Äta bör man, annars dör man

Tid: 23:09:13
Datum: 2014-06-14
Kategori: Goalball

Äta bör man, annars dör man. Det gäller alla människor här på jorden.

Som elitidrottare gäller det dock att ha lite extra koll på vad man stoppar i sig. Det handlar inte bara om att äta för att bli mätt, det handlar om att äta för att kunna prestera på topp, samtidigt som man själv alltid är ansvarig för vad man stoppar i sig, om det skulle komma en dopingkontroll eller liknande.

Jag ska inte säga att jag är någon expert på området, det finns dagar då jag failar ganska hårt jag med, men det viktiga är att man håller det så upprätt som möjligt och att man äter i relation till träningen, planerar sina måltider i förhållande till när man ska träna och inte minst vad man ska träna.

Äta för att bli mätt kan nog alla. Mätt ska man givetvis vara även som elitidrottare, men att dra i sig en stor köttbit, klyftpotatis och bearnaisesås en timme innan ett intervallpass funkar aldrig. Det är dömt att misslyckas och du kommer aldrig kunna prestera på topp. Det kan jag säga redan innan du har testat.

Varför?
Svaret är enkelt. Maten är helt enkelt för tung och plockas inte upp av kroppen tillräckligt fort för att kunna göra någon nytta under träningspasset. Tvärton kommer proteinet och det feta snarare att göra mer onytta än nytta när du ska springa.

Både fett och protein är tungt och det tar ett tag för kroppen att plocka upp det. Tre-fyra timmar är det för protein om jag inte minns helt fel. Med andra ord är varken en massa fett eller en stor köttbit något bra alternativ innan ett intervallpass, men vad är då ett "bra alternativ"?

Allt är personligt, men i grunden fungerar människan på samma sätt. Med andra ord gäller detta för alla, även om det kan vara något man inte gillar. då får man helt enkelt byta ut det mot en likvärdig produkt. Ett ord räcker egentligen. Kolhydrater. En smoothie gjord på en banan, en kiwi och några deciliter vaniljyoghurt, + en skiva vitt bröd. Det brukar fungera väldigt bra för mig och ger mig väldigt bra energi under passet. Allt detta ger relativt snabb energi, men kommer inte hålla i sig överdrivet länge. Därför gäller det att äta i rätt tid innan passet, så att dippen inte kommer i början eller mitt under passet. Bättre då att den kommer mot slutet, för då är du ändå helt slut och om det absolut skulle behövas kan det räcka med lite druvsocker för att tillfälligt avbryta dippen. Annars går du på adrenalin och vilja den sista delen av passet.

Hur gör jag då detta? Hur vet jag när jag ska äta?
Ja, som sagt så fungerar alla på olika sätt. Man får helt enkelt testa sig fram, både när det gäller produkter och tid för intaget av dessa. Själv har jag kommit fram till att ovan nämnda smoothie och brödskiva bör intas ungefär två-tre timmar innan passet. Sedan kan man fylla på lite extra med en banan eller liknande en halvtimme innan passet. Sedan är det bara att kötta.

Direkt efter passet är det dock viktigt att få i sig något så fort som möjligt. När det handlar om konditionsträning är det i första hand påfyllnad av kolhydrater man behöver. med andra ord, ytterligare en banan eller liknande är utmärkt. Efter styrka behövs både kolhydrater, men först och främst protein. Tidigare körde jag med antingen ett kokt ägg, ett paket kidneybönor och senare en burk kvarg. Ägget ger ungefär sju gram protein. bönorna vet jag faktiskt inte exakt, men en vanlig burk kvarg ger ungefär elva gram protein. På senare tid har jag börjat kombinera en burk kvarg med en Goodlifebar. De finns hos Gymgrossisten och är riktigt bra. Lätta att ta med, ger väldigt bra energi och är samtidigt både goda och nyttiga. En sådan bar innehåller sexton gram protein, vilket alltså innebär att jag får i mig ungefär tjugosju gram protein direkt efter ett styrkepass. Det är en väldigt bra början. det räcker dock inte. Sedan gäller det att få i sig en rejäl måltid med kött, fisk eller kyckling, så snabbt som möjligt, allt för att kroppen ska bygga upp det man brutit ner under styrketräningen och dessutom bygga det nedbrutna lite större än innan. Går man riktigt långt, som Julian har börjat göra, han har blivit värsta träningsfreaket sedan han började träna med mig, går man in och kör med både proteinpulver och BCAA, för att bygga musklerna snabbare. Jag är dock väldigt försiktig med sådant, för någonstans har jag inpräntat i mig att naturliga produkter är det klart bästa. De som använder BCAA, proteinpulver och kreatin menar att de naturliga produkterna och det dagliga intaget av dessa inte räcker och att detta ska ge lite extra skjuts på vägen.

samma sak som efter ett styrkepass gäller hursomhelst egentligen efter ett intervallpass också. Då vill man ha energi. Mycket energi. En banan räcker en stund, men så snabbt som möjligt gäller det att få i sig "riktig mat".

Just det här jag nyss nämnde, att äta ordentligt efter ett tungt pass är nog något som de flesta är medvetna om att man ska göra, men egentligen är det lika viktigt vad man stoppar i sig innan och kanske t.o.m. under passet, allt beroende på vad man ska göra och när man ska göra det. Poängen är alltså att planera sin kost utifrån VAD man ska träna och NÄR man ska träna.

Jag tycker dock det är väldigt viktigt att poängtera att det är okej att unna sig ibland. Jag tycker inte man strikt ska hålla sig till vad och när man äter, dygnet runt, året om. Ibland är det okej att äta lite godis, ta en pizza, dra några iskalla öl en varm sommardag eller äta lite extra kakor och tårta. Så länge det inte blir för mycket och påverkar din träning, särskilt inte på en sådan här hög nivå, när det hela tiden gäller att prestera. Efter ett tungt styrkepass, efter att man ätit sin bar och sitt kvarg, åkt hem och ätit en rejäl måltid, då är det helt okej att ta en tårtbit som mormor bjuder på, det tycker jag absolut.

sammanfattningsvis kan man alltså säga att huvudpoängen med det här inlägget var att medvetandegöra vikten av att planera sin kost i förhållande till träningen, VAD man ska träna, NÄR man ska träna, för att kunna prestera på en så hög nivå som möjligt. Det underliggande budskapet var att var noga med din kost och vad du stoppar i dig, men hindra inte dig själv från att unna dig lite onyttigheter då och då.

Med de orden signar jag ut för nu. Imorgon är det inte mindre än fyra lägenhetsvisningar och på måndag åker jag ner till Malmö för några dagars extraträning.


Kommentarer
Postat av: NICOLE

Jag har för mycket kunskap för att inte bry om kosten.. usch så mycket jag tänkt på de :/ Men jag mår bra ändå såklart :) Jag har växt ifrån det mycket som tur är.

SV Haha jaa verkligen! :)
Jag ska jobba på en grill, samma som förra året. Inte det roligaste men det ger pengar.

Vi ska fara till Linköping, Stockholm och sen i höst blir det Ullared :D Ser jag framemot! :)

Ska du göra några resor eller utflykter? :)

2014-06-15 @ 00:04:36
URL: http://nnnnicolee.blogg.se
Postat av: anna

det är knepigt där där med kosten, mycket att tänka på, men ack så viktigt :)

svar: ja, det är faktiskt tre år! sjukt, men tiden går verkligen fort! :)

Det är det verkligen :)

2014-06-15 @ 11:30:13
URL: http://byannam.se
Postat av: Helena

Jag måste bli bättre att tänka på vad jag stoppar i mig. Problemet är att jag älskar sötsaker. Nu i sommar ska jag satsa på att äta mycket färsk frukt och grönsaker.

Vad har du för planer i sommar? Ha en bra söndag!

2014-06-15 @ 11:55:17
URL: http://helenassota.se
Postat av: Louise

Åhh där ser man :)

hoppas du haft en underbar helg ! :D kram

2014-06-15 @ 19:19:51
URL: http://liizes.com
Postat av: danten89

Det är sailor - dark raspberry :
så heter den :)

Ja precis då ska man leva loppan? :)

Jag tog den 13 juni 2008 en fredag, minns alla känslor.. att jag grät ut i mormors famn.. :P
haha.

Ja Rhodos saknar jag :D
Var ju där 2012.
All inclusive ;)
Var har du varit då?

Precis där finns mycket att göra och mycket mer att göra inom miljöel :)
eller? :)

2014-06-15 @ 23:13:12
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: Susanna

Låter bra att du har koll på maten haha :) Själv är jag inte så bra på sånt men önskar att jag var bättre. Har oftast svårt att äta alls så jag tar det jag känner för. Men visst hade det kanske varit nyttigare att satsa på en nyttig viktuppgång istället för att föräta sig på pommes frites ;)

sv: Tack så mycket! Ja flaket var roligt och utspringet var det coolaste någonsin, säkert just för att man sprang och man hade världens lyckorus!

Ja jag håller med. Min bästa vän bor 50 mil bort men hon gör mig så himla lycklig ändå (hon var här i helgen dock, himla nice). Och ja, jag har verkligen insett det senaste året - spelar roll hur många vänner man har om de ändå inte är äkta. Jag har två nära vänner på gymnasiet, innan hade jag flera men en tjej visade sig vara riktigt falsk så vi tre slutade vara med henne och "gänget" blev uppdelat.

2014-06-15 @ 23:39:28
URL: http://suslife.webblogg.se/
Postat av: NICOLE

SV Haha jag kommer föralltid längta tillbaka till studenten :) Underbara dag :)

JO, när jag gick i 7an så blev det lite för lite av kosten, dock anser jag att det var undermedvetet.. Gick ner massor och det var väl där det började. Men har alltid haft en väldigt bra familj så det gick inte längre än så men det kunde ha gått dåligt.

på senare år har jag haft väldigt stor koll på både ggott o ont men jag håller än på att finna den här balansen. Det är okej att äta FÖR jag tränar ju så mycket, eller?? :) Jag kanske inte ska förstöra det? Men jag tror jag har kommit en väldigt lång bit på väg nu, känns otroligt bra!! =)

Jo men jag säger till när jag far till Linköping :D Så får vi se!! :)

Men gud vad härligt :) :) Har ni stuga med, vad najs :) Det måste jag ha sen när jag blir äldre :)

2014-06-16 @ 11:12:43
URL: http://nnnnicolee.blogg.se
Postat av: Alice

Kost kan man prata om timme in och timme ut. Blir grön på det! För ett år sedan åt jag inte kolhydrater alls, förutom en liten påse naturgodis på lördagarna. Jag kunde inte äta det, fick ont i magen efterråt. Nu käkar jag långsamma kolhydrater, ska jag överhuvudtaget käka bröd måste det vara med över 90% fullkorn i. Havregrynsgröt till frukost de dagarna jag orkar ta cykeln till gymmet. Jag kör mina intervallpass cirka 3 timmar efter måltid, då jag helst vill äta direkt efter passet, antingen middag eller ett lättare mellanmål i väntan på middag. Väldigt sällan jag smockar i mig en köttbit och halvtimmen senare springer jag intervaller. Har redan den sämsta kondisen så det blir inte bättre av att ha tung mat i magen. Springer hellre på tom mage, eventuellt dricka aminosyror och l-glutamin 30 minuter innan.

sv. Alla har vi väl fått frågan av en kompis någongång. Om du får välja, vad behåller du helst? Synen eller hörseln? Jag vet aldrig vad jag ska svara. Blir jag döv kan jag inte lyssna på min älskade musik och blir jag blind kan jag inte se allt de vackra, till exempel fotbollen. Men som du säger, man lär sig hantera det också. Det tar väl ett tag att acceptera ödets väg bara.





2014-06-16 @ 12:10:54
URL: http://bompbomp.blogg.se
Postat av: Erica

Intressant inlägg! :)
Jag är absolut ingen elitidrottare och tränar inte så hårt, så jag brukar inte tänka så mycket på mat i samband med träning. Förutom att jag ser till att jag inte är hungrig när jag ska träna och inte har ätit världens största måltid innan, och sen brukar jag försöka få med mig en frukt eller nåt att äta efteråt. :)

2014-06-16 @ 12:27:38
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: NICOLE

SV Verkligen! Men nu är jag på banan igen så att säga ;D

Nej kanske inte.. men det hade nog inte blivit sämre heller, för då vet du hur allting går till. Man kan kanske leva ut mer men jag tycker att första gången räcker där :) Men det är ju ett tillfälle jag alltid kommer blicka tillbaka på med så mycket glädje :)

Ja precis. Tror inte jag tagit mig ur det riktigt än heller faktiskt :o Eftersom kunskapen fortfarande sitter kvar, jag har bara lärt mig leva med det, typ behärska det :) . Men jag har ju lätt blivit påverkad av det, men ja som sagt jag tar itu med det =)

Nä, men jag är vääärldens gottegris så jag har alltid tänkt att det är okej, och det är det ju. :) men ja som sagt handlar det om balansen :)

Jättekul :D

Haha nej kan tänka mig det! :) Samma gäller i min pappas pappas barndomshem som vi har som stuga, hur kul är det att vara där när man inte kan höras av med vännerna ;) Men på något vis har jag alltid uppskattat att vara där och ta det lugnt :)

Det är så skönt att komma iväg en stund :) Hoppas du haft en fin måndag :)

2014-06-16 @ 18:26:13
URL: http://nnnnicolee.blogg.se
Postat av: sandra

Själv brukar jag dricka en proteinshake efter träningen eller möjligtvis en banan för att sedan äta middag! :) fungerade för mig när jag tränade som hårdast!

2014-06-16 @ 18:47:37
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: Susanna

sv: Tack så mycket :)

Ja jag antar att det finns någon anledning. Men när vi läste om narcissistisk personlighetsstörning på psykologin i skolan tyckte vi att det stämde mycket väl överens med henne. Men det var väl lite så att hon hade lite starkare "status" i vårt kompisgäng medan jag var mer beroende så jag sa inte ifrån så mycket ifall hon sa något till mig. Men ja, hon har ju goda sidor också och vi hade mycket kul tillsammans.

Jaa hon bor i Skåne, jag bor i Uppsala (så nära Stockholm). Så det blir mest chattande och sånt men det kan ärligt talat vara skönt att få ha det så också, vissa saker är lättare att skriva än att säga och dessutom är vi varandra nära hela tiden med mobilen :) Fast det var ju kul att få krama henne för en gångs skull!

2014-06-16 @ 19:31:40
URL: http://suslife.webblogg.se/
Postat av: Helene

Mycket att hålla reda på. Men jag antar att man inte behöver vara så noga om man inte är på någon hög nivå och endast tränar för att "behålla det man uppnått". Igår tror jag dock att min kropp var ganska nöjd under träningen. Då hade jag ätit lax, torsk och potatis till lunch, ca två timmar senare en kiwi och ca 20 min senare tränade jag.

2014-06-17 @ 09:48:51
URL: http://helenesoderberg.blogg.se
Postat av: Hanna

Det där med mat är så sjukligt svårt innan träning. Jag har haft otroligt svårt med det. Vanlig mat i någon form är nästan uteslutet närmare än fyra timmar och kolhydratrik mat som pasta eller bröd är nästan värst. Försöker få i mig energin från frukter och lågfettsprotein i någon kombination. Det är det som ligger still bäst i magen på mig=p

Läsning är fint, verkligen. Jag tycker alltid lite synd om människor som inte läser. jag vet att dom inte anser sig sakna något men jag är så fasti att läsa att jag på något vis tror att dom saknar det ändå.. eller hur jag ska säga.

2014-06-17 @ 23:14:01
URL: http://uppfortsomfan.blogg.se
Postat av: sara

Vi fick huset den 2 juni och då började vi renoveringen direkt, så lite drygt två veckor har vi grejat! Och vi räknar med att vi flyttar in lagom till månadsskiftet, så inte så långt kvar nu! :)

2014-06-18 @ 09:22:04
URL: http://sarakarlson.blogg.se
Postat av: FrökenTV, bloggen om tv och film

bra inlägg, viktigt att tänka på.

2014-06-19 @ 13:15:58
URL: http://efji.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: