Första trippen till Malmö

Tid: 12:39:33
Datum: 2014-06-19
Kategori: Goalball

Nu är jag hemma efter några dagar i Malmö, med lite extraträning. LHIF har ju sökt pengar någonstans ifrån och i den ansökningen har vi bakat in ungefär sex resor ner till Malmö för min del, för att jag ska kunna få mer kvalitativ och direkt nödvändig träning för att kunna utvecklas till den nivå jag vill nå.

Jag kom ner i måndags, varefter det blev lite kaffe på FIFH innan det var dags för elitträning.

Det var zonefeel/kontrollfreak som stod på schemat. Zonefeel är en övning där det handlar om att hitta sin zon, hur mycket/lite man behöver ta i för att täcka den åt såväl höger som vänster. Kontrollfreak är en annan övning, där det handlar om att limma bollen, för att ge sina lagkamrater maximal tid för att de ska kunna göra vad de vill göra offensivt. I goalball är det ju nämligen så att man bara har tio sekunder på sig, från det att bollen tar på någon i det egna laget, tills den är över mittlinjen igen. Det går alltså inte att fumla med bollen, för då blir det straff. i kontrollfreak skjuter man tio-femton skott på händer och armar och lika många på benen, med syfte att limma bollen, alltså att den inte studsar iväg.

Det hela gick sådär för min del. Det är mycket att träna på där. Jag behöver dels bli snabbare. i vissa skott hinner jag knappt reagera innan bollen är förbi mig. Sedan behöver jag träna ytterligare på att gå rakt ut med armarna. Här hade jag en tendens att gå på armbågen, vilket gör att det tar längre tid för armarna att nå ut och längre tid i allmänhet för kroppen att nå ut. Risken är att bollen går under en, i armhålan, eller förbi en, där armarna hade varit om de hade varit helt utsträckta. På bensidan måste jag ligga mer framåtlutad. Jag tycker inte att jag har haft problem med det hemma, men nu hade jag det. Totalt sett behöver jag också bli mer avslappnad i min utgångsposition. nu är jag för spänd, vilket gör att jag hindrar mig själv litegrann. En muskel som är spänd kan ju aldrig spännas ännu mer. Däremot om den är avslappnad går det att spänna den i explosivitet, vilket är det som behövs när bollen kommer.

Jag var inte särskilt nöjd med min insats där och då, men träningen avslutades med en match, där jag bildade lag med Fatmir och Florim och efter en lite tveksam första halvlek, där motståndarna ledde med 3-1, ryckte vi upp oss och var faktiskt närmre en seger än vad dem var. 5-5 slutade matchen, men bröderna Seremeti pressade motståndarna riktigt hårt mot slutet med sin offensiv. En sådan rörelse i det offensiva spelet har jag nog aldrig spelat med. Ena stunden var fatmir vänsterback, i nästa stund var Florim där.

5-5 slutade det som sagt och jag får, trots min tveksamma inledning på träningen, säga att jag är nöjd med den.

Tanken var att sedan ha tre pass under tisdagen, men vi kom hem ganska sent efter träningen och med mina mått sett blev det riktigt sent innan vi lade oss, 23:45. Nej, jag är ingen nattmänniska längre. För några år sedan var jag det, men det är jag definitivt inte längre. Jag börjar nog bli gammal...

Hursomhelst ändrades planerna litegrann, så efter att vi sovit ganska länge blev det lite kaffe ute i solen hos Fatmirs föräldrar, innan vi åkte till FIFH, tog lite mer kaffe innan det var dags för goalball. Det blev ett kombinerat skott/försvarspass, där jag fick med mig en hel del bra tips och smådetaljer hem att träna på.

Vi värmde först och främst upp barfota, sprang på framdelen av foten, precis som man gör när man springer på stranden, detta för att träna alla de småmuskler som finns framme vid tårna, eftersom att man jobbar mycket på tå i ett goalballskott. Sedan gjorde vi några yogaövningar, mycket för att träna kroppskontroll och balans, men även lite styrka. "Krigaren", "Hunden" och "Ormen" var några av de övningar vi tog oss igenom. Därefter blev det lite box. när man slår hämtar man ju kraft från ben och bål, du slår aldrig bara rakt fram med armen. Det är samma sak i ett goalballskott. Man hämtar kraft från ben och bål, för att helt enkelt få mer kraft och tryck i skottet. Det har jag haft problem med innan. Huvudorsaken till det, till att mitt skott inte blir så bra i stort, kom vi fram till kan bero på att jag är för spänd. Jag måste slappna av. Inte förrän i sista avstampssteget ska kroppen spännas. Jag har varit medveten om att jag måste slappna av mer innan, dock kanske inte i vilken utsträckning det spelar roll. Här blev det så tydligt. så fort jag var för spänd var Fatmir och Stefan där och påpekade det. Hela tiden. Det behöver jag/vi ha här hemma också. Tyvär är det inte riktigt så alla gånger, så det är något jag får vara på Linda mer om. Man kan vara medveten om någonting, men att hela tiden ha någon som påpekar det, gång efter gång, med stor risk för att bli tjatig, tills det blir rätt, kan hjälpa väldigt mycket.

Det var som sagt ett mycket bra och givande pass och efter detsamma åkte vi och åt kebab chichi. Riktigt gott. Jag är inte mycket för kebab och liknande annars, men det här var riktigt gott.

Senare på kvällen blev det chill ute i parken med ännu mer kaffe, varefter soffan entrades för lite fotbolls-VM och ja, just det, lite mer kaffe.

Det blev ganska sent även den här kvällen, så dagen efter, igår, sov vi länge, varefter det blev en rejäl frukost innan jag tackade fför mig och åkte hemåt igen.

När jag kom hem mötte Julian upp mig och vi drog till gymmet för ett riktigt bra styrkepass. Julians bror var också med. Han har börjat träna nu och såhär i början tar det ju lite längre tid, när man ska förklara övningar, gå igenom smådetaljer som hur man ska ha fötterna, att ryggen alltid ska vara rak osv. Ändå har han relativt bra vikter, iaf om man jämför med vilka flugvikter jag hade när vi började träna. Det är en enorm skillnad mot nu. Jag minns att jag hade 15kg på överstötarna. Nu har jag 47-49kg. Jag hade 8kg i enarms bänkpres. Nu har jag 25kg. Jag minns att det kändes jättestort när jag nådde upp till 10kg i hantelryck med rotation. Nu har jag 22,5kg där. I vissa övningar hade jag t.o.m. bara ett kvastskaft, för att hitta rätt hållning och balans. En sådan övning som marklyft har jag t.ex. haft jättesvårt för. Att lyfta stången med benen, få rätt svank på ryggen osv. det har varit svårare än det låter för min del. Jag har gärna velat lyfta med överkroppen och har tyckt att ryggen har varit rak, fastän att den har sett ut som en ostbåge. Det tar tid att lära in, men nu sitter det. Julians bror var dock totalt slutkörd efter passet och jag gissar att han har ganska bra träningsvärk idag. Det har inte jag, så senare idag blir det intervaller, för imorgon är det midsommar och på lördag fyller jag, halvvägs till femtio. Oh my, tiden bara försvinner. Det är redan sju år sedan jag fyllde arton. Om sju år fyller jag trettioett. Lite åldersnoja kanske? Ja, det lär ju onekligen komma...

Kommentarer
Postat av: danten89

Ja det var så bäst! Älskar Harry Potter! :)

Jättesupergod :)
Du borde testa om du gillar cider ? :)

Då är du alltså två år yngre än mig? 91:a? :)

Grekland är väl det land jag vill tillbaka till.
Så snälla och gästvänliga och trevliga :)

Hur blir din midsommarhelg då?=)

Glad midsommar.

2014-06-19 @ 13:21:44
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: NICOLE

Hahah din åldersnoja!! Men förstår dig det är lite smått jobbigt ;) Men jag ser samtidigt framemot att åldras och se världen =)

SV Ja precis, bara att det tär lite mer på andra (alla vet inte hur man ska hantera det på en gång = mycket jobb med sig själv för att nå slutmålet). Tankarna är som du säger kvar ett tag, kanske rätt länge, men ju mer tiden går försvinner de (hoppas jag!)

Jag blir verkligen glad av dina kommentarer!! =) Tack (eller vad jag ska säga?) för att du skrev så, att de verkar som att jag kommit en bit. Kanske är svårt för dig att verkligen mena det men jag blev ändå glad, när man tänker så mycket på kost o träning är de skönt o lte befriande att höra!

Jo men visst ska det vara det! Och i stunden kan det ju vara värt , men det är just att skippa ångesten efter. Men det kan man inte bara säga och verkligen mena utan det krävs mycket jobb för det! Men ja, en bit på väg!! Snart är jag där =)

Tack detsamma :D Och ha en fin midsommar , och framförallt en bra födelsedag, det är du värd!! =) Du verkar så snäll du!

2014-06-19 @ 17:51:01
URL: http://nnnnicolee.blogg.se
Postat av: Louise

yoghurt glass :D

Veckan har varit så fullbokad och väldigt mycket jobbigt på jobbet men känner ändå att de är himla skönt med låååånghelg :D Va har du för planer i helgen? :)

2014-06-19 @ 21:38:40
URL: http://liizes.com
Postat av: Erica

Låter kul med Malmö och träning! :)
Är imponerad över vilka tunga vikter du orkar med nu. Du har kommit långt!

2014-06-19 @ 23:54:37
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: Alice

Då rekommenderar jag den baren, in i mikron och ät. Mycket godare när dem är varma. Goodlife har jag ätit en gång tror jag, alldeles för mycket socker i den för min smak, Men vill man ha snabb energi så visst fungerar de väl :) Qusetbaren 20g protein, 24g kolhydrater där 1g är sockerarter resten fibrer. 190 kcal/bar och priset är 25 kronor. Dubbelt så dyra som goodlife, men enligt värda det.

Jag vet inte, jag fick extremt ont i magen och började kallsvettas när jag åt kolhydrater, alltså i form av potatis, bröd och havregryn t.ex. Hade några vänner som körde LCHF samma period och en av dem fick också ont och hon sa att de var ganska vanligt. Något jag däremot blir upprörd över är trångsynta människor som alltid ska säga emot när man skriver om sin diet, jag vet inte om dem tar åt ssig och använder det som försvarsmekanism eller om dem verkligen tycker det är dåligt att vara noga med maten. Jag får fler som är emot mig än med mig när det gäller att dra ner på socker och snabba kolhydrater till vardags, skippa den smaksatta yoghurten och brödet till frukost och ät naturell yoghurt och ett ägg istället. Man gör enbart sin kropp en tjänst, inte mig eller andra.

ha en fin midsommar och helg.

2014-06-20 @ 12:20:38
URL: http://bompbomp.blogg.se
Postat av: Susanna

sv: Jaa det är väl så. Men jag blev så glad när två andra vänner också insåg vem hon "egentligen var" så att säga. Det var lite roligt för första dagen i skolan fjäskade hon såå mycket för två nya tjejer som började i vår klass haha. Men det får väl stå för henne - jag mår i alla fall bättre utan henne och hon kanske bättre utan oss då.

Ja, svengelska är ju ett bra språk :D
Morgonen var superbra! Istället för att spendera den med klassen man knappt kände så var jag bara med mina närmaste istället :)

2014-06-20 @ 12:46:16
URL: http://suslife.webblogg.se/
Postat av: Hanna

Åh härligt att du får den där träningen. Att utvecklas inom idrott är ju något av det bästa som finns!!

Att springa på framfoten är.. det skiljer sig säkert från person till person men jag är frälst och fast. För någon månad sedan hade jag mina vanliga bra löparskor och promenerade rätt långt och sprang en kortare runda, allting sammanlagt var mellan en och en halv och två mil.. efteråt var jag trött i fötterna, kände lite värk i hälarna och framförallt hade jag ont i min diskbråcksrygg. Någon dag senare tog jag mig ungefär samma sträcka under en dag med en löprunda och en långpromenad, skillnaden var att jag använda mina barfotaskor utan uppbyggd häl och framfotslöpning och gång. Inte ont någonstans. Så för mig är det... typ det bästa som hänt min löpning=p

Jadu, det där med kostnad i förhållande till vad jag får ut av det är en svår balansgång. Jag behöver bli lite bättre på att överväga ibland.

2014-06-20 @ 17:03:30
URL: http://uppfortsomfan.blogg.se
Postat av: NICOLE

Sv Ja visst är det! Men det är en gåva, och jag ser SÅ framemot att se vad livet har att erbjuda =) Det kommer bli så bra så!!

Ja verkligen! När det var som värst för mig var det min mamma som "skakade" om mig ell vad man ska säga och då tog VI tag i det, för jag tror det blir många resor värre om man ska igenom en sådan sak på egen hand! + att man tänker inte alltid hela vägen (kanske också därför man hamnar där..)

Det är just det jag menar, när man kommenterar andras bloggar är det klart en del slänger ur sig meningar och ord bara för att låta snäll och av välmening men jag märker nog att du är seriös =) eller vad jag ska säga hehe :) Jag är inte heller sån som bara skriver, eller säger. Menar man det inte kan man ju lika gärna skriva eller säga något annat, så är det ju! Dock många som behöver lära sig utav det.

Vad bra :D Hoppas vädret varit någorlunda och att ni har det toppen!!

2014-06-20 @ 20:06:57
URL: http://nnnnicolee.blogg.se
Postat av: NICOLE

Grattis på 25årsdagen!! :D Ha en fantastisk dag!

2014-06-21 @ 12:14:33
URL: http://nnnnicolee.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: