Vita käppens dag och podcast kring livet som synskadad

Tid: 10:58:26
Datum: 2013-11-06
Kategori: Att leva med en synnedsättning

Det var ett tag sedan nu, närmare bestämt 22 dagar, sedan den 15 oktober. Vad är det för speciellt med den dagen då? Jo, det är vita käppens dag. Jag klandrar ingen som inte hade koll på det, faktum är att jag själv totalt hade glömt bort det. Det finns så många dagar som ska firas på ett eller annat sätt numera, så det är inte lätt att hålla reda på allting.

Varför jag nämner detta nu, såhär långt efteråt, är för att jag vill belysa den vita käppens syfte och mening. Jag läste nämligen att vetskapen och kunskapen om vad den vita käppen faktiskt står för har minskat under senare år. Man blir irriterad ibland när man är ute och går och folk inte flyttar på sig, trots att de ser att man kommer med en vit käpp, särskilt på centralstationer e.d. när man följer ledstråken, ni vet, de räffliga plattorna som ofta finns längs peronger, fram till trappor etc. Folk flyttar inte på sig, utan står kvar. Ett exempel var i somras när jag tränade orientering, alltså att lära sig hitta, på stationen i Mjölby. Jag följde ledstråket och plötsligy stod en kvinna där, mitt i vägen. Visst, man kan titta åt ett annat håll eller helt vara vänd bort så att man inte ser att jag kommer där med min käpp, men nu såg hon det, men flyttade ändå inte på sig. Inte förrän vi sade till henne att man bör flytta på sig när man ser att det kommer någon med vit käpp. Då flyttade hon på sig.

Vi synskadade som använder den vita käppen dagligen tycker det är en självklarhet vad den står för och vad den betyder, men för den breda allmänheten är det inte så lätt, särskilt inte när man som barn blir nedtystad av sina föräldrar när man pekar och undrar vad den där konstiga pinnen är för något. Som en liten kille utbrast när jag var på väg till frisören en gång, "kolla, ett svärd!". Han visste inte vad det var för något och ett sådant uttalande skrattar man bara åt, men när ingen berättar för honom vad det där svärdet faktiskt är och vad man använder det till, då lär han sig ju inte. Samma sak med barn som undrar och pekar. Istället för att tysta ner borde föräldrarna då förklara för barnet vad det är för något och vad "pinnen" används till.

Så, vad använder man då käppen till?
Kort sagt kan man säga att käppen är som mina ögon. Käppen är en trygghet när jag är ute och går, en trygghet som man kan upptäcka hinder och annat som kommer i min väg med. "Hinder" kan vara allt från trotoarkanter, gräskanter och trappor till bänkar, lyktstolparr, skyltar, buskar och inte minst ting som inte brukar vara där, t.ex. sandhögar, snöhögar och byggarbetsplatser, temporära hinder helt enkelt. Käppen utgör dock inte bara mina ögon, den hjälper mig också att höra saker och ting runtomkring mig. När käppen slår mot underlaget studsar ljudet mot kringliggande byggnader, bilar etc. så att man lätt kan orientera sig med hjälp av s.k. ekolokalisering. Man kan jämföra det med fladdermöss. Med hjälp av de ljud som de sänder ut orienterar de sig i omgivningen. Det är samma sak här. Med hjälp av ljuden från käppen kan jag höra byggnader, en stillastående bil framför mig,, ja, t.o.m. lyktstolpar i vissa fall. Utamför mitt hus är det t.ex. en trapp under tak som man ska gå ner för innan man kan nå entrén. När jag går och följer trotoarkanten med käppen längs vägen studsar ljudet mot staket och allt vad det nu är på insidan av trotoaren, så också mot taket över trappen. Det hörs jättetydligt när taket och således också trappen kommer.

Käppen utgör med andra ord ett väldigt nyttigt hjälpmedel för oss som inte ser, men är också en varningssignal för omgivningen att här kommer en som inte ser och att man därför bör vara lite extra vaksam och försiktig, kanske inte svänger in precis framför med cykel, springer precis framför och korsar den synskadades väg, inte tuta vid ett övergångsställe när det tar lite längre tid för den synskadade att gå över och självklart också att man i möjligaste mån lämnar plats åt den synskadade på gångbanan eller trotoaren. Det behöver inte betyda att man går i vida halvcirklar runt den synskadade eller som bilist kör över i motsatta filen, det räcker med att flytta på sig litegran så att den synskadade obehindrat kan passera. Självklart kan den synskadade också flytta på sig, men det är lättare för seende att flytta på sig, eftersom att man upptäcker den synskadade innan denne upptäcker den seende.

Den vita käppen är alltså ett hjälpmedel för den synskadade och en varningssignal till omgivningen att vara lite mer vaksam och uppmärksam.

Vi fortsätter på detta tema. Jag och några anra synskadade planerar att starta upp en podcast som kommer att behandla just hur det är att leva med en synnedsättning. Hur skolgången har sett ut för oss, hur man löser vardagliga bestyr som att laga mat, tvätta och städa, hur man använder en dator som synskadad, hur man kan använda en Iphone eller Ipad utan att se något alls osv. Poden kommer att vända sig främst till seende, men även till andra synskadade. Tanken är att vi kommer ut med ett avsnitt varje eller varannan vecka. Avsnitten kommer att finnas på Itunes, Youtube och på en enkel hemsida som jag har fått i uppgift att bygga. Avsnitten kommer att vara mellan 20-40 minuter. Vad tror ni om detta? Är det en bra eller dålig idé? Kommer ni att lyssna? ;)

Kommentarer
Postat av: Sofie

Bra skrivet!!! Klart jag kommer lyssna. :)

2013-11-06 @ 12:21:24
URL: http://frozentwilight.blogg.se
Postat av: Alice

Förlåt för sent svar.
Hehe nej är inte alls lika djupt lagd inom hockeyn, i fotbollen vet jag typ senaste nytt om hela tiden^^

Jo självklart kommer de det, men i mina öron är de inte samma lyft alls i låtarna nu som då, därför tror jag även många småbarn nu kommer få upp öronen för 90 talet när de blir gamla nog att förstå musikens handling: för mig är det konst och jag lyssnar alltid med olika öra beroende på vad det är för typ av musik. Jag brukar säga att 90 talet och vackra singer/songwriter och opera har gjort mig till en bättre människa och att de även skulle göra andra till bättre människor (speciellt operan) om de bara förstår musikens melodi. Många tar ju musik bara för musik inte något djupt och konstnärligt. Musik är eufori.

Ja de går fort i hockeyn nu. Fbk har väl spelat lite bättre. De slog Luleå med 3-0 vilket var gött. Var inne och kolla på matchen när vi spela hemma mot Frölunda, förlorade på straffar. En poäng, alltid något. Går dåligt för Örebro nu också, har tack gode Gud bytt plats med dem på tabellen så ligger ovanför nedflyttning.

Hoppas du haft det bra!

2013-11-07 @ 10:30:38
URL: http://alicesafman.blogg.se
Postat av: Anonym

Haha den har jag inte sett :P

detsamma ! :D

2013-11-10 @ 16:56:54
URL: http://liizes.com
Postat av: danten89

Mycket är väldigt undansopat under mattan idag ju?
Det var på gång ett tag att bli ett öppnare samhälle, idag känns det som vi går tillbaka..
Allt vi ser ska vara så perfekt, facebookstatusar, bilder osv?
vi måste stå upp för allas rättigheter nu..
samhället blir så liberalt och egoistisk för var dag som går..

Fy fan.. vad hände?
Neeej :(
Nu får ni komma tillbaka starkare än nånsin?

Gick du till kyrkogården i år?=)

2013-11-10 @ 22:55:45
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: LIENE

sv: Ja, kanske det :)
Jag tror att vi har en ande, en själ och en kropp. Jag tror att vår ande sover aldrig utan den är vaken, även när vi sover och därför ser vi drömmar medan vi sover.
En gång när jag var mindre hade jag en mardröm och jag vaknade, men när jag vaknade sa något till mig att somna om eftersom det är bara en mardröm och att den kommer ta slut. Jag tror det var Gud som sa det till mig. Sedan den händelsen har jag lättare att ta mig igenom svåra perioder i livet. Jag tänker att det är bara en mardröm och att det kommer bli bra efter att det tar slut :)

Kram

2013-11-12 @ 13:45:40
URL: http://lifefromwithin.blogg.se
Postat av: sandra

Kul idé med podcast :)

sv: jo det har du rätt i.

2013-11-12 @ 19:28:35
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: anna

Jag tycker idén om podcast är jättebra och jag kommer att lyssna om den blir av :) lyssnar ganska mycket på podcast faktiskt!

svar: ja, riktigt skönt! har dock någon enstaka omtenta som är salstenta då, men det får jag försöka ta igen när tillfälle ges :)

Precis!

Ja, att streckläsa fungerar ju typ inte, men ibland är man inne i ett flow och kan sitta hur länge som helst tycker jag. Dock ser ju tyvärr inte varje dag ut så :p

2013-11-13 @ 08:09:25
URL: http://aannnnaaaa.blogg.se
Postat av: Hanna

Alltså wow. Kroppen är förbaskat häftig egentligen. När något sinne sviker blir dom andra så otroligt mycket mer skärpta för att kompensera. Det är minst sagt en smart funktion. Jag som fullt seende, med linser i alla fall=), skulle ju aldrig kunna uppfatta så mycket av omvärlden via ljud som du och andra med synnedsättningar gör.

Men att folk inte har mer respekt för människor med olika funktionshinder är bara.. så märkligt. Det är ju inte bara människor med dålig eller ickeexisterande syn som råkar illa ut, det är människor i rullstol, människor med adhd eller som här hemma där vi har en kvinna med svår reumatism som folk ibland verkligen tränger sig förbi för att komma in på bussen före fast det är helt uppenbart att hon behöver få en sittplats. Jag blir så arg och trött på det. Jag menar hur svårt är det för mig som seende att flytta mig en halvmeter? Eller mig som gående att öppna en tung dörr åt någon som inte själv kan? Inte alls svårt faktiskt. Sedan finns ju problemet med att många inte visar uppskattning för vänlighet och hjälpsamhet alla gånger heller. Jag kan väl kanske inse att man inte orkar eller hinner säga tack varje gång någon lämnar företräde när man kommer med sin vita käpp men småsaker som att öppna dörrar eller som när jag är ute och springer och folk kallar in sina hundar så jag kan passera uta natt snubbla över kopplet, jag säger alltid tack. Samma sak när jag cyklar och ringer på ringklockan och gående lämnar plats. Självklart säger jag tack. Att få höra det gör ju att man tycker att det känns bra och man gärna gör det nästa gång också.

Attans det där med vm då men du kanske får chansen att vara med och spela upp er? Det är ju inte fy skam det heller.

2013-11-13 @ 13:42:54
URL: http://uppfortsomfan.blogg.se
Postat av: Erica

För mig känns det självklart att veta vad den vita käppen är för något. Segt då folk inte förstår och gör det krångligare än vad det behöver vara för dig och andra synskadade. Det med ljudet visste jag dock inte. Coolt.

2013-11-13 @ 20:33:53
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: Följ vår resa från tankar till färdigt hus

Vita käppens dag hade jag ingen aning om faktiskt!

Bra idé med podcast!

I mitt jobb har jag arbetat med synskadade, så jag vet hur viktig den där vita pinnen är. (Eller ja, jag är ju inte expert på det). Blir också ganska sur när jag ser folk som inte flyttar på sig, TROTS att de ser att de kommer med pinnen, USCH!

2013-11-14 @ 15:58:01
URL: http://motdromhuset.blogg.se/
Postat av: Helena

Det är förvånansvärt att folk inte respekterar den vita käppen bättre. Tror att det handlar om både okunskap o nonchalans. ingen dum idé att starta med en podcaster.

Ha en skön helg!

2013-11-15 @ 22:23:16
URL: http://helenassota.se
Postat av: Jessica

sv' Åh tusen tack! :) Dagen blev hur bra som helst verkligen, även krogdebuten var toppen haha :D

Somnar definitivt bättre än förr iallafall, tur det!
Nej, jag har inte varit i Tegera något i år faktiskt :)


Åh, vad intressant att ni funderar på en podcast om det, skulle tycka det var superkul! Skulle absolut lyssna :D

Hoppas allt är bra med dig, kram

2013-11-16 @ 19:30:19
URL: http://jessicasellstrom.blogg.se
Postat av: Lisa Stedt

Så bra skrivet Johan! Det är mycket man undrar men som man inte vet hur man ska fråga om. Jag skulle absolut lyssna! :)

2013-11-19 @ 18:24:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: