Elitidrottsskolan på Bosön

Tid: 22:25:16
Datum: 2015-12-02
Kategori: Goalball

Det har varit mycket att göra den senaste veckan. Förra onsdagen var det dubbla träningspass, i torsdags var det samma sak och i fredags åkte vi tidigt upp mot Stockholm och Bosön för en helg med Elitidrottsskolan igen.

Det blev en givande helg med många bra föreläsningar, bl.a. om antidoping, värdegrunder och träningslära med fokus på koordination.

Mest intressant var dock Sonia Elvståls, ni vet, hon som var med i Mot alla odds, inspirationsföreläsning. Riktigt bra får jag säga. Hon var med om en motorcykelolycka, där hon fick amputera ena underbenet, men det är, enligt henne själv, det bästa som har hänt henne. Svårt att tro kanske, men dessförinnan hade hon blivit mamma strax innan studenten och aldrig haft tid att leva. Det var långa arbetsdagar, varefter vardagens "måsten" skulle hinnas med där hemma. Stress, stress och åter stress med andra ord.

Efter olyckan fick hon upp ögonen för vad som faktiskt är viktigt här i livet. Hon metaforiserade det med en vas som man lägger stora stenar i. Stenarna symboliserar allt viktigt i livet, vänner, familj etc. Sedan häller man grus i vasen. Gruset rinner genom alla stora stenar och packar sig på botten. Därefter häller man finare sand i vasen, vilken rinner ienom allting och packar sig ännu mer än vad gruset gjorde. Sanden symboliserar alla småsaker i vardagen som tar ens tid och energi. tar man istället den aspekten först, alltså häller i sanden först, därefter gruset och sist stenarna, då får inte stenarna plats, för sanden, alla småsaker, tar all tid och all energi så att man inte hinner med det som är viktigt i livet. Hänger ni med?

ICA var också på plats under helgen och hade även en av sina kockar på plats som svängde ihop några enkla, men nyttiga, mellanmål som vi också fick smaka.

Idrottspsykologi med fokus på ACT (Acceptance commitment training) och livspusslet stod också på schemat.

ACT innebär i princip att lära sig acceptera negativa tankar och känslor, istället för att försöka tvinga bort dem och tänka positivt istället. Det handlar inte om att man ska vara negativ eller känna sig dålig, det handlar om att bara tillåta sig själv att ha de tankarna och känslorna, att acceptera att de finns där, men inte lägga någon vikt vid dem, utan gå in och göra det man ska göra oavsett vad som rör sig i huvudet.

Det finns en metafor för ovanstående, en bordtennismatch, där du står på ena sidan och de negativa tankarna och känslorna står på andra sidan. Slår de negativa tankarna och känslorna bollar mot dig som du hela tiden slår tillbaka, alltså att du försöker tränga undan det negativa, då kommer de fortsätta slå, för då är det ju roligt att spela. Om du istället bara står där, de negativa känslorna och tankarna slår boll efter boll, som alla går ut, då kommer de tröttna till slut, för då är det inte roligt längre. Det handlar alltså om att acceptera och notera att tankarna och känslorna finns där, men inte lägga någon vikt vid dem.

Livspusslet har vi pratat och diskuterat kring tidigare, men nu var det fokus på det man gör för mycket eller för lite av i vardagen. Vi skrev ner, klockslag för klockslag, ungefär, generellt, hur en vanlig dag, träningsffri eller inte, ser ut. Därefter konkretiserade vi åtgärder för det som vi anser oss göra för lite av. I mitt fall handlar det främst om att jag sitter vid datorn och gör fritidsgrejer istället för skolarbete, men även att jag bör bli bättre på att planera min mat, både vad som ska ätas och inköp. Hur jag ska åtgärda detta punktades upp ganska bra, så nu är det bara att ta tag i det, finns inga ursäkter längre...

En väldigt givande och bra helg, som avslutades på Arlanda, där vi provade klädkollektionen till Rio nästa år.

I måndags fick jag gå upp redan kl. 6, för jag var tvungen att träna tidit, eftersom att jag skulle vara i Norrköping 09:30. 08:45 var jag klar på gymmet och det kändes väldigt skönt kan jag säga!

Dagen i Norrköping var bra och givande och dagen avslutades med en träning, som inte blev som jag hade tänkt. Först var det bara jag i laget som kunde träna. Visst, sure, det gör inget, för då kan jag köra mitt offensiva nötningspass, mest tråkigt för de andra som halkar efter i utvecklingen, men taxin var jättesen, + att det var samåkning, så jag kom inte fram förrän 19:55. Jag skulle åka därifrån 20:30 igen. Nåja, tänkte jag, jag hinner köra intensivt en stund i alla fall. När jag sedan kom in i hallen hade Jennifer låst bollådan med det gamla hänglåset, det med kod. Hon var nog trött i torsdags, då det bara var hon och jag där, men konsekvensen av det blev att jag inte kom åt bollarna och fick köra utan boll. det var inte riktigt vad jag hade tänkt mig...

Igår var det väldit skönt med en chilldag. jag sov ut ordentligt och sedan kom syster hit för att hjälpa mig att rensa skjortor och T-shirtar, byta julklappar och fika. Det var nämligen sista gången jag träffade henne innan hon åker till Kläppen för att säsongsjobba i vinter igen. Så, lite sorgligt var det, men gott fika blev det och på kvällen blev det ännu mer fika, för då firade vi mormors syster som fyllde 75 igår.

idag blev det missförstånd i min och julians kommunikation, vilket påverkade träningen, men i eftermiddags var jag i vilket fall hos mormor, blev bjuden på både fika och mat, varefter vi åt på restaurang nu ikväll, för idag är det svärmor som fyller år.

Så ja, det har varit några minst sagt intensiva dagar nu, men jag kan iaf meddela att jag fick VG på den tenta vi hade för ett tag sedan. det hade jag inte riktigt väntat mig, så det var en glad överraskning utan några egentliga negativa inslag över huvud taget.

Kommentarer
Postat av: Amanda

låter som en väldig intressant föreläsning som du skev om!

sv: förändringar är det jag har absolut svårast för :/ Framförallt hastiga såna :/

förstår det :/

2015-12-03 @ 17:55:26
URL: http://amandacarlberg.se
Postat av: Jessica

Jaa, jag är ändå stolt att jag vågat skriva ut de, att man inte alltid är på topp. Hade det varit för bara ett år sen så hade jag absolut inte gjort de.
Du har helt rätt & tack för din kommentar!

Vad trist, snön här uppe har försvunnit lite men lite vitt är de fortfarande :)

2015-12-03 @ 18:26:37
URL: http://jessicaas.webblogg.se
Postat av: Alice

Mot alla odds var/är något av det bästa jag skådat. Längtade så jag sprack till varje avsnitt. Så sjukt impad av alla deltagare, och resten av världens befolkning med olika typer av handikapp också för den delen, vad de behärskar med. Jag tyckte mina 6 veckor med bruten arm var handikapp nog..

Ja Paris var / är jätte hemskt. Men de blir så förstorat, och all energi läggs på just den händelsen. Men jag satt själv uppe natten och följde live uppdatering på Aftonbladet, man blir tagen. Men folk har så lätt för att snöa in sig.

Här är det ingen snö så långt ögat kan nå. För några veckor sen var det lite. Det har även gått från minus 10 (början av november) till plus 7 om nätterna.

2015-12-03 @ 22:52:29
URL: http://bompbomp.blogg.se
Postat av: Jennysen

Låter som en givande helg! :)

Sv: Ja. Det är ju det. Det viktigaste tycker jag är att man kan balansera det och faktiskt tacka nej ibland! :)

2015-12-03 @ 23:01:40
URL: http://jennysen.spotlife.se
Postat av: danten89

Full rulle ser jag :)

vad skulle ni göra mera i Norrköping? :)
bara träning?

Ja men nu har Tissen det bra på andra sidan.. :)

Haha, ja du man bryter reglerna hela tiden inom vården.. tyvärr... man får aldrig ihop tiderna.. eller schemana..

Oj dricker du vinglögg? :P Jag dricker inte mer än 2,5%ig glögg ;)

Hoppas på snö snart :P
Men det är ju mildväder ute? :P

2015-12-04 @ 00:53:53
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: Emelie Andersson

sv: Ja precis, jag ska dit i morgon så då får jag kolla in den :) men det är den säkert. Har sett bilder så (a <3

2015-12-04 @ 02:20:09
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se/
Postat av: Carolina Thoor

Låter som om du haft en toppen helg. Ni åker ofta till Stockholm då ni ska på sådant här eller?

Sv; ja, nej jag fattar inte direkt vad grejen är med julkalendern iår. Ingen sammanhängande handling, inge skådespeleri utan en dokumentärsfilm :S jätte konstigt! No christmas feelings at all :(

Ja, det är jobbigt :( jag förstår att du inte ville att din katt skulle lida. Det ville jag inte att Nino (min kanin) heller skulle göra :(
Jag vet faktiskt inte varför medicinen inte hjälpte. Vi gav han genom en låtsas spruta som man har i badkaret som liten du vet och tog den mängd Nino behövde varje dag som vetrinären sade. Personen LOVADE att Nino skulle må bra inom någon dag, men hon ljög bara :(

Alltså.. Ja, om du tycker om sci-fiktions. Alltså boken handlar om ett par besynnerliga barn som har olika krafter. Det är väsenden som är efter dem och vill döda dem med mera. Du kan alltid läsa om första boken på min blogg. Jag kan skicka en direkt länk till dig i kommentaren:
http://knaset.blogg.se/2014/november/miss-peregrines-hem-for-besynnerliga-barn.html#comment

Skönt att höra att veckan har varit bra, även ifall att det inte är en vecka som du trott att det skulle bli :)

2015-12-04 @ 10:23:19
URL: http://knaset.blogg.se/
Postat av: NICOLE

Såna föreläsningar är så intressanta att lyssna på :) Och grattis till ditt VG! Himla kul :D
SV: men å det lät ju gott! Det ska jag se ifall jag också kanske ska göra då ;)
Ja vad bra då ibland gynnar det med en förändring :)

2015-12-04 @ 11:48:48
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Susanna

Intressant med det där ACT och bordtennisen. Sen är det kanske lättare sagt än gjort haha :) Men tror nog att det är viktigt ändå, för det är nog väldigt sant det där med bordtennisen!

sv: Haha absolut, skicka hit dem så ska jag slå in dem finfint! Haha nää, försöker ta slut på gamla papper! Köpte visserligen två nya, men på utförsäljning och inte julpapper :)

Ja jag tycker den hjälper mest. Förra blev jag typ väldigt instabil av, så kunde visserligen bli glad och hyper men sen så vänder det gång på gång hehe. Har gått hos psykolog ett tag också, sen det började "bli bättre" typ, ungefär 2-3 månader tror jag. Känner mig ganska skeptisk till det, men jag har alltid varit en sån som litat på medicin och sjukvård haha, många är ju tvärt om!

2015-12-04 @ 12:29:29
URL: http://suslife.webblogg.se/
Postat av: Jessica Högberg

Jobbigt att bollarna var inlåsta, men även hon är bara människa;) Gillar metaforen med pingis=)

2015-12-04 @ 14:23:15
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Postat av: Jen

Grattis till VG! Det där med ACT lät intressant, berätta gärna mer om hur du tycker att det fungerar när du har börjat applicera det på din träning :)

2015-12-04 @ 17:27:39
URL: http://www.sparkles.se
Postat av: Erika

Lät som en inspirerande föreläsning, det där med stenarna. Så sant!

2015-12-04 @ 19:31:02
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: NICOLE

SV skönt att du har koll på läget och snart är klar :D Va!!? Det är ju så mysigt och roligt att slå in :) Fast du kan ju alltid be affärerna slå in annars :D
Nä det är inte många som är positiva till den som jag har pratat med.. den är bra som dokumentär men inte till julkalender.
Så härligt när man får det sådär oväntat :) Då gjorde du riktigt bra ifrån dig!

2015-12-05 @ 23:04:55
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: NICOLE

SV: hehe jaa jag blev helt chockad när jag hörde det. Det kan ju inte ha varit särskilt härligt alls :/
Haha jahapp, ja men då får du stå ditt kast och slå in dem ;) . Ha en fin söndag & andra advent :D

2015-12-06 @ 10:54:03
URL: http://nwistrand.forme.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: