Ett farväl till kvalserien

Tid: 10:24:52
Datum: 2014-04-16
Kategori: Leksand

För drygt en vecka sedan var den här. Sista omgången av kvalserien 2014. Sista omgången för kvalserien, någonsin.

efter denna omgången gick serien i graven, i alla fall för några år framåt. Vi får väl se vad som händer och sker om några år, när man utvärderar det nya systemet som ska införas nästa säsong och som i korthet kommer innebära att det blir betydligt svårare för de Allsvenska klubbarna att ta sig upp i SHL. Upp och nedflyttning kommer att ske genom playoff i bäst av sju matcher, ungefär som SM-slutspelet, istället för som nu, en serie där alla sex lagen möter varandra en gång hemma och en gång borta. Hela upplägget finns att läsa på SHL.se.

Här blev det hursomhelst en spännande och rafflande avslutning av serien. ett mycket värdigt avslut av densamma. Aldrig tidigare har fyra klubbar haft chansen att ta den sista SHL-platsen inför sista omgången. Örebro blev ju redan klara för SHL i omgång åtta, men där bakom hade vi Rögle på 14 poäng, Djurgården på 14 poäng, Malmö på 12 poäng och AIK på 11 poäng. Förutsättningarna var glasklara.

För AIK:s del var det tre poäng som gällde. Inget annat. Man var dessutom tvungna att vinna med minst fyra mål. samtidigt var Västerås tvungna att slå Djurgården på Hovet och Örebro var tvungna att slå Malmö hemma i Behrn arena. Då skulle AIK, trots allt, nå SHL igen, på 14 poäng, samma som både Rögle och Djurgården, men med bättre målskillnad. Ju större förluster för Rögle och Djurgården, desto bättre för AIK, som då inte skulle behöva vinna lika stort.

För Malmös del gällde det att först och främst slå Örebro i ordinarie matchtid. samtidigt skulle AIK slå Rögle och Västerås slå Djurgården. Då skulle man ta SHL-platsen på 15 poäng, 1 före både Rögle, Djurgården och AIK.

För Djurgårdens del kunde man t.o.m. förlora i ordinarie matchtid, om Rögle också gjorde det och dessutom förlorade betydligt större än Djurgården. Dock inte i sudden eller straffar, om Rögles match mot AIK också gick till sudden eller straffar. Rögle hade nämligen bättre målskillnad än Djurgården, så vid lika antal förlorade poäng i sudden/straffar skulle Rögle ta SHL-platsen, om inte malmö storsegrade mot Örebro, för då skulle Rödhökarna ha chansen att gå om både Rögle och Djurgården på målskillnad. Då hade alla tre lagen stannat på 15 poäng. Detta hade dock inte gällt om Rögle och Djurgården båda två vunnit i sudden/straffar. Då skulle de klättra upp på 16 poäng och då spelade det ingen roll hur stort Malmö vann, man skulle ändå bara nå 15 poäng. Vid seger för Djurgården och förlust för rögle skulle saken vara klar. Vid seger för båda klubbarna, men med betydligt större seger för Djurgården än för Rögle skulle saken också vara klar. Då skulle DIF ta det på målskillnad.

För Rögles del gällde egentligen samma förutsättningar som för Djurgården. Skillnaden var bara att man hade ett något bättre utgångsläge, eftersom att man stod på +1 i mål jämt mot Djurgården.

Så, en liten, liten fördel Rögle inför sista omgången. Hur gick det då? Ja, såhär slutade det:

Örebro - Malmö 0-4
Rögle - AIK 4-3
Djurgården - Västerås 6-2

Malmö gjorde vad man skulle. Örebro ställde upp till 100% ungefär 10 minuter in i matchen. Sedan slog man av på takten litegrann och det var kanske inte Malmös svåraste seger i klubbens historia. Unge Johannes Jönsson fick dessutom chansen mellan stolparna och gjorde det generellt sett bra, även om han fick släppa 4 puckar förbi sig och Pontus Sjögren i Malmökassen fick hålla nollan. Malmö slutligen alltså upp på 15 poäng.

Det spelade dock inte jättestor roll, för kampen skulle stå mellan Rögle och Djurgården.

Djurgården rivstartade på Hovet, inför, så klart, fullsatta läktare, 8094 åskådare. eller ja, egentligen var det Västerås som rivstartade, för Christopher Mastomäki gjorde 0-1 redan efter 01:11. Sedan tog Djurgården över. Markus Sörensen stänkte in kvitteringen, bara minuten senare gav Jens Jakobs hemmalaget ledningen och innan perioden var slut hade David Lidström gjort 3-1 för Djurgården. i det läget var man i SHL, för Rögle hade samtidigt "bara" 0-0 mot AIK, vilket innebar att Djurgården stod på 17 poäng, mot Rögles och Malmös 15.

I andra perioden vägde det över ännu mer åt Djurgårdens håll. Jens Jakobs höll sig framme igen och gjorde 4-1 och bara minuten senare gjorde Henrik Eriksson 5-1. Det såg helt avgjort ut, för inte nog med det, AIK tog också ledningen mot Rögle, vilket innebar att Djurgårdens 17 poäng såg kassaskåpsäkra ut, liksom SHL-platsen.

Djurgårdsfansen njöt till fullo, men i tredje perioden vaknade Rögle och det skulle trots allt bli spännande. Tjugo sekunder in i perioden gjorde nämligen Christopher Liljevall 1-1 för Ängelholmarna. Mathias Tjärnkvist gjorde sedan 2-1 för hemmalaget, som då hade vänt på steken och plötsligt var uppe på samma poäng som Djurgården, 17, + att Västerås dessutom hade reducerat fram till 6-2 på Hovet. Det såg alltså ut att bli en målskillnadsaffär av det hela. I det här läget var Djurgården fortfarande tvåa i serien, men Rögle hade närmat sig ordentligt och var nu bara två mål bakom Stockholmarna.

När erik Martinsson sedan gjorde 3-1 för Rögle, då vaknade förhoppningarna på allvar i Linddab arena, samtidigt som publiken på Hovet började bli lite nervösa. Det som såg så klart ut efter två spelade perioder var nu inte alls så klart längre. Ett mål skillde lagen åt där och då.

AIK skulle dock hjälpa sina värsta rivaler mot en plats i SHL, för man gjorde nämligen 3-2 och sedan också 3-3. Hoppet släcktes då på nytt för Röglesupportrarna, de hela 5100 som fanns på plats i Lindab arena. Det är nog fler än på hela säsongen. Hemmalaget återtog dock ledningen, men tiden tickade iväg och samtidigt som Djurgården hade vunnit med 6-2 på Hovet innebar det att Rögle var tvungna att göra tre mål till och vinna med 7-3. Det gjorde man inte som ni ser ovan och Djurgården tog därmed alltså den sista SHL-platsen, i en tabell som slutade såhär:

1, Örebro 21p +11
2, Djurgården 17p +5
3, Rögle 17p +3
4, Malmö 15p -2
5, AIK 11p -2
6, Västerås 9p -15

Örebro vinner alltså serien i år igen, precis som man gjorde förra året. Då var det före Leksand, nu är det före Djurgården. Djurgården, som alltså tar den där andraplatsen till slut och faktiskt måste jag säga att det känns bra. Inget ont om Rögle och deras fans, men det är betydligt roligare att se Djurgården än Rögle i SHL. Hade Rögle hållt undan, då hade det dock varit så. då hade man förtjänat sin plats i svensk hockeys finrum, på sportsliga grunder, och inte med hjälp av några wildcards eller liknande, som var på tapeten då innan jul. nu snubblade man på mållinjen och tur var väl det, om man nu får säga så, för annars hade det varit tredje året i rad som playofflaget från allsvenskan tog klivet upp i SHL. Just Rögle gjorde det 2012, Örebro gjorde det 2013 och nu var Rögle nära på att göra det igen. man nådde dock som sagt inte hela vägen och därmed väntar Skånederbyn i Hockeyallsvenskan även nästa säsong. För AIK:s del blir det till att börja om i Allsvenskan och fansens raseri efteråt går inte att ta miste på. Var man euforiskt glada och stormade isen på Hovet 2010, då man tog klivet upp i Elitserien, då var man lika förbannade nu. Inte nog med att man åkte ur SHL, man hjälpte dessutom Djurgården, de absolut värsta rivalerna, upp. Jag tycker dock inte det är något att orda om. Klart AIK-fansen är arga och besvikna, men någon läggmatch fanns aldrig på kartan. det hade varit jättefel, enligt mig. Nu gjorde man vad man skulle och såg till att Rögle "bara" vann med ett mål, vilket alltså inte hjälpte, eftersom att Djurgården körde över Västerås på Hovet. efteråt har Ritorps ishall, som är AIK:s träningshall, vandaliserats och ledare inom AIK:s organisation har fått ta emot hot o.d. Jag tycker bara det är töntigt. Lägg ner för fan och fokusera på det som komma skall istället. nu är läget som det är, det går inte att göra något åt det. Nu gäller det för AIK att bygga en ny trupp till nästa säsong och då komma tillbaka och kanske ta en SHL-plats då, för den chansen kommer vara större än någonsin nästa säsong för de Allsvenska lagen, i och med det nya systemet.

Örebro behåller alltså sin SHL-plats och Djurgården tar AIK:s plats. Med det sagt tackar vi kvalserien för många års underhållning och spänning. det har helt klart varit varje säsongs höjdpunkt, det man har sett fram emot hela hockeyåret. Det har inneburit ett räknande till förbannelse på resultat oh tabeller, en spänning som riktigt har gått att ta på, euforisk glädje, en salig känsla som frambringade tårar, tårar av ren lyka, från 2013, den 30 mars, då Leksand tog klivet upp till SHL, har blandats med alla års obeskrivliga tomhet efter att tåget gått, utan Leksand, efter att racet varit kört, efter att man insett att en ny säsong i Hockeyallsvenskan nu väntar. Kvalserien har helt enkelt varit guldvärd och jag tycker det är så otroligt synd att den nu skrotas och ersätts av det nya systemet.

Tack för allt, kvalserien.

Kommentarer
Postat av: NICOLE

Jaha ajdå :( Killen blev inte så glad när LHC åkte ur slutspelet :/

SV Jaaa det är så underbart! :D Blir så glad när man vaknar på morgonen o solen bara strålar :)

Japp socionom, och sen offentligt förvaltning o ledning (båda i örebro). Sen 3 kurser! :)

2014-04-17 @ 10:45:06
URL: http://nnnnicolee.blogg.se
Postat av: danten89

Heja Örebro av dem lagen :)

Japp fettisdagen heter den ;)
Vad annars?

Härligt hörredu :)

Jag älskar att grilla fläskfilé i bit.
Åh så gott det är.
Saftas i munnen när jag tänker på det nu.
Haha.
Grillar du med fläskfilé? :D

Njae några dagar här eller där, kommer jag att vara ledig :)
That's it :P
Men det är okey för mig.
Jag får ju vara ledig nu och då istället.
Jag jobbar idag skärtorsdag och imorn långfredag.
Så jag får vara ledig påsken tex ;)

Glad påsk förresten.
Får du något påskägg i år? :)

2014-04-17 @ 13:05:50
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: Erica

Till och med jag som är noll sportintresserad har tyckt att det verkar vettigt med serier... ;p

2014-04-18 @ 16:01:41
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: Celine

- Haha nej då har vi verkligen inte samma smak när det kommer till böcker för jag älskar fantasy men har jättesvårt för deckare och thrillers haha :)

2014-04-18 @ 22:06:14
URL: http://celinelf.se
Postat av: Helenas Söta

Glad påsk!

Det är mysigt med en bebis i familjen:)
Ha det gott!

2014-04-19 @ 21:56:04
URL: http://helenassota.se
Postat av: Jessica

sv' Haha, jajamen! Jag är 95:a :-) Tar det som en komplimang att du trodde att jag var äldre ;-)

Ja, det är tråkigt när någon nära går bort. Vi stod väldigt nära varandra :-(

Hoppas du har en fin påskhelg :-) Kram

2014-04-20 @ 15:56:51
URL: http://jessicasellstrom.blogg.se
Postat av: sandra

Har inte följt kvalserien alls men är ju inte sådär jätte intresserad om det inte handlar om hammarby så ;)

sv: ja man ska verkligen tänka noga på vad man vill göra för tatuering för det kostar en massa och ta bort dem sen om man ångrar sig.

ja jag kommer nog också gråta mycket på begravningen, är bara 4 dagar kvar :(

2014-04-20 @ 19:16:40
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: Alice

Sv. Jaså är det högt tempo? Jag fick välja hur många veckor jag ville plugga varje ämne, allt från 9 veckor till 18 veckor tyckte de verka helt okej att man får välja helt själv :)

Jag är så jävla nöjd glad och stolt över att vi kom till sm final, att de skulle ta stopp där visste väl de flesta. Vi har ett frukansvärt bra lag men inte tillräcklig bra för att vinna i år. För mig och hela Värmland var det vinst nog att ta sig till final, just för att hela svenska folket dömt ut oss i förväg, där fick dem. De jag tycker är roligt är kommentatorerna i matcherna som pratar om saik som de vore omänskliga, överöste dem med positiv kritik och fick fbk att se ut som ett pojklag från förskolan :) PW som varit strålande under hela säsongen fick tyvärr ge upp, slutkörd. Puckarna gick ju rakt igenom honom.

Jag har alltid haft lite svårt för Stockholmslag, därför önska jag hellre ett Skåne lag upp i shl. Tycker dem ä så fula i borta klacken med, det är bara bråk när dem är på besök i Karlstad. Då syftar jag mest på AIK och Dif får sopa för det med. Tyvärr.
Hoppas du haft en trevlig påsk :)

2014-04-21 @ 21:18:40
URL: http://bompbomp.blogg.se
Postat av: Sessie♔ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

Det du skrivit om i detta inlägget förstår jag mig inte alls på, så det kommenterar jag inte utan låter andra som är insatt i det där göra det jobbet haha;)

sv: Ja du, det är, ärligt talat, inte så bra. Tack för att du finns och frågar, det betyder mycket. Men i nuläget väljer jag att hålla det för mig själv, som alltid annars. Men du har rätt i att det bästa egentligen är att prata, bolla tankar och funderingar med någon.
Just nu är det precis som du skrev det går inte berätta, hur mycket man än vill och försöker. Det är svårt att hitta de rätta orden. Jag vet så väl hur jag tänker, men när man ska få ut det då är det som om orden försvinner.

Kram


2014-04-22 @ 14:33:24
URL: http://sessie.se
Postat av: Sessie♔ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

Just nu har vi en tre, men jag får liksom inte en hemmakänsla i den, det är nog mest därför jag vill flytta haha. Så just nu vill jag inte designa i den eller göra om eller något. Vill börja med ett helt annat ställe.

2014-04-22 @ 16:00:10
URL: http://sessie.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: