Mitt livs bästa affär

Tid: 09:47:17
Datum: 2014-08-12
Kategori: Allmänt

Under det senaste året har jag gjort mitt livs bästa affär, utan tvekan. Jag pratar så klart om lägenheten. Vilket hole in one, vilken strike, vilken fullträff det blev.

Som jag har skrivit innan så letade jag lägenhet ganska intensivt här i Mjölby för drygt 1,5 år sedan. Jag var och tittade på totalt fyra likadana ettor som jag sedan köpte innan det gic i lås. Bland dessa ettor fanns även några andra lägenheter med på visningsschemat. Hursomhelst gick den dyraste av dessa ettorna då för 260 000kr. Den ligger högst upp, på sjätte våningen, i grannhuset, hade nytt och fräscht kök och egen tvättmaskin. ett toppenläge helt enkelt. Utgångspriset var 150 000kr. Det är siffror som vi ska komma ihåg här nedan...

...för min lägenhet köpte jag sedan, några månader senare, för 190 000kr. Detta var strax efter att Lisa, som jag umgicks en del med på gymnasiet, hade lagt beslag på en likadan etta i ett annat grannhus. Det var hon och jag som budade på den, men hon drog det längsta strået där. 205 000kr gav hon för den. Redan där kände jag att jag hade gjort ett vinnande drag, för min etta, som jag gav 15 000kr mindre för, var finare och fräschare tyckte jag, med bl.a. laminatgolv i hallen och köket, vilket hennes inte hade.

Såhär långt hade Lisa alltså en etta som hon gav 205 000kr och jag en etta som jag gav 190 000kr för.

tidigare i våras sålde Lisa sin etta. Jag visste inte att det var hon då, men av mäklaren som vi har haft nu, som var samma som hon hade då, fick jag veta att hon som sålde då i våras hade köpt sin etta för ungefär ett år sedan, då hon gav 205 000kr. Händelsevis råkade jag ju då veta att det var Lisa som köpte den, så jag lade ihop två och två. Nu hade utgångspriset på hennes etta satts till 225 000kr. Bara där hade hon alltså gått +20 000kr jämt mot vad hon betalade för den. Slutligen sålde hon den för inte mindre än 315 000kr, alltså +110 000kr på ungefär ett år. Det är en ganska skaplig förtjänst.

Jag hade alltså goda förhoppningar om att göra en god affär även jag, när vi kontaktade mäklaren. Han kom hit och värderade lägenheten till 250 000kr, alltså +60 000kr jämt mot vad jag köpte den för och 25 000kr över Lisas utgångspris i våras. Så långt var allt kanon.

Visningarna stundade, men tiderna för dessa tycktes inte passa folk särskilt bra, för första visningen blev en extravisning, drygt en vecka innan ordinarie visning, för en kille som inte kunde komma på de ordinarie visningarna. Han var från Stockholm och skulle börja plugga i Linköping. Så, det var bara att ge sig i kast med att städa och rensa ut lägenheten snabbare än vad som var tänkt. Killen var nöjd och var den enda som hade tittat på lägenheten efter första visningen, för då kom ingen. Inte en människa var här och tittade. Det var en klar missräkning och det kändes inte jättebra, så fint som vi hade gjort. Dagen efter kom dock en kille till som inte kunde komma på de ordinarie visningarna och på den andra officiella visningen kom några fler. Slutligen blev det en tredje extravisning för en tjej och en kille, som inte heller hade möjlighet att komma på de ordinarie visningarna. Totalt sett blev det alltså fem visningar och det känns inte som vi har gjort annat än att städa under de senaste veckorna. Fint blir det ju så klart, men jag kan inte förstå hur pedanter måste göra detta varje dag, det skulle jag aldrig orka.

Nåväl. Budgivningen kom igång och det började riktigt dåligt. Första budet landade på 200 000kr, alltså 50 000kr under utgångspriset och bara 10 000kr över vad jag gav för lägenheten.

Långsamt tickade det dock på och innan dagen var slut låg budet plötsligt på 300 000kr. Det stannade dock inte där. Dagen efter steg det ytterligare och stannade på 330 000kr, alltså 80 000kr över utgångspriset och 15 000kr mer än vad Lisa fick för sin etta.

Det såg ut att stanna där, men så kom en av tjejen och killen som var och tittade sista dagen in i leken som budgivare 4. Budgivare 4 och 1 fortsatte att buda på och jag trodde knappt mina ögon när priset steg till 350 000kr, 375 000kr, 400 000kr och slutligen stannade på smått ofattbara 425 000kr! Detta för en etta i Mjölby, där man för fem-sex år sedan kunde köpa en etta för 35 000kr. Kan ni ta in den ofattbara prisökningen? 35 000kr är bara 8,2% av slutpriset nu. Frågan är om kurvan kommer att peka uppåt i samma vinkel som den har gjort nu under de senaste fem åren, säg ytterligare fem år framåt? I sådant fall är vi uppe på linköpingspriser om bara några år. Faktum är att det inte är långt ifrån redan nu, beroende på var i Linköping du vill bo, så klart. En cityetta får du fortfarande ge mer än dubbelt så mycket för, en så stor cityetta som på 42 kvm skulle jag nog gissa skulle landa på runt 1,5 miljoner. Så ja, det är fortfarande viss skillnad på Mjölby och Linköping och det kommer det väl alltid att vara, men gapet har minskat avsevärt.

Jämför man då Lisa och mig så ser det ut såhär:

Utgångspris för ett år sedan
Lisa: 125 000kr
Jag: 125 000kr

Slutpris då
Lisa: 205 000kr (+80 000kr)
Jag: 190 000kr (+65 000kr)

Utgångspris nu
Lisa: 225 000kr
Jag: 250 000kr

Slutpris nu
Lisa: 315 000kr (+90 000kr)
Jag: 425 000kr (+175 000kr)

Vinst sedan köp
Lisa: 205 000-315 000kr (+110 000kr)
Jag: 190 000-425 000kr (+235 000kr)

Jag kan väl säga att all städning och allt slit nu innan och under visningarna känns ganska överkomligt med denna vinsten. det räcker med att säga att jag är mer än nöjd med detta!

Kommentarer
Postat av: danten89

Varför inte bara ta din egen summa och visa bara hur mycket du tjänade? Varför jämföra med din väns? Det framstår i inlägget som att hon hamnar i lite sådär dålig dager..
Faktiskt..

Stadshotellet tyckte jag såg gammaldags ut, undrar vad dem gjort för något där jag ? :P

Bara hört dig uttrycka dig så, "I min värld" :)

Jag gick på marknaden i flera timmar, dock är det augustifest i Norrköping denna vecka och då lär det bli mer marknad och mys =)

Har haft en fantastisk sommar vädermässigt och än är det varmt och klibbigt ute ju? :)
så underbart.

Varför provar man inget annat?
Jag gör det? :)

En hel höst framför oss nu då??=)

2014-08-12 @ 12:47:22
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: danten89

För att tydliggöra ännu mer för hur mycket du tjänade?
Liksom pengar är inte allt.
Hur mycket man än tror det, så räknas annat in i slutändan.

Sverige blomstrade väl rätt mycket på 90-talet, när man bara kunde slinka in på en firma, knacka dörr och säga hej har du ett jobb till mig och så började man med detsamma.
Det är många industri byggnader som där det jobbade typ 5-6 tusen människor på förr, där det finns några få små IT-företag idag och där jobbar bara knappt 100 personer. Hur många procent mindre personal är inte det? Än om industrin fick ligga kvar där och alla tusen jobbade där?

Jag älskar att prova nytt osv.
Med klimatförändringarna kommer vi bli tvungna att göra om i våra liv.

Här är det jättevarmt, trots en skur på förmiddagen.
Dem lovade ju varmt till i oktober, hur man nu ska tro på det? :)

2014-08-12 @ 13:19:08
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: Erica

Stort fett GRATTIS! Härligt när man går på vinst ju! :)

2014-08-12 @ 13:35:11
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: sandra

Kul att du gick i vinst!

sv: ja det håller jag verkligen med om. Man ser så mycket mer när man går runt istället för att åka buss/tåg. I London finns det ju så mycket och kolla på också :) Hann ju inte se allt så kommer nog åka dit någon gång igen :)

Jag hade det toppen i Grekland! Vi var på ett ställe 45 minuter med buss från Kreta :) stället hette Youpolis (vet inte hur det stavas) :P

2014-08-12 @ 18:06:04
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: LIL' BABUSTYLE - Photographer with big dreams

Det där var alldeles för mycket siffror att hålla reda på för att jag skulle förstå något... Haha. Jag kan ingenting om köplägenheter. Vi har hyresrätt. Men förr eller senare ska jag ha min egna lägenhet, men då kommer jag nog också ha hyresrätt. Kommer nog aldrig ha råd med att köpa en lägenhet, haha!

Svar: Tack så mycket! Jag gillar att skriva texter som andra kan känna igen sig i och kunna lägga egen bakgrund i. Jag har alltid gillat att skriva sådana texter, förr var det mer i dikter. Men nu har det förvandlats till vanliga texter istället.

Yes, jag älskar hockey! Är inte så jätte insatt i det, då jag bara gillar slutspel i princip. De andra matcherna är inte samma sak, det är mer tryck och härligt folk när det är slutspel. :)

Jaha, okej.. då förstår jag hur du kände igen sig. Det var tråkigt att höra! Jag är också bra på att dra mig undan människor. Kan vara därför jag i princip är ensamvarg. Har inte så många vänner och är mest för mig själv. Jag stöter bort folk som kommer för nära och jag är rädd för relationer. För jag har alltid lyckats sabba det på ett eller annat sätt. Jag har också varit tillsammans med en person som jag aldrig träffade, som jag bara pratade med via mail och msn. Det var en befrielse för mig då jag inte är mycket för att träffa nya människor. Men det funkade inte mer än ett år. Det blev för mycket för mig helt enkelt och vi gick skilda vägar.

2014-08-12 @ 18:07:41
URL: http://babustylee.webblogg.se
Postat av: NICOLE

Ja jäklar du, det var en vinst det. Härligt! =)

Haha att du tar med städningen där i slutet också ;D Men då behöver du inte göra det på ett tag då ;)

SV : Nejdå, men det var tre olika lager så rätt mycket i , men typ kokosolja, jordnötssmör, banan, kakao och massa sånt :) KOmmer mer utförligt men lite speciell förklaring här ..

Ja de är så gaaalet sötaaa, kan sitta hur länge som helst och titta på dem :)

Nä okej. Men hemmakvällar är bäst! Jag gillar att dansa men inte att dricka så jag brukar köra nykter dans :D
Men alltså.. jag har ju bott hemma jämt så mamma har ju gjort det ;D Och ja jag inser hur det låter men så är det liksom. Men jag kan väl skryta med då att jag nästan kan laga makaroner och att diskmaskinen är lite "min" zon ;)

Åh så gött :D Vi ska ut och äta sen, och så blir det att köpa godis till Ullaredsresan som sker på torsdag :D
Japp så får det bli! Men jag är hård där. tyvärr.

Tack detsamma! Eller får säga Ha en fin kväll istället :D

2014-08-12 @ 18:54:01
URL: http://nnnnicolee.blogg.se
Postat av: izabelle

Jaa prova froyo det var jätte gott , men dyrt för lite glass :)
Haha jag kan bli lite arg så slog till den utan att tänka och då la den av.
Exakt, blir sällan som man tänkt sej :)

2014-08-12 @ 19:58:52
URL: http://nattstad.se/izabellesss
Postat av: LIENE

Men oj, hur kan det kosta så mycket i Mjölby :O

2014-08-13 @ 08:40:54
URL: http://lifefromwithin.blogg.se
Postat av: LIENE

Förresten, min musik ligger uppe nu. Man kan både köpa och lyssna gratis :)
Ja, jag har sett Vetternrundan, fast inte när jag bodde i Motala men när jag bodde i en villa utanför Vadstena. Trevligt var det.

2014-08-13 @ 08:42:22
URL: http://lifefromwithin.blogg.se
Postat av: Sessie♔ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

Alltså förlåt, men det där är helt sjukt. Att bostadspriserna har rasslat iväg sådär på så kort tid är väldigt skrämmande. Tyvärr är det samma sak här. Lägenheterna blir bara dyrare och dyrare, även riktiga skitlyor:( Men jag får gratulera dig till de góa pengarna haha.

2014-08-13 @ 16:07:18
URL: http://sessie.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: