Det är det här man längtar efter hela året...

Tid: 20:53:10
Datum: 2015-02-23
Kategori: Leksand

Det är det här man går och väntar på hela säsongen. Februari-mars, när grundserierna ska sumeras, när SM-slutspelet drar igång, när kvalserier upp och ner från de olika serierna ska spelas och det ska bli klart vilka lag som spelar var till nästa säsong. Det räknas hit och dit på tabeller och resultat och det är helt enkelt ett paradis för alla hockeyälskare.

I synnerhet den här säsongen är det intressant, eftersom att SHL ska utökas till fjorton lag nästa säsong. Det innebär att lagen från Hockeyallsvenskan har en jättemöjlighet att nu ta steget upp till SHL.

Skulle lagen i SHL åka ur serien i år är det inget roligt alls. Nytt för i år är nämligen att jumbon och nästjumbon i SHL kommer att få kvala sig kvar genom en playoffserie mot ett Allsvenskt lag i bäst av sju matcher. Det innebär alltså att laget från Hockeyallsvenskan måste vinna 4/7 matcher mot SHL-motstånd för att ta steget upp. Det innebär också att SHL-lagen måste förlora 4/7 matcher mot Hockeyallsvenskt motstånd för att åka ur. Det kändes inte särskilt troligt att det skulle ske innan och i början av säsongen, men hos de klubbar som nu ligger i botten av SHL, Djurgården, Brynäs, Leksand och Modo, finns det garanterat ångestkänslor inför detta. För att möta t.ex. Rögle, Bofors eller Björklöven i bäst av sju är ingen barnlek och skulle man åka ur i år, ja, då är steget tillbaka väldigt långt...

Leksand såg ju ut att säkra sitt kontrakt tidigare i januari, när man först slog Brynäs i en ren nyckelmatch hemma i Tegera arena med 3-2. Det var den matchen pappa och jag var uppe och såg och Guters avgörande med 26 sekunder kvar, det är nästan obeskrivligt. Den segern följdes upp med ännu en nyckelseger på hemmaplan, mot Djurgården, och plötsligt var det fem poäng ner till Brynäs under sträcket, en skapligt skön känsla.

Sedan har det gått rejält utför. Förlust mot HV med 4-1, förlust mot Växjö med 4-1, förlust mot färjestad med 4-1, förlust mot brynäs med 4-1, förlust mot Luleå med 4-1, förlust mot Modo med 4-1 och förlust mot Örebro med 5-3. Sju raka förluster. Mot HV, Växjö och Färjestad var en sak, men mot Brynäs, när man hade chans att återigen rycka åt sig fyra poängs försprång. Då vände Brynäs 0-1 till 4-1 och passerade Leksand i tabellen. Sedan sköt Leksand 49 skott mot Daniel Larsson när man mötte Luleå på hemmais, men Larsson storspelade och Leksand gjorde ändå bara ett mål och förlorade med 4-1. Väldigt ineffektivt. Det var det även mot Modo, när man fick in 0-1 i en grötig situation framför mål, men där Modo sedan kunde kvittera i tredje perioden och sedan göra 2-1 bara minuter senare, varefter Leksand pressade på ordentligt för en kvittering, men där Modo istället, från ingenstans, fick in 3-1, vilket var ett rent turmål, en puck som gick på Leksandsskridsko och in bakom Alsenfelt. Det var också precis efter att Leksand missat helt öppet mål och kvittering fram till 2-2. Nu blev det istället 3-1 och Modo kunde vinna matchen. Tursamt för Leksand hade även Brynäs och Djurgården förlorat de här två senaste matcherna och det var således fortfarande två poäng upp till Brynäs över sträcket. När man får sådana här gratischanser, när Brynäs förlorar och det är så viktiga matcher som mot Modo, som man fightas med i tabellen, då måste man ta chansen. Det gjorde man inte.

I fredags var turen sedan slut. Då vann Brynäs lite överraskande uppe i Luleå med 0-3, efter att matchen stått och vägt vid 0-1, men där Brynäs fick det så viktiga målet och efter 0-2 kunde man avgöra. Samtidigt hade Leksand gjort det bra hemma mot Örebro, som man har slagit åtta av de nio senaste mötena lagen emellan. Ett lag som man alltså har haft väldigt lätt för, men istället för 1-0 fick Örebro tre relativt snabba enkla mål i mitten av första perioden och den uppförsbacken orkade leksingarna aldrig resa sig ifrån, trots att man fick 1-3 på ett riktigt höstlöv som signade in bakom Johannes Jönsson i Örebrokassen i slutet av den första perioden och att man reducerade på nytt i början av den andra, varefter man öste på för 3-3, men trots att man fick fyra minuters powerplay lyckades man inte få in pucken. Istället gjorde Örebro 2-4. Leksand reducerade visserligen på nytt i den tredje perioden, men Örebro kunde gå vinnande ur striden och nu var det fem poäng upp till Brynäs, med arton poäng kvar att spela om. Tungt, väldigt tungt.

I lördags blev man dock äntligen vinnare där nere i bottenstriden. Borta mot Växjö hade jag på förhand tippat noll poäng, men man fic in 0-1, en ledning man såg ut att hålla hela matchen igenom, samtidigt som Brynäs, Djurgården och Modo förlorade. Då hade det varit två poäng upp till brynäs igen, fyra upp till Djurgården och sju ner till Modo. I slutet av matchen missade man också att göra 0-2 och definitivt stänga matchen, men missade och istället kunde Växjö göra 1-1, en puck som fastnade på spelare framför mål och på något sätt hittade in bakom Jocke lundström i mål. Sedan kunde Växjö också ta bonuspoängen i sudden, så det blev bara en poäng för Leksand. Hade jag sagt en poäng borta mot Växjö på förhand hade det varit skitbra, men nu, när man hade tre poäng, tills det återstod två minuter av matchen, men bara fick med sig en, då känns det lite surt och nu är det istället fyra poäng upp till Brynäs, sex till Djurgården och fem ner till Modo, med fem matcher kvar att spela.

På tisdag gästar Örebro Brynäs och Modo tar emot HV. Där hoppas vi på bortasegrar. Sedan gästar djurgården Luleå och Leksand tar emot Skellefteå på onsdag. Där hoppas vi på hemmasegrar. Skellefteå är definitivt inget lätt motstånd, man leder serien, elva poäng före Växjö, och har nästan tagit dubbelt så mycket poäng som Leksand, men här på slutet tycker jag ändå inte att man har övertygat sådär jättemycket, så fortsätter leksand på samma inslagna bana som mot Växjö, då kan det räcka till poäng om vi har tur.

Tabellmässigt är annars det mest intressanta om färjestad ska krångla sig förbi något av lagen där framför och upp på en topp 6-plats, vilket gör att man slipper playin och går direkt till slutspel. Man är en poäng bakom HV, som just nu ligger sexa, efter en katastrofvecka förra veckan, när man tog 0 poäng på fyra matcher och hade en målskillnad på 3-24! Färjestad har varit en poäng bakom nu ett tag, men jag står fast vid vad jag har sagt innan, jag tror FBK tar en plats bland de 6.

Sedan är frågan om LHC kommer klara en plats bland de 4 främsta, vilket ger hemmaplansfördel i slutspelet, vilket i högsta grad är intressant i LHC's fall, eftersom att man är ruskigt starka hemma i Saab arena, men har betydligt sämre statistik på bortais.

I Hockeyallsvenskan återstår det bara tre omgångar nu. Om en vecka vet vi svaren på alla frågor där och det kommer bli ett race in i det sista. De två främsta lagen i den serien går ju nämligen till en ren Allsvensk final, där man spelar bäst av fem matcher. Vinnaren där kommer att spela i SHL nästa säsong. tar man sig dit är det alltså 50% chans att man spelar i SHL nästa säsong, man behöver ta tre segrar mot tuffaste konkurenten i serien, sedan är man ett SHL-lag.

Efter att Västerås vänt 0-2 till 3-2 mot Bofors i fredags, när först Jan Urbas reducerade sent i andra perioden, där dustin Johner satte kvitteringen med fem minuter kvar av matchen och där Jeremy Williams fullbordade vändningen minuten senare, stod både Malmö, Karlskrona och Västerås på 89 poäng uppe i toppen av tabellen. Två av dessa kommer alltså att få spela Allsvensk final med 50% chans att spela i SHL nästa säsong, och det tredje laget kommer få spela slutspelsserien, som är en enkelserie mellan lag tre-åtta i serien.

Sedan var det dags för seriefinal i Malmö arena i lördags, när karlskrona kom på besök. KHK gick också segrande ur den matchen med 3-5 och är nu tre poäng före både Malmö och Västerås, som möts imorgon. Det lag som där vinner hakar på Karlskrona i toppen, som, om man slår Asplöven hemma imorgon, är väldigt, väldigt nära den där Allsvenska finalen. Då kommer man ha sex poäng ner till trean Malmö/Västerås med sex poäng kvar att spela om. I praktiken kan Karlskrona alltså säkra en plats i den Allsvenska finalen redan imorgon.

Asplöven, som i sin tur figjtas för att nå den sista slutspelsserieplatsen, alltså åttondeplatsen i serien, som just nu innehas av Vita hästen. Hästen, som har övertygat ordentligt den här säsongen, särskilt till en början, då man länge låg topp 2, men där man nu har fallit tillbaka. Man har dock hela tiden varit topp 8, men jag tror inte man grejar det i slutänden. Timrå, som har gjort en resa åt andra hållet, då man innan jul var avsågade i botten av tabellen, fem-sex poäng bakom nästjumbon, är nu bara en poäng bakom Hästen och sedan följer Almtuna ytterligare en poäng bakom och Asplöven ytterligare en poäng bakom. 68, 67, 66 och 65 poäng är poängfördelningen där. Timrå hade chansen att gå om hästen redan nu i lördags, när Hästen förlorade med 1-2 mot Mora, men då föll Timrå i Haparanda mot Aspllöven med 3-0, vilket alltså gör att Hästen fortfarande är över sträcket. Almtuna, som då också vann, och Asplöven passerade däremot Oskarshamn, som nu ligger närmst ovanför det negativa kvalsträcket, där AIK och Södertälje befinner sig under. AIK, som tog en riktigt fin skalp i lördags, när man slog Björklöven med klara 4-1. Björklöven har varit seriens bästa lag nu efter nyår, man i princip bara vinner och vinner, men mot AIK blev det noll poäng. Tråkigt nog för AIK så vann ju både Asplöven och Almtuna, som var närmst över sträcket då, så det är fortfarande tre poäng upp till Oskarshamn över sträcket. för Södertäljes del är det nu helt klart att man kommer få kvala sig kvar i Hockeyallsvenskan. Detta efter nionde raka förlusten, 3-4 mot Rögle, samtidigt som Asplöven tog poäng mot Timrå. Det gör att det är tolv poäng upp till Oskarshamn för SSK, med nio poäng kvar att spela om.

Snacka om floppsäsong för Södertälje, som uttalat hade som mål att ta steget upp till SHL till nästa säsong. Man hårdsatsade med 50% högre spelarbudget än tidigare år, men allr har verkligen gått snett där och nu är man fast förankrade i botten av tabellen och med tre omgångar kvar av serien är det bara att rikta in sig på den kommande kvalserien...

Kvalserien, dit redan Sundsvall och Pantern är klara. Pantern, som alltid har varit ett utfyllnadslag i Div. 1, alltid hållt till på den nedre halvan av sin grupp, nästan fått kvala sig kvar, tills den här säsongen. Nu har man exploderat och slutade tvåa i Hockeyettans grupp F i höstas, bakom Kristianstad, tog sig till Allettan Södra, där man har övertygat ännu mer. Man vann hela Allettan, två poäng före Troja. Ett tag var det nästan tio poängs gap ner till tvåan i serien och man blev tidigt klara för kvalserien.

Nu ska bara två ytterligare lag från Hockeyettan ta sig till kvalserien och det har lag två-fem i Allettan Norra och Södra gjort tillsammans med ettan och tvåan i resp. fortsättningsserie i ett playoffspel i tre steg, där playoff 1 avgjordes i åtta bataljer i bäst av tre matcher. Där slog Troja ut Kumla, Tingsryd slog ut Kallinge, Västervik slog ut Mariestad, Kristianstad slog ut Helsingborg, Piteå slog ut Örnsköldsvik, Östersund slog ut Kovland, Huddinge slog ut Haninge och Hudiksvall slog ut Åker/Strängnäs.

Nu stundar alltså playoff 2, som startar på torsddag, där dessa åtta vinnare lottas in i bataljer i bäst av tre, där vinnarna går till playoff 3, där man ställs mot varandra i bäst av tre. vinnarna där spelar sedan kvalserien, som består av sex lag, där fyra av dessa spelar i Hockeyallsvenskan nästa säsong. Södertälje har alltså 66% chans att spela i Allsvenskan nästa säsong och det tror jag definitivt att man kommer göra. Det ska till väldigt, väldigt mycket för att man ska sluta femma eller sexa i den serien, tror jag.

Kommentarer
Postat av: Tina

Sv: Ja cirkeln är den av Mats Strandberg, ja den är otroligt bra, läser om och om den känns det som:)
Det händer så mycket:)Ja det går inte utan högmusik, så fort jag städar eller lagar mat eller något är de högsta volym på nästan, haha:) Ja då får du passa på när sambon inte är hemma då:)Hahahah den raggningsrepliken var ju bra, hahaha :)

Förlåt för svaret kom så sent, men jag har legat sjuk och har verkligen inte orkat blogga!:( Men nu är jag tillbaka igen!

Är allt fint med dig nu då? Några planer inför veckan?:)

Det går inte bra för Hv71 nu.. de måste vinna mot Modo ikväll! Hoppas verkligen på de, de måste vinna och komma upp i tabellen nu!:)

Ha en fortsatt fin kväll!

2015-02-24 @ 16:06:17
URL: http://lifelivelaughlove.blogg.se
Postat av: Tina

SV: Ja jag orkar inte detta gråa trista vädret, vill verkligen ha sommar nu!
Jag brukar kalla min bil "lilla pärlan" de är min lilla pärla! Hihi:)

Ne fyfasen vad hv tappat..så otroligt tråkigt..hoppas verkligen de blir bättre nu till slutspelet! De har inte gått så bra för Leksand då heller?

Ha en fin kväll:)

2015-02-24 @ 16:18:05
URL: http://lifelivelaughlove.blogg.se
Postat av: lIENE

sv: Jag tror nog att du är bättre på mat än du tror :) och börjar man med något lätt kan man övergå till något mer avancerat med tiden.
Ha det bäst!

2015-02-24 @ 19:50:11
URL: http://liene.blogg.se
Postat av: Alice

Vet inte riktigt vad jag tycker om detta system som är nu, med ned och uppflyttning. Det ska vara svårt för allsvenska lagen att ta sig upp i högsta serien, men tycker det blir lite löjligt när jumbolagen i SHL ska kvala i bäst av 5? 7? Varför inte bara åka direkt ur serien? Även om det såklart är en stor trygghet att veta att kvalspel väntar, och där har ju SHL lagen, ur min syn, en mycket större chans att vinna över något allsvenskt lag. Samtidigt vill man ju att det ska vara svårt att ta sig upp till SHL, det är ju en liga för de allra bästa lagen, och MÅNGA i allsvenskan platsar inte. Kanske bara jag som vill ha bort modo och mitt hatlag brynäs :)

2015-02-26 @ 14:15:32
URL: http://bompbomp.blogg.se
Postat av: NICOLE

Nu tycker jag det är kul att läsa sånt här, eftersom jag fått ett intresse tack vare Henrik. Men inte behöver du oroa dig för LHC och om att vara på toppen ;) Det kommer de vara :D

SV Jo det tror jag eftersom att den inte är gjord av plast. Människor kan inte vara klara med vad plaster frånger sig , tycker det är skrämmande! Så därför tror jag man vinner på att ha en sådan här. Om man inte tappar bort den och måste köpa en ny ;D
Haha ja kanske det! Och det är ju roligt då det är genom datorn =)

Aha okej :/ Hoppas det löste sig på bästa sätt och att du nu kan sova!

2015-02-27 @ 10:11:39
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Erika

Har noll koll på allt sånt här ^^

sv. Vad synd. Själv älskar jag verkligen film :)

2015-02-27 @ 12:56:13
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: danten89

Blir nagelbitande ;)
Hoppas ni håller er kvar i högsta serien ;D
Kom igen nu! =D

Hur går det med febern? KRYA!!!
Jag mår fint. Ska träffa min date idag, överlycklig typ.
Några planer för denna helgen? :)

Jaså? Vad spännande.. en kul nyhet? :)

Men det beror ju på om man har det skrivet på sig, i stadgarna.. annars behöver ju inte vi följa med och handla ;)

Har redan kommit upp i en massa följare, man får ju kämpa, men jag önskar jag skulle kunna leva på min youtube kanal i slutändan =D

2015-02-27 @ 13:26:03
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: Jessy

sv; tycker det med :D

2015-02-27 @ 16:02:10
URL: http://www.nouw.com/jessygunnarsson
Postat av: Erica

Sport, alltså... Heja Leksand för din skull! :)

2015-02-27 @ 17:27:25
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: emelie andersson

sv: ja helt sjukt alltså, kan inte fatta att jag fick biljetter och att jag är värd detta!
Helt magiskt förra gången jag såg dem. Konserten är i Globen :)

Ja men precis, det är väl de :) men samtidigt för djur en att må otroligt bra och de skapar ett lugn som ingen annan kan :)

2015-02-27 @ 22:48:42
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se
Postat av: Malin

Sv: Ja, absolut! :) Sticky Fingers är en
rockklubb i Gbg.

Hoppas du har en bra fredagskväll! :)

2015-02-27 @ 22:53:59
URL: http://frozenvanilla.blogg.se/
Postat av: NICOLE

SV Äh ska väl inte bli helt utarbetad haha, bara det går bra för LHC (och Lule) så känns det väl bra för mig haha :)
Jodå det hinner jag allt. Läser inte precis varenda ord i alla och så finns de ju de bloggar jag hellre läser :)
Ett sorts glas som är jättebra! Så visst är det ok att köpa den? Familjen tycker att det är jätteonödigt haha
Jo det tror jag absolut :) Man är alltid mer vaksam men man märker när det är en bra människa liksom :) Det hoppas jag att det var , men i vilket fall så ordnar det sig ju!

2015-02-28 @ 00:51:50
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Ellen

sv: Kul att du uppskattar mina musikinlägg! Känns ofta som att folk inte ens bryr sig om att lyssna på låten, så kul att faktiskt få lite respons på just den typen av inlägg :)

2015-02-28 @ 17:44:43
URL: http://ellengrantz.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: