Trötthetsdagbok

Tid: 18:52:46
Datum: 2015-04-06
Kategori: Allmänt

För ett tag sedan läste vi en kursbok om ett kvalitativt forskningsprojekt, där författarna gick igenom hela sitt projekt om trötthet och sömn. Man fick följa hela processen från grunden och det var väldigt intressant tycker jag. Senare blev den tråden den klart hetaste i våra efterföljande gruppdiskussioner.

En del av förstudien som forskarna gjorde i projektet var att skriva "trötthetsdagbok".
när känner du dig trött?
Varför känner du dig trött?
Vad gör du när du blir trött?
Är det olika typer av trötthet du upplever?
När på dagen blir du oftast trött?
Är det skillnad på när du jobbar eller är ledig?
Hur skiljer sig åtgärderna åt från när du blir trött på jobbet kontra på fritiden?

Det lät intressant tyckte jag, så jag bestände mig för att skriva en egen trötthetsdagbok under en vecka och här har ni den!

Veckan i fråga blev passande nog just den där veckan jag skrev om för ett tag sedan, då när det där stora och avgörande beslutet skulle fattas, varför sömnen just under den här veckan inte var vad den borde vara...

Måndag 16/2
Var inte trött natten till måndag. Hade sett på herrarnas slalom i VM och lade mig inte förrän 00:30, men somnade inte förrän 03:00. Låg och läste.
Hade satt klockan på 09:03, stängde av den och somnade om igen. Vaknade 10:15.
Träningen kändes tung och energilös, kom aldrig riktigt igång, vilket fortsatte när jag kom hem. Trots rejält med mat piggnade jag inte till, utan lade mig i soffan i 1,5 timme, läste kurslitteratur och somnade till litegrann.
Andra träningspasset för dagen kändes bättre, men väl hemma blev det mat och i säng redan 20:30, då jag somnade direkt.

Kände mig i stort alltså trött hela dagen, troligtvis beroende på alldeles för lite sömn, totalt drygt sju timmars sömn under natten, och rubbad dygnsrytm. Åtgärderna blev att ligga i soffan under eftermiddagen och lägga mig tidigt på kvällen.

Tisdag 17/2
Vaknade 01:05 och kunde inte somna om. Låg och tänkte på lite av varje, hockeyn, träningen, den kommande våren m.m. Somnade om runt 05:30, efter att ha läst både skönlitteratur och kurslitteratur.
Vaknade 10:30 och satt sedan större delen av dagen framför datorn, inte alls lika trött som dagen innan. Kunde t.o.m. fokuserrat ta mig igenom en del av kurslitteraturen.
Gick och lade mig 22:30, efter att ha pratat med FK för landslaget om ett väldigt viktigt kommande beslut. Kunde inte släppa de tankarna, vred och vände på mig, samtidigt som tankarna for runt i huvudet, vägde för och emot gällande beslutet.

Varför jag vaknade mitt i natten vet jag inte, men det är inget ovanligt. Vissa nätter blir det så och vaknar jag då till ordentligt, då brukar jag ha jättesvårt att somna om igen och det hade jag ju också här. Totalt nio timmars sömn, men återigen en sönderhackad dygnsrytm, vilket här dock inte verkade påverka mig nämnvärt under dagen.

Onsdag 18/2
Gick upp 01:20 och satte mig vid datorn. Lade mig 02:30 igen, somnade 03:30.
Hade satt klockan på 08:03, stängde av och halvsov till 09:30. Gick upp och kände mig inte alls lika trött som i måndags.
Träningen gick bra, men framåt eftermiddagen började jag känna mig trött. Tog då lite kaffe och satte mig i soffan och läste kurslitteratur.
Tröttheten satt dock i och trots mat på kvällen föll ögonen nästan igen av trötthet. Jag lyssnade klart på hockeyn och direkt efteråt gick jag och lade mig. Somnade på ca 10 minuter, strax efter kl. 22.

Precis som natten till måndag kunde jag inte somna, gick upp efter att ha försökt sova i tre timmar, somnade till slut ytterligare två timmar efter det. Sex timmars sömn, mindre än natten till måndag, men ändå inte alls lika trött som då, iaf inte till en början. Framåt eftermiddagen kom trötthetenn, vilken motverkades med kaffe, som dock inte hjälpte, så det blev en relativt tidig kväll igen, sommnade då direkt, precis som under måndagskvällen.

Torsdag 19/2
Vaknade 02:40 och tankekarusellen satte igång igen. Kunde inte somna om förrän 06:00.
Stängde av alarmet 08:03 och sov på nytt innan jag hade lagt huvudet på kudden.
Vaknade 10:20, gick upp på en gång, åt en snabb frukost, packade väskan och åkte in för att träna.
Träningen gick bra och jag kände inte av tröttheten alls under passet, inte alls på samma sätt som jag gjorde under måndagen.
När jag kom hem runt 14:00 blev det mat, medan tröttheten började smyga sig på. Lite kaffe under en filt i soffan, tittandes på skidorna fick det bli efter maten.
tröttheten gav sig dock inte, trots två koppar kaffe. Inte förrän sambon kom hem senare på kvällen, runt 17:45, släppte det litegrann och under kvällen var jag inte alls lika trött som under eftermiddagen. Inte heller var det lika mycket tankar kring det viktiga beslutet, vilket var väldigt skönt.
Lade mig kl. 22:00, somnade 23:30.

Precis som natten till tisdag vaknade jag här mitt i natten och kunde inte somna om. Då vaknade jag efter ungefär 4,5 timmars sömn, ganska exakt samma tid som här. Somnade då efter 4,5 timmar, nu efter 3,5. Totalt drygt åtta timmars sömn, dock på nytt sönderyckt. Precis som under onsdagen kom tröttheten smygandes framåt eftermiddagen. Jag försökte återigen motverka det med kaffe och att vila i soffan, men det hjälpte inte. Var jätetrött där ett tag, men framåt kvällen släppte tröttheten igen.

Fredag 20/2
Sov hela natten, vaknade 05:30.
Låg och läste i några timmar, gick upp 09:00. kände mig pigg och utvilad, trots bara 6 timmars sömn.
Åt frukost och fixade lite här hemma, innan jag lade mig i sängen kl. 10:20 för att läsa kurslitteratur.
tröttheten smög sig på och jag somnade då och då till, innan jag gick upp vid 12:40. Åt litegrann, drack lite kaffe och satt vid datorn, men kände mig fortfarande trött, seg och nästan lite hängig. Allmänt nere helt enkelt. Inte alls lika mycket tankar som tidigare under veckan, men de fanns hela tiden med där i bakhuvudet och lämnade mig ingen ro.
Åkte till mamma och pappa för att fira pappa, frös lite till en början, men efter rejält med mat och tända ljus i vardagsrummet kändes det bättre. Att jag frös och kände mig nere kan kanske ha berott på lågt blodsocker, men tycker att jag hade ätit bra innan jag åkte, närmre 2000 kcal.
Tröttheten försvann under kvällen, kanske delvis tack vare två koppae kaffe.
Kom hem 23:40, satte mig vid datorn en stund, utan att känna mig det minsta trött, ungefär som back in the days under mina tonår, när jag satt uppe halva nätterna om jag kunde.

Bästa natten hitills under veckan. Sov oavbrutet i sex timmar. Visserligen för lite för att vara jag, men ändå helt oavbrutet med en hyfsad dygnsrytm, vilket är positivt. Tröttheten smög sig dock på efter att jag varit vaken i drygt sex timmar och sedan kände jag mig seg hela dagen, trots att jag låg och vilade, åt och drack kaffe. Under kvällen släppte tröttheten på nytt och när jag var hemma från mamma och pappa var den som bortblåst.

Lördag 21/2
Lade mig 00:40, somnade relativt snabbt.
Sov hela natten, utan att vakna, vaknade först 09:03.
Gick upp 09:30, åt frukost, fixade här hemma och sedan slog tröttheten till.
Blev jättetrött, seg och energilös bara dryga timmen senare, så innan Julian kom och hämtade mig innan träningen lade jag mig en stund i soffan och somnade till litegrann.
kände mig fortsatt seg, trött och energilös på plats i hallen, hade inte alls lust att träna, men när jag väl kom igång kändes det bättre, som det brukar vara, och träningen gick relativt bra.
Efteråt blev det hem för att äta lite, innann Albin och Louise kom.
Det blev en trevlig kväll, utan något som helst trötthetssymtom.

Ännu bättre natt än natten innan. Nio timmars oavbruten sömn med bra dygnsrytm, fint! Konstigt var det dock att jag bara en timme efter att jag gått upp blev trött och seg igen, trots så mycket sömn och trots frukost precis innan. Tröttheten släppte dock och sedan fanns inga tecken på trötthet under resten av dagen.

Söndag 22/2
Albin och Louise åkte hem strax efter midnatt, vi lade oss och somnade ganska snabbt.
Vaknade 04:55 och kunde inte somna om. Var sugen på att träna, kände mig väldigt motiverad för det, men jag låg kvar i sängen, läste och somnade någon gång runt 7.
Vaknade 11 igen och all träningsmotivation var som bortblåst. Hade inte lust att göra någonting, bara ligga i soffan hela dagen och titta på skidor.
11:30 masade jag mig ändå upp, åt lite yoghurt och en banan, varefter jag faktiskt lade mig en stund i soffan innan Julian skulle komma, för han blev lite sen mot vad vi hade bestämt.
Somnade nästan där i soffan, men Julian var framme och det var bara att åka in för att träna.
Det blev överlägset det bästa passet den här veckan. Kändes riktigt bra, massor energi i benen och jag sänkte mitt pers på 4km med 39 sekunder. Supernöjd!
Hemma åt jag, lite av en brunch, ett ägg och en dubbel portion gröt, dels eftersom jag inte åt någon vidare frukost, dels för att vi bara någon dryg timme senare skulle äta hos Liselott och Mats. Inga tendenser till trötthet.
Tröttheten kom istället när vi var på väg till Liselott och Mats, men sedan släppte den lika fort igen och jag kände mig inte alls trött under tiden där.
Inte heller när vi var hemma runt 21:00 var jag trött, så jag satte mig vid datorn och lade mig inte förrän 23:30.

Återigen nio timmars sömn, dock sönderryckt av ett två timmar långt uppvaknande. Inga större trötthetstecken under dagen, förutom innan träningen och en kort stund under eftermiddagen.

Sammanfattningsvis kan vi alltså se att jag oftast blir trött på eftermiddagarna om jag blir trött någon gång under dagen. Ofta uppträder detta ju sämre eller mindre jag har sovit natten innan, men så gott som alltid sker det under eftermiddagen, om det sker. Eftersom att jag i nuläget har ett så flexibelt liv som jag har, så åtgärdas det oftast med att antingen lägga mig i soffan eller sängen en stund, men även med lite kaffe, som dock inte tycks ha någon uppiggande effekt på mig. Ofta släpper tröttheten framåt kvällen igen, men det är märkligt att jag, de gånger jag vaknar mitt i natten, vaknar efter ganska exakt lika lång tids sömn. Det är ingen särskild tid, mer hur länge jag har sovit. Spännande!

Här har jag mest fokuserat på den trötthet vi vanligen förknippar med trötthet, men sedan finns det ju andra typer av trötthet, trötthet som uppkommer i stora folkmassor, efter att ha tagit in mycket nya intryck, trötthet i musklerna efter hård fysisk ansträngning, ja, u name it.

Låter det här som en kul grej, testa och analysera dig själv litegrann!

Kommentarer
Postat av: danten89

Japp en fin påsk hade jag =)

Du behöver inte ursäkta något för mig, förstår ju att det känns förbannat tungt ;P
Fy.
Men nu går ni upp igen nästa år? :)

Jo men påsk, jul och så vidare ska man väl fira?
Jag har kul de andra dagarna med, men inte som att man firar en högtid då ju?

Hur mår du annars då?
Fick du påskägg? :)

2015-04-06 @ 21:25:34
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: NICOLE

Jaa det lät intressant med en sådan trötthetsanalys :) Kanske skulle testa detta med :) Tänkte motverka att bli för trött imorgon eftermiddag på jobbet med att lägga mig tidigare ikväll =)

SV: thank you :D gamling :)
Ja vad mysigt :) Jag ligger nu här och undrar hur mycket godis det egentligen går i min lilla mage? Blir stenhård träning i veckan känner jag.. puh.

Nejdå det är ingen fara, för mig behöver man inte censurera med ord utan man ska säga det man tycker o känner :) Förstår att det är jobbigt!
Tyckte det var lite tråkigt att LHC nu for ut efter att ha haft överhanden i matchen menmen, även Henrik tog det bra som tur var :)

Precis, varmt men blåser oerhört kallt. Jobbigt. Men snart så =)

2015-04-06 @ 21:48:13
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Emelie Andersson

En sån dagbok skulle jag behöva haha ;)

sv: Ja det var en hel del i vagnen när jag skulle betala, men jag är så nöjd :D

Ja jag ska försöka, men det är svårt eftersom jag oftast har tänkt så om de andra också ;)

2015-04-06 @ 22:01:30
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se/
Postat av: danten89

Okey, ja det är väl en svår nöt att knäcka, men har man varit där nere och tagit sig upp, så vet man ju vad som krävs? :)
Finns ju i benmärgen i laget? :)

Jaså? Är det mest på grund av hockeyn, som du känner dig lite nere?

Jag mår fint, ska inte klaga egentligen.. :)

Jag fick påskägg :D

Har du något på g i veckan? Plugg?

2015-04-06 @ 22:09:50
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: Emelie Andersson

sv: ja jag kanske ska testa det ;)

Ja jag förstår vad du menar och det är så sant de du skriver :)

2015-04-07 @ 10:30:14
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se/
Postat av: Emelie Andersson

sv: ja det ska jag göra :) tack för tipset

2015-04-07 @ 16:39:09
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se/
Postat av: NICOLE

SV: Inbakade flätor eller som denna, så gör mamma dem :) Jaa det får du göra! Och när du har lärt dig får du lära Henrik. Han är hopplös haha

Jag är också en riktig analysmänniska, hur skulle jag annars klara samhällsprogrammet så bra ;P

Klart man ska =) Men nu blir det ett litet uppehåll. Gjorde (ännu ett par) nyttiga chokladbollar igår och de blev faktiskt riktigt bra =)

Så ni är inte med i SHL nu? Aj då :(

Nej det är ju segt att man vet att de kan ge ännu lite mer och vara lite bättre. För det är ju ett starkt lag allmänt sett. Men som sagt bra att ändå hämta upp så bra som de gjorde, SAIK är ju en nivå för sig.

2015-04-07 @ 16:59:08
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Erica

Intressant idé med att skriva ner sådär! :)
Kunde förresten inte låta bli att reagera på att ditt larm står på t.ex. 8:03 och inte 8:00, hehe. :)

2015-04-07 @ 17:28:14
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: Erika

Lät intressant att studera det sådär, fast jag är trött mest hela tiden tycker jag :)

2015-04-07 @ 19:33:42
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: Nathalie Tegelstam

- jag trivs jättebra i simhallen. Är jätteglad över att jag har de jobbet :)

2015-04-07 @ 20:31:28
URL: http://nathalietegelstam.com/
Postat av: Life of Johanna

Vad intressant, det kanske man skulle göra. Fast som småbarnsförälder sover man inte så mkt, så man vet varför man är trött haha

2015-04-07 @ 20:42:57
URL: http://lifeofjohanna.se
Postat av: Jessy

SV; Ja haha om man hade pengarna så! :) Ja men hur exakt menar du med konkreta handlingar haha? :)

2015-04-07 @ 20:44:22
URL: http://www.nouw.com/jessygunnarsson

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: