Våren är här

Tid: 08:03:00
Datum: 2014-04-23
Kategori: Allmänt

Precis som vanligt såhär års så går det otroligt fort. Man hinner liksom inte med. Jag menar, det var ju vinter nyss? Plötsligt är gräset grönt, fåglarna kvittrar, träd och blommor slår ut, solen lyser och himlen är klarblå. Långa, härliga vårpromenader i det underbara vädret, där solen värmer som om det vore sommar, där någon klipper gräset och det luktar sådär nyklippt, där fåglarna sjunger i träden, vars blad på allvar börjar slå ut. Gruset har sopats bort från gator och trotoarer och tjocktröjan åker av, för det är så varmt och härligt. kilometer efter kilometer avverkas, några ligger i en slänt och solar, medan någon annan har plockat fram grillen och ska precis lägga på en köttbit. Alla synintryck, ljud, dofter och känslor blandas upp till en enda stor röra, en röra som både luktar, känns och smakar gott, en röra av vår. Mina damer och herrar, nu är våren här på allvar och det går inte annat än att älska det. Det påskväder vi hade i helgen, det var som rena sommaren. frukost och lunch utomhus och så de där långa promenaderna jag nämnde här ovan. Såhär års är livet bra underbart och det är helt otroligt vad vädret kan göra med såväl humör som utstrålning. Plötsligt känns höstens och vinterns gråa och dystra vardag med tjocka jackor, mössor, vantar och kängor väldigt långt bort. Mörka kvällar, regngråa dagar och bladlösa träd har snabbt bytts till raka motsatsen. Soliga fina dagar, ljusa kvällar och gröna träd. Bara att sitta med en kopp kaffe på en solig och varm balkong kan t.o.m. göra kurslitteraturen mer överkomlig. livet är kort sagt bra fint såhär års, eller vad säger ni?

på tal om överkomlig kurslitteratur så är det faktiskt inte långt kvar på kursen nu. Bara drygt en månad. Sedan är också den kursen avklarad. i samband med det har jag bott ungefär ett år här i min lägenhet. Ett år. Tiden går galet snabbt, den bara försvinner. Det var ju sommar nyss? Hösten och vintern har trots allt, trots alla grådassiga dagar, gått väldigt snabbt. Mamma förvånas ofta över att vi barn redan nu tycker att åren bara flyger förbi. Det gjorde man inte på hennes tid, säger hon.

Jag tror det hänger ihop med dagens teknik, att ständigt vara uppkopplad och anträffbar, och inte minst den stress som blir allt vanligare och vanligare i vårt samhälle idag. Jag är starkt emot den här stressen av att hinna med så mycket som möjligt, att hela tiden ha krav och måsten på sig själv, krav och måsten som egentligen ingen annan än du själv sätter upp. Samhällsbilden har visserligen ett finger med i spelet. Tempot i allting har skruvats upp och man "ska" hinna med så mycket som möjligt. Samtidigt som vi är medvetna om att vi borde stressa mindre vet vi att om vi inte hinner det här, ja, då kommer arbetsgivaren att titta snett på mig för att jag jobbar långsamt, så jag måste klara det här för att hänga med och behålla min plats på den hierarkiska stegen, den plats som jag har kämpat och slitit för att nå.

Till slut rasar man. Man rasar, faller, hårt. Sedan ligger man där och kan istället inte göra något alls. Jag har exempel där stressen har slagit ut hela kroppen, man blir som förlamad och kan bokstavligen inte ta sig ur sängen. Allt p.g.a. stress. Vem tjänar på det? Ingen. Allra minst du själv. så, min syn på det hela är att stressa mindre, ta hand om dig själv och våga lev. Du har bara en kropp, ett liv.

Visst går det att återskapa en trasig och sönderstressad kropp, men till vilket pris? Är det värt att pressa sig själv till bristningsgränsen, för att till slut trampa över den och kanske aldrig mer komma tillbaka till samma nivå igen? Nej, jag tycker inte det. då är det bättre att saker och ting får ta lite längre tid. Går inte det, om jobbet t.ex. kräver att du gör si eller så, ja, då får du prioritera bort något annat "måste" på din fritid, för att istället kanske bara ta en lugn kväll i soffan, en bra film, ett glas vin och en gosig filt. Ingen ser ner på dig för att du gör något sådant. tvärtom. Jag tror det är nödvändigt att koppla bort allt annat då och då, om man ska orka med långa arbetsdagar. Vad tror ni?

Vidare från dessa djupa tankar och funderingar till något mer lättsamt. efter att vi kom hem från Idre, ja, det kommer ett inlägg om det så småningom, var jag och föreläste på en skola här i Mjölby. Inte för skolungdomar, det var lite blandat folk där, men mer än en halvfull aula var det definitivt.

Jag var där för tre år sedan, då de hade en temadag om kommunikation i relation till olika funktionsnedsättningar. Nu pratade jag kort och gott om det jag är bäst på, att prata om mig själv och mitt liv, hur det är att leva med en synnedsättning i Sverige idag.

Jag började med att dra en kort men ändå känslosam bakgrund om mitt liv, med synförsämringar, ett psyke kört i botten, vändpunkten och tiden efter det, fram till där jag står idag, om jag får säga det själv, ganska stark rent psykiskt och trygg i mig skälv. Sedan kom jag in lite på mina studier, hur man använder dator och telefon när man inte ser, drog några basic vardagsknep, som hur man häller upp något i ett glas, hur man vet att det stekta köttet är genomstekt och klart när man inte ser osv. varefter jag kom in på orientering och förflyttning, hur man orienterar sig i trafiken när man inte ser något alls, hur man åker tåg, lär sig hitta och inte minst, hur man åker skidor. Publiken blev helt fängslad och lyssnade verkligen, vilket var jättekul.

Efteråt fick jag stora applåder och hon som höll i det hela sa att man hade varit helt lyriska efteråt, när de hade utvärderat dagen. Hon tyckte dessutom att jag borde ta mer betalt nästa gång, för nu har jag blommat ut till en riktigt bra föreläsare, tyckte hon. Jättekul att höra!

Vi fortsätter på det lättsamma spåret. i söndags hände sjukaste grejen på länge. Jag satt och messade på tåget in till stan. Då knackade en kille snett emot mig på knät och frågade om jag inte såg någonting? Jag svarade jakande, varefter han frågade om jag ville klippa honom. helt random. jag blev lite ställd, men han hade sett det på erik och Mackan eller vad det var, att de hade blivit klippta av en blind, och nu skulle han vilja testa samma sak. vi pratade lite om det, men jag var fortfarande lite observant, för det kändes inte helt bekvämt, troligtvis mest för att det där inte direkt är något som händer varje dag. Han ville ha mitt nummer, så vi kunde boka något, men det fick han inte. Jag fick dock hans nummer, som han först inte kunde, utan var tvungen att kolla upp på en annons på Blocket som han hade.

Vi pratade vidare längs tågresan och kom in på goalball. Jag berättade och förklarade litegrann vad det är och hur det går till. Han tyckte det lät ashäftigt och ville gärna komma och testa. Nu skulle han in till stan och träffa sin bror. brodern ringde precis där på tåget och när han svarade med "Toste", då asocierade jag direkt till en kille jag gick i samma klass med i mellanstadiets lillebror, för toste är ju inte så vanligt. Jag sa inget då, men när vi kom fram till Linköping kom hans bror precis och det visade sig mycket riktigt vara han som jag gick i samma klass med. vilket sammanträffande. Det stannade dock inte där, för i måndags dök han mycket riktigt upp på träningen, Toste. Jag hade varit lite skeptisk innan, för det har hänt förr att folk har tyckt att det låter häftigt med goalball och skulle vilja testa, men så dyker de aldrig upp. Nu gjorde han det och han tyckte faktiskt det var riktigt kul.

Med det minst sagt konstiga mötet rundar jag av det här inlägget, som blev betydligt längre än jag hade tänkt. Hoppas att någon iaf har orkat läsa hela vägen :)


Kommentarer
Postat av: LIENE

sv: Haha ja finns dagar för allt.
Har redan glömt vad det var som var dåligt den där veckan, hehe, säkert något med matvanor eller bara humöret. Men det är bra nu. Hur är det med dig?

2014-04-23 @ 13:30:19
URL: http://lifefromwithin.blogg.se
Postat av: danten89

Yeah :)
Underbart :)
Med våååår.
Haha.
Värme, sol, mums.

Ja men all löser sig ;)
Det gör det alltid.
Annars får det fixa sig.

Jag bor typ precis intill Himmelstalundshallen, så har du vägarna förbi, hojta? ;)

Haha jo en officiell fettisdag och en i påskveckan, instoppad. :P

Japp fick ett påskägg i år med, blir aldrig för gammal, med massa gott godis :P
Fick du med godis i ditt?
Påsken var skön och go', men vill alltid ha längre ledigt ;)
Dudå?

2014-04-23 @ 16:26:39
URL: http://animalcity.blogg,se
Postat av: sandra

Åh det är så himla härligt att våren är här :) man blir så mycket gladare eller iaf jag blir det :)

sv: haha jo jag har lagt märke till det men alla kan ju inte vara intresserade utav allt :) Fotbollen är liksom min passion ^^

tack det hoppas jag med, skönt att man slipper jobba på morgonen i alla fall så man kan fixa sig i lugn och ro. Måste köpa rosor och så till kistan.

2014-04-23 @ 18:47:12
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: NICOLE

Yeay äntligen är våren här! Men ja som du säger får vi passa på o njuta nu för... vad händer nästa veckan haha?? blöö vill ha fint nu ju! och speciellt på min födelsedag (då det alltid är fint!)

SV Jajemen, champangefrukost, sen till skolan, prat i klassrummet o sen någon show sen är det utsprigning, courtage och vagnåk :D

Ja gud ja skellefte är helt klart bäst. Finns inte så mycket att sätta emot :) Varken med LHC eller LHF ;)

2014-04-23 @ 19:12:38
URL: http://nnnnicolee.blogg.se
Postat av: danten89

Jag prioriterar ju gärna en lugn kväll i soffan, framför en bra film eller naturdokumentär, istället för att stressa på fritiden med.
Visst jag gör ju hemmasysslorna med.. men det får ta sin tid :P
Speciellt nu som timvikarie.. så måste jag ju hela tiden omplanera osv.. om jag får jobb imorn osv..
Som i tisdags fick jag ju samtal att jobba på onsdag och då tog jag ju det :P

jaså? haha. Godis som är så gott :D
jag tar gärna lite, nej men mitt godis i ägget mitt är inte heller slut, för jag åt så mycket annat under påsken med :)

Vad händer i den kommande helgen då? :)
Hur ser din vår ut? ^^

2014-04-24 @ 13:15:33
URL: http://animalcity.blogg,se
Postat av: Jessica

sv' Ja, det är så himla skönt nu när våren kommer och det blir så fint och varmt väder!

Usch, ja det är inte kul sånt där :(

Men vad härligt! Jag hade en fin påskhelg jag med! Hoppas dina dagar fortsätter vara bra och fina :) Kram

2014-04-24 @ 16:44:14
URL: http://jessicasellstrom.blogg.se/
Postat av: NICOLE

SV Men tack!! :)
NJa jag fyller i början på näst,nästa vecka :)) Så förhoppningsvis drar det fula vädret bort nästa vecka och ersätts av det fina :D

Ja precis, efter utspringet. Det är nytt så vet inte riktigt hur det går till men vi går väl någon runda.

Jadå, eller mer roligheter. Klassen kommer ju hitta på lite saker, sen är det såpafotboll o skattjakt för alla 3or :) Det ser jag verkligen fram emot. Sen är det väl lite fester och så tror jag väl :)

2014-04-24 @ 16:59:31
URL: http://nnnnicolee.blogg.se
Postat av: Sessie♔ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

Den där föreläsningen du höll i hade jag mycket gärna vilja höra. Jag har inte läst din blogg från början, så jag har inte så stor koll på hur din bakgrund och liv ser ut. Men du verkar vara en stark person, som har kommit långt.

Haha, konstig fråga av en främling att ställa. Fast han kanske kände till dig, mer än du kände till honom. Seriöst av honom att han kom på träningen i alla fall. Hoppas han fastnar för det han också.

sv: Haha, ja men precis. Där gjorde du en bra jämförelse mellan ditt musikintresse och mitt fotointresse.
Själv är jag inte alls bra på ljus och så där, men jag kan tänka mig att det är skillnad mellan lurar och lurar. Jag måste införskaffa mig ett par nya, men jag är helt lost i vilka jag ska köpa.

Tack för din förståelse.
Kramar

2014-04-25 @ 14:25:38
URL: http://sessie.se
Postat av: LIENE

Tack :) men vill ändå bli frisk.

2014-04-25 @ 17:04:21
URL: http://lifefromwithin.blogg.se
Postat av: Celine

- Förhoppningsvis tar det inte allt för lång tid bara.

Det håller jag verkligen med om nu! Skönt med värme! :D

2014-04-26 @ 11:35:45
URL: http://celinelf.se
Postat av: Susanna

Håller med, känns som om gräset blev grönt väldigt plötsligt! Jag minns att det snöade första april så det var ju mindre än en månad sen!

sv: Nej, i Uppsala firar vi valborg sista april, tror traditionen är störst här i hela Sverige så därför får vi ledigt den dagen. Första maj är röd dag och fredagen blir klämdag så då blir det ju nästan som ett lov :)

2014-04-27 @ 23:33:10
URL: http://suslife.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: