen. annars flyttar jag gärna till ett vinterfritt land snart :) Hoppas du haft det bra du med! :)



2013-11-23 @ 00:09:06
URL: http://alicesafman.blogg.se
Postat av: anna

tråkigt att det inte gick så bra..

men det låter som det är bra annars! lycka till med föreläsningen! :)

svar: verkligen! finns inget bättre än sånna dagar :)

vad kul att det går framåt med podcasten! ska bli kul att lyssna :)

jodå, det är bra! är glad att november börjar gå mot sitt slut och att december snart är här! :)

2013-11-24 @ 11:17:14
URL: http://aannnnaaaa.blogg.se
Postat av: Hanna

Man får väl försöka se det positiva, nu är det bara uppåt som gäller, inte mycket att förlora.

Begravningen gick väl.. okej. Jag har väldigt svårt för den här biten med att umgås men jag kom ut därifrån levande även om jag var den första som lämnade medan dom gamla satt kvar och orkade prata mer.

Ja gud ja, jag har ju synen så andra sinnen används inte lika effektivt som dom har möjlighet till.

Jo visst är det, okunskapen är rent allmänt på tok för hög gällande alla typer av funktionsnedsättningar och det blir väl svårt att agera, jag vet inte. Jag tycker åtminstone att det är självklart att göra det.

2013-11-25 @ 21:48:47
URL: http://uppfortsomfan.blogg.se
Postat av: Anonym

ja de var verkligen en underbar upplevelse :D !

Hoppas allt är bra med dig !!!

2013-11-26 @ 22:47:41
URL: http://liizes.com
Postat av: Följ vår resa från tankar till färdigt hus

Synd att det inte gick så bra! :(

Men gud vad du är duktig och tränar, riktigt bra jobbat :D Önska jag orkade träna så mycket :D

2013-12-02 @ 19:30:58
URL: http://motdromhuset.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: